Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Mikä tekee hyvän elokuvan?
Tekohengitystä nyt vähän pelaajalaudalle kun on niin hiljaista. Vähän erilaista merkintää nyt yritän rustata, noiden arvostelujen sijasta. Katsotaan mitä tästä tulee.

Hyvän elokuvan määritteleminen on tietysti melko monimutkainen juttu. Elokuviahan voisi karkeasti lajiteltuna lajitella kahteen kategoriaan (tai kahteen tapaan jolla niitä katsotaan), taide-elokuviin ja viihde-elokuviin. Viihde-elokuva ei välttämättä pistä ajattelemaan oikeastaan mitään, ja asioita ei katsojan tulkinnan varaan jätetä. Viihdettähän elokuvat kuitenkin suurimalle osalle ihmisistä ovat. Niin sanotuista taide-elokuvista on vaikea lähteä tässä arpomaan tarkemmin, siitä mikä on taidetta voi olla hyvinkin montaa mieltä jne. Mutta on elokuvia joita pidän hyvänä taiteena, ja elokuvia jotka toimivat puhtaana viihteenä. Useimmiten hyvä elokuva on omalla kohdallani kuitenkin jotain siltä väliltä, elokuva pysyy suht kevyenä, kuitenkin sisältäen taiteellista silmää tekijöiltä ja ns ''syvempiä tasoja''.

Hyvässä elokuvassa voi olla myös paljonkin huonoja asioita, ja silti elokuva jää roimasti positiivisen puolelle. Täydellisyyttä koskaan ei kuitenkaan tavoiteta, eikä käydä edes lähellä välttämättä.

Erinäisiä hyvän elokuvan ainesosia on vaikea alkaa erittelemään, joissain viehättää ohjaajan vahva näkemys ja tyyli, terävä ja hauska dialogi sekä hyvin toimiva musiikki (Tarantinon elokuvat). Toisissa tulkinnanvaraisuus, erikoiset juonenkäänteet ja monimutkainen symboliikka (Cemetary Man). Myös saatanan kovilla tuotantoarvoilla, näyttelijöillä, lavastuksilla ja tietenkin teemalla saadaan hyviä elokuvia (LoTRit). Erikoisuuksillakin voidaan saada elokuva jäämään positiivisesti mieleen (Zusjen käsivarakamera -kuvaus, nykyisin jo tavallinen tehokeino). Tahaton komedia ja kämp meininkikin on yksi asioita joista usein pidän (tämän blogin leffat).

Monia erilaisia asioita, monia erilaisia, hyviä elokuvia.

Ehkä tämä nyt oli hyvinkin turhanpäivästä ja junnaavaa paskanjauhantaa, who knows.

Yritin miettiä loppuun kolme minun mielestä parasta elokuvaa, mutta ei kyllä onnistu. Ehkä joskus jatkan ja koitan saada tästä aiheesta irti enemmän.

Vähän aikaa sitten nähty hyvä elokuva:

400 kepposta. Ranskan uuden aallon merkkielokuvia. Sikarin polttoa ja kirjoituskoneen nyysimistä. Loppukohtaus sitoo elokuvan napakasti yhteen. Voi vain miettiä miten paljon tämän tyyppiset elokuvat on esimerkiksi Jarmuschin tyyliin vaikuttanut.1 kommentti
Gba 30.03.2009 07:08
Hyviä elokuva tehdään nykyään vähemmän kuin ennen. Suurin osa uudemmista elokuvista mitä olen katsonut, on ollut korkeintaan keskinkertaista tavaraa. Harva on iskenyt tajuntaan. Toki toleranssi on ehkä noussut ja ne elokuvat mitkä nuorempana olivat hyviä, ovat nyt täyttä paskaa.

Hyvä elokuva ei välttämättä sisällä hyvää musiikkia, hyviä näyttelijöitä tai hienoa dialogia. Joskus pelkkä aihe voi kantaa, jos siitä on itse kiinnostunut.

Hyvän elokuvan määrittelisin elokuvaksi, joka herättää tunteita. Eikä niiden välttämättä tarvitse olla ns. positiivisia tunteita kuten iloa ja naurua, vaan myöskin surua, haikeutta tai vihaa. Itse ainakin pidän myös surullisista elokuvista, eivätkä nämä jenkkien yltiöpositiiviset diibadaaba (romanttiset/mukahauska)komediat kiinnosta lainkaan.

Täydellinen elokuva on tietenkin sellainen, jossa käydään kaikki tunteiden kirjo lävitse.


Top-listan väkertäminen on sinänsä huono juttu, että siinä elokuvien järjestys vaihtaa paikkaa päivästä ja fiiliksestä riippuen(eikä ketään kiinnosta). Ehkä seuraavaan postaukseen ihan ajatuksella ja IMDB:n listoja selailemalla sellaisen teen.Kategoriat