Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Kuinka kaikki alkaa
Yleisön pyynnöstä kirjoitan seuraavan kappaleen blogiini. Sori, kesti vähän  ;)

Aiheena on chilien kasvatuksen aloittaminen. Mitä siihen kuuluu, mitä tulee tietää ja mitä kannattaa tehdä jne..


Yleisiä linkkejä:
http://chilifoorumi.fi/
Fatalii's Growing Guide  - Suomalaisen "chiligurun" kasvatusopas
http://infernochili.net/  - kasvatusopas
http://www.chiliyhdistys.fi  
http://chiliwiki.fi/

Kauppoja:
http://fataliiseeds.net/  - Samaisen gurun siemenmyyntisaitti. Laatukamaa, tosin minimitilaus 15€.
http://www.readytogrow.co.uk/  - Pätevä brittiläinen nettikauppa, josta saa chilinsiemenien lisäksi muidenkin kasvien siemeniä
http://www.chilitarvike.fi/  - Suomalaisen chiliharrastajan perustama tarvikekauppa, suosittu muiden harrastajien keskuudessa
http://www.puutarhurinverstas.com/  - Kätevästi Sörnäisissä, mutta useasti ravaamalla voi päätyä poliisin seurantaan  :P
http://www.viherpeukku.com/  - Myös kätevällä sijainnilla varustettu kauppa, mutta samat "moraaliset ongelmat" kuin ylemmässäkin

Ylläolevista linkeistä lukemalla löytää oikeastaan kaiken tarvitsemansa tiedon aiheesta, joten en tässä hirveän yksityiskohtaisuuksiin mene. Kysyä saa toki, jolloin voin vastata tarkemminkin. Chilien kasvattamisessa yksi hauskimpia puolia on se, että siitä voi tehdä juuri niin yksinkertaista tai monimutkaista kuin itse haluaa. Kaikki on itsestä kiinni. Toisella on yksi kasvi multaruukussa olohuoneen nurkassa, kun toisella voi olla satoja kasveja ja sellaiset vesiviljelysysteemit ja valaisimet, että rupeaa jo niin poliisi kuin palotarkastajakin kiinnostumaan. Itsellä on tällä hetkellä vain kolme kasvia ja nekin kasvaa kaikki samassa pömpelissä, joten aika simppeli meinkinki täällä. Menee myöskin hyvin vähällä hoidolla, mitä nyt lamppua nostan pari kertaa viikossa ja lisäilen 10 litraa vettä säiliöön viikon parin välein.

Alussa on tietysti pari seikkaa, mitä kannattaa huomioida. Mihin kasvi(t) on tarkoitus sijoittaa? Onko niillä tarpeeksi luonnonvaloa vai tarvitaanko kenties lamppu? Jos löytyy valoisa etelään antava ikkuna, niin kasvi pärjännee hyvin pelkällä luonnonvalolla tehden jopa ihan hyvin satoakin kesällä. Talvella pitäisi myös pysyä hengissä ilman keinovaloa, jos vaan sitä luonnonvaloa on tarpeeksi saatavilla. Jos taas luonnonvaloa on vähän tai ei ollenkaan saatavilla, niin chili tarvitsee lampun kasvaakseen ja tehdäkseen satoa. Eikä nyt puhuta mistään 5W tuikuista, vaan minimissään 24-30W energiansäästölamppu (siis oikea teho tuon verran, ei mitään sitä "vastaa näin ja näin tehokasta hehkulamppua"-paskaa) per kasvi. Hehku- tai muutkaan lamput ei käy, vaan sen pitää oikeastaan olla energiansäästölamppu eli ESL. Kovimmilla hepuilla on sitten sellainen 600W suurpainenatriumvalaisin, joita löytyy kasvihuoneista. Sellaisella lämpiää tupakin samalla ja nopeasti voi löytyä myös poliisisetä oven takaa  :P Tuollainen 600W SpNa-valo on se kaikista paras mutta harvapa tuollaista hankkii korkeiden käyttökustannusten takia. Itseltä löytyy nykyään 200W ESL, jonka ostin Puutarhurinverstaalta 100€ hintaan. Tuolla kasvaa jo erittäin iloisesti muutamakin kasvi ja satoa tulee. Valaisee kivasti lisäksi muuten pimeän työhuoneen. Kesällä kasvit kannattaa tietysti viedä ulos aurinkoon, jos vaan piha/parveke löytyy.

Toisekseen pitää tietysti päättää, mitä haluaa kasvattaa. Chilejä on hyvin erilaisia ja useilla voi olla toisistaan paljonkin poikkeavia vaatimuksia kasvuolojen suhteen. Ei siis kannata välttämättä alkaa viljelemään mitään hirveän hankalaa lajiketta, jos tietää että kasvuolot eivät ole mitkään optimaaliset. Esimerkiksi Fataliin sivuilla on chilejä listattu mm. sen mukaan mitkä ovat helppoja viljellä. Chileillä on myös erilaisia käyttötarkoituksia, joten kannattaa miettiä miten tulevan sadon mahdollisesti käyttää. Meneekö kaikki tuoreena, kuivatetaanko ja mahdollisesti jauhetaanko ne vai tehdäänkö niistä esim. säilykkeitä tai hilloja.

Kasvualustan ja ruukun suhteen kannattaa myös miettiä, mitä haluaa tehdä. Monille helpoin tapa on kasvattaa perinteisesti mullassa ja ruukussa. Mullan kanssa pitää vaan olla tarkkana, että se ei ole liian ravinteikasta, esim. Musta multa ei käy. Mieluummin hiekkaisampaa. Ruukku voi olla altakasteluruukku, mutta perinteisempi lienee parempi vaihtoehto. Chilit eivät nimittäin tykkää yhtään, jos multa on liian kosteaa pitkään ja liiallinen kastelu lienee yleisin hoitovirhe. Mieluummin antaa kunnolla kuivahtaa kastelujen välissä. Vesiviljely on siistimpi ja tehokkaampi vaihtoehto multakasvatukselle, mutta vaatii vähän enemmän perehtymistä. Ei sekään mitään rakettitiedettä ole ja pitkällä tähtäimellä varmasti helpompaa, kun ei tarvitse kantaa multasäkkejä kaupasta kotiin.

Lannoituksen suhteen on todella monta leiriä ja riippuu myös pitkälti siitä, missä kasvualustassa kasvit ovat, että mitä kannattaa antaa. Mitään hirveitä hifistelylitkuja ei tässäkään tarvita, vaan esim. jokaisesta rautakaupasta saatava Puutarhan kesä toimii mainiosti. Kilon purkki ei maksa paljoa ja kestää todella kauan.

Tässä oli nyt tälläinen hyvin lyhyt intro kasvatuksen aloittamiseen. Lisäilen mahdollisesti myöhemmin lisää, koska nyt ei enään ehdi kirjoitella tänään. Lisää infoa löytyy mm. noista antamistani linkeistä tai kysymällä.

Niin ja nythän on se vuoden paras aika pistää siemenet multiin, niin ehtivät vähäsen kasvaa sisällä ja ovat sitten valmiita ulos pistettäväksi kun säät lämpenee  :)


Loppuun vielä kuva nykyisestä kasvustosta:
4 kommenttia
Sharkie 09.05.2022 15:17
Omat chilit laitoin jo pari päivää sitten tulille. Ihan normi multaan ja kaupan halpissiemenistä. Alotellaan tälleen kevyesti.

Mutta miten despon ja Gba:n chileillä menee tänä päivänä!?
Gba 25.03.2012 21:39
Omat chilit laitoin jo pari päivää sitten tulille. Ihan normi multaan ja kaupan halpissiemenistä. Alotellaan tälleen kevyesti.
despo 24.03.2012 17:20
No höh, pitää korjata kotiinpäästyä..
ZepKi 24.03.2012 12:41
Petyin kun lopussa ei ollutkaan kuvaa.