Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Gamecube jälkitarkastelussa
Mietiskelin vanhempien konsoleiden pelejä ja huomasin, että Gamecube on kyllä aivan uskomattoman aliarvostettu. Täydellinen esimerkki siitä, miten konsolien myynnit eivät tosiaankaan ole merkki parhaista peleistä. Aloin listaamaan laitteen hyviä pelejä ja listahan kasvoi hetkessä sangen suureksi. Alla muutamia valintojani:


Metroid Prime 1 & 2

Vaikka kakkososa jakaakin mielipiteitä, niin molemmat pelit ovat uskomattoman hyviä tekeleitä, jotka loivat kokonaan uuden genren. Ehdottomasti yksiä parhaista viime sukupolven peleistä. Todella viimeisen päälle huoliteltuja pelejä molemmat.

Zelda Wind Waker & Twilight Princess

Kukapa ei Zeldoja tuntisi. Jälleen kaksi loistokasta peliä, joiden tasolle vain hyvin harva peli nousee. Cubelle tietenkin.

Super Smash Bros Melee

Ei varmaan suurempia esittelyjä kaipaa. Peli on kerännyt ympärilleen järjettömän suuren pelaajakunnan. Vielä näin vuosienkin päästä julkaisusta ssbm-skene vain kasvaa ja uusia turnauksia järjestetään ympäri maailmaa. Värikkään karkkikuoren alla piilee todella syvällinen peli, josta riittää hupia bilepelaajista turnauspelaajiin. Meleestä tuli vahingossa niin hyvä kuin se on, sillä muut smash-sarjan osat eivät pääse lähellekään. Ja jälleen vain Cubelle.

Resident Evil -pelisarja

Pienellä purppurakuutiolla pelittää myös todella laaja Resident Evil -pelimäärä. Uusi Remake on oma suosikkini koko katraasta, mutta kyllähän Re4 räjäytti myös pankin ja kusee vitosen päälle mennen tullen.

F-Zero GX

Kansainvälisesti kilpaa pelattessa ei yllä N64:n F-Zero X:n tasolle, mutta muuten kyllä edelleen haastavampaa, nopeampaa ja ennen kaikkea parempaa ajopeliä saa hakemalla hakea. Pelattavuus on vain omaa luokkaansa ja grafiikka edelleen hienompaa kuin yhdessäkään Wiin pelissä. Harmi vaan, että vaikeustasonsa vuoksi varmaan 1% pelin ostajista on nähnyt kaiken mitä pelillä on tarjottavana.

Super Mario Sunshine

Okei, oli varmasti monille jonkinlainen pettyms Mario 64:n jälkeen, mutta kun lähdetään vertaamaan muihin lajityypin peleihin, niin huomataan miten hyvä peli oikeastaan on kyseessä. Rehellistä tasoloikkaa ilman turhia kikkailuja.

Metal Gear Solid Twin Snakes

Sehän on selvää, että elitistisimmät fanit itkevät, kun pari ääninäyttelijää on vaihtunut tai välipätkät välillä yliammuttuja, mutta ainahan ne fanit ovat itkemässä, oli kyseessä sitten mikä pelisarja tahansa. Kyseessä on kuitenkin todella hyvä remake ensimmäiselle MGS-pelille, joka kannattaa ehdottomasti pelata läpi.

Pikmin 1 & 2

Jälleen pelejä, joillaisia ei oikein muilta konsoleilta löydy. Jo ykkönen oli hyvä ja uudenlainen, mutta kakkonen parantaa lähes kaikessa. Sarjassamme pelejä, joita kukaan vähänkään peleistä tietämätön ei tunne, kun tulivat Gamecubelle.

Skies Of Arcadia Legends

Dreamcastilta lähtenyt, Cubelle käännetty pienin extroin, kulttimaineeseen noussut roolipeli. Hiukan vanhentunut, mutta pelissä on tiettyä viehätysvoimaa, joka vetää edelleen puoleensa. Kannattaa ihmeessä kokeilla, jos sattuu jostain löytämään.

Ikaruga

Mielestäni paras shoot 'em up koskaan. Ei pelkästään satunnaista ampumista ja selviytymistä miljoonien ammusten joukossa, kuten monissa muissa alan peleissä. Nyt jokaisen vihun paikka ja lentorata on tarkkaan mietitty, jotta niitä voi chainittaa ja saada enemmän pisteitä. Hyvien pelaajien videot Ikarugasta ovat taidetta parhaimmillaan. Kaiken kruunaa täydellinen pelattavuus, grafiikka ja soundtrack.

Paper Mario: The Thousand-Year Door

Intelligent systems ei juuri huonoja pelejä tee. En odottanut peliltä juuri mitään, mutta kotelosta paljastuikin todella hyvä ja erilainen roolipeli. Dialogi on loistavaa ja pelimaailma imee mukaansa hetkessä. Lisäksi pelissä riittä tekemistä ihan helvetisti.

Fire Emblem Path of Radiance

Taktiikkaropea jälleen intelligent systemsiltä. Graafinen ulkoasu ei ehkä ole maailman paras, mutta kyseessä on kuitenkin yksi Cuben parhaista peleistä ja todella hyvä lisä Gamecuben ropevalikoinaan.

Megaman Collection & X Collection

Cuben ohjain vaatii vähän totuttelua, mutta muuten pelit ovat kyllä yhtä Megaman-taivasta. Kaikki hyvät Megamanit samoissa kuorissa. Aivan hitonmoinen pelipaketti!

Baten Kaitos 1 & 2

Kuutiolta löytyy myös yksi viime sukupolven parhaista jrpg-peleistä, eli Baten Kaitos 2. Peli vaan taisi mennä ohi suurelta yleisöltä myöhäisen julkaisunsa vuoksi. Paljon parempi rope kuin joku paljon hypetetty FFX, mutta jäi harvojen herkuksi.

Muita sekalaisia


Playstation 2:n suosio vain sai Cuben näyttämään huonolta ja sen pelejä ei juuri perusmarketeissa näkynyt.  Itse en koskaan ole katunut Cuben hankkimista. Jos sattuu olemaan köyhä opiskelija tai rahaa ei sada taivaalta, niin Cuben saa nykyään alle 30e:lla ja siihen vielä kasan pelejä päälle. Paljon paremmin ei voi rahoja kuluttaa, kun vertaa uusien pelien hintoihin nykykonsoleille. Lähes kaikki multiplattaritkin ovat selvästi teknisesti toimivampia Cubella kuin ps2:lla. Ehkä näiden konsoleiden pelivalikoimaa ei voi vertailla varsinkaan määrältään, mutta Cuben valikoima on kyllä pirun kovaa laatua.

Nyt kun Nintendo Ja Sony ovat menneet vain taaksepäin uusilla konsoleillaan, niin osaa arvostaa vielä paremmin kuutiota.
27 kommenttia
Tuulisti 02.02.2010 21:19
Wario Ware. Ja muutama muukin, edelleen kiinnostaa helvetisti enemmän kun Wiin nelinpelit vaikka siellä jotain pelattavaa onkin. Ei Cube minusta paras konsoli ollut mutta kyllä sillä silti oli joitakin todella hyviä pelejä ja ominaisuuksia.

Jos levyt olisivat olleet standardikokoisia, olisi levikkikin saattanut olla parempi...
JayeizH 02.01.2010 15:43
Osaltaan tämä ehkä johtuu siitäkin että PS3 ja X360:n on jäänyt hankkimatta --
Wut? Mikä sua vaivaa? Sähän et ole siis pelannut mitään kunnollista ainakaan neljään vuoteen.
No voihan sen näinkin ikävästi tulkita :) Mutta onhan sitä Wiilläkin nyt kokenut RE4:n, Zeldan, Marion, Zack&Wikin ja....joo siinä ne olikin :) Paljon sanoo sekin että Metroid Trilogy on vasta tulossa tässä kuussa (400€:n tuilla ei paljon juhlita...). Ja oonhan mä noita PS2 klassikkoja pelaillu kun senkin hankin vasta...marraskuussa 2006 :) Ja hei, onhan mulla PC, niin Dead Space ja Bioshock on kyllä ollu tulilla ;) Toivon että tämä masentava sivistymättömyys loppuu tämän vuoden puolella.
Joel-san 02.01.2010 13:41
Osaltaan tämä ehkä johtuu siitäkin että PS3 ja X360:n on jäänyt hankkimatta --
Wut? Mikä sua vaivaa? Sähän et ole siis pelannut mitään kunnollista ainakaan neljään vuoteen.
JayeizH 01.01.2010 21:26
Minulle Gamecube oli viimeinen kovan tason konsoli (tällä hetkellä). Osaltaan tämä ehkä johtuu siitäkin että PS3 ja X360:n on jäänyt hankkimatta, ja Wiin valikoima on ollut pieni pettymys, vaikka kyllä sieltä hienoja yksilöitä löytyykin, kuten RE4, Mario Galaxy jne. Mutta mm. Zelda: TP oli aika kova pettymys. Olenkin alkanut miettimään että jos sen jostain löytäisi sovinnolliseen hintaan GC-versiona, sen ottaisin hyllystä mukaan.

Päälimmäisenä mielessä GC:n peleistä on Luigi's Mansion, Wind Waker ja Viewtifull Joe. LM:n loistosta osa tuli varmasti siitä että se oli ensimmäinen pelini GC:llä, mutta voi kuinka suuri ilo sitä oli pelata. Viewtifull Joe taas toi perinteistä 2D -mättöä joka kyllä upposi paremmin kuin hyvin. Ja vaikka Wind Waker oli paikoitellen aika seilaamista, pelin fiilis, tunnelma ja ilmeikkyys on sitä luokkaa mitä todella harva peli saavuttaa, nykyäänkään vaikka bittejä murskataan moninkertaisesti suurempia määriä.

Eniten GC-historiassani kadun että Baten Kaitos -sarja ja Skies of Arcadia jäivät kokonaan kokematta. Kovasti kyllä niitä yhdessä vaiheessa metsästin, mutta kun niitä ei missään oikein näkynyt tai sitten kun näkyi ei ollut rahaa (selittelyä, mutta näin vaan kävi). Vielä joskus Baten Kaitos pelit jostain ongin, mutta tuskin niitä etsimällä enää löytää...

Hieno laite ja hyviä pelejä löytyy paljonkin. Ja kyllähän se jostain kaapista vielä löytyy. Ja kaapissa se varmaan pysyykin. Lähinnä siksi koska pelaaminen onnistuu Wiilläkin.
Soukyugurentaiotokuyo 01.01.2010 12:27
Ikaruga mainittu. Ei lisättävää.
finngamer 31.12.2009 00:14
Minusta ongelmana Wiissä on, että sen ns. hyvät pelit, eivät ole läheskään niin hyviä pelejä kuin Nintendon aiempien konsoleiden huiput.

Totta tämäkin.
Fyysinen Preesens 30.12.2009 14:50
Viewtiful Joet on kriminaalisesti unohdettu listassa ja kommenteissa. Todellisia hc-pläjäyksiä, ja kyllä ne enemmän Cubeen kuin PS2:seen yhdistää. Kumpaakaan en ole läpi päässyt, mutta rakastan niitä silti.
Itse olet kriminaali.
MasterTK 30.12.2009 09:29
Minusta ongelmana Wiissä on, että sen ns. hyvät pelit, eivät ole läheskään niin hyviä pelejä kuin Nintendon aiempien konsoleiden huiput.  Zack & Wiki, Little King's Story, Madworld ja Boom Blox ovat hyviä esimerkkejä tästä ja ehkä ihan hyviä pelejä muutenkin, mutta vain siis hyviä. Tuollaisia hyviä pelejä nyt on joka konsolille vaikka kuinka paljon, kun aletaan kaivamaan. Ainakin itse olen tottunut aiemilla Nipan konsoleilla aivan omaa luokkaansa oleviin peleihin, jonka tason pelejä ei yksinkertaisesti löydy muilta laitteilta. Tästä syystä Cube on aina ollut lähellä sydäntä.

Vaikka Ps2:n hyvien pelien määrä voittaa Cuben hyvien pelien määrän, niin mielestäni Cubella on silti enemmän niitä AAA+ luokan pelejä. Sama juttu Ps1:n ja N64:n kohdalla. N64:n huiput ovat yksinkertaisesti vaan niin loistavia, etten itse ainakaan ole koskaan tarvinnutkaan niitä miljoonia PS1:n "vain hyviä" pelejä. Tosin N64 teurastaa Cubenkin tällä saralla, vaikka vain Rare ja Nintendo tekivät melkein kaikki järkevät pelit. >_>

Wiiltä Mario Galaxyn voin laskea tähän raskaaseen sarjaan, mutta en mitään muita. En valita pienistä, vaan haluan saada yhtä kovaa tavaraa Nintendolta kuin ennenkin.

Viewtiful Joet on kriminaalisesti unohdettu listassa ja kommenteissa. Todellisia hc-pläjäyksiä, ja kyllä ne enemmän Cubeen kuin PS2:seen yhdistää. Kumpaakaan en ole läpi päässyt, mutta rakastan niitä silti.

Joo, en vaan jaksanut kaikkea mahdollista lisätä. Kannattaa muistaa myös Killer 7 Capcomilta.
saska 30.12.2009 05:59
Viewtiful Joet on kriminaalisesti unohdettu listassa ja kommenteissa. Todellisia hc-pläjäyksiä, ja kyllä ne enemmän Cubeen kuin PS2:seen yhdistää. Kumpaakaan en ole läpi päässyt, mutta rakastan niitä silti.

No jos multiplattareihin lähdetään niin super monkey ball.
Tan 30.12.2009 01:25
Viewtiful Joet on kriminaalisesti unohdettu listassa ja kommenteissa. Todellisia hc-pläjäyksiä, ja kyllä ne enemmän Cubeen kuin PS2:seen yhdistää. Kumpaakaan en ole läpi päässyt, mutta rakastan niitä silti.
finngamer 29.12.2009 22:19
Miksi Resident Evil 4 olisi Wii muisteloissa korkealla? Massat muistavat viidennen osan varmasti tarkemmin ja loppujen lopuksi se on vain käännös cuutio klassikosta.

Pitkällä tähtäimellä ei ole väliä tuliko joku peli paria vuotta ennen melkein samannäköisenä jollain toisella koneella tai mitä jatko-osalle kuuluu. Wiillä on ilo sihtailla ganadoja ja sillä sipuli.

Miten Wiitä ikinä voitaisiin muistella samaan tapaan kuin cuutiota? Sillä ei ole elitisti lisää, koska se myy kuin häkä eikä kuin Dreamcast. Sillä ei ole lähimainkaan samanlaista foorumihardcorehomoilu tenhoa kuin cuutiolla

Wii saakin dissailulisää, mitä enemmän sitä vihataan, sitä enemmän se saa plussaa myöhemmin.

Ja PS2:n vahvimpia puolia on sen kirjaston suuruus, jokaiselle jotakin. Wii ei vielä ole tässä, mutta kunhan siitä tulee (tulevan) pitkän ikänsä ja markkinajohtajuutensa takia koti jollekin Nippon Icheille ja joillekin pienemmän budjetin helmille, niin samalla tulee tiettyä kulttistatusta.
zoukka 29.12.2009 20:48
Miten Wiitä ikinä voitaisiin muistella samaan tapaan kuin cuutiota? Sillä ei ole elitisti lisää, koska se myy kuin häkä eikä kuin Dreamcast. Sillä ei ole lähimainkaan samanlaista foorumihardcorehomoilu tenhoa kuin cuutiolla, koska Wiin Metroidit, Zeldat ja Mariot eivät pahemmin uudistuksilla juhlineet. Miksi Resident Evil 4 olisi Wii muisteloissa korkealla? Massat muistavat viidennen osan varmasti tarkemmin ja loppujen lopuksi se on vain käännös cuutio klassikosta.

Wiitä muistellaan kuten PS2:sta. Vastustajat vetoavat sen järkyttävään paskapelien määrään ja wagglea tullaan dissaamaan vielä pitkään. Enemmistö taasen viihtyy sen parissa kuten enemmistö pleikkarillakin teki Singstarien ja muiden vastaavien kanssa.
finngamer 29.12.2009 20:00
Cube on kyllä loistava kone. Ei liity mihinkään järkiperäiseen asiaan, että on myynyt vain kuudesosan PS2:n myynneistä.


Totuus kuitenkin on että Wiitä tullaan muistelemaan yhtä kaihoisasti viiden vuoden päästä, varsinkin kun sitä nyt niin paljon haukutaan. Samat Mariot, Metroidit ja Zeldat sille tulee. Fire Emblem, Mario Kart, Smash Bros, Tales of Symphonia, Animal Crossing... Onhan noita. Ja sitten päälle vielä Pikminit ja Resident Evil 4:t, joita myöhemmin pelataan mieluummin Wiillä kuin Cubella. F-Zero toki maistuisi paremmin kuin Excitetruck.

Jos jätetään Wii Sportsit kokonaan pois yhtälöstä, Wii eroaa Cubesta oikeastaan vain siinä että sille tulee niin valtavasti muitakin kuin laatupelejä. Uudetkin tulokkaat kuten Zack & Wiki, Little King's Story, Madworld ja Boom Blox jäävät roskapelien alle, mutta nämä kyllä muistetaan kunhan pöly hälvenee Wiin "paskuuden" ympärillä. Wiitä tullaan myös kiittelemään kaksiulotteisista peleistään kuten New Super Mario Bros, Super Paper Mario sekä Wario Land. Ja miksei myös valopyssygenrekuninkuudesta, tässä tarjonta on kaikkien aikojen parasta.


Sorry, Cubestahan tässä kyse oli, jatkakaa. ;D
zoukka 29.12.2009 17:27
Jees Wiin potentiaali hukattiin ja nyt on helppoa arvostaa Cubea ja sen pelejä. Olivathan ne monesti täysin tajunnanräjäyttäviä niin sisällöltään kuin audiovisuaalisesti. Toivottavasti Nipa näyttää taas muille marjat ja herättää sarjansa henkiin vähemmällä diibadaaballa ja oikealla otteella.

Tosin saattaa kestää.
Gba 29.12.2009 16:24Jotenkin nyt salaa toivoo, että Nintendo ei olisi julkaissut Wiitä sellaisena kuin me sen tunnemme, vaan olisi lähtenyt tehosotaan Microsoftin ja Sonyn kanssa. Liiketunnistusohjain on ollut minulle pettymys, ja voin sen ensimmäistä kertaa nyt kunnolla myöntää.

Totta, Wii oli karmiva floppi. Tehoton lelu, jolle ei ole tullut vielä yhden ainutta killer peliä. Olenkohan pelannut peliäkään läpi? En. Ihan kiva hetken, mutta kyllä boxi ja ps3 hakkaa tuota, kuin vierasta sikaa.

Cube oli ja on oman pelihistoriani hienoin konsoli, jolle pelitunteja kertyi eniten. Varmaan yli 50 läpäistyä peliä. Meni tuhansia euroja kyseiseen konsoliin(Crazy Taxi PAL 71e lol), euroakaan en kadu.

 
Fraeon 29.12.2009 16:18
Wii on silti parempi konsoli. Sen mukana kun saa kaksi Gamecubea teipattuna yhteen.
saska 29.12.2009 15:13
Gamecube on kuin Spede. Kaikki alkavat arvostamaan sitä vasta kuoleman jälkeen.

Luulin että vihasit TP:tä mutta paljastuko se wagglekontrollien syyksi tai jotain?

Ostoslista kasvaa *_*

No, en nyt sentään, vaikka pettymys olikin. Cube-version jälkeen pelin arvostus nousi selvästi. >_>

Itsekkin vaihdoin Wii versioni Cubeen jenkä kadu.
MasterTK 29.12.2009 15:09
Gamecube on kuin Spede. Kaikki alkavat arvostamaan sitä vasta kuoleman jälkeen.

Luulin että vihasit TP:tä mutta paljastuko se wagglekontrollien syyksi tai jotain?

Ostoslista kasvaa *_*

No, en nyt sentään, vaikka pettymys olikin. Cube-version jälkeen pelin arvostus nousi selvästi. >_>
eebrozgi 29.12.2009 14:54
Luulin että vihasit TP:tä mutta paljastuko se wagglekontrollien syyksi tai jotain?

Ostoslista kasvaa *_*
Dr. Scientist 29.12.2009 14:39
Helvetin hyvä konsoli tosiaankin tuo GC. Helposti viime genin omaperäisimmät pelit. Itse olin ja olen yhä PS2 -miehiä, mutta on silti pakko arvostaa GC:n suppeaa, mutta laadukasta pelitarjontaa.
saska 29.12.2009 14:37
Täydellinen esimerkki siitä, miten konsolien myynnit eivät tosiaankaan ole merkki parhaista peleistä.

Toinen hyvä esimerkki on Wii.
Fyysinen Preesens 29.12.2009 13:04
Ei mikään erikoinen konsoli.
Joel-san 29.12.2009 13:01
GC oli erikoinen konsoli siitä, että sillä oli persoonaa. Pelejä tuli harvakseltaan, mutta niiden osumaprosentti oli korkea. Kaikenlaista jänskää, massasta poikkeavaa, julkaistiin myös kuten mainittu Donkey Kong Jungle Beat, Donkey Kongat ja sitten niitä Japanin ihmeitä kuten vaikkapa Giftpia ja Chibi-Robo. N64:lta portattuja Animal Crossingia ja Doshin the Giantia nyt unohtamattakaan. Ymmärrän kyllä, kuinka mainstream–peleistä pitäville saattoi helposti jäädä vain luu kouraan Cuben omistajina, koska osa multiplattareistakin saatettiin jättää julkaisematta GC:lle. On sinänsä vähän sääli, että PlayStation 2 oli niin mahtavassa valta-asemassa, että Xboxikin meinasi jäädä sen varjoon. Suuremmalla markkinaosuudella Cubesta olisi saattanut kehittyä todellinen HC–pelaajien erikoisten pelien alusta. Sen sijaan ne kiinnostavat pelit julkaistiin monesti PS2:lla, jossa ne yksinkertaisesti hukkuivat siihen suureen pelimereen. Päällimäisenä tulee mieleen Katamari Damacy, Okami ja monet RPG:t. Olisivat sopineet Cubelle kuin nyrkki silmään.
Ephram 29.12.2009 12:40
GameCube todellakin on hieno ja täällä päässä jo nostalgian tunteita nostattava koje, vaikka se taitaa ollakin vähän aikaista?

Pelikuutioon kulminoituu myös oman peliurani tähänastinen huippukohta. Silloin pelattiin antautumuksella yksin ja kavereiden kanssa hienoja pelejä ja tunnit vain kuluivat, kuluivat ja kuluivat. Päällimmäisenä mieleen jäivät Mario Sunshine ja Wind Waker, jotka molemmat on läpästy täydellisesti monta kertaa.

GameCube oli mielestäni viimeinen hyvä "split screen" -moninpelikonsoli. Nyttemmin kyseinen pelimuoto on lähes kokonaan kuollut, ja se on todellinen sääli. Muistan miten upeaa Mario Party 4:ää oli pelata kolmen kaverin kanssa. Ja Smash Brosia. Ja Bond: NightFireä. Ja Double Dashia.


Jotenkin nyt salaa toivoo, että Nintendo ei olisi julkaissut Wiitä sellaisena kuin me sen tunnemme, vaan olisi lähtenyt tehosotaan Microsoftin ja Sonyn kanssa. Liiketunnistusohjain on ollut minulle pettymys, ja voin sen ensimmäistä kertaa nyt kunnolla myöntää.
Vin 29.12.2009 12:38
 Harmittaa kun on elänyt tämän aikakauden ohi ja ei ole päässyt kokeilemaan näitä Nintendon suuruuksia.
Kraidi 29.12.2009 12:34
Siistiä. Täältä löytyy lisäkseni myös muita jotka ovat sitä mieltä että GameCube on kaikkien aikojen konsoli. MasterTK:n listakin on vallan mainio ja kertoo enemmän kuin tarpeeksi GameCuben loistavasta pelitarjonnasta, mutta itse olisin laittanut Sunshinen viereen Luigi's Mansionin. Yllättävän aliarvostettu tekele.
saska 29.12.2009 10:39
Luen kohta. Pakko tulla tänne sanomaan, että cube on kaikkien aikojen paras konsoli.

EDIT: megamaneja ei julkaistu euroopassa <_<
EDIT: jos tuohon pelilistaan vielä jotain pitäisi lisätä, niin dk jungle beat taisi jäädä liian monelta kokematta sen randomiuden takia