Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Sivuja: [1]
Tulostusversio
Aihe: Okariina - tuo tuttu mutta tuntematon soitin  (Luettu 9145 kertaa)
Okariina - tuo tuttu mutta tuntematon soitin « : 11.03.2008 21:54 »
teidon Jäsen Viestejä: 875 Basaaripisteet: 0 Profiili Päivitetty: 14.2.2009


Veikkaan että moni teistä on kuullut sanan okariina. Tai ehkä englanninkielen sana "ocarina" on tutumpi? Okariina on The Legend of Zelda: Ocarina of Time -pelistä tuttu puhallinsoitin. Mutta moni Zeldaa pelannut ei varmaan tajunnut että se on ihan oikea soitin?

Tässä pari okariinaesitystä, ammattilaisten tahi muuten vaan taitavien soittajien soittamana:
Zelda's Lullaby
Village Rain
Czardas - madskillz
Hungarian Dance - madskillz


Okariina kuuluu ns. astiahuilusoittimiin, vanhin löydetty astiahuilusoitin on yli 10 000 vuotta vanha. Okariina, sellaisena kuin se nykyään tunnetaan, keksittiin 1800-luvulla Italiassa ja sittemin aasialaiset ovat parannelleet sitä ja ottaneet sen omakseen. Okariinat tehdään yleensä savesta, mutta myös puusta, muovista ja metallista (tai mistä tahansa kovasta materiaalista) tehtyjä on myös. Savesta ja puusta tehdyt on yleensä parhaimpia, mutta myös joitain hyviä muovisia on olemassa.

Okariina on monessa mielessä miellyttävä/kiva/mukava soitin. Se on pieni, joten se on helppo säilyttää ja kuljettaa mukana. Pienimmät on vain pari senttiä kanttiinsa, yleensä kuitenkin noin kämmenen kokoisia. Ne on myös halpoja, halvimmat laadukkaat okariinat maksaa n. 16€ / kpl (+ toimitus USA:sta = toinen mokoma päälle). Kaiken tuon lisäksi okariina on helppo soitin oppia soittamaan. Sanonta "Easy to learn, hard to master" pitää okariinan kohdalla erittäin hyvin paikkansa. Ja jos tuossa ei vielä ollut tarpeeksi positiivisia ominaisuuksia niin onhan okariinan äänikin varsin miellyttävä. Kaikkien okariinojen ääni ei tietenkään jokaisen korvaa välttämättä miellytä, mutta okariinoja on niin monia erilaisia, että eiköhän jokaiselle joku miellyttävä okariina löydy. Ja tietenkin Zelda -kopioita löytyy myös, jos ei muuhun niin sitten vaikka koristeeks.


Jotta tämä nyt ei turhan pitkäksi veny, niin lopettelen tältä erää tähän. Jos jotakin nyt okariina sattu alkaa kiinnostamaan, niin voipi kysellä meikäläiseltä lisää. Olen reilun vuoden soitellu okariinaa ja omistan muutaman erilaisen. Youtubessa on The Ocarinas of Youtube! ja The Ocarina Network nimiset ryhmät joista löytyy aika mukavasti harrastelijoiden ja joitain ammattilaistenkin esityksiä. The Ocarina Network nimisestä foorumista löytyy lisää tietoa okariinoista, niiden soittamisesta ja paljon muuta.


Laitetaas vielä parit linkit joista voipi ostella okariinoja (tarvittaessa lisää löytyy tuolta The Ocarina Network foorumista). Okariinaa ostaessa/valitessa on hyvä vastata kysymykseen "Missä aiot soittaa sitä?" Jos aiot kuljettaa sitä mukanasi ympäri maita ja mantuja kannattaa ostaa kestävästä materiaalista tehty okariina. Esimerkiksi Mountain Ocarinasin okariinat ovat erittäin kestäviä ja helposti mukana kuljetettavia pienen kokonsa ja muotonsa ansiosta. Ne on myös laadukkaita ja halpoja.
Hind Musical Instruments - Erittäin laadukkaita puisia okariinoja. Erittäin hintavia.
Maparam - Erittäin laadukkaita savisia ja puisia okariinoja, hinnatkin on vähän sen mukaisia.
Focalink - Useita erityyppisiä savesta tehtyjä okariinoja. Laadukkaita ja kohtuu hintasia.
Mountain Ocarinas - Ns. inline okariinoja. Laadukkaita ja halpoja. Halvimmat maksaa n. 16€, ovat lähes särkymättömiä ja niillä on ikuinen takuu. Täydellinen matkakumppani.
Songbird Ocarinas - Laadukkaita savesta tehtyjä pendant okariinoja kohtuu hintaan. Valikoimassa myös yksi hienoimmista ja parhaista Zelda -kopioista.


« Viimeksi muokattu: 14.02.2009 16:18 kirjoittanut teidon »
tallennettu
Re: Okariina - tuo tuttu mutta tuntematon soitin « Vastaus #1 : 11.03.2008 23:24 »
Ramen Soup "Done in three minutes!" Jäsen Viestejä: 110 Basaaripisteet: 1 Profiili Hah, katselin kun japanilaismies soitti parsakaalista tehdyllä okariinalla, lål. Jokatapauksessa, vinkeä soitin, voisi ehkä jopa hankkiakin jos ei tuon kalliimpi ole. Mites sulla soittaminen kolmen kuukauden jälkeen sujuu? Joko vetelet Debussya? =)

Mielenkiintoisen sivistävä postaus.
"Aa sie nii kaunis, noin no ällee haalistu ku haaveisii sie vaa hukut sil’ aah! - eellä onni on, sinua kiin’ ei saa!"
tallennettu
Re: Okariina - tuo tuttu mutta tuntematon soitin « Vastaus #2 : 11.03.2008 23:32 »
Frank Jäsen Viestejä: 937 Basaaripisteet: 3 Profiili Mulla pitäisi olla jossain huoneeni kätköissä vanha savinen okariina, joka on jostain Välimeren lomakohteesta ostettu. Enhän mä sitä soittaa osaa, mutta ihan nätti koriste se on... tai olisi, jos tietäisin, missä se on. :lol:

Jonkun verran on tullut koitettua, eikä se niin hirveän vaikeaa ollut. Reikiähän ei siinä ole kai kuin kuusi tai kahdeksan (siis siinä minun versiossani), joten niin hirveää sorminäppäryyttä ei tarvita. Pitääkin jossain vaiheessa etsiä se, sen verran kaunis ääni siitä lähtee, että olisi mukava koittaa, jos sillä voisi opetella soittamaan.
tallennettu
Re: Okariina - tuo tuttu mutta tuntematon soitin « Vastaus #3 : 11.03.2008 23:42 »
Aivis Nettikiusaaja Jäsen Viestejä: 978 Basaaripisteet: 0 Profiili Kaverilla on pieni muovista valmistettu okariina. Siinä on tosin vain neljä reikää, joten kovinkaan monipuolisia melodioita sillä ei soiteta.
tallennettu
Re: Okariina - tuo tuttu mutta tuntematon soitin « Vastaus #4 : 12.03.2008 11:03 »
teidon Jäsen Viestejä: 875 Basaaripisteet: 0 Profiili
Hah, katselin kun japanilaismies soitti parsakaalista tehdyllä okariinalla, lål.
Ko. japanilaismieshän on heita3. Ehottomasti yks legendaarisimmista juutuubbaajista. Kannattaa kattoa sen muitakin videoita.


Mites sulla soittaminen kolmen kuukauden jälkeen sujuu?
Kyllähän tuo jotenkin. Paha sitä omaa soittamista on arvioida, mutta sanoisin että paremmin (yllättäen) kuin moni muu aloittelija mitä tuolla Ocarinas United Youtube groupissa on. Kattoa josko sitä jossain vaiheessa sais jopa nauhotettua jonkun biisin.


Jokatapauksessa, vinkeä soitin, voisi ehkä jopa hankkiakin jos ei tuon kalliimpi ole.
Nuo Mountain Ocarinan 16€ okariinat on kyllä ihan hyviä soittimia. Niiden ääni vaan on aika terävä, mikä ei välttämättä miellytä kaikkia. Alottelijoiden keskuudessa STL Ocarinan soittimet on aika suosittuja. Eritoten tämän sivun yläosassa olevat. Itse omistan 12-reikäsen alto ocarinan mikä on tuolta STL:stä ostettu. Kyllähän se ihan hyvä on, mutta en itse siitä oikein missään vaiheessa tykänny. Eilen tuli pari Maparam okariinaa, huomattavasti parempia ovatten ne. Ja STL Ocarinasta ostaville vinkki että kannattaa jättää ne niiden musiikkikirjat (songbooks) ostamatta. Ovatten surkeita ja tuolta Ocarinas United foorumilta löytyy kyllä biisejä ihan tarpeeks.


Jonkun verran on tullut koitettua, eikä se niin hirveän vaikeaa ollut. Reikiähän ei siinä ole kai kuin kuusi tai kahdeksan (siis siinä minun versiossani), joten niin hirveää sorminäppäryyttä ei tarvita. Pitääkin jossain vaiheessa etsiä se, sen verran kaunis ääni siitä lähtee, että olisi mukava koittaa, jos sillä voisi opetella soittamaan.
Onkos ne rei'ät saman kokosia vai erikokosia (jos satut muistamaan/löytämään sen)? Jos ne on erikokoisia, niin se on sitten ns. english style pendant fingering system (ei jaksa alkaa vääntää suomeks), muutoin se on peruvian style pendant fingering system. Yleensä tuota englantilaista pidetään parempana, ja nuo peruvian okariinat on yleensä vaan koristeeks tarkotettu, niitä ei ole viritetty tarkasti, mutta kyllä niilläkin jotakin voi soittaa. Joka tapauksessa tuolta Ocarinas United foorumilta löytyy apua ja vinkkejä soittamiseen.


Kaverilla on pieni muovista valmistettu okariina. Siinä on tosin vain neljä reikää, joten kovinkaan monipuolisia melodioita sillä ei soiteta.
Ja nuo muovista tehyt on yleensä halvalla tehtyjä, ääni ei korvia hivele ja voi olla virityksetkin vähän päin seiniä.


Ja kuten sanoin niin 12-reikänen (ja 10-reikänen myös) okariina (= transverse fingering system, japan style fingering system) on helpompi soittaa kuin nuo vähemmillä rei'illä varustetut. Englantilaisessa pitää tehä erilaisia reikien sulkemiskomboja että saa tietyn nuotin aikases, eli se on eräänlainen muistipeli. Transverse taasen on lineaarinen järjestelmä, eli avataan yks reikä ja okariina soittaa seuraavan ylemmän nuotin, avataan toinen reikä ja okariina soittaa seuraavan ylemmän nuotin, jne. Helpompi ja loogisempi on tuo transverse. 12-reikänen on 10-reikästä parempi sen takia että se soittaa kaks nuottia enemmän.


Ja jos nuo muut okariinat on liian halpoja, niin tässä olisi vähän kalliimpi. Edellinen tuon (Spencer Register) tekemä okariina meni kaupan vaivaseen $710 hintaan. Repikää siitä.
tallennettu
Re: Okariina - tuo tuttu mutta tuntematon soitin « Vastaus #5 : 12.03.2008 20:09 »
Frank Jäsen Viestejä: 937 Basaaripisteet: 3 Profiili
Onkos ne rei'ät saman kokosia vai erikokosia (jos satut muistamaan/löytämään sen)? Jos ne on erikokoisia, niin se on sitten ns. english style pendant fingering system (ei jaksa alkaa vääntää suomeks), muutoin se on peruvian style pendant fingering system. Yleensä tuota englantilaista pidetään parempana, ja nuo peruvian okariinat on yleensä vaan koristeeks tarkotettu, niitä ei ole viritetty tarkasti, mutta kyllä niilläkin jotakin voi soittaa. Joka tapauksessa tuolta Ocarinas United foorumilta löytyy apua ja vinkkejä soittamiseen.
Muistaakseni oli kaikki saman kokoisia, eli on varmaan kyse ihan koristeesta. Siitä kyllä jo kielii etupuolella olevat kaiverrukset ja maalauksetkin. Pitää silti löytää se vielä jostain, niin voin olla varma.
tallennettu
Re: Okariina - tuo tuttu mutta tuntematon soitin « Vastaus #6 : 16.03.2008 11:35 »
teidon Jäsen Viestejä: 875 Basaaripisteet: 0 Profiili
Muistaakseni oli kaikki saman kokoisia, eli on varmaan kyse ihan koristeesta. Siitä kyllä jo kielii etupuolella olevat kaiverrukset ja maalauksetkin. Pitää silti löytää se vielä jostain, niin voin olla varma.
Törmäsinpä tälläseen sivuun. Sieltä löytyy fingering chart perulaiselle okariinalle ja tabit neljälle biisille. Jos siis satut löytämään tuon okariinan niin voit kokeilla josko nuo tabit toimis sillä.
tallennettu
Sivuja: [1]
Tulostusversio
Siirry:  

Pelaajalauta 2007-2024
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines