Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 8
Tulostusversio
Aihe: Ohrapirtelöt  (Luettu 138449 kertaa)
Ohrapirtelöt « : 04.08.2007 00:35 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 917 Basaaripisteet: 0 Profiili Aiheen ideana siis ei ole keskustella kännistooreista tai baarireissuista, vaan oluista, laatuoluista. Kertokaa kokemuksia, mikä iski, mikä ei. Miten juot oluet ja minkä kanssa.


Oluethan jaetaan kolmeen pääluokkaan:

- Pintahiivaoluet eli alet.

- Pohjahiivaoluet eli lagerit.

- Itsestään villihiivalla käyvät, "spontaanikäymisellä" valmistetut oluet, erityisesti lambicit

Omat suosikit löytyvät lagereista ja spontaanikäymysellä valmistetuista oluista. Juuri sveitsiläiset kirsikkaoluet(lambic) iskevät nautiskelijan suuhun kuin nyrkki silmään. Eniten kumminkin pidän Saksalaisista, Belgialaisista ja Tsekkiläisistä peruslagereista.

Oluthan maistuu parhaalta tuopista juotuna oikean lämpöisenä. Liian kylmä vie maun ja liian lämmin maistuu jo "liikaa". Pullosta juotuna pullo vie hajut ja siten myös maut. Tölkki taas tuo metallisen maun olueen, joten ei sekään ole hyvä. Pulju.comista olen tilannut kylmätuoppeja, ajavat asiansa, mutta ehkä liiankin hyvin, alkaa nimittäin jäähileitä olla oluen pinnassa aika nopeasti. Paras on juoda ihan "tavallisesta" tuopista.

Sitten itse oluisiin, otsikkohan hieman johtaa harhaan, kun kaikkia oluita ei valmisteta ohrasta.

Beck´s


Maistuu niin Saksalaiselta kuin vain voi, alkon sivusto tietää kertoa:


Oljenkeltainen, keskitäyteläinen, maltainen, keskiasteisesti humaloitu


Alkoholi:   5 t-%
Kantavierreväkevyys:   11 p-%
Väri:   5,9 EBC-yks.
Katkeroainepitoisuus:   25 EBU-yks.
Energiasisältö:   120 kJ/100ml
Pakkaustyyppi:   Kertapullo
Suljentatyyppi:   Kruunukorkki


Kelpo olutta, Suomen hinnat vain hieman harmittavat. Jos haluaa iltaansa piristää hyvällä perusoluella, niin Beck´siä suosittelen. Ei mitään mautonta kotimaista, vaan sopivasti "egdeä" Saksalaiseen tapaan. Tehty baijerilaisen puhtauslain(v1516) mukaan, eli oluessa ei ole mitään muuta, kuin mallasta, humalaa, hiivaa ja vettä. Saa nykyään alkosta 5L tynnyreinäkin, mutta en suosittele menee "Olli Hokkas versioksi" eli hapottomaksi.


Toinen perushyvä lager on Belgialainen Stella Artois. Kallis kyllä, mutta sama se, ei sitä pariin pulloon talous kaadu.
¨


Vaalea, kevyt, raikas, keskiasteisesti humaloitu


Alkoholi:   5,2 t-%
Kantavierreväkevyys:   11,8 p-%
Väri:   7,7 EBC-yks.
Katkeroainepitoisuus:   18 EBU-yks.
Energiasisältö:   180 kJ/100ml
Pakkaustyyppi:   Pullo
Suljentatyyppi:   Kruunukorkki


Kevyemmän makuinen kuin Beck´s ja siten vieläkin helpompi juotava. Suosittelen kuumalle kesäpäivälle.Sitten Lambiceihin. Belgialaisia kirsikkaoluita, vaikkei oluen ystävä olisikaan, niin suosittelen näitä maistamaan.

Lindemans KriekErinomainen nautiskelu olut. Kirsikan maku päällimäisenä, mutta oluen aromit paistavat sopivasti läpi. Tästä pitävät nekin, jotka eivät oluesta juuri perusta. Suomessa hyvin kallista 2.05e/plo/0.25L, mutta hintansa väärtiä. Itse ostan monesti pari pulloa aloitteluksi.


Ja sitten hieman tietoa oluesta ja olutkulttuurista:

Olutsanastoa:
http://kotinetti.suomi.net/petri.leskela/olutsanasto.htm

Wikipedian artikkeli oluesta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Olut

Oluttyypit:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_oluttyypeist%C3%A4

Olutlasi:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Olutlasi

Pintahiivaoluet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ale

Pohjahiivaoluet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lager

Lambicit
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lambic
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #1 : 04.08.2007 21:47 »
Melfice_ Rento ja seksikäs. Jäsen Viestejä: 1 033 Basaaripisteet: 0 Profiili Itsehän en juo mitään helvetin ohrapirtelöitä tai muita diminutiivejä, vaan olutta. Ja oluista paras on Guinness.Rakastuin Guinnessiin muutama vuosi sitten ollessani lakkiaisten jälkeen ja armeijaa edeltäen ystävieni kanssa viikon Dublinissa. Irlannissahan Guinness on osa kansallisperintöä. Guinness on stout, ja yksi maailman suosituimmista olutmerkeistä. Se ei silti ole samanlaista vettä kuin Budweiser tai yhtä koukutonta kuin Carlsberg.

Täytyy myöntää että osana viehätystä olivat varmasti ne varauksettoman viihtyisät irkkupubit joissa sitä Guinnessia juotiin. Kyllä sitä nykyään saa Suomessakin useissa paikoissa hanasta ja usein tulee otettuakin, mutta ei se ihan yhtä hyvää ole kun magiikka puuttuu. Toisinaan ostan alkosta Guinnessia tölkissä.

Guinnessin oikeaoppinen kaataminen tuoppiin on oma taiteenlajinsa ja koostuu kolmesta vaiheesta:
1' The Pour
80% tuopista täytetään 45o kulmassa.
2' The Settle
Tuopin annetaan asettua pari minuuttia pystyasennossa. Kuplat alkavat kaskaadinomaisesti pudota tuopin pohjalle.
3' The Top-up
Tuoppi täytetään loppuun asti. Todella taitavat ihmiset saavat taiteiltua pinnalle muodostuneeseen vaahtoon tässä vaiheessa kolmiapilan aitoon St. Patrick's Day -tyyliin.

Guinnessin panimo Dublinissa on ehdoton visiittikohde kaikille oluen ystäville. Joku muuten saattaa tuntea kyseisen olutyrityksen paremmin sen sivutuotteesta, Guinnessin maailmanennätyskirjasta. Itse diggailen myös todella paljon vanhoista Guinnessin mainosjulisteista. Yksi on reissusta lähtien odottanut paikkaansa seinällä, mutta se ei ollutkaan niin tyylikäs kuin muistin. Katsotaan.

N
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #2 : 05.08.2007 10:03 »
Ephram Gyro Man Jäsen Viestejä: 7 858 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Sana "laatuolut" on pelottanut kaikki Koffia ja Karhua litkivät lautalaiset tiehensä?  :)


Täytyy tunnustaa, etten ole tutustunut varsinkaan Gba:n mainitsemiin.  Sain kuitenkin todella hyviä vinkkejä siitä mitä voin tulevaisuudessa maistaa kun laajennan kotimaisen tarjonnan ulkopuolelle.  Ne litkut kun tuntuvat todellakin olevan aikamoisia litkuja.  Paljon on vielä työtä jäljellä jos termi Koff meinaa tällä hetkellä oluiden huippua....
www.mikkoijas.fi – Kirjailijan koti | Mikodemus Youtubessa
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #3 : 05.08.2007 12:43 »
Melfice_ Rento ja seksikäs. Jäsen Viestejä: 1 033 Basaaripisteet: 0 Profiili Koff, Karhu, Olvi ja parjattu Lapin Kultakin ovat hyviä peruslaagereita eikä niitä sovi halventaa. Ero vaikkapa Stellaan on aika pieni, sokkotestissä menisi varmasti aika paljon ristiin.
N
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #4 : 05.08.2007 14:21 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 917 Basaaripisteet: 0 Profiili Kyllä kotimaiset lagerit menee,  mäyräkoira Olvia mennyt tällä viikolla, hyvää janojuomaa ja kyllä eilenkin meni baarissa ihan Koffia. Ei niissä suurta eroa Stellaan verrattuna ole, mutta juuri se hieno pullo, tieto siitä että valmistettu Belgiassa ja 2.30e hinta nostattavat fiilikset ihan eri tasolle, kuin halpis mäyräkoirasta Olvia kiskottaessa.

Sama homma kuin lumelääkkeissä, aivot hoitaa hommat vaikka litku maistuisikin samalta. Kyllähän jotkut vannovat Lapin Kullan ja Koffin olevan kusta, mutta sitten kiskovat kaksin käsin Karjalaa ja Karhua. Taisi olla iltalehdessä testikin tästä ja siinä todettiin "Kilpailu on hionut massaoluet niin särmättömiksi, että markkinaosuuksista ne eivät voi kamppailla millään muulla kuin mielikuvilla ja hinnalla"

Iltalehden testi:
http://www.iltalehti.fi/hintajalaatu/200707106323907_hl.shtml
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #5 : 05.08.2007 16:04 »
Turilas Jäsen Viestejä: 570 Basaaripisteet: 1 Profiili Mäkin harrastan olutkulttuuria. Heti kun viime syksyllä 18 täytin, aloin rahdata mitä erilaisimpia oluita maisteltavaksi saunan jälkeen. Sen verran on alkuvaiheessa tää mun harrastus, että ihan suoralta kädeltä en tuota olutsanastoa pysty heittelemään ilmaan. Pitäis jossain vaiheessa opiskella.

Tsekkiläiset oluet maistuu parhaalta mun kurkussa. Hyvää on nyt jo suurenkin yleisön suosion saanut Velkopopovicky Dark Kozel, mutta sitäkin maukkaampaa on Krusovicen tumma olut. Newcastle Brown Ale on myös erikoisen hyvää, joskaan se ei ole tsekkiläistä, kuten nimestä voi päätellä.

Jyväskylässä on sellainen hyvä olutravintola kuin Vihreä haltijatar. Sieltä saa aika monia laatuoluita ja noita tsekkiläisiä hanasta ja pulloissa ja tölkeissä on sitten olutta vähän joka makuun. Tilauksiakin siellä voi kai tehdä. Mun suosikkipaikka joka tapauksessa.

Jos sitten pientä hiprakkaa yritän saada aikaan, niin en noihin laadukkaimpiin viitti rahoja tuhlata. Lapin kulta on kotimaisista markettioluista parasta, vaikkei noissa nyt kovin suuria eroja nykyään olekaan, kuten yllä mainittiin. Karjalaa en siedä ollenkaan. Siinä on sellainen myrkyn sivumaku. Aura on mun mielestä melko hyvä kotimainen. Ja sitten nää Hartwallin Classic-sarjan oluet on ihan kelpoisia.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #6 : 13.08.2007 16:51 »
kep Jäsen Viestejä: 807 Basaaripisteet: 0 Profiili Olen jonkin verran maistellut eri oluita, vaikka en millään itseäni uskaltaisi minkäänlaiseksi ammattilaisen puolikkaaksikaan kutsuakaan. Hyviä lähiaikoina maistelluita ovat olleet Grolsch sekä East India Pale Ale, joista ensimmäinen on lager ja jälkimmäinen nimensäkin mukaisesti ale. Suomalaisista keskareista se suosikki on Sandels.
Missähän Suomi olisi, jos 1939 olisi ollut rajalla 300 000 dosenttia.
-Gba

Katsoppas kirjoitusasuasi ja vertaa minuun. Itse olen viisitoista vuotias joten älä tule ruikuttamaan, piste.
-IceCold
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #7 : 17.08.2007 21:08 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 917 Basaaripisteet: 0 Profiili No niin, perjantai parhaillaan menossa. Nyt pitäisi porukalla olla jo huurteiset huulilla. Onko uusia elämyksiä haettu vai turvaudutaanko vanhaan tuttavuuteen?

Itsellä kaapissa koppa Olvia, hyväähän se on varsinkin kun tekee fyysistä työtä tällä helteellä ja korkkaa työpäivän jälkeen. Eilen meinasi jo mennä, mutta maltoin odottaa perjantaihin. Kyllä se olut janojuomasta käy, vaikkei janoa viekkään ;D
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #8 : 17.08.2007 22:00 »
Ephram Gyro Man Jäsen Viestejä: 7 858 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Ensimmäinen pullo alla pakastinkylmää Koffia! Maistuu ihan helvetin hyvältä.  Perinteisissä merkeissä siis mennään täälläpäin.  8)

Kummasti se oluen maku on parantunut omissa makunystyröissä siitä kun aloitin alkoholin käyttämisen n. vuosi sitten.   :)
www.mikkoijas.fi – Kirjailijan koti | Mikodemus Youtubessa
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #9 : 17.08.2007 22:09 »
Xerobos Jäsen Viestejä: 336 Basaaripisteet: 0 Profiili Tunnustaudun itsekin suureksi oluen ystäväksi vaan en asiantuntijaksi, vaikka paljon on tullut maisteltua (=juotua) eri merkkejä. Erikoisoluita tulee tilattua lähinnä baareista ja yleensä silloin on jo niin jurrissa ettei makuja enää hirveästi erota.
Tästäkin huolimatta on joitain suosikkeja löytynyt, kuten jo ylläkin mainitut Sandels, Guinness, Stella Artois ja lisäksi pidän kovasti Coronasta ja Solista. En kieltäydy Olveista ja muistakaan karjaloista, mutta Lidlin halpamerkkejä en mielelläni litki.

Kylmä, huurteinen Sandels rankan työpäivän päätteeksi on jotain mistä en koskaan luopuisi.
(Killzone 2:ssa) "Seiniä ja sillankaiteita pitkin pomppiessa tuli tosin enemmän mieleen Mirror's Edgen pelaaminen kuin karskin toimintapelin"
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #10 : 17.08.2007 22:52 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 917 Basaaripisteet: 0 Profiili Lidl:n halpamerkeistä voisin sanoa sen, että ovat kalliimpia kuin suomalaiset. Sen huomaa kyllä maussakin, ei mitään vettä. Aluksi en itsekkään tykännyt, mutta muutaman 24 tlk:n pahvilavan aka kopan kun oli kotiinsa rahdannut, niin alkoi maistua se lidl:n "halpa"pilsneri ihan hyvältä. Saksalaistyyppinen maku, vahvasti maistuu, huomattavasti enemmän katkeroaineita kuin suomalaisissa oluissa.

Lidl:n Perlen Barcher "premium" pilsnerit ovat myöskin kokeilemisen arvoisia. Myydään six packina 0.5L pulloissa, muistaakseni 7e ja risat hintaan. Suhteellisen helposti juotavia, mutta sopivasti egdeä mukana jotta maistuu vielä siinä kahden pullon jälkeenkin.

Mutta lepposia oluthetkiä, täytynee tästä korkata itsekkin uusi pullo!
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #11 : 19.08.2007 22:17 »
kep Jäsen Viestejä: 807 Basaaripisteet: 0 Profiili Tämä triidi on kyllä mielestäni ehkä laudan paras. Keskustelu on asiallista, eikä turhaa pätemistä ole mielestäni esiintynyt.
Perjantaisin tyydytään kyllä täälläpäin niihin perinteisiin merkkeihin, tosin silloin tällöin huulille eksyy jokin jokeri. Viimeisin tällainen taitaa olla Reilun kaupan banaaniolut, jota saa muun muassa Prismoista ja Citymarketeista. Todella erikoinen maku, mutta ihan kiva tuttavuus. Tarkoituksissa olisi lähiaikoina laajentaa noihin tummiin oluisiin, olisiko kellään suositella sellaista "helppoa" ensituttavuutta?
Missähän Suomi olisi, jos 1939 olisi ollut rajalla 300 000 dosenttia.
-Gba

Katsoppas kirjoitusasuasi ja vertaa minuun. Itse olen viisitoista vuotias joten älä tule ruikuttamaan, piste.
-IceCold
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #12 : 20.08.2007 16:16 »
Turilas Jäsen Viestejä: 570 Basaaripisteet: 1 Profiili Jep, ei Lidlin oluita tarvitse suotta haukkua. Mikähän se nyt oli niissä "yskänlääkepulloissa", Schwaben Brau tai jokin. Se on ihan kelpo halpisolutta. Burgen Pilsistä en välitä.

Lauantaina vietin aikaa tuolla kehumassani olutravintolassa, Vihreässä haltijattaressa. Krusovice Cerneä (tumma), Newcastle Brown Alea ja Krusovice Imperialia (vaalea) ryystin. Tutuissa turvallisissa oikeastaan siis pitäydyin. Pitääpä ensi kerralla pyytää suosituksia ja kokeilla jotain ihan uutta.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #13 : 20.08.2007 23:00 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 917 Basaaripisteet: 0 Profiili Kiitoksia kepille kehuista, ajattelin jo että tässä on epäonnistuttu, kun ei tunnu ketään tämä threadi kiinnostavan, mutta käy tämä tällaisena pienen piirin perjantai topicinakin.

Suosittelen Kozelin Darkia ensimmäiseksi tummaksi olueksi. Todella helposti juotava, hieman karamellimainen. Prosenttejakin on alle neljä, joten tuota voi nautiskella enemmänkin.

Schwaben Brauta en ole vielä edes maistanut, täytynee ensi viikonloppuna sitä hommailla se päkki.
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #14 : 21.08.2007 23:58 »
Xerobos Jäsen Viestejä: 336 Basaaripisteet: 0 Profiili Lidlin oluista olen maistanut Burgen Pilsia ja Grafen Walderia (meniköhän nimi oikein? Jotain sinnepäin ainakin). Niistä jäi huono maku. Muistaakseni melko kitkerää ainetta. Ensi kerralla Schwaben Brau sitten tiukkaan testiin.
(Killzone 2:ssa) "Seiniä ja sillankaiteita pitkin pomppiessa tuli tosin enemmän mieleen Mirror's Edgen pelaaminen kuin karskin toimintapelin"
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #15 : 26.08.2007 11:38 »
Turilas Jäsen Viestejä: 570 Basaaripisteet: 1 Profiili Huh, onkohan kenelläkään muuten tarkempaa tietoa siitä, milloin nuo kaavaillut varoitustarrat alkaisivat ilmestyä olutpulloihin? Tässä nimittäin hoksasin, että haluan jonkun hyllyni päälle komean kokoelman hienoja olutpulloja, mutta nyt täytyykin pitää kiirettä, jos nuo saatanan tarrat ovat piakkoin tulossa.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #16 : 26.08.2007 12:04 »
Partajeesus Jäsen Viestejä: 1 172 Basaaripisteet: 0 Profiili itsekin pari vuotta sitten join sitä lidlin pilsneriä joka on niissä oudoissa pikku pulloissa.
sinä kesänähän sitä sai 3:lla eurolla six-packin joten viikon aikana sitä meni yli 40 pulloa ;D
en ole sen jälkeen sitä juonut vaikka aika hyvää olikin.

grafen walder on ihan jees olunen myös eikä hinnalla pilattu.
paras juomistani oluista on urho, harmi kun sitä saa vaan yksittäis pulloina.

mitään ns.erikois oluita en ole maistanut enkä maista jollei joku satu hörppyä tarjoamaan.
en muutenkaan helposti kokeile alkoholi asioissa uusia merkkejä vaan pysyn niissä hyväksi havaituissa.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #17 : 31.08.2007 18:11 »
Turilas Jäsen Viestejä: 570 Basaaripisteet: 1 Profiili Tällä viikolla oon kokeillut Carlsbergin Elephant -olutta ja Budejovicken 1795 -olutta. Elefantti oli oikein mainio vahva olut (7,5% tais olla). 1795 oli sellanen vaalea lageri, joka päihitti suomalaiset marketit helposti. Siitä kummallista olutta, että maku ei jäänyt juuri lainkaan viipyilemään suuhun. Jonkun mielestä varmaan hyvä juttu ja toisten mielestä ei.

Hemmetti, nyt kun aloin keräämään erilaisia hienoja pulloja hyllyn päälle, ostan olutta osittain sen perusteella, miten hienoon pulloon se on valutettu ja miten hieno etiketti pullossa on. Lapin kultaakin piti ottaa pitkäkaulaisena export-versiona, koska siinä on paljon nätimpi pullo kuin peruslapparissa.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #18 : 04.09.2007 00:02 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 917 Basaaripisteet: 0 Profiili Viime vko-loppu vietettiin pitkästä aikaa täysin selvänä, nyt tulevana täytyy kokeilla taas uutuuksia. Olutasiantuntija Michael Beer Hunter Jacksonin poismenoa kunnioittaen täytyy Alkosta käydä kyseisen olutgurun suomalaissuosikkia Koffin Porteria.


http://fi.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson_(olutasiantuntija)

http://alko.fi/tuotteet/fi/000067
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #19 : 21.09.2007 14:26 »
kep Jäsen Viestejä: 807 Basaaripisteet: 0 Profiili Arvatkaa mikä päivä:
www.freakdancerecords.net/spede


Onko kukaan muu törmännyt Lindemanin omenaolueen? Jokunen päivä takaperin bongasin S-Marketista ja koin hyväksi. Pitää yrittää kalastella uusiksi. Ilmoitelkaa jos näette jossain.
Missähän Suomi olisi, jos 1939 olisi ollut rajalla 300 000 dosenttia.
-Gba

Katsoppas kirjoitusasuasi ja vertaa minuun. Itse olen viisitoista vuotias joten älä tule ruikuttamaan, piste.
-IceCold
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #20 : 14.10.2007 19:49 »
Turilas Jäsen Viestejä: 570 Basaaripisteet: 1 Profiili No nyt olen taas maistellut oluita, joten laitanpa vähän päivitystä tänne.

Perjantaina join Vihreässä haltijattaressa tähän asti juomistani oluista parhaan.

Meantime CoffeePortteriolut, jossa on hieno kahvin vivahde, jota ei olla liioiteltu. Jälkeenpäin alkoi tekemään helvetisti mieli lisää. Mitään kovin ammattimaista arvioita ei näin jälkeenpäin voi tehdä, mutta tässä olutopas.infon arvio.

Toinen mainittava juomani olut:

Hook Norton Double StoutNimestäkin voi päätellä, että kyseessä on stout eli paahdetuista maltaista tehty tumma, tuhti olut. Olutopas.infon arvio.

Stoutit ovatkin nousseet melkeinpä mielioluikseni. Double Stoutin lisäksi maistelin myös Titanic Stoutia. Yksi ilta kaveri kittasi vieressä Olvia ja ajattelinpa maistaa vähän stouttipullon ohella siitä. Pakko se on sanoa, että kovin vetiselle maistui. :)

Muita viime aikoina maistamiani oluita. Sinebrychoffin porter, Fuller's London Pride, Belhaven Scottish Ale, Curim Celtic Wheat Beer ja Saku Tume.

Seuraavaksi voisi kokeilla norjalaisia Nogne O -oluita. Erinomaisia arvioita ovat saaneet tuolla olutoppaassa.


Pitää kyllä tähänkin vähän raivota noista vuonna 2009 tulevista etikettitarroista. Vituttaa nimittäin ihan saatanasti, että mua rankaistaan siitä, että oon alkanu juomaan oluita muuten kuin humalahakuisesti. Juttuhan menee näin:

Suomalaiset suurpanimot voivat helposti painaa etiketteihin varoitustekstin, eikä lisäkustannuksia näin ollen tule. Pienet maahantuojafirmat eivät, ja koska muualla Euroopassa ei vielä moisia tarroja ole, eivät panimot ulkomaillakaan Suomea varten sitä tee. Siispä maahantuojafirmojen on palkattava lisäväkeä läiskimään tarroja!

Mitä tästä sitten seuraa. Tuontifirmoja saattaa mennä nurin, ulkomaisten ja erikoisoluiden valikoima kapenee sekä hinnat kallistuvat joidenkin arvioiden mukaan 30-40 senttiä per pullo. Kiitos taas viisaille päättäjillemme, kun varjelevat minua kaikenlaisilta myrkyiltä. Kossun hinta kallistuu kohta vain eurolla, joten taidanpa protestiksi pilata maksani kosanderilla. Vittu kun vituttaa saatana... EU:kaan ei puutu asiaan, vaikka kyseessä on selvästi tavaroiden vapaata liikkuvuutta haittaava tekijä.


« Viimeksi muokattu: 14.10.2007 19:59 kirjoittanut Turilas »
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #21 : 03.11.2007 13:36 »
Turilas Jäsen Viestejä: 570 Basaaripisteet: 1 Profiili Miksei kukaan muu enää keskustele oluesta? :( Kehtaan nyt tehdä tuplapostin, kun edellisestä on noin paljon aikaa.

Nyt oon juonu pari tosi mielenkiintoista olutta. Ensimmäisenä uusi suosikkiolueni, eli

Harviestoun Old Engine Oil (linkki olutopas.infon arvosteluun)Erittäin tumman värinen, valoa vasten ei näe edes tuopin läpi. Vaahto on punertavan ruskea. Hemmetti, kun pitäisi arvostelu kirjoittaa maistelun yhteydessä. Mahdotonta nimittäin jälkeenpäin muistaa kaikkia vivahteita. Sen kuitenkin muistan, että tämä on paras olut mitä olen juonut.

Toinen mielenkiintoinen tuttavuus oli

O'Hanlons Thomas Hardy's Ale (linkki olutopas.infon arvosteluun)Thomas Hardy's Ale on vahva, 11,7 prosenttinen kauan kypsytelty olut, joka luokitellaan olutopas.info:ssa Barley Wineksi. Tätä on kuulemma kypsytelty 25 vuotta tammitynnyrissä ennen pulloon laskemista. Väriltään tämä olut oli punainen ja ei mun muistaakseen vaahdonnut paljon. Viinimäisiä piirteitä tosiaan oli. Olin ottanut pari olutta ennen tätä, joten uskoisin, että ilman minkäänlaisia pohjia tää on erittäin haastava olut.

Muita mainitsemisen arvoisia maistamiani oluita:

- Young's Double Chocolate Stout
- Blanche Page 24
- Hook Norton Brewery Old Hooky
- Harviestoun Bitter & Twisted


Sitten toiseen asiaan. Onko täällä ketään muuta, joka tekee kotiolutta ja olisiko antaa jonkinlaisia vinkkejä? Torstaina kävin ostamassa tarvittavat välineet Taloustalosta ja eilen laitoin ensimmäisen satsin tulemaan. Aamulla tuntui käyminen olevan alkamaisillaan. Saa nähdä minkälaista litkua sieltä tulee. Käytin Cooper'sin Stout -uutetta.tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #22 : 03.11.2007 17:18 »
Qtulhu Jäsen Viestejä: 184 Basaaripisteet: 0 Profiili Kaadanpa oman osuuteni tähän topikkiin. ;)
Useimmiten juon ihan näitä perusoluita kuten Karhu, Koff ja Carlsberg, mutta silloin tällöin toki maistelen erikoisoluita ja muiden maiden (saksalaisia, tsekkiliäisiä ja brittiläisiä) oluita, mitä Alkosta nyt saa. Lidlin oluihin en koske. Toi Harviestoun Old Engine Oil osoittautui varsin hyväksi olueksi, kun sitä viime keväänä yksissä juhlissa join. Suhtauduin siihen ennen ekaa huikkaa varsin karsaasti, mutta yllätys oli positiivinen. Muutaman kerran senkin jälkeen olen sitä juonut, kylmänä toki, koska se maistuu silloin paremmalta. Joidenkin erikoisoluiden synti on musta se, että niihin tungetaan aineksia jotka eivät olueen kuulu ja tällöin olut ei enää välttämättä maistu oluelta. Joulu lähestyy ja joulunajan jouluoluet mitkä jätän suosiolla väliin ellei joku niitä täällä tai muualla kehu. Siidereistä voi tehdä milloin mitäkin makuvaihtoehtoja, mutta olut on paljon krantumpi ja helposti pilattavissa erikoisaineksin, parempi niin. Olut oluena vaikka toki jotkut erikoisoluet hyviä ovatkin.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #23 : 03.11.2007 22:59 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 917 Basaaripisteet: 0 Profiili Terve taas pitkästä aikaa, on tullut pidettyä taukoa boardeilta ihan turhaan, kumminkin kaikki päivät koneella istuu vaikka muuta itselle väittää. ;D


Yksi viime vkolopun uusi tuttavuus:
Young's Double Chocolate Stout


Suklainen stoutti. Ei maistu jos ei oluet maistu, joten ei kannata ostaa tätä ajatellen, että nyt saan suklaalta maistuvaa olutta. Itselle upposi aloittelu olueksi, kuten stoutit muutenkin. Ei niillä humalaa kannata yrittää, rupeaa tökkimään parin jälkeen, ainakin itsellä. Ja se suklaisuus, kai siinä joku hento ohut aromi taisi sitäkin olla, mutta ei kannata ostaa sen takia, kuten itse ostin. Tosin normaalistihan uusi olut ostetaan kun siinä on hieno etiketti.

Ja alkon löpinät samasta tavarasta:

Young & Co.'s Brewery

Musta, melko täyteläinen, paahtunut, suklaa-arominen, miedosti humaloitu.


Alkoholi:   5,2 t-%
Kantavierreväkevyys:   13,7 p-%
Väri:   180 EBC-yks.
Katkeroainepitoisuus:   28 EBU-yks.
Energiasisältö:   50 kcal/100 ml
Pakkaustyyppi:   kertapullo
Suljentatyyppi:   kruunukorkki
Oluttyyppi:   stoutTänään sitten uutta lapparia jääkaapissa, ihan hyvää tämä on.


Ja ihan offtopicina, tuli maisteltua tuossa vkoloppu taaksepäin muutaman pullon verran ranskalaista Dagan Celtic Cideriä, erinomaista omenamehua. Ensimmäinen siideri mitä olen juonut, missä omena näin vahvasti maistuu.


« Viimeksi muokattu: 03.11.2007 23:07 kirjoittanut Gba »
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #24 : 04.11.2007 01:03 »
Turilas Jäsen Viestejä: 570 Basaaripisteet: 1 Profiili
Ja se suklaisuus, kai siinä joku hento ohut aromi taisi sitäkin olla, mutta ei kannata ostaa sen takia, kuten itse ostin.
Minkä lämpöisenä joit sen? Mä join nimittäin liian viileänä ja vasta lopussa lämmin pohjalitku alkoi maistua kunnolla. Myöhemmin luinkin, että kyseistä olutta ei pitäisi siemailla liian viileänä, vaan hieman lämminneenä.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #25 : 04.11.2007 02:49 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 917 Basaaripisteet: 0 Profiili
Ja se suklaisuus, kai siinä joku hento ohut aromi taisi sitäkin olla, mutta ei kannata ostaa sen takia, kuten itse ostin.
Minkä lämpöisenä joit sen? Mä join nimittäin liian viileänä ja vasta lopussa lämmin pohjalitku alkoi maistua kunnolla. Myöhemmin luinkin, että kyseistä olutta ei pitäisi siemailla liian viileänä, vaan hieman lämminneenä.
En tiedä tarkkaa celsiusta, mutta varmaankin noin vajaa tunnin ehti kaapissa viiletä, sellaista kohtuullisen lämmintä se vielä juomisvaiheessa oli, kuten asiantuntija ystäväni neuvoi. Yleensäkin stouteja ja tummia ei pitäisi kovin viileinä juoda, lagerhan vain paranee viiletessä, tai ainakin itse tykkään kylmistä lagereista. Mutta sehän on fakta kaikissa oluissa että lämpiminä ne maistuvat vahvimmin, juoppa käsilämmintä lageria, lentää liaanit, tosin tunnen näitä käsilämpimän oluen ystäviäkin. Meitä on moneen lähtöön:lol:
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #26 : 26.12.2007 22:47 »
Turilas Jäsen Viestejä: 570 Basaaripisteet: 1 Profiili Joulupöytään ostin ruokajuomaksi Carlsbergin Jacobsen Golden Naked Christmas Alea.Väriltään tummanpunaisen ruskea, eli jouluinen siltäkin osin. Vaahto ei ollut kaikkein paksuinta, mutta kuitenkin melko kestävää. Mieleenpainuvin ominaisuus tässä oluessa lienee makeus tai ainakin se kutkutti ensimmäisenä mun kielelläni. Humalointi tuntui sopivan reilulta ja kohtuullisen väkevä (7,5%) alkoholipitoisuus oli onnistuttu käyttämään hyödyksi hyvin. Olut ei siis ollut sen takia vaikeasti juotava, vaan lämmitti kinkun kylkiäisenä mukavasti.

Jälleen kerran sain todeta, että olut sopii ruokajuomana minulle paljon paremmin kuin viini. Tottumiskysymys tuokin tietenkin on. Huomenna pitääkin suunnata Alkoon hakemaan uuden vuoden saunajuomisia. Pari vehnäolutta virkistykseen ja joku tummempi sitten tarinoinnin ohessa nautiskeluun.

Muok: Tuli mieleen, että nyt kun tässä olen kohta vuoden maistellut erilaisia oluita, niin olen kyllä jäänyt täysin koukkuun. Olutaddiktio on iskenyt. Melkein joka päivä tekisi mieli juoda pullollinen maltaista, mutta onneksi saan yleensä hillittyä itseni ja juonkin vain 3 tai 4 pullollista viikossa.


« Viimeksi muokattu: 26.12.2007 22:57 kirjoittanut Turilas »
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #27 : 26.12.2007 22:54 »
Melfice_ Rento ja seksikäs. Jäsen Viestejä: 1 033 Basaaripisteet: 0 Profiili Olut ruokajuomana on kyllä mielenkiintoinen asia. Itse juon mielelläni ravintolassa syödessäni olutta ja himassakin menee mukavasti pihvin kanssa. Nuorempana tuli sitten tehtyä hieman hullumpia kokeiluja; en suosittele kenellekään oluen nauttimista pinaattikeiton kanssa tai aamupalaksi voileivän kanssa nautittuna kahdeksalta aamulla.

Se tuntui silloin hyvältä idealta.
N
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #28 : 28.12.2007 01:35 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 917 Basaaripisteet: 0 Profiili Olut sopii kyllä ruokajuomaksi, varsinkin rasvaiselle ja suolaiselle safkalle, pizzat ja tortillat yms. maistuu helvetin hyvältä vaalean lagerin kanssa.

Kohtahan se on taas uusivuosi, pääsee maistelemaan uusia tuttavuuksia, ajattelin kokeilla tätä ylihintaista vehäolutta:

Vauhtiville
http://alko.fi/tuotteet/fi/768557You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Ohrapirtelöt « Vastaus #29 : 28.12.2007 20:01 »
Turilas Jäsen Viestejä: 570 Basaaripisteet: 1 Profiili Testasin saunan jälkeen uudeksi vuodeksi ostamaani Franziskaner Hefe-Weissbieriä.Nimensä mukaisesti siis vehnäolut, jota juodessani tein ensimmäistä kertaa muistiinpanoja. Tällä kertaa saan siis kenties kunnon kuvauksen tähän. Nimestään huolimatta tämä olut ei ole luostariolut.

Vaahdoltaan olut on melko runsas. Valkoinen, samettinen vaahto oli myös kestävä ja vaahtoa jäi vielä tuopin pohjallekin. Väriltään Hefe-Weissbier on oranssihtavan keltainen. Suodattamattomuuden vuoksi koostumus on sakea, eikä tuopin läpi juuri näe.

Oluessa oli vieno banaanimainen aromi. Maku muistutti vaaleita lagereita, mutta oli reilusti maltaisempi ja aromikkaampi. Hefe-Weissbier oli myös mukavan raikas, kuten vehnäoluet yleensä, ja sopi siten saunajuomaksi hyvin. Jälkimaku oli viljainen ja jokseenkin tunkkainen. Onneksi tätä on uudeksi vuodeksi pari pulloa lisää. :)

Lopullinen tuomio: Saunaoluena erittäin hyvä ja raikas, mutta kunnon nautiskeluolueksi ehkä vähän vaisu, kuten vaaleat oluet yleensäkin.


Tuosta yllämainitusta Vauhtivillestä tuli mieleen, että pitääpä ensi kesänä yrittää kiertää joitakin suomalaisia panimoravintoloita läpi. Ilokseni huomasin eilen, että tulevassa kotikaupungissani, Turussa, sijaitsee panimoravintola Koulu.

Muok: Luin koko ketjun läpi, ja kun luin vanhoja viestejäni, huomasin miten paljon olenkaan kehittynyt oluenjuojana tämän syksyn aikana. Mukavaa huomata kehitystä. Olutkeskusteluun kaivattaisiin vain lisää populaa, ettei homma mene kaksin- tai kolminpuheluksi. Eli mielellään lisää mietteitä vaikka ihan supisuomalaisista markettioluista, uusista kokemuksista tai rohkaistumisista. :)


« Viimeksi muokattu: 28.12.2007 20:28 kirjoittanut Turilas »
tallennettu
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 8
Tulostusversio
Siirry:  

Pelaajalauta 2007-2024
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines