Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Profiili
Yhteenveto
Näytä tilastot
Näytä kirjoitukset

  Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 31
1  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Omat pelivideot |"Siis, mitä äsken tapahtui?" : 16.08.2022 14:17
https://youtu.be/REFHhLKb2W4

https://youtu.be/WmxfTbrRX84

Pari viimeisintä Rocket League -videota. Ei tästä pelistä pääse irti. Niin hauskaa pelaaminen vaan on ja tarjoaa loputtomasti itsensä haastamista.

Pääsin vihdoin ensimmäistä kertaa Champion-tasolle 2v2-peleissä. Se on ollut pidempiaikainen tavoitteeni, joten aika hyvä fiilis. Tästä ylöspäin jos vielä pääsee niin se on kaikki ekstraa, ei ole enää tavoitteita.
Tästä eteenpäin kehittyminen ja liigoissa nouseminen alkaa olemaan melkoisen hidasta ainakin minulle, saa nähdä pääseekö edes ylemmäs. Noh se ei ole pääasia, vaan pelin pelaamisen käsittämätön hauskuus, vaikka toki kelpaa aina päästä ylemmäs. Siihen vaan oikeasti pitäisi alkaa harjoittelemalla harjoittelemaan mekaniikoita, olen niissä pahasti jäljessä kun practise-moodin sijaan lähinnä vain pelaan otteluita.

Noin 950 tuntia pelattu, mutta kyllästymistä ei näy näköpiirissä. Paras videopeli, mitä olen koskaan pelannut, enkä usko, että koskaan tulee peliä, joka tämän ohittaa minun kirjoissa.
2  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Omat pelivideot |"Siis, mitä äsken tapahtui?" : 05.05.2022 11:57
Kiitos kommentoinnista saska!

Olen viime aikoina tehnyt Rocket Leaguesta highlight-videoita. Olen Diamond2-tasolla 2v2-peleissä, eli siellä keskivaiheilla. Tässä vaiheessa kehitys on hidastunut huomattavasti ja tuntuu, että pitäisi alkaa harjoittelemalla harjoittelemaan yksittäisiä tekniikoita, jotta ei tulisi seinä vastaan. Ja niissähän olisi opeteltavaa. :o Mutta kyllä peli maistuu näinkin. Tavoitteena tai haaveena olisi päästä champion-tasolle jossain vaiheessa. Siitä ylemmäs on oikeastaan turha haaveilla, siellä on sellaisia koneita jo vastassa.

Tässä viimeisin videoni.

https://youtu.be/8yRBv5FdkO4
3  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 05.05.2022 11:15

Tää viesti jäi aikoinaan mieleen ja aina välillä kun Days Gone vilahti PS+ Collectionissa, niin mietin lataamista. Lopulta PS5:n kohdalla latasin tuon maksuttoman version ja aloitin pelaamaan. Aluksi tuli vain testattua ja lopulta peli unohtui muiden kiireiden jalkoihin. Nyt olen pelannut tarinaa kunnolla eteenpäin ja täytyy kiittää Cyrusta tästä postauksesta, nimittäin hyvä että pelasin.

No mutta, sitten ei tullut kirjoitettua pelkästään tyhjään bittiavaruuteen. Hauska kuulla! On se kyllä huippu peli.


Minulla on jatkunut Rocket League addiktiona, johon tuli kuitenkin sadan tunnin mittainen tauko, kun hankin Elden Ringin, joka oli pakko ahmia käytännössä ilman taukoja. Se tasan sata tuntia tuli maailmassa pyörittyä, halberdilla tuli hakattua käytännössä koko peli. On kyllä harvinaislaatuinen teos. Upea maailma täynnä tutkittavaa, eeppiset bossit, upea design kauttaaltaan, haastetta, mysteerejä. Peli on todellakin ansainnut korkeat arvosanansa. Tuo avoimen maailman tutkiminen on todella harvinaisen tyydyttävää, sieltä löytyy loputtomasti uutta ja ihmeellistä ja jokainen bossin kaataminen tuntuu aina yhtä hienolta. Ja pelihän on kuin maalaus. Kuinka paljon työtä tähän on kehittäjiltä mennytkään.. Kuinka aikovat ylittää tämän? Mielenkiintoista nähdä, mitä sieltä seuraavaksi tulee.

Olen pelannut Fromin peleistä vain Demons Soulsin ensin PS3:lla, sitten remaken PS5:llä ja nyt Eldenin. Kyllä noille muillekin pitää aikaa raivata. Niin upeita teoksia väsäävät.
4  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 03.02.2022 14:38
No joo, se olikin huumoripätkä. Mutta tuossakin kuitenkin näki hyvin yksittäisessä esimerkissä sitä tekoälyn sekoilua.

Joo, soolona on ihan hyvä pelata Rocket Leagueta. Pelissähän voi pelata sitten 1v1, 2v2, 3v3 ja 4v4 otteluita. Todella erilaisia luonteeltaan. 3v3 on se "standardi", itse pelaan eniten 2v2 matseja, mutta tykkään paljon myös 3v3 ja 1v1.
Tietysti peli on hauskimmillaan voicen kanssa tuttujen kanssa pelatessa, mutta tosi hyviä pelejä saa ihan soolonakin hakien. Kannattaa tosin varautua siihen, että tiimikavereissa on välillä melko toksisia tapauksia. Niistä ei vain kannata välittää.
5  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 02.02.2022 18:43
Joo, Rocket Leaguessa on ehdottomasti tuokin hyvä, että siihen on helppo hypätä koska vain, eli juuri vaikka baari-illan jälkeen. Ja matsit ovat sopivan pituisia. Tosin melkeinpä petollisen sopivia, koska AINA voi pelata vielä sen yhden. AINA. Nimimerkillä "ei helvetti, taas kello on viisi aamulla".

Ja tosiaan rumble on todella hyvää vaihtelua ja sopii hyvin nimenomaan (myös) niihin hetkiin, kun on eri taitotasoisia pelaamassa. Kehittäjät tuntuvat olevan aika kekseliäitä näiden eri moodienkin kanssa. Rumble, dropshot, hoops, NFL, lätkä, jne todella vaihtelevia, mutta toimivia.

Pitääkin katsoa tuo video NHL:n tekoälystä. Minulla on tallennettuna noin 1000 klippiä joista pitäisi jaksaa koostaa video, mutta joku onkin jo tehnyt. Jännä nähdä, käyttääkö samanlaisia esimerkkejä kuin mitä itselläni on.
6  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 30.01.2022 10:51
Rocket League

Olen jäänyt tähän aivan totaalisesti koukkuun. Pelasin peliä ehkä kymmenen tuntia silloin kun se tuli, mutta jotenkin ei ollut aikaa pelille vaikka huomasin kyllä, että todella laadukas teos kyseessä.

Nyt on muutama kuukausi tullut pelailtua ja pakko sanoa, että tämä on minusta paras videopeli koskaan. Jos Tetris on omalla tavallaan videopelien shakki ja täydellinen videopeli, niin tästä voisi sanoa samalla tavalla. Pelissä ei ole vikoja. Se on uskomattoman syvä mekaniikoiltaan ja mielettömän hienoa joukkue"urheilua". Pelin mekaniikoissa riittää opeteltavaa loppuelämäksi. En tiedä, tätä ei voi ylistää tarpeeksi. Huikea idea, vielä huikeampi toteutus.


NHL22

Sorruin ostamaan pelin heti julkaisussa. Monia parannuksia etenkin mailapuolustuksessa, silti edelleen lukuisia virheitä etenkin mm. tekoälyssä (joka puolella kenttää, niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä) ja pelaajanvaihdossa. Ei olisi pitänyt ostaa, paha koukku kehittyi heti. Onneksi Rocket League sai vieroitettua lopulta pois. Ei mikään muu peli saa aikaan niin paljon raivoa kuin EA:n NHL (toisaalta toki myös paljon aivan huippuhetkiä, koska parhaimmillaan peli on todella upeaa vääntöä). On uskomaton kontrasti pelata Rocket Leagueta, jossa jokainen tilanne on omissa käsissäsi, verrattuna NHL, jossa puolet pelistä menee taistellessa itse pelin ärsyttävyyksiä vastaan. Ensi vuoden versio jää hyvin luultavasti hyllylle. Ainakin uskottelen itselleni niin.
7  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 06.10.2021 17:06
PS5:n Ratchet & Clank pelattu ja olihan se upea graafisesti, mutta muuten tällaisenaan peli itsessään ei luultavasti olisi säväyttävä puolessa välissä generaatiota. Eli lähinnä next-gen kiilto säväyttää. Jotenkin tuntuu, että R&C on nähty, vaikka ehdottomasti pelin parissa viihtyi todella hyvin. Liikkuminen on keskellä taisteluita vähän monipuolisempaa kuin muistan aiemmissa olleen, mutta vaikeinkaan taso ei juuri haasta pelaajaa, joten liikkumisesta ei oteta lähellekään kaikkea irti. Hyvä peli, tavallaan todella hyvä peli, mutta silti jotenkin todella nähty.

Wipeout Omega Collection

Onhan nämä edelleen kovia pelejä. 2048 en muistaakseni Vitalla pelannut ihan täydellisesti läpi, nyt tuli koluttua. Yllättävän paljon haastetta oli alkuun vaikeimmissa A+ luokan kisoissa. Kun pelaili zoneja enemmän, nousi tuntuma ohjaukseen reilusti ja kisoista tulikin helpompia, mutta haastetta oli joka tapauksessa ihan kivasti. On kyllä todella kova paketti tämä, pelaamista riittää. Verkossakin saa jonkin verran kisoja, vaikka ei pelaajia paljoa ole.

Guilty Gear Strive

Olen pelannut joskus vuosia sitten jotain Guilty Gearia ja tavallaan pidin siitä, muttei sitten tullut kuitenkaan hankittua itselle. Nyt tätä olen pelannut enemmän ja on aivan helvetillisen hyvä tappelupeli. Hahmoissa on erityylisiä hyvin. Jotenkin sopivan yksinkertainen lista liikkeitä ja pidän eri hahmojen liikkumistavoista, air dashit, lentelyt ym. Tuntuu, että tässä on tavoitettu hyvin sellainen tasapaino, että menee todella hyvin kasuaaleille (kuten minä) kuin myös kilpailullisemmallekin pelaajalle. Tämä nousee omalla listalla parhaiden Tekkenien ja Street Fightereiden tasolle. Suosittelen!

Splitgate

Tätä olen vasta nopeasti testannut, mutta pakko suositella tätä kaikille, jotka haluavat vähän vanhanaikaisempaa räiskintää. Haloa paljon fiiliksessä. Ei hahmonkehitystä, ei mitään unlockattavaa pelaamiseen vaikuttaa tauhkaa, kaikki aseet nostettavissa kartalla, lonkalta pystyy ampumaan hyvin. Puhdasta nautinnollista räiskintää. Erottuvana tekijänä portaalimekaniikka, jolla pystyt siirtymään nopeasti paikasta toiseen ja ampumaankin portaalin läpi.

8  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Omat pelivideot |"Siis, mitä äsken tapahtui?" : 31.08.2021 18:48
https://youtu.be/JmDR1yCiyHk

Tein pitkästä aikaa pienen THPS-videon. Sormien nopeus ja flow kadoksissa, kun olen pitkään pelannut vain kerran viikossa pari tuntia kerrallaan, mutta oikeastaan tein videon yhdelle pelin kautta tutuksi tulleelle, joka on käyttänyt paljon aikaa custom parkkien tekoon (ja kehittynyt mielestäni tässä vuoden aikana paljon niiden tekemisessä). Nämä ovat niin puhdasta improa kuin voi olla, sillä kaikki pätkät on otettu ensimmäisiltä  pelikerroilta kussakin kentässä.

Pelissä on porukka tehnyt aika hienoja parkkeja, kannattaa kokeilla.

Taas tuli videota tehdessä olo, että pitäisi ehkä pelata taas enemmän, niin hauska peli aina vaan on.


Edit:

https://youtu.be/YHC7DyKIpYY

Inspiroiduin pelaamaan "tavoitteellisemmin" edellistä videota tehdessä ja katsottuani pelaamistani. Huomasin, että joillain osa-alueilla olen kuitenkin kehittynyt, vaikka tuntuma pelaamiseen on heikompi. Paljon olikin kiinni siitä etten muistanut miten lähestyä objekteja oikein, jotta saisin vauhtia pidettyä yllä ja kyetäkseni monipuolisempiin hyppyihin jne ja sain palautettua ajatuksia tuosta oivalluksesta. Tulikin heti tehtyä pidemmän puoleinen video. Kentistä aukeaa taas uusia puolia. Tullee pelattua vähän useammin peliä, kipinä syttyi tauon jälkeen.
9  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 28.07.2021 21:10
Päätin etten kirjoita enempää aiheesta, kun kirjoittaen on niin työlästä (olisi niin paljon helpompi puhua) ja isossa kokonaisuudessa aina unohtuu moni asia kirjoittaa ja sitten tulee taas mieli lisäillä ja editoida tarkemmin. Tämä on niin laaja kokonaisuus ja kova homma kirjoittaa jäsennellysti, saati vastata eri pointteihin. Mutta, laitan vielä yhden pitkähkön kommentin tästä aiheesta, jolla yritän selkiyttää. En tiedä onnistunko, mutta yritän. Yritän selittää kantani sille, miksi epäilen SARS2:n olevan isompi vastus jatkossakin yhteiskunnille kuin influenssa. Määrittelemättömän ajan, voi olla vuosi, voi olla sata, riippuen suunnilleen äärettömästä määrästä muuttujia ja voi olla esim, että tulee aika, kun niin influenssa kuin korona ovat käytännössä historiaa. Ja itse asiassa influenssahan on ollut lähes kadoksissa nyt vuoden, historiaa sekin. Joitain kantoja ei ole havaittu ollenkaan.

Yritän, menemättä yksityiskohtiin (niitä on liikaa). Tietenkin on monia näkemyksiä, tämä on minun, amatöörin, joka on lukenut internetistä aiheesta. En väitä tietäväni mitään, tämä on omaa päättelyä kaiken lukemani perusteella. Tästä:

On ns. perusflunssia aiheuttavia viruksia, jotka ovat kevyin taso, eivät aiheuta niin hirveän isoa kuormaa yhteiskunnalle.

Sitten on influenssan aiheuttamat. Influenssa nähdäkseni kiistatta enemmän kuormaa yhteiskunnalle aiheuttava kuin ns perusflunssavirukset. Vaikka, huom, perusflunssiin meillä ei ole minkäänlaisia rokotteita.

Nyt, jos olisi olemassa tällainen perus harmittoman endeemisyyden taso, jolle endeemiset virukset laantuvat ja mitä näkee esitettävän ja toivottavan SARS2:n kohdalla, niin aika epäloogista on se, että meillä on endeemisenä influenssa, johon on jopa rokotteet ja silti kuormitukseltaan isompi kuin moni muu endeeminen virus ("perusflunssat"). Miksi meillä on eri tason harmeja aiheuttavia endeemisiä viruksia, jos "aina endeemiseen tasoon siirryttyään viruksista tulee sellaisia mukavia harmittomia viruksia"? Influenssoja aiheuttavat on kuormittavampi yhteiskunnalle kuin perusflunssat, vaikka siihen on rokotteetkin. Tosin rokotteiden kulloinenkin teho ja rokotekattavuus jne vaikuttavat, mutta nämä niitä yksityiskohtia, sinänsä tosi tärkeitä ja jotka vaikuttavat siihen miten kokonaisuus etenee käytännössä ja isoin toivoa tuova onkin se, että mRNA-rokotteiden teho vakavaa tautia vastaan juuri tällä hetkellä on niin hyvä. Tässä juuri tällä hetkellä on se oleellinen, koska itse siis uskon, että virus tulee kiertämään suojaa jossain vaiheessa tehokkaammin evoluution seurauksena ja näin teho voi tippua.
Kuitenkin, näin väite siitä, että olisi olemassa joku harmittoman endeemisyyden perustaso, jolle virukset väistämättä laantuvat, on minusta todella outo ajatus, eikä tarvitse edes mennä muihin endeemisiin taudinaiheuttajiin. Tästä ovat myös asiantuntijat puhuneet viime aikoina: endeemisyydellä tunnutaan tarkoittavan yhtä kuin "lievä", mutta kukaan ei lopullisesti tiedä, mille tasolle virus asettuu. Ja kaiken lisäksi niiden tasohan vaihtelee muutenkin: joskus influenssakausi on todella paha, joskus paljon kevyempi.

Eli lyhyesti ajattelen: endeemisen viruksen kykyyn aiheuttaa kuormaa yhteiskunnalle vaikuttaa käytännössä kaksi asiaa: meidän puolustus (riippuu miljoonasta muuttujasta) ja viruksen hyökkäys (miljoonia muuttujia). Ja mitä kovempi viruksen hyökkäys suhteessa meidän puolustukseen, sitä enemmän se kuormittaa yhteiskuntaa.

No, nyt meillä on pandemia, jonka on aiheuttanut SARS-perheen virus. Erilainen kuin koronat, jotka perusflunssia aiheuttavat ja erilainen kuin influenssakannat. Se, mille kuormittavuustasolle SARS2 asettuu, riippuu näistä samoista perustekijöistä:  meidän puolustuksesta (ympäristö, immuniteetti jne) ja viruksen hyökkäyksestä (eri taudinaiheuttamiskyvyt ja kyky levitä / kiertää mahdollista immuniteettia ja monia muita.
Millainen on SARS2? Sen lisäksi, että se pystyy aiheuttamaan akuuttivaiheessa todella hankalahoitoisen taudin, se kykenee omituisesti aiheuttamaan akuuttivaiheessa oireettoman tai lähes oireettoman infektion sairastaneelle pitkittyvän todella moninaisen oirekirjon eli longcovidin. Lisäksi MIS-C, veritulpat jne, erikoisia seurauksia. Täysin erilainen virus kuin influenssaa aiheuttavat ovat. Sen taudinaiheuttamismekanismit ovat jollain perusteellisella tavalla erilaiset ja tästä opitaan varmasti jatkossa lisää. Huom, ymmärrän edelleen, että näiden laajuutta ei kunnolla tiedetä kuten Roinekin lopussa korostaa, mutta jonkinlainen kuva alkaa muodostumaan, jota tässäkin hyvässä suomalaisessa kirjoituksessa huhtikuulta sivutaan (aivojen ja hermoston ylikorostuminen, vaikutukset vereen, hermostollisten oireiden poikkeuksellinen yleisyys, psykiatriset diagnoosit jne)
 https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/covid-19-on-myos-merkittava-aivosairaus

"Toinen virusten vaikutustapa on infektion jälkeinen immuunivälitteinen komplikaatio, joka voi aiheuttaa aivotulehdusta tai monihermotulehdusta. SARS-CoV2-virus voi vaikuttaa hermostoon myös veren hyytymisen ja keuhkojen toiminnan häiriöiden kautta. Tällöin tauti voi aiheuttaa tukoksia aivoissa.

– Muilla tunnetuilla viruksilla ei ole käsittääkseni vastaavaa veren hyytymistä edistävää vaikutusta. Covidissa aivojen ja hermoston osuus muutenkin ylikorostuu, Roine sanoo."

"Niin sanotun neurocovidin eli covid-19-tautiin liittyvän hermostollisen oireilun yleisyys on vaihdellut sairaala-aineistossa 20–60 prosentin välillä. Kaikkein suurimmassa, vastikään julkaistussa 236 000 potilaan aineistossa eloonjääneistä varmistetuista covid-19-potilaista kolmasosa sai puolen vuoden kuluessa uuden neurologisen tai psykiatrisen diagnoosin. Yhteys ei liittynyt pelkästään vakavaan taudinmuotoon.

– Aineistosta oli poissuljettu menehtyneet, mutta tulosten yleistettävyys on silti hyvä. Vertailuryhmiä oli kaksi: muun viruksen aiheuttamaan hengitystieinfektioon tai influenssaan sairastuneet. Covid-19:n sairastaneilla lähes kaikki neurologiset ja psykiatriset diagnoosit olivat huomattavasti tavallisempia – myös dementia. Joka neljäs covidin sairastanut sai depressio- tai ahdistuneisuusdiagnoosin, Roine summaa tutkimuksen tuloksia.

Näin suuri hermostollisten oireiden yleisyys on virusinfektiolle poikkeuksellista. Neurocovidin tyypilliset muutokset on onnistuttu dokumentoimaan aivokuvissa, ja neurologisten oireiden kohdalla diagnostiikan herkkyys korostuu.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että neurocovidin suhteen tutkimus on vasta alkutekijöissä. Aiheesta on tehty satoja tutkimuksia, mutta pitkäaikaisista vaikutuksista ei voida sanoa vielä paljonkaan. Tarvitaankin systemaattisia, pitkäaikaisia seurantatutkimuksia oireiston yleisyyden ja mekanismien selvittämiseksi, Roine huomauttaa."

Itse epäilen, että niin kauan, kun emme saa kehitettyä infektion estävää rokotetta tai hyvää lääkehoitoa (haastavaa viruksiin), on edessä samantyylinen kilpajuoksu kuin influenssaa vastaan vuosittain on, mutta huomattavasti vaikeampihoitoista ja monipuolisempia ongelmia aiheuttavaa virusta vastaan. Jos sen siis annetaan pyöriä endeemisenä (ja jos se siihen pystyy, tämähän on oletus) vapaasti kiinnittämättä siihen muuta huomiota kuin rokotteet ja toisaalta sairaalahoito eli toimittaisiin täysin kuten on toimittu ennen tätä pandemiaa influenssan ja flunssien kanssa.

Eli: epäilen (hysteriaan taipuvaisena ;) ), että SARS2 kykenee kuormittamaan sen erikoisten piirteiden vuoksi yhteiskuntia endeemisenä jatkuvasti kiertävänä viruksena enemmän kuin influenssa niin kauan, kunnes kehitetään joko keino estää viruksen leviäminen jollain muulla keinolla tai sitten infektion estävän rokotteen avulla. Miksi? Siksi, että uskon sen kykenevän kiertämään jatkuvasti sykleissä immuniteettia evoluutiopaineen vuoksi ja populaatiossa on jatkuvasti jollain tavalla sille haavoittuvaista väkeä. Edit: lisäksi osassa populaatiota on luultavasti jatkuvasti hiipuvaa immuniteettia, jos ei rokoteta tai sairasteta, joka tietenkin myös osallisena kokonaisuudessa.

On myös immuunimuisti, mutta tähän pätee vähän sama kuin siihen ettei ole olemassa mitään yleistä harmittoman endeemisyyden tasoa eri taudinaiheuttajilla: jos immuunimuisti yksin riittäisi estämään yhteiskunnan kuormittumisen viruksen seurauksista endeemiseen tilaan siirryttyä, miksi influenssa on meille enää ongelma? Immuunimuisti ei selvästikään yksin riitä edes rokotteiden kanssa estämään influenssan aiheuttamaa kuormaa. Riittääkö se SARS2:n kanssa? Häipyykö SARS2 taustalle samalla tavalla kuin muutkin koronat, jopa kevyemmäksi kuin influenssa. En tiedä, tuskin kukaan tietää, mutta taas hysteriaan taipuvaisena toivon sen katoavan vaikka kokonaan, mutta epäilen käyvän huonommin viruksen pirullisten poikkeavien ominaisuuksien vuoksi. Jos se pystyy kiertämään immuniteettia, se pystyy aiheuttamaan ongelmia. Ja tästä onkin jo alustavaa kansalaistutkimusta, jossa longcovidia on tullut läpäisevän infektion seurauksena täysin rokotetuillekin. Tämä tietysti taas todella alustavaa ja mittakaavaa ei tietenkään mitenkään tiedetä, mutta, tätä mahdollisuutta ei kannata minusta ohittaa olankohautuksella.

Buusterikierroksia rokotteiden suhteen kuitenkin varmaan tulossa ja jotkut maat niitä jo valmisteleekin. Pfizer julkaisi tänään tietoja, että vasta-ainetasot nousevat huomattavasti kolmannella annoksella:
https://www.cnn.com/2021/07/28/health/pfizer-third-dose-data-bn/index.html

Joka tapauksessa, jos minä olisin viestimässä asiasta koko kansalle, en viestisi, että homma on taputeltu, kun kansasta 70% tai edes 90% on rokotettu. Viestisin, että varmaa on vieläkin lähinnä epävarma ja nyt pyrimme tällaiseen, toivomme, että tämä riittää, mutta emme voi luvata, etteikö virusta jouduttaisi jatkossakin torjumaan muutenkin kuin rokotemuuriin luottaen. Lisäksi kertoisin selkeämmin viruksen pitkäaikaisvaikutuksiin liittyvistä epävarmuuksista ja siitä pitäisi käydä jonkinlaista laajempaa debattia. Ei näitä voi minun mielestäni ohittaa hiljenemällä ja toivomalla ettei niistä tule iso ongelma. Eihän riskinhallinnassa voi lähteä siitä, että näin suuri asia ohitettaisiin täysin. Tietenkin se on iso haaste, kun ongelmien laajuus selviää kunnolla pidemmän ajan kanssa.

Tarpeeksi monta kertaa on jo luvattu vapaus kaikista vastatoimista, edestakaisin poukkoilu vaikuttaa jaksamiseen. Tulisi toki antaa toivoa ja siihenkin on syytä erityisesti rokotteiden ansiosta, mutta epävarmuuksien ohittaminen on minusta väärin. Viimeisimpänä USA, jossa maskisuosituksissa mentiin eilen takaisin laajempiin suosituksiin, kun oli jo luvattu, että täysin rokotettujen ei mitään syytä käyttää kun ei ole riskiä, että levittäisivät. Nyt havaittu, että deltan kohdalla virusmäärät jopa täysin samaa tasoa rokotetuilla kuin rokottamattomilla.

"ETA: In their briefing, the CDC noted recent research which found that the viral load in vaccinated people with a Delta infection was similar to the viral load in unvaccinated people with a Delta infection. The combination of a higher viral load, less protection against infection, and a faster incubation period (time from exposure to time of first symptoms) means vaccinated people likely have an excellent chance of passing the virus on to others."

Floridassa ennätysvauhdilla potilaita sairaaloihin koko pandemian aikana juuri nyt, vaikka puolet väestöstä täysin rokotettu ja 10% vielä kertaalleen rokotettuja ja jo aikaisemmin Floridassa aika paljon sairastamisella kerättyä immuniteettia (mitä se sitten auttaakin, Brasilian, Iranin ym esimerkit näyttävät siltä, että emme ymmärrä koko hommaa vielä kunnolla). Rokotekattavuus siis selvästi pitää saada todella ylös.

Vielä Israelin viimeisin: 80% suoja tällä hetkellä vakavalta taudilta (vähemmän kuin muualta tulleissa tiedoissa, datan tarkkuus on vielä kyseenalaista, seuraavat kuukaudet kertovat varmasti lisää ja se on tietysti hyvä, saadaan paljon arvokasta tietoa lähitulevaisuuden kannalta)
https://www.timesofisrael.com/israels-severe-covid-cases-could-reach-400-by-mid-august-researchers-warn/

Tässä jenkkien CDC:ltä vielä selkeä juttu huolista mutaatioiden suhteen:
https://www.businessinsider.com/cdc-covid-19-could-few-mutations-away-from-evading-vaccines-2021-7

Se oli viimeinen romaani. Elämä jatkuu joka tapauksessa. Tulevaisuus on silti vielä epävarma. Kaikenlaisia vastauksia haasteisiin kehitetään.


Viimeinen edit. Tämä on yksi tavallaan ymmärrettävä, mutta silti turhauttava este matkalla:

https://www.politico.eu/article/as-africa-tries-to-tap-promise-of-mrna-vaccines-coronavirus-covid19-pharma-pushes-back/

Africa wants to produce a coronavirus vaccine — and Big Pharma’s not happy

A proposed mRNA tech transfer hub would let multiple manufacturers learn how to produce vaccines.

...
And therein lies the rub: To get the hub up and running in a year — when it could still help end the pandemic — its partners need Big Pharma’s help. And Big Pharma isn’t keen: Neither Moderna nor Pfizer has signaled interest in working with the facility.

The two drugmakers also declined to comment to POLITICO on their potential involvement.

Pharma is playing “a really dangerous game,” warned Jaume Vidal, senior policy advisor for European projects at Health Action International. He believes that its actions are, in effect, “condemning thousands.”


VIELÄ yksi edit: Tässä on hyvä kirjoitus, joka osaa selittää selkeämmin kuin minun yritykseni tuota mahdollista tulevaa viruksen kanssa ja jossa tulee myös hyvä esimerkki siitä mitä olemme olettaneet ja miten ehkä lopulta olikaan. Arvailimme, emme tienneet.

"We used to believe that the cold-causing coronaviruses were stable—meaning no antigenic drift—but returned yearly because of faded immune protection. But over the past year, our understanding of coronaviruses has improved and we now know that at least one of the cold-causing coronaviruses, designated 229E, undergoes antigenic drift similar to that of influenza."

https://www.scientificamerican.com/article/how-will-the-coronavirus-evolve/

Ja tässä endeemisyyden tulevaisuudesta:

The future will depend heavily on the type of immunity people acquire through infection or vaccination and how the virus evolves. Influenza and the four human coronaviruses that cause common colds are also endemic: but a combination of annual vaccines and acquired immunity means that societies tolerate the seasonal deaths and illnesses they bring without requiring lockdowns, masks and social distancing.

https://www.nature.com/articles/d41586-021-00396-2

Mitä endeeminen SARS2 käytännössä tarkoittaa? Sitä ei vielä tiedetä.
10  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 27.07.2021 16:35
Influenssa-vertailu on todellakin oleellinen. Koska sitä on jatkuvasti pidetty jonain mittatikkuna, mitä SARS2 on. Meillä kysytään nytkin jatkuvasti, milloin tähän voidaan alkaa suhtautua kuin influenssaan, kun kyseessä on täysin eri virus. Asko Järvinenkin tosin vihdoin tämän joku viikko sitten ajoi alas, kun joku toimittaja kysyi. Sanoi, että vertaus ontuu, kun tämä on monessa mielessä hankalampi.

Lisäksi vertailu espanjan tautiin on vielä vaikeaa. Mm. kuolemat covidista tilastoissa rajusti alakanttiin. Pelkästään Intiassa on jo hyvin mahdollisesti 4 miljoonaa kuollutta. SARS2 on torjuttu historiallisen laajoilla toimenpiteillä. SARS2 ja influenssa vertailu nähdään vuosien aikajaksolla. Rokotteet antoivat meille ison edun, mutta jos ei oteta muita mahdollisia torjuntakeinoja vertailuun mukaan, niin viruksen muuntuminen ja rokotteen tuoman sekä infektion tuoman immuniteetin kesto ja toisaalta teho mahdollisia tulevia variantteja vastaan ovat ratkaisevassa asemassa. Paras olisi, kun saataisi kehitettyä kokonaan infektion estävä rokote. Nythän delta on niin tehokkaasti leviävä, että se asetti täysin uuden tason. Israelissa muistaakseni laskeskeltu alustavasti, että rokotteilla ollaan samalla tasolla kuin oltiin ilman rokotetta alkuperäisen wuhanilaisen kanssa. Tämä siis leviämisen suhteen. Vakavaa tautia estävät tehokkaasti vielä.

Kaappien täyttäminen oli järkevää ajoissa, kun tiesi jo tammi-helmikuussa, mitä on tulossa. Osasi laskea, että virus tulee leviämään tiedostamatta, tungoksiin ei kannata mennä, suojaa ei ole. Kun epidemia oli isompi, ei tarvinut käydä kaupassa pyörimässä.

Kriisiin tulee herättää kertomalla tosiasiat ja yleensä tunnistamalla kriisi.
Kaupat tyhjenivät siksi, että ei osattu lukea merkkejä, reagoida niihin ajoissa, tiedottaa asiallisesti ja sitten panikoitiin, kun tosi olikin yhdessä yössä edessä. Marin sanoi vielä muistaakseni muutama päivä ennen koulusulkuja ja poikkeustila, että ei mitään sulkuja kannata tehdä, niistä on varmaankin enemmän haittaa. "Ei panikoida". Kuitenkin sulut olivat ilman normaaliusharhaa hyvin realistinen vaihtoehto ja näin se olisi pitänyt kommunikoida. Nyt kommunikoitiin aivan loppuun asti, että ei mitään hätää, kaikki hyvin. Lopputuloksena paniikki, kun normaaliusharhassa ei pystytty edes antamaan sille ajatukselle mahdollisuutta, että näin voisikin olla. Että tämä olisikin vakava pandemia ja toimia tulee.
Sinänsä tuo "covidin kutsuminen sars2ksi olisi voinut sitä ja tätä" on vähän niin ja näin. Itse olen sitä mieltä, että kaikki olisi voinut mennä huomattavan paremmin ympäri maailmaa, jos koko maailma olisi alusta asti osannut suhtautua tähän kuin Sarsiin eikä ottanut perusoletukseksi influenssaa. Ja tästä on kirjoitettu hyviä kirjoituksia, verrattu Aasiaa ja muuta maailmaa. Aasiassa moni maa otti SARS-pohjaisen lähestymistapan, muualla isosti influenssa.


Intian tilanne, kuten kaikkialla muuallakin tähän asti on tapahtunut, on rauhoittunut toistaiseksi. Siellä on jo merkkejä noususta ja aalto ei myöskään missään vaiheessa tullut yhtä alas kuin aiemmat. Nämä ovat niitä avoimia kysymyksiä. Iranissa on jo viides aalto menossa ja siellä on menty jo monta rankkaa aaltoa. Tämänkin piti olla käytännössä hyvin epätodennäköistä, jos uskoi valtavirtauutisten näkemystä, laumasuojan piti tulla aikoja sitten. Tosiaan Ruotsissa uskottiin, että 2020 kesän jälkeen juhlat pystyssä, kun Norja ja muut naapurit ovat pulassa. Rokotteet tietenkin muuttavat dynamiikkaa, mutta niihin kohdistuu aivan samanlaisia epävarmuuksia kuin Intian, Iranin ja Ruotsin laumasuojaan. Tai "mietoon endeemisyyteen". Jos rokotteen teho ei ole pitkäkestoinen tai variantti pystyy laskemaan sen tehoa jonkun verran, ollaan deltan leviämisteholla nopeasti ongelmissa. Tietenkin näihin on keinoja vastata. Buustereita nopealla syklillä, mutta tämäkin on jonkinasteinen logistinen haaste nopeuttaa. Tietysti sekin vaikuttaa, kuinka hyvin variantti pystyisi ohittamaan rokotteen suojaa vakavaa tautia vastaan vai pystyykö sellaista edes tulemaan. Mielestäni parhaat asiantuntijat pitävät tätä tärkeänä kysymyksenä ja potentiaalisena ongelmana. Jälleen, jos sen ääneen sanominen on hysteriaa, niin sitten on. Minulla on eri näkemys hysteriasta.

Epäilen covidin kyykyttävän yhteiskuntaa pahemmin kuin influenssa tekee, koska se on tällä hetkellä ja tämän hetken tiedoilla vaikeampi ja vaarallisempi virus kuin influenssa on tällä hetkellä. Rokotteissa ja viruksen evoluutiossa on avoimia kysymyksiä.


Ja mitä talvesta? Tammi-helmikuussa alkaa olemaan jo pitkä aika monien rokotteista. Israelissa tällä hetkellä epäillään, että suoja alkaisi laskea puolen vuoden kohdalla, mutta uskotaan, että vakavan taudin suoja olisi edelleen hyvä. Tämä on todella oleellinen saada varmistetuksi tulevaa varten ja varmasti Israelista tästä tippuu hyvää dataa tulevien kuukausien aikana. Lisäksi talvella kausiefekti, joka on siis spekulaatiota mistä se johtuu (ihmisten käyttäytyminen sisätilat vs ulkotilat kesällä, ilman kuivuus, kosteus, kylmyys jne) ja kuinka vahva se on, on se, mikä voi vaikeuttaa, emme tiedä vielä. Täysin avoin kysymys. Nyt delta on niin tehokkaasti leviävä, että kausiefekti tuntuu puuttuvan kokonaan. Kannattaa muistaa, että viime vuonna oli hiljainen kesä, vaikka ei ollut rokotteita eikä ollut vielä sairastettu niin laajasti. Silti oli niin kevyttä, että pitkälle syksyyn julistettiin ympäri Eurooppaa, että ensin ei ole edes tapauksia, myöhemmin syksyllä ei sairaalat alkaneet ensin täyttyä vaikka tapauksia alkoi tulemaan. Pandemia näytti joidenkin mielestä olevan takanapäin. Suomessa tuijotettiin tehoilla nollaa ja kaivattiin normaaliin paluuta. Nyt tällä hetkellä tilastot näyttävät, että tarvitaan moninkertainen tapausmäärä ison rokotekattavuuden maissa, jotta sairaalat alkavat täyttyä. Tässä näkyy rokotteet. Mutta, kausiefekti + immuniteetin heikkeneminen ajan myötä on todella iso kysymysmerkki tulevan talven osalta ja tietysti variantit, joita tällä hetkellä voi kehittyä. Jos puolen vuoden päästä rokotteen teho alkaa ripeästi tippua, alkavat riskiryhmät olla taas riskissä.

Tietenkin voisin luopua tilanteen seuraamisesta, mutta miksi luopuisin? Tämä on minusta mielenkiintoinen aihe. Ihan älyttömän mielenkiintoinen. Vienyt täysin mukanaan.

Minulla on kaikki ok. Koronan tilanne Suomessa ei oikeastaan käy edes mielessä, vaikka toki lukuja tulee seurattua kiinnostuksesta ja muutenkin ymmärtämismielessä kokonaisuutta hahmottaakseni. Tästä on oikeastaan tullut harrastus ja elämä on jatkunut kaiken aikaa ja jatkuu tästä eteenpäin. Se, että olen lukenut aiheesta huomattavan paljon ei tarkoita ettei elämäni jatku, ellei sillä ettei elämä jatku tarkoiteta sitä, että jokin uusi mielenkiinnon kohde vie enemmän aikaa elämästä kuin ennen kuin on löytänyt tämän uuden mielenkiinnon kohteen.

Mutta, nyt en oikeasti jaksa kirjoittaa enempää romaaneja aiheesta. Kierin syvällä. Ei tarvitse huolehtia kuitenkaan. Kieriminen on nimittäin minusta oikein kivaa.


Edit: nyt viimeinen kommentti   :P

Espanjan flunssan ja tämän pandemian vertailu ilmiöinä ja historian toistumisena on ollut mielenkiintonen. Hyvin paljon yhteneväisyyksiä yksityiskohdissa ja liikkeet maskin vastustajista alkaen ovat toistuneet. Lisäksi espanjan flunssan torjunnasta sai hyviä näkymiä siihen, miten torjuntaa kannattaisi toteuttaa ja minkälaisia ilmiöitä torjunnasta seuraa ihmisten keskuudessa.


Edit2: Vielä yksi, koska se on tärkeä: Isrealista tuli tänään uutta tietoa, jossa analysoitu paremmin alueittain. Huomasivat, että alueelliset erot rokotekattavuudessa, aallon siirtyminen vasta myöhemmin rokottamattomammille alueille on hyvin mahdolinen syy siihen, että arvio rokotteen tehokkuudesta vaikutti heikentyneen ja tämän uuden analyysin jälkeen teho vaikuttaa pysyneen myös aiemmin rokotteen saaneilla eli teho ei luultavasti laske vielä puolen vuoden kohdalla.
11  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 27.07.2021 13:12
En rinnasta SARS2 SARSiin tuolla kommentillani. SARS2 itse asiassa osoittautui paljon vaarallisemmaksi sen ominaisuuksien ansiosta kuin ensimmäinen oli. Sen kyky levitä oli (tämän näki heti alusta asti) massiivisesti parempi ja toisaalta tautia aiheuttavat ominaisuudet osoittautuivat nopeasti isoja haasteita aiheuttaviksi. Hoitojaksojen pituus iso ongelma sairaanhoidon kestävyyden kannalta verrattuna influenssaan (tietysti myös tappavuus huomattavasti isompi, mutta se ei missään vaiheessa oikeastaan ollut isoin ongelma, vaikka toki pahimmilla epidemia-alueilla älytöntä tuhoa onkin saanut tässäkin mielessä aikaan) ja viruksen vaikutukset aivoihin ja laajalle elimistöön myös toista luokkaa kuin influenssassa. Tosin sen verran suoratkin rinnastukset alkuperäiseen ovat perusteltuja, että pitkäaikaisvaikutukset ovat hyvin samankaltaisia kuin ensimmäisestä SARSista seurasi isolle osalle sairastuneita. Oireita, joiden uskottiin menevän ohi "ehkä noin vuodessa", mutta jotka jatkuivat edelleen vuosia epidemian jälkeen. Se siis vammautti potilaita. Nythän USA:ssa julkistettiin mahdollisuus saada diagnoosi työkyvyttömyydestä longcovidin vuoksi. Aika näyttää kuinka laaja ongelma kokonaisuudessaan on.

Mutta tämä rinnastus SARSiin ei ollut pointtini (enkä suoraan rinnasta, yksilölle SARS1 vielä paljon vaarallisempi, yhteiskunnallisesti SARS2 massiivisesti vaarallisempi, vaikka myönnän, että tämä on osittain spekulaatiota - voihan olla, että SARS1 omasi myös tarpeeksi leviämiskykyä päästäkseen kunnon pandemiaksi, mutta toisaalta sen vaarallisuus yksilölle oli osaltaan estämässä tätä kehitystä ja näin hauskasti se oli liian vaarallinen muodostuakseen vaaralliseksi), vaan puhuin siitä, että SARS2-sanaa (siis viruksen virallista nimeä, SARS-Cov-2) ei ole joidenkin mielestä saanut sanoa, koska sen toteaminen, että viruksen nimi on Sars-Cov-2, on hysterian levittämistä. Tosiasian toteaminen on hysterian levittämistä.

Asia, johon suhtauduin alusta asti optimistisemmin, eli rokotteiden tuloon, onnistui toistaiseksi nähdyn perusteella jopa paremmin kuin olisi voinut minkään pohjalta uskoa. Tämä oli alusta asti yksi iso syy myös sille, että torjuntaan kannattaa panostaa. Vaikutti lupaavalta, että joku rokote voi hyvinkin onnistua nopeallakin aikataululla, mutta loppujen lopuksi teho oli vielä parempi (toistaiseksi) kuin olisi uskaltanut odottaa.

Käytännön kanssa eivät ole olleet toistuvasti yhteneväisiä arviot, joiden mukaan homma on taputeltu. Ne ovat toistuvasti onnistuneet aliarvioimaan kokonaishaastetta ja toistuvasti on sorruttu liian aikaisiin johtopäätöksiin siitä, että nyt ei tarvita enää niitä ja näitä toimia. Kaikkein karkeimpina joku Intian laumasuojan muodostuminen, mutta vastaavia vaikka kuinka paljon, kaikkialla maailmassa. On edelleen perusteltua odottaa, että haasteita on edessä. Siis sellaisia, joita influenssa ei ole kyennyt sataan vuoteen aiheuttamaan. Israelissa tähän on herättykin. Israelista tulevaa tietoa kannattaa minusta seurata tarkkaan, koska tilastoivat tarkasti ja tiedottavat avoimesti. Mm. rokotteiden suojan kestosta ja luonteesta alkaa tulemaan sieltä tärkeää ja tarkempaa tietoa.

Delta on myös hyvä osoitus siitä, kuinka moni asia on mahdollista ja tässäkin valtavirtajulkisuudessa nähdyt odotukset viruksen evoluutiosta olivat enemmän tyhjiä oletuksia kuin tietoon pohjautuvia ( ja samaa ovat miedosta endeemisyydestä annetut lausunnot, tätä kehitystä ei voi ennustaa, näin on korkeintaan loogista odottaa tapahtuvan pitkällä aikavälillä, mutta sekään ei ole varmaa). Tämä jossittelua, mutta mielenkiintoista silti, että jos Wuhanin versio olisi ollut delta, tai jos emme olisi saaneet rokotteita juuri tähän hetkeen vaan vaikka puolen vuoden päästä tästä, olisimme todella, todella ahtaassa nurkassa juuri tällä hetkellä. Nyt on vähän 50/50 kuinka ensi talvena lopulta käy. Toivon tietenkin parasta. Mutta massiivisesta pelosta kärsin, kun pohdin, että koska tähänkään asti valtavirran odotukset eivät ole vastanneet todellisuutta, ei kannata odottaa, että odotukset vastaisivat edelleenkään todellisuutta. Olen nurkassa käpertyneenä pelkooni ja pyörin hysteerisenä hiestä läpimärkänä.Siinä mielessä hyvä, että kerrot minulle faktoja pintojen roolista ja muista selkeistä tosiasioista. Ehkä joskus tulen vielä pelkoni kanssa toimeen, etenkin kun sinä autat tuomaan oikeaa ja ajantasaista tietoa. :o

Ja vielä, suurimmalle osalle venäläinen rulettikin on harmiton. Ei tässä ole missään vaiheessa ollut kyse siitä, että virus tappaa ison osan infektoituneista, vaan sen kyky halvauttaa yhteiskunnan toimintaa laajalti on ollut sen tuhovoiman pohja. Sairaalahoitojaksot ja tehojaksot ovat pois muusta hoidosta (yhden koronapotilaan hoito teholla jo itsessään usein vaativampaa ja hoitojaksot helvetillisen pitkiä). Yhdistetään tähän se, että terveydenhoito on jo valmiiksi todella aliresursoitu ja hoitajat ja lääkärit ylikuormitettuja, hoitovelan kasvu ja pitkän ponnistukseen jälkeen pitäisi alkaa jo valmiiksi todella rasittuneena alkaa purkaa pikavauhdilla pitkiä jonoja. Hoitohenkilöstön jaksaminen äärirajoilla, onneksi Suomessa on suitsittu epidemiaa (ja Suomen epidemia oikeasti ollut todella todella pieni lähes kaikkiin verrattuna mm. suht oikeaan aikaan tulleiden sulkujen ansiosta). Lisäksi longcovidin tuoma haaste yksilöille ja sen sitomat resurssit yhteiskunnalta. Ja tämä longcovid hysterisointikaan ei ole minun sanojani, vaan nämä ovat arvostettujen tutkijoiden näkemyksiä. On aivan täyttä komiikkaa tulla itkemään peloista, kun tuon vain tutkijoiden näkemyksiä ilmi. Kukaan ei vielä tiedä ongelman todellista laajuutta, mutta ei helvetti se ole perusteettomien uhkakuvien maalailua todeta, että näin voi tapahtua. Se on normaaliusharhassa uimista todeta, että näin ei varmastikaan käy, kaikki menee hyvin kun on mennyt ennenkin. Eivät nämä asiantuntijat ole hysteerisyyspäissään keksineet, että tästä voi tulla iso haaste, vaan he nimenomaan tulkitsevat niitä merkkejä, joita kokonaisuus tuottaa. Ei se ole paniikin julistamista. Paniikin välttely on perusteena yksi vitsi ja iso syy sille, miksi niin moni paikka joutui karmeaan tilaan etenkin pandemian alussa. Kun "ei me nyt voida panikoida ja alkaa reagoimaan tähän mitenkään, me ollaan päinvastoin uhmakkaita viruksen edessä, emme anna pelolle ja virukselle valtaa"

Edit: Sen verran vielä, että minua on kyllä pelottanut. Minua pelotti Tammi-Helmikuu, aikainen maaliskuu 2020. Erityisesti sen jälkeen, kun kuulin, mitä THL horisee. Silloin iski epätoivo siitä, että täällä ei ymmärretä yhtään, minkä kanssa ollaan tekemisissä. Ajattelin, että täällä ei ilmeisesti aiota torjua virusta samalla tavalla kuin Aasiassa, vaan sen vain annetaan levitä kuten influenssakaudella toimitaan. Maaliskuisen torjunnan aloittamisen jälkeen (joka oli siis poliitikkojen ansiota, Salminen ja kumppanit olisivat torjuneet paljon kevyemmin) ei tarvinut enää pohtia, että pahin tapahtuisi ja pelko väistyi. Sen jälkeen olen jatkanut seuraamista, koska aihe on loputtoman mielenkiintoinen. On lähinnä vituttanut ja huvittanut vuoron perään mm. THL:n lausunnot. Nyt enää kyllästyttää Suomessa puhuttu. Itse aihe jaksaa silti kiinnostaa ilmiönä erityisen paljon.


Edit2: tämän laitan vielä resurssikysymyksestä. Ruotsissa on jaettu tähän mennessä 25000 longcovid-diagnoosia ja siellä pohditaan nyt kuinka näitä voidaan jaella ja kuinka keskittyminen longcovidiin voi viedä huomiota muista sairauksista ja ehkä longcividiin ei siksi kannattaisikaan keskittyä, kun sitä ymmärretään vielä huonosti. Onpa lohdullista potilaille. Myös sellaiset, joilta puuttuu varsinainen covid-diagnoosi, ovat saaneet diagnooseja longcovidista siellä. Suomessakin on näitä potilaita ensimmäisestä aallosta, jotka joutuvat seilaamaan lääkäriltä toiselle eivätkä pääse välttämättä HUS-klinikalle, koska ensimmäisessä aallossa oli lähes mahdoton päästä testiin. Tämä on vielä arvoitus laajudeltaan, mutta jo muutenkin pulassa oleva terveydenhuolto ei tätä todellakaan kaipaa rasittamaan kantokykyä.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/over-25000-personer-har-fatt-diagnosen-postcovid

Mutta, kirjoitan aivan turhan pitkään. Ei tämä johda mihinkään järkevään uuteen. Senkin on oppinut tässä. Leirit ovat mitkä ovat, eivätkä ne muuksi siitä muutu. Itse olen varovaisuuden kannalla, koska varovaisuus on kerta toisensa jälkeen osoittautunut toistaiseksi oikeaksi ratkaisuksi. Varovaisuudesta voi luopua, kun nähdään, että siitä voidaan luopua. Toiset ovat täyden normaaliin paluun kannalla saman tien ja sillä selvä.
12  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 27.07.2021 03:00
Wöö, pelko, wöö :rollaus: Täyttä komiikaa, toki ennalta-arvattavaa, kun on näitä vääntöjä seurannut 1,5 vuotta.

Sanon sen verran, että tiedän lukeneeni useampia asiantuntija-arvioita kuin sinä. Tiedän sen jo pelkästään arviostasi pintojen roolissa tartunnoissa. Et ole voinut seurata aihetta kovinkaan tarkkaan. Muutenkin monista kommenteistasi näkee, että olet melko lailla tietyn klikin varassa. Ja taisit itsekin sanoa, että et ole jaksanut ajatella koronaa pahemmin.

Rokotteet ovat reilusti laskeneet sen mahdollisuutta, että kurimus jatkuisi pitkään, mutta kurimuksen jatkuminen ei todellakaan ole mahdotonta ja itse henkisesti olen valmistautunut siihen, että tämä voi jatkua vielä pitkään vaikeana. Tilanne elää. Itse odotan, että noin puolen vuoden päästä tiedämme viimeistään todella paljon tarkemmin tärkeistä avoimista kysymyksistä, jotta voi varmemmin sanoa, mihin suuntaan kokonaisuus menee.

Edit: vielä pelosta, pessimismistä, optimismista. Olet varmaan kuullut sanonnan pessimisti ei pety. Olen ollut tätä tyyppiä aina. Suhtaudun kaikkeen enemmän pessimistisesti. Ja tässä pandemiassa jos koskaan ovat optimistit joutuneet pettymään kerta toisensa jälkeen. Itse valmistauduin heti siihen, että vähintään pari vuotta tulee menemään ja saattaa mennä vaikka kuinka monta vuotta. Moni asiantuntija optimistisesti arvioi, että Ruotsilla on laumasuoja KESÄLLÄ 2020 (aivan naurettava arvio, kertoo kuinka pihalla Salminenkin oli, kun olisi halunnut vauhtia epidemiaan toukokuussa 2020) ja muut on kusessa syksyllä. Tämä sama optimismi jatkui Intian laumasuojaan ennen miljoonia raatoja, Kalifornian maskien katkaisuun ym ym.


Mitä tulee pelkoon: tiedän monestakin, että ne, joilla pelko ohjaa tämän suhteen ajattelua, ovat sellaisia, jotka eivät kestä ajatusta koko viruksesta ja käytännössä eivät usko lähes viruksen olemassaoloon. Sulkevat silmänsä koko asialta. Ja vaikka sellaisia, joille viruksen nimen SARS2 käyttäminen on hysterian lietsomista, kun alkuperäinen SARS oli niin vaarallinen virus. Tämä on flunssa. Ollut alusta asti.
13  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Virallinen Nintendo Switch -mutusteluketju : 13.07.2021 16:37
Eikös Tony Haukka ole ollut kannettavana jo vuodesta 2003. Muistan itse pelanneeni tätä sujuvaa ainakin 120 FPS pyörivää mestariteosta N-Gagen Master Race -ristiohjaimella. Kyllä spinnasi lauta ja ukko (ja puhelin). Oli myös myös muistaakseni toimiva online moninpeli tai ainakin lokaali jollain bluetoothilla. Soundtracki raikasi MP3 -tasoisesti. Valitettavasti olimme N-Gagen kanssa edellä aikaa, eikä Nokia enää tästä toipunut. 8)

Vähän offtopic, mutta laitan kuitenkin.. Näköjään, youtubesta löytyykin pätkää pelistä. Enpä tiennyt tuosta, tosin en kyllä muistanut noita PSP-Haukkojakaan. Yllättävän laadukkaalta vaikuttaa:

https://youtu.be/hgL8zCB2280
14  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 13.07.2021 16:31
Mitäs mieltä tästä? Britit avaa yhteiskunnan.

Minä olen ainakin sitä mieltä, että tuo on todella vaarallinen koe, joka tulee kuitenkin tuottamaan arvokasta tietoa koko maailmalle. Ja UK(kin) on tässä jo oikeastaan useamman viikon tuottanut arvokasta tietoa.

Minä en ainakaan osaa arvioida, mikä on päätepiste pandemialle. Samaan aikaan pidän kenenkään varmuudella jotain sanomaa tavallaan järjettömänä, koska avoimia kysymyksiä on liikaa niin rokotteiden osalta kuin muutenkin viruksen kehityskulun ja esim sen osalta, miten sairastettu infektio vaikuttaa immuunipuolustukseen. Todella paljon avoimia kysymyksiä, joihin kunnolla vastauksen saaminen tulee viemään vielä aikaa. Joka tapauksessa tällä hetkellä mahdollisimman korkea rokotekattavuus olisi ehdoton prioriteetti.

Itse olen sillä tavalla pessimistisellä kannalla, että veikkaan tästä tulleen kertaheitolla todella paljon vaikeampi ongelma koko maailmalle kuin influenssa on ollut vuosittain, mutta sen näkee sitten aikanaan. Rokotteet ovat kyllä ehkäisseet vakavaa tautia hyvin tähän asti, siinä mielessä on toivoa. Itse haluaisin lisäksi nähdä kaikkea mahdollista innovointia, jolla taudinaiheuttajien kiertoa ja mahdollisuutta levitä tehokkaasti voitaisiin ylipäänsä vähentää.

Yle olikin tehnyt tuosta sisäilmasta jutun:
https://yle.fi/uutiset/3-12016640
15  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Virallinen Nintendo Switch -mutusteluketju : 04.07.2021 11:42
Oho, on tuokin mielenkiintoinen tapa, että etusormi jatkuvasti grindinäppäimellä! Aika haastavalta kuulostaa tuokin, mutta toimii varmasti tosi hyvin siihen totuttua, ei tarvitse "liu'uttaa" tai pomputtaa sormia samalla tavalla tosiaan. Kaikenlaisia tapoja sitä muodostuu tällaisissa peleissä, missä joutuu käyttämään useita näppäimiä nopeasti. Yksi kaveri pelasi Tekkeniä pädillä kuin se olisi ollut fight stick.

Olisi mielenkiintosta kyllä testata peliä 30FPS, minkä verran se muuttaisi pelaamista. Veikkaan, että balance on haastavampaa ja muutenkin ehkä vähän hitaamman tuntuista, mutta kyllähän toi kannettavuus on tosiaan huippu juttu.
16  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 04.07.2021 11:23
Labraonnettomuuksia on tapahtunut todella paljon. Eivät ole pomminvarmoja oikein mitenkään. Lisäksi lepakkovirustutkimusta tehtiin BSL-2-tasolla, joka on huomattavasti epävarmempi kuin korkein BSL-4-taso.

Se on totta, että tutkivaa journalismia tästä varmasti tulee aikanaan, mutta on hullua, kuinka lautasella kaikki raportointi on otettu ja jaettu eteenpäin, kun osa tiedoista on ollut suorastaan aivan avoimesti saatavilla ja silti niitä ei ole mitenkään tuotu esiin raportoinnin yhteydessä. Onneksi nämä yksittäiset henkilöt tekivät kaivuutyötä alusta asti, koska osaa näistä tiedoista ei välttämättä olisi enää myöhemmin ollut mahdollista saada kiinalaisten peitellessä jälkiä.

Totuuden kaivaminen on kuitenkin vaikeaa myös siksi, että tutkimus ei ole ollut pelkästään kiinalaisten käsissä, vaan tässä on myös esim USA:ssa väkeä, jolla on mahdollisesti haluja peitellä totuutta. Jos totuus on siis se, että karkasi labrasta. Ja itse uskon vahvasti näin olevan, kaiken tähän asti kaivetun tiedon ja niin kiinalaisten kuin mukana olleiden länsimaisten toimista päätellen.


Pandemiaa pitkin tulleet tiedot, ml pandemian alkuvaihe, eivät olleet vain youtubea ja somea, vaan ihan tapaustutkimuksia eri maista, mutta näitä on ohitettu THL:n toimesta ihan järjestelmällisesti ja kertynyttä tietoa on päivitetty todella hitaasti tai ei lainkaan. Sehän tässä on ehkä se kaikkein vihastuttavin piirre: peruste kaikelle tekemättömyydelle oli aina, että "odotetaan tutkimustietoa". Sitten kun sitä on tullut, ei tämä ole kuitenkaan johtanut päivityksiin strategiassa, yksittäisissä ohjeissa jne. Yhtenä pienenä esimerkkinä hoitohenkilöstön suojaus on ollut ala-arvoista ja taitaa olla edelleen monin paikoin.
17  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 03.07.2021 22:07
Laitan vielä hyvän kirjoituksen, jossa avataan hyvin joitain tämän hetken kysymyksiä tulevaisuudesta:

https://www.theatlantic.com/health/archive/2021/07/3-principles-now-define-pandemic/619336/

Lisäksi kiinnostaa, onko täällä kukaan seurannut "labrasta karannut" vai "luonnosta tullut"-vääntöä ja mitä mielipiteitä tästä, jos mitään? Pidän itse hyvin todennäköisenä, että labrasta karannut, luultavasti manipuloitu virus. Tämäkin tapaus on ollut mielenkiintoinen osoitus median toiminnasta. Maailman pysäyttänyt tapahtuma ja juurikaan tutkivaa journalismia ei aiheesta herännyt, vaan kaikki on raportoitu todella suoraviivaisesti ilman kysymyksiä. Edes todella selkeitä eturistiriitoja WHO:n missiossa mukana olleilla tai mission pinnallisuutta ei raportoitu, kukaan ei ilmeisesti ottanut sen vertaa selvää. Verkossa pieni joukko tieteilijöitä teki pitkään työtä, jotta asiaan pikku hiljaa alettiin kiinnittää huomiota viime kuukausien aikana pääuutislähteissäkin ja ovat tehneet todella merkittäviä löytöjä kaivamalla verkkoa.
18  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 03.07.2021 17:03
Menee niin pitkäksi, että olisi helpompi puhua, kuin käsitellä lainauksilla pointti pointilta ja kirjoittaa.

Sanon sen verran vielä, että "tämän hetken tutkittu tieto" on pandemiaresponssin ylivoimaisesti suurin este ja se on myös täydellinen suoja, jonka taakse mennä. Oireeton leviäminen oli aivan selvää jo aikaisessa vaihessa eikä pelkästään Kiinasta tulleiden esimerkkien pohjalta. Lisäksi yksi pandemian hulluimpia piirteitä on ollut nimenomaan se, että jokaisen maan on ollut pakko mennä ikään kuin silmät kiinni. Muualta tulleita tietoja ei ole osattu hyödyntää kuin vasta todella myöhäisessä vaiheessa, vaikka on ollut selvää, että suunnilleen kaikki ilmiöt niin viruksen käyttäytymisessä kuin siitä seuraavissa muissa asioissa kaikki toistuu samanlaisena maasta toiseen. Muualla oli jo kokemusta heti pandemian alussa SARSista, jota opiskelemalla pystyi näkemään, kuinka pihalla täällä ollan arvioissa. Tätä ammattitaitoa ei osattu silloin hyödyntää ja valitettavasti sama on jatkunut pitkälle eteenpäin. Samat virheet pitää todeta itse, ei voi oppia muualta. Silti täällä ollaan onnistuttu monella tapaa todella hyvin, mutta miksi, siinä on monta tekijää. THL:n ansiot ovat siinä todella pienet, vaikka siellä on keväällä herätty osittain paremmin tilanteen tasalle.

Mutta joo, väittely on välillä kivaa. Itseäni vaan henkilökohtaisesti on vituttanut armottomasti hysterian pelko, samalla tavalla kai kuin heitä on vituttanut hysteria. Ja siitä kärkäs kommentointini takaisin, kun hysteriasta syytetään, joka on ollut yksinkertaisesti mielestäni monessa kohtaa nopean toiminnan tiellä.

Enkä ole sanonut missään vaiheessa, että longcovidin laajuus olisi tiedetty. Täysin päinvastoin itse asiassa eli taitaa olla tosiaan niin, että kyse on siitä, miten asioita luetaan. Kun minä tuon huonompia, mahdollisia mutta epävarmoja (silti arvostetussa julkaisussa julkaistuja, joita moni tuntuu kaipaavan, vaikka tämä ei todellakaan ole mikään tae mistään, kuten on pandemian aikana hyvin nähty, kun maailman arvostetuimmat tiedejulkaisut julkaisevat jopa puhdasta propagandaa) skenaarioita ilmi, olen heti väittänyt, että tämä tapahtuu näin ja levitän hysteriaa. (joistain toki olen sanonut varmemmin kuten oireeton tartuttaminen, mutta niistä olen tiennyt käytännössä varmasti olevan näin vaikka tämän hetken "tieto" on että "mitään viitteitä ei vielä ole, mutta lisää tutkimuksia tehdään") Longcovid on yksi aihe, josta ei ole varmaa tietoa, vaikka sinänsä huolestuttavia merkkejä on ilmassa ja jonka vuoksi se todellakin tulisi ottaa huomioon päätöksiä tehdessä esim siitä, voiko viruksen antaa levitä täysin vapaasti. Kuin myös yksilönkin on minusta hyvä tietää tällaisesta mahdollisuudesta ennen kuin ehdoin tahdoin hakee itselleen tartunnan.
19  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 03.07.2021 14:57
Hysteriasta. Koko pandemia on ollut yhtä "ei saa levittää pelkoa, ei saa puhua asioista asioina vaan pitää sulkea mieli huonommilta skenaarioilta, kyllä kaikki menee ihan ok, senkin hysteerikko kun levität pelkoa siitä, että tämä voisi olla pahempi kuin influenssa, että tämä voisi tulla tänne, että tämä voisi tarttua oireettomilta, että tämä voisi aiheuttaa pitkäaikaisvaikutuksia, että tämä voisi olla ilmavälitteinen, että tämä voisi olla vaarallinen muillekin kuin yli 80-vuotiaille, että tämä voisi ajaa hoitohenkilöstön epätoivon partaalle, että voisi tulla vaikeampia eikä miedompia mutaatioita, että jalkapallo-ottelut voisivat levittää tartuntoja, että mitään pahaa voisi tapahtua. Meidän pitää ajatella positiivisesti"

Uskallan veikata, että maailmassa on esim aika monta ihmistä, joita vituttaa loppuelämän se, ettei osannut varoa oireetonta tartuttajaa tai ettei tiennyt, että voi olla itse oireeton ja silti tartuttaa. Tätä ei kuitenkaan saa "spekuloida" reaalimaailman havaintojen pohjalta ja varoittaa ihmisiä, koska se voi aiheuttaa hysteriaa. Kannattaa ensin spekuloida pikemmin niin päin, että tällaista ei varmaankaan tapahdu, kun ei meillä ole siitä kaksoisokkokokeessa todennettua tutkimustietoa. Näin ei ainakaan tule annettua turhia varoituksia ja lietsottua hysteriaa, joka on se ylivoimaisesti isoin uhka. Olisi selvästi ollut aivan massiivinen virhe ottaa tosissaan havainnot lukuisista tapauksista, joissa oireeton tartuttaminen oli looginen päätelmä. Oli todella järkevää odottaa, että ehkä joskus pandemian jälkeen oireeton tartuttaminen on todistettu aukottomin tieteellisin menetelmin.
Jos longcovid osoittautuu loppujen lopuksi hyvin pieneksi ongelmaksi? Luulen, että varoituksien aiheuttama tuho on pienempi kuin tuho joka seuraa siitä, jos longcovid osoittautuukin valtavaksi ongelmaksi.

Lisäksi on koomista, että linkkaan New England Medical Journalin tekstin ja minä olen edelleen se, joka maalailee piruja seinille. Arvostetunkaan julkaisun levittämät uhkakuvat eivät siis ilmeisesti kelpaa, koska ne ovat uhkakuvia, eivät "rationaalista, kaikki menee ok, koska kaikki on aina mennyt ok ja mikään vakavampi skenaario ei ole edes lähellekään todennäköinen"-tavaraa. NEJM kirjoittaa varoittavan tekstin, koska pandemian aikana on ilmennyt jopa hälyttäviä määriä tällaisia jo etukäteenkin mahdolliseksi ennustetun skenaarion pitkäaikaisvaikutuksista kärsiviä potilaita ja edelleen minä olen hysteerikko, kun levitän NEJM:n hysteriaa lietsovaa viestiä. NEJM on hysteriaa. Briteissä yli 100k hoitohenkilöstöä pois pelistä vaarantaen potilaiden hoitoa, spekulaatiota ja hysteriaa, ei kannata kertoa longcovidista. Guardian levittää hysteriaa. NIH on laittanut miljardin voidakseen tutkia longcovidia ja löytää hoitokeinoja. Kaikki vakavia viestejä tuova on hysteriaa. Huu. Hysteria tappaa, ilmavälitteinen maailman sekaisin laittava virus taas ei ole niin paha juttu, siitä ei saa varoitella, se on irrationaalista. Varoittelusta saa varoitella, se on rationaalista. En tiedä, ehkä minä sitten vain koen sen niin.

Kaikki pelot eivät toteudu. Jotkut varoitukset ovat turhia. Usein käy paljon paremmin kuin on etukäteen ennustettu. Joskus käy huonommin. Mutta jos eri skenaarioiden huomioon ottamista ja näistä varoittamista pitää järjettömänä hysterisointina, pidätän minä samalla tavalla oikeuden pitää järjettömänä olla ottamatta näitä huomioon.

FFP-maskeja voi käyttää todella monta kertaa ja niitä on hyvin saatavilla, hintakaan ei ole paha, saa reilusti alle euron kappale. FFP-maski on huomattavasti tehokkaampi maski suojaamaan. Esim pitkään sisätiloissa oleskellessa yhtään ahtaammissa oloissa mielestäni ei kannata edes harkita kirurgista, se on alireagointia. Pikainen reissu kauppaan isossa tilassa vähällä väellä ehkä joo, mutta eipä FFP:n käyttäminen ole niin iso riesa, etten sitä mieluummin laittaisi pienemmänkin riskin käyntiin. Olen käyttänyt itse asiassa huonommin istuvaa kirurgista, epämiellyttävämpi se on kuin hyvin istuva FFP. Ei sitä edes huomaa, niin tottunut siihen on.

Ilmahygienian parantamista voi toki ajatella vaaralliseksi tieksi eikä lopputulosta voi toki tietää varmuudella. Itse uskon, että kaikenlainen tautien ja terveydelle haitallisten hiukkasten vähentäminen parantaisi terveyttä, kuten on käynyt näissä "paradigm shiftiä" ehdottavissa muissakin hygieniatoimissa. Nykyteoriat covidista ovat täysin auki. Vuosi sitten huhtikuussa luvattiin Ruotsissa saavutetun luonnollisen laumasuojan. Se, että SARS2 muuttuu harmittomaksi, on yksi teoria muiden joukossa ja vähän huolestuttaakin, että tätä lapsien keskuudessa levittämistä harkitaan strategiaksi esim UK:ssa ja muutenkin puhe on sen suuntaista vähän täälläkin. Uhkapeliä, toivottavasti ei kostaudu.

Aerosolien roolin ymmärtäminen ja hyväksyminen muuttaa yhteiskunnan tasolla valtavasti hengitystieinfektioiden torjunnassa. Jotkut tieteilijät (ainakin Wells) ovat tämän keksineet jo lähemmäs sata vuotta sitten, mutta vaadittiin tämä pandemia, että siihen oikeasti herätään lopullisesti. Tulee aika, jolloin Pietarin bussin kuskikin tietää desinfiointipanoksen olevan yhtä tyhjän kanssa, kun koko bussin ilma on täynnä virusta ihmisten jatkuvasti puhuessa ja hengittäessä.
20  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Virallinen Nintendo Switch -mutusteluketju : 03.07.2021 00:29
Minusta THPS:n pelaaminen tatilla on mahdotonta. Olen kuvitellut, että kaikki pelaavat tietenkin ristiohjaimella :o
Kaikki ilmatemput d-padillä, ohjastaminen, manualit ja tasapaino tatilla.

Ps. Laitan kanavalle joskus videon, missä kuvataan ohjainta kun pelaan. Kaikki tuntuu aina ihmettelevän ja vierastavan pelityyliäni.

Tuo kuulostaa vielä oudommalle :o
21  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 03.07.2021 00:26
Tuon influenssaa tähän, koska tätä on alusta asti verrattu siihen (uskomattoman sokeasti) ja syytetty uhkakuvien maalailusta, jos kehtaa ehdottaa, että tämä on nyt vähän pahempi juttu.

Sinähän et yhtään asettunut yläpuolelle esittämällä hysteriaväitteitä. Et yhtään. Sillä ei varmasti ole yhtään tekemistä siinä, miten vastaan. Sinä olet neutraali, minä hysteerikko. Kannattaa pohtia. Lisäksi se, että hysteria on ollut monen mielestä isoin uhka, on vaan yksinkertaisesti vituttanut pohjattomasti. Hysteriaa on pelätty mielestäni hysteerisesti ja se on vaan yksinkertaisesti väsyttänyt lähes alusta asti, etenkin kun se oli pitkään yksi iso tekijä sille, ettei pandemian uhkaan millään herätty.

New York on jo hankkinut / hankkii kaikkiin 56000 julkisiin koululuokkiinsa syksyksi 2 x ilmanpuhdistimet. Siellä on siis tultu siihen päätelmään, että SARS2 kannattaa ehkäistä puhdistamalla ilmaa, kuten muitakin ilman kautta leviäviä taudinaiheuttajia. Tässä vähän :

https://science.sciencemag.org/content/372/6543/689.full

A PARADIGM SHIFT IS NEEDED (and underway)

"We need to establish the foundations to ensure that the air in our buildings is clean...just as we expect
for the water coming out of our taps."

https://t.co/A1UpStWwMa
"The past hundred years have seen major public health gains due to investment in food safety, sanitation, and drinking water.

"By contrast, airborne pathogens and respiratory infections, are addressed fairly weakly, if at all."

"It starts with a recognition that preventing respiratory infection, like reducing waterborne or foodborne disease, is a tractable problem."

Tractable, indeed. The 'how to' is well known, actually.



"Tämä kumoaa jokaisen ohjeen joka on annettu kaikkialla ympäri maailmaa."

Niin kumoaa. Itse pesen kyllä käsiä (muiden hyvien hygieenisten vaikutusten lisäksi), koska en tiedä varmuudella, jos vaikka saisinkin tartunnan sitä kautta, mutta en kuitenkaan enää juurikaan usko, että sillä tartuntaa ehkäisen. Tai ainakin todella, todella paljon vähemmän tärkeä toimi se on kuin käyttää hyvää maskia ja esim välttää huonon ilman omaavia sisätiloja, joissa paljon kävijöitä.

Aloita vaikka tästä, jos haluat aiheesta oikeasti lukea:

https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2021/04/end-hygiene-theater/618576/


En kerro ettei ihmisten tavalla toimia olisi ollut vaikutusta. Moni asia on vaikuttanut myös yksilöiden toimissa tartunnan jäljityksen ja muiden toimien lisäksi, mutta uskon, että käsi/pintahygienialla on ollut korkeintaan todella minimaalinen rooli kokonaisuudessa enkä pidä mahdottomuutena sitä, että sen rooli olisi ollut jopa olematon.


Jos jokainen Salen asiakas ei pysty käyttämään FFP, niin ainakin ne, jotka haluavat paremman suojan, voivat FFP-maskeja käyttää.

Myös THL:n pääjohtaja on siirtynyt hysterisoimaan pelottelemalla ihmisiä kuolemaan vaaralliseen pelkoon:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008097571.html?share=d27c9eb48f7a345b7b7ad14487d6ac07

"Tervahauta muistuttaa Uutissuomalaisen jutussa myös pitkäaikaisesta covidista, johon liittyviä tutkimustuloksia julkaistaan lisää koko ajan. Yksi "long covidin" tyypillisistä oireista on viikkoja tai jopa kuukausia kestävä väsymys.
"Pitkäaikainen covid koskee nuorempaakin väestöä ja siitä voi aiheutua epämääräistä toimintakykyhäiriötä ja oireilua pitkäksikin aikaa. Ei tätä tautia kannata ehdoin tahdoin levittää myöskään heihin, jotka eivät varsinaisessa riskiryhmässä ole.”
22  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 02.07.2021 20:14
Jep. En jaksa tästä enempää vääntää (muuta kuin sen verran, että naurattaa verrata rokotevastaisten huuhaahan), mutta tuohon käsihygieniaan haluan sanoa vähän, koska se on tärkeä aihe.

Ymmärsit oikein, käsihygienian (ja pintahygienian) rooli on hyvin pieni hengitystievirusten leviämisen estämisessä, se voi olla jopa olematon. Tuo koko kappaleesi asiasta on hyvä esimerkki siitä, kuinka vähän tieto on vielä kulkenut. Toki käsihygienia kannattaa. Sillä voi ehkäistä (ehkä) jonkun SARS2-tartunnan, mutta tärkeämmin sillä ehkäistään monien muiden ikävien leviämistä.

Ja maskeista sen verran, että oikein käytettynä FFP2/FFP3-maski vaikuttaa ehkäisevän tartuntoja todella tehokkaasti. Tästä tuli juuri uusi tutkimus hoitohenkilöstöllä tehtynä.

https://www.bbc.com/news/health-57636360

The quality of face masks healthcare workers wear makes a huge difference to their risk of coronavirus infection, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust research has found.

Wearing a high grade mask known as an FFP3 can provide up to 100% protection.

By contrast, there is a far greater chance of staff wearing standard issue surgical masks catching the virus.

Vielä se, että pirujen maalailu seinille ja toisaalta sen ymmärtäminen, että on muitakin mahdollisia skenaarioita kuin se, että uusi tuntematon virus, joka kaataa ison kiinalaisen kaupungin terveydenhuollon totaalisesti on influenssaakin pienempi uhka, ovat kaksi eri asiaa.

Laitan vielä linkin uuteen tutkimukseen ilmanpuhdistimista HEPA-filttereillä:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7027e1.htm

What is already known about this topic?

Ventilation systems can be supplemented with portable high efficiency particulate air (HEPA) cleaners to reduce the number of airborne infectious particles.

What is added by this report?

A simulated infected meeting participant who was exhaling aerosols was placed in a room with two simulated uninfected participants and a simulated uninfected speaker. Using two HEPA air cleaners close to the aerosol source reduced the aerosol exposure of the uninfected participants and speaker by up to 65%. A combination of HEPA air cleaners and universal masking reduced exposure by up to 90%.

What are the implications for public health practice?

Portable HEPA air cleaners can reduce exposure to simulated SARS-CoV-2 aerosols in indoor environments, especially when combined with universal masking.



No hitto, palaan vielä longcovidiin vähän. Miksi oli loogista jo viime vuoden alussa odottaa, että sellaista saattaa seurata?
1. Tämä on SARS-virus
2. Tämä oli alusta asti selvästi vakavampi kuin influenssa ja aiheutti moninaisempaa taudinkuvaa.
3. Aiempi paha pandemia oli aiheuttanut jatkoseurauksia.

Ja muutamat esimerkit:

https://www.theguardian.com/society/2021/apr/03/nhs-feels-strain-tens-thousands-staff-long-covid

(Brittien hoitohenkilöstö)

Strain on NHS as tens of thousands of staff suffer long Covid
ONS says at least 122,000 health service workers have condition, threatening patient care

https://www.gu.se/en/news/many-prolonged-sick-leaves-for-covid-19

(Pelkkä Ruotsin eka aalto huom)
The results show that 11,955 people received sickness benefit for COVID-19 during the first wave. For a sizable proportion, sick leave was lengthy. The median time was 35 days, and for 9% sick leave was still underway at the end of the follow-up period, i.e., after 4 months.

The proportion of participants who were on sick leave for more than 12 weeks, i.e., those who may have been affected by what is known as “long-term COVID-19,” was 13.3%.


https://www.mediuutiset.fi/uutiset/norjalaistutkimus-yli-puolella-koronan-lievasti-sairastaneilla-nuorilla-ja-nuorilla-aikuisilla-todettu-long-covid-oireita/bb7c5355-5d51-47ce-8158-4275df97a7ba

(Piruja seinille Norjasta. Tai sitten ihan vaan todellisuuden havainnoimista ja mahdollisia skenaarioita.)

Norjalaistutkimus: Yli puolella koronan lievästi sairastaneilla nuorilla ja nuorilla aikuisilla todettu long covid -oireita
Kuusi kuukautta tartunnan jälkeen yli 50 prosentilla 16–30-vuotiaista koronan lievänä sairastaneista oli edelleen oireita, kuten väsymystä, hengenahdistusta ja keskittymisvaikeuksia.

Long covid. Norjalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että yli puolella 16–30-vuotiaista nuorista aikuisista ilmeni pitkittyneitä oireita, kuten väsymystä ja hengenahdistusta lievänä sairastetun covid-19-infektion jälkeen.

Norjan Bergenissä sijaitsevan Haukelandin yliopistollisen sairaalan tutkijat seurasivat 312 covid-19-potilasta vuoden ajan. Heistä 247 oli ollut eristettynä kotiin sairauden aikana ja 65 sai sairaalahoitoa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin äskettäin Nature Medicine -artikkelissa, kertoo sciencenorway.no-sivusto.

Kuuden kuukauden kuluttua 61 prosentilla kaikista potilaista oli yhä oireita. Kotona karanteenissa sairastaneista, ei sairaalahoitoa saaneista, 52 prosentilla oli edelleen useita oireita puolen vuoden jälkeen. Määrä yllätti tutkijat.

– Jos pitkittynyttä koronaa todella esiintyy näin paljon, niin tämä on massiivinen globaali ongelma. Puhumme mahdollisesti sadasta miljoonasta ihmisestä, jotka kamppailevat näiden vaivojen kanssa, tutkimuksessa mukana ollut Haukelandin yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Bjørn Blomberg kertoo Aftenposten-sanomalehdelle.


Suomessa näille potilaille tuputetaan mielenterveysdiagnooseja. Varmasti muuallakin.


23  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 02.07.2021 16:24
Ihmiskunnan rampauttajan alle mahtuu monta haastavaa skenaariota. Ihmiskuntaa ei ole rampauttanut
vielä mikään lopullisesti ja tuskinpa kukaan on odottanut SARS2:n rampauttavan totaalisesti/tuhoavan ihmiskuntaa. Aurinko joskus sitten, jos ei jotain muuta tule ennen sitä.

Ilmanvaihdon ja - puhdistuksen hyötyjä ei kyllä todellakaan ole ymmärretty riittävästi. Ei sitä ole edes voitu ymmärtää, koska tällaisten virusten pääasiallisena tartuntatapana on hyvin laajalti pidetty pisara- ja kosketustartuntaa. Sitä ei itse asiassa vieläkään ymmärretä suurimman osan toimesta, koska aerosoleista on vielä vaikea puhua täysin avoimesti juuri siksi, että vanhat opit on vaikea myöntää vääriksi ja näin tieto leviää hitaasti. Se tulee kuitenkin. Varovaisin askelin on jo tullutkin. Vielä on kuitenkin matkaa siihen, ettei käsidesiä mainita ensimmäisenä torjuntakeinona ilmavälitteisen viruksen kohdalla.

Longcovidista:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2109285

Unfortunately, current numbers and trends indicate that “long-haul Covid” (or “long Covid”) is our next public health disaster in the making.

What form will this disaster take, and what can we do about it? To understand the landscape, we can start by charting the scale and scope of the problem and then apply the lessons of past failures in approaching postinfection chronic disease syndromes.

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) estimates that more than 114 million Americans had been infected with Covid-19 through March 2021. Factoring in new infections in unvaccinated people, we can conservatively expect more than 15 million cases of long Covid resulting from this pandemic. And though data are still emerging, the average age of patients with long Covid is about 40, which means that the majority are in their prime working years. Given these demographics, long Covid is likely to cast a long shadow on our health care system and economic recovery.

To understand why long Covid represents a looming catastrophe, we need look no further than the historical antecedents: similar postinfection syndromes. Experience with conditions such as myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS), fibromyalgia, post-treatment Lyme disease syndrome, chronic Epstein–Barr virus, and even the 19th-century diagnosis of neurasthenia could foreshadow the suffering of patients with long Covid in the months and years after infection.

Se, että ei uhraa ajatusta jollekin asialle, ei tarkoita, etteikö asiaa olisi olemassa. Todellisuus kertoo lopulta totuuden, ei toiveet tai katseen kääntäminen. Vuoden päästä tiedämme taas esim jo varmasti enemmän. Longcovid voi laajudeltaan osoittautua pelättyä pienemmäksi, mutta se voi osoittautua myös laajemmaksi. Tieto tulee karttumaan. Jos pitää erilaisten skenaarioiden pyörittelyä hysteriana, niin sitten se on niin.

Lisäksi on vielä tulevina vuosina hyvin mahdollisesti seurauksia varsinaisen longcovidin lisäksi, kun ajatellaan, kuinka laajalti SARS2 pystyy elimistöön vaikuttamaan. Esim:

https://www.worldpdcongress.org/home/2017/4/7/flu-and-you

The idea that viruses or other infectious agents may be a contributor to parkinsonism comes from a number of events. One of the most famous, is the parkinsonism that developed following the 1918 influenza pandemic. Here, people born during the time of this Spanish flu outbreak had a 2-3-fold-increased risk of PD than those born prior to 1888 or after 1924.

SARS2 vaikuttaa oikeastaan koko elimistöön. Aiheuttaa verimuutoksia jne. Näiden ongelmien laajuus on vielä kysymysmerkki ja osa tulee isolla viiveellä. Mitä vähemmän virus kiertänyt väestöä, sitä pienemmäksi toki jäävät jatkossa ilmenevät ongelmat.

Olemme joka tapauksessa välttyneet toistaiseksi monelta pahalta Suomessa mittakaavaa ajateltuna, verrattuna hyvin moneen muuhun maahan.
24  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Virallinen Nintendo Switch -mutusteluketju : 02.07.2021 14:43
Minusta THPS:n pelaaminen tatilla on mahdotonta. Olen kuvitellut, että kaikki pelaavat tietenkin ristiohjaimella :o
25  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Re: Koronavirus-seuranta : 02.07.2021 13:23
Kuka perustaa koronaulinaketjun?  :)
Mites muuten Cyrus / muut jo puolitoista vuotta sitten ns. syvällä pelissä olleet, miten pandemia on näin pitkällä aikavälillä alun worst case -uhkakuviin verrattuna mennyt? Menikö about niin reisilleen kuin tiesitte, vai päästiinkö vähemmällä? Infran kaatumiset eivät ainakaan olleet lähelläkään ja varusteiden hamstraamisestakin oli trendi-ilmiönä lähinnä haittaa kuin kellekään edes yksilötasolla hyötyä.

Liian pitkä aihe, että jaksaisin perusteellisesti kirjoittaa. Olen seurannut aihetta todella aktiivisesti tänne päivään asti ja on älyttömän paljon ajatuksia. Suomessa on selvitty pahimmalta, se on ollut tietenkin todella hyvä. Siinä on ollut osuutta myös ns. syvällä pelissä olleilla. Jos näitä ääniä ei olisi ollut, olisi paljon enemmän mahdollista, että esim Ruotsin tie olisi valittu reilu vuosi sitten. Saati, että oltaisiin menty sillä linjalla, jota THL puhui alunperin, eli ihan perus influenssa pelikirjalla (ei tehdä käytännössä mitään).. Tämähän se uhkakuva oli, jota haluttiin estää. THL:n arviot olivat aivan järkyttävän pihalla kaikessa.

Noin yleisesti kommentoin, että rokotteet ovat todella iso apu, jota ilman tilanne olisi todella paljon synkempi ja toivon, että ne ratkaisevat tämän lopullisesti, mutta vielä on todella monia avoimia kysymyksiä. Longcovid (jota muuten halusin välttää jo helmikuussa 2020, kun olin lukenut "hysteerikkona" tietoa vakavien virusten seurauksista ;)) tietysti yksi isoja, mutta paljon muitakin. Longcovid on kyllä potentiaalisesti todella iso rasite niin yksilöille kuin yhteiskunnallisesti. Huolestuttavia tuloksia sen yleisyydestä ja sen toimitakyvyn alentamisesta on tullut, mutta kunnon varmuutta yleisyydestä ei vielä ole. Ja esim se, vähentääkö rokotteet pitkän koronan riskiä, on auki. Kuin myös moni muukin asia rokotteissa sekä tietysti itse viruksen muuntuminenkin voi aiheuttaa vielä aivan mitä tahansa vakavista skenaarioista helpompiin skenaarioihin. Parhaassa tapauksessa rokotteet estävät tarpeeksi ison rokotekattavuuden saavutettuamme viruksen leviämistä tai taudinaiheuttamiskykyä tai molempia niin tehokkaasti, ettei virus aiheuta enää minkäänlaisia ongelmia.

Haluan vastata tähän hamstraamiseen, että ruokatarvikkeiden hamstraamisen idea oli se, että niitä kannattaa hamstrata, jottei tarvitse mennä kauppaan hakemaan virusta, kun miljoonat ihmiset ryntäävät sinne samaan aikaan ja jos kotivaraa olisi suositeltu heti alussa, olisi useampi osannut varautua ajoissa (tosin tämä olisi toki tarkoittanut sitä, että olisi ymmärretty laajalti jo silloin, että tästä tulee paha pandemia, jolloin moni muukin asia olisi voinut olla toisin). Moni saattoi hyvinkin välttää viruksen sillä nytkin. Nykyisin hyvin saatavilla FFP-maskeja ja virustilannekin paremmin tiedossa alueellisesti kuin silloin alussa, jolloin mentiin täysin sokkona > voi paremmin arvioida ja vähentää riskejä.

Sanon vielä sen verran, että yhteiskunnan avaamisen ja sulkemisen väliin mahtuu paljon toimenpiteitä, joilla ylipäänsä voitaisiin vähentää virusten leviämistä rajusti. Ilmahygienia on tulevaisuuden juttu. Sitä kannattaisi parantaa, ei vain nykyisen pandemian vuoksi, vaan myös tulevien pandemioiden vuoksi ja muutenkin sillä saadaan isoja hyötyjä. On ollut myös mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon on mennyt jonkinlaisessa tieteellisessä konsensuksessa uusiksi tällaisten virusten leviämisessä ja kuinka paljon eri "totuudet" joita on toisteltu, ovatkin olleet käytännössä ihan kansantarutasoa olevia juttuja. Ja kuinka vaikeaa oikeasti on konsensuksen murtaminen. Vanhoja opittuja juttuja on vaikea kumota, vaikka kaikki osoittaa siihen, että vanhat opitut jutut ovat ihan puutaheinää.
26  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Paras pelimusiikki, part V : 08.06.2021 12:59
Kierros V

Metal Gear Solid 3 - Snake Eater
Xenosaga Episode III - Abel's Ark
Metroid Prime - Underwater Frigate

Aivis oikeastaan sanoitti hyvin. Vain omia valintoja kilpailussa enää jäljellä ja siinä mielessä olisi luullut valintaa haastavaksi, mutta Snake Eaterissa on vaan kaikki onnistunut niin täydellisesti, että edes ehkä kautta aikain tunnelmallisin videopelikappale ei pysäytä sitä. Snake Eater kun on kaiken muun hyvyyden lisäksi lähes yhtä tunnelmallinen kuin Underwater Frigate.
27  Yleinen / Laitteet, rauta ja ohjelmistot / Vs: TV hankinta ja tekniikka : 13.05.2021 14:24
CX 55" 999€, 65" 1399€ ja 77" 2999€

https://www.gigantti.fi/product/tv-ja-video/televisiot/153748/lg-65-cx-4k-oled-tv-oled65cx-2020
28  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Paras pelimusiikki, part V : 11.05.2021 22:05
Kierros IV

One Must Fall 2097 - Main Menu
Metal Gear Solid 3 - Snake Eater

Helpoin pois alta heti kärkeen.

Xenosaga Episode III - Abel's Ark
Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest - Hot Head Bop


Tämä on äärimmäisen vaikea pari, koska molemmat on niin kovia. Abelin tunnelmassa on jotain vangitsevaa, jonka haluaa palkita äänellä.

Bully - Walking Theme
Metroid Prime - Underwater Frigate

Underwater Frigaten tunnelma. Ja kuinka uskomattoman täydellisesti se sopiikaan itse peliin. Nyt on tullut oltua vielä Metroid-fiiliksissä pitkästä aikaa, kun viime aikoina pelaamani Returnal jollain oudolla tavalla tuo niin paljon Metroidin mieleen. Underwater Frigatea täydellisemmin tiettyä tunnelmaa luovaa sävellystä ei ehkä ole edes olemassa. Bullynkin kappale on todella hyvä kyllä, ei siinä. Yksi kisan isoista yllättäjistä.
29  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Paras pelimusiikki, part V : 10.05.2021 23:27
Taitaa mennä 11. Päivän puolelle, mutta on ennen aamunkoittoa, lupaan!
30  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Paras pelimusiikki, part V : 10.05.2021 14:12
Editoin vielä päivän aikana loput ääneni viestiini.
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 31
Pelaajalauta 2007-2024
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines