Eiköhän Prismat, Walmartit ja kumppanit muutenkin ole niin turhia kauppoja kaikkeen muuhun paitsi elintarvikkeisiin, että täysin ihme miten kauan ne ovat myyneet mitään elektroniikka. Kuka niistä ostaa jotain vaatteita, televisioita tai pelejä? Ei niiden kuolemiseen Gamepassia tarvita.
Huvittavasti näin saman tien toisaalla netissä kuvatodisteita, että Sneikki on käynyt ostamassa Citymarketista viimeisimpiä huippupelejä fyysisinä. Checkmate, atheists!
Lantun pyhä viha kapitalismia kohtaan on osittain perusteltua, mutta näkisin itse että pelaajat hyötyvät kun yhdellä omistajalla on monta IP:tä ja näin pystyvät tarjoamaan edullisella tilausmaksulla koko kirjaston pelaajalle.
Tästä Gamepass-asiasta sanoisin vielä, että palvelu on tosiaan viime vuodet ollut todella kova diili pelaajille. Pelkään kuitenkin, että pitkällä tähtäimellä voi tulla kuoppia tiellä videopelinirvanaan.
Jos siis katsotaan leffojen ja sarjojen suoratoisto-/tilausmallia, niin ei ole tainnut nimenomaan kestävästi yhtälöä ratkaista vielä kukaan. Hyvällä tarjonnalla / oikeilla eksklutuotannoilla ja sopuhinnoilla saa kyllä niitä tilaajia, mutta takkiin tulee silti ja juhlat loppuu jossain vaiheessa. Vähän aikaahan tuossa oli ihanaa kuluttajalla, mutta nyt hinnat sen kun nousee ja sisältötarjontoja leikataan useassa palvelussa, kun hommasta koitetaan tehdä epätoivoisesti kannattavaa. Onhan striimaus edelleen huomattavasti miellyttävämpää kuin esim. waretus, mutta jos vaikkapa median/taiteen säilymisestä välittää, striimausmalli on kaukana ongelmattomasta. Eli mikä tahansa asia voi milloin tahansa kadota palveluista eetteriin säästösyistä.
Ennustan pelien tilauspalvelujen menevän samaa draamankaarta. Gamepassissa esimerkiksi ollaan vielä siinä vaiheessa, että hinta on halpa ja MS painaa koko ajan rahaa sisään pyrkiessään maksimoimaan tilaajakasvun. Mahtavaa kuluttajille, mutta ei taatusti kestävää. Jossain vaiheessahan Xboxilla on ennustettu, että Gamepass-tilaajat kaikilla alustoilla ylittäisi 100 miljoonaa vuoteen 2030 mennessä - ja tähän Phil Spencer on nähtävästi (Activisioniin liittyvissä istunnoissa?) todennut, että ei tule riittämään mihinkään. "I can fairly safely say that if we do not make more progress than this off of console, we will exit the gaming business. If this were the outcome, we would – I don't believe we'd still be in the business."
Tässähän on toki se mahdollisuus, että mestari on koettanut saada markkinatilanteen näyttämään vaikeammalta kuin se on, jotta laki heltyisi ja hyväksyisi lisää jättiyrityskauppoja, mutta tuskin tuo nyt ihan pelkkää kuumaa ilmaakaan on. Eli hinnat jatkanee ainakin nousuaan, ja jos pelaajia ei tule tarpeeksi, saattaa leikkausliikkeitä olla luvassa. Ja siinä vaiheessa halvan tilausilottelun kääntöpuoli peleistä alana välittävälle onkin sitten se, että yhteen koriin kasatuista munista, eli pelistudioista ja niiden tuotoksista, aika moni voi lentää ronskisti roskiin.