Pelaajalauta

Yleinen => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Ephram - 20.02.2011 11:36



Otsikko: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 20.02.2011 11:36
Löysitkö mielestäni hyvän elintarvikkeen jonka haluat arvostella? Onko Lidlin sipsit hinta/laatu-suhteeltaan parasta koskaan? Onko Fazerin uusi suklaalevy täyttä sutta ja sekundaa? Kerro siitä täällä!  Liitä mielellään mukaan muutama perustieto, kuten saako tuotetta vain tietyistä kaupoista ja minkä hintaista se suurinpiirtein on.  Pisteytys on vaihtoehtoista.

PS: kuva ois kiva.


Rodeo Juicy

Tyyppi: Energiajuoma
Saatavuus: Prisma, S-Market, Alepa
Hinta: 1,35-1,49


Jo Rodeon alkuperäinen juoma muistutti paikka paikoin enemmän marjamehua kuin perinteistä energiajuomaa. Uutuus Rodeo Juicy on nimensäkin mukaisesti mehuenergiajuoma ja sellaisena erittäin onnistunut. Sitä voisin verrata lähinnä Batteryn Juicediin. Ero on tosin siinä, että yhden Batteryn hinnalla saa kaksi pulloa Rodeota.

Ensikulaus tuo esiin lievää appelsiinin aromia, jonka jälkeen sukelletaan tropiikin tunnelmiin: pinnalle pulpahtaa passion-hedelmäistä vivahdetta. Koko paketin kruunaa raikkaus.

Yksi parhaista energiajuomista, joita olen maistanut. Kun tulee näitä joskus ostettua, niin Rodeo Juicy on vahva ehdokas. Halpa hintakaan ei haittaa (ainakin Espoon S-Marketissa juoma kustansi 1,35 €)


(https://www.pelaajalauta.fi/files/40/rodeo_juicy.jpg)


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 20.02.2011 11:58
Löysitkö mielestäni hyvän elintarvikkeen jonka haluat arvostella? Onko Lidlin sipsit hinta/laatu-suhteeltaan parasta koskaan?

No nyt kun kerran tuli puheeksi, niin onhan ne Lidlin maissilastut aika törkeän hyviä hinta/laatu-suhteeltaan ja muutenkin. Mutta ei niistä sen enempää, koska todellista herkkua on myös Lidlistä löytyvä:


El Tequito Salsa Dip Medium

Tyyppi: Salsa dip
Saatavuus: Lidl
Hinta: n. 1,30€

Kuvaa nyt ei ole, koska kyseistä jumalten herkkua ei jääkaapistani nyt löydy eikä netistäkään ollut apua. Löytyy kuitenkin sieltä maissilastujen ja muiden salsojen joukosta ihan helposti. Tässä nyt kannattaa huomioida, että nimenomaan tuo Medium-tulinen on sitä parasta, koska se ei oikeastaan maistu yhtään samalta kuin nämä Old el Pasot ym. Hot-versio taas maistuu aika samalta kuin kilpailijatkin, eli siitä en niin innostu. Dippiä voisi luonnehtia vähemmän tuliseksi, kilpailijoihin verrattuna, mutta makua tästä löytyy sitäkin enemmän. Ei minusta viininmaistajan vikaa juuri löydy, joten tuo maun kuvailu jääköön kahteen sanaan: helvetin hyvää. Ei ole juuri tehnyt ostaa muita dippejä sen jälkeen, kun tätä ekan kerran maistoin joskus viisi vuotta sitten. Suosittelen kokeilemaan!


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 20.02.2011 12:05
Joo, Lidlin maissilastut on tosiaan loistavia. Eilenkin tuli tuhottua pussi kun kaverin kanssa vietettiin peli-iltaa.

Täytyykin tutustua tuohon dippiin kun seuraavan kerran ostaa maissilastuja.  :)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: sulo12 - 20.02.2011 12:22

Rainbow vohvelisuklaa

Tyyppi: Makeinen
Saatavuus: S-Market, Prisma
Hinta: n.0.38€
Pisteet: 2/5

No jos verrataan tätä tuotetta Kismettiin niin maun puolesta Kismet vie voiton. Suklaa oli kokonainen eikä siinä ollut kohti josta sen olisi voinut katkaista niin kuin Kismetissä. Eli jos pitää valita tämä ja kalliimman Kismetin väliltä niin valitsisin Kismetin.
(http://www.rainbow.fi/upload/pictures/lo_res/Rb_vohvelisuklaa_50g_uusi_w.jpg)




Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 20.02.2011 14:18
Elintarvike-topic, johon olemme saaneet arvostelun energiajuomasta, sipseistä ja suklaasta. Jatkakaa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 20.02.2011 14:23
Mitä vikaa?

Kyllä minua kiinnostaa kuulla uusista herkuista mitä kauppojen hyllyille rantautuu. Ei elintarvike-nimi topicin nimessä rajaa sisältöä siihen, että arvosteltavan tuotteen pitäisi olla ihmiselle elintärkeä ja terveellinen ruokahyödyke. Ei kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti. Elämä on helpompaa pilke silmäkulmassa.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 20.02.2011 14:26
Elintarvike-topic, johon olemme saaneet arvostelun energiajuomasta, sipseistä ja suklaasta. Jatkakaa.

Niin no ruokaohjeiden arvosteluunhan on jo oma topic, joten tämä nyt varmaan lähinnä keskittyykin erilaisten valmiiden tuotteiden ja roskapöperöiden arviointiin. Kulinaristisia hienouksia voi sitten jakaa siellä toisessa ketjussa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Scarf - 20.02.2011 14:41
Ainakin Citymarketissa myytävät Amissa-lihapiirakat ovat parhautta. Isokokoisia ja mukavasti lihaa täytteenä. 5 kpl / 650g = ~2,5e.

Lihis veitsellä auki ja mikroon n. 2 minuutiksi.

Täytteeksi ketsuppia, sinappikurkkusalaattia, pakastesipuliseosta (sulavat lämpimän lihiksen sisuksissa) ja majoneesia. Huuhdotaan alas maidolla.

(http://www.amissa.fi/kuvat/lihapiirakka_5kpl.jpg)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Melfice_ - 24.02.2011 12:18
No 60-kiloiset kalpeat tietokonehiiret tulevat varmasti toimeen vaikka pyhällä hengellä ja kolajuomalla, ravinnosta viis.


(http://umami.fi/wp-content/uploads/296-Valio-Bulgarian-jogurtti-175-g-sitruuna-HYLA%C2%AE_17874_01-264x327.jpg)

Valion Bulgarian jogurtti, sitruunamaku. Oikein raikasta ja hyvää. Hinta tosin joku 75 senttiä laaki.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: zoukka - 24.02.2011 13:04
(http://www.lidl.fi/static_content/lidl_fi/images/FI/fi_70007_01_b_20100426122844.jpg)


Halpa. Neutraalinmakuinen. Tämän kaveriksi pakkasesta läjä marjoja, niin sinulla on varsin tyydyttävä välipala edessäsi.



Niin ja eineksiä en ole enää vuosiin syönyt.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Rocky_Balboa - 24.02.2011 14:10
Sillloin kuin laiskotuttaa:
(http://www.lmsaatchi.fi/wp-content/uploads/2010/02/oolannin_lihapullapannu.png)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: zoukka - 24.02.2011 17:31
Oma kokemus on, että pussipotut menee kyllä. Se "liha" noissa pullissa on kamalaa ja sama koskee kaupan jauhelihapihvejä.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Partajeesus - 25.02.2011 03:02
Mun on pakko kehua noita lidlin mcennedyn hamppari pihvejä (98% naudanlihaa) jotka löytyy sieltä pakaste altaasta. Ihan helvetin hyvää kamaa. Jos vaan laittas hesen majoa purilaisen väliin niin maistuisi 90% samalle mitä hesen burgerit kunhan heittää ne perus rehut myös sinne väliin.
Ei olisi uskonut että se on noin pienestä kiinni jotta kotitekoinen burgeri olisi ihan helvetin hyvää. Vielä kun heitti pari sipuli rengasta ja pekonia väliin niin oijoi. Nuokin tietenkin lidlistä kuten myös cheddar siivut.



Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 26.02.2011 17:56
Pizzapatonki

Tyyppi: Isosuolainen
Saatavuus: Lidl
Hinta: norm. 2,99 € / paketti, tällä hetkellä tarjouksessa 1,99 €.

(https://www.pelaajalauta.fi/files/40/pizzapatonki.jpg)



Alfredo on tarjonnut jo vuosia valtakunnan rasvaisimmat ja hinta/laatu-suhteeltaan parhaat salamipizzat. Nyt heräteostoksena Lidlistä tarttui paketti pizzapatonkeja. Täytevalinnaksi otin salamin, tomaattikastikkeen ja sipulin.

Tarjouksessa 1,99 € maksanut setti sisältää kuusi pizzapatonkia, yhteensä 750 gramman edestä syötävää.

Mutta onko se hyvää? Sanotaan, että kolmea euroa en tästä setistä maksa, mutta tarjouksella hankittuna ihan OK. Täytettä oli patongin päällä hyvin, vaikka salamissa toki vähän kitsasteltu onkin. Itse maku oli kuitenkin tuotteessa ihan hyvä ja sopii tälläiseksi laiskan lauantain hiukopalaksi hyvin.

Ei sikahyvää eikä takuulla pidä nälkää kauaa. En siis suosittele erityisesti.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: migge - 27.02.2011 17:36
Lihavalmisteista kun on ollut melko paljon puhetta, niin täytyy tähän väliin suositella Chef Wotkinsin valmisteita. Ei ehkä ole marketeissa niin yleisesti saatavilla, mutta ainakin pääkaupunkiseutulaiset löytävät Wotkinsin tuotteita hyvän valikoiman keskustan Sokoksen S-Marketista. Toinen paikka löytyy ainakin Itiksen Prismasta.

Leikkeleitä on pääasiassa tullut osteltua, mutta Sörkan nakeista syntyi kerran pirun hyvä nakkikastike.

http://www.chef-wotkins.com/


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Riepu - 28.02.2011 00:05
Ravinnosta noin yleisesti kiteytyi niinkin hyvää keskustelua, että erotin sen täysin omaan ketjuunsa (https://www.pelaajalauta.fi/forum/vapaa-sana/ravintokeskustelu-oletko-sita-mita-syot/). Jatketaan hiilareista, rasvoista ja mediakohusta siellä.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 30.04.2011 11:38
Rainbow, kivennäisvesi Karpalo 1,5L

Tyyppi: Maku-kivennäisvesi
Saatavuus: Prisma, S-Market, Alepa
Hinta: 0,99 - 1,03

(http://www.omatmerkit.inex.fi/upload/pictures/lo_res/Rb_kivenn_vesi_karp_1_5l_w.jpg)



Paljon olen ns. makupohjaisia halpoja kivennäisvesiä testaillut ja tämä Rainbown karpalo toimii omaan makuhermooni ehkä parhaiten. Toinen esiin noussut on Lidlin Pataya-merkkinen omena-kivennäisvesi, joka maksaa 0,99 senttiä 1,5 litran pullo.

Mutta tälläinen karpalo yleensä köllii varsinkin kesäisin jääkaapin pohjalla. Kasa jääpaloja messiin, niin kyllä maistuu. Varsinkin lenkkeilyn jälkeen.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Kabanossi - 30.04.2011 11:42
Olen itsekin todennut nuo Rainbow'n vedet hyviksi. Vadelma toimii itselläni paremmin. Järjetöntä, että paikallisessa S-Marketissa 0,5 litraa maksaa 99 senttiä, 1,5 litraa maksaa 1,05€.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 30.04.2011 11:45
Totta, nuo pikkupullojen hinnoittelut on päin prinkkalaa. Vertailun vuoksi ne 0,5 litran Rainbow-limut maksavat 0,69-0,79 pullolta. Puolen litran halpis-kivennäisvedelle 0,59 olisi täten sopiva hinta, Lidlin tyyliin.

Muistetaan vielä, että 0,5 litran pullossa pantti on 20 senttiä ja isossa pullossa 40 senttiä...  :)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 02.05.2011 15:20
Paljon olen ns. makupohjaisia halpoja kivennäisvesiä testaillut ja tämä Rainbown karpalo toimii omaan makuhermooni ehkä parhaiten. Toinen esiin noussut on Lidlin Pataya-merkkinen omena-kivennäisvesi, joka maksaa 0,99 senttiä 1,5 litran pullo.
Tämä. Parasta vissyä ehottomasti. Muutenkin mielellään haen juomani Lidlistä. Toinen kova Pataya-tuote on persikanmakuinen jäätee. Mutta suositellaanpa itsekin jotain:

(http://www.vision.fi/cgi-bin/gwib/gm?model=remote/get.gws&w=plussa&q=2&f=tnro&id=2386461000000)

Pirkka Gouda

Kovasti kehuja kuullut Pirkan gouda-juustosta ja viime kuukausina on tullut itsekin ostettua. Hinta-laatusuhteeltaan parasta (gouda)juustoa mitä kaupoista saa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 02.08.2011 21:00
(http://img231.imageshack.us/img231/273/juoma.jpg)


Hiilihapollinen Pomelon-makuinen vesi

Saatavuus: K-kaupat ja Citymarketit
Hinta: n. 1,59 €
Kaloreita: 8 per 1 dl


Tavallista kivennäisvettä astetta makeampi vaihtoehto. Makeutettu hedelmäsokerilla, joten kalorimäärät jäävät maltillisiksi.

Maku on aika raikas ja parin jäänpalan kanssa maistuu oikein hyvältä. Kun perus-kivennäisvesiin silloin tällöin kyllästyy, on tämä hyvä vaihtoehto ja varmasti yhä parempi kuin kaikki limut, vaikka hedelmäsokeria hieman sisältääkin.

Tästä tulee kyllä uusi vakiohankinta.




Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Vin - 02.08.2011 21:15
Jos kivennäisvedet alkavat kyllästyttää niin suosittelen Olvi KevytOlo MehuKivennäisvesiä.

(http://www.olvi.fi/n5files/?getImageN5=true&folderId=24029&name=DLFE-9939.jpg)(http://www.olvi.fi/n5files/?getImageN5=true&folderId=24029&name=DLFE-10081.jpg)(http://www.olvi.fi/n5files/?getImageN5=true&folderId=24029&name=DLFE-9937.jpg)


Periaatteessa mehun ja kivennäisveden sekoitus. Ei niin makeaa kuin perus mehut tai limpparit, mutta huomattavasti maistuvampia kuin tavalliset makeutetut kivennäisvedet. Vie janon hyvin. Kannattaa kokeilla.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 02.08.2011 21:28
Toi veriappelsiini maistui ainakin omaan makuun melko pesuainemaiselta. Melko teennäinen maku, mutta todellakin vie janon, ei liian makea. Lidlin vadelma kivennäisvesi on myös ihan hyvää.

Ylivoimaisesti parasta kivennäisvettä on siltikin Novelle Plus Sinkki + E(ehkä, yritin googlettaa, ja pullo näyttää juuri tuolta, pari viikkoa sitten tuli juotua ensimmäistä kertaa).


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: zoukka - 02.08.2011 22:03
Onko noi kevytolot sokerittomia? Jos on niin aspartaamihan se siellä tiskiaineelta maistuu.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Justece - 03.08.2011 17:23
Paljon olen ns. makupohjaisia halpoja kivennäisvesiä testaillut ja tämä Rainbown karpalo toimii omaan makuhermooni ehkä parhaiten. Toinen esiin noussut on Lidlin Pataya-merkkinen omena-kivennäisvesi, joka maksaa 0,99 senttiä 1,5 litran pullo.
Tämä. Parasta vissyä ehottomasti. Muutenkin mielellään haen juomani Lidlistä. Toinen kova Pataya-tuote on persikanmakuinen jäätee. Mutta suositellaanpa itsekin jotain:

(http://www.vision.fi/cgi-bin/gwib/gm?model=remote/get.gws&w=plussa&q=2&f=tnro&id=2386461000000)

Pirkka Gouda

Kovasti kehuja kuullut Pirkan gouda-juustosta ja viime kuukausina äitikin on ostanut sitä. Hinta-laatusuhteeltaan parasta (gouda)juustoa mitä kaupoista saa.
fix'd


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Koo - 03.08.2011 18:21
Justece, sä oot kyllä melko nihkee tyyppi


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 05.08.2011 22:24
Äitini ei käy Keskon kaupoissa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: IceCold - 06.08.2011 10:44
Sateenkaari Cola (RAINBOW) 1,5L

Hinta: 1,15-1,29e
Tyyppi: Virvoitusjuoma
Saatavuus: Prisma, S-Market, Alepa
Arvosana: 4/5

Hyvää hinta/laatusuhteelta. Minun mielestä ehkä jopa parempaa ,kuin Coca~Cola, ehkä syynä voi olla sekin, että sitä on tullut juotua aika paljon. Muutkin RAINBOW virvoitusjuomat/kivennäisvedet ovat olleet todella hyviä, 4/5.
(http://www.rainbow.fi/upload/pictures/lo_res/Rb_cola_1_5L_w.jpg)




Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: IceCold - 06.08.2011 22:21
Starbucks Coffee  Qansi Latte Caramel Flavour

(http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/8/87054/1308667281_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.jpg)


Hinta: 2,15 (ostin S-Marketista, Espoo)
Tyyppi:
Kylmätkahvit (oisko?)
Saatavuus: Valintalo, S-Market ja Prisma (olen nähnyt)
Arvosana: 3,5/5

Todella hyvää maitokahvia ja parasta Starbucks mitä suomessa myydään. En osaa luonnehtia makua niin ,kuin Epi  ;) Hinta on karmaiseva: 2,15e ja vain 220ml purnukasta, mutta todella hyvää. Maku olisi 4,5/5, mutta hinta pudottaa arvosanaa. Suosittelen, hyvän makuinen  ;)
(http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/8/87054/1308693624_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.jpg)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: zoukka - 07.08.2011 15:02
En ole koskaan elämässäni saanut kylmää kahvia alas kurkusta.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 07.08.2011 15:40
Joo hyi. Muistan kun ala-asteella kaveri tarjosi jotain kylmää kahvia ja meinasi laatta lentää heti. Mikäköhän se kylmä kahvi oli, joka oli silloin 5-8 vuotta sitten kova juttu?

e: Pauligin Frezzahan se oli. Saa noita näköjään yhä, mutta ei onneksi ole tullut pahemmin vastaan.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Bunder - 04.01.2012 01:10
La Preferidan suolimuhennos ehdottomasti pahinta ruokaa mitä kaupasta saa. En tiedä miksi Lidlissä edes myydään  moista.

Arvosana 1/5.    Purkki maksaa 3,20€

(http://www.ur.fi/kansankanava/2543431.jpg)



Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Vin - 17.02.2012 21:35
Royal Pepperonit: Suunnilleen samoja pepperoneja (vaiko turkinpippureita mitälie) joita ainakin täälläpäin tulee perus kebab-annosten mukana. Ei kovin polttavia, mutta vähän löytyy potkua ainakin allekirjoittaneelle joka ei ole tottunut syömään mitään kovin tulista. Viime aikoina on kuitenkin tehnyt mieli aina välillä jotain tulisempaa sapuskaa/naposteltavaa.

Spoileri (osoita katsoaksesi)

PS: Mitä nuo nyt ovat oikealta nimeltään?


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 18.02.2012 01:08
Jalapeno?


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 18.02.2012 01:53
Jalapeno?

Ei ole jalapeno ainakaan. Ei noista marketti-chileistä ota koskaan selvää, että mitä ne tarkalleen on, joten tarkkaa lajiketta on aika vaikea sanoa.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Sharkie - 18.02.2012 02:24
Jalapeno?

Ei ole jalapeno ainakaan. Ei noista marketti-chileistä ota koskaan selvää, että mitä ne tarkalleen on, joten tarkkaa lajiketta on aika vaikea sanoa.

Nyt kun on hifistelijä langan toisessa päässä, niin on pakko kysyä muutama kysymys. Ensinnäkin, kun pizzeriassa laitetaan messiin "jalapeñoa", kuinka monesti veikkaisit että kyseessä todella on jalapeño? Toisekseen, mikä erottaa jalapeñon läheisistä kavereistaan? Ja viimeisenä, onko asialla tavallisen kuolevaisen suussa mitään väliä, vai onko jalapeño vain chili muiden joukossa?


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 18.02.2012 02:52

Nyt kun on hifistelijä langan toisessa päässä, niin on pakko kysyä muutama kysymys. Ensinnäkin, kun pizzeriassa laitetaan messiin "jalapeñoa", kuinka monesti veikkaisit että kyseessä todella on jalapeño? Toisekseen, mikä erottaa jalapeñon läheisistä kavereistaan? Ja viimeisenä, onko asialla tavallisen kuolevaisen suussa mitään väliä, vai onko jalapeño vain chili muiden joukossa?

En nyt hifistelijästä tiedä, vaikka chileistä jotain tiedänkin  :)

No siis kyllähän noita jalapenoja vissiin myydään ihan Suomessakin säilykkeenä, eli on niitäkin varmasti käytössä. Mutta jalapenon erottaa kyllä noista "pepperoneista" helposti, kun on kerran nähnyt. Nuo pepperonit on tuollaisia vaalean vihreitä ja vähän surkean näköisiä veteliä juttuja, kun taas jalapenossa on tummempi väri ja paksumpi hedelmäliha. Ainakin teoriassa, mutta säilykkeet nyt on vähän mitä on. Suoraan sanottuna, mulla ei ole hajuakaan että mitä nuo pepperonit oikeasti on, joten en niistä tiedä.

Kebabissa on mun mielestä aina tuollainen pepperoni tai pari mukana, en ole koskaan nähnyt jallua kebabannoksessa. Pitsapuolesta en osaa sanoa, kun olen ehkä kerran eläissäni tilannut pizzeriasta jalapenomausteisen pitsan.


Jalapenohan näyttää about tältä tuoreena:
(http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/341785/341785,1249902736,3/stock-photo-sliced-jalapeno-pepper-35037097.jpg)


vs.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/40/Pepperoncini.jpg/514px-Pepperoncini.jpg)


Toisekseen, mikä erottaa jalapeñon läheisistä kavereistaan? Ja viimeisenä, onko asialla tavallisen kuolevaisen suussa mitään väliä, vai onko jalapeño vain chili muiden joukossa?

Jalapenon sukulaisista en ole hirveän perillä, mutta aika paljon on olemassa suht vastaavan näköisiä ja suht vastaaviin tarkoituksiin olevia chilejä, esim. Serrano ja CAP220. Jalapenoakin on useampaa tyyppiä.

Ja viimeisenä, onko asialla tavallisen kuolevaisen suussa mitään väliä, vai onko jalapeño vain chili muiden joukossa?

Jalapeno on vaan yksi chili muiden joukossa, ei se ole mitenkään erityisen ihmeellinen. Mitä nyt soveltuu hyvin esim. pitsan päälle, ei ole hirveän tulinen ja maistuu ihan hyvältä. Chilejä on niin moneen lähtöön ja tarkoitukseen, että ei ihan heti lopu kesken.

Maun puolesta nyt tuskin on mitään hirveää väliä, koska yleensä nuo kaikki säilykechilit maistuu puristien mielestä ihan kauhealta. Mulla ei ole henk.koht. mitään kauheita antipatioita niitä kohtaan. Varmaan kannattaa kuitenkin ostaa säilykejalapenoja, jos haluaa ns. vähän parempia. Noita pepperoneja en vältsisti suosittelis, vaikka saattavat olla tosin miedompia. Ovat kuitenkin vähän tuollaisia epämääräisiä omasta mielestäni. Mutta jos siis oikeasti haluaa parempaa, niin sitten tuoreena vaan. Tosin 95% kaupassa myytävistä on hollantilaisia ei-minkään makuisia "paskachilejä (puristien mielestä ainakin), joten vähän huono homma jos ei itse halua kasvattaa tai ei löydy Fatalii Gourmetin tuotteita omasta kaupasta. Suomalaisia chilejä kannattaa ostaa, jos vaan saa. Pirkkalan Citymarketissa on ainakin varsin kiitettävästi erilaisia suomalaisia chilejä ja halvalla, joten Tampereen ihmisten kannattaa suunnata sinne jos kokkaa jotain tulisempaa.

Hankalia kysyt. En mäkään mikään chilien makuasiantuntija ole, enemmän tykkään kasvattaa niitä  ;D

Edit:
Jaahas, chilifoorumin puolella tiedettiin että "pepperonit" ovat peperonicinejä ja kotoisin Etelä-Euroopasta. Tosin mikään chili ei ole luontaisesti kotoisin Euroopasta, joten lienee sielläpäin jalostettu kebabbiloiden käyttöön..


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Sharkie - 18.02.2012 03:10
Heh, ei kuule mitään, jo nämäkin tiedonrippeet olivat mielenkiintoisia. :) Kun arkikielessä - ja useimmissa ravintoloissa - kaikki vähänkään vihreät chilit ovat jalapeñoja ja muut, vaikkapa punaiset kaverit yleensä vain "chilejä", jää kasvilajien todellinen luonne helposti täysin pimentoon. Kivempi kuitenkin tietää edes vähän mistä puhuu ja miltä mikäkin laji oikeasti näyttää.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 18.02.2012 11:39
Pepperoni on makkaraa, chilit paprikoja.


Otsikko: Vs: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Vin - 22.02.2012 14:47
Mutta jos siis oikeasti haluaa parempaa, niin sitten tuoreena vaan. Tosin 95% kaupassa myytävistä on hollantilaisia ei-minkään makuisia "paskachilejä (puristien mielestä ainakin), joten vähän huono homma jos ei itse halua kasvattaa tai ei löydy Fatalii Gourmetin tuotteita omasta kaupasta.
Ostin uteliaisuuttani tuoretta (espanjalaista) chiliä kun satuin kaupassa sitä hyllystä bongaamaan, ja ei tuo nyt kovin kummoista ollut. Suoraansanoen aika pahanmakuista, maistui lähinnä näivettyneelle paprikalle joka nyt sattui vähän polttamaan. Ei jatkoon. Tiedä sitten tykkäisinkö jostain "oikeasta" chilistä, en ole koskaan maistanut.

E: onko tuo chilien kasvattaminen hankalaa? Heräsi mielenkiinto :)


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 22.02.2012 15:44
E: onko tuo chilien kasvattaminen hankalaa? Heräsi mielenkiinto :)

Jos ei lasketa jotain Galapagos-saarten endeemisiä villilajikkeita, niin kasvattaminen on aika helppoa. Ei siinä monimutkaisia järjestelmiä vaadita, mutta voi myös hifistellä niin paljon kuin hauluaa. Aika helppoja kasveja ne on.

Voin kirjoitella asiasta vaikka blogin jatkoksi tuolle edelliselleni, jos kiinnostaa tietää lisää :)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Vin - 26.03.2012 16:26
(https://wpyadmin.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/17/60/83/Sff_Dry_Grapefruit_LD_33cl.jpg)


Sinebrychoffilla päässyt vissiin erä lonkkua väljähtymään ja keksivät tuoda sen satsin sitten markkinoille kuivana lonkerona...maistoin tuota viikonloppuna ja tuo todellakin maistuu tavalliselle lonkerolle jossa ei vaan ole mitään happoja. Ei tarvitse toista kertaa ostaa.

Kurko on edelleenkin parasta kaupan lonkeroa ja sitä tulee ostettua jatkossakin.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: migge - 26.03.2012 17:09
Mun mielestä toi oli ihan juotavaa. Ihan kuin sokeria ei olisi ollut tuossa niinkään paljoa, vaikka kuivasta on vähän hankala tässä yhteydessä puhua. Nykyään tulee juotua olutta melko usein, kun olen halunnut jättää sokeriset juomat vähemmälle.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 03.08.2012 20:24
(http://www.lidl.fi/static_content/lidl_fi/images/FI/fi_9729_01_b.jpg)

Saskian Plus-vesi (http://www.lidl.fi/cps/rde/xchg/SID-5E7E92C5-CDA78275/lidl_fi/hs.xsl/4182_19376.htm)

Hyvää vaihtelua perinteiselle Saskialle. Vitamiinihöpöhöpöt nyt ovat lähinnä markkinointijuttuja, mutta onhan tämä nyt keveyttä haluavalle huomattavasti parempi vaihtoehto kuin limu jos haluaa hieman makua kivennäisveteensä.

Kahdesta aprikoosi-jasmiini on se makeampi versio ja hedelmäsokerilla makeutettuna sisältää 14 kcal / 100 ml.

Hintaa Lidleissä normaalisti 1,39 €   1,5 litran pullosta.




Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 15.08.2012 20:48
Milbona maitokaakao

Lidl-tuote.

(http://finland.somefood.org/wp-content/uploads/2012/07/ScreenShot203-70x150.jpg)



Hyvät hyssykät kun tämä on hyvää! Näitä on saanut viikon ajan hintaan 1,15 / litra ja ostinkin yhden viime viikolla testiin. Suklaan maku on kerrassaan täyteläinen ja juoma melkein pirtelömäisen runsas. Play-maitokaakao saa hävetä silmät päästään.

Normihinta on kai 1,59 litra. Tulee jatkossakin kyllä ostettua kun tekee valmista kaakaojuomaa mieli.

Nannaa varsinkin juoksun jälkeisenä palauttavana juomana!




Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 15.08.2012 22:00
Ennen wanhaan toimiva yhdistelmä oli:

(http://ammattilaiset.valio.fi/maitojame/12_98/brandit.gif)+(http://www.datahotelli.com/fazermakeiset/tuotetiedot/fi/gui/tuoteryhmat/6400.jpg)

(en löytänyt Vesseli-kaakaojauheesta kuvaa  :( :( :( )


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: sleepy - 15.08.2012 22:45
Oi, onpa Valion maitolehmä ollut aikoinaan söötti :3


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 15.08.2012 22:56
Milbona maitokaakao


blaalbaalablablablala...

Todellakin hemmetin hyvää ja melkein ilmaista! Itse ostan usein töihin purkin, kun pelkästään tuosta saa jo sen 800kcal, siihen päälle jotain normiruokaa, niin annoksessa on 1200kcal+ millä pärjää jo työpäivän aivan hyvin.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 15.08.2012 23:03
Kuulostaa hyvältä, pitääkin testata seuraavan kerran kun käy Lidlissä. Salin jälkeen tulee kyllä nykyiselläänkin vedettyä jo perus maitokaakaota ruokailun yhteydessä.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Sarkoni - 20.08.2012 18:31
Voi jösses. On kyllä tuo Milbonan maitokaakao täyteläisempää kaakaota, kuin mitä itsekään kykenen sekoittamaan. :o

Ja aihepiirissä pysyen, Milbonan rahkasta on tullut myös ykkösvalinta rahkojen maailmassa. Syön sitä 4,4%:sta, vaikka onhan siellä sitä vähemmänkin rasvaista. Rasva ei minun kehossani haittaa mittee, ja kuitenkin salaa arvostan vähän mukavamman makuista rahkaa...


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 20.08.2012 18:54
Voi jösses. On kyllä tuo Milbonan maitokaakao täyteläisempää kaakaota, kuin mitä itsekään kykenen sekoittamaan. :o

Ja aihepiirissä pysyen, Milbonan rahkasta on tullut myös ykkösvalinta rahkojen maailmassa. Syön sitä 4,4%:sta, vaikka onhan siellä sitä vähemmänkin rasvaista. Rasva ei minun kehossani haittaa mittee, ja kuitenkin salaa arvostan vähän mukavamman makuista rahkaa...

Jep, tuo on jo siinä maitokaakaojuoman ja suklaapirtelön välimaastossa. Säännöllisesti on kyllä tarttunut Lidlistä purkki tuota mukaan nyt.


Lidlin rahkat on tosiaan todella jees myös. Se 0,95 euroa maksava 500 gramman tonkka on vakio-ostos. On tosin vähän jähmeämpää kamaa kuin vaikkapa Extran maitorahka.

Herkutteluun sitten Linessan maustetut rahkat. Vanilja on niistä ehdoton suosikkini. Välillä "huijauspäivän" ulkopuolella kun tekee hyvää mieli, neuvottelen aina itseni kanssa ja käyn vaihtoehtoja läpi. Usein tuo Linessan rahkapurkki voittaa sen mittelön enkä valintaa usein kadu.  :)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: zoukka - 20.08.2012 18:57
Nyt on tullut kans sellaista vähän jatkettua maitorahkaa, missä on jogurttia mukana. Menee paljon helpommin alas, kuin se normaali liisteri.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: MasterTK - 20.08.2012 20:00
Ehramnin maitorahka oli uskomatonta paskaa ja en pystynyt enää sietämään sitä edes minkään sekoituksen kanssa. Onneksi Valio tuli hätiin ja teki oman kilpailevan tuotteensa. Niin hyvää että melkein "raakana" voi vetää naamaan.

Nyt on pakastin pumpattu koko talveksi lakkoja, mustikoita, vadelmia ja muita marjoja täyteen. Sitten vaan aina kerran viikossa yksi lava rahkapurkkeja Prismasta jääkaappiin ja marjoja sekaan syödessä, niin eipä paljoa terveellisemmäksi ruoka muutu.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Partajeesus - 26.08.2012 21:50
Nyt täytyy kyllä kehua srirachaa eli siis se legendaarinen kukkopullo:
(http://static-l3.blogcritics.org/09/10/09/115849/091006sriracha.jpg)


Maistuu hyvälle ja potkua tarpeeksi. Sopii jopa ruisleivän päälle. Extreme chilipäät varmasti sanoo ettei tuossa ole ollenkaan tulisuutta mutta kyllä se helposti markettien jalapenot voittaa.
Itsehän tätä maistoin kaverin luona muutama viikko sitten ekaa kertaa ja tykästyin heti. Hintaa citymarketissa 6.4e tuollaisella 482g pullolla joten kohtuu kallista varsinkin jos sitä alkaa käyttämään ketsupin korvikkeena.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Sharkie - 26.08.2012 22:00
Nyt on pakastin pumpattu koko talveksi lakkoja, mustikoita, vadelmia ja muita marjoja täyteen. Sitten vaan aina kerran viikossa yksi lava rahkapurkkeja Prismasta jääkaappiin ja marjoja sekaan syödessä, niin eipä paljoa terveellisemmäksi ruoka muutu.

Tämä on kyllä hyvää kamaa. Itse olen jo reilun vuoden ajan syönyt aamuisin aika lailla eksklusiivisti marjapirtelöitä rahkaan valmistettuna. Mukaan vaikkapa tyrnirouhetta, hunajaa, goji-marjoja, siemeniä sekä mehukeittoa - ja treenipäivinä proteiinijauhetta - niin johan toimii. Samoin välipalatarpeet on hyvä tyydyttää yksinkertaisesti rahkalla ja marjoilla. Itse olen nyt pidempään suosinut Valion pehmeää maitorahkaa (http://www.valio.fi/tuotteet/ruoanvalmistustuotteet/valio-pehmea-maitorahka-250-g/). Ei ole niin kitkerää kuin moni muu rahka ja menisikin melkein paljaaltaan. Vaan eipä tuota sellaisenaan ole silti tarvista syödä.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 26.08.2012 22:20
Itsellä myös pakastimessa kesän marjat. Hyvää vaihtelua noihin kaupan mehukeittoihin kun maustaa rahkaa. Jos tavan rahka ei uppoa, niin suosittelen kokeilemaan Rainbown kermarahkaa (http://www.rainbow.fi/tuotteet/rainbow/elintarvikkeet/maidot-kermat-ja-hapanmaitovalmisteet/rainbow-kermarahka-rasvaa-10-250-g/), maistuu rasvaisemmalta(no shit) ja menee helpommin alas, kuin rasvattomat rahkat.

Toki mikä pakko sitä rahkaa on syödä. Tuntuu että monella siitä on tullut joku taikatuote, millä lihas kasvaa ja millä palautuu treeneistä. Ihan samaa proteiinia siinä on, kuin muissakin maitotuotteissa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Vin - 15.09.2012 16:57
Heitetäänpä tähän terveellisyyskeskustelun hännille väliin jotain vähän vähemmän terveellistä.

(http://www.taffel.fi/media/tuotekuvat/taffel-uuniperunalastut-sourcream-onion.png)


Taffelin uunirapeat perunalastut. Ehkä parhaita sipsejä mitä tällä hetkellä kaupasta löytyy. Tulee varmasti ostettua jatkossakin, jos tahtoo sipsejä syödä. Suosittelen!


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 15.09.2012 17:05
Ostin saman pussin eilen. Ehkä vähän liian kovia ja vähärasvaisia omaan makuun.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Fraeon - 15.09.2012 17:31
Itse ostelen sipsini akselilla Lay's tai Hot Headz. Sen takia ei kyllä kovin usein tulekaan sipsiteltyä.

Taffelin uunilastut olisi muuten jees, mutta Gba:n mainitsema totaalinen kuivuus latistaa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 11.10.2012 19:34
(http://img24.imageshack.us/img24/7430/kuvankaappaus20121011ke.png)


Hyviä uutisia kaikki! Kaikkien aikojen paras pakastepizza palaa altaaseen. Kyllähän tätä tuli monesti viikonloppuna napsittua messiin ja tuunattua vähän tonnikalalla sun muulla. Vaikka en syökään tälläisiä kovin usein, niin olen silti ilahtanut että Infernoa on taas rahvaan saatavilla.

Lidl on ihan kingi kauppa. Ei bonuskorttien kanssa vedätyksiä ja kuuntelevat vielä asiakkaitaan sosiaalisissa medioissa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Partajeesus - 11.10.2012 19:43
(http://img24.imageshack.us/img24/7430/kuvankaappaus20121011ke.png)


Hyviä uutisia kaikki! Kaikkien aikojen paras pakastepizza palaa altaaseen. Kyllähän tätä tuli monesti viikonloppuna napsittua messiin ja tuunattua vähän tonnikalalla sun muulla. Vaikka en syökään tälläisiä kovin usein, niin olen silti ilahtanut että Infernoa on taas rahvaan saatavilla.

Lidl on ihan kingi kauppa. Ei bonuskorttien kanssa vedätyksiä ja kuuntelevat vielä asiakkaitaan sosiaalisissa medioissa.

Jes tuota on kaivattu. Sitä on esim murobbs:ssä ihmetelty miksi tuon myynti lopetettiin kun monessa lidlissä meni niin hyvin kaupaksi, että oli melkein aina loppu.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 11.10.2012 19:43
Lidl on ihan kingi kauppa. Ei bonuskorttien kanssa vedätyksiä ja kuuntelevat vielä asiakkaitaan sosiaalisissa medioissa.

Olispa vaan tässä lähettyvillä/järkevästi saavutettavissa edes yksi Lidl, niin tekisin varmaan kaikki ruokaostokseni siellä. Mutta ei..  >:(


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Vin - 03.12.2012 14:54
(http://25.media.tumblr.com/tumblr_m8uuz27SZ81re3xvdo1_1280.jpg)


Joulu on täällä taas. Mitäpä tähän muuta sanomaan.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Kraidi - 03.12.2012 15:11
Musta noi on kamalia... :(


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Fyysinen Preesens - 03.12.2012 15:22
Mun mielestä talven paras elintarvike on mandariinihedelmät. Tulee aika urakalla näinä kylminä aikoina syötyä mandariineja.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 03.12.2012 15:43


Hyviä uutisia kaikki! Kaikkien aikojen paras pakastepizza palaa altaaseen. Kyllähän tätä tuli monesti viikonloppuna napsittua messiin ja tuunattua vähän tonnikalalla sun muulla. Vaikka en syökään tälläisiä kovin usein, niin olen silti ilahtanut että Infernoa on taas rahvaan saatavilla.

Lidl on ihan kingi kauppa. Ei bonuskorttien kanssa vedätyksiä ja kuuntelevat vielä asiakkaitaan sosiaalisissa medioissa.

Jes tuota on kaivattu. Sitä on esim murobbs:ssä ihmetelty miksi tuon myynti lopetettiin kun monessa lidlissä meni niin hyvin kaupaksi, että oli melkein aina loppu.

Monesti Lidlistä lähti joku suosittu tuote pois ihan vaan siksi, ettei valmistaja kyennyt toimittamaan sitä tarpeeksi tai ollenkaan. Sai sitten selitellä asiakkaille miksi on poistettu valikoimista, vaikka menekki on älytön.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 01.02.2013 14:27
Sivuaa aihetta, pistetään tänne:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013020116624390_uu.shtml


Eli nyt on maitokorotukset tulleet voimaan. Onneksi on kuitenkin Lidl, sillä k.o ketjun maidontoimittajat eivät kuulu hinnankorotusten piiriin. Noin litran päivässä maitoa juovana täytyy huokaista helpotuksesta.

Milbonan kevytmaidon (0,75 l) ja valion kevytmaidon (1,10 l) hintakuilu on nyt aika hävyttömän suuri.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Doinkki - 01.02.2013 15:14
Puhumattakaan siitä Lidlistä saatavasta iskukuumennetusta maidosta, mikä säilyy huoneenlämmössä hamaan tulevaisuuteen. 1½ litraa taitaa maksaa jotain 80 vai 90 cnt. Sitä kittaamalla pääsee halvalla ja säästyy tilaa jääkaapista.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Vin - 01.02.2013 16:22
Itse ostan sitä maitojuomaa pidemmän päiväyksen takia, kun maidon kulutus on todella vähäistä. Tavallinen maito ehtii mennä pilalle.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Sharkie - 01.02.2013 16:45
Maitoa ei tule juotua enää juuri ollenkaan. Jos koulussa syön, niin lasillinen on jotenkin pinttynyt tapa, mutta kotiin en osta käytännössä ikinä. Samaten leivän syönti on siirtynyt lähinnä ravintoloihin nyt, kun vedän aamuisin aina marjasmoothien ja aterioillakin jätän ylimääräisen tilanviejän yleensä välistä. Mieluummin syön sitä oikeaa ruokaa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: MasterTK - 01.02.2013 16:49
Maitoa juon vähintään sen 1.5l päivässä, mutta usein enemmänkin. Valion maito on viimeinen asia tässä maailmassa mistä luovun, maksoi mitä maksoi.


Otsikko: Vs: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Vin - 01.02.2013 22:23
Samaten leivän syönti on siirtynyt lähinnä ravintoloihin nyt, kun vedän aamuisin aina marjasmoothien ja aterioillakin jätän ylimääräisen tilanviejän yleensä välistä. Mieluummin syön sitä oikeaa ruokaa.
Leipää tulee muuten tuhottua aika uskomattomia määriä. En osaa vieläkään oikein syödä kotona säännöllisesti niin tulee napsittua aina leipää, jogurttia ynnä muuta pientä pahimpaan nälkäänsä kun ei millään viitsisi rueta tekemään oikeaa ruokaa. Töissä tulee kyllä syötyä kunnolla jos vaan aikataulut antavat periksi.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Tan - 01.02.2013 22:47
Itellä leivänsyönti jäänyt kokonaan pois, puhtaita hiilarilähteitä tulee syötyä vain treenipäivinä treenin jälkeen. Eli perunaa, riisiä, pastaa, kuskusta yms.
Lihaa ja maitotuotteita kuluu sitten suht päräyttäviä määriä kasvisten ohella joka päivä. Valio Plus maitoa aterian kyljessä ja illalla purkki raejuustoa ja banaani turkkilaisen jugurtin kera. Kyllä on energiatasot kohdillaan, eikä tule siitä hiilaripöhöä päivittäin mitä vanhalla ruokavaliolla tuli.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 02.02.2013 00:07
Maitoa juon vähintään sen 1.5l päivässä, mutta usein enemmänkin. Valion maito on viimeinen asia tässä maailmassa mistä luovun, maksoi mitä maksoi.

Sama. Siirryin itseasiassa punaisesta maidosta nyt Valion Plussa maitoon (50g proteiinia per purkki). Ainoa mikä tossa vituttaa on, ettei siinä ole rasvaa. Hinta 1.40e/pönikkä, eli ei vittuakaan. Ihmiset ulisee ruuan hinnasta, mutta samalla vedetään baarissa joka vkoloppu 100e sileäksi viinaan tai ostetaan 5e röökiaskeja joka päivä.

Ruoka on viimeinen asia mistä itse säästän.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: JayeizH - 02.02.2013 12:56
Ihmiset ulisee ruuan hinnasta, mutta samalla vedetään baarissa joka vkoloppu 100e sileäksi viinaan tai ostetaan 5e röökiaskeja joka päivä.
Perheillehän se ruuan hinta eniten iskee. Ja vaikka alkoholia Suomessa kuluukin paljon, niin tuskin perheelliset on edes joka kuu baarissa vetämässä 100€ kurkusta alas.

Ruuan hinnan nousu ja sen verottaminen on omasta mielestäni aika hanurista ja takaperoista. Puhumattakaan siitä että samalla vielä terveys-/hintasuhde on kaupoissa aivan päin persettä. Juuri tullut maidon hinnannousu ei ollut mikään älytön rahassa, mutta periaatteessa se on naurettava. Maito on kuitenkin aika perustuote ja terveellinen tuote. Silti purkki maitoa voi nyt maksaa enemmän kuin säilöntäainetta tms. roskaa täynnä oleva valmisruoka. Jos valtio ja viranomaiset oikeasti ajattelevat kansan parasta tai edes järjellä, maidon tuotanto pitäisi olla tuettua ja litran purkin hinta 50 senttiä.

Tämä nyt ei ole ihan onnettomalla tolalla Suomessa, mutta esim. Jenkeissä tuethan käytännössä menevät hampurilaisketjujen tms. elossapitoon. Terveellisen ja monipuolisen ruuan tuotto on niin kallista että harvalla on sitä varaa tai motivaatiota tuottaa tai ostaa. Ja sitten kauhistellaan kuinka kansa lihoo.

Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka kävisi jos valmisruuan ja pikaruuan hinta kaksinkertaistuisi, valtiot alkaisivat tukemaan muuta kuin vehnän ja maissin tuotantoa ja heitettäisiin sokeria sisältäville tuotteille kova vero päälle. Voisi makumaidotkin hävitä nopeasti Jenkki koulujen ruokavaliosta ja tilalle saisi jotain mikä ei anna jotain tautia ennen kuin pääsee edes 30:n vuoden ikään.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: zoukka - 02.02.2013 13:00
Ei ruuassa kukaan täysjärkinen säästä. Siitä huolimatta juuri ruoan hinnan nousu kolahtaa pahiten itselle, kun suurin osa masseista menee safkoihin.

Vähätuloiset ostavat halvinta ruokaa ja jos se joskus tarkoittaa huonolaatuista safkaa, niin kohta ollaan yhtä sairaita kuin jenkeissä tai monissa köyhissä maissa, joissa köyhät ovat rikkaita lihavampia. Ja sen ilmiön hinta on valtava.

Että uliskaa vaan kaikki viisaat kun ruoan hinta nousee.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: MasterTK - 02.02.2013 13:04

Tämä nyt ei ole ihan onnettomalla tolalla Suomessa, mutta esim. Jenkeissä tuethan käytännössä menevät hampurilaisketjujen tms. elossapitoon. Terveellisen ja monipuolisen ruuan tuotto on niin kallista että harvalla on sitä varaa tai motivaatiota tuottaa tai ostaa. Ja sitten kauhistellaan kuinka kansa lihoo.



Suomessakin roska- ja einesruoka on aivan liian halpaa verrattuna siihen, miten kalliiksi tulee itse tehdä ruokaa. Opiskelijakaveri valittaa että pakko syödä joka toinen päivä jotain roskaa, kun rahat ei riitä normaaliin ruokaan. Tajusin juuri että paistijauhelihakin maksaa nykyään 4e rasia, puhumattakaan vähänkään laadukkaammista kaloista ja lihoista. Terveellinen syöminen on erittäin kallista, mutta siihen kannattaa panostaa.

Aikoinaan tuli syötyä jatkuvasti kaikenlaisia valmisruokia. Nyt muutaman vuoden tauon jälkeen jos syö sellaista, niin saa vatsakouristuksia pariksi tunniksi. Ihan järjettömiä lisäaine- ja muuta sontaa.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 02.02.2013 13:07
Ruoassa ei säästellä täälläkään. Lihaa ja muita ns. kalliimpia tuotteita tulee kulutettua säännöllisesti. Rahaa menee kyllä ruokaan suht reippaasti, itse asiassa todella iso osa tuloista, mutta tosiaan tämä on niitä viimeisiä asioita missä säästäisin. Kun ei polta tai juo kovin usein, niin sitä rahaa riittää hyvin muuhunkin. Nuoriso tosiaan usein mussuttaa, kun ruoka maksaa, mutta sitten menee joka perjantai 200e baarissa..

Valmisruokia ei tule syötyä nykyään ollenkaan, vaan kaikki tehdään itse. Viehän se aikaa vähän enemmän, kuin mikron käynnistäminen, mutta on sen arvoista. Terveellisesti pystyy kyllä syömään suht edullisesti niin Suomessa kuin esim. Jenkeissäkin, mutta se vaan vaatii vähän vaivaa. Ja pitää ajatella muutakin kuin sitä yhden ostoksen hintaa. Pakkaus jauhelihaa tosiaan maksaa sen 4e, mutta on kuitenkin huomattavasti ravitsevampaa ja riittoisampaa kuin vähän halvemmat einekset.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: MasterTK - 02.02.2013 13:12
Vaimo säästää noita kuitteja, joten laskin tässä pikaisesti että ollaan ostettu kuukauden sisällä noin 650e edestä ruokaa. Tuohon ei lasketa edes sellaisia, jos on käyty syömässä jossain. Tuntuu että ei tarte ostaa kuin kassillinen ruokaa pariksi kolmeksi päivää, niin maksaa 60-70e joka kerta.

Mitähän helkkaria. En ole edes tajunnut että syöminen on näin kallista.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: bËst - 02.02.2013 13:16
Eikö tuon roskaruoan koukuttavuutta vähennä yhtää se, että ainaki Seinäjoella lähes jokaikinen pikaruokala antaa opiskelijoille hyvä ettei puoleen hintaan tuotteitaan. Vastaavasti yhdestä kaupasta saa ainoastaan alennusta opiskelijat ja sekin alennus on huikeat 10%. kahden viikon välein saakin laitettua sen 100e kauppaan, joskin usein sitte tulee ostettua kissanruokaaki usealla eurolla.

Mitä tulee terveellisempään ruokailuun, niin näinä kuuluisina uudenvuodenlupauksina jätin sitten pois sen viimisenkin "paheeni" mitä tässä on yleisimmistä tullut harrastettua menneinä vuosina. Oon aina ollut huono karkin / jäätelön syöjä; suklaasta en tykkää ollenkaan ja muutenkin viimeisimmästä makeisostosta on aikaa. Sipsejä tulee ostettua elokuva hetkiin, mutta ei oikein muuten. Cokista sen sijaan on aina kulunut luvattua enemmän, joten sen jätin nyt vuoden vaihteen jälkeen kokonaan pois ja siirryin 100% maidon / sinkkiveden juontiin. Tähän kun laskee että en polta ollenkaan ja alkoholia juon suhteellisen harvoin niin näyttää paperilla suth hyvältä.

Yksi iso ongelma on kylläkin itselle juurikin tuo leipä. Pehmeä leipä, varsinkin vaaleat uunituoreet leivät, ovat itselleni turhan vaikea luopua. Kauppareissulla jääki joku uunituore maalaisleipä käteen ja todennäköisesti katoaa saman illan aikana. Kaipa tuonkin voi paheeksi laskea. Lisäksi kahvin kulutus on vähän kasvanut, mutta ei mitenkään radikaalisti.

Maito on itelle yks rakkaimpia juomia tuon leivän ohella ja tavallaan kiukuttaa että leipä on täys hiilaripommi ja maidon hinta kasvaa taas kerran. Onneks ei oo rahasta kii koska tuosta konposta luopuminen on turhan rankkaa. Mutta onneks ei tarvi elää mitenkään budjetillisessa nuukuudessa, sillä ruoka on kuitenkin loppupeleissä ehkä viiminen asia mistä oon valmis tinkimään


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 02.02.2013 13:29
Säännöllisen liikunnan aloitettua korjasin ja uudistin ruokavalioni kunnolla. Esimerkiksi vaalea pasta vaihtui täysjyväpastaan ja sama tapahtui leivän kanssa. Maitotuotteita tuli ruokavalioon rahkan, raejuuston ja maidon muodossa todella paljon lisää. Jos liikkuu kunnolla, on pieni pakko korjata ruokavalio tai muuten tulee se kuuluisa seinä vastaan eikä mitään kehitystä tapahdu. Nämä kaksi kulkevat siis aika rinta rinnan.

Eikä tummasta laadukkaasta suklaasta tingitä! 80 rossasta suklaata naamaan JOKA aamu pieni annos ja supervoimia alkaa ilmaantua noin 4-5 kuukauden sisällä ensiannoksesta. Tämä on faktaa.

Alkoholi on nykyään sellainen juttu, josta säästän ihan ensimmäisenä. Mulla saattaa mennä välillä puolen vuoden jaksoja etten nauti tippaakaan. Jos otan, niin yleensä baarissa kun tapaan kavereita, menee pari tuoppia. Mutta monesti olen nauttinut koko baari-illan vain ja ainoastaan maksutonta jäävettä - ja ollut silti koko illan sekavin kaveri. Ne kirkkaat menee päähän...


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: migge - 02.02.2013 13:37
Ruoka on aivan liian kallista ja sen hinta nousee aivan liian nopeasti. Niitä harvoja asioita joista oikeasti tässä yhteiskunnassa kannattaa ulista. Ravinnon saaminen on ihmiselle perustarve, joten sen verottaminen ja verojen nosto on hyvin kyseenalaista. JayeizH kirjoitti tuossa hyvin maidosta, jonka hinta alkaa olemaan järjetön verrattuna einestiskin tehotuotettuun moskaan. Itse ostan usein halvinta mahdollista maitoa, koska uskon että esim Ruotsissa maidon tuotannon arvot ovat samaa tasoa kuin Suomessa.

Nyt ei siis puhuta siitä kuinka moneen maitolitraan on kenelläkin meistä varaa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 02.02.2013 17:11
Ruoka on halpaa. Se ei ole koskaan ollut näin halpaa. Sata vuotta sitten et paljoa ostanut ruuan lisäksi, ei paljon ostettu kymmeniä pelejä vuodessa siihen päälle.

"Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin miljoonia kiloja vuosittain. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen Suomen 5,4 miljoonasta asukkaasta nakkaa elintarvikkeita roskikseen noin 27 kiloa vuodessa." -Suomenkuvalehti

Eli se on niin helvetin halpaa, että sitä on varaa heittää kymmeniä kiloja roskikseen.

"Ruoka on Suomessa pohjoismaiden halvinta. Ruoka on Suomessa viidenneksen halvempaa kuin muissa Pohjoismaissa. Vain pienessä Islannissa ruoka on Suomea halvempaa" -maaseuduntulevaisuus

Eli ei se nyt niin kallista oikeasti ole.

"Sen sijaan maitotuotteet, kala ja kananmunat ovat lähellä Euroopan maiden keskiarvoa" -maaseuduntulevaisuus

Maidonkin hinta on vertailukelpoinen. Tosin nyt varmaan päästiin vähän korkeammalle rankingissa.


Toisaalta onhan Suomessa kaiken tavaran ostaminen ihan hemmetin kallista, kun verrataan muihin maihin. Tää on niin pieni markkina-alue ja importtaaminen maksaa. Silti kannattaa pitää mielessä historiallinen perspektiivi. Kyllä me nykyään saadaan samalla rahalla aivan hemmetisti enemmän niin ruokaa ja tavaraa, kuin mitä meidän isovanhemmat.

Oon mä silti samaa mieltä siitä, että peruselintarvikkeita pitäisi verottaa kevyemmin tai ei ollenkaan. Sokerille voisi sitten pamauttaa sen tappoveron.






Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: zoukka - 02.02.2013 17:49
Sokerille, röökille ja viinalle :)

Ja ruuan tuhlaus on vain seurausta yhteiskunnan kaupunkilaistumisesta, ei niinkään ruuan halpuudesta. Kun ei olla missään kontaktissa ruuan alkuperän kanssa, se muuttuu pikkuhiljaa vain abstraktiksi hyödykkeeksi, jota on pakko vetää napaan tietyin väliajoin. Sama ilmiö näkyy siinä parasta ennen merkintöjen tuijottelussa. Ei luoteta omaan nenään ja näin on helppo heittää vanhempaa kamaa roskiin.

Kndee dyykata joskus jos on ongelmia ruuan tuhlaamisessa.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 02.02.2013 19:25
Ruokaa tosiaan menee normaalitalouksissa aivan hirveästi hukkaan. Itsekin tiedän tapauksia, joissa ruokaa ostetaan koko ajan kaupasta lisää vaikka jääkaapissa on samaa sorttia pilaantumassa kaiken aikaa. Sitten homehtuneet vaan roskiin ja kaupasta lisää, vaikka kukaan ei vanhojakaan ole syönyt.

Meillä menee hirveän vähän ruokaa roskiin. En edes muista, milloin olisin viimeksi heittänyt ruokaa pilaantumisen vuoksi pois tai tyhjentänyt lautaselta loput roskiin. Osaltaan tämä johtuu varmaan siitä, että ainakin minä suunnittelen hyvin tarkasti etukäteen mitä syön ja miten paljon minäkin päivänä. Toisekseen syön niin ns. arvokasta ruokaa, että ei olisi varaakaan hirveästi viskellä noita 8€ kanapaketteja roskiin. Tyttöystävä ei suunnittele niin tarkasti syömisiään kuin minä, mutta eipä heitä hänkään ruokaa roskiin..


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 02.04.2013 19:50
(https://dl.dropbox.com/u/3262117/maapahkinalevite.jpg)


Heitin jokin aika sitten margariinit mäkeen ja vaihdoin sen maapähkinälevitteeseen. Lidlissä 500 gramman purnukka maksaa 3,29 €. Ruisleipää syön ilman levitteitä (kalkkunaa tai juustoa toki joskus päälle), mutta esimerkiksi ne Mcennedyn jenkkityyliset vaaleat leipäviipaleet maistuu todella hyviltä tuon maapahkinälevitteen kanssa. Ei ole kyllä paluuta entiseen.

Ja kun vaaleamman leivän kulutus on kuitenkin suht alhaista, niin tuo purkki kestääkin aina muutaman viikon helposti.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 02.04.2013 20:24
Maapähkinävoi on kyllä hyvää, nomnom  :)

Ei vaan pahemmin tule syötyä, kun leivän kulutus käytännössä nollassa.

Edit:
Jälkiuuni ruisleipää menee noin kymmenen viipaletta päivässä.

Parasta ruisleipää mitä on.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: zoukka - 02.04.2013 20:25
Jälkiuuni ruisleipää menee noin kymmenen viipaletta päivässä.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: sleepy - 02.04.2013 21:28
Lidlissä 500 gramman purnukka maksaa 3,29 €.

Ikävä on maapähkinävoi-mansikkahillo-leipiä, joita tuli Hollannin reissulla syötyä aikamoisen ahkeraan, harmi että täällä hintataso on hieman korkeampi ja muutenkin maapähkinävoita tuntuu löytyvän aika harvakseltaan :( Hollannissa purkin sai enintään parilla eurolla ja valikoimaakin oli aina melkein se hyllyllinen.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Aivis - 03.04.2013 01:07
Jälkiuuni ruisleipää menee noin kymmenen viipaletta päivässä.

Sitä tulee täälläkin välillä korvattua kokonaisia aterioita pelkällä ruisleivällä.

Henkilökohtaisesti en voi sietää mitään suklaa/hillo/maapähkinävoilevitteitä vaalean leivän kera, aivan kamalaa :(


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Tan - 03.04.2013 01:17
Henkilökohtaisesti en voi sietää mitään suklaa/hillo/maapähkinävoilevitteitä vaalean leivän kera, aivan kamalaa :(
Toihan on kuin pullaa söisi.  :lol:
Itsellä leivänkulutus tällä hetkellä pyöreä 0.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 03.04.2013 01:30
Jälkiuuni ruisleipää menee noin kymmenen viipaletta päivässä.

Sitä tulee täälläkin välillä korvattua kokonaisia aterioita pelkällä ruisleivällä.

Henkilökohtaisesti en voi sietää mitään suklaa/hillo/maapähkinävoilevitteitä vaalean leivän kera, aivan kamalaa :(

Pitäisi kyllä vähentää tota leivän syöntiä. Tulee itsekin mätettyä melkein pussi päivässä. Niin paljon helpompaa, kuin oikean safkan vetäminen. Pääosin kylläkin jotain siemeniä täynnä olevaa ruisleipää, mutta muutenhan viljat on aika ravintoköyhiä safkoja.

Valkoista leipää ja hilloa/suklaalevitettä = sama kun karkkia söisi.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Vin - 03.04.2013 11:53
Pitäisi kyllä vähentää tota leivän syöntiä. Tulee itsekin mätettyä melkein pussi päivässä. Niin paljon helpompaa, kuin oikean safkan vetäminen.
Sama juttu. Suurilta osin onneksi ruisleipää (ääni jälkiuunileivälle täältäkin) ja joskus jotain paahtoleipää tms. Mulla on muutenkin paha tapa napostella koko ajan jotain pientä kunnollisten aterioiden sijan.

Maapähkinävoita en ole syönyt sitten englannin reissun, olikohan vuonna 98 vai 99. Voisi maistua ihan hyvälle pitkästä aikaa.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: JayeizH - 03.04.2013 12:36
Sen jälkeen kun lopetin leivän syönnin huomasin että sitä tuli vedettyä paljon ihan mieliteon vuoksi. Aina ruuan kanssa, välipalana ja iltaisin pari kunnon kanamunaleipää. Ruoka täyttää helposti ilman sitä leipääkin, välipalaa harvemmin tarvii ja illan pääsee yli jollain rahkapurkilla, tai pelkällä tukevalla lounaalla.

En väitä että tumma leipä ei olisi terveellistä. Kyllähän se sitä on. Mutta suomalaisten ruokakulttuuri leivän syönnissä on mennyt aika äärimmäisyyksiin. Leipää ei todellakaan tarvi niin paljon mitä suomalainen sitä syö. Lisäksi vaalea leipä on harvemmin (jos ikinä) millään tavalla tarpeellinen, joka usein sekoittuu joukkoon jossain välissä.

Itsellä vielä huomasin että se leipä turvotti aivan saatanasti. Aina oli ilmapallomainen fiilis mahassa kun sitä veti useamman viipaleen. Nyt ei ole pariin vuoteen sitäkään ollut.

Vaikka en nyt sitäkään väitä, että tummaleipä ei olisi hyväksyttävä ruoka. Kyllähän sitä jotkut osaa käyttää "oikein".


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 03.04.2013 13:02
Lopetin leivän (ja viljatuotteiden) syönnin siinä tammikuun puolivälissä. Pitkään oli harkinnan alla ja päätin sitten, että fuck it. Sen jälkeen olen syönyt kaksi viipaletta leipää ja muutaman palan pullaa/piirakkaa. Tämä tapahtui viime ja toissa viikonloppuna kun olin viikonloput poissa kotoa ja ns. normaalisti syöminen ei onnistunut. Ennen oli Vaasan jälkiuunileipä herkku ja aikamoinen mahan täyttäjä, mutta nyt huomasin että ei sekään mitenkään kummoiselta maistunut. Olin itse asiassa yllättynyt, että miten "turhalta" sen syöminen tuntui. Moni sanoo, että ei voisi elää ilman leipää mutta sitten kun oikeasti on jonkin aikaa ilman sitä, huomaa että ei sitä oikeastaan mihinkään tarvitse, eikä se niin kummoiselta maistu.

Nyt kun parina viikonloppuna tuli syötyä vähän enemmän ns. huonoja/nopeita hiilareita (kiitos mm. Pääsiäisen), niin huomasi kyllä itsekin miten se vaikuttaa. Tulee niitä perusväsymyskohtauksia, kun verensokeri romahtaa tunti pari aterian jälkeen. Turvottaa. Ei mulle ikinä tule noita enään himassa ollessa, kun voin vaikuttaa täysin siihen mitä tulee syötyä (=rasvaa > proteiinia >>> hiilaria). Kotona ollessa mun ainoat hiilarinlähteet on bataatti ja peruna, jos kasviksia/vihanneksia ei lasketa.


Mutta suomalaisten ruokakulttuuri leivän syönnissä on mennyt aika äärimmäisyyksiin. Leipää ei todellakaan tarvi niin paljon mitä suomalainen sitä syö.

Tämä.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: zoukka - 03.04.2013 14:14
Niin kyllähän ihan mihin tahansa tottuu. Itse en ole nähnyt tarvetta jättää leipää pois ,kun ei siitä ikinä ole mitään haittaa ollut. Päinvastoin paska juoksee säännöllisesti eikä mahavaivoja ole ikinä ollut muutenkaan. Ja onhan se uunituore ruisleipä päällyksineen yksi maailman kovimmista nautinnoista :)

Jos joskus olisi vyötäröllä kiloja tai turvottaisi, niin toki voisi leivänkin syöntiä kontrolloida enemmän.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Ephram - 03.04.2013 14:22
Ja onhan se uunituore ruisleipä päällyksineen yksi maailman kovimmista nautinnoista :)

Tämä. Tuoretta ruisleipää, päälle salaattia, tomaattia ja kalkkunaa ja kyytipojaksi iso lasi jääkylmää maitoa! Aijai.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: MasterTK - 03.04.2013 15:05
Meinasi Portugalissa reissatessa pää hajota siihen, kun kaikkialla myydään ja syödään pelkkää vaaleaa leipää. Ensimmäisenä Suomeen tullessa piti painua ostamaan ruisleipää.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Cyrus - 03.04.2013 16:43
En väitä että tumma leipä ei olisi terveellistä. Kyllähän se sitä on.

En sanoisi tummaa leipää kovinkaan terveelliseksi. Mieluummin aika epäterveellinen tuote monella tapaa, kuten paljon lektiinejä, gluteiinia ja fytiinihappoa sisältävät viljat ja viljatuotteet ovat. Ja ennen kaikkea turha tuote. Tulee tai tuli syötyä enemmän tottumuksesta. Ennen oli toki itsellänikin suurta herkkua olevinaan. Flooraa tai muuta paskaa iso kasa neljän leipäpalan päälle ja kylmää (skeidaa) rasvatonta maitoa puoli tölkkiä kerralla, ehkä kolmestikin päivässä tämä satsi. Hyi helvetti, nyt oikein puistattaa, mitä tuli mätettyä. Ja ennen en voinut kuvitella elämää ilman leipää, nykyisin tuntuu jotenkin helvetin kaukaiselta ajatus, että sitä tuli mussutettua joka välissä, eikä tästä ole kuitenkaan kuin muutama vuosi, kun leivän lopetin.

Leipää ei tarvitse mihinkään. Päinvastoin, jos haluaa syödä terveellisesti, kannattaa leipä heittää menemään. Tarvittavat kuidut saa kyllä muutakin kautta.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 03.04.2013 17:32


Leipää ei tarvitse mihinkään. Päinvastoin, jos haluaa syödä terveellisesti, kannattaa leipä heittää menemään. Tarvittavat kuidut saa kyllä muutakin kautta.

Tämä. Katoin jokunen vuosi sitten dokkarin alaskan eskimoista. Noilla tyypeillä ei ollut satoihin vuosiin mitään pahempia hammasongelmia, päinvastoin hampaat kiilsi kuin Colgate mainoksessa, mutta sitten valkoiset toi sinne valkoisen leivän ja hiilaripaskan. Ei mennyt vuottakaan ja hampaat mätäni suuhun.

"Total absence of caries from those who live wholly on meat is then definite. Cessation of decay when you transfer from a mixed to a meat diet happens usually, perhaps always. The rest of the picture is not so clear.

Caries has been found in the teeth of mummies in Egypt, Peru, and in our own Southwest. These ancient people were mixed-diet eaters, depending in considerable part on cereals. Their teeth were better than ours, though not so good as the Eskimos. If you want a dental law, you can approximate it by saying that the most primitive people usually have the best teeth. You can add that in some cases a highly vegetarian people while not attaining the 100 percent perfection of meat eaters, do nevertheless, have very good teeth as compared with ours."

Nyt loppu leivän syönti seinään. Lapsena en syöny leipää ollenkaan ja ei ollut ainuttakaan reikää ennen aikuisikää, nyt niitä on vaikka muille jakaa. Kiitos limut ja hiilarit.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 03.04.2013 17:48
Eskimoista tuli mieleen yksi jännä fakta viljatuotteiden skippaamiseen liittyen. Jos verrataan ihmisiä ennen maanviljelystä (metsästäjä-keräilijät) ja ihmisiä maanviljelyksen aloittamisen jälkeen. Metsästäjä-keräilijät olivat nimittäin huomattavasti pidempiä, kuin maanviljelykseen ja viljatuotteiden syömiseen siirtyneet jälkeläisensä. Nyt puhutaan siis kymmenistä senttimetreistä pituuseroa. Esimerkiksi. kreikkalaiset eivät ole vieläkään toipuneet tuosta maanviljelykseen siirtymisestä, vaan ovat yhä keskimääräisesti lyhyempiä kuin metsästäjä-keräilijät esi-isänsä kymmenen tuhatta vuotta sitten. Aika huimaa. Yleensähän tuota ihmisten pituutta ajatellaan siten, että se on pikkuhiljaa kasvanut suuremmaksi varsinkin viimeisien muutaman sadan vuoden aikana, mutta me oltiin pitkiä jo kauan sitten. Ruvettiin vain syömään paskasti, jolloin meistä tuli lyhyitä tappeja ja ollaan vasta ihan viimeisten muutaman sadan vuoden aikana päästy takaisin vanhoihin mittoihin.

Tuon lyhyemmän pituuden lisäksi aikaiset maanviljelijät kärsivät myös vaikka mistä sairauksista ja puutostaudeista, joista ei oltu ennen kuultukaan.


Otsikko: Vs: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 03.04.2013 17:50
Eskimoista tuli mieleen yksi jännä fakta viljatuotteiden skippaamiseen liittyen. Jos verrataan ihmisiä ennen maanviljelystä (metsästäjä-keräilijät) ja ihmisiä maanviljelyksen aloittamisen jälkeen. Metsästäjä-keräilijät olivat nimittäin huomattavasti pidempiä, kuin maanviljelykseen ja viljatuotteiden syömiseen siirtyneet jälkeläisensä. Nyt puhutaan siis kymmenistä senttimetreistä pituuseroa. Esimerkiksi. kreikkalaiset eivät ole vieläkään toipuneet tuosta maanviljelykseen siirtymisestä, vaan ovat yhä keskimääräisesti lyhyempiä kuin metsästäjä-keräilijät esi-isänsä kymmenen tuhatta vuotta sitten. Aika huimaa.

Tuon lyhyemmän pituuden lisäksi aikaiset maanviljelijät kärsivät myös vaikka mistä sairauksista ja puutostaudeista, joista ei oltu ennen kuultukaan.

Miten sitten voi olla mahdollista, että nykyään ollaan vieläkin pidempiä kuin koskaan ennen ja hiilaria mussutetaan enemmän kuin koskaan?(vai onko näin)

edit: tässä vähän  before / after (http://keho.net/artikkelit/naytaartikkeli/Ihmisen-ruoka-osa-2) kuvia hiilaripaskan tulon jälkeen.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 03.04.2013 17:56
Eskimoista tuli mieleen yksi jännä fakta viljatuotteiden skippaamiseen liittyen. Jos verrataan ihmisiä ennen maanviljelystä (metsästäjä-keräilijät) ja ihmisiä maanviljelyksen aloittamisen jälkeen. Metsästäjä-keräilijät olivat nimittäin huomattavasti pidempiä, kuin maanviljelykseen ja viljatuotteiden syömiseen siirtyneet jälkeläisensä. Nyt puhutaan siis kymmenistä senttimetreistä pituuseroa. Esimerkiksi. kreikkalaiset eivät ole vieläkään toipuneet tuosta maanviljelykseen siirtymisestä, vaan ovat yhä keskimääräisesti lyhyempiä kuin metsästäjä-keräilijät esi-isänsä kymmenen tuhatta vuotta sitten. Aika huimaa.

Tuon lyhyemmän pituuden lisäksi aikaiset maanviljelijät kärsivät myös vaikka mistä sairauksista ja puutostaudeista, joista ei oltu ennen kuultukaan.

Miten sitten voi olla mahdollista, että nykyään ollaan vieläkin pidempiä kuin koskaan ennen ja hiilaria mussutetaan enemmän kuin koskaan?

En minä tiedä, näin olen vain lukenut. Todennäköisesti ravinto on kuitenkin nykään suhteellisen paljon ravitsevampaa kuin 10 000v sitten eläneiden aikaisten maanviljelijöiden, vaikka hiilaria mussutetaankin entistä enemmän. Tuosta esimerkistä vain näkee hyvin, että mitä tapahtui kun siirryttiin syömään pääasiassa viljatuotteita metsästyksen ja keräilyn sijaan.


Lainaus käyttäjältä: "The Worst Mistake in the History of the Human Race" by Jared Diamond
One straight forward example of what paleopathologists have learned from skeletons concerns historical changes in height. Skeletons from Greece and Turkey show that the average height of hunger-gatherers toward the end of the ice ages was a generous 5' 9'' for men, 5' 5'' for women. With the adoption of agriculture, height crashed, and by 3000 B. C. had reached a low of only 5' 3'' for men, 5' for women. By classical times heights were very slowly on the rise again, but modern Greeks and Turks have still not regained the average height of their distant ancestors.

http://www.ditext.com/diamond/mistake.html

Ihan kiinnostava tuo Jared Diamondin artikkeli, kannattaa lukaista koska käsittelee muutakin kuin ravitsemusta.


Edit:
Tuolta linkkaamaltasi sivulta Gba:

Lainaus
"Useimmiten kun maanviljely korvasi metästäjä-keräilijän elinkeinon tapahtui ihmisten terveydessä selviä muutoksia: keskipituus pieneni, lapsikuolleisuus lisääntyi, elinikä lyheni, infektiotaudit, raudanpuutosanemia, osteomalasia ja muut luiden mineraalihäiriöt sekä hammaskaries ja kiillevauriot lisääntyivät. Yleisesti ottaen elämänlaatu huononi eliniän samalla lyhetessä. Nykyään on runsaasti todistusaineistoa siitä, että nämä ongelmat johtuivat viljelijöiden pääasiassa viljoista koostuvasta ruokavaliosta."

Spoileri (osoita katsoaksesi)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Taist0 - 03.04.2013 18:11
En kyllä ymmärrä tälläistä jokotai kulttuuria, että on pakko vetää jotain liikaa tai ei sitten ollenkaan. Aikamoista mielen heikkoutta jos ei pysty leipääkään syömään kohtuudella vaan on pakko syödä liikaa tai olla syömättä. Mutta kyllähän tämä näkyy kaikessa, että on joku pakko aina ryypätä tai olla ryyppäämättä, pakko polttaa tupakkaa tai olla poltamatta, pakko käydä mäkkärissä joka päivä tai olla käymättä koskaan, pakko harrastaa liikuntaa joka päivä tai olla liikkumatta koko elämä, pakko tehdä työtä tai olla tekemättä jne...


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 03.04.2013 18:21
Ehkä se ei ole kiinni siitä, että on pakko jättää kokonaan välistä, koska muuten vetäisi överit. Jotkut vain ovat tehneet tietoisen päätöksen syystä tai toisesta, että jättävät leivän syömättä koska suoraan sanottuna se ei ole sen arvoista. Ja vaatii itse asiassa aika suurta mielenlujuutta skipata kokonaan leipä ja/tai viljatuotteet, koska joka suunnasta niitä tuputetaan ja ulkona on suht hankala syödä jos esim. gluteiinia haluaa välttää.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 03.04.2013 18:26
En kyllä ymmärrä tälläistä jokotai kulttuuria, että on pakko vetää jotain liikaa tai ei sitten ollenkaan. Aikamoista mielen heikkoutta jos ei pysty leipääkään syömään kohtuudella vaan on pakko syödä liikaa tai olla syömättä. Mutta kyllähän tämä näkyy kaikessa, että on joku pakko aina ryypätä tai olla ryyppäämättä, pakko polttaa tupakkaa tai olla poltamatta, pakko käydä mäkkärissä joka päivä tai olla käymättä koskaan, pakko harrastaa liikuntaa joka päivä tai olla liikkumatta koko elämä, pakko tehdä työtä tai olla tekemättä jne...

Toisaalta miksi tehdä asioita väärin, kun voi tehdä asiat oikein? Yleensä sellainen keskitien kulkeminen johtaa keskinkertaisuuteen, asiaan jota halveksun ja jota en ainakaan itse aio olla. Mielestäni mieluimmin pyritään täyteen potentiaaliin, kuin vajaavaisuuteen. Mieluimin överit, kuin vajarit. Ihan hyvin voisi sanoa, että aikamoista mielenheikkoutta jos on pakko syödä leipää, mutta enpäs sano, mielestäni elämässä pitää tehdä juuri niin kuin itse haluaa muita loukkaamatta, tästä seuraa luultavasti maximaalinen onnellisuus.  :)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Tan - 03.04.2013 18:38
En kyllä ymmärrä tälläistä jokotai kulttuuria, että on pakko vetää jotain liikaa tai ei sitten ollenkaan. Aikamoista mielen heikkoutta jos ei pysty leipääkään syömään kohtuudella vaan on pakko syödä liikaa tai olla syömättä. Mutta kyllähän tämä näkyy kaikessa, että on joku pakko aina ryypätä tai olla ryyppäämättä, pakko polttaa tupakkaa tai olla poltamatta, pakko käydä mäkkärissä joka päivä tai olla käymättä koskaan, pakko harrastaa liikuntaa joka päivä tai olla liikkumatta koko elämä, pakko tehdä työtä tai olla tekemättä jne...

Toisaalta miksi tehdä asioita väärin, kun voi tehdä asiat oikein? Yleensä sellainen keskitien kulkeminen johtaa keskinkertaisuuteen, asiaan jota halveksun ja jota en ainakaan itse aio olla. Mielestäni mieluimmin pyritään täyteen potentiaaliin, kuin vajaavaisuuteen. Mieluimin överit, kuin vajarit. Ihan hyvin voisi sanoa, että aikamoista mielenheikkoutta jos on pakko syödä leipää, mutta enpäs sano, mielestäni elämässä pitää tehdä juuri niin kuin itse haluaa muita loukkaamatta, tästä seuraa luultavasti maximaalinen onnellisuus.  :)
Tästä kaikki tai ei-mitään mentaliteetistä tuli hieman off-topiccina mieleen, että sama periaate on mullakin hiipinyt ihan kaikkeen kuluttamiseen.
Esimerkiksi kesällä edessä patikkareissua ja muuta matkustelua, niin rinkkaa etsiessä ja valitessa on kokoajan pyörinyt päässä että "vittu minähän en mitään paskaa osta" vaikka luultavasti tarvetta rinkalle tulee esiintymään vuosittain maksimissaan puolen tusinaa kertaa.  :lol: Harmi vaan, että oikeasti hyvä ja kestävä (esim. Savotta) maksaa sen 300€+ ja sellaisen satunnaiskäyttöön kelpaavan saa jo satasella. (Mutta kun se halpa on lähes kertakäyttötavaraa ja edistää nykyajan paskaa kulutus ja tuotantokulttuuria missä tavaroita ei käytetä kuin vuosi tai kaksi jne. jne.  :lol:)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Taist0 - 03.04.2013 18:47
En kyllä ymmärrä tälläistä jokotai kulttuuria, että on pakko vetää jotain liikaa tai ei sitten ollenkaan. Aikamoista mielen heikkoutta jos ei pysty leipääkään syömään kohtuudella vaan on pakko syödä liikaa tai olla syömättä. Mutta kyllähän tämä näkyy kaikessa, että on joku pakko aina ryypätä tai olla ryyppäämättä, pakko polttaa tupakkaa tai olla poltamatta, pakko käydä mäkkärissä joka päivä tai olla käymättä koskaan, pakko harrastaa liikuntaa joka päivä tai olla liikkumatta koko elämä, pakko tehdä työtä tai olla tekemättä jne...

Toisaalta miksi tehdä asioita väärin, kun voi tehdä asiat oikein? Yleensä sellainen keskitien kulkeminen johtaa keskinkertaisuuteen, asiaan jota halveksun ja jota en ainakaan itse aio olla. Mielestäni mieluimmin pyritään täyteen potentiaaliin, kuin vajaavaisuuteen. Mieluimin överit, kuin vajarit. Ihan hyvin voisi sanoa, että aikamoista mielenheikkoutta jos on pakko syödä leipää, mutta enpäs sano, mielestäni elämässä pitää tehdä juuri niin kuin itse haluaa muita loukkaamatta, tästä seuraa luultavasti maximaalinen onnellisuus.  :)
No toi nyt on miten sen haluaa ottaa. Mielestäni enemmän tietynlaisessa junttikulttuurissa eläminen ja määrätietiotoisuuden puute johtaa juurikin sellaiseen keskinkertaisuuteen, ei niinkään elämäntavat. Oli vain tarkoitus sanoa mielipiteeni siitä että en itse ainakaan koe tarpeelliseksi sulkea kaikkia asioita pois elämästäni totaalisesti vastakohdalla. Tottakai joitakin asioita nyt tulee pakostakin vähennettyä nyt iän ja työn yms. myötä esim, pelaamista, mutta en siitä kuitenkaan ikinä lopullisesti aio päästä eroon.

Ehkä se ei ole kiinni siitä, että on pakko jättää kokonaan välistä, koska muuten vetäisi överit. Jotkut vain ovat tehneet tietoisen päätöksen syystä tai toisesta, että jättävät leivän syömättä koska suoraan sanottuna se ei ole sen arvoista. Ja vaatii itse asiassa aika suurta mielenlujuutta skipata kokonaan leipä ja/tai viljatuotteet, koska joka suunnasta niitä tuputetaan ja ulkona on suht hankala syödä jos esim. gluteiinia haluaa välttää.
En itsekään syö leipää kuin harvoin, ehkä pari kertaa kuussa ostan leipäpussin mistä puolet homehtuu. Oli vaan hiukan hassun kuulosta että esim. GBA edellisenä päivänä vetää pussillisen leipää ja sitten seuraavana päivänä jo hylkää leivän totaalisesti jonkin epämääräisen lainauksen perusteella, ilman sen kummempaa omalla tuntemuksella perusteltua päätöstä.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Aivis - 03.04.2013 18:55
Tärkeintä on kai vain kuunnella kehoaan siinä mitä syö. Jos sulle tulee paska olo jostain eineksestä, älä syö sitä. Jos et huomaa sen vaikuttavan terveyteesi huonolla tavalla vaan peräti hyvällä, syö sitä. Liika stressaaminen siitä, mitä "pitäisi" suuhunsa pistää ei sekään ole terveellistä. Onpahan vaan helvetin tylsää elämää ainakin minun mielestäni, jos ei koskaan saisi elää vähän epäterveellisesti :)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Kraidi - 03.04.2013 19:06
Liika stressaaminen siitä, mitä "pitäisi" suuhunsa pistää ei sekään ole terveellistä. Onpahan vaan helvetin tylsää elämää ainakin minun mielestäni, jos ei koskaan saisi elää vähän epäterveellisesti :)

Olen samaa mieltä, kohtuus kaikessa.

Nykyään siis syön töissä melkeinpä pelkästään kasvisruokaa ja olen kyllä huomannut jaksavani hieman paremmin. Toki talviaika oli tästä huolimatta tosi väsyttävä, muttei kuitenkaan niin paha kuin yleensä. Enkä ole syönyt varmaan kahteen vuoteen erityisemmin muita lihoja kuin kanaa tai tonnikalaa (joskus harvoin jauhelihaa), jotenkaan itseeni ei ole oikein koskaan uponnut kunnolla esimerkiksi leikkeleet tai sianliha. Olen harkinnut jopa vakavasti kokonaan lihattomalle vyöhykkeelle siirtymistä, mutta saa nyt nähdä.

Pizzaa on kyllä pakko tilata edelleen vähintään se yksi lätty per kuukausi. :lol: Kaipa tuo roskaruokailu jokseenkin kohtuudessa pysyy, vaikka muutama lisäkilo ei olisi edelleenkään pahitteeksi.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 03.04.2013 19:17
Tärkeintä on kai vain kuunnella kehoaan siinä mitä syö. Jos sulle tulee paska olo jostain eineksestä, älä syö sitä. Jos et huomaa sen vaikuttavan terveyteesi huonolla tavalla vaan peräti hyvällä, syö sitä. Liika stressaaminen siitä, mitä "pitäisi" suuhunsa pistää ei sekään ole terveellistä. Onpahan vaan helvetin tylsää elämää ainakin minun mielestäni, jos ei koskaan saisi elää vähän epäterveellisesti :)

Näin. Itsellä on semmoinen asenne, että syön kotona ns. tiukemman kaavan mukaan mutta jos menen vierailulle tai on joku erikoistilaisuus, niin sitten voi ottaa löysemmin. En halua todellakaan olla se, joka rupeaa valittamaan kutsuilla että miksei hänen erikoisruokavaliotaan ole otettu huomioon ruuissa.

Suurimmalla osalla porukkaa riittää, kun syö 90% ajasta ns. oikein ja mielestäni tuo on ihan hyvä ajatusmalli.


Otsikko: Vs: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: JayeizH - 03.04.2013 20:05
Leipää ei tarvitse mihinkään. Päinvastoin, jos haluaa syödä terveellisesti, kannattaa leipä heittää menemään. Tarvittavat kuidut saa kyllä muutakin kautta.
Ruis on kuitenkin erittäin hyvä kuidun lähde. Ja jos kroppa vaan viljaa sietää, tummaa leipää kannattaa syödä. Totta kai tässäkin on rajat (ei pussia päivässä), mutta yleisesti minusta on hiukan outoa parjata tummaa leipää. Sen kuitenkin on todistetusti todettu olevan terveellistä. En jaksa uskoa että tutkimukset olisi niin päin persettä tehty että ruisleipä olisi epäterveellistä.

Eskimoista tuli mieleen yksi jännä fakta viljatuotteiden skippaamiseen liittyen. Jos verrataan ihmisiä ennen maanviljelystä (metsästäjä-keräilijät) ja ihmisiä maanviljelyksen aloittamisen jälkeen. Metsästäjä-keräilijät olivat nimittäin huomattavasti pidempiä, kuin maanviljelykseen ja viljatuotteiden syömiseen siirtyneet jälkeläisensä. Nyt puhutaan siis kymmenistä senttimetreistä pituuseroa. Esimerkiksi. kreikkalaiset eivät ole vieläkään toipuneet tuosta maanviljelykseen siirtymisestä, vaan ovat yhä keskimääräisesti lyhyempiä kuin metsästäjä-keräilijät esi-isänsä kymmenen tuhatta vuotta sitten. Aika huimaa. Yleensähän tuota ihmisten pituutta ajatellaan siten, että se on pikkuhiljaa kasvanut suuremmaksi varsinkin viimeisien muutaman sadan vuoden aikana, mutta me oltiin pitkiä jo kauan sitten. Ruvettiin vain syömään paskasti, jolloin meistä tuli lyhyitä tappeja ja ollaan vasta ihan viimeisten muutaman sadan vuoden aikana päästy takaisin vanhoihin mittoihin.

Tuon lyhyemmän pituuden lisäksi aikaiset maanviljelijät kärsivät myös vaikka mistä sairauksista ja puutostaudeista, joista ei oltu ennen kuultukaan.
Siitä on kuullut aina silloin tällöin että vilja ei sovi vielä tänä päivänäkään kaikille kansoille, koska geeniperimä ei ole siihen tottunut. Ehkä menee vähän hifistelyksi, mutta sinänsä tuo pituus ero tukisi tätä. Kroppa ei osannut hyödyntää viljaa, joten vaikka sen myötä ravintoa oli varmasti enemmän, kroppa ei saanut siitä niin paljon kuin aikaisemmasta ruokavaliosta. Vuosi satojen myötä geeniperimä on mukautunut paremmin viljaan, niin kroppa saa siitä enemmän irti.

Voisihan tähän heittää sellaisenkin spekuloinnin, että metsästäjät menestyivät paremmin kun olivat pitkiä. Joten evoluutio teki tehtävänsä ja lyhyet "katosivat". Sitten kun tuli viljely vaihtoehdoksi, jokainen tatti pystyi menestymään.


Mutta en suorilta käsin ruisleipää pannaan laita. Vaikka se ei itselle sovi, niin kyllähän se usealle varmasti sopii. Lisäksi viljojen oikea ongelma sikiää kuitenkin vehnästä. Ja jos ajatellaan nykyruokaa yleensä, niin sokerista, maissista ja muusta "makuaineesta". Nythän on paljon tullut juttua myös Fruktoosi-glukoosisiirappista ja hedelmäsokerista. Uudet tutkimukset ovat antaneet viitteitä että Fruktoosi-glukoosisiirappi lisää insuliiniresistenssin riskiä ja hedelmäsokeri aiheuttaa rasvankerääntymistä elinten (sydän, maksa,...) ympärille. Ovat jopa sanoneet että nämä aineet ovat pahempia kuin itse sokeri. Ja nämä ovat näitä aineita joita on joka ruuassa nykyään makeutusaineena. Tosin, voisi sanoa että sokerin ja vastaavien kulutus on nyky-yhteiskunnassa niin kovaa, että kroppa ei pysty tätä käsittelemään. Tässä suhteessa ruisleivät haittapuolet ovat aika pieniä, useammille.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Cyrus - 03.04.2013 20:34
Ei itselläni ainakaan ole mitään "pakkoa" olla ottamatta esim. leipää. Ei se tunnu elämää suuremmalle kiusaukselle. Suoraan sanottuna en muista, että leipä olisi joku vaihtoehto. Elämäntapamuutos muutti itselläni ainakin todella paljon.

En koe pidättäytyväni pakolla leivästä (tai karkista, limsasta, sipseistä, munkeista ym. ym.), koska en suoraan sanottuna kaipaa niitä pätkääkään. En edes muista niiden olemassaoloa, vaikka vielä muutama vuosi sitten mätin naamaan suklaapatukoita, keksipaketteja, litran jäätelöitä, leipää, sipsipusseja, karkkipusseja ja kaikkea muuta paskaa aivan järjettömän määrän. Aivan jatkuvalla syötöllä. Tajusin niiden epäterveellisyyden ja turhuuden, jolloin ei alkukangertelun jälkeen (eli vieroitusoireiden, nämä kun käytännössä aiheuttavat fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta) ole tehnyt mieli pätkääkään.

Ja itse en tehnyt päätöstä esim. kilojen vuoksi. Olen aina ollut liian laiha itse asiassa. Otin asioista selvää ja päätin, että itsensä myrkyttäminen saa riittää. Eipä mennyt kauaa, kun huomasi, että iho parani, energiaa riitti 30 kertaa enemmän jne. jne. Ja luulin ennen, että olin ollut terve, olinhan laiha ja tunsin itseni terveeksi. Nyt tiedän, että sisuskaluni huusivat hoosiannaa, suolistosta alkaen ja melko piankin kaikki perustaudit olisivat sillä menolla päällä. En ollut terve, vaikka olin aina luullut niin. Enkä tosiaan koe, että pakottaisin itseäni nyt mihinkään, suhtautuminen ravintoon on vain erilainen. Ennen koin, että kaikki mättö oli mahtavaa elämää suurempaa herkkua, jota ilman ei voinut elää, nykyisin koen, etten tarvitse noita epäterveitä mössöjä.

Kuten Despair sanoi, se on vain tietoinen päätös, koska se ei ole sen arvoista ja tämän jälkeen ainakin omalla kohdalla homma on mennyt omalla painollaan. En tarvitse noita myrkkyjä, joten en syö. Maailma on täynnä vaihtoehtoja, joista saan sekä herkuttelua että terveyttä. Ennen sokerimössöpulla oli parasta, nyt riittää hyvä munakas tai eri aineksista tehty viherjuoma tai salaatti. En tarvitse sokerimössöä tai koko ajan jotain naposteltavaa ja välipaloja. Naurattaa oikein, että näin on päässyt käymään. En ole syönyt karkkia, munkkia, sipsiä, keksejä jne. tai juonut limsaa vuosiin, vaikka ennen ne olivat jokapäiväistä mättöä. Sama perinteisen leivän kohdalla. En ole hirveästi pysähtynyt edes ajattelemaan tätä, mutta aika uskomatonta kyllä, millainen muutos on tullut tehtyä.

Aika jauhantaa, en osaa selittää. Pääpointti: en tarvitse, en kaipaa, koen ne vastenmielisiksi, miksi söisin? Veikkaan, että elän siis hyvin samalla tavalla kuin nekin, jotka syövät kaikkea. En ajattele asiaa, se vain tulee luonnostaan. Tai no, veikkaan, että kiinnitän asiaan jopa vähemmän huomiota kuin "kaikkea kohtuudella syövä", ainakin, jos rupean miettimään, mitä työkaverit puhuvat jokaisen syödyn pullan tai suklaapatukan jälkeen: "voi voi, miksi minun pitää aina syödä näitä?" Itselläni ei noita ajatuksia pääse tulemaan, koska en edes huomaa taukotuvan pöydällä olevia berliininmunkkeja.

Aika hauska muuten, kun pysähtyi tätä ajattelemaan.

JayeizH, kuidut saa muualtakin. Viljoissa epäillään monia haittavaikutuksia yhä useammalla ihmisellä, joten en näe, että niille tarvitsisi itseään altistaa. Tottakai jokaisen oma päätös ja moni ei välttämättä mitään kärsikään, mutta en sanoisi, että se mitään mieletöntä terveysruokaa olisi. Varsinkaan sellaista, joka ei olisi korvattavissa jollain muulla. Lisäksi ruisleipäkin vaikuttaa verensokerin hallinnassa.

Ja sokeri tosiaan on se suuri paha. Ja glukoosifruktoosisiirapit ym. Ja teollisesti käsitelty tai tehty moska margariineista karkkeihin, valmisruokiin ja sipseihin. Cola. Ym. Ja nimenomaan, näihin suhteutettuna rukiin mahdolliset terveyshaitat ovat pieniä. Toisaalta sokerimättöihin yhdistettynä ruisleipä on taas yhtä verensokeria sekoittavaa tavaraa. Ja taas, miksi sitä söisi, kun sen voi korvata? Kun sitä ei oikeasti tarvi mihinkään? Ja tämä siis oma mielipiteeni. Ymmärrän hyvin tässäkin ketjussa ruisleipää kehuneita. He tykkäävät siitä ja saavat terveysvaikutuksiakin siitä sivussa, siksi syödä ruisleipää. Itse en kuitenkaan koe tarpeelliseksi syödä sitä, enkä kenellekään sitä erikseen suosittelisi terveysruokana, vaan suosittelisin jotain muuta ehkä vielä terveellisempää.

Kuten GBA sanoi, jokainen saa tehdä kuten haluaa. Samaa mieltä.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 03.04.2013 20:54
Cyrusilta ihan hyvää tekstiä.

Viljoista saatavista kuiduista vielä sen verran, että aivan hirveän tärkeitä ne eivät voi hyvinvoinnillemme olla, kun me ja esi-isämme selvisivät yli 2 miljoonaa vuotta ilmankin :)


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Taist0 - 03.04.2013 21:13
Olisi kiva lukea vähän tarkemmin noita tutkimuksen perusteluja.
Lainaus
"Useimmiten kun maanviljely korvasi metästäjä-keräilijän elinkeinon tapahtui ihmisten terveydessä selviä muutoksia: keskipituus pieneni, lapsikuolleisuus lisääntyi, elinikä lyheni, infektiotaudit, raudanpuutosanemia, osteomalasia ja muut luiden mineraalihäiriöt sekä hammaskaries ja kiillevauriot lisääntyivät. Yleisesti ottaen elämänlaatu huononi eliniän samalla lyhetessä. Nykyään on runsaasti todistusaineistoa siitä, että nämä ongelmat johtuivat viljelijöiden pääasiassa viljoista koostuvasta ruokavaliosta."
Kun noita kuolleita lapsia on ollut enemmän, niin kyllähän se keskipituuteen vaikuttaa jos kaikki alle metrin mittaisetkin lasketaan keskiarvoon. Toinen syy on varmaankin myös se että maanviljely on ollut selkeästi metsästystä raskaampaa touhua tuohon aikaan, jolloin ihmisistä tuli enemmän lyhyempiä ja raskasrakenteisempia. Varmasti yksi syy myös tuohon miksi ihmisistä tulee nykyään ainakin pidempiä on se, että harva joutuu rehkimään kasvuiässä samalla tavalla kuin esimerkiski meidän isovanhemmat ja elämään siinä samassa niukemmin.

E: aiheet hiukan harhailee, mutta ei se mitään ;D


Otsikko: Vs: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: JayeizH - 03.04.2013 23:50
JayeizH, kuidut saa muualtakin. Viljoissa epäillään monia haittavaikutuksia yhä useammalla ihmisellä, joten en näe, että niille tarvitsisi itseään altistaa. Tottakai jokaisen oma päätös ja moni ei välttämättä mitään kärsikään, mutta en sanoisi, että se mitään mieletöntä terveysruokaa olisi. Varsinkaan sellaista, joka ei olisi korvattavissa jollain muulla. Lisäksi ruisleipäkin vaikuttaa verensokerin hallinnassa.
Ei niitä nyt hirveästi ole millä sen kuidun korvaa. fineli.fi (http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2168&fuclass=all&specdiet=none&items=50&from=top&portion=100g&lang=fi) sivustolta kun katsoo, niin kyllä ne ruuat joista voisi saada tarpeeksi kuitua ovat pitkälti viljapitoisia. Itse yritän ylläpitää kuidun saantia pähkinöillä, mutta myönnän ei tule syötyä läheskään tarvittavaa 150-200g pähkinöitä vuorokaudessa. Lisäksi verensokerin hallintaan vaikuttaa paljon tärkkelys, jota on aika paljon pähkinöissäkin. Puhumattakaan riisistä ja perunasta.

Viljoista saatavista kuiduista vielä sen verran, että aivan hirveän tärkeitä ne eivät voi hyvinvoinnillemme olla, kun me ja esi-isämme selvisivät yli 2 miljoonaa vuotta ilmankin :)
Kuituahan saadaan myös hedelmistä ja marjoista. Ja sitä ei tiedetä kuinka paljon suuremmista kuitumääristä olisi ollut miljoonia vuosia sitten hyötyä. Kuitua on kuitenkin aina syöty, joten myrkkyä se ei ole ikinä ollut, tai että keho ei olisi siihen tottunut. Uskallan siis veikata että kuitu on kuitenkin ollut aina terveyttä edistävä ravintoaine. Vilja ei tietenkään ole ihmisen "alkuperäinen" ravinnon lähde, joten siitä voi tulla negatiivisiakin vaikutuksia. Mutta en usko että "oikeanlaisella" ruisleivän syönnillä olisi samoja haittoja kuin vehnäleivän syönnillä. Siinä on kuitenkin vähemmän tärkkelystä ja enemmän kuitua. Ja onhan sitä tosiaan tutkittukin.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Cyrus - 04.04.2013 05:25
Tarpeeksi kuitupitoisen ruokavalion pystyy koostamaan helposti. Uskot tai et. ;) Vaikka loppujen lopuksi se, mikä on tarpeeksi kuitua, ei välttämättä ole niin selvää. Aika paljon olen lukenut sen suuntaista, että kuidunkin suuren määrän tarpeellisuus olisi aika kyseenalaista.

Ja ei, ruisleipä ei varmasti ole koskaan yhtä haitallinen kuin vehnä. Vehnää en suosittelisi kenellekään.

Ja tuohon despiren kuitukommenttiin sen verran, että tosiaan, kuidut eivät edes välttämättä ole lähellekään yhtä tärkeitä, kuin sanotaan esim. täällä Suomessa. Monen muunkin vitamiinin tai ravintoaineen saantisuositukset ovat ylä- tai alakanttiin, todellisia määriä ei kunnolla osata sanoa. Esimerkkinä vaikka Kalsium, jota kaikkialla tuputetaan aivan helvetisti ja kuitenkin täällä on osteoporoosia aivan helvetisti. Osteoporoosia on melkeinpä siellä eniten, missä saadaan kalsiumia eniten. Toisaalta olikohan jossain olikohan Afrikassa, jossa saadaan vain puolet Suomessa suositellusta kalsiumin määrästä, ei ole osteoporoosia. En nyt tarkkaan muista missä se oli, mutta osoittaa kuitenkin sen, että nuo saantitarpeet ovat aina kyseenalaisia. Kuidun saannin riittävyyttä voi ainakin vatsan toiminnan kautta tietysti jokainen mitata. Oma näkemykseni kuitenkin on, että viljat eivät kuidunkaan osalta ole millään tapaa pakollista syötävää.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: JayeizH - 04.04.2013 08:29
Tarpeeksi kuitupitoisen ruokavalion pystyy koostamaan helposti. Uskot tai et. ;)
Et kuitenkaan ole vieläkään kertonut yhtään mistä sitä sitten saa.

;)


Esimerkkinä vaikka Kalsium, jota kaikkialla tuputetaan aivan helvetisti ja kuitenkin täällä on osteoporoosia aivan helvetisti. Osteoporoosia on melkeinpä siellä eniten, missä saadaan kalsiumia eniten. Toisaalta olikohan jossain olikohan Afrikassa, jossa saadaan vain puolet Suomessa suositellusta kalsiumin määrästä, ei ole osteoporoosia. En nyt tarkkaan muista missä se oli, mutta osoittaa kuitenkin sen, että nuo saantitarpeet ovat aina kyseenalaisia.
Osteoporoosiin ei vaikuta ainoastaan kalsiumin puutos. Yksi tärkeä osa on D-vitamiini joka auttaa kalsiumia imeytymään tms. Ja D-vitamiini suosituksethan on Suomessa aikalailla päin persettä. Afrikassa D-vitamiiniä saa huomaamattaan tarpeeksi. Eli osteoporoosi todennäköisesti liittyy ennemmin D-vitamiini puutteeseen, kuin kalsiumin turhuuteen.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 04.04.2013 08:40
Lainaus käyttäjältä: JayeizH
Esimerkkinä vaikka Kalsium, jota kaikkialla tuputetaan aivan helvetisti ja kuitenkin täällä on osteoporoosia aivan helvetisti. Osteoporoosia on melkeinpä siellä eniten, missä saadaan kalsiumia eniten. Toisaalta olikohan jossain olikohan Afrikassa, jossa saadaan vain puolet Suomessa suositellusta kalsiumin määrästä, ei ole osteoporoosia. En nyt tarkkaan muista missä se oli, mutta osoittaa kuitenkin sen, että nuo saantitarpeet ovat aina kyseenalaisia.
Osteoporoosiin ei vaikuta ainoastaan kalsiumin puutos. Yksi tärkeä osa on D-vitamiini joka auttaa kalsiumia imeytymään tms. Ja D-vitamiini suosituksethan on Suomessa aikalailla päin persettä. Afrikassa D-vitamiiniä saa huomaamattaan tarpeeksi. Eli osteoporoosi todennäköisesti liittyy ennemmin D-vitamiini puutteeseen, kuin kalsiumin turhuuteen.

D-vitamiini varmasti vaikuttaa jotain mutta oman käsityksen mukaan magnesiumilla on myös erittäin tärkeä rooli luuston kunnon kannalta, ja se on täälläpäin maailmaa unohdettu. Pitäisi lukaista uudestaan, mutta meni kutakuinkin niin että ihmisten luut ovat nykyään hunossa kunnossa juurikin sen takia että toitotetaan vaan kalsiumista ja ollaan unohdettu magnesiumin rooli. Kalsiumiakaan ei ilmeisesti tarvita läheskään niin paljon jos vaan Mg saanti on kohdillaan. Kalsiumim saantiin pitäisi kuitenkin järjellä ajateltuna riittää kasviksista ym. saatava määrä, koska maitotuotteet eivät ole mitenkään ns. luontaista ravintoa ihmiselle. Olemmehan ainoa nisäkäs joka niitä syö syntymän jälkeen, joten kalsiumin riittävän saannin ei pitäisi olla niistä kiinni.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Sharkie - 04.04.2013 08:56
Kalsiumim saantiin pitäisi kuitenkin järjellä ajateltuna riittää kasviksista ym. saatava määrä, koska maitotuotteet eivät ole mitenkään ns. luontaista ravintoa ihmiselle. Olemmehan ainoa nisäkäs joka niitä syö syntymän jälkeen, joten kalsiumin riittävän saannin ei pitäisi olla niistä kiinni.

Tästä on tosiaan ollut viime vuosina paljon mielenkiintoista keskustelua, kuten että ovatko laktoosi-intolerantit niitä normaaleja yksilöitä. Luonnossa kun ei maitoa ole tarkoitus/tarve enää lapsuuden jälkeen juoda. Myös pastöroitu vs. raakamaito -debaatti liekehtii ajoittain.

Se on kuitenkin tosiaan ihan hyväksyttyä faktaa, että kasviksista, kuten salaatista, saa kalsiumia heittämällä tarpeeksi, eikä maitotuotteita tosiaan tarvitse sen vuoksi vetää. Käy myös ilmi, että D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen. Lisäksi yksi osteoporoosin suurista tekijöistä länsimaissa on liikunnan puute, D:n ja kalsiumin määrien lisäksi/sijaan. Luonnollisesti eksessiivinen tupakointi tai ryyppääminen haittaa vähän kaikkialla.

Se onkin niin ravinto- kuin vaikkapa lihaksistoasioissa hyvä muistaa, että ruumiissa kaikki pelaa jollain lailla yhteen. Jos yksi asia on viturallaan, saattaa se vaikuttaa yllättävissä paikoissa ja asioissa, ja loppupeleissä harva asia on lainkaan yksinkertainen tahi suoraviivainen.


Otsikko: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: despo - 04.04.2013 09:08
Se on kuitenkin tosiaan ihan hyväksyttyä faktaa, että kasviksista, kuten salaatista, saa kalsiumia heittämällä tarpeeksi, eikä maitotuotteita tosiaan tarvitse sen vuoksi vetää. Käy myös ilmi, että D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen. Lisäksi yksi osteoporoosin suurista tekijöistä länsimaissa on liikunnan puute, D:n ja kalsiumin määrien lisäksi/sijaan. Luonnollisesti eksessiivinen tupakointi tai ryyppääminen haittaa vähän kaikkialla.

Tämäkin vielä. Ihmisen keho on sopeutuvainen ja jos siltä ei koskaan vaadita mitään, niin se rappeutuu ja heikkenee. Jos ei koskaan harrasta juoksemista, niin juoksukunto on paska koska sitä ei ole tarvinnut kehittää. Jos ei koskaan rasita luustoaan, niin se on heikko koska sen ei ole koskaan tarvinnut ollakaan vahva ja kestävä.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Cyrus - 04.04.2013 15:11
Juu, olen itsekin lukenut paljon noista kalsiumiin vaikuttavista seikoista. Esimerkkini olikin nimenomaan tarkoitettu siihen, että viranomaissuositukset eivät pidä loppujen lopuksi millään tapaa paikkaansa. Se, mikä on liikaa, liian vähän tai tarpeeksi, ei selviä välttämättä katsomalla jotain listaa, koska suurin osa noista suosituksista on suoraan sanottuna heitetty hatusta.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Kubs - 25.07.2013 14:58
(https://www.pirkka.fi/sites/default/files/styles/large/public/products/marsu_78177_2_jpg.jpg?itok=xIytwnHX)


En hirveästi pakastepitsoja syö, mutta tuollaista tuli hetken mielijohteesta maistettua. Oli kyllä paras pakastepizza mitä olen syönyt. Mehevä, ei mikään kuiva ja täytteitä kivasti. Toki enemmän aina saisi olla. :) Pohjakin maistui hyvältä ja reunat olivat mukavan rapeat. Taidankin tästä lähin kokeilla muitakin Pirkan kiviuunipizzoja. Suosittelen!


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 25.07.2013 18:02
Hyviä ovat. Tuliko tuossa vielä erikseen ne kinkut, jotka laitetaan siihen päälle paistamisen jälkeen? Oli kyllä positiivinen yllätys Pirkalta.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Kubs - 25.07.2013 19:44
Hyviä ovat. Tuliko tuossa vielä erikseen ne kinkut, jotka laitetaan siihen päälle paistamisen jälkeen? Oli kyllä positiivinen yllätys Pirkalta.

Ei ainakaan mun pizzassa ollut. Täytteenä kyllä oli jotain isompia kinkkuviipaileita.


Otsikko: Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju
Kirjoitti: Gba - 25.07.2013 20:04
(http://www.pirkka.fi/sites/default/files/styles/large/public/products/marsu_17156_2_jpg.jpg?itok=ndgr8EL_)


Sekoitin tähän. Tässä kyllä kohtasi laatu ja hinta. Erillisessä pussissa siis noi seitinohuet kinkut, mitkä laitetaan paiston jälkeen tuohon päälle.