Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Profiili
Yhteenveto
Näytä tilastot
Näytä kirjoitukset

  Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 157
1  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Sijoittaminen - how to get rich fast and easy? : 27.02.2024 10:14
Mulla on kolme salkkua :lol: Eli ajattelin tuota samaa ennen OST:n tuloa, eli ns. "pelitili" ja rinnalle "indeksitili" tms. Mutta se ei oikein lähtenyt lentoon pääoman puutteen vuoksi :)

Lisäksi tein tuossa muutama vuosi sitten pienen... sanotaanko paremman sanan puutteessa "elämän filosofian" muutoksen, vaikka mistään dramaattisesta asiasta ei ole kyse. Mutta, tällä pallolla ei kukaan ole ikuisesti, jotkut vielä vähemmän kuin toiset. Joten, vaikka en ole mitenkään kuoleman sairas tai mitään sellaista, tavoite olisi käyttäytyä vähän siihen suuntaan. Siihen taas istuu pitkäaikaissäästäminen vähän huonosti.
Lisäksi kun osakepoiminta on paljon hauskempaa, tulee helposti pistettyä jokainen liikenevä pieni ylimääräinen siihen. Tai kakaroiden sijoituksiin. En nyt siis sano että pistetään kaikki palaan mitä taskuun tulee, eikä ole mitään varautumista tms. Ei mitään niin dramaattista :) Mutta, se mikä jää käteen enemmän tai vähemmän pakollisten menojen ja varautumisten jälkeen, se käytetään, enemmän tai vähemmän, sillä suunnitelmalla että ainakaan eläkeikää ei nähdä.

Ja kaiken päälle, indeksisijoittaminen on kuitenkin vähän mitä Elon Musk sanoi avaruusbisneksestä "The fastest way to make a small fortune in the aerospace industry is to start with a large one". Eli pääomaa pitää olla.

Lisäksi olen (ehkä naiivistikin) miettinyt osakemarkkinoiden luonnetta. Se on hyvin syklistä. Siis ei vain tietyissä bisneksissä vaan koko pörssi. Nousussa kaikki saa rahaa. Ei tarvita suurta kristallipalloa. Laskussa suurinosa menettää rahaa, silloin tarvitaan kristallipalloa, eli säkää. Ja rohkeutta myydä.
Ja suurimmilla voitoilla ei ole lopulta mitään tekemistä tämän kanssa, vaikka olisi kristallipallo laskuihin. Suurimmat rahat voi saada vain trendien tunnistamisella. 90-luvulla se oli puhelimet/mobiiliverkot (ainakin Suomessa) ja PC, sitten tuli internet, sitten internetin kautta some, suoratoisto, verkkokauppa jne. Viimeisin trendi on teköäly. Tietenkin ajallisesti nuo lomittuvat hyvinkin paljon toisiinsa. Mutta noista ne suuret voitot on tehty. Ja tekoälyssäkin on vielä paikkoja auki. Nvidia oli vasta ensimmäinen. Google ei ollut verkossa ensimmäinen, Apple ei ollut ensimmäinen puhelin, Windows ei ollut ensimmäinen käyttis, jne. Teköäly synnyttää varmasti uutta bisnestä paljon ja uusi menestyjiä nousee varmasti.

Seuraava isojen voittojen paikka, eli trendi, voisi hyvin olla esim. autobisnes. Siellä on menossa aika kova markkinoiden mylläys. Uusia merkkejä tulee enemmän kuin viimeisen 50 vuoden aikana yhteensä ja kaikki aloittaa vähän tyhjältä pöydältä. Voi tietysti olla että joku vanha valmistaja veikkaa oikein ja jatkaa kärjessä. Mutta näiden muutos nopeus ja innovointi on niin kankeaa olemassa olevien prosessien ja linjastojen vuoksi, joten on todennäköisempää että joku "missiolla" oleva innovaatori korjaa vähintäänkin osan potista.
Vielä suurempia trendejä voisi olla energian tuotanto, akkuteknologia ja piirien valmistus. Geopolitiikka ajaa varsinkin energian tuotantoa ja piirien valmistusta. Suurin no-brainer on ehkä se joka tarjoaa oikean vaihtoehdon TSMC:lle. Se iskee suoraan kultasuoneen. Jenkeissä taitaa olla ihan valtiollinen tahto tuoda monimutkaisten piirien valmistus sinne. Jos Trump valitaan pressaksi, tämä saa vielä lisää rahaa, koska (Trump äänellä) China! Mutta energia innovointikin on jo koko ihmislajin kannalta aika oleellinen juttu. Tässä ei välttämättä ole tulossa mitään suuria uusia pelureita, mutta teknologia innovoinnissa voi olla pelin paikka.

UGH!
2  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Sijoittaminen - how to get rich fast and easy? : 26.02.2024 18:51
Jälkiviisaushan on paras, vaikkakin kallein, oppi aina. Helpompaa olisi jos näkisi virheet etukäteen, mutta olen siitä erikoinen että meikältä se ei aina onnistu.

Handelsbankenin Usa Indeksin kehitys on ollu reipas 300% 10:ssä vuodessa, eli onko se sitten nelinkertaistunut. Nordnetin Suomi Indeksi on reipas 100% plussa 10 vuodessa eli reipas kaksin kertaistunut 10:ssä vuodessa. Tästä voisi melkein jälkiviisaana sanoa, että Suomen indeksiin ei kannata ensisijaisesti sijoittaa. Ja hajauttamalla ei olisi saanut indekseistäkään 5x tuottoa. USAn indeksillä olisi kyllä ollu lähellä.
3  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Sijoittaminen - how to get rich fast and easy? : 26.02.2024 08:55
Olen varovaisesti alkanut panostamaan tuonne jenkkimarkkinoiden puolelle, niin kiinnostaisi seuraako GBA (tai joku muu) ulkomaisten firmojen analyyseja jostain? Kyllähän noita googlella löytää useammankin, mutta onkohan mitään hyväksi havaittua saittia? Vai seuraako porukka vain WSJ:n ja Morningstarin uutisia?

Yahoo Finance
Seeking Alpha
Motley Fool
Financial Times
Stock Analysis

Itsellä on myös käytössä työn puolesta maksulliset tietokannat, mutta tavan sijoittajalla tuskin on tarvetta lukea niitä sivutolkulla kirjoitettuja kassavirtalaskelmia.

En ole ikinä tainnut Morningstarsia avata, muuten kuin jos myyn asiakkaille jotain firmamme rahastoa ja sillä on 5/5 tähtiluokitus. Samapa se mistä niitä uutisia / analyyseja lukee, kunhan lukee useammasta eri lähteestä ja unohtaa tavoitehinnat ja suositukset ja pyrkii muodostamaan itse mielipiteen mitä analyysin osaa painottaa omassa osakepoimminnassa. Helpoiten USA:n markkinaan pääsee käsiksi rahaston kautta, yksittäiset poiminnat vaatii taas sitä jatkuvaa omaa aktivisuutta osakkeen suhteen. Muuten sanoisin, että on hulluutta olla USA:n markkinalta poissa. Omassa salkussa USA on noin 30% painolla, vaikka voisi hyvin olla 60-70%.

Tänks. Täytyy suunnitella ruokatauot uusiksi :)

Olen miettinyt noita rahastoja, mutta jotenkin ne ei innosta. Voisi ehkä kakaroiden AOT:eille ottaa jotain niistä. Mutta pidän siitä että olen ns. "kädet rasvassa", eli teen itse "työn" valinnasta. Vaikka ne valinnat useimmiten meneekin päin persettä.

Tuosta olen samaan mieltä että on "hullutta olla USA:n markkinalta poissa". Vieläkin nimittäin nakertaa kun katselen Nvidian kehitystä. Kun aloitin sijoittamisen 2015 lopulla, harkitsin USA:n markkinoita, mutta se tuntui hankalalta heti alkuun kun vasta tutustui sijoittamiseen. Mutta laitoin ajatuksen holdiin, että jos jotain ostaisi voisi ottaa Nvidiaa. Se tuntui turvalliselta ja alalta josta oli jonkin verran perillä. Hinta oli siihen aikoihin about 10$... Myönnän, en olisi siihen laittanut edes 1000€:a kiinni, todennäköisesti 500€ tai jotain, joka olisi nykykurssilla vaatimattomasti yli 35000€... :rollaus: Tiedän että näihin ei kannata jäädä kiinni muuten kuin oppimisen osalta, mutta... kyllä se silti nakertaa kuin pieni orava nilkassa.
4  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Sijoittaminen - how to get rich fast and easy? : 23.02.2024 14:13
Olen varovaisesti alkanut panostamaan tuonne jenkkimarkkinoiden puolelle, niin kiinnostaisi seuraako GBA (tai joku muu) ulkomaisten firmojen analyyseja jostain? Kyllähän noita googlella löytää useammankin, mutta onkohan mitään hyväksi havaittua saittia? Vai seuraako porukka vain WSJ:n ja Morningstarin uutisia?
5  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 23.02.2024 09:44
Tulee vedettyä tuo sama 50ug per päivä. Vedän jopa maitohappobakteeri pillerin joka päivä, että taudeista selviäisi vähän paremmin. Tiedä sitten onko apua oikeasti, mutta yllättävän hyvin on lopulta joka flunssasta selvinnyt (joulun influenssastakin) vaikka kovasti varotellaan kun kuulun reumalääkityksen takia riskiryhmään. Itseasiassa tammikuussakin kävi yrjötauti koko porukan läpi taloudessa paitsi meikäläisen. Tässä tosin voi olla vaan sekin että osasin pitää etäisyyttä kriittisenä aikana.

Mutta joo D-vitamiinit tulee otettua. Tiedä sitten onko siitäkään mitää hyötyä oikeasti. Voisi tietty olla se kalsium lisäkin ihan hyvä murtumien aikaan, vaikka maitoa ja juustoa tuleekin juotua/syötyä.
6  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 21.02.2024 08:54
Täytyy kyllä varmaan noi hommata. Ollut jo suunnitelmissa vähän aikaa, mutta aina jäänyt "ei nyt ehdi etsimään hyviä" asteelle. Tuossa olisi ne nyt suoraan.
Ja siis vaikka piikit ei olisi omaa lentoa pelastanut, niin jotenkin iski tajuntaan kuinka kauan kroppa parantelee itseään. Kaatumisesta on nyt melkein 7vko ja juuri eilen makasin sohvalla ja kättä vieläkin vihlasi kun käänsin sitä vähän hassusti kun vaihdoin asentoa. Hiljakseen, siis todella hiljakseen sitä parannellaan. Ja nyt kävi "säkää" kun murtuma oli pieni murtuma ja vasen käsi. Mutta jalka, selkä, oikea käsi... tai ranne. Siinä olisi aika tiukilla...
7  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Sijoittaminen - how to get rich fast and easy? : 18.02.2024 09:00
No joo... kuten sanoin, meikäläisen pelimerkeillä ei pääse sen enempää rikastumaan kuin suuremmin köyhtymäänkään :) Mutta onhan reipas 100% voitto kivan näköistä loppurivillä ;D Nyt osake ailahtelee about 10%per päivä, niin siinä voisi olla pientä pelin paikkaa jos olisi isompia summia.

Remedy on tosin nyt peliosake :) Oudon sopulimaista menoa :lol: Ensin kävi 30€:ssa kun tuli hyvät arvostelut ja sitten laski 17€:n tuntumaan, kun myynnit oli parhaimmat mitä Remedy peli on ikinä tehnyt :lol: No joo, varmasti sijoittavat vain odottivat reippaasti enemmän ja yksi peliprojekti sai kirvestä tai meni takaisin suunnittelu pöydälle. Vaikka minusta tuo 30€:oon nousu oli se kovin ylilyönti. Saihan AW2 kovat arvostelut, mutta en ikinä uskonut että se yltäisi edes lähelle genren parhaimmiston myyntejä. Ja siis olihan AW2:n myynnit pieni pettymys, mutta 17€:oon lasku oli mielestäni pieni ylilyönti. Kyllä Remedy AW2:lla jotain tienaa. Joten vaikka AW2:n myynnit ei ole ihan siellä missä toivoisi ja yhden peliprojektin peruuntumisesta tulee takkiin, uskoisin että osarin jälkeen kurssi nousee. En jaksa uskoa että Remedylläkään odotettiin RE:n kaltaisia myyntejä, joten viesti todennäköisesti on että homma etenee suunnitellussa "haarukassa" jne. Sitä salkkuun siis :) Tosin todennäköisesti kun nyt sanon asiasta ääneen menetän ARM:sta saadut voitot tähän :lol:
8  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 18.02.2024 08:35
Olen myös pitkään harkinnut Switchin tai tabletin ostamista sänkysessioihin. Luonne on mallia laiskaan taipuva hedonisti, niin kyllä tuo passaisi.

Arnoldin uuden kirjan luin myös. Ei ollut ihmeellinen. Niin mitäänsanomaton kirja, etten juuri muista siitä mitään. Annoin Bookbeatissa näemmä kumminkin 3/5. Kevyttä viihdettä. Netflixin dokumentit Arnoldista ja Syltystä sen sijaan katsoin nauttien. Veikkaan, että Arskan haamukirjoittaja kirjoitti kirjan, jotta Arska vie tämänkin erän Sylttyä vastaan mallilla dokkari + kirja vs Syltyn vain dokkari. Arnoldilta on tullut myös erinomainen Total Recall elämänkerta, jossa käydään laajemmin pettämiset sun muut läpi. Muista dokumenteista suosittelen ehdottomasti Beckhamin ja Robbie Williamsin dokumentteja.

Luin tän sun viestin torstaina ja mietin, että miten muka voi kaatua ja teloa itsensä noin pahasti, nuori mies. Eilen sitten itse vedin kolme kertaa samalla matkalla sellaiset lipat jäisellä tiellä, että vain tuurilla jäi se käsi murtumatta. Nyt on musta vasen käsi ja vasen kylki, niin kipeä ettei voi kyljellä nukkua. Suomessa katujen ylläpito on niin heikkoa ja kelit vaihtuu tunneissa, niin pitäisi varmaan oikeasti ostaa piikkikengät.

Luin myös Total Recallin aikanaan. Se on parempi, mutta onhan se lähtökohdiltaankin aika erilainen. Katoin noi Netflixin dokkaritkin. Arskan oli mielestäni paljon parempi kuin Syltyn, mutta tämä johtui osin pituudestakin. Ja lopulta, uskallan sanoa että Arska on vain tehnyt enemmän elämänsä aikan kuin Syltty, joten materiaali riitti pidemmälle.

Kannattaa ostaa ne piikit. Ei ole väärin ostaa alle 50 vuotiaana niitä. Tosin tämä muistilappu pitäisi kirjoittaa itsellekin :lol: Varsinkin nyt kun liikkui käsi murtuneena n. 6vko. Jännitti paikoitellen aika pirusti kävellä ulkona. Kun olisin kaatunu uudestaan, se olisi todennäköisesti ollu jo astetta pahempi juttu. Olisi varmaan joutunut leukkauspöydälle käden kanssa. Nyt kun jäi "hyvä asentoinen murtuma" tasolle. Jotain hyvää siis siinäkin.
9  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Hype - uutiset, uutuudet ja mielenkiintoiset asiat and things of that nature : 17.02.2024 09:04
Nintendo Switch 2 release date now Q1 2025.

Höh. Olin jo henkisesti valmistautunut että loppuvuodesta kauppaan. Julkistuskin varmaan siirtyy tätä myöten TGS:ään. No, ilmeisesti pelien takia siirtyy, eli pitäisi olla ainakin parempi tarjonta.

Vaikka ei sillä, huhuillahan tässä liikutaan koko ajan ;D
10  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 15.02.2024 15:19
Hiukan tekohengitystä palstalle.

Löysin uuden tavan pelata. Sängyssä :lol: NS syliin ja ilta menee aika rattosasti. On päässyt jopa ihmisten aikaa nukkumaan, kun on hoitanut itsensä valmiiksi ennen kun siirtyy pelaamaan. Siinä saa suht hyvä asennon ja kun konsolille ja käsille saa tyynystä tai peitosta rakennettua jonkinlaisen telineen, niskatkaan ei tule kipeäksi. Links Awekening meni jo tuolla tyylillä läpi. Täytyy valkkailla vähän minkä aloittaisi seuraavaksi.

Ja kun sänkyyn tulee ajoissa, olen jopa uhrannut lukemiselle hetken, niin nukahtaa paremmin. Tuli luettua uteliaisuudesta Arskan "Ajat­te­le isos­ti". En lähtenyt mitään elämän ohjetta hakemaan tai ryhdistäytymistä tms. mutta oli miehen näyttelijän taidoista tai mistä vaan mitä mieltä vaan, niin onhan se polku aika mieletön minkä mies on käynyt läpi. Joten jos miehellä on jotain sanottavaa kuuntelen (tai luen) ihan mielenkiinnosta.
Olihan se vähän omien onnistumisten listausta esimerkkien varjolla. Sinänsä nekin ihan mielenkiintoisia, mutta "7 oppia menestykseen" katetaan aika pienellä tekstillä. Kirjana Arskasta siis ihan mukavaa luettavaa, mutta aika paljon diipa daapaa niille jotka hakee elämänohjeita. Vaikka myönnän, että olihan niissäkin pointtinsa. Siitä väitän kyllä vastaan, että onnistuminen ei kyllä ole 100% varmaa vaikka tekisi työtä niin paljon kun kroppa myöten.

Todellinen syy tälläiseen elämän muutokseen (illat sängyssä) tuli siitä että elämäni ensimmäistä kertaa mursin käteni. Vasen käsi. Kauan sitä sai odottaa. Tämäkin oli aika pieni murtuma, värttinä luu kyynärpään puolella. Lääkäri halusi jopa magneettikuvaukset kun oli vähän siinä ja siinä mitä röntrenissä näky. Mutta murtumahan se oli. Eniten tärähdys otti kyllä kyynärpäästä ranteeseen. Ja se olikin pirun kipeä ja on vähän edelleen kun on rannetta pitänyt enimmäkseen paikallaan. Tämänkin tekstin jälkeen nyt alkaa vähän tuntumaan. 6vko huomenna takana ja kivut alkaa olemaan aika häilyviä, mutta edelleen huomaa että kunnossa ei ole. Tosin tähän asti on pitänyt vältellä nostamista jne. niin senkin vuoksi puolitehoinen. Mutta huomisen jälkeen pitäisi alkaa kuntouttamaan vähän enemmän.
Ja siis tämän vuoksi ei pystynyt kunnolla pelaamaan padilla. Naksutteluja PC:llä, mutta sitten testasin NS:ää koska sivupalikat saa irti ja ranteen saa siihen asentoon mihin haluaa. Ja jotenkin palikat kiinni se tuntui paremmalta kuin peruspad. Ranne ei vääntynyt niin paljoa. Ja kun konsolin tukee se ei rasita muuten kättä tai rannetta. Toimi aika loistavasti ja jäin vähän sille tielle, enkä jatkanutkaan sitä mikä (Control) jäi kesken PC:llä.

Ja totta kai kaatuminen on hienoin juttu. Ei, se ei ollut jäällä, ei edes ulkona tai liukkaalla lattialla. Se oli keskellä kauppaa kuivalla maalla. Kaarsin hyllyvälikön takaa pois ja nainen sattui tulemaan vastaan sisäkaarteessa kärryjen kanssa. Tämä meni vielä ok, mutta kun oli tullut ohi päästikin äkillisesti kärryistä irti ja kääntyi ympäri mun eteen. Yritän väistää, sotkeudun jalkoihini ja kaadun kuin joulukuusi kylki ja käsi edellä betonilattiaan. Selkä tärähti niin pirusti että en edes huomannu kättä ensin. Hengittelin jonkun minuutin ja kun lähdin korin kanssa menemään huomasin että vasemmalla kädellä ei muuten voi pitää koria. Ja loppu oli perus vitutusta.
11  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Hype - uutiset, uutuudet ja mielenkiintoiset asiat and things of that nature : 29.01.2024 23:28
Palworld? Hyvin erikoinen orjuutus peli ;D Se on ainoa mitä on jäänyt siitä mieleen mitä on jaksanut siitä ottaa selvää. Tuntuu että osin alkaa tippumaan enemmän ja useammin näiden "trendien" väliin vähän ja suurimmat nimikkeet jää usein sen vuoksi kokematta. Tämäkin tapaus niin... ei vaan jaksa kiinnostua tai edes yrittää.

Mutta Sonylta tulee State of Play torstaina 00:00! Sieltä on tulossa uutta ja erikoista :lol: No, Sony lupaa että Stellar Blade saisi vihdoin paljon ruutuaikaa ja siinä on tarpeeksi että meikä valvoo sen verran. Pelihän on Bayonetta (muutenkin kuin perseen osalta) jonkinlaisella post-apocalyptic alien invasion twistillä, mitä on trailereita katsonut. Eli meikähän oli myyty jo kun näki toimintaa. Juoni vaikuttaa mielenkiintoisemmalta vielä kuin Bayonettan, joka ei luonnollisesti ole mitenkään erikoista. Mielenkiinnolla odotan myös onko hahmo tehty rumaksi. Niin kova ininä tuntui jossain netin syövereissä olevan, että en yllättyisi vaikka näin kävisi. Odotan koska GeoWin, FF-pelien jne. mieshahmoista tehdään läskejä petolinnun perseitä.
12  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 13.01.2024 12:33
Varoitellaan että keski-ikään tullessa kunto lähtee tippumaan kuin lehmän häntä ellei asialle tee mitään, mutta en odottanut että 40-v täytettyä jumalauta heti seuraavana päivänä alkaisi kuoleminen.
Tää on niin surullisen ja pirullisen totta. Kun 30v tuli täyteen sillon huomasi että krapulat alkaa oleen vähän turhan kovia ja roskaa ei voi enää syödä samalla tavalla. Kun 40v tuli täyteen huomaa kun liikunnan määrä on käytännössä 0 arjessa, niin saatana ei pysty edes juoksemaan enää kunnolla. Tuntuu että jokainen nivel huutaa aivoille "hullu, lopeta" ja lihakset sanoo että "nyt loppuu tai pistän sut asfalttiin". Kroppa ei vaan toimi enää samalla tavalla. Ennen ei ollu väliä mikä kunto oli, aina pysty alottamaan periaatteessa minkä vaan tosta vaan, huonon kunnon vaan huomasi. Nyt ei saatana kroppa kestä mitää salama alotusta. Tuntuu että hajoaa kuin lego rakennelma.
13  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 01.01.2024 10:01
Se on vuosi vaihtunut taas. Päälimmäisenä asiana viime vuodesta on mielessä väsymys. Eikä fiilistä auta se että viimeinen vajaa viikko on oltu influenssassa ja sen jälkiväsymyksessä. Ei tarvi kuin hakea klapillinen puita liiteristä, niin tuntuu että pitää istua. Ja päälle vielä kakarat yskii ympäri vuorokauden ja kuumeilee. Sanalla sanoen loppu loma meni "vituiksi". Pelaaminenkin jäi nolliin, koska ei vaan jaksanut iltaisin, vaikka Mario Wonder oli välipäiviä varten hommattu. Mutta, sentään joulu saatiin olla terveenä, eli ei koko loma ihan "vituiksi" mennyt. Joulun aika ei vaan nykyään tunnu kummoiselta lomalta.

Pelien osaltahan vuosi tuntui olevan laadukas. Vaikka itsellä jäi luonnollsesti suurin osa pelaamatta. Mutta sentään FFXVI tuli käsiteltyä, samoin MPRemastered, Gears5 ja Wonderkin korkattua, vaikka suurempi pelaaminen jäikin vähiin. Käytännössä siis tuli pelattua vajaa kourallinen pelejä. Useampi tietty korkattua enkä muista millään mitä pelasin alkuvuoden :lol: Olikohan Bayonetta 3 vielä tulilla silloin...
Vuosi 2024 tuntuu olevan vielä kiireisempi, kun sai uutta PC rautaa juuri, niin sieltä tulee backlogia vielä lisää. FFVII Rebirth tulee myös vajaan 3kk päästä. Ja loppu vuonna olisi suurella todennäköisyydellä PS5 Pro ja Switch 2. Mutta tärkeintähän on että on pelattavaa ;D

Osakesijoitukset meni Nordnetin laskelmien mukaan ihan hyvin: n. +37%. Päälle vielä ARM joka myös kääntyi plussalle loppu vuodesta. Käytännössä tuli "pelailtua" paljon Remedyn ja OmaSP:n osakkeilla ja lisäksi osui muutama muu aika hyvin ajoitettu myynti. Ironisesti Remedy ottaa eniten päään, koska myin sitä syksyllä vähän turhan aikaisin. Voitto olisi voinut olla jopa parempikin. Mutta niin hyvin tuli muuten joitettua vuoden aikana myyntejä ja ostoja Remedyn osalta, että en nyt kovin pettynyt ole kokonaisuudesta.
Suurin ärsytys on AMD. Tiesin että se nousee, tiesin että sitä olisi pitänyt ostaa kun hinta laski 90$ tuntumaan, mutta sillä hetkellä ei vain ollut käteistä tilillä. Ja nyt osake on 147$ -_- En panikoinut tämän kanssa kun ajattelin että ennen CESiä ei suuria tapahdu. Muistaakseni AMD:llä oli silloin (tai joskus alkuvuodensta) tarkoitus julkistaa teköaly kamaa. Mutta osake nousikin tyhjästä ja nyt AMD:n P/E huitelee 1400 yläpuolella. Eli kasvua on leivottu jo niin pirusti sisään, että oston paikka taisi mennä jo.

Vuonna 2024 voisi (yrittää) nukkua enemmän. Tosin mitä maailman tilannetta seuraa, se ei välttämättä unia paranna. Trump, Venäjä, Kiina, Taiwan, taantuman suunta, rautaa rajalle, jne. Kaikkien perään voi laittaa kysymysmerkin ja jos kaikki menee vinoon, maailma voi olla 2025 aika erilainen paikka...

EDIT: Ja viime vuoden suurin mysteeri on edelleen mysteeri. Mihin Epi hävisi? Mä veikkaan, että Epli luki sen hesarin jutun tyypistä joka ei käyttäny digitaalisia laitteita ollenkaan ja sai siitä inspiraation. Epi kun on aina menny ääripäihin suhteellisen pienellä kynnyksellä :lol:
14  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 14.12.2023 12:37
Gears5 oli ensimmäinen mikä meni uudella PC raudalla läpi. En oikein edes tiedä miksi, mutta Gears sarja on niitä harvoja räiskintäpelejä joista oikeasti pidän. Jotenkin siitä on vain saatu niin tyydyttävää. Näissä on minulle jotain samaa kuin Nintendon peleissä, että pelkkä pelaaminen on vain hienoa. Muut on vain täytettä ympärillä. Myönnän että suojasta suojaan liikkumisessa on joskus vähän sanomista, kun tuntuu että hahmo aina joskus käyttäytyy vähän erilailla kuin kuvitteli. Mutta lopulta nämäkään ei varsinaisesti häiritse. Haulikolla tai vastaavalla toisen räiskiminen kirjaimellisesti palasiksi on tyydyttävää silti.
Toinen satunnainen asia oli että vihut jäi joskus jumiin johonkin nurkkaan ja niitä piti lähteä äänen perusteella metsästämään. Ei näitä nyt montaa kertaa sattunut mutta muutama.

Tarinassakin on jotain seurattavaa vaikka myönnänkin että ehdin aina tippumaan ennen kun aloitan seuraavaa. Pitäisi aina käydä joku recap läpi ennen kun alottaa seuraavan, mutta ei sitä yleensä malta. Mutta näitä pelaa mielellään vaikka juonen tietääkin vain "vähän sinne päin". Eli ei nyt ihan ole kyydistä tiputtu.

Gears pelit myös kestää yleensä aika hyvin aikaa visuaalisesti. Tämäkin tullut 4 vuotta sitten, mutta eipä siellä suuremmin kohtia tullut jotka olisi silmiä kirvellyt. Toimii edelleen. Ainoa mistä meinasi tulla päänvaivaa oli screentearing. En tiedä miksi, mutta G-sync ei toiminut tässä ollenkaan. Sain sen vasta pois kun lukitsin näytön 100Hz ja pelin 60Hz lukemille. En tiedä vaihteliko pelin FR niin tiuhaan että G-Sync ei tähän sopeutunut. Tämänkin sai pienen ensi taistelun jälkeen toimiaan ok ja telkusta kaikki toimi ok.

Mutta, hienoja pelejä. Voisivat tuoda Gears6:n jo ensi vuonna, mutta taitaa mennä 2025...

Olisko seuraavaksi Control vai Cyberpunk... vai pistäisikö jouluksi tulille Tears of the Kingdomin kun silloin ei PC:n ääressä ole käyttännössä ollenkaan.
15  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Hype - uutiset, uutuudet ja mielenkiintoiset asiat and things of that nature : 09.12.2023 10:18
Blade hahmo oli vähän... en tiedä. Ei ollut mielestäni Blade. Mutta se on tietty sivuseikka jos pelattavuus toimii.

Moon Studiosin No Rest for the Wicked näytti ihan kivalta. Vaikka myönnän että peli kiinnostaa enemmän Orin takia kuin trailerin. Orit on hienoja pelejä, joten jos laatu ja omaperäisyys siirtyy tähänkin, pelin parissa viihtyy varmasti. Nyt näyttää ihan hyvältä.

Ja olihan siellä muutama muukin ihan mielenkiintoinen traileri. Last Sentinel traileri oli cool, mutta todennäköisesti se on fps, joten jos ei ole merkkitapaus tuskin viitsii siihen käyttää aikaa.
Exoborne näytti mukavan hullulta, mutta ihmettelen jos tämäkään on muuta kuin räiskimistä. Tiedä sitten.
Banishers: Ghosts of New Eden näyttää mielenkiintoiselta myös, mutta saa nähdä kuinka luontevaksi Don't Nod saa itse pelaamisen. Tälläistä ei ole tainnu sieltä tulla hetkeen...
Black Myth: Wukong on peli jota olen odottanut siitä asti kun julkistus tuli ja se näytti edelleen mielenkiintoiselta. Bayonetta 3 on pelailtu, Stellar Blade on jossain limbossa, niin tämä on se mitä seuraavaksi odotetaan.


The Game Awards gaala itsessään tuntuu vähän nololta. Kovalla hypellä kerrotaan että palkitaan vuoden parhaat pelit ja tekijät, kun lopulta itse palkinnot vedetään suurimmilta osin läpi listana ja pääosassa on uudet trailerit. Ja väliin on saatu Hollywood tähtiä pitämään vaivaannuttavia puheita. Sinänsä itse idea on ihan jees, mutta voin kuvitella kuinka paljon paikalla olleita kehittäjiäkin vitutti lähes 3h jälkeen. Koko gaala pitäisi vetää läpi max tunnissa. Nyt se on palkintogaala jossa ehdolla olevat seurailevat enimmäkseen toisten kehittäjien demoja. Vähän sama kun Oscarit kertoisi tulevista elokuvista enemmän kuin kuluvan vuoden elokuvista. Keighley voisi vähän jäsentää tilaisuutta paremmin tai suunnitella koko homman uusiksi. Game Awardsissa pitäisi kuitenkin olla kyse menneen vuoden huipuista, eikä tulevista uutuuksista. "Tää on vuoden parhaita, mutta kato mitä tulee ensi vuonna *wink wink*".
Ei itsekkään jaksanu paljoa itse gaalaa katsoa, kun se oli vain liian pitkä. Jos se olisi max tunnin, niitä voisi ehkä katsoakin. Ne listauksella tehdyt palkintojen jaot oli jotenkin tuntui märältä rätiltä kehittäjien naamaan. Totta kai on hienoa että kehittäjien duuni saa tunnustusta, mutta olisi näistä nyt voinut jotain pätkää näyttää jo sen vuoksi että tietää mistä on kyse. Edes palkinnon saajasta. Nyt ne tuntui oikeasti vain täyteeltä. Käydään läpi kun on pakko.
16  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 22.10.2023 17:13
No niin. FFXVI läpi. Samanlaisena se kantoi loppuun asti. Taistelu oli ihan viihdyttävää ja sitä jaksoi tahkota. Mutta haaste oli vähän mitä oli. Pelin loppupomo meni ensimmäisellä yrittämällä läpi. En yllättyisi jos olisi ensimmäinen kerta missään pelissä kun käy näin. Tosin myönnän että tuli mentyä aika antaumuksella lisätehtäviä läpi, joten varusteet oli kai (en oikeasti tiedä) aika tapissa. Hahmo oli levelillä 48, eli olisi ollut vielä varaa nousuun. Oli 60lv korkein, jos en väärin muista.
Mutta lisätehtävät tuli koluttua kai aika hyvin läpi, mutta trophyja jäi vaikka kuinka vielä, ja Eikon haasteet jätin parin yrityksen jälkeen omaan arvoonsa. Aikarajan kanssa kikkailu mätössä ei ole meikäläisen juttu. Näistä tulee mieleen aina Bayonettan aikarajalliset haasteet. Tunnen enemmän vihaa kuin parhautta niitä kohtaan. Joten kun näissä oli käytännössä ideana vastuksen voittaminen kasvattavalla jäljellä olevaa aikaa, kyllästyin nopeasti.

Juoni oli ihan ok, vaikka en tajua mikä pelissä oli se suuri "yllätys". Pitkälti aika ennalta-arvattavaa kulkua koko ajan. Ultiman tausta oli hienosti keksitty ja pidin siitä. Juonen yksityiskohtia googletin hitaana ja väsyneenä Googlesta, mutta ei siinä niin paljoa ollutkaan mitä en sisäistänyt. Se oli vain vähän mitä oli. Ihan ok.
Tunne latauksen osalta suurin kuoppa oli kasvoanimaatiot. Vihaan niitä. Varsinkin hymyt, kun tuntuu että jokainen hahmo saa pumpuli tupot poskiin siinä vaiheessa. Ja kun hahmot eivät vain näytä aidoilta puhuessa. Varsinkin silloin kun keskustelut pyörii pelimoottorilla. Tämä on oikeastaan kyrsinyt vähän aina länsimaalaisissa peleissä. Hahmojen fotorealismi "sinne päin" on itselle aika iso miinus. Silloin hahmot vain näyttävät oudolta. JRPG peleissä hahmot on aina vähän piirrosmaisempia anime tyyliin, niin niissä tökerö kasvoanimaatio ei niin iske silmään, jolloin fiilis välittyy paremmin.
Cid vakuutti eniten, mutta saattoi johtua äänestäkin. Se ääni oli muuten hassu juttu. Aluksi kun hahmo aukaisi suunsa, naurahdin että ompas erikoinen tämän näköiselle hahmolle, mutta se tarttui ja tuntui aika korvaamattomalta lopuksi. Ja jos nyt totta puhutaan kun katsot itse ääninäyttelijää Ralph Inesonia videolla puhumassa, ensi reaktio on sama :lol:

Varsinaista Final Fantasy fiilistä oli vaikea löytää tästä. Muutamat musiikit ja still kohtaukset vähän veti sinne päin, mutta ne tilanteet oli aika harvassa. Ei peli huono ollut, mutta oliko se Final Fantasy... eh. Sama fiilis oli oikeastaan jo ensitraileristi asti. Eikä se oikein missään vaiheessa poistunut. Ehkä alkuvalikossa fiilis oli eniten kallellaan FF-peleihin.

Mutta lopulta kritisointi on vähän huvittavaa, kun pelikellossa oli lopulta 71h ;D Harvaa peliä jaksaa pelata näin kauan. Tässä taisi olla Platinum mukana kehittämässä taistelua, niin se kertoo paljon. Onkohan tässä jossain jotain prosetti laskuria kuinka lähellä oli täydellinen läpäisy? Olisi mielenkiintoista vilkasta paljonko jäi sivuun vielä.

Ihan hyvä. 3,5/5.Olisikohan seuraavaksi Mario Wonder. Hiukan alkanut kuumottamaan. Tosin voi olla että jätän suosiolla hyllyyn toistaiseksi ja etsin kalenterista pari sopivaa päivää että saisi PC-raudan nurkasta koottua, ja ottaisi sitten vihdoin Cyberpunkin "työnalle". Tosin se Wonder olisi mukavan kevyt välipala ennen Cyberpunkia. Tears of Kingdomia ei jaksa alottaa heti perään FF pelin jälkeen.
17  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Xbox - One, Series S/X & Game Pass : 21.10.2023 10:11
En nyt väitä etteikö tulevaisuus lopulta olisi verkossa, mutta kyllä siinä pieni kupla on ympärillä jos ihmettelee miksi Prismat jne. menestyy (ei sillä että meikä ei olisi laudan virallinen boomer). Jos ei ole henkilökuntaa joka tekee ostokset omasta puolesta, se on arjen helppoutta että saat haettua kaikki samasta kaupasta ja vielä ehkä ilman sitä että kakarat roikkuu nilkoissa. Kivijalka liikkeet tuskin kuolee kokonaan vielä sataan vuoteen. Totta kai maailmassa on ns. diginatiivejakin jotka tekee kaikki ostoksensa Amazonista ruokaa myöten. Mutta alle kolme kymppisissäkin löytyy edelleen porukkaa jotka vierastaa digitaalista asiointia. Ja en heitä oikein voi syyttääkään joidenkin verkkokauppojen käytettävyyden perusteella.

Jos ajatellaan peliosastoa, niin ne ovat itseasiassa jopa kasvaneet kivijalka myymälöissä viimeisen 10v sisään. Toki esim. porukkaa on poistunutkin markkinoilta, mutta sehän on juuri näiden hypermarkettien parantuneen valikoiman syytä. Sinänsä se on sääli. Jos vain on mahdollisuus, käyn ostamassa pelit Tikkurilasta VPD:stä ihan tuen vuoksi. Mutta se on niin pirun helppoa ottaa se peli sieltä Prismasta (tulee bonuksetkin ;)  :lol: ).
Lisäksi pelien ympärille ympärille on tullut myös tietynlainen kulttuuri joka ulottuu palstojen ulkopuolelle, josta on kasvattanut mm. oheiskauppaa (meikäkin osti herätysostoksena GameBoy lasinaluset ;D ). Ja kyllähän meistä kaikki varmasti muistaa kuinka helvetin hienoa kakarana oli astua heikommallekin peliosastolle tai pelikauppaan. Se oli vain helvetin hienoa ja pää meinasi räjähtää kun oli hiukan säästänyt ja nyt saisi ostaa minkä pelin haluaa. Se fiilis hyvät herrat, sitä ei verkossa saa. Ja se fiilis on myös aika hyvä markkinointi kikka. Menetkö selailemaan verkon valkoista listaa, vai menetkö hypistelemään kaupaan koteloita pelikrääsän keskelle. Kakaroihin ja kakaran mielisiin (onko ne niitä boomereita?) se vain iskee.

Pelit tulee totta kai siirtymään verkkoon jossain vaiheessa, jos meno jatkuu samanlaisena. Mutta kuten täälläkin puheista kuulee, Switchin pelit eksyy kivijalankuolemaa ennustavillekin fyysisenä hyllyyn. Eli onko kyse jakelusta vai helppoudesta? Nintendo on ainakin huhujen mukaan tuomassa kortit NS2:nkin, joten todennäköisesti 2030 ostetaan edelleen Nintendon pelejä pitkälti fyysisillä korteilla. Mutta ongelma on ehkä se että harva konsolijulkaisija haluaa edistää fyysistä jakelua, koska siitä jää vähemmän käteen. Joten Sony ja/tai MS tuskin pistää kehitysrahoja paremman fyysisen median kehitykseen.
DF:n John Linneman napisee digitaalisen jakelun miinuksista ja fyysisen jakelun plussista melkein viikoittain ja välillä kuulee hyviä vertailuja kun esim. CoDit saa alelaarista 10-20€ niin verkossa hinta on edelleen 59,90€-69,90€. Joten julkaisijat tulevat rampauttamaan entisestään fyysistä jakelua ja edistämään digitaalista jakelua. It's just business.

Mutta älkää peljätkö, fyysiset liikkeet voi hyvin varsinkin jos puhutaan ei-digitaalisista tuotteista.
18  Yleinen / Laitteet, rauta ja ohjelmistot / Vs: Kaiuttimet, kuulokkeet, äänentoisto : 20.10.2023 12:12
Nyt on ollu vajaa pari kuukautta Genelec G Twot kuuntelussa ja eihän noihin voi olla kuin tyytyväinen. Aika sopivat pieneen huoneeseen, melkein jopa liian järeät. Seinän heijastus iskee kovimpaan bassoon joskus niin että alkaa hiukan ulisemaan tms. ja bassosta tulee vähän puuroa, mutta ongelma koskee selvästi vain tietyn taajuista bassoa ja sen saa korjattua kokonaan vähän säätämällä kaiuttimen omaa taajuus konffia takana olevista "napeista".

Ja äänihän on vakuuttava kuten kaikki Geneleceistä sanookin. Ensimmäisellä kuuntelu kerralla hymyilin oikeasti sitä kuinka hienolta biisit kuulosti. Vieläkin tulee parhauden fiiliksiä joskus kun ottaa sen 10-15min ihan vain sille että kuuntelee muutaman biisin rauhassa.

Siltikin eniten vakuuttaa kaiuttimien suuntaus. Seinä toki heijastaa ääntä jonkin verran, mutta itse kaiutin ei levitä ääntä kokohuoneeseen vaan se tulee juurikin sinne mihin se on suunnattu. Ääni on ihan erilainen kun sitä kuuntelee sivusta, ylempää tai alempaa. Mikä on kerrassaan mahtavaa kun kyseessä on kämppä jossa ääntä ei saisi kauheasti vuotaa huoneesta ulos. Ajattelin että täytyy iltaisin kuitenkin pelailla ja katsoa leffat jne. kuulokkeilla, mutta eipäs tarvikkaan! Genelecit ei vuoda yläkertaan kuin poikkeuksena, eli kovimmat ja matalimmat bassot, ja hiukan luulen että siinäkin on paljon kyse seinän heijastuksesta. Vaikka basso nyt on tietty sellainen joka kuuluu aina läpi jollain tasolla.

Kaikkihan Genelecejä käyttävät tuntuu niitä suosittelevan, mutta siirryn lampaana tämän joukon jatkoksi. 858€ niihin meni, mutta ei kyllä kaduta yhtään ja normihinnallakin olisi ollu hyvä ostos.
19  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 18.10.2023 14:12
Etätöiden ruokatunti on muuten sellanen oikea "oman ajan hetki" päivän aikana. Olen pitänyt Crunchyrollin tilausta melkein tämän takia :) Anime jaksot kun on aina sen about 20min, niin se on aika täydellistä katsottavaa siihen. Onhan muillakin stream palveluilla animea, mutta valikoima on kuitenkin luonnollisesti Cruncylla parempi. Tosin viimeisen parin kuukauden aika ruokatuntikin on menny useammin töihin liittyvien luentojen tms. opetuspätkien katsomiseen. Joskus on miettinyt että voisi venyttää ruokatunnin vakituisesti 1,5h asti niin saisi mukavan tauon joka päivälle, mutta palaverit ja kiireet usein estää sen. Vaikka joskus se menee väkisin siihen jos tekee ruuan ja ottaa ne 15-30min torkut.

Alle kouluikäisten kakaroiden kanssa eläminen on kyllä aina haasteellista. Ainakin jos puhutaan monikossa. Se on sellasta jatkuvaa flown ylläpitämistä. Meillä kakarat nukku suht hyvin ja pitkiä unia vielä silloin joten vuorotellen tehdyt nukutukset oikeasti toi lisää aikaa päivään, niin siitä selvisi ilman suurempaa psykoosia. Vaikka myönnän senkin että onhan viimeinen 10 vuotta aika sumeaa kun taakse päin muistelee. Poika on siis 11v. ja likka 9v. Päälle vielä ne sairastelut kun saa ne kakarat päiväkotiin. Varsinkin monikossa. Koska silloin yksi flunssa kestää taloudessa yhteensä 2-4vko kun kaikki on siinä vuorotellen ja sen jälkeen alkaa uusi flunssa. Yllättävän harva työnantajakaan tajuaa tätä todellisuutta. Kuulopuheen mukaan. Tuntuu että kun mennään välijohtoon kaikilla on ollu joko puoliso aina kotona hoitamassa kakaroita tai isovanhemmat. Ja ymmärrys ei riitä kun on 1-2-kk välein ensin viikon kakaran takia poissa ja sen jälkeen itsensä takia 3-5pv. Mutta niin se menee.
20  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 18.10.2023 08:39
Uni on mielenkiintoinen aihe je jos en väärin muista, niin taitaa tuo Mathew Walkerin kirja löytyä jo jostain hyllystä. Tosin myönnän että jäi kesken. Nukahdin lukiessa :lol: Kirjassa oli mielenkiintoista asiaa, mutta tuntui käsittelevän paljon samoja asioita ja otti joissain ehkä vähän mutkia suoraksi. Mutta olisi varnaan pitänyt lukea pidemmälle. Voisi yrittää etsiä mihin tuo tuli tungettua ja aloittaa alusta.

Yksilöllinen unirytmi oli mielenkiintoisin asia mitä kirjassa oli (siihen mennessä mihin pääsin). Käytännössä kaikilla on siis yksilöllinen sisäinen kello, ns. kronotyyppi. Yksinkertaistettuna onko ns. aamu-, päivä- vai iltavirkku. Ja sain siitä aika kovan ahaa elämyksen kun tajusin että olen iltavirkku. Meikälle kun aamut on niin helvetin vaikeita. Ihan sama kuinka paljon on nukkunut (silloinkin kun tuli nukuttua), aamut on ollu aina kankeita ja hitaita. Töissäkin huomaa että itsellä tuotteliain aika on aina ollut siinä 12-18 välillä. Ourakin on sanonut alusta-asti että paras uniaika olisi noin 00-08. Vaikka paljon useammin menen aikasemmin nukkumaan kuin että nukkuisin myöhään. Eli Oura nappasi sen siitä vaikka en usein edes niin tee. Mutta nyky-yhteiskunnan aamuvirkkuja myötäilevä rytmi on vähän myrkkyä iltavirkuille. Pitäisi olla heti 07:00 100% valmiudella koneella ja vielä pitäisi innostaa muita ja jaksaa hymyillä. Siis nykyisen ihanteellisen työntekijän muotin mukaan. Ei onnistu. Tosin tuntuu että yhteiskunnassa ihannoidaan vähän nukkuviakin. Joka on tietyllä tapaa hiukan sairasta.

Unikirjat on siis luettu ja Ourankin hommasin (ja jopa maksan kk-maksua) lähinnä unen tarkkailun takia. Eli tieto on, toteutus on vain jäänyt :) Enkä voi väittää etteikö sitä joskus huomaisi. Töissä on tulee enemmän pieniä virheitä, aamut on (vielä) vaikeampia, lounaan jälkeen tulee melkein väkisin 15-30min torkut etätöissä kun ei vaan pysy hereillä ja pidempi lukeminen on lähes mahdotonta, kun silmät ei jaksa pysyä auki. Mutta, silti se mieli vetää siihen ohjaimeen tai johonkin sarjaan iltaisin :lol: 8h unet tosin olisi meikälle varmaan jo liikaa muutenkin. En pysty olemaan sängyssä niin pitkään. Tosin silloin kun nukun, nukun aika hyvin. Eli sykkeet laskee, enkä heräile juurikaan öisin. No okei, nyt on (ilmeisesti) iltatöiden takia vähän heikentenyt laatu, sykkeet ei laske yöksi. Pitäisi sulkea työkone kun lopettaa hommat iltapäivällä. Mutta 7h olisi varmaan se mihin pitäisi tähdätä unen pituudessa. Voi toki olla "harjotuksen" puutettakin kun 8h tuntuu liialta. Pitäisi etsiä se unikirja ja mennä lukemaan sitä sänkyyn viimeistään 23:00.
21  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 17.10.2023 10:11
JayeizHikin varmaan tekee ihan normaalia 8h työpäivää ja siitä oikeasti töitä 2-3h/ päivä, niin miten ne työt potkii päälle? Kakarat on käsittääkseni jo hieman isompia ja osaa leikkiä itsekseen, niin miten siinä 24h päivässä ei itselle riitä aikaa kun kaksi vanhempaa hoitaa taloutta? Tämä ei ole mitään vittuilua, vaan aito kysymys. Omasta hyvinvoinnista pitää myös pitää huolta ja järjestää aikaa omille harrastuksille, muuten sitä käy kuten Pelaajalle, että oma ääni saattaa unohtua.
En ole varmaan täällä avautunut suoraan universumin nallekarkeista niin voisi kai olla aika (avautumista on toki ollut :) ).

Pojalla on autismi ja kehityshäiriö/kehitysvamma. Tämä tarkoittaa sitä että kaveri ei voi olla yksin yhtään. Sinänsä pärjää yksin, mutta ne spontaanit... sanoisiko niitä reflekseiksi, vaatii käytännössä jatkuvaa "hereillä" oloa meikältä ja vaimolta. Esimerkkinä likalla on menossa kolmas vai neljäs puhelin 2v. sisään, aikasemmat lentänyt seinään tai pönttöön (ensimmäisen pöntön jälkeen pistiin rahaa vedenkestävään puhelimeen). Ipadin näyttöjä on menny varmaan lähemmäs 10, ipadeja menny roskiin varmaan 4-6. Varmaan, lopetin laskemisen about 4. jälkeen. Osa on toki ihan vahinkoja, mutta suurin osa on lentäny kaaressa. Ja näin siis vaikka on yritetty olla "hereillä". Tännä vuonna saatiin vihdoin jätkä nukkumaan omassa sängyssä koko yö. Seurauksena tosin on se että herätys on joka aamu 05-07. Ennen sitä herätys oli 06-07. Eli olen pääsääntöisesti herännyt varmaan 4 vuotta viimeistään 7.00, keskimäärin 06:30 (koska se on arkiherätys ja rutiinit on ja pysyy). Vaimon kanssa on tehty niin että se nukuttaa ja mä herään, koska poika herättää mut joka tapauksessa aina. Eli eilenkin pelasin vähän pidempään FF16:sta ja herätys oli Ouran mukaan 06:54. Pelit meni vähän turhankin myöhäiseksi joten unta tuli vajaa 5h. Ouran mukaan keskimääräinen unimäärä syyskuussa oli 5h 19min. Vuodelle 2022 Oura sanoo 5h 16min unta per yö. Yritystä pelailulle on siis ainakin ollu :)

Töistä jos avautuu niin kesäloman jälkeen on menny työn allokointi vähän vituiksi omassa tiimissä, joten kun meikä on tehny normin päivätyön, vedän siihen vielä "iltavuorona" päälle muutaman tunnin. Siitä tulee nopeasti pieni kierre. Aamulla ei jaksa alottaa niin aikasin kun pitäisi ja kun poika tulee tietyllä kellon lyönnillä kotio, sen jälkeen ei töitä enää tehdä, piste. Tosin silloin on pakko tehdä ruokaa joka tapauksessa (ei "mikrottaa", vaan tehdä). Joten sitten on iltavuoro.
On tossa ollu uusi PC-rautakin pari viikkoa nurkassa (i7-13700k, RTX 4070Ti jne.), joka on odottanu vapaapäiviä, mutta joudun varmaan ensi viikon tälle suunnitellut vapaapäivät siirtämään. Tällä viikolla on lomaa ma-ke, mutta ne menee kakaroiden kanssa (syysloma) ja pitäisi mennä maalle jossa pojan voi jättää vähän edes yksin kun lähinaapureita ei ole kuin appivanhemmat. Miksi sitten ostin PC-rautaa? Koska mä voin :) Nixun myynnistä norjalaisille tuli muutama tonttu tilille ja tuleekin vielä (oikeasti vain muutama), niin on varaa tehdä jotain ajattelematonta. Ja uusi PC-rauta on aina kivaa :)


En nyt väitä että olisin niin iso erityistapaus, varsinkaan töiden osalta. IT-konsulttien maailmassa usein tunnit katoaa työkiireissä. Ja saahan ne plussat sitten vedettyä kotiopäin vapaina. Kunhan ne saa pidettyä. Mutta... kun kysyit niin vastasin suoraan :)


Viimeisenä lisäesimerkkinä, olin tässä koneella reipaspuolituntia ja vaimo oli syömässä aamupalaa ja sinä aikana likan puhelin lensi pönttöön. Veden kestävät puhelimet on oikeasti hyvä juttu. Voisivat vielä kehittää heiton kestävän joka miellyttäisi likkojakin, eikä vain raksamiehiä.
22  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Hype - uutiset, uutuudet ja mielenkiintoiset asiat and things of that nature : 10.10.2023 23:51
Uudet PS5 mallit julkistettu.

https://www.youtube.com/watch?v=1BU4VXofbQk

Eli siis slim mallit, eli ei suorituskykyyn vaikuttavia rauta muutoksia. Paketissa sen verran että jos aiot pitää vaakatasossa joudut ostamaan telineen siihen erikseen... :rollaus:

Ensin ihmettelin että miksi tälläinen, mutta näinhän Sony on tehnyt alusta asti. Huvittavaa kun on tottunut yhden sukupolven jälkeen jo odottamaan Pro -mallia eikä mitään ulkonäköpäivityksiä :lol:

EDIT:
Pitäähän se kuvakin olla.
Spoileri (osoita katsoaksesi)
23  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 09.10.2023 15:01
Olen myös ihmetelly mistä FF16 hype kumpuaa. Onhan se ihan jees, mutta että vanhojen osien kaltainen mestariteos... ei edes lähelle. Lisäksi en tajua S-E:n kerrontaa enää nykyään. Ihan kuin peli ei voisi olla hyvä ilman yksityiskohtaisia poliittisia kiekuroita. Hahmotkin on niin unohdettavia paria hahmoa lukuunottamatta, että tipuin aika varhaisessa vaiheessa yksityiskohdista siitä mitä tapahtuu. Nyt taitaa olla vajaa 60h takana ja porukkaa on kuollu sen verran, että nyt on perillä mitä tapahtuu ja mitä on tapahtunut.

Olen osin sitä mieltä että Game of Thrones pilasi juonet seuraajilta ja tekijöiltä. Niistä tehdään aivan liian rönsyileviä ja punainen lanka menee missä sattuu ja seuraajaa ei yllätä enää mikään. Ei sillä että Square-Enixin juonet olisi ollut enää vuosiin yhtä hyvää kuin aikoinaan, mutta GoT on vain vahvistanut polkua väärään suuntaan.

Erikoisuutena vielä peli on helppo, jopa meikäläiselle. Enkä ole edes käyttänyt varusteissa olevia helpotuksia. Yksi oikeasti hankala pomo on sattunut eteen ja se oli sivutehtästä eteen tullut lohikäärme. Se oli hieno ja siinä kaaduin useamman kerran. Ja oli hienoa kun pääsi jauhamaan tätä kunnolla eikä joutunut samoamaan helvetin kaukaa takaisin. Pomoissa on tainnu pari käydä lähellä, mutta en muista olisinko kuollut kertaakaan. Yhdessä Eikon taistelussa taisi käydä huonosti. Eikon taistelutkin on ihan ok ja skaala ainakin yrittää olla helvetin eeppistä, mutta harva niistä on mieleen jäänny.

Mutta, onhan tätä kohta jo 60h takana ja vielä jaksaa pelata, niin eihän tätä huonoksi voi sanoa. Mutta ei tämä PSOne ajan FF -pelien tasolle mene.

Joskohan FF17 näyttäisi ensimmäiset tissit FF-peleissä. Nyt mennään jo niin lähellä, että alkaa melkein naurattamaan. Tekijät selvästi haluavat tietyn fiiliksen kohtauksiin ja peli on kuitenkin K18, niin rajojen hipominen tuntuu pöhelöltä.
24  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Mitä tapahtui tänään? : 04.10.2023 23:47
Aikamoista. Täytyy varmaan mennä joku R.I.P. viesti mennä tuonne kirjoittamaan. Kertoo kyllä hyvin kuinka paljon tuolla on tullu pyörittyä, kun tuokin ilmoitus on ollu jo yli viikon tuolla, mutta mennyt ihan ohi. Olen sinne varmaan muutaman viestin laittanut tänä vuonna, mutta vihdoin on itsekin vähän kasvanut siitä turhasta kiistelystä yli :lol: Ja ehkä siksikin kun ruudun toisella puolella tuntuu olevan aika karvatonta porukkaa paikoitellen, niin vähän köykäiseksi se jää. Alkaa tuntemaan itsensä liikaa Rane61:ksi vaikka ei ihan samat jutut olekaan :lol:

Ja onhan koko lehti vähän menettänyt arvoaan. Ennen tuli viimeistään paskalla luettua, mutta nykyään se(kin) aika menee puhelimen ruudulla. Lehti kuitenkin tulee vielä. Mutta oikeastaan vain siksi että prkl unohdin perua sen. Sitten tuli lehti ja toinen ja vielä karhu päälle niin... ajattelin että *ittu tulkoot.

Maailma muuttuu, työt painaa päälle ja kakarat potkii nivusille. Ei siinä palstoille enää samaan tahtiin ehdi. Epikin on varmaan löytänyt naisen (vai miehen?) niin suuntaa kompromissittoman huomionsa muualle.
25  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Xbox - One, Series S/X & Game Pass : 22.09.2023 10:17
No itsellä eniten pisti silmään panostukset digitaaliseen tulevaisuuteen. Eihän se mikään yllätys ole, mutta silti se pistää silmään. Tämä kun tarkoittaa käytännössä MS:n monopolia pelimyyntiin ja vanhojen pelien kuolemaa. Gamepasskin on nyt hyvän hintainen, mutta pysyykö sellaisena jos MS saa pelimyynnin itselleen ja käytettyjä ei voi ostaa... tuskin.

Ja onhan tämä sinänsä totaali suunnan muutos MS:ltä. Koska jos olen ymmärtänyt oikein, XSx koneilla on paras taaksepäin yhteensopivuus. Eikö ne pyöritä pelejä ihan ensimmäiseltäkin Xboxilta?
26  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Nintendo Direct -tilaisuudet : 15.09.2023 00:02
F-zero oli taas perinteinen Nintendo trolli :lol: Sanoin ihan ääneen "No, no, no, no, nytkö ne teki sen." No ei tehny :lol: Luigi's Mansion 2 tulee varmaan hyllyyn. Echoesia oikeasti odotin, mutta ehkä joulu Directissä sitten.
27  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Sijoittaminen - how to get rich fast and easy? : 14.09.2023 22:56
Tuli sitä hiukan otettua. Mietin hetken että ottaisiko kuitenkaan, mutta meikäläisen napeilla ei pääse rikastumaan taikka suuremmin köyhtymään vaikka kaikki menisi kaivoon. Ja useista negatiivisista analyyseista huolimatta, en kuitenkaan jaksa uskoa että tälläisenä aikana yksi johtava piirien suunnittelija olisi kovin suuri riskisijoitus. Onhan siellä huonoja sopimuksia ja opensource kama uhkaa tulla jaloille, mutta onhan ARM piirien menestys aika kiistatonta.
28  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Nintendo Direct -tilaisuudet : 13.09.2023 22:47
En edes yritä saada samaa hypeä kuin Epi mutta... Nintendo Direct huomenna. Sisältönä ensi talven pelit.

Aloin oikein miettimään mitä ensi talvena pitäisi tulla ja jos mennään joulun yli, siellä ei ole... mitään. Metroid Prime 4. Ja eiköhän tämä mene jo Switch 2:n julkaisupeliksi. Mutta lopulta uskoisin että suurin osa peleistä on kutenkin niitä jotka tulisi pukin konttiin. Silloinhan pelejä kuitenkin ostetaan, niin totta kai Nintendo hypettää niitä. Ensi vuoden puolelle voi tulla pari 3rd party remakea, ehkä "2DHD -rope" ja pari Nintendon omaa. Siinä onkin jo 10-15min. Ja loput jo julkistettuja joulu pelejä. Ehkä pari yllätystäkin jouluksi, mutta tuskin Nintendolta mitään suurempaa. Super Mario Wonder kuitenkin jo listoilla.

Mitkä ne pari Nintendon peliä ensi vuodelle sitten? Metroid Prime Echoes. Aivan varmasti. Tämä voisi olla jopa jouluksi. Ensimmäinenkin remake tuli aika nopealla aikataululla. Toinen voisi olla joku remake. Luigis Mansionit oli kai tulossa Switchille, joten nämä voisi olla ensi vuodelle myös. Siinä olisikin jo kolme. Tai toinen LM jouluksi ja 3DS:n LM2 remake ensi vuodelle. Vaikka en tiedä kuinka LM2 taipuu yhdelle näytölle. En ole peliä ikinä pelannut. Meikälle riittäisi oikeastaan Echoes ja LM2. Tuskin ehtiäisi pelaamaan niitäkään.
Nyt muuten tuli mieleen että Xenoblade sarjan remakeja voisi myös tulla. En tiedä kuinka ensimmäinen myi, onko järkeä tehdä toista. Vaikka ei NS versio nyt niin erikoinen alkuperäiseen verrattuna mielestäni ollut, että tuskimpa sen ulos saaminen nyt niin paljoa kustantaisi.
29  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Laudan kadonneet : 13.09.2023 11:09
Epin viimenen viestihän oli tälläinen:

Tears kantaa täälläkin helposti kesän yli ja tuhoaa sosiaalisen elämän, kunnes Starfield tulee tuhoamaan sen taas uudelleen heti perään.  8) Pikmin 4 on kyllä hyvä välipala heinäkuun helteille.

Ja tähän päälle Switch 2 huhut ja kohta tulee uusi Apple taas (eikö tule?), niin eihän miehellä ole aikaa mitä käyttäisi 2000-luvun alun ajanvietteisiin :)

On kyllä huomannu itsekin että tämä syksy on ollu jotenkin kiireistä aikaa ja tullu käytyä täälläkin norkoilemassa normaalia vähemmän. Töitä niin pirusti että illat menee melkein niissä ja siitä läpsystä FFXVI tulille. Zeldakin vielä alottamatta ja Baldurs Gate 3 kiinnostaisi. Päälle vielä muu arki. Onneksi nukkumisesta on helppo nipistää muutama tunti per päivä...  :rollaus:
30  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Laudan kadonneet : 12.09.2023 09:26
Yrittää varmaan olla hypettymättä huhuista jotka sanoo että Matrix demo pyörii Switch 2:lla ;D
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 157
Pelaajalauta 2007-2024
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines