Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Profiili
Yhteenveto
Näytä tilastot
Näytä kirjoitukset

  Näytä kirjoitukset
Sivuja: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 31
151  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 17.03.2020 10:59
Tuo, että ei ole lääkkeitä ja rokotteita, on kevyen merkittävä ero. Eihän mikään tauti ole vaarallinen, jos on tarvittavat keinot estää se. Siihenän tämä koko tilanteen haastavuus perustuu! Meillä on virus, joka tarttuu äärimmäisen herkästi ja näin leviää älyttömän nopeasti ja joka aiheuttaa herkästi viruspohjaisen keuhkokuumeen eikä ole lääkkeitä tai rokotteita, joilla hallita sitä. Siitähän tässä juuri on kyse.

CFR-arvioita on paljon. Totta kai ne elävät vielä pitkään. Mutta käytännössä kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä, eri luokkaa kuin influenssassa.

Tuo kuolleisuus on siinä mielessä jännä, että sekin lähtee kasvamaan räjähdysmäisesti siinä vaiheessa, kun tilanne lähtee käsistä. Taudinkuva myös kehittyy hitaasti, jonka vuoksi aluksi kuolleisuus ja tehohoitoa tarvitsevien määrä vaikuttaa pieneltä.

Jos olet nähnyt Päivi Räsäsen kertoman suomalaisen anestesialääkärin kommentin siitä, että nyt kuitenkin tarvitaan yhtäkkiä huomattavasti kovempia otteita, niin huomaat, että jopa lääkärit ovat tuudittautuneet pitkään liiaksi.

Twitterissä löytyy hysteriaa ja sitten siellä löytyy ammattilaisia. Itse olen seurannut ammattilaisia ja toki hysteriaakin ja molemmat ovat olleet hyviä pohjia ennustamiselle. Nyt tehdyt toimet ympäri maailman alkavat vaikuttaa, mutta se, mitä toimien jälkeen tehdään ja miten virus alkaa käyttäytyä, kun toimia puretaan, onkin mielenkiintoisempi kysymys. Yksi vaihtoehto on, että edessä on viivytystaistelu rokotetta tai hoitoja varten.

Korona ei ole maailmanloppu, enkä ole sitä missään vaiheessa ennustanutkaan (pahimmillaan siitä voi myös tosin seurata vaikka minkälaisia skenaarioita, joita ei kuitenkaan jaksa spekuloida), mutta kyllä se pelottaa, jos alkaa ajattelemaan kokonaisuutta (talous, yleiset seuraukset terveydenhuollolle, huoli etenkin läheisistä riskiryhmäläisistä) . Ei kuitenkaan kannata ajatella sitä liikaa, nyt on vain mentävä päivä kerrallaan.

Nuorempien salaa tuleva massiivinen kuolleisuus ei ole syy katastrofileffatunnelmiin, koska näin ei tule käymään ellei terveydenhuolto romahda ja nythän tehdään kaikki, ettei näin käy. Mutta se katastrofileffan tunnelmahan alkaa olemaan jo eri tasoilla eri maissa. Kaikki maat sulkevat rajansa, ulkonaliikkumiskiellot, lieveilmiöt jne. Sitten tietoja sairaaloista, kuolinilmoituksista ja täyttyvistä ruumishuoneista, hautajaisista jonne ei saa mennä, armeija kaduilla jne. 
Suomen epidemian laajuus tähän asti saadaan tietää parin kolmen viikon sisällä. Toivottavasti ajoitus osui nappiin eikä tule mitään ongelmia.


Hyvä pointti Sharkie tuo ihmisten idioottimaisuus. Yksi niitä suurimpia syitä, miksi tästä olisi pitänyt viestiä aivan alusta asti oikeilla sanoilla eikä verrata flunssaan. Muutenkin hyvä kirjoitus.
152  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 17.03.2020 01:10
Tuossa hyvä tuore ketju twitterissä, josta saa lisää kuvaa myös siitä, että todellakin, tauti on tietyllä tapaa uhkaava lähes kaikille ikäluokille, ei vain vanhuksille:


https://twitter.com/jyri/status/1239683117482459138?s=09
153  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 17.03.2020 00:51
Kyllä THL on mielestäni tietyllä tapaa fake news. Osittain johtunut rauhoittelusta, osittain vääristä tilannearvioista, osittain täysin osaamattomasta tiedottamisesta.

Nyt selvisi viimein virallisesti, että brittilä on edennyt laumasuoja-strategialla, kunnes viimein tajusivat, että sitä ei noin vain pysty toteuttamaan tämän viruksen kanssa (sairaalahoidon tarve kerralla niin suuri, on pakko hidastaa epidemiaa rajusti). Monet (myös brittiläiset) asiantuntijat, jotka eivät siis ole olleet neuvomassa brittien hallitusta, ovat tajunneet tämän aikoja sitten ja pitäneet koko ajatusta hulluna. Suomi on uskoakseni mennyt samalla strategialla, vaikka Marin tämän kiisti. Vapaavuoren kommentit laumasuojasta omassa lehdistötilaisuudessa mielestäni todistavat tätä teoriaa. Toki en varmasti osaa sanoa..

Tuo ilmateitse tarttuminen ei ole vielä kunnolla selvä, mutta iso syy sille, että kaikki tarvitsisivat hengityssuojaimia, jos se on todellakin laajamittaista ja mahdollisesti osittain auttanut Aasian maita ongelman hallinnassa, koska heillä suojaimia on riittänyt koko kansalle ja niitä on ollut pakko käyttää. Tämänkin THL:n Salminen kategorisesti kuitenkin kielsi mahdottomaksi, hän sanoi, että tämä ei ole ilmateitse tarttuva tauti. Toivon, että ilmatartunnat ovat mahdollisia vain tietyissä poikkeustapauksissa, muuten hallinta tulee vielä entistä vaikeammaksi, jos emme saa tarpeeksi suojaimia käyttöön (ja melko varmasti kun, niin paljon niitä tarvitaan maailmanlaajuisesti). Tuossa viimeisimpia spekulaatioita ilmatartunnoista:  https://www.statnews.com/2020/03/16/coronavirus-can-become-aerosol-doesnt-mean-doomed/

En ole tätä ilmatartunnan vaaraa paljoa ehkä uskaltanutkaan tutkia..

Onhan tämä ollut uskomattoman mielenkiintoista seurata ja on tullut myös paljon opittua yleistä tietoa tartuntataudeista. Fiilikset ovat menneet ylös ja alas, välillä se tilanteen epätoivo tulee pintaan, välillä taas se absurdi fiilis saapuvasta katastrofileffan tunnelmasta on ollut jollain tapaa nautinnollista, kunnes herää todellisuuteen ja mitä se tarkoittaa..
154  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 16.03.2020 22:59
Sori Jayeizh, olin turhan kärkäs. On vaan ollut niin absurdia seurata tätä ja sitten vielä huomata, ettei tämäkään herätä välttämättä kaikkia tilanteen vakavuuteen..

CFR arviot tällä hetkellä ehdottomana pohjana pidetään 0,5%-1%, yleisemmin arviot ovat 2-3%..Influenssassa 0,1% tai alle. CFR eli tapauskuolleisuus nousee sitä mukaa, kun terveydenhuollon kapasiteetti ylikuormittuu. Lisäksi muu sairaanhuolto vaikeutuu, joka aiheuttaa vielä lisää ongelmia.

Jos olet riskiryhmässä, kannattaa ehdottomasti yrittää välttää tartunta. Etenkin, kun tosiaan kuolema ei ole tämän kanssa se ainoa "paha" seuraus, vaan monenlaiset jälkiseuraukset ovat huonolla tuurilla myös mahdollisia. Niiden yleisyydestä ei tiedetä vielä, joten itse ainakin riskiryhmään kuulumattomanakin haluaisin välttää tartunnan. Tehohoitoon joutuu todella moni nuorempikin. Tällä hetkellä ei vielä kunnolla tiedetä mikä tuon eron aiheuttaa, että taudin vakava muoto iskee niin satunnaisesti. Mutta se on selvää, että sairaalahoitoa ja tehohoitoa vaatii harvinaisen iso prosentti sairastuneista.

Itse olen kuitenkin vielä enemmän huolissani siitä, että tartuttaisin jonkun riskiryhmäläisen, oli se läheinen tai ei.

Tämä ei ole vain tavallinen influenssa. Se viesti on ollut todella, todella haitallinen!

Olen samaa mieltä Vin ja olen mietiskellyt erilaisia hyviä seurauksia, joita tästä mahdollisesti tulee. Niitäkin on paljon.  Pandemiaan varautuminen tulee varmasti olemaan eri tasolla tämän jälkeen. Nyt parhaiten ovatkin onnistuneet nimenomaan ne, jotka kokivat alkuperäisen sarsin. Nyt kaikki saavat kokemusta..

Toivon ja ehkä uskonkin, että lääketiede keksii keinon. Siihen asti tarvitsemme kaikki keinot ostaa aikaa niin, ettei epidemia räjähdä käsiin. Tai toivottavasti virus esim mutatoituu vielä harmittomammaksi. Kaikki on vielä auki. Miten seuraavat aallot tulevat ym. Toivon parasta. Mutta tilanne on joka tapauksessa äärimmäisen haastava..
155  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 16.03.2020 20:21
Jep jep.. Ymmärrän, ettet ymmärrä.

Tai en tiedä, en kuitenkaan ymmärrä. Mietihän nyt loogisesti. Mieti, mitä juuri on tapahtunut. Vain tavallinen influenssa, samat riskit? Mieti nyt oikeasti, mitä nyt viikon sisään on tapahtunut.

Juuri tämän vuoksi on ollut mahdoton puhua edes läheisille kunnolla vaikka kuukausi sitten, edes viikko sitten. EDES tähänastinen viimeisen viikon sisällä tapahtunut ei vieläkään ole vienyt näköjään viestiä perille..

On niin paljon, mitä et tiedä.

Italian terveydenhuolto on totaalikaaoksessa, kun todennettuja tartuntoja on mitätön määrä. Lääkärit sanovat, että atomipommi on räjähtänyt, teemme mitä voimme. Ja Italia on vain varmistusta sille, mitä Kiinasta ja Iranista sai tietoa sitä ennen.

Tämä aiheuttaa isolle prosentille viruspohjaisen laajalle levinneen keuhkokuumeen, johon ei ole lääkehoitoa. Hengityksen tukeminen, lisähappi hoitona, erilaiset vanhat viruslääkkeet kokeiluasteella, mitkä ehkä toimisivat.

Viruksen tarttuvuuskyky niin suuri, että eksponentiaalinen kasvu on se suuri uhka. Matemaatikot ovat olleet isossa roolissa selittämässä tätä kulkua alusta asti. Viranomaiset eivät ole eksponentiaalista kasvua ymmärtäneet.

Kaksi kuukautta sitten "tiesin" (ja moni muu asiaa seurannut), että maailma muuttuu tämän seurauksena. Nyt on näköjään Niinistö todennut samaa. Toivon edelleen, että tämä saadaan pysäytettyä ja että maailma ei muutu niin radikaalisti ja tästä päästään helpolla. Toivon, että ennustukset kusevat ja tämä on pannukakku.Ja nyt rajuilla toimilla saadaankin toivoa. En panikoi, en hysterisoi, katson asiaa niin kuin se tällä hetkellä näyttää. Toivon parasta.

On myös maita ja alueita, jotka ovat saaneet tautia todella hyvin hallintaan. Niissä vain reagoitiin reilusti etukäteen ja on tehty isoja toimia, joiden avulla tilannetta hallitaan. Lisäksi niillä on reilummin resursseja esim. testaamista varten, karanteenit alusta asti rangaistuksen uhalla, kaikille kansalaisille hengityssuojaimia ym. Nämä antavat toivoa, todella toivoa. Hong Kong, Singapore, Etelä-Korea (jossa meinasi räjähtää käsistä).

Mutta, tämä ei ole influenssa. Tämä on Sars-Cov-2, lyhennys sanoista Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2.
156  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 16.03.2020 18:09
En jaksa kirjoittaa paljon. Olisi helpompi puhua.

Kaikki pohjaa kuitenkin sille, että THL ja oikeastaan suurin osa ylimmistä viranomaisista ympäri maailman sekä hallitukset ovat perustaneet kaiken tiedotuksen ja kansalaisten valmistamisen sille, että kyseessä on vain normaali kausi-influenssan tapainen uhka, ei yhtään sen pahempi, eikä ole ollut valmis hyväksymään "epävirallista" tutkimustietoa ja havainnointia siitä, että kyseessä on huomattavasti vaarallisempi uhka. Esim. yksi ensimmäisiä johtopäätöksiä, mitä on voinut vetää, on se, että tämä virus romahduttaa minkä hyvänsä terveydenhuoltojärjestelmän nopeasti, jos sen leviämistä ei kaikin tavoin pyritä hallitsemaan.

Viruksen perusominaisuuksista (mm. leviäminen oireettomilta jne) on myös levitetty suoraan sanottuna epävarmaa tai virheellistä tietoa siksi, ettei nopeasti etenevässä tilanteessa ole taaskaan suostuttu hyväksymään vertaisarvioimattomia tutkimuksia ja havaintoja, vaan on mieluummin levitetty olettamuksena, että virus ei leviä oireettomilta. Olettaa saa, mutta tämä on ollut fataali virhe. Olisi pitänyt olettaa, että kaikki raportit ulkomailta pitävät paikkansa eli "ylireagoida" ja pelata varman päälle oireettomien levittäjien kanssa (ETENKIN vaikka näiden Italiasta jo selvästi epidemia-alueelta palaavien kanssa) ja asettaa heidät kaikki heti karanteeniin. Lisäksi kansalle olisi pitänyt kertoa viruksen ominaisuuksista enemmän. Oireettomien tai juuri puhkeamassa olevien oireiden kanssa on ollut todella iso riski, vaikkei sitä ole välttämättä todistettu alkuvaiheessa vertaisarvioiduilla tutkimuksilla. Tätä ei kuitenkaan ole kerrottu, vaan on vain kerrottu sen hetken "oletetusta" tiedosta, jolloin lähes koko kansalla on ollut sama oletus, jota ovat luulleet varmaksi tiedoksi, koska THL niin sanoo: ei ole mitenkään mahdollista, että oireeton voisi levittää tautia. Pian kaikki ovat karanteenissa..

Vaikea selittää tiivistetysti kaikkea sitä, mitä itse on seurannut

Sen verran vielä, että myös ihan se perusominaisuus, mikä suurta osaa ihmisistä ainoastaan mietityttää, mutta joka ei todellakaan ole ainoa viruksen ongelmallinen puoli kokonaisuutta ajatellen, eli tapauskuolleisuus, on alusta asti ollut aivan eri planeetalta influenssan kanssa, mutta silti sitäkin on pyritty mieluummin vähättelemään ja vertailemaan influenssaan "oletusten" pohjalta.
157  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 16.03.2020 17:54
Tuo pitää varmasti paikkansa. Mutta kuinka suurella prosentilla, sitä voi vain arvailla. Keskushermosto voi myös ottaa hittiä. Miehillä hedelmällisyys ja hormonitasot, näitä on spekuloitu ainakin. Kuinka yleisiä nämä komplikaatiot ovat, sitä ei tietenkään voi vielä tietää. Viruksesta ei vielä tiedetä tietenkään juuri mitään muutakaan pitkäaikaisesti, mutta viitteitä erilaisista asioista on paljon. Korkea kuolleisuus ikäihmisten parissa ei kuitenkaan melko lailla varmasti ole ainoa haaste tämän kohdalla.
158  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 16.03.2020 17:34
Sen sanon, että THL on ollut pahin "fake news" tässä ja isoin syy sille, että tätä ei ole otettu kansallisesti tärkeimmäksi puheenaiheeksi ja kansalaisten valmistelemiseksi jo tammikuussa, sekä siihen, että epidemia ei leviäisi tänne tai ainakin leviäisi mahdollisimman myöhään ja mahdollisimman hallitusti, jolloin resursseja ja hoitokeinojakin olisi mahdollisesti enemmän käytettävissä. "It's just a flu" olisi helvetin hauska vitsi, jos tilanne ei olisi niin vakava.
159  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 16.03.2020 17:21
"Fake newsit" on seulottu. Tämä on tiedetty.

Se, miten tämä nyt etenee, riippuu monesta tekijästä. Joka tapauksessa isot muutokset edessä. Harmillisesti Suomelta puuttuu monia resursseja, joilla voisimme paremmin hallita tilannetta. Toivottavasti niitä saadaan nopeasti kasvatetuksi.
160  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Koronavirus-seuranta : 16.03.2020 17:14
Olen tiennyt tämän tapahtuvan vajaa kaksi kuukautta. Seuraamalla "väärää" tietoa ympäri maailman, lähtien Wuhanista. Vihdoin en ole yksin. Ollut mahdoton puhua asiasta edes monelle läheiselle, kun eivät ole pystyneet uskomaan, niin puhuminen on jäänyt alkuvaroittelun asteelle.

On tämän moni tilannetta seurannut tiennyt, mutta ei sitä saa laajemmalle kuuluville ennen kuin se tulee lähelle.
161  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Re: Sijoittaminen - how to get rich fast and easy? : 16.03.2020 10:43
Korona ei niinkään taudin puolesta huoleta. Enemmän sitten Suomen talous ja globaalit asiat. Ehkä nyt ymmärretään enemmän kuinka tärkeä omavaraisuus on maalle kuin maalle. Esim. jenkeissä on pulaa monista lääkkeistä, kun niiden tuotanto on ulkoistettu.

Näinpä..
162  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Sijoittaminen - how to get rich fast and easy? : 15.03.2020 23:32
Onko muuten kukaan seurannut itse koronaa sen enempää vai onko vasta viime viikkoina tai päivinä havahtunut ehkä enemmän siihen? Itse tullut seurattua tammikuun puolesta välistä asti ja vienyt käytännössä kaikki ajatukset ja keskittymiskyvyn mihinkään muuhun.. Odotellut tässä pari kuukautta tämän kaiken (lockdownit, rajojen sulkemiset) ja vielä pahempaa tapahtuvan. Vähän kuin olisi mukana hidastetussa kolarissa.

Sori offtopic
163  Yleinen / Vapaa sana / Vs: Politiikka - eduskuntavaalit 2011 ja eteenpäin : 14.01.2020 11:20
Jep, se "jompi kumpi" on niin käsittämättömän oksettavaa paskaa ettei ole tosikaan. Ihmiset eivät ajattele omilla aivoillaan, kaikki mielipiteet ja näkökannat on suoraan "oman leirin" ajatuksia.
164  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Omat pelivideot |"Siis, mitä äsken tapahtui?" : 12.01.2020 13:21
Onpa surkeesti tehty GT Sportissa tuo.

 Itsellä on ajopenkki ja se, kun ratti tärisyttää penkin metallista runkoa, tuo yllättävän paljon tuota lopussa peräänkuuluttamaasi "tuntoa" läsnäolemiseen. Sitten kun saisi vielä jonkun tällaisen setin:

https://youtu.be/jVLPO6A5Hx0
165  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Omat pelivideot |"Siis, mitä äsken tapahtui?" : 12.01.2020 11:16
Joo oli hyvä video, GBA:n kehuihin artikulaatiosta ja pelitoimittaja-aineksesta on helppo yhtyä.

Dirt Rallyssä se suurin "wau" tulee, kun pelaa ratilla ja oppii ajamaan niin, että pääsee kunnon vauhteihin. Siinä oikeasti alkaa jopa lähes hirvittämään se vauhti ja kun oppii sen verran, että ajamiseen  tulee mukaan "perstuntuma", niin siinä alkaa tulemaan sitä läsnäolon tunnetta. Tässä vaiheessa myös rosoiset grafiikat unohtuvat, vaikka toki kunnon tehomyllygrafiikoilla kokemus olis vielä uudella tasolla. Ohjaimella sitä fiilistä ei varmasti voi saada, vaikka toki pelaaminen voi silti olla tosi nautinnollista.
166  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 05.12.2019 17:56
Kyllä RE7 on täysin eri peli VR:nä. Kylmät väreet selässä ja olkapäät nousee korviin, kun juokset jotain monsteria karkuun. Ne paikat tuntuu myös jotenkin niin eläville, tuntuu pelin läpäistyä kuin olisit oikeasti käynyt helvetissä ja kaikki nurkat jäävät mieleen verkkokalvoille.

Astro Bot on kyllä aivan järjettömän viihdyttävä peli. Jos ei halua liikkua yhtään pelatessa, niin joo, ei varmasti nappaa, mutta silloin ei kyllä varmasti nappaa 90% VR:n ideasta, enkä suosittelisi tällaiselle VR:ää kyllä kovinkaan vahvasti.

Dirt Rally VR on itselleni kokonaisuutena vaikuttavin VR-elämys tähän asti. Aivan tajuton se "perstuntuman" mahdollistaminen, mitä ei flattina pelatessa saa.

Headmasteria suosittelen, jos yhtään kiinnostaa suorittamispelaaminen ja pallon pukkaaminen tähdättäviin kohteisiin kuulostaa yhtään mukavalta. Oikeestaan, jos tykkää pallopeleistä, niin uskon, että Headmaster maistuu. Suorituspelaamiseen viittaan sillä, että mielestäni eniten pelistä saa irti tavoittelemalla maksimitähtiä jokaisesta haasteesta, ovat nimittäin todella hyvin tasapainotettuja.
167  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 05.08.2019 23:01
eikä button mappingia, joten L1/R1 pitää vaihtaa liipasimien kanssa pleikkarin valikoista, mikä sekoittaa samalla kaikki muutkin pelit.

En tiedä käytätkö muissa peleissä joitain asetuksia pleikkarin valikon kautta, mutta jos et, etkä ole tutustunut featureen, niin accessibilityn saa quick menuun, josta sen voi rastittaa päälle tai pois, jolloin saat helposti tuon näppäinten vaihdon päälle vain silloin, kun pelaat Rainbowta.
168  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 01.08.2019 16:42
Mielenkiintoista keskustelua.  8)

Toi R1/L1 -huomio, kyllä. En koskaan ymmärtäny, kun porukka hehkuttaa "realistisia" liipaisimia. Pelattavuuden kannalta aina kaikissa peleissä, kun vaan pystynyt, vaihtanut liipaisimista ampumisen R1 ja L1. PS4:llä onneksi vielä tuli accessibilityt, niin ei haittaa, vaikka peli ei tätä mahdollisuutta antaisi.

Toi Rainbow Sixin suosio on kyllä hieno juttu. Naurattaa Sonyn idioottien puolesta vielä lisää, kun luulivat, että CoD-kopiot ovat ainoa, jolle enää markkinoita löytyy. Ja toisaalta itkettää, kun menivät mokaamaan niin käsittämättömän kovan sarjan niin käsittämättömän totaalisesti, kuin mitä Socomin kanssa tekivät.
169  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Indie-pelit | Intohimo > raha : 06.04.2019 15:56


Dodge Roll toimittaa! EtG:n viimeinen (ja ilmainen) DLC on nyt ladattavissa kaikille alustoille.

EDIT: Yksi tämän sukupolven parhaita pelejä, eikä edes tarvitse sanoa mitään "jos vain indiet lasketaan" -shaibaa.

Eikä tarvitse sanoa myöskään tuota "yksi tämän sukupolven", riitää "yksi parhaita pelejä". Huikea peli.



Voisi itsekin napata pelin, kun kerran puoli-ilmaisena tuota myyvät.

Tässä vähän mietteitäni pelistä toisesta threadista, (en tiedä minkä verran nuo helpottavat / tasapainottavat patchit ja sisältöpäivitykset ovat muokanneet peliä, sillä en ole palannut pelin äärelle (aikomuksena on kyllä) kirjoituksen jälkeen, joka on muistaakseni viime kesältä):

Enter the Gungeon

Ostin pelin jo muistaakseni lähemmäs kaksi vuotta sitten alennusmyynnistä, kun luin kehuja ja vaikutti sellaiselta, joka saattaisi kolahtaa, kun pidän twinstickeistä ja vähän bullethell-tyylisistäkin peleistä. Pelasin silloin tutoriaalin ja yritin muutamia kertoja, mutta alkoi turhauttaa, kun roguelike-tyyliin jouduit aina aloittamaan alusta. Tuntui, ettei tätä jaksa, mutta toisaalta jotain kiehtovaakin siinä oli. Jätin hautumaan ja ajattelin, että kyllä mä vielä joskus pelin pariin palaan.

Pari kuukautta sitten palasin pelin pariin ja onneksi palasin. On nimittäin niin jäätävän hyvä ja koukuttava peli, etten olisi ikinä uskonut kuinka pahasti tästä koukutun. Pelasin ennen tätä toista roguelike(-lite)-peliä, Flinthookia (loistava peli sekin, mutta ei Gungeonin tasoinen lähellekään). Siinä sain aivot väännettyä uuteen asentoon , jonka tämä genre vaatii, eli ettei aina uudelleen aloittaminen enää vituttanut, vaan oikeastaan päinvastoin, sitä aina odotti, kuinka selviää haasteista, kuinka pitkälle tällä kertaa pääsee, millainen runi tästä tulee.

En keksi pelistä juuri mitään kritisoitavaa. Hienoa, miten pelissä pystyy kehittymään jatkuvasti ja miten pitkään runit pysyvät vaihtelevina. Alkuun tuli myös  mieleen ihan samantyyliset fiilikset kuin ekaa Zeldaa tai LttP:tä pelatessa. Enpä muista, että mikään nykypeli olisi 15 vuoteen ainakaan saanut sitä aikaan, että oikeasti tulee se sama tunne kuin silloin lapsena pelatessa. Seikkailun fiilis tuntemattomaan ja oikeasti mahtava mystinen tunnelma. Sitten myöhemmässä vaiheessa peli kehittyi omien taitojen hiomiseen ja tietynlaiseen suorittamiseen ja sekin oli yhtä mahtavaa. Varmaankin 150-200 tuntia tuli yhteensä mittariin. Jotkut pelaavat ilmeisesti tuhansia tunteja tätä, mutta itselleni tuli tässä vaiheessa kylläinen olo. Ilmeisesti vielä muutamia salaisuuksia jäi näkemättä ja kokematta. Ja unlockattavien hahmojen menneisyyksiä en enää avannut, meni tuon toisen avaamisessa sen verran hermot, että tarvii ainakin vähän taukoa pelistä.

Graafinen tyyli miellyttää. Musiikit, toisin kuin ehkä kuvittelisin, jos vain kuuntelisin soundtrackia ennen pelin pelaamista, ovat järkyttävän hyvät kauttaaltaan, tukevat pelin tunnelmaa todella hyvin. Hubi, josta lähdetään gungeoniin, tuo oman fiiliksensä peliin. Vihollisuunnittelu, gungeonin eri kerroksien audiovisuaalinen toteutus ja vihollisten asteittainen vaikeutuminen, kaikki pomot, kaikki miljoonat itemit ja aseet ja niiden luoma gameplay, jossa aina joudut improvisoimaan tilanteen mukaan mitä satut saamaan, eri NPC:t joita pelastat, kaikki pienet mekaniikat ja systeemit cursesta arkkujen avaamisiin tai hajottamisiin ym. Kaikki tuntuu jotenkin niin täydellisesti suunnitellulta ja toteutetulta. Järkyttävän kova peli.

Tämä pari kuukautta meni kyllä kuin sumussa pelin parissa. Jatkuvasti mielessä, jatkuvasti teki mieli pelata. Ehkä ihan viimeinen viikko meni pakkopullaksi, kun tapojeni vastaisesti aloin grindata puuttuvia trophyjä, jotta saisin platinan, pari hölmöä trophyä nimittäin oli. Nythän peliin on juuri tulossa ilmeisesti aika laaja ilmainen päivitys, eiköhän se pidä tarkastaa jossain vaiheessa.

Kyllä tämä on ihan parhaita pelejä koskaan. Jos pidät twinstick-shootereista (vaikkei ihan puhdas sellainen olekaan, vähän enemmän harkitsevuutta kuin yleensä genren peleissä, suojan käyttöä ym.) ja roguelike-genre menee alas, niin tätä peliä ei missään nimessä kannata ohittaa.


Tuosta se vaan lähtee koukku etenemään vielä Ephram ensimmäisestä Dragunin kaadosta.
170  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Indie-pelit | Intohimo > raha : 06.04.2019 10:13


Dodge Roll toimittaa! EtG:n viimeinen (ja ilmainen) DLC on nyt ladattavissa kaikille alustoille.

EDIT: Yksi tämän sukupolven parhaita pelejä, eikä edes tarvitse sanoa mitään "jos vain indiet lasketaan" -shaibaa.

Eikä tarvitse sanoa myöskään tuota "yksi tämän sukupolven", riitää "yksi parhaita pelejä". Huikea peli.
171  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 02.01.2019 17:39
Kaivoinpa Donkey Kong Country Returnsin Wiille esiin ja aloin pelaamaan ekstrakenttiä. Voiko joku kertoa, mitä teen väärin, kun etenkin autonrenkailla en saa tuota korkeaa hyppyä tehtyä luotettavasti, vaan usein jää normaaliksi loikaksi? Laitan A:n pohjaan ilmassa, kuten käsittääkseni pitäisi, mutta ei helvetti, aivan random tuleeko korkea loikka vai ei. Muistan, että en saanut sitä ennenkään aina luotettavasti toimimaan, mutta nyt tuntuu vielä vaikemmalta.

On muuten kyllä edelleen maistuva peli, mutta eipä noita ekstrakenttiä kauaa jaksa pelata, jos ei saa tuota toimimaan 100%
172  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 24.12.2018 10:52
Onpa jännä, mulla on menny ohi ja luulin, että en ole skipannut yhtään plussapeliä. Monta kertaa olen katsonut alessa raaskisiko ostaa.

Mutta mutta, hyvää joulua kaikille!
173  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Mitä peliä pelasit viimeksi? : 23.12.2018 22:12
Hetkinen, eihän Firewatch ole ollut missään vaiheessa plussapeli?
174  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Super Smash Bros. Ultimate : 08.12.2018 10:51

Ne pikkujutut: tapa, millä peli hidastuu muutamaksi sekunniksi matsin päättymisen jälkeen, on äärettömän tyydyttävä, varsinkin jos onnistuu tekemään juuri ennen loppua näyttävän liikkeen.

Tekken 7 taisi tuon tehdä ensimmäisenä, tai ainakin siitä olen nähnyt hehkutusta, en aiemmin tuosta ominaisuudesta. Pikkujuttu ja niin simppeli, mutta tosiaan varmasti todella tyydyttävä.
175  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: TOP-listat Thread : 22.09.2018 23:52
Kiva saada listauksia. Nämä on aina mielenkiintosia yksittäisen ihmisen kohdalla, sivustojen yhteislistat on tylsiä. Ja tietty aina kiinnostavaa lukea perusteluja / hehkutuksia suosikeista.

Itsekin olen pikku hiljaa muokkaillut top100 listaani, kun on tullut uusia pelejä ja myös pohtinut tarkemmin varsinkin 50 viimeistä peliä listalla. Tuo vanha listani on nopeasti heitetty kasaan sen osalta, koska ei vaan jaksa miettiä aina niin tarkkaan noita alempia sijoituksia. Nyt olen yrittänyt miettiä niitä tarkemmin. Postailen listan joskus.

Listoja kehiin vaan, oli aihe mikä hyvänsä, kunhan liittyy videopeleihin.
176  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Pelitarjoukset : 22.09.2018 20:29
99.9% pelaajista ei puhu tai ole  edes mikki kiinni. En ole tarkkaillutkaan, että näyttääkö joku merkki kuin puhuisi, vaikkei puhukaan. Pitääkin katsoa.

Pitääkin tehdä toi ruotsin kautta kierrätys CL varten.
177  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Pelitarjoukset : 16.09.2018 14:10
Joo itse hyödynsin myös tuon saman. Haaveillut Viaplay Sportsista, kun tulee pelattua sen verran tosissaan nykyään Fantasy premier leagueta, mutta enpä ole raaskinut ottaa kuukauttakaan. Tulee käyttöön.
178  Yleinen / Vapaa sana / Vs: No risk no fun - Lets gamble! : 16.09.2018 13:50
Kiitos paljon selvennyksistä! Pitää noita ottaa käyttöön.
179  Yleinen / Pelikeskustelu / Vs: Nintendo Direct -tilaisuudet : 14.09.2018 10:56
Älä nyt, FFVII perfect for the Switch megaton!
180  Yleinen / Vapaa sana / Vs: No risk no fun - Lets gamble! : 13.09.2018 13:49
Mitähän noi Unibetin 10€ ilmaisveto ja 100% talletusbonus 150€ asti tarkoittaa? Siinä oli jotain kierrätystä, en varmaankaan saa vain ilmaiseksi kymppiä pelattavaksi?

Onko sulla linkkiä noihin tarjouksiin? Noista pitäisi kyllä yleensä löytyä säännöt ja ehdot aika tarkasti lueteltuna ohesta.

Tuli itse asiassa kuponkina postissa tällä kertaa. Mutta kirjauduttuani tililleni siellä näkyi noita bonuksia ja niiden selitykset ohessa. Vähän sekavaa kyllä on noiden ehtojen kanssa (kierrätys ym.), mutta uskoisin ymmärtäneeni ainakin suunnilleen.
Sivuja: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 31
Pelaajalauta 2007-2024
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines