Pelaajalauta

Yleinen => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Gba - 04.08.2007 00:35Otsikko: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 04.08.2007 00:35
Aiheen ideana siis ei ole keskustella kännistooreista tai baarireissuista, vaan oluista, laatuoluista. Kertokaa kokemuksia, mikä iski, mikä ei. Miten juot oluet ja minkä kanssa.


Oluethan jaetaan kolmeen pääluokkaan:

- Pintahiivaoluet eli alet.

- Pohjahiivaoluet eli lagerit.

- Itsestään villihiivalla käyvät, "spontaanikäymisellä" valmistetut oluet, erityisesti lambicit

Omat suosikit löytyvät lagereista ja spontaanikäymysellä valmistetuista oluista. Juuri sveitsiläiset kirsikkaoluet(lambic) iskevät nautiskelijan suuhun kuin nyrkki silmään. Eniten kumminkin pidän Saksalaisista, Belgialaisista ja Tsekkiläisistä peruslagereista.

Oluthan maistuu parhaalta tuopista juotuna oikean lämpöisenä. Liian kylmä vie maun ja liian lämmin maistuu jo "liikaa". Pullosta juotuna pullo vie hajut ja siten myös maut. Tölkki taas tuo metallisen maun olueen, joten ei sekään ole hyvä. Pulju.comista olen tilannut kylmätuoppeja, ajavat asiansa, mutta ehkä liiankin hyvin, alkaa nimittäin jäähileitä olla oluen pinnassa aika nopeasti. Paras on juoda ihan "tavallisesta" tuopista.

Sitten itse oluisiin, otsikkohan hieman johtaa harhaan, kun kaikkia oluita ei valmisteta ohrasta.

Beck´s
(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=705754)


Maistuu niin Saksalaiselta kuin vain voi, alkon sivusto tietää kertoa:


Oljenkeltainen, keskitäyteläinen, maltainen, keskiasteisesti humaloitu


Alkoholi:   5 t-%
Kantavierreväkevyys:   11 p-%
Väri:   5,9 EBC-yks.
Katkeroainepitoisuus:   25 EBU-yks.
Energiasisältö:   120 kJ/100ml
Pakkaustyyppi:   Kertapullo
Suljentatyyppi:   Kruunukorkki


Kelpo olutta, Suomen hinnat vain hieman harmittavat. Jos haluaa iltaansa piristää hyvällä perusoluella, niin Beck´siä suosittelen. Ei mitään mautonta kotimaista, vaan sopivasti "egdeä" Saksalaiseen tapaan. Tehty baijerilaisen puhtauslain(v1516) mukaan, eli oluessa ei ole mitään muuta, kuin mallasta, humalaa, hiivaa ja vettä. Saa nykyään alkosta 5L tynnyreinäkin, mutta en suosittele menee "Olli Hokkas versioksi" eli hapottomaksi.


Toinen perushyvä lager on Belgialainen Stella Artois. Kallis kyllä, mutta sama se, ei sitä pariin pulloon talous kaadu.
¨
(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=796674)


Vaalea, kevyt, raikas, keskiasteisesti humaloitu


Alkoholi:   5,2 t-%
Kantavierreväkevyys:   11,8 p-%
Väri:   7,7 EBC-yks.
Katkeroainepitoisuus:   18 EBU-yks.
Energiasisältö:   180 kJ/100ml
Pakkaustyyppi:   Pullo
Suljentatyyppi:   Kruunukorkki


Kevyemmän makuinen kuin Beck´s ja siten vieläkin helpompi juotava. Suosittelen kuumalle kesäpäivälle.Sitten Lambiceihin. Belgialaisia kirsikkaoluita, vaikkei oluen ystävä olisikaan, niin suosittelen näitä maistamaan.

Lindemans Kriek
(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=798773)Erinomainen nautiskelu olut. Kirsikan maku päällimäisenä, mutta oluen aromit paistavat sopivasti läpi. Tästä pitävät nekin, jotka eivät oluesta juuri perusta. Suomessa hyvin kallista 2.05e/plo/0.25L, mutta hintansa väärtiä. Itse ostan monesti pari pulloa aloitteluksi.


Ja sitten hieman tietoa oluesta ja olutkulttuurista:

Olutsanastoa:
http://kotinetti.suomi.net/petri.leskela/olutsanasto.htm

Wikipedian artikkeli oluesta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Olut

Oluttyypit:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_oluttyypeist%C3%A4

Olutlasi:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Olutlasi

Pintahiivaoluet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ale

Pohjahiivaoluet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lager

Lambicit
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lambic


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Melfice_ - 04.08.2007 21:47
Itsehän en juo mitään helvetin ohrapirtelöitä tai muita diminutiivejä, vaan olutta. Ja oluista paras on Guinness.

(http://www.united-shops.com/stuffpic/blechschilder/19708.jpg)


Rakastuin Guinnessiin muutama vuosi sitten ollessani lakkiaisten jälkeen ja armeijaa edeltäen ystävieni kanssa viikon Dublinissa. Irlannissahan Guinness on osa kansallisperintöä. Guinness on stout, ja yksi maailman suosituimmista olutmerkeistä. Se ei silti ole samanlaista vettä kuin Budweiser tai yhtä koukutonta kuin Carlsberg.

Täytyy myöntää että osana viehätystä olivat varmasti ne varauksettoman viihtyisät irkkupubit joissa sitä Guinnessia juotiin. Kyllä sitä nykyään saa Suomessakin useissa paikoissa hanasta ja usein tulee otettuakin, mutta ei se ihan yhtä hyvää ole kun magiikka puuttuu. Toisinaan ostan alkosta Guinnessia tölkissä.

Guinnessin oikeaoppinen kaataminen tuoppiin on oma taiteenlajinsa ja koostuu kolmesta vaiheesta:
1' The Pour
80% tuopista täytetään 45o kulmassa.
2' The Settle
Tuopin annetaan asettua pari minuuttia pystyasennossa. Kuplat alkavat kaskaadinomaisesti pudota tuopin pohjalle.
3' The Top-up
Tuoppi täytetään loppuun asti. Todella taitavat ihmiset saavat taiteiltua pinnalle muodostuneeseen vaahtoon tässä vaiheessa kolmiapilan aitoon St. Patrick's Day -tyyliin.

Guinnessin panimo Dublinissa on ehdoton visiittikohde kaikille oluen ystäville. Joku muuten saattaa tuntea kyseisen olutyrityksen paremmin sen sivutuotteesta, Guinnessin maailmanennätyskirjasta. Itse diggailen myös todella paljon vanhoista Guinnessin mainosjulisteista. Yksi on reissusta lähtien odottanut paikkaansa seinällä, mutta se ei ollutkaan niin tyylikäs kuin muistin. Katsotaan.

(http://www.spyhunter007.com/Images/guinness_toucan_poster.jpg)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Ephram - 05.08.2007 10:03
Sana "laatuolut" on pelottanut kaikki Koffia ja Karhua litkivät lautalaiset tiehensä?  :)


Täytyy tunnustaa, etten ole tutustunut varsinkaan Gba:n mainitsemiin.  Sain kuitenkin todella hyviä vinkkejä siitä mitä voin tulevaisuudessa maistaa kun laajennan kotimaisen tarjonnan ulkopuolelle.  Ne litkut kun tuntuvat todellakin olevan aikamoisia litkuja.  Paljon on vielä työtä jäljellä jos termi Koff meinaa tällä hetkellä oluiden huippua....


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Melfice_ - 05.08.2007 12:43
Koff, Karhu, Olvi ja parjattu Lapin Kultakin ovat hyviä peruslaagereita eikä niitä sovi halventaa. Ero vaikkapa Stellaan on aika pieni, sokkotestissä menisi varmasti aika paljon ristiin.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 05.08.2007 14:21
Kyllä kotimaiset lagerit menee,  mäyräkoira Olvia mennyt tällä viikolla, hyvää janojuomaa ja kyllä eilenkin meni baarissa ihan Koffia. Ei niissä suurta eroa Stellaan verrattuna ole, mutta juuri se hieno pullo, tieto siitä että valmistettu Belgiassa ja 2.30e hinta nostattavat fiilikset ihan eri tasolle, kuin halpis mäyräkoirasta Olvia kiskottaessa.

Sama homma kuin lumelääkkeissä, aivot hoitaa hommat vaikka litku maistuisikin samalta. Kyllähän jotkut vannovat Lapin Kullan ja Koffin olevan kusta, mutta sitten kiskovat kaksin käsin Karjalaa ja Karhua. Taisi olla iltalehdessä testikin tästä ja siinä todettiin "Kilpailu on hionut massaoluet niin särmättömiksi, että markkinaosuuksista ne eivät voi kamppailla millään muulla kuin mielikuvilla ja hinnalla"

Iltalehden testi:
http://www.iltalehti.fi/hintajalaatu/200707106323907_hl.shtml


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 05.08.2007 16:04
Mäkin harrastan olutkulttuuria. Heti kun viime syksyllä 18 täytin, aloin rahdata mitä erilaisimpia oluita maisteltavaksi saunan jälkeen. Sen verran on alkuvaiheessa tää mun harrastus, että ihan suoralta kädeltä en tuota olutsanastoa pysty heittelemään ilmaan. Pitäis jossain vaiheessa opiskella.

Tsekkiläiset oluet maistuu parhaalta mun kurkussa. Hyvää on nyt jo suurenkin yleisön suosion saanut Velkopopovicky Dark Kozel, mutta sitäkin maukkaampaa on Krusovicen tumma olut. Newcastle Brown Ale on myös erikoisen hyvää, joskaan se ei ole tsekkiläistä, kuten nimestä voi päätellä.

Jyväskylässä on sellainen hyvä olutravintola kuin Vihreä haltijatar. Sieltä saa aika monia laatuoluita ja noita tsekkiläisiä hanasta ja pulloissa ja tölkeissä on sitten olutta vähän joka makuun. Tilauksiakin siellä voi kai tehdä. Mun suosikkipaikka joka tapauksessa.

Jos sitten pientä hiprakkaa yritän saada aikaan, niin en noihin laadukkaimpiin viitti rahoja tuhlata. Lapin kulta on kotimaisista markettioluista parasta, vaikkei noissa nyt kovin suuria eroja nykyään olekaan, kuten yllä mainittiin. Karjalaa en siedä ollenkaan. Siinä on sellainen myrkyn sivumaku. Aura on mun mielestä melko hyvä kotimainen. Ja sitten nää Hartwallin Classic-sarjan oluet on ihan kelpoisia.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: kep - 13.08.2007 16:51
Olen jonkin verran maistellut eri oluita, vaikka en millään itseäni uskaltaisi minkäänlaiseksi ammattilaisen puolikkaaksikaan kutsuakaan. Hyviä lähiaikoina maistelluita ovat olleet Grolsch sekä East India Pale Ale, joista ensimmäinen on lager ja jälkimmäinen nimensäkin mukaisesti ale. Suomalaisista keskareista se suosikki on Sandels.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 17.08.2007 21:08
No niin, perjantai parhaillaan menossa. Nyt pitäisi porukalla olla jo huurteiset huulilla. Onko uusia elämyksiä haettu vai turvaudutaanko vanhaan tuttavuuteen?

Itsellä kaapissa koppa Olvia, hyväähän se on varsinkin kun tekee fyysistä työtä tällä helteellä ja korkkaa työpäivän jälkeen. Eilen meinasi jo mennä, mutta maltoin odottaa perjantaihin. Kyllä se olut janojuomasta käy, vaikkei janoa viekkään ;D


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Ephram - 17.08.2007 22:00
Ensimmäinen pullo alla pakastinkylmää Koffia! Maistuu ihan helvetin hyvältä.  Perinteisissä merkeissä siis mennään täälläpäin.  8)

Kummasti se oluen maku on parantunut omissa makunystyröissä siitä kun aloitin alkoholin käyttämisen n. vuosi sitten.   :)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Xerobos - 17.08.2007 22:09
Tunnustaudun itsekin suureksi oluen ystäväksi vaan en asiantuntijaksi, vaikka paljon on tullut maisteltua (=juotua) eri merkkejä. Erikoisoluita tulee tilattua lähinnä baareista ja yleensä silloin on jo niin jurrissa ettei makuja enää hirveästi erota.
Tästäkin huolimatta on joitain suosikkeja löytynyt, kuten jo ylläkin mainitut Sandels, Guinness, Stella Artois ja lisäksi pidän kovasti Coronasta ja Solista. En kieltäydy Olveista ja muistakaan karjaloista, mutta Lidlin halpamerkkejä en mielelläni litki.

Kylmä, huurteinen Sandels rankan työpäivän päätteeksi on jotain mistä en koskaan luopuisi.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 17.08.2007 22:52
Lidl:n halpamerkeistä voisin sanoa sen, että ovat kalliimpia kuin suomalaiset. Sen huomaa kyllä maussakin, ei mitään vettä. Aluksi en itsekkään tykännyt, mutta muutaman 24 tlk:n pahvilavan aka kopan kun oli kotiinsa rahdannut, niin alkoi maistua se lidl:n "halpa"pilsneri ihan hyvältä. Saksalaistyyppinen maku, vahvasti maistuu, huomattavasti enemmän katkeroaineita kuin suomalaisissa oluissa.

Lidl:n Perlen Barcher "premium" pilsnerit ovat myöskin kokeilemisen arvoisia. Myydään six packina 0.5L pulloissa, muistaakseni 7e ja risat hintaan. Suhteellisen helposti juotavia, mutta sopivasti egdeä mukana jotta maistuu vielä siinä kahden pullon jälkeenkin.

Mutta lepposia oluthetkiä, täytynee tästä korkata itsekkin uusi pullo!


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: kep - 19.08.2007 22:17
Tämä triidi on kyllä mielestäni ehkä laudan paras. Keskustelu on asiallista, eikä turhaa pätemistä ole mielestäni esiintynyt.
Perjantaisin tyydytään kyllä täälläpäin niihin perinteisiin merkkeihin, tosin silloin tällöin huulille eksyy jokin jokeri. Viimeisin tällainen taitaa olla Reilun kaupan banaaniolut, jota saa muun muassa Prismoista ja Citymarketeista. Todella erikoinen maku, mutta ihan kiva tuttavuus. Tarkoituksissa olisi lähiaikoina laajentaa noihin tummiin oluisiin, olisiko kellään suositella sellaista "helppoa" ensituttavuutta?


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 20.08.2007 16:16
Jep, ei Lidlin oluita tarvitse suotta haukkua. Mikähän se nyt oli niissä "yskänlääkepulloissa", Schwaben Brau tai jokin. Se on ihan kelpo halpisolutta. Burgen Pilsistä en välitä.

Lauantaina vietin aikaa tuolla kehumassani olutravintolassa, Vihreässä haltijattaressa. Krusovice Cerneä (tumma), Newcastle Brown Alea ja Krusovice Imperialia (vaalea) ryystin. Tutuissa turvallisissa oikeastaan siis pitäydyin. Pitääpä ensi kerralla pyytää suosituksia ja kokeilla jotain ihan uutta.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 20.08.2007 23:00
Kiitoksia kepille kehuista, ajattelin jo että tässä on epäonnistuttu, kun ei tunnu ketään tämä threadi kiinnostavan, mutta käy tämä tällaisena pienen piirin perjantai topicinakin.

Suosittelen Kozelin Darkia ensimmäiseksi tummaksi olueksi. Todella helposti juotava, hieman karamellimainen. Prosenttejakin on alle neljä, joten tuota voi nautiskella enemmänkin.

Schwaben Brauta en ole vielä edes maistanut, täytynee ensi viikonloppuna sitä hommailla se päkki.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Xerobos - 21.08.2007 23:58
Lidlin oluista olen maistanut Burgen Pilsia ja Grafen Walderia (meniköhän nimi oikein? Jotain sinnepäin ainakin). Niistä jäi huono maku. Muistaakseni melko kitkerää ainetta. Ensi kerralla Schwaben Brau sitten tiukkaan testiin.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 26.08.2007 11:38
Huh, onkohan kenelläkään muuten tarkempaa tietoa siitä, milloin nuo kaavaillut varoitustarrat alkaisivat ilmestyä olutpulloihin? Tässä nimittäin hoksasin, että haluan jonkun hyllyni päälle komean kokoelman hienoja olutpulloja, mutta nyt täytyykin pitää kiirettä, jos nuo saatanan tarrat ovat piakkoin tulossa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Partajeesus - 26.08.2007 12:04
itsekin pari vuotta sitten join sitä lidlin pilsneriä joka on niissä oudoissa pikku pulloissa.
sinä kesänähän sitä sai 3:lla eurolla six-packin joten viikon aikana sitä meni yli 40 pulloa ;D
en ole sen jälkeen sitä juonut vaikka aika hyvää olikin.

grafen walder on ihan jees olunen myös eikä hinnalla pilattu.
paras juomistani oluista on urho, harmi kun sitä saa vaan yksittäis pulloina.

mitään ns.erikois oluita en ole maistanut enkä maista jollei joku satu hörppyä tarjoamaan.
en muutenkaan helposti kokeile alkoholi asioissa uusia merkkejä vaan pysyn niissä hyväksi havaituissa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 31.08.2007 18:11
Tällä viikolla oon kokeillut Carlsbergin Elephant -olutta ja Budejovicken 1795 -olutta. Elefantti oli oikein mainio vahva olut (7,5% tais olla). 1795 oli sellanen vaalea lageri, joka päihitti suomalaiset marketit helposti. Siitä kummallista olutta, että maku ei jäänyt juuri lainkaan viipyilemään suuhun. Jonkun mielestä varmaan hyvä juttu ja toisten mielestä ei.

Hemmetti, nyt kun aloin keräämään erilaisia hienoja pulloja hyllyn päälle, ostan olutta osittain sen perusteella, miten hienoon pulloon se on valutettu ja miten hieno etiketti pullossa on. Lapin kultaakin piti ottaa pitkäkaulaisena export-versiona, koska siinä on paljon nätimpi pullo kuin peruslapparissa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 04.09.2007 00:02
Viime vko-loppu vietettiin pitkästä aikaa täysin selvänä, nyt tulevana täytyy kokeilla taas uutuuksia. Olutasiantuntija Michael Beer Hunter Jacksonin poismenoa kunnioittaen täytyy Alkosta käydä kyseisen olutgurun suomalaissuosikkia Koffin Porteria.

(http://www.upenn.edu/pennnews/current/2002/030702/jackson.jpeg)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson_(olutasiantuntija)
(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=000067)

http://alko.fi/tuotteet/fi/000067


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: kep - 21.09.2007 14:26
Arvatkaa mikä päivä:
www.freakdancerecords.net/spede (http://www.freakdancerecords.net/spede)

(http://www.beermania.be/images/bm836.jpg)

Onko kukaan muu törmännyt Lindemanin omenaolueen? Jokunen päivä takaperin bongasin S-Marketista ja koin hyväksi. Pitää yrittää kalastella uusiksi. Ilmoitelkaa jos näette jossain.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 14.10.2007 19:49
No nyt olen taas maistellut oluita, joten laitanpa vähän päivitystä tänne.

Perjantaina join Vihreässä haltijattaressa tähän asti juomistani oluista parhaan.

Meantime Coffee

(http://olutopas.info/beerpix/612.jpg)


Portteriolut, jossa on hieno kahvin vivahde, jota ei olla liioiteltu. Jälkeenpäin alkoi tekemään helvetisti mieli lisää. Mitään kovin ammattimaista arvioita ei näin jälkeenpäin voi tehdä, mutta tässä olutopas.infon arvio (http://olutopas.info/beers.php?olut=612).

Toinen mainittava juomani olut:

Hook Norton Double Stout

(http://olutopas.info/beerpix/41.jpg)


Nimestäkin voi päätellä, että kyseessä on stout eli paahdetuista maltaista tehty tumma, tuhti olut. Olutopas.infon arvio. (http://olutopas.info/?olut=41)

Stoutit ovatkin nousseet melkeinpä mielioluikseni. Double Stoutin lisäksi maistelin myös Titanic Stoutia. Yksi ilta kaveri kittasi vieressä Olvia ja ajattelinpa maistaa vähän stouttipullon ohella siitä. Pakko se on sanoa, että kovin vetiselle maistui. :)

Muita viime aikoina maistamiani oluita. Sinebrychoffin porter, Fuller's London Pride, Belhaven Scottish Ale, Curim Celtic Wheat Beer ja Saku Tume.

Seuraavaksi voisi kokeilla norjalaisia Nogne O -oluita. Erinomaisia arvioita ovat saaneet tuolla olutoppaassa.


Pitää kyllä tähänkin vähän raivota noista vuonna 2009 tulevista etikettitarroista. Vituttaa nimittäin ihan saatanasti, että mua rankaistaan siitä, että oon alkanu juomaan oluita muuten kuin humalahakuisesti. Juttuhan menee näin:

Suomalaiset suurpanimot voivat helposti painaa etiketteihin varoitustekstin, eikä lisäkustannuksia näin ollen tule. Pienet maahantuojafirmat eivät, ja koska muualla Euroopassa ei vielä moisia tarroja ole, eivät panimot ulkomaillakaan Suomea varten sitä tee. Siispä maahantuojafirmojen on palkattava lisäväkeä läiskimään tarroja!

Mitä tästä sitten seuraa. Tuontifirmoja saattaa mennä nurin, ulkomaisten ja erikoisoluiden valikoima kapenee sekä hinnat kallistuvat joidenkin arvioiden mukaan 30-40 senttiä per pullo. Kiitos taas viisaille päättäjillemme, kun varjelevat minua kaikenlaisilta myrkyiltä. Kossun hinta kallistuu kohta vain eurolla, joten taidanpa protestiksi pilata maksani kosanderilla. Vittu kun vituttaa saatana... EU:kaan ei puutu asiaan, vaikka kyseessä on selvästi tavaroiden vapaata liikkuvuutta haittaava tekijä.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 03.11.2007 13:36
Miksei kukaan muu enää keskustele oluesta? :( Kehtaan nyt tehdä tuplapostin, kun edellisestä on noin paljon aikaa.

Nyt oon juonu pari tosi mielenkiintoista olutta. Ensimmäisenä uusi suosikkiolueni, eli

Harviestoun Old Engine Oil (linkki olutopas.infon arvosteluun (http://olutopas.info/?olut=77))

(http://olutopas.info/beerpix/77.jpg)


Erittäin tumman värinen, valoa vasten ei näe edes tuopin läpi. Vaahto on punertavan ruskea. Hemmetti, kun pitäisi arvostelu kirjoittaa maistelun yhteydessä. Mahdotonta nimittäin jälkeenpäin muistaa kaikkia vivahteita. Sen kuitenkin muistan, että tämä on paras olut mitä olen juonut.

Toinen mielenkiintoinen tuttavuus oli

O'Hanlons Thomas Hardy's Ale (linkki olutopas.infon arvosteluun (http://olutopas.info/?olut=524))

(http://olutopas.info/beerpix/524.jpg)


Thomas Hardy's Ale on vahva, 11,7 prosenttinen kauan kypsytelty olut, joka luokitellaan olutopas.info:ssa Barley Wineksi. Tätä on kuulemma kypsytelty 25 vuotta tammitynnyrissä ennen pulloon laskemista. Väriltään tämä olut oli punainen ja ei mun muistaakseen vaahdonnut paljon. Viinimäisiä piirteitä tosiaan oli. Olin ottanut pari olutta ennen tätä, joten uskoisin, että ilman minkäänlaisia pohjia tää on erittäin haastava olut.

Muita mainitsemisen arvoisia maistamiani oluita:

- Young's Double Chocolate Stout
- Blanche Page 24
- Hook Norton Brewery Old Hooky
- Harviestoun Bitter & Twisted


Sitten toiseen asiaan. Onko täällä ketään muuta, joka tekee kotiolutta ja olisiko antaa jonkinlaisia vinkkejä? Torstaina kävin ostamassa tarvittavat välineet Taloustalosta ja eilen laitoin ensimmäisen satsin tulemaan. Aamulla tuntui käyminen olevan alkamaisillaan. Saa nähdä minkälaista litkua sieltä tulee. Käytin Cooper'sin Stout -uutetta.

Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Qtulhu - 03.11.2007 17:18
Kaadanpa oman osuuteni tähän topikkiin. ;)
Useimmiten juon ihan näitä perusoluita kuten Karhu, Koff ja Carlsberg, mutta silloin tällöin toki maistelen erikoisoluita ja muiden maiden (saksalaisia, tsekkiliäisiä ja brittiläisiä) oluita, mitä Alkosta nyt saa. Lidlin oluihin en koske. Toi Harviestoun Old Engine Oil osoittautui varsin hyväksi olueksi, kun sitä viime keväänä yksissä juhlissa join. Suhtauduin siihen ennen ekaa huikkaa varsin karsaasti, mutta yllätys oli positiivinen. Muutaman kerran senkin jälkeen olen sitä juonut, kylmänä toki, koska se maistuu silloin paremmalta. Joidenkin erikoisoluiden synti on musta se, että niihin tungetaan aineksia jotka eivät olueen kuulu ja tällöin olut ei enää välttämättä maistu oluelta. Joulu lähestyy ja joulunajan jouluoluet mitkä jätän suosiolla väliin ellei joku niitä täällä tai muualla kehu. Siidereistä voi tehdä milloin mitäkin makuvaihtoehtoja, mutta olut on paljon krantumpi ja helposti pilattavissa erikoisaineksin, parempi niin. Olut oluena vaikka toki jotkut erikoisoluet hyviä ovatkin.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 03.11.2007 22:59
Terve taas pitkästä aikaa, on tullut pidettyä taukoa boardeilta ihan turhaan, kumminkin kaikki päivät koneella istuu vaikka muuta itselle väittää. ;D


Yksi viime vkolopun uusi tuttavuus:
Young's Double Chocolate Stout
(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=009072)


Suklainen stoutti. Ei maistu jos ei oluet maistu, joten ei kannata ostaa tätä ajatellen, että nyt saan suklaalta maistuvaa olutta. Itselle upposi aloittelu olueksi, kuten stoutit muutenkin. Ei niillä humalaa kannata yrittää, rupeaa tökkimään parin jälkeen, ainakin itsellä. Ja se suklaisuus, kai siinä joku hento ohut aromi taisi sitäkin olla, mutta ei kannata ostaa sen takia, kuten itse ostin. Tosin normaalistihan uusi olut ostetaan kun siinä on hieno etiketti.

Ja alkon löpinät samasta tavarasta:

Young & Co.'s Brewery

Musta, melko täyteläinen, paahtunut, suklaa-arominen, miedosti humaloitu.


Alkoholi:   5,2 t-%
Kantavierreväkevyys:   13,7 p-%
Väri:   180 EBC-yks.
Katkeroainepitoisuus:   28 EBU-yks.
Energiasisältö:   50 kcal/100 ml
Pakkaustyyppi:   kertapullo
Suljentatyyppi:   kruunukorkki
Oluttyyppi:   stoutTänään sitten uutta lapparia jääkaapissa, ihan hyvää tämä on.


Ja ihan offtopicina, tuli maisteltua tuossa vkoloppu taaksepäin muutaman pullon verran ranskalaista Dagan Celtic Cideriä, erinomaista omenamehua. Ensimmäinen siideri mitä olen juonut, missä omena näin vahvasti maistuu.
(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=751104)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 04.11.2007 01:03
Ja se suklaisuus, kai siinä joku hento ohut aromi taisi sitäkin olla, mutta ei kannata ostaa sen takia, kuten itse ostin.
Minkä lämpöisenä joit sen? Mä join nimittäin liian viileänä ja vasta lopussa lämmin pohjalitku alkoi maistua kunnolla. Myöhemmin luinkin, että kyseistä olutta ei pitäisi siemailla liian viileänä, vaan hieman lämminneenä.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 04.11.2007 02:49
Ja se suklaisuus, kai siinä joku hento ohut aromi taisi sitäkin olla, mutta ei kannata ostaa sen takia, kuten itse ostin.
Minkä lämpöisenä joit sen? Mä join nimittäin liian viileänä ja vasta lopussa lämmin pohjalitku alkoi maistua kunnolla. Myöhemmin luinkin, että kyseistä olutta ei pitäisi siemailla liian viileänä, vaan hieman lämminneenä.
En tiedä tarkkaa celsiusta, mutta varmaankin noin vajaa tunnin ehti kaapissa viiletä, sellaista kohtuullisen lämmintä se vielä juomisvaiheessa oli, kuten asiantuntija ystäväni neuvoi. Yleensäkin stouteja ja tummia ei pitäisi kovin viileinä juoda, lagerhan vain paranee viiletessä, tai ainakin itse tykkään kylmistä lagereista. Mutta sehän on fakta kaikissa oluissa että lämpiminä ne maistuvat vahvimmin, juoppa käsilämmintä lageria, lentää liaanit, tosin tunnen näitä käsilämpimän oluen ystäviäkin. Meitä on moneen lähtöön:lol:


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 26.12.2007 22:47
Joulupöytään ostin ruokajuomaksi Carlsbergin Jacobsen Golden Naked Christmas Alea.

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=734327)


Väriltään tummanpunaisen ruskea, eli jouluinen siltäkin osin. Vaahto ei ollut kaikkein paksuinta, mutta kuitenkin melko kestävää. Mieleenpainuvin ominaisuus tässä oluessa lienee makeus tai ainakin se kutkutti ensimmäisenä mun kielelläni. Humalointi tuntui sopivan reilulta ja kohtuullisen väkevä (7,5%) alkoholipitoisuus oli onnistuttu käyttämään hyödyksi hyvin. Olut ei siis ollut sen takia vaikeasti juotava, vaan lämmitti kinkun kylkiäisenä mukavasti.

Jälleen kerran sain todeta, että olut sopii ruokajuomana minulle paljon paremmin kuin viini. Tottumiskysymys tuokin tietenkin on. Huomenna pitääkin suunnata Alkoon hakemaan uuden vuoden saunajuomisia. Pari vehnäolutta virkistykseen ja joku tummempi sitten tarinoinnin ohessa nautiskeluun.

Muok: Tuli mieleen, että nyt kun tässä olen kohta vuoden maistellut erilaisia oluita, niin olen kyllä jäänyt täysin koukkuun. Olutaddiktio on iskenyt. Melkein joka päivä tekisi mieli juoda pullollinen maltaista, mutta onneksi saan yleensä hillittyä itseni ja juonkin vain 3 tai 4 pullollista viikossa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Melfice_ - 26.12.2007 22:54
Olut ruokajuomana on kyllä mielenkiintoinen asia. Itse juon mielelläni ravintolassa syödessäni olutta ja himassakin menee mukavasti pihvin kanssa. Nuorempana tuli sitten tehtyä hieman hullumpia kokeiluja; en suosittele kenellekään oluen nauttimista pinaattikeiton kanssa tai aamupalaksi voileivän kanssa nautittuna kahdeksalta aamulla.

Se tuntui silloin hyvältä idealta.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 28.12.2007 01:35
Olut sopii kyllä ruokajuomaksi, varsinkin rasvaiselle ja suolaiselle safkalle, pizzat ja tortillat yms. maistuu helvetin hyvältä vaalean lagerin kanssa.

Kohtahan se on taas uusivuosi, pääsee maistelemaan uusia tuttavuuksia, ajattelin kokeilla tätä ylihintaista vehäolutta:

Vauhtiville
http://alko.fi/tuotteet/fi/768557

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=768557)
Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 28.12.2007 20:01
Testasin saunan jälkeen uudeksi vuodeksi ostamaani Franziskaner Hefe-Weissbieriä (http://alko.fi/tuotteet/fi/009475).

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=009475)


Nimensä mukaisesti siis vehnäolut, jota juodessani tein ensimmäistä kertaa muistiinpanoja. Tällä kertaa saan siis kenties kunnon kuvauksen tähän. Nimestään huolimatta tämä olut ei ole luostariolut.

Vaahdoltaan olut on melko runsas. Valkoinen, samettinen vaahto oli myös kestävä ja vaahtoa jäi vielä tuopin pohjallekin. Väriltään Hefe-Weissbier on oranssihtavan keltainen. Suodattamattomuuden vuoksi koostumus on sakea, eikä tuopin läpi juuri näe.

Oluessa oli vieno banaanimainen aromi. Maku muistutti vaaleita lagereita, mutta oli reilusti maltaisempi ja aromikkaampi. Hefe-Weissbier oli myös mukavan raikas, kuten vehnäoluet yleensä, ja sopi siten saunajuomaksi hyvin. Jälkimaku oli viljainen ja jokseenkin tunkkainen. Onneksi tätä on uudeksi vuodeksi pari pulloa lisää. :)

Lopullinen tuomio: Saunaoluena erittäin hyvä ja raikas, mutta kunnon nautiskeluolueksi ehkä vähän vaisu, kuten vaaleat oluet yleensäkin.


Tuosta yllämainitusta Vauhtivillestä tuli mieleen, että pitääpä ensi kesänä yrittää kiertää joitakin suomalaisia panimoravintoloita läpi. Ilokseni huomasin eilen, että tulevassa kotikaupungissani, Turussa, sijaitsee panimoravintola Koulu.

Muok: Luin koko ketjun läpi, ja kun luin vanhoja viestejäni, huomasin miten paljon olenkaan kehittynyt oluenjuojana tämän syksyn aikana. Mukavaa huomata kehitystä. Olutkeskusteluun kaivattaisiin vain lisää populaa, ettei homma mene kaksin- tai kolminpuheluksi. Eli mielellään lisää mietteitä vaikka ihan supisuomalaisista markettioluista, uusista kokemuksista tai rohkaistumisista. :)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 28.12.2007 21:27
Totta, porukkaa tänne kaivattaisiin paljon enemmän. Kokeilkaa nyt hyvät ihmiset niitä tummia oluita, aleita, bockeja, vehnäoluita, stoutteja, porttereita, trappisteja, lambiceja(siiderin lipittäjät huom!) ja savuoluita. Turhan monesti, varsinkin naisilta kuulee kuinka pahaa se olut on ja ettei niissä mitään eroa ole ja kumminkin kokemuksena on silti vain Koffin kolmonen.

Menkää Alkoon ja napatkaa vaikka yksi lambic, yksi vehnäolut, yksi ale ja yksi tummalager, kyllä se mielipide oluista muuttuu ja ymmärrys tätä hienoa harrastusta kohti kasvaa ja sitten tänne vuodatukset makukokemuksista :)

Alkon valikoima:
http://alko.fi/tuotteet/hakutulos


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 30.12.2007 20:17
Aamulla vähän nauratti, kun luin päivän Keskisuomalaista. Siellä "asiantuntija" kertoo paljousalennusten poistosta seuraavaa:

Lainaus käyttäjältä: Keskisuomalainen ja Esa Österberg
- Voi syntyä kahden kerroksen olutmarkkinat. Eli on nämä merkkioluet [mun huomautus:tarkoittaa suomalaisia markettioluita], jotka ovat kalliimpia, ja sitten on halpaolutta, joka on saksalaista tai tanskalaista tuntemattomampaa merkkiä.

Österberg pitää epätodennäköisenä, että kotimaiset panimot ryhtyisivät tuottamaan omaa bulkkiolutta.
Öö, alkaisivat tuottamaan omaa bulkkiolutta?! Mitähän ne kotimaiset (tai oikeastaan ei niin kotimaiset paitsi Olvi) suurpanimot tähän asti ovat tuottaneet? Heidän merkkioluissaan on nimittäin säästelty raaka-aineissa, jotta hinta saadaan matalaksi ja niitä myydään lähinnä isoissa monipakkauksissa. Laiha maku, jos sitä edes on, ei sovellu ainakaan nautiskeluolueksi. Sanoisin tuollaisia oluita bulkeiksi. Lapin kulta on uudella reseptillään ainut, joka on viime aikoina mennyt tältä rintamalta eteenpäin.

Ei sillä, että bulkkioluissa mitään väärää olisi. Hyviä sauna-, ruoka- ja seuranpito-oluita yleensä ovatkin, mutta voisi tuokin Österberg tunnustaa, että kotimaiset isojen panimoiden merkkituotteet ovat bulkkeja, eivät sen enempää. Laatuoluita ne eivät parhaalla tahdollakaan ole.

Laatuoluetkin ovat suurilta "kotimaisilta" erittäin vähissä. Sinebrychoffilta Velvet ja Porter ja...ja hmm... ehkä Olvin tumma. Muita ei juurikaan ole tai ne on poistettu markkinoilta. Erinomainen Koffin Kauraolutkin poistui vuosi sitten markkinoilta. Tilalle saatiin maissiolut Indian, joka on aika surkea räpellys olueksi.

Samasta artikkelista huonoja uutisia:

Lainaus käyttäjältä: Keskisuomalainen
Oluen hinta on Jaatisen mukaan joka tapauksessa nousussa. Alkoholiveron korotuksen lisäksi hintaa ovat nostamassa raaka-aine- ja työvoimakulujen kallistuminen.
Mallas- ja humalasato on ilmeisesti toista vuotta peräkkäin kaamea. Tästä johtuen joihinkin laatuoluisiin  saattaa kuulemma tulla jopa euron hinnanlisäys. Siihen päälle vielä +10% veroa niin kohtalokkaaksihan tämä harrastus pian käy lompakolle. Tuohon perään vielä piakkoin tulevat varoitustarrat, niin saa jo järjestään maksaa laatuoluista 5 euroa per pullo. Nogneista vielä enemmän.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.12.2007 21:17
Vaikuttaa kyllä todellisesta asiantuntijalta.


"Miten veronalennus on vaikuttanut alkoholin ravintolamyyntiin, joka on ollut muutenkin jo vuosia laskussa?

Tästäkään minulla ei ole kovin tarkkaa tietoa. Minulle on kerrottu, että ravintolamyynti ei olisi enää vähentynyt."
-VTM Esa Österberg on Stakesin Alkoholi- ja huumetutkimusyksikön erikoistutkija

http://www.viisitahtea.fi/content/view/170/44/


Noh, ei siellä valtion hommissa ennenkään ole huippuosaajia ollut. Ne on karanneet yksityisille. Täytyy silti ihmetellä noita olutkommentteja, ihan normaali tallaajakin tietää monesti enemmän oluista ja erottaa bulkkioluen laadusta.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 03.01.2008 10:54
Chimay Red (http://alko.fi/tuotteet/fi/753714)

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=753714)


Eilen tutustuin ensimmäiseen trappistiolueeni, joka oli yllämainittu Chimay Red. Trappisti tarkoittaa olutta, joka on valmistettu trappistiluostarissa ainakin munkkien valvonnassa, ja jonka tuotoista iso osa menee hyväntekeväisyyteen ja luostarin toiminnan rahoittamiseen.

Väriltään olut oli pähkinänruskea. Vaahto oli vaaleanruskehtavaa ja melko nopeasti katoavaa. Pulloa avatessa vaahto meinasi hypätä silmille, mutta sain nopealla suunliikkeellä imaistua pahimmat tulvat, joten hyvää tavaraa ei läikkynyt sohvalle ja housuille. Maultaan tämä olut oli raikas ja keskivaiheilla kitkerähkö. Makeuttakin muistan jossain vaiheessa maistaneeni. Aika helppo olut maun puolesta kuitenkin loppujen lopuksi, vaikka odottelin jotain oudompaa.

Alkon myyjä oli varsin asiantunteva. Kysyin häneltä, että mikä heidän valikoimassaan olevista trappisteista sopisi hyvin ensimmäiseksi, jos ei aiemmin ole niihin tutustunut. Myyjä vastasi, ettei itse oikein trappisteista välitä, joten otin sitten pienimmän prosenttiluvun mukaan alkuun (7%). Sitten myyjä tokaisi: "Tässä on lisäksi näitä lambiceja, jotka ovat myös spontaanikäymisellä käyneitä oluita." ;D Jos en ihan väärässä ole, niin trappistit eivät kyllä spontaanikäymisellä käytettyjä ole. Aleja taitavat suurimmaksi osaksi olla, muistan lukeneeni.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: tuhis - 03.01.2008 10:59
Heh

Heti kun tulee ninjojen kultivoimaa ja katanoilla pantua kaljaa niin vetäkää hihasta :)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 03.01.2008 11:18
Tässä uudenvuoden kynnyksellä vetäisin piiitkästä aikaa ölliä naamaan ja eihän se maistunut. Tai no kuselta vähän, mutta kyllä tuollainen noin neljän kuukauden tauko perseiden otosta tekee tehtävänsä. Ruumis ja sielu on puhdistettu myrkyistä ja jo pari bissee nousevat päähän aika nopeasti.

Mutta mikäs tässä samalla linjalla ajattelin tämän vuoden vetää, eli ei enää tajuja kankaalle. Homojen hommaa.

Oletteko Holy Alea maistelleet ?


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 03.01.2008 12:39
Holy Alea en muista juoneeni enkä oikeastaan koskaan nähneenikään. Lähinnä tulee mieleen Monty Python's Holy Grail Ale, jota en sitäkään ole maistanut.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 03.01.2008 14:30
Holy Alea en muista juoneeni enkä oikeastaan koskaan nähneenikään. Lähinnä tulee mieleen Monty Python's Holy Grail Ale, jota en sitäkään ole maistanut.

Sitähän se juuri. Yllättävän maistuvaa. Joku baari Oulussa sitä taitaa tarjota ainakin.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 03.01.2008 16:47
Cittareissa olen nähnyt noita Holy Grail Aleja. Täytyypä joskus napata puteli matkaan. Citymarket muuten, vaikka onkin mielestäni paska lafka, voittaa Prisman selvästi oluttarjonnassa ainakin Jyvässeudulla. Taitaa olla Keljon CM:ssa kolmisenkymmentä ulkomaista olutta ja useimmista kuvauksetkin. Prismoissa on lähinnä ulkomaisia bulkkeja ja joitain tsekkejä.

Harmittaa kyllä tämänpäiväiset uutisotsikot: "Olutpullo on ennätyshalpa!" Juu, niin ne marketeissa onkin, mutta samaan aikaan laatuoluet menevät kohti ennätyskallista. Hesarissa tai Keskisuomalaisessa, en nyt muista kummassa, oli juttua siitä, että jos paljousalennusten poisto ei vähennä oluenkulutusta, voi edessä olla uusi veronkorotus. Sävy kuullosti ikävästi siltä, että se koskisi vain oluita. Hurraa! Kohta maksan 0,33 litran laatuoluesta saman verran kuin 0,75 litran laatuviinistä.

Suomalainen alkoholipolitiikka on täysin päämäärätöntä ja muutenkin perseestä. Ainut oikea suunta olisikin Alkon monopolin purkaminen ja mietojen alkoholijuomien myynnin vapauttaminen. Tällöin maitokauppoihin saataisin huikea määrä uusia tuotteita ja ehkä joku alkaisi tutustua niihin muutenkin kuin tarkoituksenaan juoda tukeva humala. Myös erikoistuneiden olut- ja viiniliikkeiden avaaminen mahdollistuisi. Viinat saavat pysyäkin Alkoissa.

Esteenä näen vain suuret kotimaiset panimot. Todennäköinen seuraus olisi se, että laadukkaampien oluiden sijasta ne alkaisivat euron kuvat silmissään valmistamaan yhä vahvempia mäyriksiä ja tölkkilaatikoita. Tällöin perusjanari vetää sen kolmosmäyriksen sijasta nelosmäyriksen. Ongelmaahan ei olisi, jos kaupoissa olisi yksittäisinä pulloina vahvempia, laadukkaita oluita, jotka kuitenkin olisivat sen verran hinnakkaita (ja maukkaita), ettei niitä kukaan kännäämiseen viitsisi käyttää.

Tällä hetkellä valtion alkoholipolitiikka tuntuukin olevan lähinnä olutkulttuurin banalisointia ja valtion holhousta, jolla pyritään takaamaan loistava tulevaisuus valtion viinatehtaalle, Altialle.

Nogne O -oluisiin tuli vuoden vaihteessa n. euron korotus. (raaka-aineiden hinnat + verot)
Kossupulloon tuli vuoden vaihteessa euron korotus.

Perkele...


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Qtulhu - 03.01.2008 22:40
Oluen yksittäispullon hinta on tainnut itse asiassa laskea hieman ja sikspäkit ja mäyrikset on pysyneet saman hintasina. Ei tainnut toimia tuo uudistus ihan toivotulla tavalla mitä tulee oluen juonnin rajoittamiseen. :D
Parempi niin.
Muuten alkoholin hinta onkin sitten noussut, mutta ei se vaikuttane kuin eniten juoviin ja hieman pidemmällä aikavälillä.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 04.01.2008 08:19
Lainaus
Ei tainnut toimia tuo uudistus ihan toivotulla tavalla mitä tulee oluen juonnin rajoittamiseen. :D
Parempi niin.

Hehhh... hehhhh...


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 05.01.2008 14:04
Hahaa! Hemmetin hyviä uutisia:

Lainaus käyttäjältä: Keskisuomalainen
EU ei salli pulloihin yleisvaroitusta viinan vaaroista

EU-komissio ei hyväksy yleisvaroitusta alkoholin vaaroista viinapullojen kylkiin, kertoi MTV3:n uutiset. Komission mielestä yleisvaroitus ei ole tarpeellinen. Sen sijaan komissio pitää hyväksyttävänä varoitusta alkoholin haitallisesta vaikutuksesta sikiön kehitykselle.

Eduskunta hyväksyi viime vuoden marraskuussa etiketin: "VAROITUS: Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi". Sen oli tarkoitus ilmestyä pullojen kylkiin ensi vuoden alussa. Komissio ei kuitenkaan hyväksy loppuosan yleisvaroitusta, joten merkintä pitää muotoilla uudestaan.

Komission mukaan Suomen pitää sallia myös muiden EU-maiden varoituskäytäntö. Ulkomaisten panimoiden ei siis tarvitse muuttaa varoitusmerkintöjään Suomen tuleviin pulloihin.

Kiitos EU! Siitäkin on kerrankin jotain iloa. Laatuoluiden valikoima näyttäisi jatkuvan kohtalaisena Suomessa vielä vuonna 2009, eivätkä maahantuojat toivottavasti joudu länttäämään tarroja pulloihin. Lisäksi törkeä huomautus "vaarantaa terveytesi" pitää muotoilla uudelleen. Todennäköisesti uusi versio on "väärinkäytettynä vaarantaa terveytesi" tai vastaavaa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 05.01.2008 19:56
Pääasia ettei tule samanlaisia varoitustarroja, kuin mitä röökiaskeissa on nyt. Pilaavat hienon pullon.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Ephram - 05.01.2008 20:00
Oli kyllä hyvä, että huomauttivat tuosta. Varoitus oli aivan vääränlainen.

"Vaarantaa terveytesi". Tupakan kohdalla tuo pitää paikkansa, koska savu keuhkoissa on ihmiselle haitaksi.

Alkoholi taas, sillä ei ole samanlaista yleistuhoavaa piirrettä kuin tupakalla. Sillä itsensä tuhotakseen pitää käyttää sitä väärin.

Tupakan väärinkäyttöä ei taas moni tunne, termiä siis.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 05.01.2008 20:22
Jenkki importeissahan tuo varoitusteksti on ollut iät ja ajat. Tosin tuskinpa monikaan sitä lukee sieltä takaa muiden pikkupränttien seasta.

Ei noilla teksteillä kyllä kulutusta saada laskuun. Pistäisivät rahat valistukseen ja päihdetyöhön.Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 07.01.2008 08:41
Ne interwebin legendaariset "priceless" lärvikuvat niihin pulloihin. Hauskaa sekä opettavaista.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Tuulisti - 07.01.2008 08:48
Ne interwebin legendaariset "priceless" lärvikuvat niihin pulloihin. Hauskaa sekä opettavaista.
Ilmeisesti jokin uusi brittitukimus totesi, että ryyppäämisen vastaiset kampanjat (kuten nyt Suomessa ollut "kännissä olet idiootti") toimivat juuri tarkoitustaan vastaan. Nuoret kokivat, että mainokset muistutavat heitä hauskoista känni-illoista ja niistä toilailuista, joita he sitten nolona kertovat kavereille. Nämä nolot tarinat yhdistävät nuorten keskeisiä sosiaalisia siteitä ja ovat siksi positiivinen asia: Ihmiset haluavat kertoa kaveriporukassa toilailujaan ja saavat sitten yleensä vastikkeeksi ystävällismielistä naureskelua ja olalle taputtelua hyväksymisen merkeissä. Minun on jotenkin todella helppo uskoa tämä tulos todeksi, vaikka en sitä ennen ole ajatellutkaan ihan noin. Toisaalta on varmaan ero siinä että kertooko tarinan kuinka kännipäissään päätyi sänkyyn identtisten siskosten kanssa vai tarinan siitä miten pissi housuunsa putkassa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 07.01.2008 09:43
Tokihan siinä on eronsa, että onko kännipäissään iskenyt serkkuaan kuin, että onko paskonut housuunsa, oksentanut kaverin niskaan ja murtanut hampaansa kotiportailla, mutta sulla on hyvä pointti.

Intissä nähtiin niitä tupakkiaskeihin tulevia kuvia ja voin sanoa, että takuulla ainakin joihinkin tulevat toimimaan.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 14.01.2008 13:16
Uusi kotimainen suosikkini on löytynyt Koffin Porterin ohella!

Stallhagen Dunkles (http://alko.fi/tuotteet/fi/775554)

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=775554)


Melkein täysin musta, mukavasti vaahtoava olut, josta ei makua puutu. Paahtunut maku, jossa on suklaan ja kahvin häivähdyksiä. Kahvi maistuu näistä kahdesta voimakkaammin, muttei kuitenkaan liikaa tai niin paljon, että kahviolueksi tätä voisi kutsua. Jälkimaku on erittäin pitkäkestoinen ja mukava kitalaessa tuntuva paahtunut katkeruus. Ehkä tuo jälkimaku on tämän oluen paras osa-alue, vaikka kaikinpuolin muutenkin on kyseessä laatuolut.

5,5 % löytyy alkoholia ja olut on kohtalaisen helposti nautittava. 0,33 litran pullo tuntuikin siksi tarkoitukseensa nähden liian pieneltä. Hutaisin tämän herkun melkoisen nopeasti alas ja jäin kaipaamaan lisäsatsia. Mahtavaa! Brilliaaaant!

Suosittelen lämpimästi hieman oluisiin perehtyneille!


Ostin muuten taannoin Citymarketista Flying Dog Snake Dog IPA -oluen. Myöhemmin pullokokoelmaa katsoessani huomasin, että pullossa lukee alc vol 5,6%. Cittari oli tainnut saada maitokauppaerän sijaan Alkolle kuuluneen erän myyntiin. ;D Ei todellakaan haitannut minua eivätkä helvetin portit auenneet, vaikka marketissa olikin vahvempaa olutta myynnissä. Siitä vaan Risikko ottamaan muistiinpanoja. Veronkorotusten sijaan IV A-oluet marketteihin!


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 26.01.2008 21:09
Lauantaipullona on tällä kertaa Alkon uutuus Wittekerke (http://alko.fi/tuotteet/fi/731534), belgialainen vehnäolut.

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=731534)


Valkoinen vaahto on oluessa niukahko, mutta ainakin jonkin aikaa kestävä. Olut on sitruunan värinen ja sakea, todennäköisesti siis suodattamaton olut. Ensipuraisu on erittäin kirpeä ja raikas. Sitrusmaisia piirteitä on selvästi havaittavissa värin lisäksi myös maussa. Jälkimaussa tuntuu kohtalaisesti humala. Mainio saunajuoma ja ensi kesän kuumien hellepäivien pelastaja. Alkoholia 5%.Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 28.01.2008 16:00
Uuh sitruunaa. Pitääpä tesmailla. Oli muuten skidinä ihan mahottoman hauskaa, kun kävin ala-ikäisenä ostamassa Olvin Korppia ja luulin, että se on jotain 14,6% voimakkuudeltaan kun näin kerran etiketissä luki. Vaan eipä ollutkaan...   :lol:


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 29.01.2008 08:49
Ja yhdestä pullosta tuli hirveä känni, kunnes huomasit erheesi? :lol: Kaverin tyttöystävällä oli synttäreillään olutta jääkaapissa. Mulla oli omat toki mukana, onneksi. Kaapissa oli nimittäin Lidlin Fink Bräuta eli ykkösolutta. No, tytöt litki sitten sitä Lidlin olutta ja me jätkäporukassa naurettiin. Lopulta valaistiin heitä tuosta pienestä sivuseikasta ja he eivät olleet kuulevinaankaan.

Pari kertaa oon itsekin nopealla vilkaisulla Alkossa hätkähtänyt jotain Primator Doublea, jonka kyljessä lukee 20%. Nogne O:n Dark Horizonissa on sen sijaan valmiissa tuotteessa 16% alkoholia. On kuulemma vieläpä yksi maailman parhaista oluista. Pitää kyllä testata heti, kun Alkoihin taas saadaan sitä.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 29.01.2008 09:38
Joo ei onneksi ihan niin noloa ollut meininki, vaan huomasin toki heti mausta, että tämä on peruskeskaria vahvuudeltaan. Mitähän liene se prosenttimäärä sitten tarkoittanut ? Takana luki sitten ne ihan oikeat voltit.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 29.01.2008 10:03
Kantavierrettä tarkoittavat nuo isot prosentit yleensä. "Kantavierre kertoo käytännössä oluen mäskäyksessä vierteeseen liuenneiden (ja mahdollisesti erikseen lisättyjen) sokerien määrän." -Wikipedia

Tutustuin muuten vähän aikaa sitten Hartwallin Classic-sarjan uutuuteen, Chocolate Porteriin. Kerrankin oli suklaaoluessa kunnolla sitä suklaata. Joidenkin mielestä ehkä liikaa, mutta jos kerran mainostetaan suklaaoluena niin hyvähän sen on sitten kunnolla maistua.

Miinuksena oli sitten muiden oluen makujen vähäisyys, mikä johtuu todennäköisesti maitokauppavahvuudesta (4,5%) ja varmistelusta humaloinnin ja maltaiden suhteen. Eihän liian erikoista olutta saa tehdä, sillä perustölkkisalkkumies ei siitä välttämättä tykkäisi.

Join samalla muistinvirkistämiseksi Classic-sarjan Porterin ja sepä oli melko luokaton esitys portteriksi. Laiha ja lievästi paahtunut.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 16.02.2008 14:53
Huonoja uutisia, huonoja uutisia. Alko on poistamassa norjalaisia Nogne O -oluita valikoimastaan. Nämä ovat kokolailla parhaita oluita, mitä Suomesta saa kotiinsa ostettua, mutta vähäisen volyymin vuoksi Alko aikoo ne poistattaa. Sama kohtalo saattaa odottaa muita laadukkaita oluita, jotka eivät liiku tarpeeksi nopeasti hyllyiltä.

Valtion monopoliliikkeen motiivina ei saa olla pelkkä voiton tavoittelu, vaan myös laajan valikoiman tarjoaminen kuluttajille ja juomakulttuurien edistäminen. Ne, jotka ovat samaa mieltä, allekirjoittakaa tämä adressi: http://www.adressit.com/alko_ja_juomakulttuuri (http://www.adressit.com/alko_ja_juomakulttuuri). Esim. Ruotsissa ja Norjassahan on erikseen heidän A-liikkeidensä toimintaperiaatteissa voiton tavoittelemattomuus.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 22.02.2008 21:24
Nyt on 7,2 euron Nørrebro La Granja Espresso Stout lasissa. (http://alko.fi/tuotteet/fi/756716)

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=756716)


La Granja on tanskalaisen pienpanimon, Nørrebro Bryghusin olut. Erittäin miellyttävä maku. Paahteinen, makea ja kahvinen. Erittäin täyteläisen makuinen. Herkkua, mutta ei tämä mitään älyttömiä säväreitä kuitenkaan anna, joten ei ihan ole hintansa väärti. 4 euroa maksaisin pullikoimatta tästä. Pitihän tämäkin kuitenkin bongata.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Taist0 - 23.02.2008 23:31
Onkohan Juha Kankkusella kova kankkunen.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Melfice_ - 26.02.2008 22:56
Ah, löysin joululahjaoluet jotka olin jo ehtinyt jo unohtaa. Tänään aloitin thaimaalaisella Singhalla, johon sain ensikosketuksen jo vuonna 2003 lomaillessani Pattayalla.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/da/BiereSingha.jpg/215px-BiereSingha.jpg)

Raikas 6% peruslageri, ei valittamista mutta ei herätä mitään hirveän suuria tuntojakaan. Tätä kun tässä loskasäässä siemailee niin voi toki palailla mielessään Pattayan prostituoituja kuhiseviin rantakohteisiin.
.
Thaimaalaisessa lagerissa on muuten toinenkin kova tekijä joka käy kilpailua Singhan kanssa, Chang (Norsu!).
Brändi on tietysti tuttu Everonin paidasta:

(http://www.globalwaterengineering.com/pictures/Shirt%20Everton%20FC.bmp)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 28.02.2008 21:38
Nyt on maistelussa Aldaris Porteris (http://alko.fi/tuotteet/fi/790696).
(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=790696)

Latvialainen portteri. Maku herättelee äärimmäisellä makeudellaan. Harvoin olen näin makeaa olutta siemaillut. Portteriksi tämä on kuitenkin helposti tunnistettavissa. Hinta-laatusuhde on erinomainen, sillä 0,5 litran pullo maksaa 2,42 euroa ja hyväähän tämä on, mutta ei kuitenkaan ihan Sinebrychoffin portterin tasoa. Tämä olisi kunnon herkkua oikein makean suklaakakun kylkiäisenä.
Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Melfice_ - 06.03.2008 19:18
Join peräti kaksi joululahjaolutta.

(http://www.macs.hw.ac.uk/~gabbay/beers/leffe-blonde.jpg)


Leffe Blond on 6,6% belgialainen ale 0,33 l pullossa. Kyllähän tota joi mutta täytyy sanoa etten kyllä hirveesti diggannut. Jotenkin jäi sellanen tunkkanen jälkimaku.

(http://kurimus.org/olut/images/beer/smaland_extra.jpg)

Småland Extra taas on ruotsalainen 7,2% lager, yllättäen Smålandista. Pullon koko on 50cl, ja mä kyllä tykkäsin tästä enemmän. Makuni ei taida olla kovin sofistikoitunut, mutta ehkä kyse on siitä perinteisestä oluen-/viininmaistajan mittavirheestä jossa jälkimmäinen maistuu aina paremmalle.

Nyt sitten alkaa Sandelsin kittaaminen illan haalaribileitä varten. Olen muuten pahoillani näistä mun arvioideni heikosta informatiivisuudesta ja yleistasosta mutta kun en vaan osaa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 07.03.2008 08:46
Olen muuten pahoillani näistä mun arvioideni heikosta informatiivisuudesta ja yleistasosta mutta kun en vaan osaa.
Äh, pääasia on, että joku muukin kirjoittaa tänne kuin minä, nyt kun Gba on sotimassa. Hieno homma. En minäkään kunnon arvioita osaa tehdä. Puuha-Peteä mukaillen: "Kaikki mukaan!"

Nörrebro Bryghusin Påske Bockin (http://alko.fi/tuotteet/fi/758956) join toissapäivänä.

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=758956)

Punertavanruskea dobbelbock-olut. Tällä ei todellakaan ole mitään tekemistä Olvin "tuplapukkityyppisen" viinalagerin kanssa. Kohtalaisen humaloitu maku, alkoholi ei maistu, eikä olut ole kovin paahteinen. Sen verran valju olut oli, ettei se ole lähellekään hintansa arvoinen. Maksoi nimittäin jotain 6,5 euroa. Ei ole hintansa väärti. Ihan hyvää, mutta ei mitenkään säväyttävä.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 14.03.2008 16:20
Kalliiden oluiden ryystäminen jatkui tällä viikolla. Suomeen saapui lisäsatsi Nøgne Ø:n #100:sta (http://alko.fi/tuotteet/fi/770696). 7,57 euroa pullo.

Tämä olut on melkoinen humalapommi ja siksi haastava. Kun perusbulkkilagerissa katkeroa mittaava yksikkö EBU on n. 10 luokkaa ja kohtalaisesta humaloinnista voidaan puhua 20 jälkeen, tässä oluessa se on 51. Alkoholia on 10% eli 0,5 litran pullosta humaltuu jo jonkinasteisesti. Väriltään olut on India pale aleksi tumma. Tuoksu on Nögnemäisen hedelmäinen. Jälkimaussa tuntuu paahteisuutta ja siksi olut olikin mielestäni kuin Nøgne Ø:n Imperial Stoutin ja India Pale Alen risteytys.

Erinomainen nautiskeluolut. Itse siemailin pullollista yli tunnin. Hinta harmittaa, sillä tätä joisi mieluusti useamminkin, mutta kun ei lompakko siedä.

Muok. EBU oli tässä sittenkin ilmeisesti 80 eikä 51, kuten Alko sivuillaan tiedottaa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.03.2008 18:46
Kalliiden oluiden ryystäminen jatkui tällä viikolla. Suomeen saapui lisäsatsi Nøgne Ø:n #100:sta (http://alko.fi/tuotteet/fi/770696). 7,57 euroa pullo.

Tämä olut on melkoinen humalapommi ja siksi haastava. Kun perusbulkkilagerissa katkeroa mittaava yksikkö EBU on n. 10 luokkaa ja kohtalaisesta humaloinnista voidaan puhua 20 jälkeen, tässä oluessa se on 51. Alkoholia on 10% eli 0,5 litran pullosta humaltuu jo jonkinasteisesti. Väriltään olut on India pale aleksi tumma. Tuoksu on Nögnemäisen hedelmäinen. Jälkimaussa tuntuu paahteisuutta ja siksi olut olikin mielestäni kuin Nøgne Ø:n Imperial Stoutin ja India Pale Alen risteytys.

Erinomainen nautiskeluolut. Itse siemailin pullollista yli tunnin. Hinta harmittaa, sillä tätä joisi mieluusti useamminkin, mutta kun ei lompakko siedä.

Muok. EBU oli tässä sittenkin ilmeisesti 80 eikä 51, kuten Alko sivuillaan tiedottaa.

Tätähän ei tullut Suomeen montaakaan pulloa. Kaveri osti sellaiset 8 pulloa kypsymään. Mitä olen kuullut, niin tätä ei kannata vielä juoda, vaan antaa kypsyä joitain kuukausia. Harmittaa, kun ei ole vielä itse päässyt maistamaan Nøgnen oluita juuri ollenkaan.

Alkoonhan tätä tulee vielä lisää, joten ei haittaa vaikka ei vielä ole päässyt maistamaan. Täytyy tätä pari pulloa ostaa ja nautiskella. Tämä vkoloppu tosin menee ihan perus lagereiden merkeissä Jägermeisterillä höystettynä, sen verran vittumainen metsäreissu oli.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 30.03.2008 19:31
Jep, mutta tuo Alkoihin tullut "uusi" erä olikin vanhaa batchia eli sitä pääsi suoraan nautiskelemaan. Jyväskylän Alkoissa on vielä rutkasti satasta jäljellä. Alkutalvesta nuo menivät kuin kuumille kiville, kun silloin kyseessä oli vielä uutuus.

Nyt minä joudun hillitsemään olutostoksiani, sillä meinasin ostaa 360:n, eikä oluisiin viitsi sen jälkeen törsätä kovin törkeästi rahaa. Ensi viikolla Alkoon kylläkin tulee luultavasti Nörrebron Skärgaards Porter, joten joudun ehkä sen hakemaan ensi viikon ainukaiseksi. Ensi viikolla kauppoihin tulee muuten maitokauppoihin Hartwallin panemana Sinistä, mutta mitä olen lukenut, ei tämä oluiden aatelisen uusi tuleminen ole kovin kummoinen tapaus.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 30.03.2008 19:52
Lahen Sinistä kuulemma saa jo. Ainakin Lahen mölyävät kannattaja-apinat olivat jo hakeneet kaupasta.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.03.2008 20:48
Ensi viikolla kauppoihin tulee muuten maitokauppoihin Hartwallin panemana Sinistä, mutta mitä olen lukenut, ei tämä oluiden aatelisen uusi tuleminen ole kovin kummoinen tapaus.

Haa! Tuo on sitä ritariolutta jota pentuna tuli maistettua mökillä!:D Mieleen jäi juuri tuo cooli ritarikorkki. Täytyy käydä ostamassa seuraavalla kerralla. Varmaan ihan peruslageria, mutta janojuomanahan nuo menee.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 09.04.2008 13:20
Suositteles Turilas jotain hyviä ja halpoja (impossible equasion?) oluita jos viikonloppuna maistelisi. Perus euron lagerit saa minulta kyllä jäädä vaikka kokonaan pois, sillä maistuvat paskalle ja persekännejä ei viitsi sivarin aikana liikoja vedellä. Sinebrychoffin Ginejä on nyt mennyt unilääkkeenä useana iltana ja meneehän tuo limpparin korvikkeenakin.

Stallhagen Dunklesia hehkutit ja sitä voisi ainakin tesmailla.
Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 09.04.2008 21:09
Joo, Stallhagenin Dunklesia (http://alko.fi/tuotteet/fi/775554) kannattaa ehdottomasti kokeilla. Mietitäänpä sitten muita. Kaikki eivät välttämättä mene lokeroon halpa, mutta edullisesta päästä yritän etsiä.

Vehnäoluet:

Franziskaner Hefe-Weissbier 2,99 € (http://alko.fi/tuotteet/fi/009475)
Wittekerke 2,32 € (http://alko.fi/tuotteet/fi/731534)

Portterit/Stoutit, tummat lagerit:

Sinebrychoff Porter 1,74 € (http://alko.fi/tuotteet/fi/000067) (haastavahko)
Saku Tume 2,49 € (http://alko.fi/tuotteet/fi/009369)
Hartwallin Classic-sarjan Chocolate Porter 2,15 €, maitokaupoista
Sinebrychoff Velvet 2,00 €, maitokaupoista

Pale Alet:

Anchor Liberty Ale 3,02 € (http://alko.fi/tuotteet/fi/751304)

Lambicit:

Lindemans Kriek 2,02 € (http://alko.fi/tuotteet/fi/798773)

Spesiaalina ja suurella haastavuusvarauksella:

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen 2,95 € (http://alko.fi/tuotteet/fi/009677), savuolut.

Olen itse lähdössä lauantaina käymään Helsingin olutfestivaaleilla. Mielenkiintoisia olutelämyksiä on tiedossa. Pistän raporttia messuista sitten tänne.
Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Kabanossi - 09.04.2008 21:18
Oliko Turilas muuttamassa jossain vaiheessa Turkuun? Jos näin on, niin tsekkaas ehdottomasti Panimoravintola Koulu. Tekevät itse oluensa ja käyttävät sitä myös tavalla tai toisella ohessa olevaan ravintolan ruokiin. Käytiin maanantaina siellä syömässä ja maisteltiin muutamia oluita. En minä niitä osaa sen kummemmin kuvailla, mutta ihan hyviä olivat. Paljon parempia kuin ne muut erikoisoluet joita olen maistanut.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 10.04.2008 10:52
Turkuun olen tosiaan muuttamassa ja Koulu on ollut tiedossa. Lisäksi Old Bank vaikuttaa erinomaiselta olutravintolalta. Jyväskylässä on se huono puoli, että kunnon olutravintoloita on vain kaksi, Vihreä Haltijatar ja Old Brick's Inn, joka on K-20 eli minä en ennen syksyä sinne pääse. Panimoravintoloita ei ole ollenkaan.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 13.04.2008 13:16
Nyt olen kolunnut ensimmäisen olutfestivaalini läpi. Lauantaina lähdin aamujunalla Jyväskylästä kaverin kanssa. Perjantai oli venynyt pitkäksi, joten kolmen tunnin yöunien jälkeen ei meinannut lähtö maittaa. Käveltiin kuitenkin asemalle ja junassa jatkettujen unien jälkeen olimme Helsingissä. Sieltä sitten metrolla Ruoholahteen ja Kaapelitehtaalle.

Festivaalilippu kustansi keskipäivällä 9 euroa. Melko tyyris hinta, mutta harrastajille sillä ei ole niin väliä. 3 euron panttia vastaan sai festivaalilasin, jos halusi pitää lasin, sen sai viedä mukanaan. Alueella oli lasinpesupiste. Ensin kieretelimme hieman festarialuetta, joka ei järjettömän iso ollut, mutta tajunnanräjäyttäviä mallasjuomia oli 100 kertaa enemmän kuin ehtisin maistamaan. Pysähdyimme sitten Panimoravintola Plevnan kojulle, josta ostimme pienet 2 desin annokset Suomen parhaaksikin kehuttua olutta, Siperiaa. Siperia oli hehkutustensa arvoinen ja löysin vihdoin oluen, jossa maistuu reippaasti salmiakki. En alkanut siellä ammattimaisia arvioita tekemään, mutta pisteytin oluet kolmesta miinuksesta kolmeen plussaan niiden jättämän vaikutelman perusteella. Siperia: +++. Hieno aloitus.

Selän takana oli Lammin Sahdin koju. Sieltä ostimme 2 desin annokset Lammin Sahtia. En ollut itse aiemmin maistanut kuin Finlandia sahtia. Lammin sahti oli erittäin raikas ja ehkä aloittelijaystävällisempi sahti kuin Finlandia. Tosin se tarjoiltiin hanasta, joten pulloversio olisi voinut olla erilainen. Lammin sahti: ++.

Sitten ajattelimme siirtyä ääripäähän ja aivan oluiden eliittiin. Suuntasimme pienten maahantuojien osastolle, josta löytyi Nörrebron North Bridge Extremeä. Aivan älyttömän voimakkaasti, mutta tasapainoisesti humaloitu india pale ale. Mäntyinen, raikas ja suolainen. Rupesi ihan naurattamaan, kun oli niin hyvää. North Bridge Extreme: +++.

Tässä vaiheessa tuntui siltä, että hittolainen, näitä pieniä annoksiahan voi juoda aika paljon ilman vakavaa humaltumista. Söimme vähän eväsleipiä ja minä jatkoin sitten tutustumista kotimaisiin pienpanimoihin. Suomenlinnan Panimon portteri valui hanasta lasiini. Olut oli kuitenkin portteriksi todella perus ja se ei jättänyt kovin mahtavia mielikuvia. Tasapainoinen porter, mutta liian laiha minun makuuni. Suomenlinnan Panimon Porter: -.

Kävimme hieman tuulettumassa ulkona ja otin sen jälkeen Panimoravintola Huvilan X-Porterin. Jälleen erittäin perusporter, mutta kuitenkin täyteläisempi kuin edellinen. Huvila X-Porter: +.

Seuraavaksi jatkoimme festivaalin teemaan eli tanskalaisiin pienpanimoihin tutustumista. Otimme kaverin kanssa pullollisen Svaneken Choko Stoutia puoliksi. Tämä oli kyllä jälleen napakymppi. Kahvisuklaatryffelimäinen haju räjäytti hajuaistin ja oluen tulvahtaessa suuhun, räjäytti se makuaistinkin. Aivan kuin nestemäistä konvehtia olisi juonut oluella höystettynä. Tämä olut sopisi mielestäni parhaiten jouluruoan jälkiruoaksi joko sellaisenaan tai konvehtien kanssa. Choko Stout: ++.

Kontrastina edelliseen otin seuraavaksi Plevnan vehnäolutta. Raikas ja virkistävä juoma, mutta erittäin tyypillinen vehnäoluiden sarjassa. Plevna Vehnä: +/-

Sitten taas tanskalaisiin pienpanimo-oluihin. Pullollinen Raasted Imperial Stoutia oli kaatuva minun ja kaverini laseihin. Tämähän olikin juuri sitä, mitä suosikkioluttyyliltäni kaipaan. Erittäin tuhti ja paahteinen. Kävi mielessä, että onko tässä jopa Nögne Ö:n Imperial Stoutin voittaja. Lähellä Raasted joka tapauksessa on. Raasted Imperial Stout: +++.

Kaveri halusi jatkaa Tanska-osastolla. Otimme pullon Refsvindige Mors Stoutia. Melkoinen pettymys Raastedin jälkeen. Ei voi oikein sanoa tästä siksi juuta tai jaata, sillä tuo Raasted vaikutti vielä selvästi makuaisteihin. Mors Stout: +/-.

Sanoin tässä vaiheessa kaverilleni, että juon enää korkeintaan yhden oluen ja sitten lähtisimme pois. Kaveri on 20 kiloa painavampi, joten minussa tuo olutmäärä pieniä, mutta vahvoja annoksia alkoi jo tuntumaan. Viimeisenä oluena join Plevnan Smörre I.P.A:n. Rukiinen India Pale Ale, josta en kiireen ja kovenevan humalan takia oikein pystynyt sanomaan mitään. Kiire sen takia, että ajattelimme ehtiä seuraavaan Jyväskylän junaan. Merkinnöistä löytyy kuitenkin Smörre I.P.A: +.

Huomasin kohtalaisen humalani, kun lähdimme Kaapelitehtaalta pois. Junaan ehdimme juuri sopivasti ja laskuhumala alkoi kivasti Helsingin ja Tampereen välillä. Aivan hirveä junamatka. Tampreelta Jyväskylään olo oli sitten Jaffa-pullon jälkeen parempi. Nukkumaan pääsin yhdeltätoista ja nukuinkin kellon ympäri. Aamulla olo oli erittäin virkeä.

Saaliiksi festareilta jäi siis runsaasti uusia olutkokemuksia, tusinan verran uusia lasinalusia sekä festarilasi. Erittäin hieno tapahtuma, jonne suuntaan kyllä tulevaisuudessakin. Sitten osaan myös lopettaa kaksi olutta aiemmin. Paha tuonne on kuitenkin mennä Jyväskylästä "muutamalle" oluelle.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: kep - 13.04.2008 13:47
Pitkään aikaan en ole tähän ketjuun postannut, eli kai tämän voisi laskea sitten comebackiksi.

Katselin eilen NHL:n pudotuspelejä livenä nettistreamin kautta samalla oluita maistellen. Juotavana olivat perus-Sandelsit, amerikkalainen Budweiser isossa tölkissä sekä tshekkiläisen Budvarin tumma versio. Kun sandelsista kun satun tykkäämään muutenkin, maistuivat ne luonnollisesti ja menivät hyvin kotitehtyjen pitaleipien kyytipoikina. Budweiser taasen oli toisenlainen tapaus. Maku oli aikalailla suomalaisten peruskaljojen tasoa, mutta jotenkin vielä laimeampaa ja samalla raikkaampaa. Raikas ei kyllä tässä tapauksessa ole mikään varaukseton kehu, koska samaa pystyy sanomaan lasillisesta kylmää vettä... Kuvittelisin kuitenkin, että menisi hyvin alas janojuomana. Illan tshekkiläinen anti oli toista maata. Tumma Budvar oli makurikas ja todella hyvä tumma olut. Muistutti hieman suomalaisille tunnetumpaa tummaa Velkoa, mutta ehkä mielestäni Budvarissa maistu enemmän se "mämmi". Budvarin etiketissä ollut mainoslause osui myös silmään: "(...) The result: a lager with an inimitable flavour straight from the heart of darkness. (...)" En tiedä, että olenko vain outo, mutta ainakaan minulle tuo mainoslause ei myy kaljaa.  ;D

PS. Allekirjoittaneelta vielä kehut Sinebrychoffille, joka toi litran kaljat takaisin 1,25 litran pullojen muodossa. Lähemmäksi ei enää Suomessa päästä jenkkigangstereiden 40 oz-romantisointeja.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 27.04.2008 10:56
http://alko.fi/tuotteet/fi/704914
(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=704914)


Dodih! Kyllä sitä sotaleikkien keskeltä ehtii pari oluttakin juomaan, muutakin kuin iltavapailla six-packin markettitavaraa. Eli eilen tuli juotua jenkkilästä kotoisin olevaa Brooklyn Lageria. Maistui ihan helvetin hyvältä kun oli toissapäivänä joutunut juomaan ihan tavallista Lapin Kultaa. Yllätti maullaan, erittäin pehmeä verrattuna tavallisiin lagereihin ja ihan helvetin kaukana muista jenkeissä valmistetuista lagereista. Ei maistunut lagerilta, mutta maistui silti. Helppo, mutta silti makua riitti, eikä se kadonnut heti litkun kadottua mahan pohjalle. Täytyypi ostaa useita pulloja vapuksi!

Muita illan tuttavuuksia olivat Nørrebron Old Odense Ale ja joku marketti ale Holy Grail tms, ensimmäinen taattua laatua, jälkimmäinen vettä.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 28.04.2008 10:51
Tarkoitatko siis "Holy Ale":a :lol:


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 28.04.2008 17:06
Old Odense on aika pahan hintainen ja Nörrebron muutkin oluet ovat hinta-laatusuhteeltaan vähän pielessä. Hyviä, mutta yli 6 euron oluelta odottaa jo kunnon elämystä. North Bridge Extreme on kunnon elämys, mutta sitä saakin sitten vain Hesasta.

Viime viikonloppuna grillailtiin. Mun ruokalistalla oli porsaan ulkofileitä portterimarinadilla ja perunasalaatin kera. Juomina oli Lapin Kullan 5,2%:nen grillauksen kylkiäisenä, Stallhagen Dunkles ruuan kanssa ja jälkkärinä Old Engine Oil.

Portterimarinadi:

- puolikas sipuli
- valkosipulin kynsi
- oreganoa
- suolaa
- sinappia reilu 1 ruokalusikka
- portteria/stoutia puoli pulloa (mulla oli Sinebrychoffin Porteria)

Vuorokauden annoin marinoitua ja tuli muuten mureat pihvit.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.04.2008 10:55
zoukka, sitä se taisi olla, vedeltä maistui, olisi mennyt ykkösellä alas koko pullo.

Turilas, Nörrebrot ovat kyllä kalliita ja eihän niitä viitsisi juoda ellei tili näyttäisi mukavia ja veronpalautukset vielä mukavempia. Kaverin kanssa juotiin viimeksikin pullo puoliksi.

Vappu ja 24 Sandelsia jääkaapissa! Eeh, pitää sitä käydä vielä jotain hienompia ;D


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: tuhis - 03.05.2008 22:41
(http://img387.imageshack.us/img387/1319/zxcvzcxvag2.jpg)


Velkopopovk..vvkvyvyv Kozel

Tai tutummin Köözeli. Jokunen vuotta sitten en juonut ollenkaan kaliaa, hieman samalla tapaa kuin en voinut sietää kaffia. Nyt kumpikin on parhautta. Jos olette markettikaljanjuojia kuten minä, suosittelen karhun (joka on ainutta kaljaa) pieleen Köözeliä. Tummaa semmoista. Dark, siis. Tumma tölkki. Baarien perustumma. Oma juomatarkastelu sijoittuu viinien rintamaan enkä kaljoihin sen enempää viitsi paneutua, mutta markettikaljoittelu saa oikein erinomaista vaihtelua kun parin perusölppösen jälkeen maistellaan tummempaa olutta hissukseen.

Maku: kääntyvä, laiska, kuorinen, rautainen

tuoksu: raskas

Markettien plastiikkapäk (neliä tölkkiä) maksaa jonkun 6+ euroa


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 05.05.2008 10:30
Juuri tuota vedin vappuna muutaman lieriön. Erittäin hyvää, vaikken nykyään enää kaljaa osaa juodakaan (kohta vuoden tauko paria poikkeusta lukuunottamatta perseistä). Kuvailuistasi "rautainen" soitti kelloa, sillä juuri sellainen metallinen jälkimaku siitä jäi. Jotenkin maku oli kuitenkin vähän "laiha" tummaksi olueksi.

1.70€ oli tölkin hinta lähikaupassa, liekkö virhe?


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Tuulisti - 05.05.2008 11:43
Olen muuten alkanut ryystämään olutta täällä Japaniassa. Litku jota täällä juon on sellaista peruskamaa jota nyt lähikauppojen hyllyllä aina on, mutta jotenkin vaan maistuu toisin kuin Suomen oluet. Olen jo nyt juonut kuukauden aikana enemmän olutta kuin koko aikaisemman elämäni aikana - ja silti en ihan hirveästi.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 05.05.2008 11:56
No eihän se olisi mikään vaihtari/opiskelu- reissu ilman kunnon dokausta.

EDIT: Ei jeebus sun avatar sopi aika hyvin tähän väliin.

(http://www.quartertothree.com/early/silent_hill_2/SH2_9.jpg)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 10.05.2008 14:18
Dodih, pääsi sieltä intistä vihdoinkin kommentoimaan.

Vappuna tulikin juotua ihan muuta kuin Sandelsia, jota meni alas 0 tölkkiä. 

Hienoin olut ainakin kokonsa puolesta oli Belgialainen Ale Augustijn. Kolmen litran pullo kiskaistiin huiviin siinä loppuillasta ja vaikka promilleja olikin, niin kyllä maistui. Jäähdyttämisen kanssa meinasi tosin olla ongelmia, kun ei tuollaista hehtaaripulloa saa jääkaappiin tai pakastimeen. Probleema ratkaistiin heittämällä kympin ämpäri täyteen jäitä, kylmää vettä ja pullo perään. Toimi.

Hinta 42€


(http://www.vansteenberge.com/afbeeldingen/auguflsn300.jpg)


Alkon löpinät pikkupullosta, sama sisältö toki. http://alko.fi/tuotteet/fi/774837


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: echoes - 12.05.2008 18:53

Velkopopovk..vvkvyvyv Kozel


Kozelia on tullut täälläkin päin lipitettyä, oikein hyvänmakuista kamaa, joskin alkoholipitoisuus on muita oluita alhaisempi.

Myös Sininen uppoaa hyvin ja halvan hinnan takia tulee usein investoitua juuri siihen.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 21.05.2008 17:37
Nyt kesän kynnyksellä olen löytänyt tulevien hellepäivien suosikkini.

Hoegaarden Witbier (http://alko.fi/tuotteet/fi/746364)

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=746364)

Belgialainen vehnäolut. Erittäin raikas, hapokas sekä hennosti hedelmäinen ja mausteinen olut. Väriltään kultaisen samea lasissa. Vaahtoaa hyvin, kuten vehnät yleensäkin. Miedon alkoholiprosentin (4,9%) takia voi juoda myös janoisena. Maku ei ole myöskään millään tavalla päällekäyvä, joten sinänsä nautiskeluun ei tarvitse panostaa. Ottaa vain jääkaapista ja hulauttaa ruohonleikkuun jälkeen kurkusta alas. Parhaimmillaan jääkaappikylmänä huurteisesta lasista.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: kep - 22.05.2008 13:14
Nyt kesän kynnyksellä olen löytänyt tulevien hellepäivien suosikkini.

Hoegaarden Witbier (http://alko.fi/tuotteet/fi/746364)

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=746364)

Belgialainen vehnäolut. Erittäin raikas, hapokas sekä hennosti hedelmäinen ja mausteinen olut. Väriltään kultaisen samea lasissa. Vaahtoaa hyvin, kuten vehnät yleensäkin. Miedon alkoholiprosentin (4,9%) takia voi juoda myös janoisena. Maku ei ole myöskään millään tavalla päällekäyvä, joten sinänsä nautiskeluun ei tarvitse panostaa. Ottaa vain jääkaapista ja hulauttaa ruohonleikkuun jälkeen kurkusta alas. Parhaimmillaan jääkaappikylmänä huurteisesta lasista.
Parhaimmillaan juurikin lopussa mainitulla tavalla, eli lasi pakkasesta, kalja sisään ja sitruunanviipale reunalle keikkumaan. Kyllä maistuu!


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 10.06.2008 00:35
http://alko.fi/tuotteet/fi/704914
(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=704914)


Dodih! Kyllä sitä sotaleikkien keskeltä ehtii pari oluttakin juomaan, muutakin kuin iltavapailla six-packin markettitavaraa. Eli eilen tuli juotua jenkkilästä kotoisin olevaa Brooklyn Lageria. Maistui ihan helvetin hyvältä kun oli toissapäivänä joutunut juomaan ihan tavallista Lapin Kultaa. Yllätti maullaan, erittäin pehmeä verrattuna tavallisiin lagereihin ja ihan helvetin kaukana muista jenkeissä valmistetuista lagereista. Ei maistunut lagerilta, mutta maistui silti. Helppo, mutta silti makua riitti, eikä se kadonnut heti litkun kadottua mahan pohjalle. Täytyypi ostaa useita pulloja vapuksi!

Eloa tännekin pitkästä aikaa. Säikähdin, kun kuulin että Sierra Nevada Pale Ale ja Brooklyn Lager poistuvat Alkoistamme ja kävin molempia ostamassa. Brooklyn Lageria sitten tänään maistoin ja oli muuten jämerää lageria! Aivan toista sarjaa kuin suomalaiset tai tsekkiläiset kaimansa. Jos suomalaisetkin lagerit olisivat tällaisia niin kyllä kelpaisi ostaa niitäkin enemmän. Stallhagenin Dark Lager on ehkä kotimaisista lähinnä tätä Brooklyniä.

Ja tämä sitten poistuu Alkosta ja mitähän on tullut tilalle!? Ainakin 5-prosenttinen Budweiser, alkuperäinen Saku Kuld ja valtavasti toistensa kaltaisia tsekkejä ja sakemannivehniä isoissa tynnyreissä. Alkon valikoima menee kyllä kovaa vauhtia suohon, mutta toivottavasti syksyssä olisi pelastus, sillä uusia jenkkejä olisi silloin ehkä odotettavissa. Tanskalaisen Djävlebrygin tuotteitakin muistelen huhutun kotimaan markkinoille, mutta todennäköisesti vain ravintoloihin. Toivo kuitenkin elää.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 12.06.2008 18:45
Pyörin Alkon olut-osastolla ja yksi myyjistä alkoi suosittelemaan kaikennäköisiä olusia eri tarkoituksiin. Kysyi, että mitä syön tänään ja vastasin, että jotain wokkia lihasuikaleilla, niin suositteli erilaisia tummia oluita ja nappasin pari Stallhagen Dark lageria kainaloon. Melko voimakas maku ja alkoholi maistui melko selvästi myös. Kuitenkin paljon väkevämpi kuin esim tuo Kozelin tumma ja sopi ihan hyvin ruuan kyytipojaksi. Paljaalteen en varmaan edes saisi kahta pulloa alas, oli niin ärtsy näin tottumattomalle kuitenkin. Aion kyllä käydä uudestaan samaisella hyllyllä kun oli niin helvetin mukava myyjä.

Olut lasi pitää kans ensin hakea.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 29.06.2008 12:59
Mikkelissä mökkeillessä tutustuin paikallisiin oluihin eli Saimaan panimon tuotteisiin. Cittarista löytyi nimittäin Lammin sahdin reseptillä pantua Käkeä, Marsalkkaa ja Rokrammi Pilsiä.

Käki oli mielenkiintoinen tapaus. Tiesin ennestään, että tästä liikkuu nyt paria eri versiota, sillä resepti on ilmeisesti lähiaikoina uusittu. En kuitenkaan arvannut, että vierekkäiset pullot voisivat olla erilaisia. Ensimmäinen oli ilmeisesti sitä uutta reseptiä. Väri oli sahtimaisen samea, maku hedelmäinen, neulasmainen ja melko hiilihapoton. Silti lopussa tuli erittäin marjaisa puraisu. Toinen pullo taas oli kirkkaampi, hiilihappoisempi ja muistutti tavallista maltaisempaa peruslageria. Tuo uusi versio on ehdottomasti mielenkiintoisempi ja hyvin kokeilemisen arvoinen tapaus.

Marsalkka III kuuluu sarjaan vaaleat Suomi-lagerit. Silti se ottaa siinä melkoisen voiton massatuotantona tehtävistä kilpakumppaneistaan. Sopivan maltainen ja humaloitu olut, jota voi nauttia seurustelujuomana, sillä se ei huutele liikaa itsestään ja voi näin keskittyä juttelemiseen.

Rokrammi Pils oli hieno saunajuoma. Etiketissä luvattiin tsekkiläistyylistä vaaleaa lageria ja sinnepäinhän tämä oli. Mukavan rapsakasti humaloitu, mutta ei kuitenkaan niin voimakkaasti kuin olisi ehkä toivonut. Silti piristävä poikkeus nykyisessä suomalaisten lagereiden paletissa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 29.06.2008 13:48
London Porterin vetäisin eilettäin ja olipa kyllä helvetin hyvää. Jälkeenpäin vasta luin, että siinä on suklaata mukana ja tunnistin sen maustakin. Tosin olisin voinut vannoa kahvin maunkin erottuvan sieltä, mutta se ei pitänyt paikkaansa. Elikkäs siis erittäin täyteläinen, kirpeähkö, tumman viipyilevä ja noh... makea ;)

Taidanpa ostaa uudelleenkin kun haluaa hemmotella itseään. Ruoan kanssa ei ehkä niinkään hyvin toimisi, mutta yksinään kylläkin.

Ensimmäisen vehnäoluenikin vedin ja ei helvetti miten raikasta ja kevyttä tämä litku onkaan? Täydellistä kesäjuomaa ja ensimmäinen olut jota voisi juoda vaikka limpparin korvikkeena. Riedenburger Brauhaus luomu-olut oli kyseessä ja vehnäoluita ostan lisää seuraavana. Uutispottujen kanssa melko jumalaista evästä.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 29.06.2008 13:57
Kylläpä taisit tuon kahvinkin tunnistaa ihan oikein. Vaikka portteriin tai stoutiin ei erikseen olisikaan mitään kahviekstrakteja laitettu, paahdettu mallas, mitä näissä käytetään, tuo oluttyyppiin kahvimaista makua. Melkeinpä jokaisessa portterissa/stoutissa maistuu mielestäni kahvi ja suklaa, toisissa sitten enemmän ja toisissa vähemmän. Sitten on tietenkin erikseen nämä kahvilla maustetut oluet, kuten Meantimen Coffee ja Norrebron La Granja Stout. Kannattaa tuota Meantimea kokeilla, se on aika edullinenkin verratuna La Granjaan.

Fuller'sin London Porter on kyllä mainio olut. Vähäisestä alkoholiprosentista huolimatta makua piisaa siinä määrin, että sitä voi juoda myös nautiskeluoluena.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 06.07.2008 23:32
Intti ohi ja oluen maistelu pääsee taas vauhtiinsa!

Nyt on tullut rohmuttua alkon varastoja. Eilen käytiin kaverin kanssa Etelä-Suomen viimeiset Anchorin porterit ostamassa. Kuusi pulloa löydettiin. Brooklyn lageria kaveri nakitti porukkansa ostamaan mökkireissun ohessa, löysivät sitä 20 viimeisintä pulloa jostain pikkykylän alkosta. Itse lipastin tästä satsista 8, maistuu edelleen aivan helvetin hyvältä. Onneksi Brooklynia saa edelleen baareista, joten tilanne ei ole aivan toivoton.

Eilen tuli juotua vain amerikkalaisia oluita. Brooklyn lageria, saman panimon East Indian Pale Alea, sekä Anchorin panemia Porteria ja Liberty Alea(jota menee joka kerta pullokaupalla) ja viimeisimpänä Sierra Nevada Pale Alea. Jenkkibudeihin ei edes koskettu, vaan naurettiin niiden huonoudelle ihan alkon myyjänkin kanssa, joka hymy naamalla "suositteli" meille myös jenkkibudia mukaan.

No jos rehellisiä ollaan, niin meni siinä pari Lindemanin kirsikka ja mustaherukka lambiciakin. Erinomaisia oluita, kun niitä juo aina muutaman perus alen/lagerin väliin. Herättelee makuhermoja sopivasti uudelle ale/lager satsille.

Huomenna varmaankin pari vehnäolutta + lisää Brooklynin lageria.

Pitäisi pitää joku boardien olut/peli miitti. Erinomaisia oluita ja jotain partypelejä. Mikäs sen rennompaa.  :)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Ephram - 06.07.2008 23:39
Pitäisi pitää joku boardien olut/peli miitti. Erinomaisia oluita ja jotain partypelejä. Mikäs sen rennompaa.  :)

Espoon poliisille tuleekin kiireinen ilta, kun muutenkin hullu porukka saa prosenttijuomia käsiinsä  :lol:

Meikä ei tingi sidukasta.  ;)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 06.07.2008 23:55
Pitäisi pitää joku boardien olut/peli miitti. Erinomaisia oluita ja jotain partypelejä. Mikäs sen rennompaa.  :)
Hohoo, tuosta ideasta minä pidän. Voitaisiin sitten kokeilla, minkä tyyppinen olut sopii minkäkin pelin kanssa parhaiten yhteen. :lol:

Kaveri lupasi pari viikkoa sitten tarjota mulle Jyväskylässä Old Brick's Innissä Tynnyrintekijän parempi -nimisen aterian, jos hän saa halajamansa opiskelupaikan. Luuli silloin, ettei saa, mutta paksu kuorihan hänelle tuli kotiin. Eilen hän piti lupauksensa ja oi että kun oli mahtava illallinen.

Ateriaan kuului härän fileetä, poron maksaa, broilerin fileetä sekä lammasmakkaraa. Lisukkeena valkosipulikermaperunoita, lohkoperunoita ja karpalohilloa. Kastikkeina kanttarellikastiketta sekä portterikastiketta. No tuo ateria kuullostaa jo aivan taivaalliselta, mutta siihen päälle kun lyödään vielä mainota olutta niin ollaan jo seitsemännessä taivaassa. Vanha tiilitalo on nimittäin nimenomaan olutravintola ja särpimeksi ruoan kanssa otinkin Schneiderin Aventinusta. Jälkiruoaksi maistui La Trappen Quadrupel.

Kyllä sitä toivoisi, että useammissakin ravintoloissa olisi viinien lisäksi hyviä oluita tarjolla. Niin hienosti tuo Aventinus kruunasi mitä herkullisimman aterian. Valitettava tosiasia vaan on, että yleensä kysyttäessä ravintoloiden olutvalikoimaa vastaus on: "Meillä on hanassa Lapin kultaa, Urhoa ja Fostersia." Tai sitten tiskillä on vain yksinäinen Koff-hana, eikä muuta valikoimaa ole. Olenkin ottanut tavakseni kysyä kaikissa ravintoloissa olutvalikoimaa ja sen jälkeen valitella sen kapeutta (paitsi jos se sattuukin olemaan laaja). Ehkäpä joskus joku ravintola ottaisi onkeensa, kun kyselyitä maukkaan oluen perään tulee.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 06.07.2008 23:57
Kyllä varmaan oluet menee, mutta joku piripää kumminkin tuo mukanaan sieniä. Sitten nähdään keskustan kaduilla kymmenen Mariota ammuskelemassa tulipalloja ja rikkomassa tiiliä päällään. ;D

Onhan noita laatusiidereitäkin. Irlannista ja Englannista tulee erinomaisia kuivia omenasiidereitä, kuten myöskin patonkimaasta.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 16.07.2008 23:19
Dodih, nyt on kaikki Jenkit maisteltu. Flying Dog Pale Alea löytyi marketista, joten sitä sixin verran kaveri osti ja pääsin sitä maistelemaan. Hyvää oli, kuten kaikki jenkeistä tähän asti maistamani, budeja lukuunottamatta.

Nyt on alkoon tullut saman panimon tummaa lageria, josko tästä olisi Brooklyn lagerin korvaajaksi tai kenties voittajaksi?

(http://alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=753244)


Old Scratch Amber Lager

"Flying Dog on George Stranahanin ja Richard McIntyren alunperin Coloradon Aspeniin perustama panimoravintola. Nykyään panimo sijaitsee Frederickissä Marylandin osavaltiossa. Panimon nimi Lentävä Koira juontuu tarinan mukaan Georgen ja Richardin matkasta Himalajalle, jossa he näkivät lentävän koiran. Panimo on tunnettu rohkeasta kielestään sekä erikoisista etiketeistään ja tuotenimistään." - alko


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 17.07.2008 11:23
Näinkin Old Scratchin tyhjän hyllypaikan alkuviikosta Alkossa ja pelästyin, että joko ne on loppuunmyyty. Myyjä kuitenkin sanoi, että olut on tulossa vasta loppu viikosta. Pitääkin käydä ostamassa puteli. Saman panimon India pale ale on erinomaista ja sitä sai viime vuonna cittareista 5,6%:n vahvuisena. :P

Turussa on nyt Koulu, Old Bank ja Mallaskukko testattu. Koulu oli tosi hieno paikka, mutta valitettavasti heiltä ei mitään mullistavia oluita ole tulossa. Hyvää vehnäolutta tekevät. Old Bankissa oli hyvä valikoima, mutta paikka oli muuten hieman liian fiini. Mallaskukossa sen sijaan oli otollista pubimeininkiä, tosin sitäkin vaivaa mielestäni liian suuret tilat - Jyväskylän Vihreään haltijattareen kun olen tottunut.

Jääkaapissa on nyt Fuller'sin Extra Special Bitter ja Norrebron Little Korkny Ale. Little Korkny Ale lohkaisi kyllä sievän summan tililtä (20,6e), joten se taitaa odottaa jotain juhlahetkeä kypsyessään. Arkioluena ei sitä viitsi kiskaista.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 18.07.2008 01:27
Jos haluaa kunnon siivun lohkaista tililtä(52,70 €), niin nyt olisi alkoon tulossa 3L puteli Chimayta. Kaksitoista pulloa löytyisi arkadian myymälästä. Ei voi varata, joten sinne vain jonottamaan.

(http://blobs.shoppay.be/products/163-157902-kist-chimay-magnum-grande-reserve1.jpg)


Kelpaisi kyllä!


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 18.07.2008 20:53
Mikä päivä? Mikä päivä? Perjantai!

Tällä kertaa maistelussa uusi britti ale, Shepherd Neame 1698. Saman panimon Spitfire oli ainakin omaan makuuni vuosi sitten hieman kitkerää, mutta maku on kehittynyt niistä ajoista hyvinkin paljon, joten tänään näkee joko uppoaa. Olutoppaassa ihan ok pisteet, vaikkakin saman panimon Spitfire vei voiton selvästi.

(http://www.alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=780196)
Muita illan vanhoja tuttuja; Koffin porter ja Liberty ale. Ei uskalla ottaa liikaa uusia, aina se 1-2 uutta(kavereilla kumminkin on aina vielä lisää) + pari vanhaa, niillä saa illan sopivasti alkuunsa!Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 19.07.2008 19:24
Argh! Olueen on viime aikoina mennyt taas mahdottomasti mammonaa. Lähdettiin Helsinkiin Maidenia katsomaan ja pitihän sitä tietenkin Arkadian Alkosta käydä pari harvinaisuutta ostamassa. Tuota Chimayn Magnum-putelia en ostanut, mutta Pauwelin Kwakia, Moortgat Maredsous 8:a ja Sierra Nevadan Anniversary Alea tarttui mukaan. Lammin sahtiakin olisi tehnyt mieli ostaa, mutta se olisi mennyt matkustaessa pilalle.

Helsingin olutravintoiloihin piti myös tutustua. En muistanut, missä Pikkulintu on, joten se jäi haaveksi. Oluthuone Rotterdamissa ja Oluthuone William K:ssa käytiin, mutta niistä ei löytynyt oikein mitään, mitä ei hyvin varustelluista olutravintoloista yleensä löydy.

Tänään kävin Tampereella Panimoravintola Plevnassa ja harmittaa, kun oli kiire junaan. Siperiaa ehdin sirpaista tuopin ja pienen tuopin Pikku pässi espresso brown alea. Plevnaan pitäisi joskus päästä istumaan iltaa pitkään ja hartaasti.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 19.07.2008 21:48
Oluisiin menee kyllä nykyään ihan liikaa rahaa. Ennen(kauan sitten) osti sen six päckin halvinta, mutta nyt sillä hinnalla saa kaksi hyvää olutta, jos edes sitä. Laatuoluisiin siirtyminen on parhaimmillaan kymmenkertaistanut kustannukset vrt. 70c olvipullo vs 7e nognen satku. Tosin onhan siinä enemmän prosentteja, mutta kännejähän laatuoluilla ei harrasteta. ;D

Pitää varmaan kohta harkita duuniin menemistä, alkaa oluet ja nettipokeri(tämä kk -400e monttua, stna:n ohivedot ja kännipokeri) tehdä yhä suurempaa lovea tilinauhaan.


Edit: kommenttia eilisistä maisteluista

Shepherd Neame 1698 yllätti pehmeydellään. Kaukana oli se Spitfiren kitkeryys. Tosin siitä on yli vuosi kun spittiä maistoin. Hyvä brittiale, eikä nyt pahan hintainenkaan.

Sitten mielenkiintoisempi kokemus oli Nognen 100:n kypsytetty versio. Kaveri oli antanut Alkon satsin vielä kypsyä useita kuukausia ja maku todellakin oli eri verrattuna  raakaan tavaraan. Selkeästi pehmeämpi. Siltikään ei kaiken hehkutuksen arvoinen. IMO satanen on kyllä yliarvostettu olut. Erinomainen olut, mutta ehkä liian makea tai karamellimainen omaan makuuni. En osaa oikein kuvailla mikä maussa menee pieleen, mutta itselle ei vain iske. Toki kyllä tätä juo ja hyvää se on, mutta olisin odottanut  enemmän.Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 20.07.2008 20:19
Aah, saunan jälkeen maistuu kunnon olut. Tuopissa on lippulaivamyymälästä ostamani Sierra Nevada Anniversary Ale, joka on tyyliltään India pale ale. Erinomainen, ronskisti humaloitu 5,9%:nen olut, johon kuitenkin kaipaisi jälkimakuun vähän enemmän mallasta humalan ohelle. Hinta oli kalliin puolella, 4,55 € 0,355 litrasta. Hyviä India pale aleja ei Suomessa todellakaan ole liikaa ja tätäkin saa vain Arkadian Alkosta. Nøgne Ø:n IPAkin poistui. Harmittaa, että Imperial stoutit ja India pale alet ovat Alkon valikoimassa paitsiossa, sillä molemmat ovat ehdottomia suosikkioluttyyppejäni.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.07.2008 14:23
Kävin eilen suomenojan gigantissa ja mieluinen yllätys oli kassojen luona, 6kpl olutlaseja. Hintaa oli vaivaiset 5.90e!

Ei tarvinne arvata ostinko. Malli oli aromi/konjakki-lasi tyylinen. Tosin paketin kyljessä luki pilsener. Kyllä tuosta pystyy kaikki oluet juomaan.Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 31.07.2008 23:28
Multa puuttui pitkään nimenomaan tuollainen konjakki-/aromilasi. Löysin kuitenkin kirpputorilta vähän aikaa sitten puoli litraa vetävän semmoisen ja tottakai ostin pois kun hintaakin oli vain 50 senttiä. Nyt voi sitten juoda imperial stoutit ja barley winet asiaankuuluvasta lasista. Tänään upposikin Sinebrychoffin Porter siitä ja ai että, kun oli pitkästä aikaa hyvää. Hinta/laatusuhteeltaan aivan ehdotonta kärkeä.

Maksoin asuntooni varastokopin tällä viikolla ja nyt onkin oivaa tilaa laittaa oluita kypsymään. Sopiva kellarinviileä varasto on nimittäin kyseessä. Pauwelin Kwak ja Nørrebron Little Korkny Ale sujahtivat jo sinne parempia käyttötarkoituksia odottamaan. Myös sattumalta eräästä Turun Alkosta löytämäni Nøgne Ø:n God Julin laitoin varastoon odottamaan joulua. Huomenna käyn varmaan muutaman pullon Chimayn Blue'ta ostamassa varastoon, jos vaikka kärsivällisyys riittäisi edes yhden pullon viiden vuoden säilyttämiseen.

Ai niin, ja Flying Dogin Old Scratchia taitaa vihdoin ja viimein olla Alkoissa (ainakin olutoppaassa sellaisista havainnoista puhutaan). Täytyypä sitäkin ottaa huomenna Alkon visiitiltä reppuun.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 03.08.2008 12:22
Täytyy hommata tuo olutvarasto sitten kun tulee muuton aika. Eka pitäisi vaan hommailla joku opiskelupaikka.

Eilen meni taas kerran Young´sin suklaa stoutti, edelleen paras ja ainoa suklaaolut jota olen juonut. En ole vieläkään onnistunut löytämään Hartwallin Classic-sarjaan kuuluvaa suklaa porteria. Sellosta tai lähikaupoista ei ainakaan löydy.

Toinen maistiainen oli Finlandia Strong Sahti. Kuskina olin, niin ei tätä voinut pullotolkulla litkiä, mutta suullisen maistoin. Helvetti tämähän on kovaa kamaa! Ylivoimaisesti makeinta sahtia mitä olen juonut, ei voi edes verrata lammin sahtiin niin erilaisia maultaan.Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 04.08.2008 19:52
En ole vieläkään onnistunut löytämään Hartwallin Classic-sarjaan kuuluvaa suklaa porteria. Sellosta tai lähikaupoista ei ainakaan löydy.
Se oli tölkin mukaan erikoiserä, joten sen tuotanto on kai lopetettu, mikä on harmi, sillä se oli ehdottomasti Classic-sarjan paras tuote. Satunnaisesti olen ruokakauppojen hyllyillä Chocolate Porteria vielä bongannut. Young's on kyllä ehdottomasti parempaa, mutta ei Classic'kaan hullumpaa silti ollut.

Finlandian vahvempaa sahtia on minunkin pitänyt maistaa, mutta lopulta olen aina päätynyt halvempaan normiversioon. Lammin sahti on näistä kahdesta maistamastani ehkä hivenen raikkaampaa ja aloittelijaystävällisempää.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 08.08.2008 21:18
Joo, täytyy bongailla kauppojen hyllyjä, jos sattuisi silmään classicin jämät.

Tänään maistelussa Harviestoun Old Engine Oil. Tätä täytyy ostaa lisää. Ei tuoksu juuri yhtään. Erittäin pehmeän makuista, hento suklainen aromikin pukkaa jälkimaussa. Alkoholi ei maistu ollenkaan, vaikka prosentteja onkin 6%.

Seuraavana sitten Ridgeway Foreign Export Stout, Brooklynin IPA, Koffin Porter ja Kozelin Permium Dark, noista tuttuja kaikki paitsi Ridgewayn 4€:n hintainen stoutti. Tuohon hintaa toivottavasti laatua luvassa.

Mitäs porukka muuten syö oluen kanssa? Itse olen tyytynyt lähinnä vaalea lager/pizza/kebab osastoon, mutta tummat suklaat kuulemma sopivat helvetin hyvin juuri stouttien kanssa. Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 10.08.2008 14:48
Mitäs porukka muuten syö oluen kanssa? Itse olen tyytynyt lähinnä vaalea lager/pizza/kebab osastoon, mutta tummat suklaat kuulemma sopivat helvetin hyvin juuri stouttien kanssa.
Mä en oo hirveän useasti ruuan kanssa olutta testannut muuta kuin joissain ravintoloissa ja silloin tällöin grillatessa. Grillatessa vaaleat ja tummat lagerit sekä vehnäoluet ovat hyviä. Vehnäoluen huomasin sopivan lihaisalle ja raskaalle ruualle Old Brick's Innissä ruokaillessani, mistä enemmän juttua tuolla vähän ylempänä. Jälkiruuaksi maistuvat vahvemmat oluet, kuten trappistit ja stoutit sellaisenaan. Stoutit ja porterit sopivat varmasti hyvin myös suklaisten ja makeiden jälkiruokien kera, mitä pitäisikin joskus testata. Pari kertaa olen koittanut tuota tumman suklaan ja vahvan stoutin yhdistelmää, mutta en tykkää siitä miten suklaa tukkii makuaistit ja olut jää siinä vähän paitsioon.

Ohrapirtelöt-ketju on näköjään muodostumassa kahdenkeskiseksi dialogiksi. Totean vain, että kuten Gba:n aloitusviestistä käy ilmi, kaikki olueen liittyvät asiat ovat täällä tervetulleita (niitä kännistooreja ja baarireissuja lukuunottamatta) riippumatta siitä, puhutaanko 10 euron belgioluista vai siitä perisuomalaisesta lagerista. Alkaa olemaan niin sisäsiittoista taas tämä olutkeskustelu, että kaipaisi vähän uusia näkökulmia aiheeseen.

Ja jos "hienot" "arvostelut" oluista, oikeat maistelulämpötilat, oikeat lasit ym. vaikuttavat pätemiseltä, ei se sitä ole. Minä olen intohimoinen olutharrastaja ja otan harrastuksestani kaiken mahdollisen irti. Silti tämä ketju kaipaa myös vähemmän intohimoisten olutsieppojen näkemyksiä.

Tietenkin voi olla, ettei kellään muulla ole ensimmäisen sivun jälkeen oikein mitään sanottavaa oluista, mutta tuo ylläoleva kuitenkin siltä varalta, että joku ei viitsi "pikkurillikerhoon" osallistua.

Mitenkäs zoukka? Ootko bongannut uusia oluita London Porterin jälkeen?


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Azu - 10.08.2008 15:19
Koffin Porteria juopottelin n. viikko sitten pari tuopillista. Oli hyvää, emmää siitä muuta osaa sanoa. Paljon parempaa kuin normihanakalja. Tein kait jonkun etikettivirheen, kun join ensimmäisen tuopin kylmänä. Toisen tuopin sitten hieman lämpimämpänä olut-expertti kaverini ohjeistamana, joka ei hoksannut sanoa suositellessaan juomaa ensin, ettei kantsi kylmänä ottaa. Ekaakin tuoppia lämmittelin hetken aikaa käsissä, mutta siinä vaiheessa iltaa tuollaseen ei löytynyt hirveästi kärsivällisyyttä.

Hintakaan ei muistaakseni ollut paha 45:ssa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 11.08.2008 20:26
Tein kait jonkun etikettivirheen, kun join ensimmäisen tuopin kylmänä. Toisen tuopin sitten hieman lämpimämpänä olut-expertti kaverini ohjeistamana, joka ei hoksannut sanoa suositellessaan juomaa ensin, ettei kantsi kylmänä ottaa. Ekaakin tuoppia lämmittelin hetken aikaa käsissä, mutta siinä vaiheessa iltaa tuollaseen ei löytynyt hirveästi kärsivällisyyttä.Siis sehän on sama juoko sen oluen lämpimänä vai kylmänä, taikka kiehuvana, pakasta vaikka mehujääksi ja nuole pintaa. Ainoa asia millä on väliä, on se miltä se itselle maistuu. Itsekin join viimeksi tuon saman oluen niin hitaasti(johtuen siitä, että useita oluita oli jo alla), että lämpötila ehti kehittyä jääkaappikylmästä miltei huoneen lämpöiseksi ja siten sen makukin kehittyi siinä. Eri vivahteet korostuivat eri lämpötiloissa.

Pääasia oluen juonnissa kumminkin tulisi olla se nautittavuus, miltä se itselle maistuu. :)

Ja kaikki mukaan kertomaan omia kokemuksiaan oluista! Itsekin olen ihan täysi aloittelija vielä.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 19.08.2008 11:31
Keskiolutta halutaan taas laimentaa (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Keskiolutta+halutaan+taas+laimentaa/1135238754015)

Kovasti on näköjään virkamiehillä taas halua parantaa Alkon ja Altian tulosta ja vaikeuttaa kotimaisten pienpanimoiden ja maahantuojien toimintaa. No, onneksi nämä ei mene läpi elleivät Kristillisdemokraatit kaappaa valtaa. Ainoa oikea suunta on edelleen luonnollisen käymisen kautta valmistuneiden juomien myynnin vapauttaminen.

"Laimennus ei Nummikosken mukaan vaikuttaisi ratkaisevasti oluen makuun."

Heh heh, heh... surullista. :(


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 20.08.2008 17:29
Ihme hommaa taas. Mitä sillä lievällä laimentamisella saavutetaan? Maku kärsii ja ei se terveys siitä kohene jos prosentteja lasketaan, kyllä kännit vedetään sitten juomalla viinaa jos ei muuten.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Jooans - 25.08.2008 13:08
Tällä viikolla oon kokeillut Carlsbergin Elephant -olutta ja Budejovicken 1795 -olutta. Elefantti oli oikein mainio vahva olut (7,5% tais olla).
Anteeksi kun kaivelin näinkin vanhoja juttuja, mutta allekirjoitatko Turtsi edelleen tämän väittämän? :lol:

Enpä olisi uskonut, että Pelaajalaudalta löytyy oluen ystäviä. Jospa vaikka pelinavaukseksi esittelisin oman suosikkini, jota viime viikonloppunakin tuli Gastropub Nordicissa maisteltua:
(http://www.barriquesmarket.com/images/nogne_ipa.jpg)

Nøgne IPA on Norjalaisen Nøgnen pienpanimon ensimmäinen IPA ja isoveljeään Nøgne ø #100:sta astetta lempeämmin humaloitu. IPAsta löytyy Nøgnen oluille tyypillistä hedelmäisyyttä ja raikkautta. Oluen korkea alkoholiprosentti peittyy lähes täydellisesti tämän laajan makukimaran alle. IPA ole minua pettänyt ja sopii nautittavaksi niin kylminä talvi-iltoina kuin helteisinä kesäpäivinäkin.

E. Stella Artois PSP (http://kotaku.com/5041147/look-astella-artois-psp)
Minulle Nøgne ø DS kiitos!


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Cocki - 25.08.2008 14:54
(http://kurimus.org/olut/images/beer/holy_grail.jpg)

Parasta. Piste.
Tai no ei nyt parasta mutta kunnon legenda kamaa. Ja näitä pulloja ei viitsi kyllä viedä pois. Ovat niin hienoja.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 25.08.2008 15:55
Tällä viikolla oon kokeillut Carlsbergin Elephant -olutta ja Budejovicken 1795 -olutta. Elefantti oli oikein mainio vahva olut (7,5% tais olla).
Anteeksi kun kaivelin näinkin vanhoja juttuja, mutta allekirjoitatko Turtsi edelleen tämän väittämän? :lol:
Heh, mähän oon jo aiemmin tässä ketjussa todennut, että miten paljon sitä onkaan oluenjuojana kehittynyt. Eli en ehkä nykyisellään menisi allekirjoittamaan tuota. :)

Gastropub Nordiciin meni minullakin viime viikonloppuna varmaan viisikymppiä sileäksi. Maistettujen oluiden joukossa mm. Nøgne Ø:n Imperial Brown Ale, joka nousi ainakin top kymppiin, Raasted Cascade IPA, Amager Sundby Stout, Mikkeller Beer Geek Breakfast, Ølfabriken Brown Ale ja pahamaineinen Mikkellerin Black, josta kehkeytyi kuuma väittely muuan kaverin kanssa, joka täälläkin näköjään nyt vaikuttaa.

Mikkellerin Black on siis 17,5 %:nen Imperial Stout. Vahvuudesta voi jo päätellä, että tätä ei kovin isona annoksena voi juoda, joten pullo jaettiin neljään pekkaan. Mielenkiintoinen elämys, kun pieni kielenpäällinen olutta räjäyttää makuaistit ja neste lämmittää suussa ja nielussa melkein kuin likööri. Ei mitään arkipäiväistä kamaa, mutta mielestäni silti ihan täsmentävä kokemus. Nøgne Ø:n Dark Horizonin toista tulemista odotellessa.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 19.09.2008 14:33
Hienoja uutisia! Vaikka Alko on viime aikoina supistanut olutvalikoimaa varsinkin sieltä laadukkaasta päästä, tulee sinne vihdoin jotain tilallekin. Lokakuussa rakkaaseen monopoliliikkeeseemme saapuu nimittäin Slottskällanin Imperial Stout, jota monet tuntuvat pitävän jopa Nögnen vastaavan veroisena. Puteli tulee 0,33 litran koossa, joten hintakaan (jotain 3,5e) ei ole niin suolainen kuin monissa muissa pohjoismaisissa pienpanimo-oluissa, jotka on laskettu 0,5 tai 0,6 litran pulloihin.

Viime aikaisista uutuuksista kehuisin North Coast Brewingin Red Seal Alea. Erittäin mukavan kitkerästi humaloitu pale ale, joka osaltaan korvaa mm. Sierra Nevada Pale Alen ja Brooklynin East India Pale Alen poistumista.

Turusta löysin Länsikeskuksen Cittarista Vakka-Suomen panimon Prykmestar oluet, eli Pilsin, Schwartzin ja Pale Alen. Olen maistanut vasta Pale Alen, joka oli ihan kohtalainen sarjassaan. Mukavaa, että ovat kuitenkin ryhtyneet tekemään myös pintahiivaoluita. Lokakuussa on lisäksi Vakka-Suomen panimolta tulossa savuolut Hyviin olutravintoloihin! Nam, sitä pitää mennä heti Mallaskukkoon maistamaan.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 20.09.2008 12:39


Viime aikaisista uutuuksista kehuisin North Coast Brewingin Red Seal Alea. Erittäin mukavan kitkerästi humaloitu pale ale, joka osaltaan korvaa mm. Sierra Nevada Pale Alen ja Brooklynin East India Pale Alen poistumista.Tuo on ihan ok olut, mutta ei se kyllä korvaa Brooklynin IPAa. Sierra Nevadassakin on sitä mukavaa kitkeryyttä enemmän kuin tuossa Red Sealissa. Itselle jäi aika pliisut tunnelmat kyseisestä oluesta. Kaverin kanssa tuumiittiin, että hintaansa nähden aika huono olut, mutta kyllähän tuota joi.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 06.10.2008 20:13
Ihan pian Alkoissa:

Oppigårds Indian Tribute (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/723936)
Slottskällans Imperial Stout (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/766844)
Broughton Champion Double Ale (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/759296)

Mielenkiintoisia oluita varmasti luvassa ja ratebeerin mukaan voi odottaa jopa herkullisia oluthetkiä.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 08.10.2008 19:53
Viikonloppuna tuli maisteltua neljää uutuutta.


DeuS Brut des Flandres 17.90€/0.75


Alkon höpinöihin on helppo samaistua kullankeltainen, täyteläinen, miedosti humaloitu, yrttinen, mausteinen, makean sitruksinen, samppajamainen. Varsinkin yrttisyys tulee niin selvästi esille, ettei sitä voi suositella ihan aloittelijalle. Ei napannut ollenkaan. Lasillisen join, loput litki kaveri. Hintakin sairas, mutta eipä mennyt omasta pussista.

Rochefort 10 4.77€/0.33


Tämä olikin jo sitten parempaa. Luostarioluet ovat iskeneet järestään, enkä ole huonoon vielä törmännyt kertaakaan. Eipä Rochefortkaan pettänyt. Hintaahan tälläkin oli, mutta joskus on kärsittävä, vaikkei kyllä taaskaan mennyt omista.

Left Hand Milk Stout 4,25€/0.36


Makea amerikkalainen stout. Liian makea omaan makuun, mutta kyllähän tuon joi, varsinkin kun antoi vähän lämmetä, niin maut erottuivat paremmin. Hinta Suomessa 2x systembolagettiin verrattuna, kuten kaikki olutoppaan ystävät varmaan tietävätkin jo.

Rogue American Amber Ale 4,25€/0.36


Jenkkilästä tämäkin, kuten nimestä voikin päätellä. Päivän paras. Tuli mieleen Brooklyn tuotteet, tuoksu hyvin samantyyppinen kuin Brooklynin IPAlla. Hyvin mieto ja miltei hajuton jääkaappikylmänä, mutta kun antoi vähän lämmetä niin tuoksuja alkoi nousta ja maku parani huomattavasti. Propsit vielä hienosta etiketistä.

Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 07.11.2008 16:12
Jeeh, mikä päivä?

Olvin jouluolutta six packi kylmenemässä. Maitokauppa lagerit harvemmin yllättävät, varsinkaan suomalaiset, mutta pitihän se kokeilla, kun olutopas kehui parhaimmaksi näistä suomalaisista jouluoluista. Myöhemmin illalla sitten makuarviot.

Joulu ja talvi ovat erittäin suotuisaa aikaa olutrintamalla. Täyteläisiä stoutteja, porttereita ja tummia lagereita ilmestyy alkon ja kauppojen hyllyille enemmän. Joten lautalaiset, rohkeasti vain maistelemaan ja kommentoimaan!

Edit:Makuarvio

Olvi maistui juurikin siltä miltä odotin. Aika mitäänsanomaton maku. Helposti juotava tumma lager. Kyllä tuota muutaman joi, mutta sitten piti jo vaihtaa oluisiin joissa makua oli enemmän.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 11.11.2008 18:16
Onpas sitä tullut oltua hiljainen laudalla viime aikoina, mutta Ohrapirtelöt-ketjuun tulevat viestit aktivoivat minut aina.

Minäkin hyppelin riemusta, kun hoksasin, että jouluoluet ovat tulleet Alkoihin. Tämän vuotisista jouluölppösistä on nyt maistettuna Stallhagen Julbock, Gulden Draak Vintage ja Aventinus Weizen-Eisbock. Jääkaapissa odottaa tätä iltaa St. Peters Winter Ale ja innolla odotan, että pääsen Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbockia maistamaan, sillä miedompi Märzen-versio on yksi suosikeistani.

Aventinuksen vehnäjääpukki oli kyllä mielenkiintoinen tapaus. Maku, tuoksu ja olemus olivat melko sahtimaisia sillä erotuksella, että komeaa vaahtoa oli hitosti ja hiilihappoa jopa vähän liikaa. 12% vahvuus takasi, että tuli pieni iltakänni - toisaalta vahvuus tuntui lämmittävyytenä joka sopii aina talveen. Hieno olut, mutta minunkin kirjoissani haastava.

Muutenkin on tullut uusia tuttavuuksia maisteltua viime aikoina. Plevnan Petolintu oli hieno osoitus siitä, kuinka pils voi myös olla ns. "extremetapaus". Rapsakka, suutasupistava ja erittäin voimakas humalointi eli namppaa. Salhojankadun Pubissa join Tampereella Liefmansin Glühkriekin, eli "glögilambicin", joka lämmitetään 70-asteiseksi nauttimista varten. Ai että, kun saisi sitä jouluksi.

Joulu on ehdottomasti oluenystävän sesonkiaikaa! Oktoberfest-oluetkin ovat niin tylsiä, etteivät syksyn baijerilaiset koskaan herätä minussa mitään innostusta.

Muok: Niin, ja Slottskällanin Imperial Stoutiakin olen pari pulloa juonut. Oiva korvike Nøgnen IS:lle, mutta makeutensa takia kaipaa ehkä hieman kypsyttelyä. Oppigårdsin Indian Tribute on myöskin kokeilemisen arvoinen tapaus. Se ei ole india pale alejen sarjassa mitään karskeinta luokkaa, mutta nautittava ja miellyttävästi humaloitu kuitenkin.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 12.11.2008 17:59
Niin, ja Slottskällanin Imperial Stoutiakin olen pari pulloa juonut. Oiva korvike Nøgnen IS:lle, mutta makeutensa takia kaipaa ehkä hieman kypsyttelyä. Oppigårdsin Indian Tribute on myöskin kokeilemisen arvoinen tapaus. Se ei ole india pale alejen sarjassa mitään karskeinta luokkaa, mutta nautittava ja miellyttävästi humaloitu kuitenkin.

Slottskällanin Stoutia ja Oppigårdsin Indianiakin tuli juotua viime kerralla. Fraoch Heather Alekin meni pullo.

Itse tykkäsin Oppigårdsista enemmän, vaikka normaalisti olen stouttien ystävä. Slottskällanissa tuli vähän liian hyökkäävänä mainitsemasi makeus. Kaveri osti onneksi yli 20 pulloa varastoon kypsymään, joten joulun jälkeen varmaankin sato on korjattavissa.

Fraoch Heather Alea odoteltiin kaverin kanssa kieli pitkällä, eikä se nyt mikään pettymys ollut, vaikka odotinkin sen maistuvan enemmän kanervalle, mikä se maku sitten lieneekään ollut. Kanervaolut siis kyseessä ja humalaa ei ole käytetty ollenkaan. Aika miedon makuinen omaan makuun, mutta kannatta kokeilla ihan vain tukeakseen näitä olutmaailman rikastajia. Hiilihappoja oli melko vähäisesti ja siitä johtui ehkä oluen tunkkaisuus.

Noista alkoon tulleista uusista täytyy maistaa ehdottomasti vielä Ridgewayn Criminally Bad Elf sekä Seriously Bad Elf. Toki muutkin ostetaan, mutta näitä odotan.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 19.11.2008 14:18
Nyt olen kolmen Dark Horizon (2. edition) -pullon onnellinen omistaja. Kirpaisi lompakossa aika mukavasti (41 euroa), mutta näistä riittää iloa pitkäksi aikaa. Tai no, tuskin varastointia hirveäksi lystiksi voi nimittää. Kaikkia en malta kuitenkaan varastoida, vaan yksi pitää juoda tuoreeltaan, kunhan sakka tasoittuu tässä parin päivän sisällä. Toinen pullo pitää korkata sitten ensi syksynä niinkuin pullossa suositellaan ja kolmas jää hamaan tulevaisuuteen johonkin juhlatilaisuuteen nautittavaksi.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 20.11.2008 17:34
Itsekin täytyy DH2:sta käydä hakemassa. Suomeen taisi tulla se 1500 plo:n satsi, ei tuo kauaa kypsy alkon varastoissa.

Aventinus Weizen Eisbock tuli maisteltua. Ei kyllä itselle uponnut. En tiedä johtuiko se siitä, että alla oli jo huomattava määrä maistelua, mutta siltikin tuntui tökkivän. Alkoholi tuli jotenkin liikaa läpi.

Criminally Bad Elfkään ei vastannut aivan odotuksia, mutta kyllä tuon joi. Tässäkin tuntui olevan vähän liikaa potkua.

Gulden Draak Vintage oli melko helposti juotava. Ei mikään ihmellinen, muuta kuin etikettinsä puolesta. Jouluversio näyttää possulta, mutta alkuperäinen on lohikäärme.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale juotiin kaverin kanssa puokkiin tai siis yritettiin juoda. Aivan liian makeaa. Puoli lasia molemmat sai alas ja lopuilla pesimme viemäriputkia. Turilas arvosteli tämän aikaisemmin threadissa, vuoden 2007 version. En tiedä onko maku muuttunut siitä, mutta makeus piti ainakin kutinsa. Mulle ei ainakaan uppoa makeat oluet Kozelin Darkia lukuunottamatta.

Xantho Žatec upposi lagerin ystävälle. Ei sinänsä mikään ihmeellinen. Harvoin lagerit tai tummat lagerit mitään syvällisiä makuelämyksiä antavat, mutta itse pidän laatulagerien mausta hyvinkin paljon. Helposti juotava, ainakin näin amatööriharrastelijalle. Hyvää, muttei mitään niin ihmeellistä että tätä olisi pakko ostaa uudestaan.

Timmermans Gueuze Lambic meni aloittelu oluena, hyvää. Sitruunainen lambic, ihme jos joku ei tykkää. Raikas olut, ei ehkä ole jouluinen, mutta maistuu tuo vaikka saunan jälkeen hyvin.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 20.11.2008 18:16
Jep, kyllä mäkin oon sitä mieltä, että Aventinuksen normaali vehnäbokki tuon jääbokin voittaa. Mulla tökki eniten se liika hiilihappoisuus, joka oikeastaan esti kunnon maistelun. Ayingerin Weizenbockin join eilen ja se menee aika samaan kastiin perus-Aventinuksen ja Weihenstephaner Vituksen kanssa, eli oikein maittava, tuhti ja hieman lämmittävä vehnäolut.

Criminally Bad Elfistä tuli helvetinmoinen päänsärky, kun join sitä pari päivää sitten ja tosiaan tuo alkoholi puskee siinä hieman liikaa läpi, jotta se olisi täysin nautittava olut. Tänään kokeilen Seriously-versiota ja lisäksi jääkaapissa on Stockalta ostettu maitokauppavahvuinen Bad Elf.

Tällä hetkellä, kun nuo isot pullot on vielä kokeilematta, nostaisin tämän vuoden jouluolutvalikoimasta ykköseksi Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbockin. Vaikea verrata Märzen-versioon, sillä en ole rinnakkain niitä maistellut, mutta kyllä Urbock kuitenkin tuntuisi olevan reilusti tuhdimpi ja savukinkku sekä terva maistuvat oluessa selvästi. Toiseksi paras olut on tähän mennessä St. Peter'sin Winter Ale, joka oli mukavan monimuotoinen sisältäen maussaan kahvia, paahtunutta mallasta sekä mausteisuutta, eikä mitään epämiellyttäviä piirteitä hypi makunystyröille.

La Chouffea maistoin viime keväänä ja pitääpä sitä ostaa kesää varten muutama pullo varastoon. Toisaalta se voisi raikkaana oluena mennä myös joulupöydässä. Vaikea valinta tänä vuonna tosiaan joulupöytään, mutta ehkä St. Peter's on tällä hetkellä mun ykkösvaihtoehto, ellen sitten kallistu Uudenkaupungin Talviolueen, jota en ole vielä ostanut, sillä Citymarketissa sitä myydään vain 15 euron hintaisissa 4 kappaleen monipakkauksissa eikä noiden Dark Horizonien jälkeen kärsi niin paljon maksaa.Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 20.11.2008 18:28
St. Peters ja Urbocki vielä itsellä maistamatta. Huomenissa voisi käydä hakemassa ne ja nuo uudet tsekkipilssit. Jos vielä stadiin jaksaisi raahautua, niin DH2:sta pari pulloa. Ei taida enempää jouluoluita enää tulla alkoon?


Sivuhuomautuksena kaveri osti muuten 12plo DH2:sta, joku 170e:n laaki. ;D


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 23.11.2008 00:52
(http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v730/240/109/1475100736/n1475100736_111407_1944.jpg)


No niin. Nyt on yksi Dark Horizon juotuna. Vaikka olut oli vielä raakaa, oli nautinto mainio Kummisedän ohella. Ostin myös Fazerin Thin Dark -suklaata oluen kanssa nautittavaksi ja täytyy sanoa, että ne sopivat erinomaisella tavalla yhteen.

Okei, ensimmäisillä siemauksilla alkoholi tuntui puskevan varsin vahvasti esiin varsinkin tuoksussa, mutta myös maussa. Pian makuaisti alkoi kuitenkin tottua ja alkoholi ei tuntunut enää häiritsevästi maussa. Sen sijaan suun täytti täyteläinen imperial stout aivan pienillä siemauksilla nautittuna. Todennäköisesti olut on kuitenkin vielä huomattavasti herkullisempaa, kun se on kypsynyt potentiaaliinsa ensi syksynä.

Kerran aiemmin olen kokeillut suklaata oluen kanssa, mutta silloin suklaa tuntui valtaavan liikaa alaa makuaistista. Tällä kertaa näin ei ollut, vaan suklaa ja pimeä horistontti muodostivat täydellisen parin, sillä vahvalla maullaan DH syrjäytti suklaan maun suussa, mutta suklaa kuitenkin maistui siemauksen jälkeen nautittuna aivan mahtavalta.

Pahoittelut, jos tekstissä on typoja, mutta 16%:nen olut nousi Kummisedän aikana kuitenkin hieman päähän. 2 tuntia ja 20 minuuttia meni pullon tuhoamiseen. Nautintatahti oli kuitenkin sen verran hidas, että kunnon humalaa ei ehtinyt tulla.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 23.11.2008 23:59
On kyllä hieno pakkaus. Varmasti haastava olut, joten ei mikään ihme jos ei ensimmäinen pullo uppoa samantien. Tosin jos tuon nopeaan tahtiin juo, niin jo pelkästään alkoholilla on sen verta suuri vaikutus, että olut alkaa vaikuttamaan hyvältä. Pronsenttejahan tuossa on ihan hemmetisti. Annoksia 6.6, jos nyt laskin oikein. Ei noita vahvoja viitsi juoda kuin sen yhden, varsinkin jos ovat isoja. Sen takia tuleekin monesti juotua puoliksi kaverin kanssa, siten voi maistella useampia oluita.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.11.2008 16:23
Jees, nyt on DH2:n korkattu. En täyttä pulloa juonut, vaan maistelin muutaman sentin, kun autolla olin. Hemmetin hyvää ja yllättävän pehmeää, vaikka pitäisi ohjeiden mukaan vielä puolisenvuotta varastoida. Alkoholi ei puskenut läpi mitenkään erityisesti, vaikka prosentteja oli 16. Muutenkin oluen lähes musta väri olisi olettanut bissen olevan tuhdimpaa, mutta yllätyin sen keveydestä. Siis eihän se missään nimessä kevyttä ollut, mutta olisin odottanut vieläkin haastavampaa makua. Ei sillä että se huono olisi ollut, päinvastoin pirun hyvää. Salmiakkia maussa on selvästi, mutta naurettavat vertaukset salmiakkikossuun olivat yliampuvia.

Minkä lämpöisenä joit Turilas DH2:sesi? Kaverin kanssa juotiin miltei huoneen lämpöisenä. Tuohonhan ei ilmeisesti ole mitään ohjeita annettu. Pullosta ei ainakaan löytynyt. 


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 30.11.2008 16:53
Pistin huoneenlämmöstä puoleksi tunniksi jääkaappiin, eli aloittaessa olut oli varmaan n. 18 asteinen ja lämpeni sitten hyvin nopeasti huoneenlämpöön. Ite oon pitänyt nyrkkisääntönä, ainakin maltaisten tummien oluiden kanssa, sitä että mitä tuhdimpi olut, sitä lähempänä huoneenlämpöä juon sen.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 07.12.2008 18:48
Toissa päivänä tuli maisteltua markettioluita.

Diamond Mustikkaolut


Aika tunkkainen maku, ei tuosta saa oikein irti paljoa. Mustikka saisi maistua enemmän, nyt tuntuu että ainoa mustikka löytyy tuoksusta, joka on kyllä tämän oluen paras osa-alue.


Vakka-Suomen Uudenkaupungin Talviolut

Tumman lagerin ystävä olen aina ollut, mutta ei tämä mitään ihmeellistä ollut. Helposti juotava, ei ylläreitä. En muista oliko se tässä vai Vakka-Suomen Prykmestar Schwarzissa, missä tuokussa oli lannan hajua, mikä ei napannut ollenkaan. Tuohan tulee jostain panimoteknisestä ratkaisusta.

Vakka-Suomen Prykmestar Schwarz


Ihan kelpo tumma lageri tämäkin sinänsä, mutta ei suuria säväreitä antanut. Mieluimmin joisin Brooklynin lageria, mutta sitä kun saa vain baareista nykyään.

Boon Kriek

Varmaankin paras näistä marketeista mitä maistelin toissapäivänä. Tosin jos kirsikkaoluista pitää, niin suosittelisin mieluimmin Lindemansin versiota. Booni ei ole niin makea, mutta toisaalta ei niin hapankaan kuin Lindemansin Kriek, jossa maistuu kirsikka todella vahvasti.

Stallhagen Julbock


Vettä? Ei vaan superlaimennettu versio Stallhagen Julbock 6.8% versiosta. Se mikä teki alkoversiosta helevetin hyvää, no sitä ei ole enää promilleakaan jäljellä. Metallinen maku ja ohuehko maku. Sama kuin olisit laittanut alkuperäiseen vettä puolet lisää.

Senne Taras Boulba

Jees, tämähän on hyvää. Tuoksu tosin aika ohuehko, mutta kunnon puraisu ensimaistamalla heittää mielipiteen toiseen suuntaan. Rapea olut, jonka maku ei viivy suussa kulausta pidempään. Paitsi ehkä kevyesti kielen takaosassa.

Huvilan H.O.D.A


"Jos elämä tuntuu katkeralta maistappa tätä"
Näin lukee pullon kyljessä ja lupaus pitää kutinsa. Ei mitään naurettavaa makeutta joukossa, sokerin litkijöille on olemassa limut ja colden cäpit. Hemmetin hyvä olut, kunnolla katkeroa ja kuivuutta. Kunnon jälkipuraisu vielä nielaisun päätteeksi. Kuiva, kuivempi, H.O.D.A.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 08.12.2008 17:00
Ooh, noista tekisi kyllä mieli maistaa Hop Overdosea ja Uudenkaupungin Talvea. Ugin Talvea saa täällä vain kalliissa monipakkauksissa ja H.O.D.A. taitaa olla savolaisten ja kehäkolmoslaisten etuoikeus. Yheltä paikallisen Citymarketin juomavastaavalta kyselin, niin kuulemma rahtikustannukset tulisivat Huvilan kohdalla sen verran suuriksi, että ei ole järkeä tänne länsirannikolle sieltä tuotteita ottaa. Onneksi kaveri muuttaa vuoden alussa Savonlinnaan, niin pääsee Huvilan tuotteita maistelemaan.

Mä join viikonloppuna Nørrebron Little Korkny Ale 2006:n. Mahtavan monimuotoinen olut. Turhan iso satsi oli kuitenkin yksin juotavaksi, mutta kyllähän tuollaista herkkua mielellään särpii, vaikka pieni humala tulisikin. Olut oli sen verran makea vielä, että todennäköisesti kypsytyspotentiaalia olisi ollut vielä vuosikausiksi eteenpäin.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 10.12.2008 18:31
Williams Brothersin oluet kaapissa viilenemässä. Heather maistettu jo aikaisemmin, mutta äsken maistoin Blackin. Melko keskinkertainen maitokauppa stout. Ihmeen hyvät pisteet on saanut olutoppaassa. Ei minusta mikään ihmeellinen. Tuoksussa alkoholia, vaikkei tuossa prosentteja ole kuin 4.2. Maku ihan ok, mutta kuten olen näistä maitokauppaoluista jo aiemminkin todennut, niin ei vaan mitään säväreitä oikein tunnu saavan. Ihan hyvähän tuo on, mutta miksi tyytyä hyvään, kun voi saada parempaankin samalla hinnalla.

Hartwallin Aura. Ihan jees lageri. Ei tästä sinänsä keksi pahaa sanottavaa. Ei tietenkään mitään ylläreitä, mutta toisaalta mikään ei ärsytä. Ihan hyvä olut, vaikka saunan päälle. Raikas ja pehmeä lager, joka ei kumminkaan maistu täysin vedeltä, kuten muut suomalaiset keppanat.

H.O.D.A vielä 2 pulloa varastossa. Pitänee hakea tuota useampi kaappiin, kun kerran niin spesiaalia on. En tiennyt että sitä ei saa susirajan ulkopuolelta. Jos Turilas stadin reissun teet, niin osta ihmeessä useampi pullo mukaan, kyllä tuo sen verran erikoinen oli.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 20.12.2008 20:04
Tupla. Sama se, tosin saisi muutkin kyllä tänne rustailla.

Eilen tuli maisteltua:

Sinebrychoff Velvet

Yksi parhaista suomalaisista oluista. Suosittelen kokeilemaan, jos hieman tummempaa haluaa kokeilla, mutta silti hyvin helposti juotavaa. Pehmeä olut, jossa maussa ripaus kahvia.

   
Hartwall 1836 Classic Gourmet Tumma

Mielikuvamarkkinoinnilla tätä ja vaaleaa myydään. Kummassakaan ei juuri mitään ihmeellistä, helposti juotavia perusoluita. Kai tämä hyvin sopii liharuokien kanssa, koska ei todellakaan peitä niiden makuja. Hieno pullo, kaunis väri. Helposti juotava, mutta tylsä olut.

   
Hartwall 1836 Classic Gourmet Vaalea


Tätä on yleisesti sanottu paremmaksi, kuin tummaa veljään. Itse pidin tummasta enemmän. Tästäkin oluesta on gourmet kaukana. Tuskin osaisi erottaa perus bulkkilagerista. Peruskeppanan ystävälle tämä toki voisi olla jokin huima kokeilu ja ainakin pullo tuo hieman glamouria ruokapöytään, jos tätä kalaruuan kanssa aikoo juoda, kuten pullossa suositellaan.

Mikkeller It's Alight!

Todella hapan! Siltikin raikas loppupuraisu. Huumannuttava tuoksu. Tällaisia oluita lisää maitokauppoihin. Kannattaa sellosta ottaa mukaan, jos siellä päin käy. Pieni erä ja saatavuus jatkossa nolla.

A. Le Coq Jõuluporter - 6.5%

Kaveri toi virosta. Hinta 60c/plo. Miksi suomessa pitää olla sikamainen alkoholivero? Hemmetin hyvää porteria ja mihin hintaan! Halvempaa kuin kotimaiset bulkkilagerit. Virosta pitäisi käydä kunnon satsi oluita. Pakettiautolla kuormalavallinen, säästäisi satoja euroja vuodessa.
Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 20.12.2008 22:14
Itekin join just pitkästä aikaa tuota Velvetiä ja huomasin, että se on kuin saman panimon Porterin pikkuveli. Mauista löytyy paljon yhteneväisyyksiä, mutta Porter on tietysti korkeamman alkoholipitoisuuden vuoksi täyteläisempi kuin vetisempi Velvet. Hyvä ruokakauppaolut on kuitenkin kyseessä. Tölkki on ilmeisesti jossain vaiheessa vaihtumassa 0,33 litran lasipulloon.

Fraoch Heather Alea maistoin myös. Melko hyvin kanerva ja suomyrtti korvaavat humalointia, nimittäin ei olisi heti uskonut, että oluessa ei ole lainkaan humalaa. Ei tarjonnut mitään älytöntä elämystä, oli kuitenkin erittäin nautittava ale.

Joulupöytään ostin tänä vuonna La Chouffea, vaikka kausioluena kesäolutta tuo jouluoluen sijaan enemmän muistuttaa. Aiemman maistelun perusteella mietin kuitenkin, että raikas maku voisi toimia hyvin rasvaisen ja raskaan kinkun huuhtimena.

Ja perkele, kun olen kateellinen tuosta Sellon Citymarketista! Hyvältä kuullostaa tuo Mikkellerin tuote ja mitä kaikkea muuta sieltä löytyykään. Voih.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 29.12.2008 17:25
Jouluna tuli maisteltua vain yksi uutuus. Huvilan Hyvä Tuomas ja hyväähän se oli.

Mieto hedelmäinen tuoksu lupaili helposti juotavaa, mutta hedelmäistä makua. Ensipuraisu maistuikin hieman makealta, mutta täyteläiseltä. Suuntuntuma oli yllättävän pehmeä, vaikka olihan tuossa alla jo kaksi Mikkellerin Its Alightia, joten makuaistiin ei enää voinut täysin luottaa tai ainakin terävin kärki oli jo hioutunut pois. Prosentteja vain 4.1%, joten maitokaupastahan tätä saa. Kannattaa sellosta kipaista puteli saunanpäälle, vaikka hinta onkin kohtuuttoman kova 4.39e/0.5l.

Btw, meni Turilas jouluna 2x H.O.D.A ja 2 x Mikkeller Its Alight. Sellolle kumarrus.

La Chouffea piti maistaa tuossa muutama viikko sitten, mutta olimme jo niin päissämme, että oli pakko jättää toiseen kertaan. ;D
Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 29.12.2008 19:37
Aijaiih, sattuu sydämeen tuo Sellolla pröystäily. ;D No, mutta onpas minullakin tällä kertaa jotain kehuskeltavaa. Pääsin yli puolen vuoden tauon jälkeen Jyväskylän parhaaseen olutravintolaan, Vihreään haltiattareen ja siellä olikin melkoisia aarteita. Mm. Brewdogin oluita oli runsaasti sekä uusia pienpanimojenkkejä.

Brewdogin Hop Rocker
oli erittäin monimuotoisen hedelmäinen, makeahko lager-olut. Nimestään huolimatta humalointi ei ollut mitenkään tajunnanräjäyttävää, suutasupistavaa sorttia, mutta ne kukkeat ja hedelmäiset maut juontuivat varmasti siitä. Kelvollinen olut.

Flying Dogin Road Dog Porter puolestaan oli kuin Gonzo Imperial Porterin pikkuveli. Mainiota Gonzoa olen juonut monesti aiemmin, joten Road Dog ei sen takia oikein säväyttänyt.

Sitten päästiinkin aarreaittaan. Brewdogin Paradox Grain (Whisky Cask Aged Imperial Stout). 10%:nen nimensä mukaisesti viskitynnyreissä kypsytetty imperial stout. Etiketin mukaan ovat Ameriikasta rahdanneet bourbon-tynnyreitä Skotlantiin oluenpanoa varten. Kumma juttu, että eivät omia skottitynnöreitään käytä. Joka tapauksessa tässä oli melkoinen oluttapaus. Voimakkaan vaniljainen ja miedon suklainen imperial stout, jossa oli hieman viskimäistä alkoholisuutta. Mahtavaa tavaraa.

Illan päätti kauan etsimäni Anchor Old Foghorn. Alkoholipitoisuudeltaan (8,7%) varsin mieto barley wine -olut, mutta india pale alemainen humalointi yhdistettynä belgimäiseen makeuteen toimii talvisena virkistysoluena mainiosti.

Tykkään aivan älyttömästi amerikkalaisten pienpanimoiden tuotteista. Oikeastaan kyselen olutpaikoissa aina ensimmäisenä niitä. Siksi pitää ehdottomasti tehdä joskus kunnon lomamatka Oregoniin, Portlandiin. Salon Seudun Sanomien juttu Portlandin olutskenestä. (http://i42.tinypic.com/2yyz5sm.jpg) Jutun myydyimmät oluet USA:ssa lista pistää silti naurattamaan. Bud Light, Miller Lite, Budweiser, Coors Light...


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 29.12.2008 20:15


Tykkään aivan älyttömästi amerikkalaisten pienpanimoiden tuotteista. Oikeastaan kyselen olutpaikoissa aina ensimmäisenä niitä. Siksi pitää ehdottomasti tehdä joskus kunnon lomamatka Oregoniin, Portlandiin. Salon Seudun Sanomien juttu Portlandin olutskenestä. (http://i42.tinypic.com/2yyz5sm.jpg) Jutun myydyimmät oluet USA:ssa lista pistää silti naurattamaan. Bud Light, Miller Lite, Budweiser, Coors Light...

Sama homma itsellä! Ensi tutustuminen taisi tulla Brooklyn Lagerin parissa. Sitten Brooklynin IPA. Anchorin Liberty Ale, Olf Foghorn ja Porter, Sierra Nevada Pale Ale, Flying Dogit jne. Jenkeistä tulee ihan helvetisti hyviä oluita pienpanimoilta, mutta monella on varmasti kuva maissoluen maasta, jossa "laihdutus"-oluet edustavat amerikkalaista olutkulttuuria. Noihin verrattuna kotimaiset Koffit ja Lapin Kullatkin maistuvat oluelta.

Toivottavasti Alko ottaa valikoimiinsa vielä Samuel Adamsin tuotteita. Olutoppaassa saaneet hyviä pisteitä, mutta itse en ole koskaan maistanut ja ovat jo poistuneet valikoimista. Ehkä jostain olutravintolasta voisi vielä löytyä?Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 29.12.2008 20:48
Toivottavasti Alko ottaa valikoimiinsa vielä Samuel Adamsin tuotteita. Olutoppaassa saaneet hyviä pisteitä, mutta itse en ole koskaan maistanut ja ovat jo poistuneet valikoimista. Ehkä jostain olutravintolasta voisi vielä löytyä?
Tai edes ottaisi valikoimiinsa Samuel L. Jacksonin oluen.

(http://www.hairweb.org/images-stars/samuel-l-jackson.jpg)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 30.12.2008 00:43
Hahah, olinkin unohtanut tuon Chappelle's Show'sta. Mä oon noista Samuel Adamseista maistanut vuosi sitten Winter Lageria, josta mielikuvaksi on jäänyt mausteinen. Kesällä maistoin Old Bankissa Boston Lagerin, joka muistutti hieman Brooklynin Lageria, mutta oli kaiketi hieman vaaleampi.

Tämän takia tulee aina mieleen, että pitäisiköhän sitä alkaa tehdä ihan muistiinpanoja oluista. Kauan sitten juoduista olosista kun ei tuppaa muistamaan paljon mitään. Varjopuolena muistiinpanoille on kuitenkin mielestäni harrastuksen liika systematisoituminen, jolloin ei oikein tunne enää nautiskelevansa mallasjuomaa, vaan suorittavansa jotakin.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 30.12.2008 01:24
Olutblogi?


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.12.2008 10:16
Aika hyvinhän nuo muistiinpanot tässäkin threadissa pysyvät. Toki voisi rustailla jonkun listan ihan omaan käyttöön. Siitä olisi ihan jees seurata miten maku on muuttunut. Harvemmin se haastava olut maistuu samalta toisella kertaa, varsinkaan jos edellisestä maistamisesta on aikaa. Myöskin tilanne missä sen oluen juo vaikuttaa aika paljon noihin muistiinpanoihin. Onko jo vahvassa laitamyötäisessä ja juoko sen kotona vaiko lähi kapakassa.Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fraeon - 31.12.2008 03:03
Onko ihmisillä Highgaten Old Emberistä (tai Old Alesta, ilmeisesti ovat pitkälle samanmakuisia) mitään kokemusta? Tuttu kauppasi halvalla, voisi aloitella uudenvuoden sillä.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 31.12.2008 10:33
Old Ember
http://olutopas.info/beers.php?olut=660
Old Ale
http://olutopas.info/beers.php?olut=661Itsellä ei ole kokemuksia noista kahdesta, ainostaan saman panimon Davenports Top Brew De Luxesta, joka oli täyttä kuraa. Viinaolut. Tosin nuo kaksi ovat saaneet parhaat pisteet tuon panimon tuotteista.

Luultavasti aloittelijalle suhteellisen haastavia, mutta juo alle muutama annos alkomahoolia, niin lieventää ensijärkytystä. Siitä tosin ei ole paluuta sitten, jos nuo nappaavat. Ei paljon keskiolut enää maistu. :)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 05.01.2009 09:14
No niin! Aika monet ovat Awards-aiheessa postanneet ylivoimaisesti parhaaksi pelaajaboardin aiheeksi Ohrapirtelöt!-aiheen. ;D

Silti täällä pyörivät mr. Turilaan lisäksi vain allekirjoittanut. Haastan siis kaikki oluesta vähänkin kiinnostuneet boardilaiset rohkeasti kokeilemaan uusia oluita ja kertomaan kokemuksiaan niistä.

Aloittelijoille vinkkejä:

-Maistakaa vehnäoluita ja lambiceja (esim. Lindemans Kriek, maitokauppaolut, lambic). Nämä ovat varmasti helpoiten lähestyttäviä perinteisten lagerien ohella.
-Ostakaa oikea olutlasi. Esim. 2.2e maksava Hartwallin Gourmet logolla varustettu tulppaanilasi. Löytyy Citymarketeista kautta maan. Myydään luultavasti gourmet-oluiden läheisyydessä.
-Viilentäkää olut siihen lämpötilaan mitä pullossa suositellaan. Mitä vahvempi olut, sitä lähempänä huoneenlämpöä. Lagerit ja vehnäoluet voi juoda jääkaappi kylmänä.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Doinkki - 05.01.2009 15:33
Adjektiivireservini on turhan vaatimaton tätä threadia varten, vaikka kittaankin kaljaa laidasta laitaan.

No ei vaan, ihan laiskuuttani olen jättänyt postailematta. Jos tulee törmättyä johonkin postaamisen arvoiseen litkuun niin katellaan sitten.  ;)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 05.01.2009 20:19
Täytyy tuonne elokuulle odotella että pääsee Alkon hyllyjä tutkimaan ja polttamaan rahaa. Mielenkiintoista on kyllä lukea näitä viestejä ja varmasti tulee itsekin kokeiltua tulevaisuudessa näitä laatuoluitakin.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 05.01.2009 23:50
Esimerkillistä rekrytointityötä, Gba!

Sitten asiaan. Nyt on tulossa Alkoon taas ameriikanherkkua: Flying Dog Snake Dog IPA (http://alko.fi/tuotteet/fi/770664). Tämä oli jo 5,6 prosenttisena "ruokakauppaversiona" tujakkaa tavaraa, joten uskallan odottaa, että 7,1%:nen keitto on sellainen humalapommi, että se räjäyttää pankin.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 06.01.2009 11:23
Kiitän Turilas!

Jenkkioluiden saapuminen alkoon on aina pieni juhlan aihe. Toivokaamme suurta menestystä, jotta päättävät tahot tajuaisivat hommata niitä lisää.

Ja itse maisteluasiaan(olin autolla, joten maistoin vain suullisen):

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Tuoksussa todella paljon jo aiemmin mainittua savukinkkua, maussa ei niinkään. Toki tämä savulle maistuu, mutta ei todellakaan häiritsevästi. Vahvana sivumakuna. Todella pehmeä ja mielyttävä olut. En muuten aluksi edes tajunnut että tämä on lageria. Selvisi sitten etiketin tekstejä tihrustaessa.

Ayinger Weizen-Bock

Muistaakseni melko hedelmäinen makea tuoksu, mutta suhteellisen vahvasti maistuva. Sitrusmainen raikas maku. Eikä todellakaan olisi uskonut, että oluessa on 7.1% alkoholia. Ei tuota maistanut ollenkaan ja olin täysin selvinpäin. Hyvää oli, ostakaa pois.
Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 20.01.2009 20:35
Tuli käytyä Black Doorissa parilla...

Liberty Ale hanaversio

Ei hirveän hyvää verrattuna pulloversioon. Aika hapanta. Kaveri sanoi, että itsekin ihmetteli happamuutta. En suosittele hanaversiota.

Rochefort 6

Pullosta. Laimeampaa kuin 8 ja 10, tietenkin. Melko makea olut, kuten nuo alkon Rochefortitkin. En itse hirveästi pidä näistä. Täyteläinen trappisti(luostari), mutta mieluimmin joisin kasia tai kymppiä.

Sen jälkeen Arkadiasta tuli haettua...

Belhaven Wee Heavy

Aika makea tämäkin, ainakin omaan makuuni. Hyvät pisteet sai olutoppaalta. Plussaa hienosta pullosta ja oluen väristä. Toista kertaa en osta.

   
Broughton Champion Double Ale


Oluttyyli: Old/Traditional Ale. Maku mitäänsanomaton ja suuntuntuma melko ohut. Tuntui kuin olueeseen olisi lisätty vettä. Ilmeisesti tuo oli sekoitettu kahdesta eri oluesta. Näin ainakin etiketissä muistaakseni luki.

Flying Dog Old Scratch Amber Lager


Helposti juotava, mutta tunkkainen amerikkalainen höyryolut. En aiemmin ole höyryoluita juonut, enkä jatkossakaan varmaan tule niihin ihastumaan. Ei tämä nyt pahaa ollut, mutta liian mitäänsanomaton. Vaahtoa ei ollenkaan, mitä itse pidän tavallaan hyvänä asiana. En ikinä ole hirverästi pitänyt vaahdon mausta, oli kyseessä sitten mikä olut tahansa.


Onneksi matkaan tarttui vanhoja tuttavuuksia, Koffin Porteria ja Lindemansin Kriekiä. Aivan helvetin hyviä oluita molemmat.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 28.01.2009 23:41
Onpas nyt india pale alen -ystävillä sesonki Alkossa! Flying Dogin Snake Dog India Pale Ale tuli viikko sitten myyntiin ja tällä viikolla Alkoihin rantautuu Brewdogin Punk IPA. Snake Dogia olin aiemmin maistanut 5,8% versiona, mutta tämä Alkoon tullut oli 7,1%:nen. En pysty mitään vertailua suorittamaan, sillä tuota vähempialkoholista join reilu vuosi sitten. Joka tapauksessa 7,1:nen oli erittäin kelvollinen olut. Aluksi humalointi oli verrattain pistävän oloinen, mutta muutaman siemauksen jälkeen makuhermot tottuivat ja herkkuahan se oli. Pelotti, kun Olutoppaassa niin haukkuivat tämän uuden version.

Punk IPAa olen aiemmin juonut Uudessa Apteekissa viime kesänä, joten siitäkään en hirveästi osaa nyt sanoa. Mielessä on vain sellainen hämärä ajatus siitä, että se olisi ollut jotenkin erikoislaatuista. Ja sen muistan tietenkin, että kyllähän se maistui! 3 euroa ja rapiat nyhtävät pullosta, joten ei ole edes älyttömän paha hinta. Voi olla, että päätyy vakiorotaatioon, jos nyt sitten säväyttää.

Karhu Korpisavukin tulossa tällä viikolla Alkoihin. Naurattaa kuitenkin tuolla Alkon kuvauksessa seuraava kohta:

"Oluttyyppi: savuolut
Muuta: Savuoluista poiketen Korpisavussa on vain mieto savunmaku"

Pitihän se arvata...:lol: Toivottavasti eivät nyt sitten Schlenkerlaa tuon edestä nakkaa pois valikoimasta.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.01.2009 18:22
Snake Dog IPA oli kyllä tuhtia tavaraa. Makua piisasi, ei todellakaan mikään helppo. Jotenkin hieman tunkkainen, mutta silti nautittava. En itse päässyt koko pulloa tuhoamaan, kun autolla olin, mutta varmasti ostan itsekin.

Tänään paikalliseen pubiin real aleja maistelemaan. :)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Xerobos - 02.02.2009 05:15
Omat adjektiivini oluiden suhteen ovat hyvää ja vielä parempaa, mutta nyt otin asiakseni tulla kertomaan, että maailman paras olut on valittu ja se on ruotsalainen Närke Kaggen Stormaktsporter. En ole maistanut, mutta kuulostaa hyvältä.

Hyvä Ruotsi! (http://ruokala.iltasanomat.fi/Public/Uutiset?func=showone&news_id=1391)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 09.02.2009 00:17
Närke Kaggenia Alkoon ja sassiin! Joop, mutta pieni rajapyykki tuli vastaan omassa olutharrastuksessani, sillä männä viikolla bongasin kolmannensadannen olueni. Vielä on pitkä matka sinne tuhanteen, mutta näillä opintotukirahoilla ei oikein voi hirveästi tahtia kiristää.

Tampereella tuli pistäydyttyä vaihteeksi Nordicissa, missä join Huvilan valmistamaa Nuuttipukki-olutta. Mainio katajalla maustettu olut, sillä kataja tosiaan maistui siinä erittäin selvästi eikä vain häivähdyksen verran. Minä miellyin tähän tuotteeseen, mutta harmillista on, että se taitaa olla kausituote ja valmistettu ainoastaan Tampereen Gastropubeille.  Nordicissa otin myös Mallaskosken Pohjanmaa Pale Alea, mutta siinä ei ollut mitään erikoista, melko mautonta ja vetistä. Saunan jälkeen maistuisi varmaan tuollainen pale ale, vaikka rapsakkaa humalointia kaipaisi silloinkin roimasti enemmän.

Gastropub Tuulensuussa maistoin Harviestounin Ola Dubh Special Reserve 12:ta. Highland Park -viskitynnörissä kypsytetty skottilainen ale. Maistui hieman Old Engine Oililta, jolle olisi tykitetty epo-hormoonia suoneen, eli vielä roimasti parempi olut kuin Old Engine Oil, joka on sekin mainio. Oli myös mielestäni parempi kuin Brewdogin Paradox, joka on sekin skottilainen viskitynnyrissä kypsytetty stout.

Plevnassa piti tietty vielä käydä uutuustuote Nokikana maistamassa. Oli kyllä mielenkiintoinen tuote, savuvehnäolut siis kyseessä. Savuisuus peitti tyypillistä vehnäoluiden hedelmäisyyttä ja banaanisuutta, joka hieman jäikin taka-alalle. Maut kuitenkin olivat tasapainossa, sillä ne tukivat toisiaan ja hyväähän se soppa loppujen lopuksi oli.

Jyväskylässä join perjantaina Vihreässä Haltijattaressa vanhaa tuttavuutta North Coastin Old Rasputin Imperial Stoutia. Aivan esimerkillinen tyylinsä edustaja. Siemailin yhtä pullollista puolitoista tuntia, sillä jälkimaku oli niin vahva, ettei tarvetta uudelle hörpylle tullut vähään aikaan. Brewdogin Cult Lageria maistoin myös ja olihan oikein mainio vaalea laakeri. Sopivan rapsakka ja raikas, ihanteellista saunajuomaa, jos Alkosta saisi.

Niin, ja Karhun Korpisavukin tuli testattua. Se oli juuri sitä mitä siltä saattoi odottaa, eli savun maku oli ammattitaidolla piilotettu. Jos etiketissä ei savua mainittaisi, tuskin sitä sieltä kunnolla löytäisikään. Turhan makeaakin oli. Ei jatkoon.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 09.02.2009 19:48
Korpisavua en ole vielä päässyt testaamaan. Ei meinaa löytyä mistään.
(http://www.alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=719947)

Brooklyn Local 1:stä ostin kaksi pulloa ja toinen on nyt juotu. Kaukana saman panimon tuotteista, niin hinnaltaan(9.89e/0.75), kuin maultaankin. Hienosti posahti korkki auki, melkein kuin skumppapulloa olisi avannut. Väri kauniin kuparinen. Runsas pitkäkestoinen vaahto. Tuoksu melko kevyt ja hedelmäinen. Makukin myötäilee tuoksun hedelämäisyyttä ja mausteisuutta löytyy, mutta kumminkin melko hillitysti. Hiilihappoisuus rokottaa pisteitä roimasti. Se pistelee ikävästi, tuntuu kuin jotain peruskeppanaa joisi. Samantyyppinen hapokkuus. Odotin oluelta todella paljon, Brooklyn lager ja IPA ovat suosikkejani, mutta tämä ei uponnut.
(http://www.alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=742166)

   
Batemans Victory Ale


Miedon makuinen hedelmäinen bitteri. Itse en huomannut mitään alkoholimaisuutta, vaikka oppaassa näin sanotaan. Liukkaasta suuntuntumasta ei voi olla kuin samaa mieltä. Ostan varmaan toisenkin kerran. Plussana vielä hieno meriaiheinen etiketti.Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 11.02.2009 18:46
Gastropub Tuulensuussa maistoin Harviestounin Ola Dubh Special Reserve 12:ta. Highland Park -viskitynnörissä kypsytetty skottilainen ale. Maistui hieman Old Engine Oililta, jolle olisi tykitetty epo-hormoonia suoneen, eli vielä roimasti parempi olut kuin Old Engine Oil, joka on sekin mainio. Oli myös mielestäni parempi kuin Brewdogin Paradox, joka on sekin skottilainen viskitynnyrissä kypsytetty stout.

Niin, ja Karhun Korpisavukin tuli testattua. Se oli juuri sitä mitä siltä saattoi odottaa, eli savun maku oli ammattitaidolla piilotettu. Jos etiketissä ei savua mainittaisi, tuskin sitä sieltä kunnolla löytäisikään. Turhan makeaakin oli. Ei jatkoon.

Nyt on maistettu yllämainitut.

Itse pidin Special Reserveä huonompana kuin Old Engine Oilia. Oluthan oli siis hemmetin hyvä ja pidin myös viskin mausta, joka tulvahti aina kitalakeen nielaisun jälkeen. Siltikin moottoriöljy vie pidemmän korren omassa taulukossani. Vielä kun hinta on noin roima, niin ei tuota viitsi ostaa useasti.

Karhu maistui karhulta, mutta tuoksui savukinkulta. Maussa voi erottaa sitä savua oluen lämmetessä, mutta aika keinotekoiselta se vähäkin maku maistui. Ikävää ettei suurilla panimoilla ole halua panostaa tuotteidensa laatuun. Tuskin Korpisavu tavallistakaan tallaajaa kiinnostaa, kun ei maultaan eroa normi keppanasta. Tai no vannovathan jotkut(itseäänpettävät) vain tietyn suomalaisen keskioluen nimeen, heihin tämä mielikuvamarkkinointi varmaan uppoaa.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 17.02.2009 18:28
Turkuun oli Kupittaan Citymarkettiin tullut Nøgneä, Mikkelleriä, Nynäshamnsia ja Huvilaa! En osannut ollenkaan hillitä itseäni, vaan oluita lähti 30 eurolla reppuun. Ei pitäisi ostaa varastoon, sillä join kaikki viikossa pois. :rollaus:

Mikkellerin It's Alight (Mikkellerin nettisivujen mukaan Alright) oli kyllä erikoinen elämys. Erittäin hapanta olutta, muistutti happamuudessaan mielestäni hieman valkoviiniä. Mausta löytyi roppakaupalla omenaa. Aivan mahtava olut, kuten Gbakin taisi aiemmin hehkuttaa. Hienoa, että pääsin tätä maistamaan.

Nynäshamnsilta ostin Sotholmen Stoutin ja Bedarö Bitterin. Sotholmen Stout muistutti hieman Guinnessiä ollen kuitenkin mielestäni hieman paahteisemman ja katkeramman makuinen. Bedarö Bitter puolestaan oli kaiketi yksi parhaista ruokakauppaoluista, mitä olen juonut. Kukkeaa hedelmäisyyttä ja neulasia. Nam!

Nøgneä oli valikoimassa Brown Ale, Bitter, Havrestout ja Wit. Ostin kaikkia lukuunottamatta Witiä. Havrestout oli aika perussettiä, mutta ehkä hivenen kermaisempi suutuntuma oluessa oli kuin normaalisti stouteissa. Kaura ei maun puolesta erottunut mitenkään mainittavasti ainakaan. Brown Ale oli hyvää, mutta tyylilleen kummallisen katkeraa ja erittäin paahtunutta. Itse nauttisin brown aleni pähkinäisen makeina ja suklaisina, mutta Nøgnen Brown Ale toi mieleen jopa stoutin. Värikin oli erittäin tumma.

Nøgne Ø:n Bitter korjasi tänään päivän päätteeksi koko potin kotiin. Aurinkoisena helmikuun päivänä tunnelma oli kohdillaan, kun kippasin Bitterin lasiin. Kuohkeaa vaahtoa tuli aika perkeleesti, mutta mallasjuoma asettui tuoppiin lopulta oikein nätisti. Oluessa on erittäin upea oranssinkultainen väri. Tuoksussa olin haistavinani sitruunalakritsaa. Maku on erittäin katkera, kukkean hedelmäinen ja mäntyisen pihkainen.

Näistä jatkoon:
Mikkeller It's Alright
Bedarö Bitter
Nøgne Ø Bitter

Sitten pitäisi vielä käydä Nöökkenin Wit ja Huvilan oluet ostamassa, kunhan vain olisi varaa.Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 23.03.2009 18:28
Jolly Pumpkin Bam Noire

(http://jollypumpkin.com/brew-news/BAMNOIRE-tile.jpg)


Tällä kertaa oli maisteluun saapunut yhdysvalloista Jolly Pumpkinin panimolta ihka aito Saison. Hintaa pullolle kertyi 17.90e (Yksi hyvin pieni erä oli tarjolla K-Citymarket Vuosaaressa hintaan 17,90€ -olutopas.info).

Odotukset olivat korkealla hinnasta ja oluttyylistä johtuen. En aiemmin Saisonia ollut juonut, enkä varmaan jatkossakaan erottaisi tätä jostain toisesta tummasta happamasta oluesta. Tämä ei tarkoita sitä, että olut olisi ollut pahaa. Päinvastoin hyvää oli, mutta paljon miedompaa kuin mihin olin varautunut. Makeaa, happamahkoa, suuntuntumaltaan melko kevyttä johtuen hiilihaposta. Kokonaisuus kumminkin kunnossa. Helposti juotava olut tämäkin.

Tuntuu että nykyään ei enää löydy sellaista, niin vahvaa olutta joka ei olisi omaan makuun helposti juotava. ;D


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 23.03.2009 19:14
Tuntuu että nykyään ei enää löydy sellaista, niin vahvaa olutta joka ei olisi omaan makuun helposti juotava. ;D
Samaa olen minäkin pohtinut. Toisaalta tuli eilen Adnams The Bitteriä ryystäessäni mieleen, kuinka se paras uutuudenviehätys on olutharrastuksesta mennyt. Vielä toissa syksynä tuli ihmeteltyä uusia oluttyylejä ja makuja, mutta nyt maistelu on vain näiden tyylien eri varianttien siemailua. No, ei oluesta silti maku ole mihinkään mennyt. Hyvää on ja maistuu, se on pääasia. Täälläkin oli muuten Kupittaan Citymarketissa noita Jolly Pumpkinin tuotteita, mutta liian kovan hinnan vuoksi jäi ostopäätös syntymättä.

Alkoon ei ole lähiaikoina tullut mitään järisyttäviä uutuuksia, joten olen keskittynyt ruokakauppojen tarjontaan. Tuo yllämainittu Adnamsin The Bitter oli oikein mainio ja virkistävä olut futsal-treenien perään. Maitokauppavahvuudesta huolimatta erinomainen bitter, jota voisin kuvitella ostavani useamminkin.

Lindemansin Faron ja Gueuzen join lauantaina. Olivat yllättävän samanmakuisia, Faro hieman makeampi, vaikka molemmat liian makeita. Harmi, ettei Suomesta saa kunnon, hapanta lambicia muualta kuin olutravintoloista.

Laitilan Kievari Mämmiltä odotin oluesta kuultuani edes jotakin, mutta maksalaatikkovertaukset olutoppaan puolella karsivat näitä odotuksia aika huolella. Ja kyllä, maksalaatikkohan se siinä oluessa maistui eikä mämmi. Suuri, suuri pettymys.

Alkon puolelta olen lähiaikoina maistanut mm. Svaneken Staerke Prebenin. Tavallista parempi viinalager, joten hintaansa ja alkuperämaahansa nähden tämä olut oli pettymys. Nyt kuitenkin pieni toivo elää, josko Alkoon tulisi ensi jouluksi Svaneken Choco Stoutia, jota maistoin 2008 Helsinki Beer Festivalilla. Siinä oli sellainen konvehtiolutherkku, jota haluaisin jouluruoan jälkeen jälkiruokana nauttia.

Toinen, kovin kehuttu uutuuskaan, Traquair Jacobite Ale, ei maistunut minulle. Siinä oli sellainen tympeän karvas maku, josta en välittänyt ollenkaan.

Tänään taidan kaataa lasiin Oppigårdsin Easter Alen.Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 01.04.2009 10:28
Harviestoun Ola Dubh Special Reserve 16

Aiemmmin tuli maistettua "12-vuotinen", nyt vuorossa oli neljä vuotta pikkuveljeään vanhempi tuotos. Sopivissa nousuissa tuli tuo olut kaverin kanssa puoliksi juotua, joten parhaat nyanssit makuaistista olivat jo hioutuneet pois. En osaa sanoa oliko tässä mitään eroa nuorempaan versioon. Pitäisi maistaa selvinpäin ja vierekkäin.

Hyväähän se oli, mutta tarkempaa analyysia on turha tehdä kun sen verran tuiterissa oli tuon juodessa. :)

Highgate Old Ale

Helposti juotava miedonmakuinen britti ale. Liukas suuntuntuma, aika samanlainen kuin aikaisemmin maistamani Batemansin Victory Ale.

Alkoon on muuten tullut uusi Schwarzbier eli Saksalaista mustaaolutta, ei noitakaan liiemmin ole alkossa näkynyt.

Köstritzer Schwarzbier (http://alko.fi/tuotteet/fi/776356)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 25.05.2009 21:00
Mikkeler Draft Beer.
Arkadian erikoisvalikoiman olut.
Hinta 9.29€/0.75

Väriltään punaruskea, tuoksultaan makea, hedelmäinen. Tulee mieleen Brooklynin tuotteet, tuoksultaan siis. Hedelmäinen maku, joka kaipaisi mun mielestä enemmän humalointia, mutta kaipa se on paatuneen rapeiden lagerien ystävän puhetta.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Koo - 25.05.2009 21:03
(http://www.diamondbeer.com/images/bottles/mongozo.jpg)


Reilun kaupan banaaniolut. 3e pullo, ei ollut kovin hääviä. Liian makea.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 25.05.2009 21:11
Noi hedelmäoluet on monesti melko karmivia, jotain esanssia tungettu täyteen. Sama kuin jotain feikkisiideriä(golden cap, upcider jne) joisi.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Koo - 25.05.2009 21:16
Jep jep, ensimmäinen maistamani hetelmäoluthan se olikin ja varmaan myös viimeinen.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.05.2009 18:30
Brooklyn lager ja Nognen IPA ovat taas Alkon valikoimissa, molemmissa vieläpä Alkolle harvinainen hinnanlasku!


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 01.06.2009 18:15
IPAn kaappasinkin Ørbaekin Honey Wheatin kanssa tänään. Yllättävän hyvä kesäolutkattaus tuli Alkoon täksi kesäksi, vaikka oikeastaan ei aiempina vuosina kesää ole Alkossa älyttömästi kai noteerattukaan oluiden osalta. Hoegaardenia on silti ikävä, vaikka St Bernardus Wit saatiinkin. Bernardus kun on vähän monimutkaisempi, eli sitä ei voi vetää ykkösellä huiviin janojuomaksi niin kuin Hoegaarden-pullon.

Svaneken Skipper Clements ja Oppigårdsin Summer Ale olivat myös kokeilemisen arvoisia ja ostan varmaan vielä uudestaankin. Oppigårdsista tuli mieleen, että onkohan heillä vain yksi pääresepti, jota aina pikkuisen sesongin mukaan muokataan, sillä muistinystyröiden mukaan sekä joulu-, pääsiäis- ja tämä kesäolut ovat olleet aika samankaltaisia humalapommeja. Hyvää olutta toki silti.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 04.08.2009 20:31
Nyt kun on tullut täytettyä 18, niin voi oikeastaan kunnolla alkaa harjoittamaan tätä harrastusta.

Eilen kävin päivällä äidille hakemassa paketin postista, niin päätinpä samalla käydä kaupan puolella. Hetken aikaa tuijotin K-Marketin oluthyllyjä. Meinasin jo ottaa Lahden Sinisen, mutta päätinkin ottaa Hartwallin Classic Porterin, koska se näytti juhlallisemmalta. Maku nyt tietenkin on pienoinen shokki tälläiselle, joka on pääasiassa juonut vain peruslagereita. En mikään adjektiivi-hirmu ole kuten olutasiantuntijat, mutta tekee mieli sanoa tuosta Classic Porterista, että se oli ehkä liian paahteinen.

Illemmalla juteltiin kaverin kanssa, kuinka pitää käydä Alkossa joku päivä ostelemassa vähän erilaisia oluita. Varsinkin sahti kiehtoo. Pakko päästävä maistamaan sahtia.

Sitten käytiin vielä myöhemmin baarissa. Kaveri tarjosi ensimmäiseksi Newcastle Brown Alen. Ei kai "oikeat olutasiantuntijat" pidä tätä hyvänä oluena, mutta tälle nuorelle kollille kyllä tuoppi maistui. Tykkäsin karkkimaisesta mausta. Seuraavaksi otin ihan normaalin Sandelsin. Ja Sandelsista on pakko sanoa, että olen ollut pidemmän aikaa sitä mieltä, että se on näistä suomalaisista peruskeskareista ehdottomasti paras.

Sen jälkeen maistettiin jotain vehnäolutta. Oli kummallekin uusi kokemus. Suhteellisen jännää tavaraa, mutta minun on ainakin sanottava, että tykkäsin siitä. Pitää tutustua tarkemmin näihin vehnäoluisiin. Viimeiseksi otin Rebelin, mutta en oikein muista mitä mieltä olin siitä.

Tan Tan Tan Tan


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 05.08.2009 18:33
Hyviä vehnäoluita alkosta:

Ayinger Ur-Weisse         
Ayinger Bräu-Weisse
Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel
Wittekerke


Rohkeasti vaan kori täyteen kaikkia uusia oluita, joka kerta kun alkossa käyt. Vain kokeilemalla selviää mikä itsestä maistuu parhaalta.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Ephram - 05.08.2009 20:00
(http://img268.imageshack.us/img268/1738/imgp7047.jpg)


Viimeaikaisista oluthankinnoista Lidlin budjettipils Perlenbacker pääsi yllättämään; maultaan itselleni mieluisampi kuin lähes kaikki kotimaiset olutmerkit. Oikeastaan vain Karhu pystyy kilpailemaan. 0,5 litran long neck-pullo perlenbackeria kustantaa 1,59 euroa, tölkissä vielä 20 senttiä edullisempi.

Saksalaisen halpamarketin halpisvaihtoehdoista tuo nousee mielestäni ylitse muiden. Grafenwalder ei esimerkiksi toimi minulle lainkaan, maistuu enemmänkin myrkyltä.  :)


Oluet maistuvat pienissä erissä meikäläisellekin, mutta kovasti halpamerkkien ehdoilla ollaan tähän asti menty. Josko sitä tänä syksynä alkaisi maistella harvinaisempiakin merkkejä. Ei ne oluet juomalla lopu! Uusien merkkien maistelu soveltuu sinällään mitä parhaimmin ei-humalahakuiseen juomiseen.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 05.08.2009 20:27
Mä en maista markettioluissa pahemmin eroja. Kusta kaikki.

Karhua otan jos on otettava kun ukki opetti sitä aikoinaan juomaan.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 05.08.2009 21:45
Joo, siis ei noissa keppanoissa käytännössä mitään eroa ole. Enemmänkin mielikuva eroja.

Kannattaa maistaa tummia oluita ja aleita. Niitä löytyy myös maitokauppa versioina. Suomalaisten pienpanimoiden oluitakin löytyy suht. hyvin esimerkiksi Sellosta.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 06.08.2009 17:55
18 vuotta pamahti eilen mittariin joten matka kävi luonnollisesti Alkoon ja tämän triidin innoittamana oluthyllylle. Eilen tuli nautiskeltua pullo Harviestoun Old Engine Oilia ja tänään vuorossa oli Koffin Porter. Moottoriöljy oli näistä kahdesta omaan makuun parempaa, mutta Porterikin oli (yllättäen) huomattavasti parempaa kuin markettioluet. Mitään erityistä syväanalyysiä en näistä osaa heittää, mutta aika hyvin vastasivat oluet ennakko-odotuksia.

Tästä on hyvä jatkaa harrastusta. :)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 06.08.2009 17:59
18 vuotta pamahti eilen mittariin joten matka kävi luonnollisesti Alkoon ja tämän triidin innoittamana oluthyllylle. Eilen tuli nautiskeltua pullo Harviestoun Old Engine Oilia ja tänään vuorossa oli Koffin Porter. Moottoriöljy oli näistä kahdesta omaan makuun parempaa, mutta Porterikin oli (yllättäen) huomattavasti parempaa kuin markettioluet. Mitään erityistä syväanalyysiä en näistä osaa heittää, mutta aika hyvin vastasivat oluet ennakko-odotuksia.

Tästä on hyvä jatkaa harrastusta. :)
Voi vittu ku siä oot nuori!


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 06.08.2009 19:12
Old Engine Oil ja Koffin Porter ovat kyllä parhaimpia tummia oluita mitä suomesta saa. Itse tykkään hemmetisti ja aina lähtee alkosta pari pulloa matkaan.

Nyt on tosin tullut litkittyä Saaremaa Tuulikin Tumea, kun virosta kävin hakemassa muutaman laatikot. Hemmetin kova hinta&laatu suhde. Taisi olla 14e/koppa. Pehmeä ja makea maku, ehkä hieman liian makea mun mieleen, mutta kyllä tuota juo.

Saaremaa Tuulikin export Lagerkin
ihan hyvää perus keppanaa. Raikas maku, hyvä janojuoma. Nyt kesällä menee se 1-2 tlk/päivä.Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 07.08.2009 23:05
Voi vittu ku siä oot nuori!

Kannattaakohan moisen vanhuksen edes kallista bisseä maistellakaan, makuaisti on jo varmaan mennyt..


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 09.08.2009 11:43
Perjantaina ajokortti, niin heti Prismaan. Oluthyllyiltä otin twelvarin Karhua illan juhlimista varten. Lisäksi otin Kukko Lagerin. Sattumalta näin oman luokanvalvojankin hyllyillä, hehehh..

Sen jälkeen ensimmäistä kertaa Alkoon yksinään täysi-ikäisenä. Olipas valinnan vaikeutta. Päätin, että en otakaan mitään hienoa olutta nyt, vaan päädyin ottamaan siiderin. Magnersin (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/788244) otin FutisForumin "Tosimiesten siiderit"-topicin innoittamana. Tosin saman perheen Bulmers-tuote on kuulemma parempaa. Vaikka tämä on ohrapirtelöt-topic niin on sanottava, että Magners oli ihan hyvää. Scrumpy Jackia pitäisi hommata, ihan hemmetin hyvää.

Kavereilta sain lahjaksi kassin, jossa oli:
- Karhu Korpisavu
- Chimay (Blue?)
- Olvi Tuplapukki
- Kukko Pils
- Sandels IV
- Leffe Brune
+ HUTTUNEN-PUNAVIINIPURKKI (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006036)  :lol: :lol: :lol:

Nuo kaikki on tallella vielä. Eilen illalla join Kukko lagerini parantaakseni oloani ja pakko sanoa, että Laitilan pojat osaa tehdä ihan hyvää lageria.

Korpisavu ei taida olla erikoista ja Tuplapukista en pahemmin välittänyt. Kukko Pilsiä en ole maistanut. Chimay on myös uusi tuttavuus. Leffeä sisko kerkesi kehua, saa nähdä onko hyvää. Sandelsin III on suosikkini näistä "halpislagereista", varman maistuu myös nelonen.

Pitää aina välillä käydä hankkimassa vähän kalliimpia oluita Alkosta ja Citymarketista.  :)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 09.08.2009 12:20
Oikein sydäntä lämmittää huomata, että täällä Ohrapirtelöt-ketjussa on pari uutta, innokkasta maltaisen ystävää. :)

Kukko Pilsiä en ole maistanut.
Mielestäni paras tuote sarjassa "oluita illanviettoon". Sopivan maukas, muttei monimutkainen. Ehdottomasti suomalaisten "bulkkien" aatelia.

Varsinkin sahti kiehtoo. Pakko päästävä maistamaan sahtia.
Loistavaa! Sahtia on valitettavan harvoissa Alkoissa ja niissäkin vain Finlandia Sahtia ja sen Strong-versiota, Arkadian Alkossa on myös Lammin Sahtia. Itse en ensimmäisellä kerralla sahdista liiemmin välittänyt, mutta nykyään se on ehdottomasti yksi suosikkioluttyyleistäni. Jalo, suomalainen perinnejuoma, jota haluaisin joskus oppia itsekin valmistamaan. Ja jos vehnäoluista muuten tykkää niin todennäköisesti tykkää myös sahdistakin.

Ite en ole nyt kesällä hirveesti uutuuksia bongailut, pari kertaa toki Tampereella olutravintolat koluttu läpi. Gastropub Nordicissa sain vaihteeksi melkoisen olutelämyksen, kun kaverin kanssa otettiin rinnakkaismaisteluun Mikkellerin Warrior ja Simcoe Single Hop IPAt. Simcoe oli aivan tajunnanräjäyttävän hyväntuoksuinen, kuin pala tropiikkia olisi tuulahtanut hajureseptoreihin. Tuoksussa muistelen haistaneeni ainakin persikkaa ja vadelmaa ja kaikki tämä siis vain humaloinnin takia. Mitään kummallisia lisäaineksia ei ollut oluessa käytetty. Maultaan Single Hopit jäivät hivenen pliisuiksi ja olisivat varmaan juurikin tarvinneet jonkin toisen humalalajin ryydittämään makua.

Muutoin ovat täälläkin näin kesällä maistuneet simppelimmät oluet.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 09.08.2009 16:32
Näistä säilytyksistä en ymmärrä mitään. Eli kannattaako näitä Chimayta ja Leffeä säilyttää ihan huoneenlämmössä?


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 09.08.2009 17:23
Lyhyehköjä aikoja voi säilyttää ihan huoneenlämmössä ja viilennellä sitten haluamaansa lämpötilaan, kun juomisen aika tulee. Valolta kannattaa oluet pitää suojattuina. Ei ne kovin herkästi mene pilalle, paitsi sahti, joka on tuoretuote ja vaatii jääkaappilämpötilan. Ite pidän yleensä piakkoin juotavat oluet jääkaapissa ja otan ne sitten tarpeen mukaan huoneenlämpöön lämpiämään ennen nauttimista.

Jos taas puhutaan kypsyttämisestä, eli erilaisten vahvempien oluiden maun muokkaamisesta pidempiaikaisella varastoimisella (kuukausista jopa moniin vuosiin), kannattaa säilytyspaikkana olla viileähkö, mutta ennenkaikkea tasalämpöinen tila. Tässäkin tapauksessa säilytyspaikan tulee olla valolta piilossa. Chimayn Blue on yksi hyvä kandidaatti kypsyttelyyn kuten monet muutkin vahvat belgialet, samoin imperial stout -tyylin oluet sekä barley winet.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 09.08.2009 17:53
Selvä. Eiköhän Leffe tule ainakin juotua lähipäivinä. :peukku: (tänne tarvittaisi peukku-hymiö)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 10.08.2009 18:19
Juon juuri Leffe Brunea.

(http://www.drinksdirect.co.uk/acatalog/leffe_brune_33cl.jpg)


Pettymyksellisesti - melko hajuton.
Tulee mieleen luumu.
Suuhun jää kiva makeisuuden lämpö.. mutta alkoholi pistää silti liikaa.
Tylsähkö.
Pullo tyylikäs, mutta juoma oli pienoinen pettymys.
6,5% - nyt on sopivan rento olo.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 10.08.2009 19:43
(http://www.thebrandunion.com/Images/News/84/MGD%20Bottle_th.jpg)


Itsekin tuli tänään käytyä Citymarketissa, piti lähinnä hintavertailua tehdä mutta tulihan sitä sitten tällainenkin otettua mukaan. Meinasin Coronan ottaa ensin mutta päädyinkin tähän kun Coronaa on tullut maisteltua ennenkin.

Kyseessä siis Amerikkalainen peruslager, hintaa on Suomessa pari euroa pullolta. 4,7% näyttäisi pullon kyljessä lukevan, vaikka maun puolesta olisi luullut laimeammaksi. Hiilihappoa tuntui löytyvän varsin reippaasti, mutta suutuntuma oli silti kovin pehmeä. Parhaimmillaan varmaan janojuomana/ruuan kanssa nopeasti kiskaistuna, ei tästä nautiskeluun oikein ole. Jälkimaku oli varsin heikko, vehnäinen. Eroaa kovin vähän suomalaisista markettioluista, ei ole tuplahinnan väärti tämä. ;)

Mielenkiintoinen korkki pullossa muuten, ennen en ole törmännyt kierrettävään kruunukorkkiin. Liekö sitten kovinkin yleinen jenkeissä?


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: zoukka - 10.08.2009 19:53
Millers on kyllä pahinta paskaa mitä olen baarista ostanut.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: tiong - 10.08.2009 22:31
Jättäkää nuo lagerit suosiolla väliin, sillä paljon parempia makuelämyksiä saa muista oluttyyleistä. Itse suosin etenkin (imperial) stouteja sekä vahvasti humaloituja pale aleja. Lagereihin en sorru, sen verran hirveää kuraa ne ovat. Kannattaa tutkia Olutoppaan (http://olutopas.info/) tarjontaa ja listata Alkon oluet pistejärjestykseen (http://olutopas.info/selaa.php?class=shop&id=1)


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Sharkie - 10.08.2009 23:08
Mielenkiintoinen korkki pullossa muuten, ennen en ole törmännyt kierrettävään kruunukorkkiin. Liekö sitten kovinkin yleinen jenkeissä?

Siellä valtaosassa kaljapulloista - ja muistakin, kuten spiriteistä - on tuollainen kapine. Kätevä ku perkele, ja kruunukorkin avaaminen käsin tuo myös kivan miehekkään pikkuviban. ;) Onko korkkityypillä verrattuna suomalaisiin jotain merkitystä esimerkiksi juoman säilymisen kannalta, sitä en tiedä.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 11.08.2009 01:19
Jättäkää nuo lagerit suosiolla väliin, sillä paljon parempia makuelämyksiä saa muista oluttyyleistä. Itse suosin etenkin (imperial) stouteja sekä vahvasti humaloituja pale aleja. Lagereihin en sorru, sen verran hirveää kuraa ne ovat. Kannattaa tutkia Olutoppaan (http://olutopas.info/) tarjontaa ja listata Alkon oluet pistejärjestykseen (http://olutopas.info/selaa.php?class=shop&id=1)
Mutta siellähän on lager heti kuudenneksi parhaana listalla. ;)

No juu, mutta kyllä vaaleissa lagereissakin joskus löytyy. Ainakin monet amerikkalaiset pienpanimot tekevät laadukasta tavaraa, mm. Brooklyn Lager ja Boston Lager ovat erittäin maittavia. Lisäksi tietenkin pilsit tarjoavat yleensä sitä parempaa, ronskisti humaloitua kultalageria, ääriesimerkkinä Panimoravintola Plevnan Petolintu.

Pitää varoittaa vasta oluiden maailmaan uppoutuneita siitä, että esimerkiksi tuon listan kärkinimi, Rochefort 10, voi olla aika kimurantti tapaus ennen kuin makuaisti alkaa kunnolla päästä sisään maltaiseen ulottuvuuteen. Itse en vieläkään oikein täysin ymmärrä vahvojen belgialejen viehätystä, mutta kai se sieltä vielä ajan kanssa tulee. Imperial stoutit ja India pale alet olivat myös alkuun hankalia, mutta nykyään ne ovat, kuten tiongillakin, suosikkityylejäni.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 11.08.2009 19:53
Lagereista on hyvä aloittaa, mutta kannattaa toki heti ottaa maisteluun myös tummia oluita. Lagereissa tuo makujen kirjo on paljon ohuempi.

Miller on aika vettä, ei humalointia ollenkaan. Hapokkuuskin niin ja näin. Maissilla maustettua vettä kuuman kesäpäivän viilennykseen.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 12.08.2009 21:07
Maistelenpa tässä Brooklyn Lageria ja pakko sanoa että tähän mennessä juoduista oluista menee kyllä suosikiksi. Maku on mielenkiintoinen, lageriksi toki tunnistaa mutta maku on lappariin verrattuna ihan toista luokkaa, pehmeämpi ja hedelmäisempi. Maun lisäksi on pakko kehua vielä oluen upeaa väriä, jo lasiin kaataessa nousi esiin makuodotuksia jotka realisoituivat juodessa.

Raskaan päivän jälkeen ei paljoa paremmin voi itseään palkita. 8)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 12.08.2009 21:43
Hyvä hyvä. Olet oppinut tunnistamaan yhden parhaista tummista lagereista mitä alkosta saa.

Suosittelen vielä jenkkioluista Anchorin Liberty Alea. Ihan he-le-ve-tin hyvää.

http://alko.fi/tuotteet/fi/751304

Jos haluatte kaveriporukassa vielä hieman hienostella, niin ostakaa kimppaan Brooklynin Local 1, hieman haastellisempi.

http://alko.fi/tuotteet/fi/719947


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 12.08.2009 23:10
Tästä triidistä pääsee kyllä hyvin liikkeelle, monta kiinnostavaa olutta on löytynyt testattavaksi. ;) Suositukset kuulostaa oikein hyvältä, pitääpä ehkä jotakin hakea Alkosta loppuviikosta.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 13.08.2009 16:45
Niin, ja Karhun Korpisavukin tuli testattua. Se oli juuri sitä mitä siltä saattoi odottaa, eli savun maku oli ammattitaidolla piilotettu. Jos etiketissä ei savua mainittaisi, tuskin sitä sieltä kunnolla löytäisikään. Turhan makeaakin oli. Ei jatkoon.
Yhdyn tähän.

En maistanut aluksi minkäänlaista savua, sitten mutsi maistoi ja hihkaisi, että selvästihän tuossa maistui. Sen jälkeen olen ehkä hieman jonkinlaisia savusaunamaisia makuja aistinnut juomasta, mutta ne vähäisetkin tuntuu kyllä niin keinotekoiselta.

Mutta kyllähän tämä menettelisi jossain saunaillassa meren läheisyydessä saunan jälkeen.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 13.08.2009 16:57
Jep. Jos kuitenkin jäit kaipaamaan kunnon savun makua niin kaappaa seuraavalla kerralla Alkosta ympäri vuoden saatavilla oleva Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Siinä meinaan löytyy savukinkkua ja tervasta. Jouluisin tuosta tulee yleensä myyntiin vielä ytympi versio eli Urbock. Tosin kuumille keleille en tuota Märzeniäkään suosittele, sateisena syysiltana puolestaan napakymppi.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 14.08.2009 16:27
Viikonloppu!!!!

Piti käydä koulun jälkeen hakemassa Alkosta yksi Sinebrychoffin Porter. Tässä sitä juuri juon ja minun on sanottava, että on kyllä hinta-laatusuhdeltaan älyttömän hyvä. Epäilen, että vehnäoluet on enemmän mun juttu, mutta kyllä tämä toimii. Ruisleipää nesteenä, nami nami. Monelle saattaa juoman vahvuus olla pieni miinus, mutta minusta tämä on sopivan vahva. Tulee ihan sopivan rento olo jo tästä yhdestä. Alussa maku vähän pisti, mutta juoman lämmettyä hieman, minäkin lämpesin. Ihan helvetin hyvää. Hyvä Suomi.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: tiong - 14.08.2009 22:14
(http://olutopas.info/beerpix/1/1001.jpg)


Tuli synttäreiden kunniaksi korkattua kaapista viimeinen Harviestoun Ola Dubh Special Reserve 16 (http://olutopas.info/beers.php?olut=1001), joka on kyllä ehdottomasti Arkadian Alkon erikoisvalikoiman suurinta herkkua. Kyseinen saman panimon Old Engine Oiliin pohjautuva ale on siis kypsytetty 16-vuotiaassa viskitynnyrissä ja maussa sekä tuoksussa tuo todellakin tuntuu. Muutenkin olut on aika lähellä imperial stouteja maultaan, mutta viskimäisyys paistaa selvästi läpi. Loistava nautiskelujuoma, jota tulee kyllä jatkossakin ostettua aina kun tilaisuus tulee.

Tämä 16-vuotias versio on muuten paras Alkossa myytävistä Ola Dubheista, 12:ssa ja hiukan kummallisesti myös 30:ssä viskin maku ei tule yhtä vahvasti esille jolloin makuelämys jää vähän laimeammaksi. Ravintoloista saatavat 18 ja 40 ovat vielä testaamatta.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: lloyf - 15.08.2009 02:16
Vaatii kai vielä oluet tottuttelua, kun tänään ostin pullon old engine oilia ja ei mielestäni mitään kovin hyvää ollut..


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Koo - 15.08.2009 13:02
Brooklyn Lageria join eilen pullon (ensimmäistä kertaa) ja hyvää oli. Korkkasin vaan pullon vähän liian lämpimänä, muttei se paljoa häirinnyt. Maku erinomainen, vaikkei millään tapaa kuitenkaan hirveän selkeästi erilainen kuin muut lagerit.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Anders Helevete - 15.08.2009 23:35
Tämän ketjun innoittamana päätin tänään tehdä reissun alkoon ja löysinkin sieltä kaksi tässä ketjussa useaan otteeseen esille tullutta putelia. Elikkäs mukaan tarttui pullo Stallhagen Dunklesia ja pullo Sinebrychoffin portteria. Dunklesin tuossa äsken korkkasin ja täytyy sanoa, että maku on siis sata kertaa miellyttävämpi kuin perus suomikeppanoissa, mitä on tullut litkittyä aivan liikaa tässä viime aikoina (ei sillä, että niissä mitään vikaa olisi). Nautiskelen tuon nyt tässä hitahkosti ja kerron sitten myöhemmin mietteitäni tuosta portterista  :)
Edit. Nyt on portteriki korkattu ja nestemäistä ruisleipäähän tää on niinku fysse tuossa jo mainitsikin. Ruisleipäys on onneksi kirjoissani vain hyvä asia  :) Sopivan tujua mielestäni myöskin.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 29.08.2009 18:00
Ajokorttia piti juhlistaa eilen jollakin hienommalla oluella joten päätin tehdä visiitin Arkadian Alkoon. Hetken hyllyä tutkittuani olin rajannut vaihtoehdot Brooklyn Local 1:n ja Harviestoun Ola Dubh Special Reserve 12:n välille. Koska ei ollut kaveria mukana niin päädyin sitten Ola Dubh 12:n puolelle, ei tarvinnut yksin kaataa isoa pulloa kurkusta alas.

Vähän pelkäsin että olut on liiankin "hieno" tällaiselle aloittelijalle, hintaa on kuitenkin reippaasti joten olisi ollut sääli todeta se pettymykseksi. No, nyt olen sitä maistellut ja maku on mahtava. Viski maistuu mukavasti olematta kuitenkaan hallitseva, tammisuutta ja lakritsia olin myöskin tunnistavani. 16 -ja 30-vuotiset pitää vielä testata, on tämä sen verran hyvää. Harmi että hintaa on old engine oiliin verrattuna kaksinkertaisesti, kyseessä ei kuitenkaan ole tuplasti parempi olut.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 29.08.2009 19:00
Koffin Porterin join tänään taas. Vähän on kurkku vielä kipeä, joten makunystyrät ei kunnolla toiminut. Vielä olisi jääkaapissa odottamassa Nokian Året Runt, tumma juoma sekin. Året Runtin ja Porterin sai juuri sopivasti neljällä eurolla. Pitää suosia suomalaisia! (http://futisforum2.org/Smileys/original/tuoppi.gif)

 (miksei täällä ole tuoppi-hymiötä käytössä?)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 29.08.2009 21:15
(http://www.nokianpanimo.fi/images/uploads/juomat/runtbig1.png)


Tässä illan mittaan väsyneenä juonut kurkku kipeänä. Mutta siitä huolimatta toimii. Vähän piristi iltaa kylmä Året Runt. Tälläiselle aloittelijalle todella helppo juoma.

Tuli mieleen, että kukas lautalainen uskaltaa järjestää sen olutpelimiitin, mistä oli aikaisemmilla sivuilla puhetta?  :P


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.08.2009 22:50
Jos joltain löytyy sopivan kokoinen kämppä, niin mikä ettei. Laatuoluita ja pelejä. Kelpaa kyllä.

Alkoon on taas tullut mielenkiintoinen olut.

Flying Dogin Road Dog Porter

http://alko.fi/tuotteet/fi/725674


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 23.09.2009 18:28
Koff Porteriin on syntynyt läheinen side. Vaikka yritänkin välttää Sinebrychoffin juomia (KARHU-boikotti!!), niin Porterista en pysty luopumaan. Hintalaatu-suhdeltaan ihan mielettömän kova. Tuli maistettua viime perjantaina myös Velvetiä, mutta se oli luonnollisesti melkoista litkua Porterin rinnalla.

Pari viikkoa sitten join myös sen Chimay Bluen. Olisi kai pitänyt säilyttää kauemmin, että maku olisi tullut paremmin esille. Nythän on Chimay Red ja Blue toistaiseksi poistumassa Alkon valikoimasta, joten voisi ehkä hakea talteen ja säilyttää vähän kauemmin.

Tämän päivän ostoksiin kuului Ayinger Bräu-Weissen light-versio ja Tsingtao (<3). Tuon vehnäoluen säästän viikonloppuun, mutta tänään on juotava kylmä Tsingtao. Citymarketin olutvalikoima on mielettömän hyvä!


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Doinkki - 28.09.2009 21:47
Ne tuttavuudet, jotka ovat tämän vuoden puolella jääneet mieleen:

http://olutopas.info/?olut=688
http://olutopas.info/?olut=49

En jaksa limboilla sen kummemmin adjektiivien kanssa, mutta Bad King John on rehellisen karvas setti kovuutta, ja äsken juotu Kasteelbier on aika erikoinen tuttavuus. Kuin punaviinin ja oluen hybridi. Molemmat ovat kuitenkin tosi jees.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 29.09.2009 11:48
Ihan kiva, kun vanhemmatkin huomanneet tämän uuden harrastuksen. Mukavaa vielä, kun toinen on puolet vuodesta ulkomailla matkoilla.

Viikonloppuna sain Tshekistä muutaman oluen:
- Pilsner Urquell
- Budvar Budweiser
- Radegast

Tiedän - aika perusoluita, joita voi löytää maitokaupoistakin. Mutta eihän siinä mitään vikaa ole. Varmasti uppoaa, osaahan tsekit pienten kokemusteni mukaan tehdä oluita! Seuraavaksi olisi porukat menossa Kreikkaan lomailemaan, kai sieltäkin tulee jotain..

e: Nyt juon Budvaria. Tarkennetaan, että tämä on vielä tumma Budvar.Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 24.10.2009 22:43
Nyt olisi taas hyvä syy käydä Alkossa:

http://www.alko.fi/tuotteet/fi/781776


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: tiong - 25.10.2009 10:29
Nyt olisi taas hyvä syy käydä Alkossa:

http://www.alko.fi/tuotteet/fi/781776

Jeps, varsinkin kun saatavilla näyttäisi olevan toukokuussa 2008 pantua batchia joka on jo juomakelpoista. Ostinkin noita saman tien viisi pulloa kaappiin. Tarkoituksena olisi kypsytellä paria pulloa vielä lisää ainakin vuoden ajan mutta saas nähdä tuleeko herkuteltua nuo aiemmin...


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 25.10.2009 11:40
Satasta pitää käydä muutamat pullot kaappiin, ennen kuin ne loppuvat. Hyvä että tuli lisäerä, luulin jo ettei tuota enää tulisi.

Eilen tuli taas maisteltua ihan kunnolla, mielenkiintoisin oli ehdottomasti Mikkeller Black. Double Imperial Stout, prosentteja mukavat 17.5%. Ei kolmeen pekkaan saatu yhtä pulloa juotua, vaan puolet jäi vielä jääkaappiin. Todella tuhtia kamaa. Desi tai kaksi aromilasiin ja hiljalleen nautiskellen tuo menee. Vauhtia ei voi pitää, erittäin haastava olut.

Vaikka oli 4-5 annosta alla, niin alkoholin pystyi maistamaan helposti, kaveri joka ei paljon oluita juo irvisteli melkoisesti. En suosittele juomaan ensimmäisenä oluena, muuten tulee vähän liian raakana läpi. Talven lämmittäjäksi erinomainen, mutta haastava olut.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Turilas - 25.10.2009 14:50
Kävin pari viikkoa sitten Kööpenhaminassa ja tottakai piti muutamat olut- ja panimoravintolat kiertää sekä olutta kotiin puodeista ostaa. Ostin lopulta olutta tuliaisiksi n. tuhannella kruunulla eli n. 140 eurolla, millä irtosi 30 pulloa erilaisia pienpanimo-oluita. Oli melkoinen homma raahata sitä urheilukassia kotipuoleen. Pakko laittaa kuva, jos vaikka jollekulle herahtaisi vesi kielelle:

(http://i600.photobucket.com/albums/tt86/J_Matula/Kasa/DSCN1317.jpg)

Mm. Mikkelleriä, Raastedia, Amageria ja Djaevlebrygiä. Myös muita tanskalaisia pienpanimo-oluita, joitakin belgejä ja joitakin amerikkalaisia. Great Divide Yeti Imperial Stout, Hercule Stout ja De Dolle Extra Export Stout suurimpina aarteina.

Kunpa Suomessakin olisi olutkauppoja... Viihdyin Barleywine nimisessä puodissa puolisen tuntia oluita valkkaillen ja olo oli totisesti kuin lapsella karkkikaupassa.

Eilen tuli taas maisteltua ihan kunnolla, mielenkiintoisin oli ehdottomasti Mikkeller Black. Double Imperial Stout, prosentteja mukavat 17.5%. Ei kolmeen pekkaan saatu yhtä pulloa juotua, vaan puolet jäi vielä jääkaappiin. Todella tuhtia kamaa. Desi tai kaksi aromilasiin ja hiljalleen nautiskellen tuo menee. Vauhtia ei voi pitää, erittäin haastava olut.

Vaikka oli 4-5 annosta alla, niin alkoholin pystyi maistamaan helposti, kaveri joka ei paljon oluita juo irvisteli melkoisesti. En suosittele juomaan ensimmäisenä oluena, muuten tulee vähän liian raakana läpi. Talven lämmittäjäksi erinomainen, mutta haastava olut.
Joskus vuosi sitten maistelin tuota itse kavereiden kanssa. Itse tykkäsin, mutta yhden kaverin mielestä tämä ei enää oikein ollut olutta. Pikkuhuppelissa tästä aiheesta kyti melkein ilmiriita. :lol:


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 30.10.2009 18:34
Iskä toi työreissulta mm. Valentins Weissbier.

(http://beeradvocate.com/im/beers/29702.jpg)


Tuon näköinen tölkki. Vehnäolutta.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 30.10.2009 20:35
Tänään Gallowsiin, espoolaiset(ja muut) messiin.

http://www.kolumbus.fi/gallows/


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 31.10.2009 13:20
Bourbon County Stout     13,0 %      Goose Island, USA


Tykeintä kamaa mitä tuli maistettua. Pikimustaa, vähäisellä vaahdolla. Tuoksussa hallitsee lakritsa, maussa Bourbon-tynnyrien tuoma viski. Hintaa 14.90e/0.35plo. Ei hintansa väärti, ellei tykkää viskeistä enemmänkin ja silloin saa halvemmalla litrahinnalla ihan oikeatakin viskiä.

Oude Geuze Mariage Parfait     8,0 %      Frank Boon, Belgia


Todella hapan, se oli ensivaikutelma. Niin sitruksinen, että se meinaa peittää alleen kaiken muun. Kesällä varmaan maistuisi paremmin terrassilla nautittuna, mutta nyt vahvojen stouttien ja Imperial Pale Alejen keskellä ehkä turhankin kevyttä.

Hair of the Dog Adam               10,0%       Hair of the Dog, USA


Tästä nyt ei nyt jäänyt ihmeellisempiä muistijälkiä. Hyvä täyteläinen old ale. Olutopas 45p.
+ pari ennen maistettua

Voin sanoo, et hieman pyöri päässä ton satsin jälkeen, kun frendille pääsi.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 02.12.2009 20:18
Melko vähiin on jäänyt viime aikoina ostelut. Jospa sitä tässä kuussa kävisi pitkästä aikaa vähillä rahoilla. Mitään hinta-laatusuhteeltaan hyviä jouluoluita??


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: tiong - 02.12.2009 21:39
Melko vähiin on jäänyt viime aikoina ostelut. Jospa sitä tässä kuussa kävisi pitkästä aikaa vähillä rahoilla. Mitään hinta-laatusuhteeltaan hyviä jouluoluita??

Testattiin kavereiden kanssa viime viikonloppuna suurin osa noista Alkon oluista ja itse rankkasin parhaimmiksi Mikkellerin Santa's Little Helperin, Nøgne Ø God Julin ja Ayingerin Winter- ja Weizenbockit. Myös Aventinus Weizen-Eisbockia täytyy suositella lämmöllä, joskin tuota pitää kypsytellä muutama kuukausi, sillä Alkoista löytyvä erä on sen verran tuoretta.

Tuolta löytyy oppaan ranking kyseisitä tuotteista: http://olutopas.info/selaa.php?class=kausi&id=1&show=wavg&limit=alko


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 12.12.2009 16:43
Nyt on Ayinger Weizen-Bock ostettu jouluksi. Pitää myöhemmin käydä lisää hankkimassa oluita. :)

Viime yönä tuli ukko Belgiasta työreissulta. Toi muutaman oluen sieltä:

(http://shop.belgianshop.com/acatalog/Can_Jupiler_beer_33.jpg)

Jupiler, 5,2% (iso tölkki)

Kaiser Premium Beer, 4,7%

(http://images.forum-auto.com/mesimages/466431/Duvel.jpg)

Duvel, 8,5%


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 17.12.2009 19:11
Tänään tuli haettua jouluksi Samuel L. Jack... Samuel Adams Winter Lager. Oli myös ilahduttava yllätys Alkossa, sillä siellä oli ilmoitus, että nyt saa myös sahtia. Pitääkin käydä joku päivä ostamassa.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 23.12.2009 23:50
Huh huh, jouluoluiden olemassaoloon tuli havahduttua aika myöhään. Tässä joulukuun aikana tuli pistettyä Alkoon parin päivän välein rahaa. Jouluoluista parhautta edusti Nøgne Ø God Jul sekä Samuel Adams Winter Lager. Ayinger Winter-Bock oli myös aivan mainio. Pettymyskin joukkoon mahtui, Flying Dog K-9 oli heikko esitys varsinkin kun saman panimon Road Dog Porterista pidin kovasti.

Jouluoluiden ulkopuolelta tuli myös löydettyä yksi uusi suosikki, nimittäin skotti Innis & Gunn Original oli todella hyvää. Ei hirvittävän vahva, vaan pehmeä ja makea olematta kuitenkaan makeudeltaan päällekäyvä. Toffeen maun ja tammisuuden havaitsin ensin katsomatta etikettiä, sitten kun oikeaan suuntaan ohjattiin niin vaniljaakin löytyi.


Tänään onkin juhlittu joulua oluen merkeissä. Alkot vaan alkoivat olemaan jouluoluiden puolesta aika lailla ei oo-linjalla, joten ei löytynyt kuin pullo God Julia. Kylkeen ostin sitten Lindemans Kriekin, josta pidin paljon, sekä Karhu Korpisavun joka olikin aika hirveä esitys. Maitokauppaversio on hyvä jano/ruokajuoma mutta tästä ei ollut kyllä mihinkään.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 24.12.2009 00:07
Jouluoluiden ulkopuolelta tuli myös löydettyä yksi uusi suosikki, nimittäin skotti Innis & Gunn Original oli todella hyvää. Ei hirvittävän vahva, vaan pehmeä ja makea olematta kuitenkaan makeudeltaan päällekäyvä. Toffeen maun ja tammisuuden havaitsin ensin katsomatta etikettiä, sitten kun oikeaan suuntaan ohjattiin niin vaniljaakin löytyi.
Toi on ihan kelpo olut, varsinkin se rommiversio erottui edukseen. Sitä ei vissiin enää alkosta saa, mutta varmaan alan pubeista edelleen.

Eilen maistoin ~2v tauon jälkeen uudestaan Spitfireä. Olipas laimea olut, vetinen ale, helposti juotava janonsammuttaja. Huomaa hyvin eron siihen, kuinka muutama uusi vuosi sitten maistoi tuota ensimmäisen kerran ja silloin maistui todella katkeralta.  :lol:


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 05.03.2010 21:03
Jouluoluiden ulkopuolelta tuli myös löydettyä yksi uusi suosikki, nimittäin skotti Innis & Gunn Original oli todella hyvää. Ei hirvittävän vahva, vaan pehmeä ja makea olematta kuitenkaan makeudeltaan päällekäyvä. Toffeen maun ja tammisuuden havaitsin ensin katsomatta etikettiä, sitten kun oikeaan suuntaan ohjattiin niin vaniljaakin löytyi.
Toi on ihan kelpo olut, varsinkin se rommiversio erottui edukseen. Sitä ei vissiin enää alkosta saa, mutta varmaan alan pubeista edelleen.

Alkossa törmäsin tähän tänään. Oli merkitty uutuudeksi. En osaa sanoa onko parempaa kuin original, mutta kyllä tämäkin maistuu.
Viime aikoina jäänyt oluen juonti kyllä lähes täysin, Heinekenia ostin laivalta lavan ja tölkki tai pari tulee välillä otettua. Eiköhän tässä taas kohta innostu.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: 720 - 16.04.2010 13:41
Kävikö muut lautalaiset olutfestivaaleilla tänä vuonna? Itse tuli pari tuntia vietettyä tuolla, en tosin kovin montaa olutta juonut kun budjetti ei sitä sallinut. Suomen vahvin olut Everfrost tuli kuitenkin testattua ja olihan se herkkua, hinta vaan oli älytön. Muita testattuja oli Lammin Sahti, Salitosin tequila-versio ja uskomattomalta kuulostava b-shake, olutlimonadi. Viimeinen oli kyllä ihan mehua kuten kolmesta prosentista kykeni päättelemäänkin. Paljon kiinnostavia oluita täytyi jättää väliin mutta kyllähän näitä festivaaleja riittää.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 30.04.2010 12:38
Porukat tuli Ranskasta. Yhden perus-Kronenborgin lisäksi tuli saatu kolme komeaa pulloa:

Fischer Réserve Ambrée
Fischer Tradition
Pelforth Brune

(http://www.all4beer.com/a4b/components/com_fireboard/uploaded/images/Fischer_reserve_1_s.jpg)

(http://media.telemarket.fr/imgnwprd/000/000340/00034045/00034045-t0.jpg)

(http://www.fotobank.ru/img/CP00-2951.jpg?size=l)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 07.08.2010 10:45
Tulin yöllä kotona ja pöydällä odotti tutun näköinen heppu:

(http://www.casasfumando.com/wp-content/uploads/2010/02/WBHob032.jpg)


Hetken tuli mietittyä, että jossain olen tuon nähnyt.  :lol:


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Doinkki - 30.01.2011 21:42
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2010072612092161_ru.shtml

Vastaavaa tännekin kiitos. Kukapa ei haluaisi juoda citykarhua oikean KARHUN persereiästä?


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Minna - 14.05.2011 19:08
Ostin tänään Alkosta italialaisen Forst Premium Lager -oluen. Ohikulkiessa iski vain silmään tuo pullo, ja ajattelin kokeilla. Grillaamisen yhteydessä tuon ajattelin nauttia, ja olikin aivan oivan makuinen. Ei huono ostos. Voisin kuvitella myös, että pitsan kanssa voisi maistua erityisesti, italiainen olut kun vielä on. Täytyy joskus testata niinkin tätä.

(http://www.meiranova.fi/upload/pictures/lo_res/184294_sdch.jpg)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 14.05.2011 20:24
Suomalainen olut sopii vaimon hakkaamisen kanssa.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: echoes - 14.05.2011 20:41
Suomalainen olut sopii vaimon hakkaamisen kanssa.
(https://www.pelaajalauta.fi/files/106/fatpreesens.PNG)


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Ephram - 19.05.2011 23:13
Nautintona olut alkaa 1. kesäkuuta MTV3:lla (http://www.mtv3.fi/makuja/ajankohtaista.shtml?1323268)

Tämä vaikuttaa aika kiinnostavalta ohjelmalta. Saa nähdä miten pinnallista kamaa on luvassa, vai mennäänkö syvällekin oluiden maailmaan. Eiköhän kuitenkin kyseessä ole aika tavan kuluttajille suunnattu show, joilla ei ole vielä syvää tietämystä aiheesta. Sellainenhan minäkin olen, ei siinä.

(http://farm4.static.flickr.com/3479/3707927592_67b9ec2fce.jpg)


Eilen tuli puistoilun ohella muutama Nobelaner kumottua kurkusta alas. 0,79 euron tölkkihinnallaan (0,33L) tämä Lidlin olut on yksi valtakunnan halvimpia oluita, ellei jopa nykyään halvin, sen jälkeen kun Grafenwalderin hinta nousi.

Aika vetistä settiä. Humala maistuu ehkä enemmän kuin kotimaisissa perusoluissa? Muutama tölkki kylmänä menee varsinkin kesäillassa kevyesti, mutta isommat määrät alkavat varmasti tökkiä. Ainakin minun kulutuksellani, joka on muutaman tölkin luokkaa kuukaudessa.Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 20.05.2011 12:58
Nobelaner on Lidlin paskin olut.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 20.05.2011 13:47
Heh, oma aihe ja en ole postannut yli vuoteen. On tässä olutta juotu enemmän kuin koskaan, ei sen puoleen.

Nobelaner on(imo) Lidlin paras olut lidlin omista oluista, olutoppaan mielestä Schwaben Bräu Pilsner on paras. Kaikki lidlistä saatava olut on enemmän tai vähemmän ihan tavallista keskaria, ei eroa juurikaan suomalaisista. Ei lidliin kannata olutharrastusta silmällä pitäen mennä.

Ephram kun juot vain muutaman oluen kuukauteen, niin hinta tuskin on ongelmana. Suosittelen kokeilemaan joka kerta jotain uutta, ostat vaikka yhden vanhan ja yhden uuden. Itse harrastan tätä joka kerta, aina muutama uusi matkaan jos löytyy ja varsinkin maitokaupoista löytyy jatkuvasti uutuuksia, isojen markettien olutvalikoima on vertaansa vailla.

Maitokaupoista saatavia helposti juotavia, mutta kumminkin ihan maistuvia oluita: Mallaskosken Kuohu Vaalea ja Mallaskosken Kuohu Amber
Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Minna - 20.05.2011 15:18
Tuo Lidlin Nobelaner on kyllä ihan juotavaa olutta, eikä tosiaan ole edes hinnalla pilattu. Ei se ehkä sitä parhainta makuelämystä perusoluista tarjoa, mutta hintansa väärti on ehdottomasti.

Itsekin on tullut nyt aina välin otettua jotain erikoisoluita, ja maistettua niitä. Kiva välin maistella ja herkutella jollain vähän tyyriimmälläkin, mutta sitäkin maittavammalla oluella. Ei se yksi (tai parikin) kalliimpaa olutta onneksi taloutta kaada. Ja makuelämyshän se on tärkeintä.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 20.05.2011 16:37
Pysähyin eilen sattumalta jossain Lammin lähistöllä. Siellä olisi myyty isoissa pakkauksissa Lammin sahtia. Hitsi kun teki mieli ostaa, mutta ei mulla nyt sellaiseen varaa ole. :(

Itelle on kyllä erikoisoluet jäänyt viime aikoina harmittavan vähiin, kun olen tyytynyt vaan vetämään halpoja kännejä ja ostanut noita perusbulkkilagereita. Lähinnä muuten tulee ostettua Olvia ja Sandelsia, koska haluan tukea suomalaista tuotetta. Sinebrychoffin ja Hartwallin lagerit jää hyllyyn, koska Olvi on symppis ja suomalaisempi. Karhun kohdalla varsinkin vituttaa se, että se oli porilaisten ylpeyden aihe ja nykyisin sitä tehdään ihan muualla. Tällaisia pieniä periaatteita, mutta ainakin omaan kännimakuuni Olvi ja Sandels on hyviä. Olvi on halpa ja Sandels on bulkkilagereiden kuningas Suomessa.

Porukat asuvat nykyisin Saksassa ja tuli alkuvuodesta siellä käytyä. Oli aikamoinen "lapsi karkkikaupassa" -efekti, kun ruokakauppaan pääsi. Kaikenlaisia oluita, viinaa ja viinejä löyty - todella halvalla. Se myös huvittaa, että suomalaiset käyvät Virossa halvan viinan takia ja samalla eestiläiset hakevat Saksasta juomat, koska siellä on halpaa. Omaan makuun noi saksalaiset on parempia oluita kuin vastaavat suomalaiset.


Otsikko: Re: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: despo - 20.05.2011 19:02
Tulin yöllä kotona ja pöydällä odotti tutun näköinen heppu:

...

Too much info.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Vin - 19.10.2012 20:49
Jouduin viikolla mainonnan uhriksi. Foxilta tuli joku dokkari Guinnessin panimosta irlannista, ja sitä katsellessa rupesi tekemään aivan älyttömästi mieli k.o. lafkan olutta (vaikken ollut Guinnessia koskaan ennen juonutkaan)  ;D Piti sitten käydä kokeeksi ostamassa yksi tölkki.

Tykästyin. En ole juuri koskaan olutta juonut sen kummemmin, enkä oluisiin tutustunut, mutta tuo kelpasi kerrasta. Nyt sitten kauppareissulla nappasin mukaan tölkin Kozelia. Ihan hyvää tämäkin, mutta Guinness on parempaa.

Pitääpä ottaa nämä tummat oluet maisteluun.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: kas - 08.11.2012 13:28
Suosittelen vaihtamaan ruokakaupan alkoon. Alkon Belgialaiset ovat aika hyvä paikka aloittaa (trappisteista myydään muistaakseni Chimayta, Orvalia, Rocheforttia ja Westmallea, suosittelen lämpimästi myös Leffeä ja Grimbergeniä), ovat niin helppoja tykätä.  Ja varo vaan, ei mene kauaa ennen kun istut olutravintolan penkillä ja maksat kahdeksan euroa tuopista.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Vin - 25.11.2012 14:39
Päätin sivistää itseäni oluiden suhteen ja jatkaa maistelukierrosta. Aldaris Porteris-pullo tarttui eilen matkaan alkosta, myyjän suosittelemana. Kelpasi. Veikeän makean oloinen olut, eikä edes pahan hintainen.

(http://www.alko.fi/cgi-bin/gwi.exe/gm?Model=com/gwiimageload.gws&Id=790696)


Otin samalla reissulla mukaan myös pullollisen Henry Westons-siideriä jonka tiesin jo entuudestaan varsin hyväksi siideriksi.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: migge - 08.12.2012 10:12
Jouluksi porukoille ja ajattelin viedä tuliaisina laadukasta jouluolutta. Hesarin testin voittajalla ei varmaan voi mennä kovin pahasti metsään: http://www.hs.fi/ruoka/Jouluoluttestiss%C3%A4+l%C3%B6ydettiin+kolme+huippuolutta/a1354685713637


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Doinkki - 09.12.2012 16:01
Toi Mikkeller oli kyllä tosi jees, mutta itse pidin vieläkin enemmän Ayingerin Winter-Bockista. Jumaliude mitä herkkua!

Kolmanneksi sijoittunut saksalainen nimihirviö on jo entuudestaan tuttu ja sitä tulee kitattua säännöllisesti lähikuppilasta, joten jätin sen tällä kertaa väliin. Harmi, ettei tuota Brewdogia ollut paikallisessa Alkossa.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Gba - 09.12.2012 16:16
Migge, suosittelen kyllä ostamaan ainakin pullon tuota Aecht Schlenkerla Rauchbieriä. Erinomainen savuolut, maistuu aivan savukinkulta. Imo paras noista kaikista. Tuo testivoittaja on nimittäin sitten suhteellisen katkera, koska sitä humalaa on siinä runsaasti. Tosin kyllä sekin hyvää on. Ei noilla millään metsään mene, kunhan ei osta noita pilsnereitä ja vaaleita lagereita, ne eivät sovi jouluun.

Toinen mitä noista voisi suositella on Svaneke Choko-Stout tai sitten käyt alkosta Young's Double Chocolate Stoutia (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/704466). Todella tumma ja suklaisen makuinen. Sopii hyvin vaikka jouluruokien jälkiruuaksi sitten sohvalla istuessa.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 09.12.2012 16:57
Ite en ole tuosta Ayingerin Winter-Bockista pitänyt, mutta Samuel Adamsin Winter Lagerille ehdoton suositus. Mutta mitä ihmettä? Eikö Alkosta saa tänä vuonna mitään Nogne Ø:n jouluolutta?


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: migge - 10.12.2012 16:06
Migge, suosittelen kyllä ostamaan ainakin pullon tuota Aecht Schlenkerla Rauchbieriä. Erinomainen savuolut, maistuu aivan savukinkulta. Imo paras noista kaikista. Tuo testivoittaja on nimittäin sitten suhteellisen katkera, koska sitä humalaa on siinä runsaasti. Tosin kyllä sekin hyvää on. Ei noilla millään metsään mene, kunhan ei osta noita pilsnereitä ja vaaleita lagereita, ne eivät sovi jouluun.

Toinen mitä noista voisi suositella on Svaneke Choko-Stout tai sitten käyt alkosta Young's Double Chocolate Stoutia (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/704466). Todella tumma ja suklaisen makuinen. Sopii hyvin vaikka jouluruokien jälkiruuaksi sitten sohvalla istuessa.
Savuolut varmasti hyvä valinta, mutta en usko että sopii jälkkäriksi saatikka ruoan kanssa, kun jyrää kuitenkin kaiken muun maun allensa. Tota Double Chocolate Stouttia olenkin joskus maistanut, mutta tosiaan jälkkäriksi voisi maistaa tollasta Svaneke Choko-Stoutin. Arvostelun kuvaus ainakin lupaa hyvää.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: Vin - 08.09.2013 13:30
(http://www.liquorland.co.nz/stock/892096.jpg)


Sattuneista syistä viime aikoina on tullut tutustuttua uusiin juomiin, niin siidereihin kuin ohrapirtelöihinkin. Ennen en ole muutamaa poikkeusta lukuunottamatta juuri oluita juonut, esimerkiksi kotimaiset perusoluet olen kaikki jättänyt pois, eivät vaan maistu.
Steinlager Pure on oikeastaan ensimmäinen vaalea olut, jota maistelen mielelläni. En osaa kuvailla sitä mitenkään hienommin, mutta maku on samaan aikaan varsin voimakas, mutta kuitenkin, nimensä mukaisesti, puhdas ja raikas. Hieman mauton jopa. En tiedä löytyykö tuota suomesta, jos löytyy niin suosittelen kokeilemaan.


Otsikko: Vs: Ohrapirtelöt
Kirjoitti: migge - 12.02.2015 22:53
Nostetaas tätä.

Tuossa viimekesänä tuli hieman hurahdettua oluisiin. Satunnaisen maistelun sijaan aloin pitämään kuvapäiväkirjaa maistetuista ohrapirtelöistä, yksinkertaisesti ottamalla kuvan pullosta ja pistämällä muistiin karkean arvosanan asteikolla 1: eipä tule toiste ostettua; 2: ihan jees, mut eipä jääny mielee; 3: perkeleen hyvää. (Kuva-albumi löytyy mun Google plussasta, vinkkinä niille jotka tuntee). Kätevä ostaa joku kolmosista, jos ei jaksa uusia maistella.

Ihan kaikkea en ole muistanu dokumentoida, mutta on tossa näköjään ainakin 46 erilaista uutta bissee tullu maisteltua puolen vuoden ajalta. Yllätyksenä tähän mennessä on ollut suomalaisten pienpanimo-oluiden korkea laatu. Omaan makuun tuntuu sopivan tummat ja tumman ruskeat lagerit, tummat savuiset alet ja hieman vahvemmin humaloidut oluet. Nostoina: Stadin Panimon American Black Lager, Panimo Hiisin Pläkki ja Malmgårdin Blond Ale.