Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Alkuun yleistä höpinää
Idea tämän blogin tekemiseen tuli itse asiassa eräältä lautalaiselta Facebookin puolella. Tenttiinhän tässä pitäisi lukea, mutta kirjoitetaan nyt sitten tänne. Kirjoitan tämän lähinnä chilien näkökulmasta, koska niihin olen itse tällä hetkellä keskittynyt.


Kasvit on kivoja ja niiden kasvua on hauska seurata. Ne piristävät päivää ja kotia yhtälailla. Olen jo muutaman vuoden kasvatellut himassa kaikenlaista, lähinnä erilaisia chilejä. Kai sitä voisi vaikka jotain tomaattiakin kasvatella, mutta en ole vielä viitsinyt vaikka tyttöystävä yleensä yrittääkin sitä ehdottaa. Blogin nimestä poiketen en viitsi kämppääni kuitenkaan kasveilla täyttää, vaan yritän pitää homman asiallisena ja siistinä. Kasveja on tällä hetkellä, toisin kuin jotkut kaverini luulevat, vain muutama chili sekä muutama viherkasvi sekä orkidea. Koko homma menee nykyään itse asiassa aika lailla itsestään, koska tuo järjestelmä missä chilini kasvaa, hoitaa itse itsensä lähes kokonaan. Itse vain keskityn tällä hetkellä seurailemaan kasvua ja odottelemaan satoa. Suomessa on mielenkiintoisesti todella paljon harrastusta ja tietoutta sekä harrastelija että ihan ammattitasolla ja internetistä löytää huimasti tietoa chilinkasvatuksesta suomalaisilta alan sivuilta.

Miksi sitten pitäisi kasvattaa itse kasveja kotona? Sen lisäksi, että kaverit katsoo aluksi hieman kieroon ja saa jatkuvasti kuulla läppää siitä, kuinka kaapissa taitaa olla jotain vähän muitakin kasveja kuin chilejä, niin tämä on hemmetin hauskaa puuhaa. Saa itse tehdä jotain omin käsin ja katsoa tuloksia. Koko ajan oppii jotain uutta. Esimerkiksi chilien kasvatuksessa hienoa on mm. se, että niitä voi sitten käyttää ruuanlaitossa. Mulla on kaapissa itse siemenestä asti kasvatetuista Cayanneista jauhettua chilijauhetta ja sen kanssa kokkaamisessa on vähän eri fiilis kuin kaupan chilijauheen kanssa.

Chilit ovat siinä mielessä hauskoja kasveja, että niiden kasvatukseen voi käyttää ihan niin paljon aikaa ja energiaa kuin haluaa. Voi joko kasvatella ihan perinteisesti mullassa ja ruukussa tai sitten voi hifistellä vesiviljelyn kanssa. Oikeastaan on ihan itsestään kiinni, miten haluaa hommat hoitaa. Ei ole mitään tiettyä oikeaa tapaa. Toiset pitää kasvejaan multaruukussa ikkunalaudalla ja antaa kasvaa vapaasti lähes itsestään, toiset panostaa kunnon kasvilamppuun ja systeemeihin sekä lannoitteisiin. Yksi totuus tässä hommassa on ja se on se, että mopo lähtee yleensä erittäin helposti käsistä. Varansa kannattaa siis pitää, jos tähän hommaan lähtee  ;)

Sisustusnäkökulma on tietysti yksi mitä kannattaa miettiä tässä hommassa. Tässä hommassa pitää taas käyttää sitä omaa harkintaa. Systeemeistä saa nimittäin juuri niin tyylikkäitä tai rumia kun vaan haluaa. Itse olen yrittänyt pitää homman siistinä ja siinä on ihan hyvin onnistuttukin, vaikka tyttöystävä olikin aluksi vähän huolissaan. Osa porukasta täyttää olkkarin lattiankin kasvatusämpäreillä, mutta kukin tekee miten tykkää. Tämä meidän kasvusto on täällä työhuoneen puolella suojassa katseilta ja menee ihan hyvin tuonne nurkkaan jemmaan. Itse asiassa on ihan kiva kun täälläkin on vähän jotain vihreää ja tuo lamppu valaisee sen verran hyvin, että rupeaa oikeastaan vituttamaan pimeys kun se sammuu illalla.

Taidan kirjoittaa tähän blogaukseen vain omista tällä hetkellä olevista viljelmistäni ajanpuutteen vuoksi. Jos porukkaa kiinnostaa ja mulla on aikaa, niin voin kirjoitella enemmän ihan kasvatuksen alkeista ja sellaisesta.Alla pieni kuvasarja tämänhetkisestä viljelmästäni. Chili on CAP220/Aji Ahuachapáu ja ainakin nimi viittaa El Salvadorilaiseen kaupunkiin, joten ehkä se on sieltä kotoisin. Tämä chili on semisti tulinen ja parhaimmillaan ilmeisesti tuoreena, eikä jauhettuna. Omana suunnitelmana on etikkasäilöntä, koska eihän nuo tuoreena niin kauaa säily että ehtisi käyttää koska satoa on odotettavissa aika hyvin.

13.10.2011:


30.10.2011:


14.11.2011:

Kuva nyt tuli jostain syystä väärinpäin, mutta en jaksa ruveta taistelemaan tuon kanssa, koska sen pitäisi kyllä näkyä ihan oikeinpäin..

04.12.2011 eli tänään:Jos jotain strategisia tietoja mainitsisin, niin chileillä on siis ikää vain noin 2kk mutta pituutta on reilut 90cm. Kukkia en ole laskenut, mutta määrä on jotain +100kpl. Kypsyviä podeja on muutama tällä hetkellä, mutta kukkien määrästä päätelle niitä tulee olemaan aika paljon vielä lisää. Nämä kasvit eivät kasva mullassa, vaan saavat ravinteensa ravinneliuoksesta jonka pumppu pumppaa neljä kertaa päivässä parin minuutin ajaksi kasvien saataville. Pumppu toimii ajastimella kuten myös 200W ESL-lamppu, joten koko homma on mahdollisimman automatisoitua. Itse vain lisäilen vettä silloin tällöin ja hyvin kasvaa  :)Loppuun vielä pari sekalaista fiilistelykuvaa:


0 kommenttia