Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Mikä tekee hyvän elokuvan?
Tekohengitystä nyt vähän pelaajalaudalle kun on niin hiljaista. Vähän erilaista merkintää nyt yritän rustata, noiden arvostelujen sijasta. Katsotaan mitä tästä tulee.

Hyvän elokuvan määritteleminen on tietysti melko monimutkainen juttu. Elokuviahan voisi karkeasti lajiteltuna lajitella kahteen kategoriaan (tai kahteen tapaan jolla niitä katsotaan), taide-elokuviin ja viihde-elokuviin. Viihde-elokuva ei välttämättä pistä ajattelemaan oikeastaan mitään, ja asioita ei katsojan tulkinnan varaan jätetä. Viihdettähän elokuvat kuitenkin suurimalle osalle ihmisistä ovat. Niin sanotuista taide-elokuvista on vaikea lähteä tässä arpomaan tarkemmin, siitä mikä on taidetta voi olla hyvinkin montaa mieltä jne. Mutta on elokuvia joita pidän hyvänä taiteena, ja elokuvia jotka toimivat puhtaana viihteenä. Useimmiten hyvä elokuva on omalla kohdallani kuitenkin jotain siltä väliltä, elokuva pysyy suht kevyenä, kuitenkin sisältäen taiteellista silmää tekijöiltä ja ns ''syvempiä tasoja''.

Hyvässä elokuvassa voi olla myös paljonkin huonoja asioita, ja silti elokuva jää roimasti positiivisen puolelle. Täydellisyyttä koskaan ei kuitenkaan tavoiteta, eikä käydä edes lähellä välttämättä.

Erinäisiä hyvän elokuvan ainesosia on vaikea alkaa erittelemään, joissain viehättää ohjaajan vahva näkemys ja tyyli, terävä ja hauska dialogi sekä hyvin toimiva musiikki (Tarantinon elokuvat). Toisissa tulkinnanvaraisuus, erikoiset juonenkäänteet ja monimutkainen symboliikka (Cemetary Man). Myös saatanan kovilla tuotantoarvoilla, näyttelijöillä, lavastuksilla ja tietenkin teemalla saadaan hyviä elokuvia (LoTRit). Erikoisuuksillakin voidaan saada elokuva jäämään positiivisesti mieleen (Zusjen käsivarakamera -kuvaus, nykyisin jo tavallinen tehokeino). Tahaton komedia ja kämp meininkikin on yksi asioita joista usein pidän (tämän blogin leffat).

Monia erilaisia asioita, monia erilaisia, hyviä elokuvia.

Ehkä tämä nyt oli hyvinkin turhanpäivästä ja junnaavaa paskanjauhantaa, who knows.

Yritin miettiä loppuun kolme minun mielestä parasta elokuvaa, mutta ei kyllä onnistu. Ehkä joskus jatkan ja koitan saada tästä aiheesta irti enemmän.

Vähän aikaa sitten nähty hyvä elokuva:

400 kepposta. Ranskan uuden aallon merkkielokuvia. Sikarin polttoa ja kirjoituskoneen nyysimistä. Loppukohtaus sitoo elokuvan napakasti yhteen. Voi vain miettiä miten paljon tämän tyyppiset elokuvat on esimerkiksi Jarmuschin tyyliin vaikuttanut.1 kommentti
Gba 30.03.2009 07:08
Hyviä elokuva tehdään nykyään vähemmän kuin ennen. Suurin osa uudemmista elokuvista mitä olen katsonut, on ollut korkeintaan keskinkertaista tavaraa. Harva on iskenyt tajuntaan. Toki toleranssi on ehkä noussut ja ne elokuvat mitkä nuorempana olivat hyviä, ovat nyt täyttä paskaa.

Hyvä elokuva ei välttämättä sisällä hyvää musiikkia, hyviä näyttelijöitä tai hienoa dialogia. Joskus pelkkä aihe voi kantaa, jos siitä on itse kiinnostunut.

Hyvän elokuvan määrittelisin elokuvaksi, joka herättää tunteita. Eikä niiden välttämättä tarvitse olla ns. positiivisia tunteita kuten iloa ja naurua, vaan myöskin surua, haikeutta tai vihaa. Itse ainakin pidän myös surullisista elokuvista, eivätkä nämä jenkkien yltiöpositiiviset diibadaaba (romanttiset/mukahauska)komediat kiinnosta lainkaan.

Täydellinen elokuva on tietenkin sellainen, jossa käydään kaikki tunteiden kirjo lävitse.


Top-listan väkertämine... Lue lisää
Zombie collection & Flight of the Dead
Eiköhän jatketa blogia genrerajoitteisena. Synttärilahjaksi tilasin itselleni Zombie collectionin (4DVD) Levykauppa Äxästä, 30 euroa kustansi. Lähinnä ostin koska halusin Zombie Flesh Eatersin omistaa, muista leffoista ei tietoa ollut.
Aloitetaan Zombie Flesh Eatersista ja Zombie Holocaustista.

Zombie Flesh Eaters on edelleen klassikko genressään. Henk koht. lemppari italohorroreista. Turha tästä nyt on enään jauhaa. Timmi leffa.

Zombie Holocaust on juoneltaan lähes sama elokuva kuin ZFS, myös monia samoja näyttelijöitä, lisätty höysteitä kannibaalielokuvista ja pakollinen hullu tiedemies. Niin paskoja kohtauksia ja epäloogisuuksia, että kyllähän tämä jollain tasolla toimii. Huvittava yksityiskohta oli kun kannibaaliksi paljastunut jamppa hyppäsi ikkunasta, ja proppinukelta irtosi ilmasta käsi. Käsi oli paikoillaan kun ruumista mentiin syynäämään. Muistakseeni sisälsi myös paskaa dubbausta. Ihme hortoilua koko leffa.

Seuraavat kaksi leffaa voi myös arvostella samalla kertaa, molemmissa ohjaajina Lucio Fulci joka ohjasi myös ZFS:n.

Beyond & City of the living dead. Nätit kannet ja kivat nimet hämäsivät, ja luulin saavani zombiehurmejuhlan. Molemmissa tapauksissa on kuitenkin kyseessä kiero ja yliluonnollinen erikoistehoste-elokuva joka etenee kuolemasta seuraavaan. Lucio Fulci tosin osaa suht hyvin nämä roiskimiset, Fulcille tyypilliset *objekti silmänläpi* kohtaukset löytyi tietysti. Jos on Fulcin leffoja nähnyt, tietää mitä odottaa. Ontuvaa kerrontaa, muka-diippiä mytologiaa, kummallisia kuolemia ja paskaa dubbausta. Ihan viihdyttäviä kaikesta huolimatta. Beyond oli parempi. Hämäävästi zombeihin ei keskitytä oikeastaan kummassakaan, tosin molempien lopetuskohtauksissa onnistutaan jo irroittelemaan zombien kanssa, valitettavasti liian myöhään kun leffat jo loppuu (duh).

Mitä jäi käteen? Yksi hyvä leffa, yksi katsomiskelpoinen ripoff ja kaksi kummallista goreleffaa. Jos diggaa Fulcista, niin kaipa tämä ostaa kannattaa. Jos zombileffoja haluaa, niin ei. Niitä ei saa kuin yksi ja puoli tässä laatikossa.
Flight of the dead: Zombie Outbreak olikin sitten äärimmäisen positiivinen yllätys. Kaikki lentokoneleffakliseet löytyy, vanki karkaa koneessa, jonkun on pakko pystyä väistämään ohjus jumbojetillä kun lentäjä on kuollut, lentoemännät on kuumia ja sitä rataa. Lisää tähän kaavaan zombit ja voiton ainekset on käsissäsi. Lentokoneen pieni koko myös estää turhan nysväämisen ja homma pysyy käsissä ja pääasiassa, toiminnassa. Zombit päästetään irti juuri sopivaan aikaan, ei liian aikaisin, eikä liian myöhään. Kun ruumasta ammuttu luoti katon läpi lentoemännän jalkaan osuu, ''zombiemode'' aktivoituu ja siitä ei enää onneksi palata. Hassuja kuolemiakin löytyy (Sateenvarjo pään läpi!).

Parasta leffassa on se, että se kuitenkin ottaa itsensä mukamas semivakavasti ajoittain. Tämä aiheuttaa hämmennytä, myös elokuvan täysi mauttomuus ja tyylittöyys luo oman vivahteensa.  Myös tahalliset, ihan oikeat vitsit on välillä aika tiputtavia, varsinkin Kevin J. O'Connorin esittämä vanki Frank on helvetin hyvä hahmo. Tiukkoja one-linereita.

Malliesimerkki hyvästä, ja vitun tyhmästä toimintakomediasta. No brains needed.

Asioita joita opin tästä:

-Zombit pitää samanlaista ääntä kuin dinosaurukset

-Ruuman katon läpi voi helposti lyödä nyrkin matkustajatilaan.

-Käärmeet on tylsempiä lentokoneessa kuin zombit.

-Golfmaila on yksi parhaista aseista zombeja vastaan.

-Aseita, kyttiä ja rikollisia on yleensä aika vitusti lentokoneessa. Ei tarttee vältsyyn ottaa omaa mutkaa mukaan.

-Lentokoneen vessan peilin takana on salahuone. Zombit voi olla siellä.

-Pallon kopittelu lentokoneessa ei ole sallittua.
2 kommenttia
dzei 20.02.2009 14:16
Joel-san 20.02.2009 09:20
Hyvä blogaus. Pitää varmaan oikeasti katsoa Flight of the Dead. Vaikutti aika mainiolta. Tipuin jo tehokkaasti tuosta sinun oppimiesi asioiden listasta.
Satunnaista paskaa
Zombies zombies zombies.Tylsähkö vajaan puolentoistatunnin hortoilu vuodelta 1972. Näyttelijänalut menevät saarelle toimittamaan saatanallisia rituaaleja huvikseen ja woah, zombeja nousee hautausmaalta. Koko elokuvan ajan toivoin, että jokainen näyttelijöistä saataisiin jo hengiltä, ja lopussa kiitos seisoi. Aika paskahan tämä oli.

Ihan kiva kasariteinikomedia zombeilla. Ei mitään ihan älyttömän tiputtavia läppiä, mutta menettelee. Elokuvan suomenkielinen käännös on yksi onnistuneimmista ikinä, Lötköjen yö. Juoni on se ihan tavallisin, teininörtit menevät häsläämään jotain ja kohta kampuksella haahuileekin zombeja. Ihan kiva leffa.
http://wellmedicated.com/inspiration/100-illustrated-horror-film-posters-part-1/
100 piirrettyä kauhuleffajulistetta, on ne vaan hienoja.


http://www.rabbitinred.co.uk/

Löytyi englantilainen nettikauppa josta saa A3 koossa vanhoja kauhu-, kultti- ja roskaleffajulisteita sekä t-paitoja julisteiden kuvilla. Sellaisista klassikoistakin löytyy kuten Black Gestapo ja Boss Nigger. Tänään lähti tilaukseen t-paita tällä kuvalla:
Mmmm. Aika nopeata toimintaa, eilen kysyin sähköpostitse, että voisiko kyseisellä kuvalla saada t-paitoja ja tänään vastasi että nyt löytyy. Raportoin onko laadukas paita kunhan saapuu.


1 kommentti
Doinkki 05.01.2009 22:38
Lötköjen yöllä voisi joku nokkela poju mainostaa Viagraa tyylillä.
Dellamorte Dellamore
Seuraava merkintä sitten jostain muusta kuin zombeilusta :P
Huijasin.


Dellamorte Dellamore, 1994 Italia.Ennakko-odotuksia ei ollut, odotin perus camppia zombikomediaa. Sen sijaan leffa oli eurooppalaisen taide-elokuvan ja kieliposkessa tehdyn kauhukomedian sekoitus.

Elokuva kertoo hautausmaan hoitajasta nimeltä Fransisco, joka autistisen Gnaghin kanssa ylläpitää hautausmaata, ja niittaa haudoista nousevia zombeja. Osa ihmisistä on ''palaajia'', jotka seitsemäntenä kuolinyönä nousee, ja eihän niitä voi päästä lähtemäänkään. Fransiscolla alkaa vähitelleen pääkoppa sekoamaan, kuolleman ja elämän raja hämärtyy ja hänen rakkauden kohteensa palaa yhä uudelleen ja uudelleen.
Hämmentävä elokuva, loppu jättää oikeastaan koko elokuvan täysin auki, mutta ratkaisu toimii. Elokuva toimii myös ''olutta, ja leffa jossa on tissejä ja zombeja'' tyyliin, mutta diipimpi taso löytyy. Loppu yllätti oikeasti, ei ole pitkään aikaan näin hyvää leffaa tullut katsottua. Nauratti myös huomattavan paljon leffan aikana.

Kannattaa katsoa.
0 kommenttia
Dead Set

Dead Set on Briteissä tänä syksynä televisiossa esitetty 5-osainen minisarja (ensimmäinen jakso 45 min, muut 25), joka sijoittuu fiktiiviseen Big Brother taloon & studioon (zomg!). Selittämätön zombiepidemia iskee Englantiin ja edes bb-talon asukkaat eivät välty siltä.  :)

Hyvin ristiriitaiset lähtökohdat siis, yhdistelmä kuulostaa äkkiseltään melko omaperäiseltä ainakin, mutta BB on tunnetusti paskaa. Onneksi tämä ei ollut. Perjantaina piti illalla ensimmäinen jakso katsoa, mutta imaisi mukaansa niin hyvin, että oli pakko katsoa loputkin jaksot. Taitaa olla ensimmäinen sarja Dexterin ygöstuotantokauden jälkeen, josta olen oikeasti innostunut. Miljöö on tosiaan melko erikoinen, mutta toimiva. Sarjassa nähdään myös entisiä ''oikeita'' brittien bb-talon hörhöjä, en tosin tunnistanut, kun en ole katsonut.Juoni on ihan peruszombihuttua, koitetaan selviytyä hengissä ja kaupastakin pitää käydä ryönää hakemassa. Muutenkaan ei mitään mullistavaa käsikirjoituksen saralla ole, mutta kaikki pelaa. Kohtauksia on lainattu sieltä sun täältä, muunmuassa Dawn of the Deadista. Sarja on hyvin pienellä budjetilla tehty, mutta tämä on todennäköisesti sarjan kannalta vain positiivinen seikka, homma pysyy hahmoläheisenä ja muutenkin hanskassa.

Hahmoista osa on melko ohuita, mutta kyllä jotenkin tunteisiin vetosi muutaman hahmon kuolema. Saavutus sinäänsä.


Viiksekäs mulkvisti, onnistunut hahmo.

Yllättäen goren kanssa ei olla mitenkään säästelty, yllätti positiivisesti ettei oltu lähdetty pehmoilemaan tällä saralla. Vaikka juoksevat zombit alkaakin olla ehkä hiukan laimea juttu, tässä toimivat hyvin. Sarjan loppu oli hyvin onnistunut ja muutenkin sarja oli tiukka paketti, kesto juuri sopiva. Yllättävän realistisen oloinen oli myös, varmaan se bb-talo loi sitä :lol: Harmittaa sinäänsä kuinka harvoin tällaisiakin tulee vastaan.  :(

Suosittelen kyllä katsastamaan, viihdytti minua ainakin. Huomasin juuri, että sarjan nettisivuilla on linkki, josta pitäisi pystyä katsomaan jaksot ilmaiseksi, mutta linkki ei toimi. Muita polkuja tämän kyllä löytää, dvd-julkaisu on tulossa.

Seuraava merkintä sitten jostain muusta kuin zombeilusta :P

 

2 kommenttia
KOSHIRRO 08.12.2008 11:58
Viiksekäs mulkvisti näyttää hieman läskiltä Tom Savinilta http://i2.photobucket.com/albums/y12/scigone/DD023.jpg
JasuPoju 08.12.2008 07:47
OMG! Pitääpä katsastaa, vaikuttaa kyllä kelpo zombiehäröilyltä. Missasin kyllä täysin kun tämä telkkarista tuli mutta ainahan voi ware... ostaa dvd:nä.
Kategoriat