Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Sivuja: [1] 2 3 4
Tulostusversio
Aihe: Koronavirus-seuranta  (Luettu 14347 kertaa)
Koronavirus-seuranta « : 16.03.2020 17:06 »
Ephram Gyro Man Jäsen Viestejä: 7 685 Basaaripisteet: 0 Profiili Suomessa käyttöön poikkeustila. Suora lähetys käynnissä parhaillaan.

Ei hemmetti, tästä tuli kyllä paljon suurempi juttu, kuin miltä pari viikkoa sitten vielä näytti.
www.mikkoijas.fi – Kirjailijan koti
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #1 : 16.03.2020 17:14 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Olen tiennyt tämän tapahtuvan vajaa kaksi kuukautta. Seuraamalla "väärää" tietoa ympäri maailman, lähtien Wuhanista. Vihdoin en ole yksin. Ollut mahdoton puhua asiasta edes monelle läheiselle, kun eivät ole pystyneet uskomaan, niin puhuminen on jäänyt alkuvaroittelun asteelle.

On tämän moni tilannetta seurannut tiennyt, mutta ei sitä saa laajemmalle kuuluville ennen kuin se tulee lähelle.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #2 : 16.03.2020 17:20 »
Ephram Gyro Man Jäsen Viestejä: 7 685 Basaaripisteet: 0 Profiili Huolestuttaa, että virus on kaatanut muissa maissa yhä nuorempia ihmisiä teholle. Toisilla se jää taas täysin oireettomaksi, joka sekin on vaarallista, koska silloin ihminen on tartuttaja asiaa tiedostamattaan.

Fake newsit pitää silti osata seuloa joukosta. Uhkakuvien maalaajille tämä on kulta-aikaa.
www.mikkoijas.fi – Kirjailijan koti
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #3 : 16.03.2020 17:21 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW "Fake newsit" on seulottu. Tämä on tiedetty.

Se, miten tämä nyt etenee, riippuu monesta tekijästä. Joka tapauksessa isot muutokset edessä. Harmillisesti Suomelta puuttuu monia resursseja, joilla voisimme paremmin hallita tilannetta. Toivottavasti niitä saadaan nopeasti kasvatetuksi.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #4 : 16.03.2020 17:25 »
Ephram Gyro Man Jäsen Viestejä: 7 685 Basaaripisteet: 0 Profiili
"Fake newsit" on seulottu. Tämä on tiedetty.

Joo, en meinannut suoraan sinua.  :)  Muistutus oikeastaan itselleni, sen verran hurjaa settiä näkee varsinkin anonyymeissä yhteisöissä. Toki osa näistä voi olla tottakin. Ihminen haluaa tuntea olonsa turvalliseksi, eikä yleensä usko suoralta kädeltä uhkaavia asioita, vaikka todisteita olisikin.
www.mikkoijas.fi – Kirjailijan koti
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #5 : 16.03.2020 17:33 »
Kraidi Jäsen Viestejä: 1 203 Basaaripisteet: 7 Profiili WWW Oli kyllä mielenkiintoista herätä tänään siihen, että ammattikorkeakoulu ilmoittaa loppukevään opintojen muuttuneen etäopinnoiksi. Sattui erikoiseen aikaan näin valmistumisen kynnyksellä.
Kuvasigut pois. t: reijo
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #6 : 16.03.2020 17:34 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Sen sanon, että THL on ollut pahin "fake news" tässä ja isoin syy sille, että tätä ei ole otettu kansallisesti tärkeimmäksi puheenaiheeksi ja kansalaisten valmistelemiseksi jo tammikuussa, sekä siihen, että epidemia ei leviäisi tänne tai ainakin leviäisi mahdollisimman myöhään ja mahdollisimman hallitusti, jolloin resursseja ja hoitokeinojakin olisi mahdollisesti enemmän käytettävissä. "It's just a flu" olisi helvetin hauska vitsi, jos tilanne ei olisi niin vakava.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #7 : 16.03.2020 17:48 »
Ephram Gyro Man Jäsen Viestejä: 7 685 Basaaripisteet: 0 Profiili Yksi valloillaan oleva – ja ilmeisesti Kiinasta lähtenyt – huhu on, että koronavirus vahingoittaisi useimmilla altistuneilla keuhkojen toimintaa/kapasiteettia jopa 20-30% pysyvästi. Jos tämä olisi totta, tartunta voisi olla urheilijoille uran päättävä sairaus.
www.mikkoijas.fi – Kirjailijan koti
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #8 : 16.03.2020 17:54 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Tuo pitää varmasti paikkansa. Mutta kuinka suurella prosentilla, sitä voi vain arvailla. Keskushermosto voi myös ottaa hittiä. Miehillä hedelmällisyys ja hormonitasot, näitä on spekuloitu ainakin. Kuinka yleisiä nämä komplikaatiot ovat, sitä ei tietenkään voi vielä tietää. Viruksesta ei vielä tiedetä tietenkään juuri mitään muutakaan pitkäaikaisesti, mutta viitteitä erilaisista asioista on paljon. Korkea kuolleisuus ikäihmisten parissa ei kuitenkaan melko lailla varmasti ole ainoa haaste tämän kohdalla.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #9 : 16.03.2020 17:56 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 540 Basaaripisteet: 2 Profiili
Sen sanon, että THL on ollut pahin "fake news" tässä ja isoin syy sille, että tätä ei ole otettu kansallisesti tärkeimmäksi puheenaiheeksi ja kansalaisten valmistelemiseksi jo tammikuussa, sekä siihen, että epidemia ei leviäisi tänne tai ainakin leviäisi mahdollisimman myöhään ja mahdollisimman hallitusti, jolloin resursseja ja hoitokeinojakin olisi mahdollisesti enemmän käytettävissä. "It's just a flu" olisi helvetin hauska vitsi, jos tilanne ei olisi niin vakava.
Okei nyt haluan kyllä tietää mistä tälläinen mielipide? Minkä faktan mukaan Korona olisi niin paha että THL:n uutisointia voi kutsua "Fake news" -osastoksi?
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #10 : 16.03.2020 18:09 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW En jaksa kirjoittaa paljon. Olisi helpompi puhua.

Kaikki pohjaa kuitenkin sille, että THL ja oikeastaan suurin osa ylimmistä viranomaisista ympäri maailman sekä hallitukset ovat perustaneet kaiken tiedotuksen ja kansalaisten valmistamisen sille, että kyseessä on vain normaali kausi-influenssan tapainen uhka, ei yhtään sen pahempi, eikä ole ollut valmis hyväksymään "epävirallista" tutkimustietoa ja havainnointia siitä, että kyseessä on huomattavasti vaarallisempi uhka. Esim. yksi ensimmäisiä johtopäätöksiä, mitä on voinut vetää, on se, että tämä virus romahduttaa minkä hyvänsä terveydenhuoltojärjestelmän nopeasti, jos sen leviämistä ei kaikin tavoin pyritä hallitsemaan.

Viruksen perusominaisuuksista (mm. leviäminen oireettomilta jne) on myös levitetty suoraan sanottuna epävarmaa tai virheellistä tietoa siksi, ettei nopeasti etenevässä tilanteessa ole taaskaan suostuttu hyväksymään vertaisarvioimattomia tutkimuksia ja havaintoja, vaan on mieluummin levitetty olettamuksena, että virus ei leviä oireettomilta. Olettaa saa, mutta tämä on ollut fataali virhe. Olisi pitänyt olettaa, että kaikki raportit ulkomailta pitävät paikkansa eli "ylireagoida" ja pelata varman päälle oireettomien levittäjien kanssa (ETENKIN vaikka näiden Italiasta jo selvästi epidemia-alueelta palaavien kanssa) ja asettaa heidät kaikki heti karanteeniin. Lisäksi kansalle olisi pitänyt kertoa viruksen ominaisuuksista enemmän. Oireettomien tai juuri puhkeamassa olevien oireiden kanssa on ollut todella iso riski, vaikkei sitä ole välttämättä todistettu alkuvaiheessa vertaisarvioiduilla tutkimuksilla. Tätä ei kuitenkaan ole kerrottu, vaan on vain kerrottu sen hetken "oletetusta" tiedosta, jolloin lähes koko kansalla on ollut sama oletus, jota ovat luulleet varmaksi tiedoksi, koska THL niin sanoo: ei ole mitenkään mahdollista, että oireeton voisi levittää tautia. Pian kaikki ovat karanteenissa..

Vaikea selittää tiivistetysti kaikkea sitä, mitä itse on seurannut

Sen verran vielä, että myös ihan se perusominaisuus, mikä suurta osaa ihmisistä ainoastaan mietityttää, mutta joka ei todellakaan ole ainoa viruksen ongelmallinen puoli kokonaisuutta ajatellen, eli tapauskuolleisuus, on alusta asti ollut aivan eri planeetalta influenssan kanssa, mutta silti sitäkin on pyritty mieluummin vähättelemään ja vertailemaan influenssaan "oletusten" pohjalta.


« Viimeksi muokattu: 16.03.2020 18:36 kirjoittanut Cyrus »
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #11 : 16.03.2020 20:12 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 540 Basaaripisteet: 2 Profiili
En jaksa kirjoittaa paljon. Olisi helpompi puhua.

Kaikki pohjaa kuitenkin sille, että THL ja oikeastaan suurin osa ylimmistä viranomaisista ympäri maailman sekä hallitukset ovat perustaneet kaiken tiedotuksen ja kansalaisten valmistamisen sille, että kyseessä on vain normaali kausi-influenssan tapainen uhka, ei yhtään sen pahempi, eikä ole ollut valmis hyväksymään "epävirallista" tutkimustietoa ja havainnointia siitä, että kyseessä on huomattavasti vaarallisempi uhka. Esim. yksi ensimmäisiä johtopäätöksiä, mitä on voinut vetää, on se, että tämä virus romahduttaa minkä hyvänsä terveydenhuoltojärjestelmän nopeasti, jos sen leviämistä ei kaikin tavoin pyritä hallitsemaan.

Viruksen perusominaisuuksista (mm. leviäminen oireettomilta jne) on myös levitetty suoraan sanottuna epävarmaa tai virheellistä tietoa siksi, ettei nopeasti etenevässä tilanteessa ole taaskaan suostuttu hyväksymään vertaisarvioimattomia tutkimuksia ja havaintoja, vaan on mieluummin levitetty olettamuksena, että virus ei leviä oireettomilta. Olettaa saa, mutta tämä on ollut fataali virhe. Olisi pitänyt olettaa, että kaikki raportit ulkomailta pitävät paikkansa eli "ylireagoida" ja pelata varman päälle oireettomien levittäjien kanssa (ETENKIN vaikka näiden Italiasta jo selvästi epidemia-alueelta palaavien kanssa) ja asettaa heidät kaikki heti karanteeniin. Lisäksi kansalle olisi pitänyt kertoa viruksen ominaisuuksista enemmän. Oireettomien tai juuri puhkeamassa olevien oireiden kanssa on ollut todella iso riski, vaikkei sitä ole välttämättä todistettu alkuvaiheessa vertaisarvioiduilla tutkimuksilla. Tätä ei kuitenkaan ole kerrottu, vaan on vain kerrottu sen hetken "oletetusta" tiedosta, jolloin lähes koko kansalla on ollut sama oletus, jota ovat luulleet varmaksi tiedoksi, koska THL niin sanoo: ei ole mitenkään mahdollista, että oireeton voisi levittää tautia. Pian kaikki ovat karanteenissa..
Ei nuo sinun "vaikka niitä ei ole todistettu todeksi" tapaukset ole yhtään sen parempaa oikeutetumpaa tietoa. Nehän on ihan samalla tavalla veikkaus. Ei maailmalle voi kertoa epävarmaa tietoa varsinkin jos kyseessä on epätodennäköinen olettamus. Totta kai on voitu saada viitteitä siitä että se on voinut tarttua jo ennen oireita, mutta edes oireiden todellista kuvaa ei tiedetä kaikilla vieläkään.

Se on totta että monet valtiot otti leviämisvaaran liian köykäisesti ja jostain syystä ei käynyt mielessä että tapauksia tulee pahimmillaa aivan helvetisti. Outoa vertauksessa kausi-influenssaa on se, että nifluenssaan on rokote. Influenssa kuolemat ja tapauksetkin olisivat aivan eri tasoisia jos ei olisi rokotetta. Mutta jostain syystä tämä jäi THL:n porukalta ajattelematta.
Sen verran vielä, että myös ihan se perusominaisuus, mikä suurta osaa ihmisistä ainoastaan mietityttää, mutta joka ei todellakaan ole ainoa viruksen ongelmallinen puoli kokonaisuutta ajatellen, eli tapauskuolleisuus, on alusta asti ollut aivan eri planeetalta influenssan kanssa, mutta silti sitäkin on pyritty mieluummin vähättelemään ja vertailemaan influenssaan "oletusten" pohjalta.
Tästä haluan kyllä käppyrää. Koska kaikki mitä olen itse lukenut ei viittaa todellakaan siihen että korona olisi "aivan eri planeetalta" influenssan kanssa. Toki vanhemmille voi olla pahempi, mutta riskiryhmillä on ihan sama tilanne influenssan kanssa kuin koronan kanssa. Influenssaan kuoli Suomessa 2018 lähes 500 henkeä. Ja lisäksi, myös lapset ovat vaarassa influenssa kanssa, kun korona ei aiheuta minkään tutkimuksen pohjalta suuria oireita lapsille. Tämä heittää ainakin itseltä suurimman huolen pois samantien.
Itse siis sanoisinkin että nyt olisi teikäläisen aika laittaa jäitä hattuun. Totta kai korona on vaarallinen, vähintäänkin yhteiskunnan tasolla, eikä Suomen hallituksen tämän päivän toimia voi ylireagoinniksi sanoa. Mutta puheet että korona "on alusta asti ollut aivan eri planeetalta influenssan kanssa", on hätiköintiä, panikointia ja tilastojen vääntämistä omaan mieleen sopivaksi. Varsinkin jos pitää paikkansa että suurin osa tartunnoista on käytännössä oireettomia.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #12 : 16.03.2020 20:21 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Jep jep.. Ymmärrän, ettet ymmärrä.

Tai en tiedä, en kuitenkaan ymmärrä. Mietihän nyt loogisesti. Mieti, mitä juuri on tapahtunut. Vain tavallinen influenssa, samat riskit? Mieti nyt oikeasti, mitä nyt viikon sisään on tapahtunut.

Juuri tämän vuoksi on ollut mahdoton puhua edes läheisille kunnolla vaikka kuukausi sitten, edes viikko sitten. EDES tähänastinen viimeisen viikon sisällä tapahtunut ei vieläkään ole vienyt näköjään viestiä perille..

On niin paljon, mitä et tiedä.

Italian terveydenhuolto on totaalikaaoksessa, kun todennettuja tartuntoja on mitätön määrä. Lääkärit sanovat, että atomipommi on räjähtänyt, teemme mitä voimme. Ja Italia on vain varmistusta sille, mitä Kiinasta ja Iranista sai tietoa sitä ennen.

Tämä aiheuttaa isolle prosentille viruspohjaisen laajalle levinneen keuhkokuumeen, johon ei ole lääkehoitoa. Hengityksen tukeminen, lisähappi hoitona, erilaiset vanhat viruslääkkeet kokeiluasteella, mitkä ehkä toimisivat.

Viruksen tarttuvuuskyky niin suuri, että eksponentiaalinen kasvu on se suuri uhka. Matemaatikot ovat olleet isossa roolissa selittämässä tätä kulkua alusta asti. Viranomaiset eivät ole eksponentiaalista kasvua ymmärtäneet.

Kaksi kuukautta sitten "tiesin" (ja moni muu asiaa seurannut), että maailma muuttuu tämän seurauksena. Nyt on näköjään Niinistö todennut samaa. Toivon edelleen, että tämä saadaan pysäytettyä ja että maailma ei muutu niin radikaalisti ja tästä päästään helpolla. Toivon, että ennustukset kusevat ja tämä on pannukakku.Ja nyt rajuilla toimilla saadaankin toivoa. En panikoi, en hysterisoi, katson asiaa niin kuin se tällä hetkellä näyttää. Toivon parasta.

On myös maita ja alueita, jotka ovat saaneet tautia todella hyvin hallintaan. Niissä vain reagoitiin reilusti etukäteen ja on tehty isoja toimia, joiden avulla tilannetta hallitaan. Lisäksi niillä on reilummin resursseja esim. testaamista varten, karanteenit alusta asti rangaistuksen uhalla, kaikille kansalaisille hengityssuojaimia ym. Nämä antavat toivoa, todella toivoa. Hong Kong, Singapore, Etelä-Korea (jossa meinasi räjähtää käsistä).

Mutta, tämä ei ole influenssa. Tämä on Sars-Cov-2, lyhennys sanoista Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2.


« Viimeksi muokattu: 16.03.2020 20:46 kirjoittanut Cyrus »
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #13 : 16.03.2020 21:23 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 540 Basaaripisteet: 2 Profiili No, jos meinaat saada viestisi perille ei kannata vastata sanoilla "jep jep ... Tiedän että et ymmärrä". Vasta reaktio voi olla aika räikeä.

Mutta asiaan. Italian kaaoksen tietää kaikki jotka lukevat uutisia. Olennaista on syyt siihen. Kuinka kovilla uskoisit italian terveydenhuollon olevan jos influenssa saisi levitä vapaasti? Pisara tartuntana leviävä virus. Se yksinkertaisesti tarttuu jos suojaa ei ole. Toki juuri tämän vuoksi korona olisi pitänyt ottaa vakavammin alusta asti, mutta poikkeuksellista koronassa ei ole tämän perusteella. Espanjantautihan oli kai ensimmäisiä influenssoja joka iski voimalla ja porukkaa kaatu ihan helvetisti globaalisaation puutteesta huolimatta. Siihen nähden korona on pikku juttu. Ainakin näillä tiedoilla ja luvuilla.

Itsekkin uskon että maailma muuttuu. Mutta veikkaan että näkemykset eivät ole ihan niin armageddonin sävytteisiä kuin sinulla. Uskon että lääketiede keksii tähänkin keinon. Resurssit ovat lähes rajattomat, sadat ellei tuhannet alansa priimat työskentelevät tämän kimpusssa, joten eiköhän se heikkous sieltä löydy. Toki siinä voi mennä hetki, mutta kuitenkin. Kiinakin taitaa käynnistellä jo koneita uudestaan, niin maailma ei pysähdy kokonaan ilman lääkettä.

Se mihin tämä vaikuttaa varmasti paljon on tuotanto varmuus ja digitalisaatio. Monessa työpaikassakin on pyörähtänyt etätyöt käyntiin viikossa vaikka ennen se oli niin pirun vaikeaa ja hankalaa. Loistavaa editystä. Lisäksi digitalisaatio saa lisää perusteita. Jälleen loistavaa.
Tuotantoa hajautetaan ympäri palloa enemmän joka edistää parhaimmillaan jopa puhtaiden energioiden käyttöä.

Toki on varjopuoliakin. Todennäköisesti korona on tullut jäädäkseen. Siitä saattaa tulla kausiluontoinen, mutta se jää. Alun epävarmuus voi syöstä pallon todella todella syvään epävarmuuteen ja talous voi jäädä lääkkeen tuloon asti junnaamaan paikoillaan. Varsinkin jos rajoitukset pysyvät pitkään. Kiinan esimerkki tosin näyttäisi siltä että kovin suureen pessimismiin ei ole tarvetta.

Eli,kaipaan niitä käppyröitä kyllä jos meinaat että pelottelu menee läpi. Meikä kuuluu vielä riskiryhmään, niin lopulta se ei ole vaikeaa jos käppyräitä löytyy. Mutta tällä hetkellä todettuja tsrtuntoja on alle 200 000 eli alle 0,003% pallon väestöstä. varmasti on enemmänkin, mutta ne eivät rasita samalla tavalla yhteiskuntaa. Espanjan tautiin, influenssaan kuoli 30-100milj.Suomessa about 25 000.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #14 : 16.03.2020 22:01 »
Vin Susirajan vahvistus Jäsen Viestejä: 1 316 Basaaripisteet: 1 Profiili Niinkuin jo aiemmin mainitsin niin on tässä hyvääkin. Yleensä maailmaa pysäyttäneet tapahtumat ovat lopulta saaneet myös hyvää aikaiseksi. Esimerkiksi aasian tsunamit opettivat varautumaan tsunameihin ja 9/11 teki lentomatkustamisesta turvallisempaa. Korona voi opettaa, jos ihmiskunnalla on halua ottaa opiksi, varautumaan vastaisuudessa pandemian varalta, parantamaan huoltovarmuutta, parantamaan ympäristön tilaa vähemmän kuluttamisen ja liikkumisen takia ja ennen kaikkea muistuttamaan ihmisiä siitä että se arki mihin täällä on totuttu, voi keikahtaa lopulta nopeastikin. Eikä näistä opeista tarvitse, jos hyvin käy, maksaa järin suurta hintaa inhimillisellä kärsimyksellä mitattuna.
Pelaajalauta-->Formulalauta-->Pakkotoistolauta--> Uhkapelilauta-->Turvapaikkalauta-->Hautalauta--> Deadzonelauta-->???
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #15 : 16.03.2020 22:35 »
Melfice_ Rento ja seksikäs. Jäsen Viestejä: 1 033 Basaaripisteet: 0 Profiili Otapa Cyrus happea. Rikkinäinenkin kello on oikeassa kahdesti päivässä, harmi ettet tullut tänne tammikuussa kertomaan varmoja tietojasi tulevasta.
N
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #16 : 16.03.2020 22:59 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Sori Jayeizh, olin turhan kärkäs. On vaan ollut niin absurdia seurata tätä ja sitten vielä huomata, ettei tämäkään herätä välttämättä kaikkia tilanteen vakavuuteen..

CFR arviot tällä hetkellä ehdottomana pohjana pidetään 0,5%-1%, yleisemmin arviot ovat 2-3%..Influenssassa 0,1% tai alle. CFR eli tapauskuolleisuus nousee sitä mukaa, kun terveydenhuollon kapasiteetti ylikuormittuu. Lisäksi muu sairaanhuolto vaikeutuu, joka aiheuttaa vielä lisää ongelmia.

Jos olet riskiryhmässä, kannattaa ehdottomasti yrittää välttää tartunta. Etenkin, kun tosiaan kuolema ei ole tämän kanssa se ainoa "paha" seuraus, vaan monenlaiset jälkiseuraukset ovat huonolla tuurilla myös mahdollisia. Niiden yleisyydestä ei tiedetä vielä, joten itse ainakin riskiryhmään kuulumattomanakin haluaisin välttää tartunnan. Tehohoitoon joutuu todella moni nuorempikin. Tällä hetkellä ei vielä kunnolla tiedetä mikä tuon eron aiheuttaa, että taudin vakava muoto iskee niin satunnaisesti. Mutta se on selvää, että sairaalahoitoa ja tehohoitoa vaatii harvinaisen iso prosentti sairastuneista.

Itse olen kuitenkin vielä enemmän huolissani siitä, että tartuttaisin jonkun riskiryhmäläisen, oli se läheinen tai ei.

Tämä ei ole vain tavallinen influenssa. Se viesti on ollut todella, todella haitallinen!

Olen samaa mieltä Vin ja olen mietiskellyt erilaisia hyviä seurauksia, joita tästä mahdollisesti tulee. Niitäkin on paljon.  Pandemiaan varautuminen tulee varmasti olemaan eri tasolla tämän jälkeen. Nyt parhaiten ovatkin onnistuneet nimenomaan ne, jotka kokivat alkuperäisen sarsin. Nyt kaikki saavat kokemusta..

Toivon ja ehkä uskonkin, että lääketiede keksii keinon. Siihen asti tarvitsemme kaikki keinot ostaa aikaa niin, ettei epidemia räjähdä käsiin. Tai toivottavasti virus esim mutatoituu vielä harmittomammaksi. Kaikki on vielä auki. Miten seuraavat aallot tulevat ym. Toivon parasta. Mutta tilanne on joka tapauksessa äärimmäisen haastava..


« Viimeksi muokattu: 16.03.2020 23:08 kirjoittanut Cyrus »
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #17 : 17.03.2020 00:20 »
zoukka guli Jäsen Viestejä: 5 035 Basaaripisteet: 14 Profiili Tasan kuukausi sitten luin The Atlanticin artikkelin, missä arvioitiin noin 30-70% maailman väestöstä saavan tartunnan. Siitä asti olin hyvin rauhallinen ja mielenkiinnolla seuraillut miten tauti on edennyt ja jokainen maa reagoinut hieman jälkijunassa pandemiaan. THL ei ole fake news, mutta kyllä siellä johto oli tiedotuksessa aika ulalla. Yrittivät vaan rauhoitella kansaa viimeiseen asti ja on se voinut maksaa muutaman prosentin lisää tartuntoja, kuin mitä olisi tarvinnut.

Ruoat hamstrasin jo viikko sitten ja olen vetänyt kaljaa ja etäillyt torstaista asti. Minulla kävi valtava mäihä kun laitoin tammikuussa osakkeisiin pienen määrän rahaa, josta on nyt sulanut yli 30%. Olin vähällä laittaa kaikki käteiset tuon testin sijaan ja siinä tais pelastua tämän jantterin eläke. Nyt sitten innolla haistelemaan markkinoiden pohjakosketusta.

Porukka ei myöskään ole tajunnut, että korona tarttuu hengitysilman välityksellä. Se käsien peseminen ei paljoa auta jos pakkautuu jonnekin ostoskeskukseen ensin hengittelemään koronahuuruja. Koitan välttää kauppoihin menemistä nyt täysin ja jos ruokavarastot loppuu, niin kotiinkuljetukset vaan tulille.
"polvillaan nintendon edessä"
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #18 : 17.03.2020 00:51 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Kyllä THL on mielestäni tietyllä tapaa fake news. Osittain johtunut rauhoittelusta, osittain vääristä tilannearvioista, osittain täysin osaamattomasta tiedottamisesta.

Nyt selvisi viimein virallisesti, että brittilä on edennyt laumasuoja-strategialla, kunnes viimein tajusivat, että sitä ei noin vain pysty toteuttamaan tämän viruksen kanssa (sairaalahoidon tarve kerralla niin suuri, on pakko hidastaa epidemiaa rajusti). Monet (myös brittiläiset) asiantuntijat, jotka eivät siis ole olleet neuvomassa brittien hallitusta, ovat tajunneet tämän aikoja sitten ja pitäneet koko ajatusta hulluna. Suomi on uskoakseni mennyt samalla strategialla, vaikka Marin tämän kiisti. Vapaavuoren kommentit laumasuojasta omassa lehdistötilaisuudessa mielestäni todistavat tätä teoriaa. Toki en varmasti osaa sanoa..

Tuo ilmateitse tarttuminen ei ole vielä kunnolla selvä, mutta iso syy sille, että kaikki tarvitsisivat hengityssuojaimia, jos se on todellakin laajamittaista ja mahdollisesti osittain auttanut Aasian maita ongelman hallinnassa, koska heillä suojaimia on riittänyt koko kansalle ja niitä on ollut pakko käyttää. Tämänkin THL:n Salminen kategorisesti kuitenkin kielsi mahdottomaksi, hän sanoi, että tämä ei ole ilmateitse tarttuva tauti. Toivon, että ilmatartunnat ovat mahdollisia vain tietyissä poikkeustapauksissa, muuten hallinta tulee vielä entistä vaikeammaksi, jos emme saa tarpeeksi suojaimia käyttöön (ja melko varmasti kun, niin paljon niitä tarvitaan maailmanlaajuisesti). Tuossa viimeisimpia spekulaatioita ilmatartunnoista:  https://www.statnews.com/2020/03/16/coronavirus-can-become-aerosol-doesnt-mean-doomed/

En ole tätä ilmatartunnan vaaraa paljoa ehkä uskaltanutkaan tutkia..

Onhan tämä ollut uskomattoman mielenkiintoista seurata ja on tullut myös paljon opittua yleistä tietoa tartuntataudeista. Fiilikset ovat menneet ylös ja alas, välillä se tilanteen epätoivo tulee pintaan, välillä taas se absurdi fiilis saapuvasta katastrofileffan tunnelmasta on ollut jollain tapaa nautinnollista, kunnes herää todellisuuteen ja mitä se tarkoittaa..


« Viimeksi muokattu: 17.03.2020 01:18 kirjoittanut Cyrus »
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #19 : 17.03.2020 01:10 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Tuossa hyvä tuore ketju twitterissä, josta saa lisää kuvaa myös siitä, että todellakin, tauti on tietyllä tapaa uhkaava lähes kaikille ikäluokille, ei vain vanhuksille:


https://twitter.com/jyri/status/1239683117482459138?s=09
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #20 : 17.03.2020 10:15 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 540 Basaaripisteet: 2 Profiili En nyt kauheasti saa sinulta todistettuja lukuja tai kirjoituksia, joten kohdennan väitteitä vähän tarkemmin.

CFR arviot tällä hetkellä ehdottomana pohjana pidetään 0,5%-1%, yleisemmin arviot ovat 2-3%..Influenssassa 0,1% tai alle. CFR eli tapauskuolleisuus nousee sitä mukaa, kun terveydenhuollon kapasiteetti ylikuormittuu. Lisäksi muu sairaanhuolto vaikeutuu, joka aiheuttaa vielä lisää ongelmia.
Tässä pitää katsoa keskiarvoja jälleen. Italiassa kuolleisuus on ollut lähemmäs 7%, mutta siellä ei ole kaikkia tautitapauksia raportoitu enää päiviin, joten tämä luku on selvästi korkeampi kuin todellinen luku. Kiinassa kuolleisuus taisi olla 3% luokkaa ja Ruotsissa on tällä hetkellä yli 1000 raportoitua tartuntaa ja 6 kuollutta. Mutta sielläkin on lopetettu tapausten raportointi jo jokin aika sitten, joten kuolleisuus on hyvin alle 0,6%. Ruotsissa on muuten vielä päiväkodit auki ja asenteena "kaikille se tulee kuitenkin". Ja kuolleita 6kpl. Paljon riippuu sairaanhoidon logistiikasta, joten kaikki on ihan ihmisten omissa hyppysissä, ei koronan. Jos väität muuta, heitä lukuja kehiin, älä twitter hysteriaa.

Jos olet riskiryhmässä, kannattaa ehdottomasti yrittää välttää tartunta. Etenkin, kun tosiaan kuolema ei ole tämän kanssa se ainoa "paha" seuraus, vaan monenlaiset jälkiseuraukset ovat huonolla tuurilla myös mahdollisia. Niiden yleisyydestä ei tiedetä vielä, joten itse ainakin riskiryhmään kuulumattomanakin haluaisin välttää tartunnan. Tehohoitoon joutuu todella moni nuorempikin. Tällä hetkellä ei vielä kunnolla tiedetä mikä tuon eron aiheuttaa, että taudin vakava muoto iskee niin satunnaisesti. Mutta se on selvää, että sairaalahoitoa ja tehohoitoa vaatii harvinaisen iso prosentti sairastuneista.
Tällä hetkellä tosiaan näyttää että nuoremmatkin voi saada taudin aika rajuna. Mutta miksi aluksi näytti että näin ei ole? Tämä on ihan omaa mutua, mutta uskoisin että kun nuoremmat ovat kuulleet että "ei se paha meille ole", ei ole välitetty taudista ja levätty kunnolla. Flunssakin tappaa jos lähtee juoksemaan silloin. Toki tämä on ihan mutua, mutta jokin siinä on että nuoret eivät ensin sairastuneet vakavasti. Toki voi olla että virus olisi muuntautunut jotenkin, mutta siltikään korona ei ole sen vaarallisempi lapsille, joten se mielestäni taas sotii tätä vastaan. Mutua paljon, mutta pointti on se, että tämäkään ei anna perustetta epätoivoon.

Tämä ei ole vain tavallinen influenssa. Se viesti on ollut todella, todella haitallinen!
Influenssa on todella todella vaarallinen ilman oikean mukaista hoitoa. Siihen on lääkkeet ja rokotteet ja siihen kuolee silti satoja Suomessakin, maailmassa satoja tuhansia. Ilman lääkitystä, influenssa tappaisi varmasti enemmän kuin korona. Tietenkään koronan kaikkia seurauksia ei tiedetä, eikä influenssa ole vaarallinen kun on lääkkeet ja rokotteet, mutta korona ei ole maailman loppu, eikä aihe epätoivoon.
[/quote]

Kyllä THL on mielestäni tietyllä tapaa fake news. Osittain johtunut rauhoittelusta, osittain vääristä tilannearvioista, osittain täysin osaamattomasta tiedottamisesta.
Lääketieteessä tulee virhearvioita. Nämä kaikki on päätelmiä ja valistuneita arvauksia. Ihan samalla tavalla kuin esim. influenssa rokote on. Eli Espanjantauti, influenssa tappoi 30-100milj. ihmistä aikoinaan, nykyään samaan tautiin tehdään rokote valistuneen arvauksen pohjalta. Joka toimii aika hyvin.
Ja anteeksi nyt, mutta kun lukee tätä sinun epätoivoa, rauhoittelua ei ole selkeästi ollut tarpeeksi. Korona on yhteiskunnalle ja terveydenhoito järjestelmälle kova koetus. Mutta ihminen tästä selviää ilman mitään ongelmaa. Kiinassa on 1,5 MILJARDIA ihmistä ja kuolleita tuli jotain 3200. Se on 0,0002 prosenttia. Ja tällät hetkellä uusia tartuntoja, tulee päivittäin max 30kpl, kun pahimmillaan niitä tuli yli 500 päivässä. Valmistautuminen ja varovaisuus on hyödyllistä ja oikeutettua, epätoivo tai panikointi ei.

Nyt selvisi viimein virallisesti, että brittilä on edennyt laumasuoja-strategialla, kunnes viimein tajusivat, että sitä ei noin vain pysty toteuttamaan tämän viruksen kanssa (sairaalahoidon tarve kerralla niin suuri, on pakko hidastaa epidemiaa rajusti). Monet (myös brittiläiset) asiantuntijat, jotka eivät siis ole olleet neuvomassa brittien hallitusta, ovat tajunneet tämän aikoja sitten ja pitäneet koko ajatusta hulluna. Suomi on uskoakseni mennyt samalla strategialla, vaikka Marin tämän kiisti. Vapaavuoren kommentit laumasuojasta omassa lehdistötilaisuudessa mielestäni todistavat tätä teoriaa. Toki en varmasti osaa sanoa..
Empä usko. Suomessa oli alle 300 tartuntaa kun pistettiin maata enemmän kiinni. Ruotsissahan mennään myös laumasuoja-strategialla, ilman ongelmia. Toki luotto terveydenhuoltoon pitää olla kova, enkä itse sitä ehkä toivoisi käytettävän, mutta ymmärrän pointin siinä että jotkut sitä käyttää.

Tuo ilmateitse tarttuminen ei ole vielä kunnolla selvä, mutta iso syy sille, että kaikki tarvitsisivat hengityssuojaimia, jos se on todellakin laajamittaista ja mahdollisesti osittain auttanut Aasian maita ongelman hallinnassa, koska heillä suojaimia on riittänyt koko kansalle ja niitä on ollut pakko käyttää. Tämänkin THL:n Salminen kategorisesti kuitenkin kielsi mahdottomaksi, hän sanoi, että tämä ei ole ilmateitse tarttuva tauti. Toivon, että ilmatartunnat ovat mahdollisia vain tietyissä poikkeustapauksissa, muuten hallinta tulee vielä entistä vaikeammaksi, jos emme saa tarpeeksi suojaimia käyttöön (ja melko varmasti kun, niin paljon niitä tarvitaan maailmanlaajuisesti). Tuossa viimeisimpia spekulaatioita ilmatartunnoista:  https://www.statnews.com/2020/03/16/coronavirus-can-become-aerosol-doesnt-mean-doomed/
Hengityssuoja auttaa siihen että naamaa ei pyyhi niin useasti ja sairaat ei tartuta. Tällä hetkellä ei ole mitään viitteitä siitä että se voisi olla ilmassa leviävä. Ja tuo linkkaamasi spekulaatio jopa vahvistaa tätä. Korona säilyy pinnoilla niin hyvin, että joka tilassa se leviää sitä kautta. Esim. bussissa. Yksi laittaa "koronakätensä" lukulaitteeseen, sen jälkeen kaikki jotka sitä koskee kädellään saa tartunnan kun menee paikalleen ja pyyhkii silmiä, nenää tai suuta. Sama juttu kaikki käsituet, kaiteet jne. Ja se lukija voi olla saastunut 9h, siitä yhdestä "koronakädestä". Se voi vaikuttaa että se olisi ilmassa leviävä, mutta siitä ei ole mitään viitteitä.


En ole tätä ilmatartunnan vaaraa paljoa ehkä uskaltanutkaan tutkia..

Onhan tämä ollut uskomattoman mielenkiintoista seurata ja on tullut myös paljon opittua yleistä tietoa tartuntataudeista. Fiilikset ovat menneet ylös ja alas, välillä se tilanteen epätoivo tulee pintaan, välillä taas se absurdi fiilis saapuvasta katastrofileffan tunnelmasta on ollut jollain tapaa nautinnollista, kunnes herää todellisuuteen ja mitä se tarkoittaa..
Nyt kannattaa hengittää syvään ja rauhoittua ja jättää ne twitter ketjut omaan arvoonsa. Internetin ja somen aikakaudella ääritapaukset saavat paljon enemmän huomiota kuin ns. yleisemmät tapaukset. Tuleeko koronaan kuolemaan nuorempia? Todennäköisesti. Voiko siitä tulla pysyviä seurauksia? Eihän se mahdotonta ole. Mutta mitään yleistä trendiä tai tutkimustietoa että näin tapahtuisi suurella määrällä ei ole. Sitä ei vain ole. Jos väität muuta, heitä lukuja kehiin, älä twitter hysteriaa. Lääkäritkin toki jättävät varmasti kertomatta näistä ääritapauksista, juurikin somehysterian takia. Mutta näillä tiedoilla, jätä epätoivo ja katastrofielokuvat pois mielestä, mikään, siis mikään ei viittaa että se olisi tarpeen. Ei Italia, ei Kiina, ei mikään muukaan maa. No okei Iran oli aika kovilla, mutta siellä kävi porukka mm. nuolemassa "parantavaa pylvästä" koronan pelossa, niin tietäähän sen kuinka siinä käy. Mutta jos ei riskiryhmään kuulu, voi jatkaa aika pitkälti normaalia elämää. Itse ainakin aion näin tehdä, vaikkakin valveutuneesti.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Re: Koronavirus-seuranta « Vastaus #21 : 17.03.2020 10:59 »
Sharkie Valikoiva pelaaja. Moderaattori * Viestejä: 3 140 Basaaripisteet: 5 Profiili Nousseista sykkeistäkin huolimatta ihan hyvää keskustelua. Tai jos ei hyvää, niin ainakin mielenkiintoista. :b

Itselle tilanteen eskaloituminen tähän pisteeseen pääsi kyllä tulemaan aika puskista. Toki Wuhanin uutisointia seurasi toisella korvalla, mutta oikeastaan vasta helmikuun puolivälissä aloin kiinnittää huomiota matkustavien parin viikon karanteeneihin maailmalla sekä lopulta noiden isojen maailmanlaajuisten tapahtumien perumiseen. Barcelonan MWC-messut olivat varmaan ensimmäiset, kun ne ovat vuosittain duunin puolesta aika iso juttu. Mutta siinäkin vaiheessa ajatus oli, että "ohhoh, erikoista aikaa eletään kyllä, mutta ainakin tilanne varmasti pysyy tällaisilla varotoimenpiteillä hanskassa".

Leikkausta tähän päivään, ei ihan pysynyt. Oma arki pyörii aika normaalisti, sillä etätyöt onnistuu vaivatta eikä ydinperhe kuulu mihinkään riskiryhmiin. Tästä huolimatta olen kyllä ollut jo aika varovainen ulkona liikkuessani parin viikon ajan, ja nyt viimeistään hygieenia on noussut prioriteettilistan ykköseksi ikään kuin itsestään. Pakolliset reissut kauppaan ja tyttären kanssa lähipuistoon ovat aika lailla ainoita seikkailuja neljän seinän ulkopuolelle, ja tällä mennään varmasti toistaiseksi. Krooniselle naamanhierojalle on ollut haastavaa olla kunnolla kaupungilla, mutta aika hyvin olen kai onnistunut välttämään kasvojen hiplaamista potentiaalisesti altistuneilla kätösillä. Käsien iho on aivan karrella pesukerroista. Toisista mun varotoimenpiteiden määrä varmaan tuntuu edelleen ylilyönniltä, ja Cyruksesta ne on varmaan liian vähän.

HeinZin tavoin lohtua on tuonut tieto siitä, että lapsilla tauti on sattuessaan lievä, mutta en kyllä silti voi mitään sille, että pieni vainoharha vaivaa koko ajan - entä jos huono oirelotto sattuu juuri oman perheen kohdalle? Taitaa kuulua vanhemman arkeen vaan, pelossa sitä eletään jossain määrin koko loppuelämä noiden vuoksi, oli epidemioita tai ei. Omat vanhemmat ja isovanhemmat on onneksi kaukana, eli ei ole heistä sinänsä vastuussa. Pitää vain toivoa, että malttavat olla itse huolellisia.

THL:n toiminnasta vielä. Mulle heidän viestintästrategiansa on näyttäytynyt aika selkeänä: ihmisten omaa vastuuta ja maalaisjärkeä on painotettu ihan viime päiviin saakka, ja kaikki ylimääräinen sosialisointi on kehoitettu jättämään pois jo pitkään. Tällä on osaltaan varmaan haluttu välttää paniikkia, ja toisaalta luottaa kansan fiksuuteen. Ikävä kyllä tuo jälkimmäinen oli varmasti aika tyhjä arpa, sillä let's face it, ihminen on pohjimmiltaan mukavuudenhaluinen idiootti. Jos suositus vähän haittaa totuttua arkea, eikä ole tiukka määräys, niin jengi joustaa niistä kyllä. Hieman tiukkasanaisemmat linjaukset sekä vaikkapa kaikkien riskialueilta palaavien matkustajien pakkokaranteeni jo pari viikkoa sitten olisivat varmasti säästäneet koko valtion poikkeustilalta. Nyt jengi on kyllä pessyt käsiään, ja sitten ahtautunut täpötäysiin leffasaleihin ja baareihin ihan viime päiviin saakka, tai posotellut lentokoneesta toimistolle ilman minkäänlaista varoaikaa. Kassatyötä tekevät tutut kertovat, että edelleen saa palvella kassalla yskiviä asiakkaita, jotka vaan discleimaa että "tää on ihan normiflunssa". Kertauksen vuoksi: ihmiset on idiootteja, näemmä epidemiatilanteessa vastuuta ei vaan voi jättää kansalle. Siinä on minusta THL:n suurin virhe, ei sinänsä virheellisessä tiedossa. Ja samaa mokaa on tehty aika monessa muussakin maassa.
"Why don't you glue yourself to the television set, completely ignore me, and play Nintendo until you're too tired to make love?"
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #22 : 17.03.2020 10:59 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Tuo, että ei ole lääkkeitä ja rokotteita, on kevyen merkittävä ero. Eihän mikään tauti ole vaarallinen, jos on tarvittavat keinot estää se. Siihenän tämä koko tilanteen haastavuus perustuu! Meillä on virus, joka tarttuu äärimmäisen herkästi ja näin leviää älyttömän nopeasti ja joka aiheuttaa herkästi viruspohjaisen keuhkokuumeen eikä ole lääkkeitä tai rokotteita, joilla hallita sitä. Siitähän tässä juuri on kyse.

CFR-arvioita on paljon. Totta kai ne elävät vielä pitkään. Mutta käytännössä kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä, eri luokkaa kuin influenssassa.

Tuo kuolleisuus on siinä mielessä jännä, että sekin lähtee kasvamaan räjähdysmäisesti siinä vaiheessa, kun tilanne lähtee käsistä. Taudinkuva myös kehittyy hitaasti, jonka vuoksi aluksi kuolleisuus ja tehohoitoa tarvitsevien määrä vaikuttaa pieneltä.

Jos olet nähnyt Päivi Räsäsen kertoman suomalaisen anestesialääkärin kommentin siitä, että nyt kuitenkin tarvitaan yhtäkkiä huomattavasti kovempia otteita, niin huomaat, että jopa lääkärit ovat tuudittautuneet pitkään liiaksi.

Twitterissä löytyy hysteriaa ja sitten siellä löytyy ammattilaisia. Itse olen seurannut ammattilaisia ja toki hysteriaakin ja molemmat ovat olleet hyviä pohjia ennustamiselle. Nyt tehdyt toimet ympäri maailman alkavat vaikuttaa, mutta se, mitä toimien jälkeen tehdään ja miten virus alkaa käyttäytyä, kun toimia puretaan, onkin mielenkiintoisempi kysymys. Yksi vaihtoehto on, että edessä on viivytystaistelu rokotetta tai hoitoja varten.

Korona ei ole maailmanloppu, enkä ole sitä missään vaiheessa ennustanutkaan (pahimmillaan siitä voi myös tosin seurata vaikka minkälaisia skenaarioita, joita ei kuitenkaan jaksa spekuloida), mutta kyllä se pelottaa, jos alkaa ajattelemaan kokonaisuutta (talous, yleiset seuraukset terveydenhuollolle, huoli etenkin läheisistä riskiryhmäläisistä) . Ei kuitenkaan kannata ajatella sitä liikaa, nyt on vain mentävä päivä kerrallaan.

Nuorempien salaa tuleva massiivinen kuolleisuus ei ole syy katastrofileffatunnelmiin, koska näin ei tule käymään ellei terveydenhuolto romahda ja nythän tehdään kaikki, ettei näin käy. Mutta se katastrofileffan tunnelmahan alkaa olemaan jo eri tasoilla eri maissa. Kaikki maat sulkevat rajansa, ulkonaliikkumiskiellot, lieveilmiöt jne. Sitten tietoja sairaaloista, kuolinilmoituksista ja täyttyvistä ruumishuoneista, hautajaisista jonne ei saa mennä, armeija kaduilla jne. 
Suomen epidemian laajuus tähän asti saadaan tietää parin kolmen viikon sisällä. Toivottavasti ajoitus osui nappiin eikä tule mitään ongelmia.


Hyvä pointti Sharkie tuo ihmisten idioottimaisuus. Yksi niitä suurimpia syitä, miksi tästä olisi pitänyt viestiä aivan alusta asti oikeilla sanoilla eikä verrata flunssaan. Muutenkin hyvä kirjoitus.


« Viimeksi muokattu: 17.03.2020 11:14 kirjoittanut Cyrus »
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #23 : 17.03.2020 11:42 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 540 Basaaripisteet: 2 Profiili
Tuo, että ei ole lääkkeitä ja rokotteita, on kevyen merkittävä ero. Eihän mikään tauti ole vaarallinen, jos on tarvittavat keinot estää se. Siihenän tämä koko tilanteen haastavuus perustuu! Meillä on virus, joka tarttuu äärimmäisen herkästi ja näin leviää älyttömän nopeasti ja joka aiheuttaa herkästi viruspohjaisen keuhkokuumeen eikä ole lääkkeitä tai rokotteita, joilla hallita sitä. Siitähän tässä juuri on kyse.
Pointti oli siinä että influenssa on tautina paljon vaarallisempi kuin korona, ainakin nykydatan mukaan. Siitäkin on selvitty joka vuosi vaikka on maailman laajuisesti vähintään kymmeniä tuhansia, pahimmillaan satoja tuhansia kuolleita. Ihmettelen jos korona tappaa tänä vuonna enemmän kuin influenssa esim. viime vuonna. Nyt nähtyjen toimenpiteiden ansiosta.

CFR-arvioita on paljon. Totta kai ne elävät vielä pitkään. Mutta käytännössä kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä, eri luokkaa kuin influenssassa.
Influenssan kuolleisuus on prosentin luokkaa, jos koronan kuolleisuus on 3-4%, mikä näyttää lukujen valossa todennäköiseltä (laita muuta tietoja jos on), se on eri luokkaa, mutta silti vähän ja "länsimaissa" luku tuntuu olevan on muuta palloa pienempi.

Tuo kuolleisuus on siinä mielessä jännä, että sekin lähtee kasvamaan räjähdysmäisesti siinä vaiheessa, kun tilanne lähtee käsistä. Taudinkuva myös kehittyy hitaasti, jonka vuoksi aluksi kuolleisuus ja tehohoitoa tarvitsevien määrä vaikuttaa pieneltä.
Siinä ei ole mitään erikoista. Sairaalapaikat täyttyy, joten kaikki eivät saa tarvitsemaansa hoitoa. Lisäksi kun porukkaa sairastuu enemmän ja kaikkia tapauksia ei enää raportoida, näyttää että kuolleisuuden määrä nousisi vaikka tosiasiassa se pysyy enemmän tai vähemmän paikoillaan. Tämä on ehkä isoin pointti mikä kannattaa sisäistää: Korona on todennäköisesti levinnyt paljon laajemmalle, mitä luvut kertovat. Tällöin kuolleisuus ja vakavien tapausten suhteellinen määrä laskee radikaalisti, kun mietitään kaikkia sairastuneita. Tutkitusti koronan aiheuttama sairaus on kuitenkin reippaasti suurimmalla osalla lähes oireeton.

Twitterissä löytyy hysteriaa ja sitten siellä löytyy ammattilaisia. Itse olen seurannut ammattilaisia ja toki hysteriaakin ja molemmat ovat olleet hyviä pohjia ennustamiselle. Nyt tehdyt toimet ympäri maailman alkavat vaikuttaa, mutta se, mitä toimien jälkeen tehdään ja miten virus alkaa käyttäytyä, kun toimia puretaan, onkin mielenkiintoisempi kysymys. Yksi vaihtoehto on, että edessä on viivytystaistelu rokotetta tai hoitoja varten.
Toinen asia mikä kannattaa sisäistää: Hysteria ei ole ikinä, siis IKINÄ hyvä pohja ennustamiselle tai valmistautumiselle. Edes vastapainona. Se on se "rikkinäinen kello", mistä Melfice puhui aikaisemmin. Tämä mm. syy miksi paskapaperi loppu viime viikolla. Sama juttu leivässä. Yhtään en leipää hamstrannut ja hyvin on leipä riittänyt. Sama paskapaperissa. No okei, yhtenä iltana poika joutu olemaan ilman jälkiuunileipää, mutta toinen tumma leipä kelpasi.

Nuorten salaa tuleva massiivinen kuolleisuus ei ole syy katastrofileffatunnelmill, koska näin ei tule käymään ellei terveydenhuolto romahda ja nythän tehdään kaikki, ettei näin käy. Mutta se katastrofileffan tunnelmahan alkaa olemaan täällä. Kaikki maat sulkevat rajansa, ulkonaliikkumiskiellot, lieveilmiöt jne. Sitten tietoja sairaaloista.. Suomen epidemian laajuus tähän asti saadaan tietää parin kolmen viikon sisällä.
Katastrofileffassa mennään anarkiaan, ihmiset kuolee kirjaimellisesti toistensa alle, sähkö ja lämpö katkeaa, ruokaa ei riitä.... Ollaan aika kaukana katastrofielokuvasta. Toki arki on erilaista, mutta oikeasti ei nyt liioitella. Oma arki ei ole käytännössä muuttunut yhtään. Käsiä pesen enemmän ja nauran vessapaperin hamstraajille.

Hyvä pointti Sharkie tuo ihmisten idioottimaisuus. Yksi niitä suurimpia syitä, miksi tästä olisi pitänyt viestiä aivan alusta asti oikeilla sanoilla eikä verrata flunssaan. Muutenkin hyvä kirjoitus.
En nyt oikein ymmärrä vieläkään noita "oikeita sanoja". Selvästi suurimmalle osalle tämä on kuin influenssa tai heikompi. Flunssaan ei ole verrannut kukaan. Italiassakin on 60miljoonaa ihmistä. Tällä hetkellä on alle 2500 kuollutta. Suomessa viime vuonna raportoitiin tammikuun lopulta maaliskuun puoliväliin 1000-1600 tapausta viikossa eli 142-228 päivässä. Pointtina se että kuinka moni tietää että joku sairasti viime vuonna influenssan? Aivan. Koronan todettu levinneisyys on vielä pientä. Ja nyt sitä saadaan hillittyä entisestään. Prosentin kuolleisuudella, influenssaan muuten kuoli noiden, sanotaanko 6vkon aikana 60-96 henkeä.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Re: Koronavirus-seuranta « Vastaus #24 : 17.03.2020 11:43 »
Sharkie Valikoiva pelaaja. Moderaattori * Viestejä: 3 140 Basaaripisteet: 5 Profiili
Hyvä pointti Sharkie tuo ihmisten idioottimaisuus. Yksi niitä suurimpia syitä, miksi tästä olisi pitänyt viestiä aivan alusta asti oikeilla sanoilla eikä verrata flunssaan. Muutenkin hyvä kirjoitus.

Jep. Kuten sanottua, ymmärrän kyllä, mihin viestintä- ja ohjeistusstrategialla on pyritty, mutta tässä vaiheessa lienee selvää, ettei se riittänyt. Tai no, jos eilisen linjaukset jarruttavat tarpeeksi tehokkaasti epidemian etenemistä tästä eteenpäin, voidaan ehkä vielä sanoa, että ehdittiin juuri sopivasti. Aika näyttää.

Tuli tuossa kans mieleen, että Italiassahan lehdistö oli saanut yhdestä suuresta tulevasta karanteenialueesta vihiä ennen toimeenpanoa, mikä johti siihen, että tuhannet ihmiset yrittivät paeta / pakenivat alueelta vapaammille vesille ennen oven lukittumista. Selvää lienee on, että mukana meni aika paljon tartuttavaa porukkaa. Paraskaan varotoimi ei toimi, jos kansa ampuu tällä kaliiberilla itseään nilkkaan. Samalla tässä toki piilee Hienzin painottamalle pointille puoltava esimerkki siitä, miten haitallista hysterian syntyminen voi olla.
"Why don't you glue yourself to the television set, completely ignore me, and play Nintendo until you're too tired to make love?"
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #25 : 17.03.2020 11:48 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Ranskassa sama homma nyt, siellä porukka pyrkii Pariisista muualle ja mahdollisesti levittää tautia laajemmalle.

Jayeizh, unohdetaan koko juttu.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #26 : 17.03.2020 12:45 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Tämä muuten mielestäni yksi hyvä osoitus siitä, että pelkästään viestintästrategia ei ole ollut ongelma, vaan myös tilannearvio on ollut väärä ihan oikeasti, ei vain ulospäin rauhoitteluissa. Näistä on vaikeaa saada todisteita, koska kaiken voi kiistää ja kukaan ei välttämättä laula, siksi tällaiset "vuodot" ovat tärkeitä:

https://www.linkedin.com/posts/minnaamantoivio_maskikauppaa-medkit-activity-6640709336882569216-Jjxo

Ruotsissa ei hätää:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006442182.html


« Viimeksi muokattu: 17.03.2020 13:22 kirjoittanut Cyrus »
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #27 : 17.03.2020 13:31 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 540 Basaaripisteet: 2 Profiili
Jayeizh, unohdetaan koko juttu.

Älä nyt, keskustelu on se millä asioista oppii ja millä saa lisätietoa. Toki sitä pitää olla auki että ottaa tietoa vastaan.

Tämä muuten mielestäni yksi hyvä osoitus siitä, että pelkästään viestintästrategia ei ole ollut ongelma, vaan myös tilannearvio on ollut väärä ihan oikeasti, ei vain ulospäin rauhoitteluissa. Näistä on vaikeaa saada todisteita, koska kaiken voi kiistää ja kukaan ei välttämättä laula, siksi tällaiset "vuodot" ovat tärkeitä:

https://www.linkedin.com/posts/minnaamantoivio_maskikauppaa-medkit-activity-6640709336882569216-Jjxo
Heittelet nyt vähän joka puolelta ja pistät lokeroon "Epätoivo, apua, kaikki kaatuu". Sairaan hoito tulee olemaan kovilla ja tällä testataan kuinka hyvin sairaanhoito toimii. Esim. tuo postaus on tullut 2 viikkoa sitten. Paniikin seuraukset pitäisi näkyä. Tuloksen Suomessa 0 kuollutta. Minusta handlaavat aika hyvin, varsinkin jos tuo twiitti pitää paikkansa.

Laumaimminuteettia ei näköjään kannata yrittää. Briteissä on tultu ymmärtääkseni samaan tulokseen.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #28 : 17.03.2020 13:39 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Tosiaan, tuo postaus on tullut kaksi viikkoa sitten, jolloin on alettu vasta heräilemään haistelemaan suojavarusteiden saatavuutta. Siihen olisi pitänyt herätä tammikuun puolen välin paikkeilla ja tämä on fakta. Ei paniikkiajattelua, ei hysteriaa, vaan fakta, enkä jaksa tätä asiaa selittää sen enempää. Viestin alusta näkee hyvin tuon kyseisen ammattilaisen turhautumisen ja avaa hyvin varautumisen ja valitettavasti myös osaamisen tasoa maskien vertailusta päätellen.
tallennettu
Vs: Koronavirus-seuranta « Vastaus #29 : 17.03.2020 13:43 »
zoukka guli Jäsen Viestejä: 5 035 Basaaripisteet: 14 Profiili Nimenomaan se on hysteriaa antaa mitään arvoa tuon linkedin-kirjoituksen tyylisille ulosanneille. Sama, kuin lähtis perkaamaan facebook seinäänsä ja haukkomaan henkeään jokaisen kauhistuneen postauksen kohdalla. Tietenkin maskikauppiaiden mielestä niitä ei ostettu ajoissa eikä tarpeeksi. Ja vaikka joku sairaanhoitaja tai yksittäinen viranomainen ei tietäisi maskityyppien eroja, ei se tarkoita, että koko suomi olisi tuhon partaalla. Nyt vähä sometaukoo cyrukselle jos tommoset ”vuodot” (lol) alkaa pelottaa.
"polvillaan nintendon edessä"
tallennettu
Sivuja: [1] 2 3 4
Tulostusversio
Siirry:  

Pelaajalauta 2007-2022
Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines