Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Sivuja: 1 2 3 [4] 5
Tulostusversio
Aihe: Elintarvikkeiden arvosteluketju  (Luettu 54095 kertaa)
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #90 : 03.04.2013 01:17 »
Tan Jäsen Viestejä: 703 Basaaripisteet: 1 Profiili
Henkilökohtaisesti en voi sietää mitään suklaa/hillo/maapähkinävoilevitteitä vaalean leivän kera, aivan kamalaa :(
Toihan on kuin pullaa söisi.  :lol:
Itsellä leivänkulutus tällä hetkellä pyöreä 0.
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #91 : 03.04.2013 01:30 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 908 Basaaripisteet: 0 Profiili
Jälkiuuni ruisleipää menee noin kymmenen viipaletta päivässä.

Sitä tulee täälläkin välillä korvattua kokonaisia aterioita pelkällä ruisleivällä.

Henkilökohtaisesti en voi sietää mitään suklaa/hillo/maapähkinävoilevitteitä vaalean leivän kera, aivan kamalaa :(

Pitäisi kyllä vähentää tota leivän syöntiä. Tulee itsekin mätettyä melkein pussi päivässä. Niin paljon helpompaa, kuin oikean safkan vetäminen. Pääosin kylläkin jotain siemeniä täynnä olevaa ruisleipää, mutta muutenhan viljat on aika ravintoköyhiä safkoja.

Valkoista leipää ja hilloa/suklaalevitettä = sama kun karkkia söisi.
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #92 : 03.04.2013 11:53 »
Vin Jäsen Viestejä: 1 340 Basaaripisteet: 1 Profiili
Pitäisi kyllä vähentää tota leivän syöntiä. Tulee itsekin mätettyä melkein pussi päivässä. Niin paljon helpompaa, kuin oikean safkan vetäminen.
Sama juttu. Suurilta osin onneksi ruisleipää (ääni jälkiuunileivälle täältäkin) ja joskus jotain paahtoleipää tms. Mulla on muutenkin paha tapa napostella koko ajan jotain pientä kunnollisten aterioiden sijan.

Maapähkinävoita en ole syönyt sitten englannin reissun, olikohan vuonna 98 vai 99. Voisi maistua ihan hyvälle pitkästä aikaa.
Pelaajalauta-->Formulalauta-->Pakkotoistolauta-->Uhkapelilauta-->Turvapaikkalauta-->Hautalauta--> Deadzonelauta-->???
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #93 : 03.04.2013 12:36 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 699 Basaaripisteet: 2 Profiili Sen jälkeen kun lopetin leivän syönnin huomasin että sitä tuli vedettyä paljon ihan mieliteon vuoksi. Aina ruuan kanssa, välipalana ja iltaisin pari kunnon kanamunaleipää. Ruoka täyttää helposti ilman sitä leipääkin, välipalaa harvemmin tarvii ja illan pääsee yli jollain rahkapurkilla, tai pelkällä tukevalla lounaalla.

En väitä että tumma leipä ei olisi terveellistä. Kyllähän se sitä on. Mutta suomalaisten ruokakulttuuri leivän syönnissä on mennyt aika äärimmäisyyksiin. Leipää ei todellakaan tarvi niin paljon mitä suomalainen sitä syö. Lisäksi vaalea leipä on harvemmin (jos ikinä) millään tavalla tarpeellinen, joka usein sekoittuu joukkoon jossain välissä.

Itsellä vielä huomasin että se leipä turvotti aivan saatanasti. Aina oli ilmapallomainen fiilis mahassa kun sitä veti useamman viipaleen. Nyt ei ole pariin vuoteen sitäkään ollut.

Vaikka en nyt sitäkään väitä, että tummaleipä ei olisi hyväksyttävä ruoka. Kyllähän sitä jotkut osaa käyttää "oikein".
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #94 : 03.04.2013 13:02 »
despo Jäsen Viestejä: 5 302 Basaaripisteet: 9 Profiili Lopetin leivän (ja viljatuotteiden) syönnin siinä tammikuun puolivälissä. Pitkään oli harkinnan alla ja päätin sitten, että fuck it. Sen jälkeen olen syönyt kaksi viipaletta leipää ja muutaman palan pullaa/piirakkaa. Tämä tapahtui viime ja toissa viikonloppuna kun olin viikonloput poissa kotoa ja ns. normaalisti syöminen ei onnistunut. Ennen oli Vaasan jälkiuunileipä herkku ja aikamoinen mahan täyttäjä, mutta nyt huomasin että ei sekään mitenkään kummoiselta maistunut. Olin itse asiassa yllättynyt, että miten "turhalta" sen syöminen tuntui. Moni sanoo, että ei voisi elää ilman leipää mutta sitten kun oikeasti on jonkin aikaa ilman sitä, huomaa että ei sitä oikeastaan mihinkään tarvitse, eikä se niin kummoiselta maistu.

Nyt kun parina viikonloppuna tuli syötyä vähän enemmän ns. huonoja/nopeita hiilareita (kiitos mm. Pääsiäisen), niin huomasi kyllä itsekin miten se vaikuttaa. Tulee niitä perusväsymyskohtauksia, kun verensokeri romahtaa tunti pari aterian jälkeen. Turvottaa. Ei mulle ikinä tule noita enään himassa ollessa, kun voin vaikuttaa täysin siihen mitä tulee syötyä (=rasvaa > proteiinia >>> hiilaria). Kotona ollessa mun ainoat hiilarinlähteet on bataatti ja peruna, jos kasviksia/vihanneksia ei lasketa.


Mutta suomalaisten ruokakulttuuri leivän syönnissä on mennyt aika äärimmäisyyksiin. Leipää ei todellakaan tarvi niin paljon mitä suomalainen sitä syö.

Tämä.


« Viimeksi muokattu: 03.04.2013 13:07 kirjoittanut despire »
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #95 : 03.04.2013 14:14 »
zoukka guli Jäsen Viestejä: 5 054 Basaaripisteet: 14 Profiili Niin kyllähän ihan mihin tahansa tottuu. Itse en ole nähnyt tarvetta jättää leipää pois ,kun ei siitä ikinä ole mitään haittaa ollut. Päinvastoin paska juoksee säännöllisesti eikä mahavaivoja ole ikinä ollut muutenkaan. Ja onhan se uunituore ruisleipä päällyksineen yksi maailman kovimmista nautinnoista :)

Jos joskus olisi vyötäröllä kiloja tai turvottaisi, niin toki voisi leivänkin syöntiä kontrolloida enemmän.
"polvillaan nintendon edessä"
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #96 : 03.04.2013 14:22 »
Ephram Gyro Man Jäsen Viestejä: 7 858 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW
Ja onhan se uunituore ruisleipä päällyksineen yksi maailman kovimmista nautinnoista :)

Tämä. Tuoretta ruisleipää, päälle salaattia, tomaattia ja kalkkunaa ja kyytipojaksi iso lasi jääkylmää maitoa! Aijai.
www.mikkoijas.fi – Kirjailijan koti | Mikodemus Youtubessa
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #97 : 03.04.2013 15:05 »
MasterTK ilonpilaaja Jäsen Viestejä: 2 776 Basaaripisteet: 6 Profiili Meinasi Portugalissa reissatessa pää hajota siihen, kun kaikkialla myydään ja syödään pelkkää vaaleaa leipää. Ensimmäisenä Suomeen tullessa piti painua ostamaan ruisleipää.
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #98 : 03.04.2013 16:43 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW
En väitä että tumma leipä ei olisi terveellistä. Kyllähän se sitä on.

En sanoisi tummaa leipää kovinkaan terveelliseksi. Mieluummin aika epäterveellinen tuote monella tapaa, kuten paljon lektiinejä, gluteiinia ja fytiinihappoa sisältävät viljat ja viljatuotteet ovat. Ja ennen kaikkea turha tuote. Tulee tai tuli syötyä enemmän tottumuksesta. Ennen oli toki itsellänikin suurta herkkua olevinaan. Flooraa tai muuta paskaa iso kasa neljän leipäpalan päälle ja kylmää (skeidaa) rasvatonta maitoa puoli tölkkiä kerralla, ehkä kolmestikin päivässä tämä satsi. Hyi helvetti, nyt oikein puistattaa, mitä tuli mätettyä. Ja ennen en voinut kuvitella elämää ilman leipää, nykyisin tuntuu jotenkin helvetin kaukaiselta ajatus, että sitä tuli mussutettua joka välissä, eikä tästä ole kuitenkaan kuin muutama vuosi, kun leivän lopetin.

Leipää ei tarvitse mihinkään. Päinvastoin, jos haluaa syödä terveellisesti, kannattaa leipä heittää menemään. Tarvittavat kuidut saa kyllä muutakin kautta.


« Viimeksi muokattu: 03.04.2013 17:05 kirjoittanut Cyrus »
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #99 : 03.04.2013 17:32 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 908 Basaaripisteet: 0 Profiili


Leipää ei tarvitse mihinkään. Päinvastoin, jos haluaa syödä terveellisesti, kannattaa leipä heittää menemään. Tarvittavat kuidut saa kyllä muutakin kautta.

Tämä. Katoin jokunen vuosi sitten dokkarin alaskan eskimoista. Noilla tyypeillä ei ollut satoihin vuosiin mitään pahempia hammasongelmia, päinvastoin hampaat kiilsi kuin Colgate mainoksessa, mutta sitten valkoiset toi sinne valkoisen leivän ja hiilaripaskan. Ei mennyt vuottakaan ja hampaat mätäni suuhun.

"Total absence of caries from those who live wholly on meat is then definite. Cessation of decay when you transfer from a mixed to a meat diet happens usually, perhaps always. The rest of the picture is not so clear.

Caries has been found in the teeth of mummies in Egypt, Peru, and in our own Southwest. These ancient people were mixed-diet eaters, depending in considerable part on cereals. Their teeth were better than ours, though not so good as the Eskimos. If you want a dental law, you can approximate it by saying that the most primitive people usually have the best teeth. You can add that in some cases a highly vegetarian people while not attaining the 100 percent perfection of meat eaters, do nevertheless, have very good teeth as compared with ours."

Nyt loppu leivän syönti seinään. Lapsena en syöny leipää ollenkaan ja ei ollut ainuttakaan reikää ennen aikuisikää, nyt niitä on vaikka muille jakaa. Kiitos limut ja hiilarit.
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #100 : 03.04.2013 17:48 »
despo Jäsen Viestejä: 5 302 Basaaripisteet: 9 Profiili Eskimoista tuli mieleen yksi jännä fakta viljatuotteiden skippaamiseen liittyen. Jos verrataan ihmisiä ennen maanviljelystä (metsästäjä-keräilijät) ja ihmisiä maanviljelyksen aloittamisen jälkeen. Metsästäjä-keräilijät olivat nimittäin huomattavasti pidempiä, kuin maanviljelykseen ja viljatuotteiden syömiseen siirtyneet jälkeläisensä. Nyt puhutaan siis kymmenistä senttimetreistä pituuseroa. Esimerkiksi. kreikkalaiset eivät ole vieläkään toipuneet tuosta maanviljelykseen siirtymisestä, vaan ovat yhä keskimääräisesti lyhyempiä kuin metsästäjä-keräilijät esi-isänsä kymmenen tuhatta vuotta sitten. Aika huimaa. Yleensähän tuota ihmisten pituutta ajatellaan siten, että se on pikkuhiljaa kasvanut suuremmaksi varsinkin viimeisien muutaman sadan vuoden aikana, mutta me oltiin pitkiä jo kauan sitten. Ruvettiin vain syömään paskasti, jolloin meistä tuli lyhyitä tappeja ja ollaan vasta ihan viimeisten muutaman sadan vuoden aikana päästy takaisin vanhoihin mittoihin.

Tuon lyhyemmän pituuden lisäksi aikaiset maanviljelijät kärsivät myös vaikka mistä sairauksista ja puutostaudeista, joista ei oltu ennen kuultukaan.
tallennettu
Vs: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #101 : 03.04.2013 17:50 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 908 Basaaripisteet: 0 Profiili
Eskimoista tuli mieleen yksi jännä fakta viljatuotteiden skippaamiseen liittyen. Jos verrataan ihmisiä ennen maanviljelystä (metsästäjä-keräilijät) ja ihmisiä maanviljelyksen aloittamisen jälkeen. Metsästäjä-keräilijät olivat nimittäin huomattavasti pidempiä, kuin maanviljelykseen ja viljatuotteiden syömiseen siirtyneet jälkeläisensä. Nyt puhutaan siis kymmenistä senttimetreistä pituuseroa. Esimerkiksi. kreikkalaiset eivät ole vieläkään toipuneet tuosta maanviljelykseen siirtymisestä, vaan ovat yhä keskimääräisesti lyhyempiä kuin metsästäjä-keräilijät esi-isänsä kymmenen tuhatta vuotta sitten. Aika huimaa.

Tuon lyhyemmän pituuden lisäksi aikaiset maanviljelijät kärsivät myös vaikka mistä sairauksista ja puutostaudeista, joista ei oltu ennen kuultukaan.

Miten sitten voi olla mahdollista, että nykyään ollaan vieläkin pidempiä kuin koskaan ennen ja hiilaria mussutetaan enemmän kuin koskaan?(vai onko näin)

edit: tässä vähän  before / after kuvia hiilaripaskan tulon jälkeen.


« Viimeksi muokattu: 03.04.2013 17:55 kirjoittanut Gba »
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #102 : 03.04.2013 17:56 »
despo Jäsen Viestejä: 5 302 Basaaripisteet: 9 Profiili
Eskimoista tuli mieleen yksi jännä fakta viljatuotteiden skippaamiseen liittyen. Jos verrataan ihmisiä ennen maanviljelystä (metsästäjä-keräilijät) ja ihmisiä maanviljelyksen aloittamisen jälkeen. Metsästäjä-keräilijät olivat nimittäin huomattavasti pidempiä, kuin maanviljelykseen ja viljatuotteiden syömiseen siirtyneet jälkeläisensä. Nyt puhutaan siis kymmenistä senttimetreistä pituuseroa. Esimerkiksi. kreikkalaiset eivät ole vieläkään toipuneet tuosta maanviljelykseen siirtymisestä, vaan ovat yhä keskimääräisesti lyhyempiä kuin metsästäjä-keräilijät esi-isänsä kymmenen tuhatta vuotta sitten. Aika huimaa.

Tuon lyhyemmän pituuden lisäksi aikaiset maanviljelijät kärsivät myös vaikka mistä sairauksista ja puutostaudeista, joista ei oltu ennen kuultukaan.

Miten sitten voi olla mahdollista, että nykyään ollaan vieläkin pidempiä kuin koskaan ennen ja hiilaria mussutetaan enemmän kuin koskaan?

En minä tiedä, näin olen vain lukenut. Todennäköisesti ravinto on kuitenkin nykään suhteellisen paljon ravitsevampaa kuin 10 000v sitten eläneiden aikaisten maanviljelijöiden, vaikka hiilaria mussutetaankin entistä enemmän. Tuosta esimerkistä vain näkee hyvin, että mitä tapahtui kun siirryttiin syömään pääasiassa viljatuotteita metsästyksen ja keräilyn sijaan.


Lainaus käyttäjältä: "The Worst Mistake in the History of the Human Race" by Jared Diamond
One straight forward example of what paleopathologists have learned from skeletons concerns historical changes in height. Skeletons from Greece and Turkey show that the average height of hunger-gatherers toward the end of the ice ages was a generous 5' 9'' for men, 5' 5'' for women. With the adoption of agriculture, height crashed, and by 3000 B. C. had reached a low of only 5' 3'' for men, 5' for women. By classical times heights were very slowly on the rise again, but modern Greeks and Turks have still not regained the average height of their distant ancestors.

http://www.ditext.com/diamond/mistake.html

Ihan kiinnostava tuo Jared Diamondin artikkeli, kannattaa lukaista koska käsittelee muutakin kuin ravitsemusta.


Edit:
Tuolta linkkaamaltasi sivulta Gba:

Lainaus
"Useimmiten kun maanviljely korvasi metästäjä-keräilijän elinkeinon tapahtui ihmisten terveydessä selviä muutoksia: keskipituus pieneni, lapsikuolleisuus lisääntyi, elinikä lyheni, infektiotaudit, raudanpuutosanemia, osteomalasia ja muut luiden mineraalihäiriöt sekä hammaskaries ja kiillevauriot lisääntyivät. Yleisesti ottaen elämänlaatu huononi eliniän samalla lyhetessä. Nykyään on runsaasti todistusaineistoa siitä, että nämä ongelmat johtuivat viljelijöiden pääasiassa viljoista koostuvasta ruokavaliosta."

Spoileri (osoita katsoaksesi)


« Viimeksi muokattu: 03.04.2013 19:21 kirjoittanut despire »
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #103 : 03.04.2013 18:11 »
Taist0 Cyborg Jäsen Viestejä: 544 Basaaripisteet: 3 Profiili En kyllä ymmärrä tälläistä jokotai kulttuuria, että on pakko vetää jotain liikaa tai ei sitten ollenkaan. Aikamoista mielen heikkoutta jos ei pysty leipääkään syömään kohtuudella vaan on pakko syödä liikaa tai olla syömättä. Mutta kyllähän tämä näkyy kaikessa, että on joku pakko aina ryypätä tai olla ryyppäämättä, pakko polttaa tupakkaa tai olla poltamatta, pakko käydä mäkkärissä joka päivä tai olla käymättä koskaan, pakko harrastaa liikuntaa joka päivä tai olla liikkumatta koko elämä, pakko tehdä työtä tai olla tekemättä jne...
tallennettu
Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #104 : 03.04.2013 18:21 »
despo Jäsen Viestejä: 5 302 Basaaripisteet: 9 Profiili Ehkä se ei ole kiinni siitä, että on pakko jättää kokonaan välistä, koska muuten vetäisi överit. Jotkut vain ovat tehneet tietoisen päätöksen syystä tai toisesta, että jättävät leivän syömättä koska suoraan sanottuna se ei ole sen arvoista. Ja vaatii itse asiassa aika suurta mielenlujuutta skipata kokonaan leipä ja/tai viljatuotteet, koska joka suunnasta niitä tuputetaan ja ulkona on suht hankala syödä jos esim. gluteiinia haluaa välttää.
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #105 : 03.04.2013 18:26 »
Gba Jäsen Viestejä: 2 908 Basaaripisteet: 0 Profiili
En kyllä ymmärrä tälläistä jokotai kulttuuria, että on pakko vetää jotain liikaa tai ei sitten ollenkaan. Aikamoista mielen heikkoutta jos ei pysty leipääkään syömään kohtuudella vaan on pakko syödä liikaa tai olla syömättä. Mutta kyllähän tämä näkyy kaikessa, että on joku pakko aina ryypätä tai olla ryyppäämättä, pakko polttaa tupakkaa tai olla poltamatta, pakko käydä mäkkärissä joka päivä tai olla käymättä koskaan, pakko harrastaa liikuntaa joka päivä tai olla liikkumatta koko elämä, pakko tehdä työtä tai olla tekemättä jne...

Toisaalta miksi tehdä asioita väärin, kun voi tehdä asiat oikein? Yleensä sellainen keskitien kulkeminen johtaa keskinkertaisuuteen, asiaan jota halveksun ja jota en ainakaan itse aio olla. Mielestäni mieluimmin pyritään täyteen potentiaaliin, kuin vajaavaisuuteen. Mieluimin överit, kuin vajarit. Ihan hyvin voisi sanoa, että aikamoista mielenheikkoutta jos on pakko syödä leipää, mutta enpäs sano, mielestäni elämässä pitää tehdä juuri niin kuin itse haluaa muita loukkaamatta, tästä seuraa luultavasti maximaalinen onnellisuus.  :)
You don’t gamble to win. You gamble so you can gamble the next day.
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #106 : 03.04.2013 18:38 »
Tan Jäsen Viestejä: 703 Basaaripisteet: 1 Profiili
En kyllä ymmärrä tälläistä jokotai kulttuuria, että on pakko vetää jotain liikaa tai ei sitten ollenkaan. Aikamoista mielen heikkoutta jos ei pysty leipääkään syömään kohtuudella vaan on pakko syödä liikaa tai olla syömättä. Mutta kyllähän tämä näkyy kaikessa, että on joku pakko aina ryypätä tai olla ryyppäämättä, pakko polttaa tupakkaa tai olla poltamatta, pakko käydä mäkkärissä joka päivä tai olla käymättä koskaan, pakko harrastaa liikuntaa joka päivä tai olla liikkumatta koko elämä, pakko tehdä työtä tai olla tekemättä jne...

Toisaalta miksi tehdä asioita väärin, kun voi tehdä asiat oikein? Yleensä sellainen keskitien kulkeminen johtaa keskinkertaisuuteen, asiaan jota halveksun ja jota en ainakaan itse aio olla. Mielestäni mieluimmin pyritään täyteen potentiaaliin, kuin vajaavaisuuteen. Mieluimin överit, kuin vajarit. Ihan hyvin voisi sanoa, että aikamoista mielenheikkoutta jos on pakko syödä leipää, mutta enpäs sano, mielestäni elämässä pitää tehdä juuri niin kuin itse haluaa muita loukkaamatta, tästä seuraa luultavasti maximaalinen onnellisuus.  :)
Tästä kaikki tai ei-mitään mentaliteetistä tuli hieman off-topiccina mieleen, että sama periaate on mullakin hiipinyt ihan kaikkeen kuluttamiseen.
Esimerkiksi kesällä edessä patikkareissua ja muuta matkustelua, niin rinkkaa etsiessä ja valitessa on kokoajan pyörinyt päässä että "vittu minähän en mitään paskaa osta" vaikka luultavasti tarvetta rinkalle tulee esiintymään vuosittain maksimissaan puolen tusinaa kertaa.  :lol: Harmi vaan, että oikeasti hyvä ja kestävä (esim. Savotta) maksaa sen 300€+ ja sellaisen satunnaiskäyttöön kelpaavan saa jo satasella. (Mutta kun se halpa on lähes kertakäyttötavaraa ja edistää nykyajan paskaa kulutus ja tuotantokulttuuria missä tavaroita ei käytetä kuin vuosi tai kaksi jne. jne.  :lol:)
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #107 : 03.04.2013 18:47 »
Taist0 Cyborg Jäsen Viestejä: 544 Basaaripisteet: 3 Profiili
En kyllä ymmärrä tälläistä jokotai kulttuuria, että on pakko vetää jotain liikaa tai ei sitten ollenkaan. Aikamoista mielen heikkoutta jos ei pysty leipääkään syömään kohtuudella vaan on pakko syödä liikaa tai olla syömättä. Mutta kyllähän tämä näkyy kaikessa, että on joku pakko aina ryypätä tai olla ryyppäämättä, pakko polttaa tupakkaa tai olla poltamatta, pakko käydä mäkkärissä joka päivä tai olla käymättä koskaan, pakko harrastaa liikuntaa joka päivä tai olla liikkumatta koko elämä, pakko tehdä työtä tai olla tekemättä jne...

Toisaalta miksi tehdä asioita väärin, kun voi tehdä asiat oikein? Yleensä sellainen keskitien kulkeminen johtaa keskinkertaisuuteen, asiaan jota halveksun ja jota en ainakaan itse aio olla. Mielestäni mieluimmin pyritään täyteen potentiaaliin, kuin vajaavaisuuteen. Mieluimin överit, kuin vajarit. Ihan hyvin voisi sanoa, että aikamoista mielenheikkoutta jos on pakko syödä leipää, mutta enpäs sano, mielestäni elämässä pitää tehdä juuri niin kuin itse haluaa muita loukkaamatta, tästä seuraa luultavasti maximaalinen onnellisuus.  :)
No toi nyt on miten sen haluaa ottaa. Mielestäni enemmän tietynlaisessa junttikulttuurissa eläminen ja määrätietiotoisuuden puute johtaa juurikin sellaiseen keskinkertaisuuteen, ei niinkään elämäntavat. Oli vain tarkoitus sanoa mielipiteeni siitä että en itse ainakaan koe tarpeelliseksi sulkea kaikkia asioita pois elämästäni totaalisesti vastakohdalla. Tottakai joitakin asioita nyt tulee pakostakin vähennettyä nyt iän ja työn yms. myötä esim, pelaamista, mutta en siitä kuitenkaan ikinä lopullisesti aio päästä eroon.

Ehkä se ei ole kiinni siitä, että on pakko jättää kokonaan välistä, koska muuten vetäisi överit. Jotkut vain ovat tehneet tietoisen päätöksen syystä tai toisesta, että jättävät leivän syömättä koska suoraan sanottuna se ei ole sen arvoista. Ja vaatii itse asiassa aika suurta mielenlujuutta skipata kokonaan leipä ja/tai viljatuotteet, koska joka suunnasta niitä tuputetaan ja ulkona on suht hankala syödä jos esim. gluteiinia haluaa välttää.
En itsekään syö leipää kuin harvoin, ehkä pari kertaa kuussa ostan leipäpussin mistä puolet homehtuu. Oli vaan hiukan hassun kuulosta että esim. GBA edellisenä päivänä vetää pussillisen leipää ja sitten seuraavana päivänä jo hylkää leivän totaalisesti jonkin epämääräisen lainauksen perusteella, ilman sen kummempaa omalla tuntemuksella perusteltua päätöstä.


« Viimeksi muokattu: 03.04.2013 19:08 kirjoittanut Taist0 »
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #108 : 03.04.2013 18:55 »
Aivis Nettikiusaaja Jäsen Viestejä: 978 Basaaripisteet: 0 Profiili Tärkeintä on kai vain kuunnella kehoaan siinä mitä syö. Jos sulle tulee paska olo jostain eineksestä, älä syö sitä. Jos et huomaa sen vaikuttavan terveyteesi huonolla tavalla vaan peräti hyvällä, syö sitä. Liika stressaaminen siitä, mitä "pitäisi" suuhunsa pistää ei sekään ole terveellistä. Onpahan vaan helvetin tylsää elämää ainakin minun mielestäni, jos ei koskaan saisi elää vähän epäterveellisesti :)
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #109 : 03.04.2013 19:06 »
Kraidi Jäsen Viestejä: 1 203 Basaaripisteet: 7 Profiili WWW
Liika stressaaminen siitä, mitä "pitäisi" suuhunsa pistää ei sekään ole terveellistä. Onpahan vaan helvetin tylsää elämää ainakin minun mielestäni, jos ei koskaan saisi elää vähän epäterveellisesti :)

Olen samaa mieltä, kohtuus kaikessa.

Nykyään siis syön töissä melkeinpä pelkästään kasvisruokaa ja olen kyllä huomannut jaksavani hieman paremmin. Toki talviaika oli tästä huolimatta tosi väsyttävä, muttei kuitenkaan niin paha kuin yleensä. Enkä ole syönyt varmaan kahteen vuoteen erityisemmin muita lihoja kuin kanaa tai tonnikalaa (joskus harvoin jauhelihaa), jotenkaan itseeni ei ole oikein koskaan uponnut kunnolla esimerkiksi leikkeleet tai sianliha. Olen harkinnut jopa vakavasti kokonaan lihattomalle vyöhykkeelle siirtymistä, mutta saa nyt nähdä.

Pizzaa on kyllä pakko tilata edelleen vähintään se yksi lätty per kuukausi. :lol: Kaipa tuo roskaruokailu jokseenkin kohtuudessa pysyy, vaikka muutama lisäkilo ei olisi edelleenkään pahitteeksi.
Kuvasigut pois. t: reijo
tallennettu
Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #110 : 03.04.2013 19:17 »
despo Jäsen Viestejä: 5 302 Basaaripisteet: 9 Profiili
Tärkeintä on kai vain kuunnella kehoaan siinä mitä syö. Jos sulle tulee paska olo jostain eineksestä, älä syö sitä. Jos et huomaa sen vaikuttavan terveyteesi huonolla tavalla vaan peräti hyvällä, syö sitä. Liika stressaaminen siitä, mitä "pitäisi" suuhunsa pistää ei sekään ole terveellistä. Onpahan vaan helvetin tylsää elämää ainakin minun mielestäni, jos ei koskaan saisi elää vähän epäterveellisesti :)

Näin. Itsellä on semmoinen asenne, että syön kotona ns. tiukemman kaavan mukaan mutta jos menen vierailulle tai on joku erikoistilaisuus, niin sitten voi ottaa löysemmin. En halua todellakaan olla se, joka rupeaa valittamaan kutsuilla että miksei hänen erikoisruokavaliotaan ole otettu huomioon ruuissa.

Suurimmalla osalla porukkaa riittää, kun syö 90% ajasta ns. oikein ja mielestäni tuo on ihan hyvä ajatusmalli.
tallennettu
Vs: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #111 : 03.04.2013 20:05 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 699 Basaaripisteet: 2 Profiili
Leipää ei tarvitse mihinkään. Päinvastoin, jos haluaa syödä terveellisesti, kannattaa leipä heittää menemään. Tarvittavat kuidut saa kyllä muutakin kautta.
Ruis on kuitenkin erittäin hyvä kuidun lähde. Ja jos kroppa vaan viljaa sietää, tummaa leipää kannattaa syödä. Totta kai tässäkin on rajat (ei pussia päivässä), mutta yleisesti minusta on hiukan outoa parjata tummaa leipää. Sen kuitenkin on todistetusti todettu olevan terveellistä. En jaksa uskoa että tutkimukset olisi niin päin persettä tehty että ruisleipä olisi epäterveellistä.

Eskimoista tuli mieleen yksi jännä fakta viljatuotteiden skippaamiseen liittyen. Jos verrataan ihmisiä ennen maanviljelystä (metsästäjä-keräilijät) ja ihmisiä maanviljelyksen aloittamisen jälkeen. Metsästäjä-keräilijät olivat nimittäin huomattavasti pidempiä, kuin maanviljelykseen ja viljatuotteiden syömiseen siirtyneet jälkeläisensä. Nyt puhutaan siis kymmenistä senttimetreistä pituuseroa. Esimerkiksi. kreikkalaiset eivät ole vieläkään toipuneet tuosta maanviljelykseen siirtymisestä, vaan ovat yhä keskimääräisesti lyhyempiä kuin metsästäjä-keräilijät esi-isänsä kymmenen tuhatta vuotta sitten. Aika huimaa. Yleensähän tuota ihmisten pituutta ajatellaan siten, että se on pikkuhiljaa kasvanut suuremmaksi varsinkin viimeisien muutaman sadan vuoden aikana, mutta me oltiin pitkiä jo kauan sitten. Ruvettiin vain syömään paskasti, jolloin meistä tuli lyhyitä tappeja ja ollaan vasta ihan viimeisten muutaman sadan vuoden aikana päästy takaisin vanhoihin mittoihin.

Tuon lyhyemmän pituuden lisäksi aikaiset maanviljelijät kärsivät myös vaikka mistä sairauksista ja puutostaudeista, joista ei oltu ennen kuultukaan.
Siitä on kuullut aina silloin tällöin että vilja ei sovi vielä tänä päivänäkään kaikille kansoille, koska geeniperimä ei ole siihen tottunut. Ehkä menee vähän hifistelyksi, mutta sinänsä tuo pituus ero tukisi tätä. Kroppa ei osannut hyödyntää viljaa, joten vaikka sen myötä ravintoa oli varmasti enemmän, kroppa ei saanut siitä niin paljon kuin aikaisemmasta ruokavaliosta. Vuosi satojen myötä geeniperimä on mukautunut paremmin viljaan, niin kroppa saa siitä enemmän irti.

Voisihan tähän heittää sellaisenkin spekuloinnin, että metsästäjät menestyivät paremmin kun olivat pitkiä. Joten evoluutio teki tehtävänsä ja lyhyet "katosivat". Sitten kun tuli viljely vaihtoehdoksi, jokainen tatti pystyi menestymään.


Mutta en suorilta käsin ruisleipää pannaan laita. Vaikka se ei itselle sovi, niin kyllähän se usealle varmasti sopii. Lisäksi viljojen oikea ongelma sikiää kuitenkin vehnästä. Ja jos ajatellaan nykyruokaa yleensä, niin sokerista, maissista ja muusta "makuaineesta". Nythän on paljon tullut juttua myös Fruktoosi-glukoosisiirappista ja hedelmäsokerista. Uudet tutkimukset ovat antaneet viitteitä että Fruktoosi-glukoosisiirappi lisää insuliiniresistenssin riskiä ja hedelmäsokeri aiheuttaa rasvankerääntymistä elinten (sydän, maksa,...) ympärille. Ovat jopa sanoneet että nämä aineet ovat pahempia kuin itse sokeri. Ja nämä ovat näitä aineita joita on joka ruuassa nykyään makeutusaineena. Tosin, voisi sanoa että sokerin ja vastaavien kulutus on nyky-yhteiskunnassa niin kovaa, että kroppa ei pysty tätä käsittelemään. Tässä suhteessa ruisleivät haittapuolet ovat aika pieniä, useammille.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #112 : 03.04.2013 20:34 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Ei itselläni ainakaan ole mitään "pakkoa" olla ottamatta esim. leipää. Ei se tunnu elämää suuremmalle kiusaukselle. Suoraan sanottuna en muista, että leipä olisi joku vaihtoehto. Elämäntapamuutos muutti itselläni ainakin todella paljon.

En koe pidättäytyväni pakolla leivästä (tai karkista, limsasta, sipseistä, munkeista ym. ym.), koska en suoraan sanottuna kaipaa niitä pätkääkään. En edes muista niiden olemassaoloa, vaikka vielä muutama vuosi sitten mätin naamaan suklaapatukoita, keksipaketteja, litran jäätelöitä, leipää, sipsipusseja, karkkipusseja ja kaikkea muuta paskaa aivan järjettömän määrän. Aivan jatkuvalla syötöllä. Tajusin niiden epäterveellisyyden ja turhuuden, jolloin ei alkukangertelun jälkeen (eli vieroitusoireiden, nämä kun käytännössä aiheuttavat fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta) ole tehnyt mieli pätkääkään.

Ja itse en tehnyt päätöstä esim. kilojen vuoksi. Olen aina ollut liian laiha itse asiassa. Otin asioista selvää ja päätin, että itsensä myrkyttäminen saa riittää. Eipä mennyt kauaa, kun huomasi, että iho parani, energiaa riitti 30 kertaa enemmän jne. jne. Ja luulin ennen, että olin ollut terve, olinhan laiha ja tunsin itseni terveeksi. Nyt tiedän, että sisuskaluni huusivat hoosiannaa, suolistosta alkaen ja melko piankin kaikki perustaudit olisivat sillä menolla päällä. En ollut terve, vaikka olin aina luullut niin. Enkä tosiaan koe, että pakottaisin itseäni nyt mihinkään, suhtautuminen ravintoon on vain erilainen. Ennen koin, että kaikki mättö oli mahtavaa elämää suurempaa herkkua, jota ilman ei voinut elää, nykyisin koen, etten tarvitse noita epäterveitä mössöjä.

Kuten Despair sanoi, se on vain tietoinen päätös, koska se ei ole sen arvoista ja tämän jälkeen ainakin omalla kohdalla homma on mennyt omalla painollaan. En tarvitse noita myrkkyjä, joten en syö. Maailma on täynnä vaihtoehtoja, joista saan sekä herkuttelua että terveyttä. Ennen sokerimössöpulla oli parasta, nyt riittää hyvä munakas tai eri aineksista tehty viherjuoma tai salaatti. En tarvitse sokerimössöä tai koko ajan jotain naposteltavaa ja välipaloja. Naurattaa oikein, että näin on päässyt käymään. En ole syönyt karkkia, munkkia, sipsiä, keksejä jne. tai juonut limsaa vuosiin, vaikka ennen ne olivat jokapäiväistä mättöä. Sama perinteisen leivän kohdalla. En ole hirveästi pysähtynyt edes ajattelemaan tätä, mutta aika uskomatonta kyllä, millainen muutos on tullut tehtyä.

Aika jauhantaa, en osaa selittää. Pääpointti: en tarvitse, en kaipaa, koen ne vastenmielisiksi, miksi söisin? Veikkaan, että elän siis hyvin samalla tavalla kuin nekin, jotka syövät kaikkea. En ajattele asiaa, se vain tulee luonnostaan. Tai no, veikkaan, että kiinnitän asiaan jopa vähemmän huomiota kuin "kaikkea kohtuudella syövä", ainakin, jos rupean miettimään, mitä työkaverit puhuvat jokaisen syödyn pullan tai suklaapatukan jälkeen: "voi voi, miksi minun pitää aina syödä näitä?" Itselläni ei noita ajatuksia pääse tulemaan, koska en edes huomaa taukotuvan pöydällä olevia berliininmunkkeja.

Aika hauska muuten, kun pysähtyi tätä ajattelemaan.

JayeizH, kuidut saa muualtakin. Viljoissa epäillään monia haittavaikutuksia yhä useammalla ihmisellä, joten en näe, että niille tarvitsisi itseään altistaa. Tottakai jokaisen oma päätös ja moni ei välttämättä mitään kärsikään, mutta en sanoisi, että se mitään mieletöntä terveysruokaa olisi. Varsinkaan sellaista, joka ei olisi korvattavissa jollain muulla. Lisäksi ruisleipäkin vaikuttaa verensokerin hallinnassa.

Ja sokeri tosiaan on se suuri paha. Ja glukoosifruktoosisiirapit ym. Ja teollisesti käsitelty tai tehty moska margariineista karkkeihin, valmisruokiin ja sipseihin. Cola. Ym. Ja nimenomaan, näihin suhteutettuna rukiin mahdolliset terveyshaitat ovat pieniä. Toisaalta sokerimättöihin yhdistettynä ruisleipä on taas yhtä verensokeria sekoittavaa tavaraa. Ja taas, miksi sitä söisi, kun sen voi korvata? Kun sitä ei oikeasti tarvi mihinkään? Ja tämä siis oma mielipiteeni. Ymmärrän hyvin tässäkin ketjussa ruisleipää kehuneita. He tykkäävät siitä ja saavat terveysvaikutuksiakin siitä sivussa, siksi syödä ruisleipää. Itse en kuitenkaan koe tarpeelliseksi syödä sitä, enkä kenellekään sitä erikseen suosittelisi terveysruokana, vaan suosittelisin jotain muuta ehkä vielä terveellisempää.

Kuten GBA sanoi, jokainen saa tehdä kuten haluaa. Samaa mieltä.
tallennettu
Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #113 : 03.04.2013 20:54 »
despo Jäsen Viestejä: 5 302 Basaaripisteet: 9 Profiili Cyrusilta ihan hyvää tekstiä.

Viljoista saatavista kuiduista vielä sen verran, että aivan hirveän tärkeitä ne eivät voi hyvinvoinnillemme olla, kun me ja esi-isämme selvisivät yli 2 miljoonaa vuotta ilmankin :)
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #114 : 03.04.2013 21:13 »
Taist0 Cyborg Jäsen Viestejä: 544 Basaaripisteet: 3 Profiili Olisi kiva lukea vähän tarkemmin noita tutkimuksen perusteluja.
Lainaus
"Useimmiten kun maanviljely korvasi metästäjä-keräilijän elinkeinon tapahtui ihmisten terveydessä selviä muutoksia: keskipituus pieneni, lapsikuolleisuus lisääntyi, elinikä lyheni, infektiotaudit, raudanpuutosanemia, osteomalasia ja muut luiden mineraalihäiriöt sekä hammaskaries ja kiillevauriot lisääntyivät. Yleisesti ottaen elämänlaatu huononi eliniän samalla lyhetessä. Nykyään on runsaasti todistusaineistoa siitä, että nämä ongelmat johtuivat viljelijöiden pääasiassa viljoista koostuvasta ruokavaliosta."
Kun noita kuolleita lapsia on ollut enemmän, niin kyllähän se keskipituuteen vaikuttaa jos kaikki alle metrin mittaisetkin lasketaan keskiarvoon. Toinen syy on varmaankin myös se että maanviljely on ollut selkeästi metsästystä raskaampaa touhua tuohon aikaan, jolloin ihmisistä tuli enemmän lyhyempiä ja raskasrakenteisempia. Varmasti yksi syy myös tuohon miksi ihmisistä tulee nykyään ainakin pidempiä on se, että harva joutuu rehkimään kasvuiässä samalla tavalla kuin esimerkiski meidän isovanhemmat ja elämään siinä samassa niukemmin.

E: aiheet hiukan harhailee, mutta ei se mitään ;D


« Viimeksi muokattu: 03.04.2013 21:22 kirjoittanut Taist0 »
tallennettu
Vs: Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #115 : 03.04.2013 23:50 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 699 Basaaripisteet: 2 Profiili
JayeizH, kuidut saa muualtakin. Viljoissa epäillään monia haittavaikutuksia yhä useammalla ihmisellä, joten en näe, että niille tarvitsisi itseään altistaa. Tottakai jokaisen oma päätös ja moni ei välttämättä mitään kärsikään, mutta en sanoisi, että se mitään mieletöntä terveysruokaa olisi. Varsinkaan sellaista, joka ei olisi korvattavissa jollain muulla. Lisäksi ruisleipäkin vaikuttaa verensokerin hallinnassa.
Ei niitä nyt hirveästi ole millä sen kuidun korvaa. fineli.fi sivustolta kun katsoo, niin kyllä ne ruuat joista voisi saada tarpeeksi kuitua ovat pitkälti viljapitoisia. Itse yritän ylläpitää kuidun saantia pähkinöillä, mutta myönnän ei tule syötyä läheskään tarvittavaa 150-200g pähkinöitä vuorokaudessa. Lisäksi verensokerin hallintaan vaikuttaa paljon tärkkelys, jota on aika paljon pähkinöissäkin. Puhumattakaan riisistä ja perunasta.

Viljoista saatavista kuiduista vielä sen verran, että aivan hirveän tärkeitä ne eivät voi hyvinvoinnillemme olla, kun me ja esi-isämme selvisivät yli 2 miljoonaa vuotta ilmankin :)
Kuituahan saadaan myös hedelmistä ja marjoista. Ja sitä ei tiedetä kuinka paljon suuremmista kuitumääristä olisi ollut miljoonia vuosia sitten hyötyä. Kuitua on kuitenkin aina syöty, joten myrkkyä se ei ole ikinä ollut, tai että keho ei olisi siihen tottunut. Uskallan siis veikata että kuitu on kuitenkin ollut aina terveyttä edistävä ravintoaine. Vilja ei tietenkään ole ihmisen "alkuperäinen" ravinnon lähde, joten siitä voi tulla negatiivisiakin vaikutuksia. Mutta en usko että "oikeanlaisella" ruisleivän syönnillä olisi samoja haittoja kuin vehnäleivän syönnillä. Siinä on kuitenkin vähemmän tärkkelystä ja enemmän kuitua. Ja onhan sitä tosiaan tutkittukin.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #116 : 04.04.2013 05:25 »
Cyrus Jäsen Viestejä: 904 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Tarpeeksi kuitupitoisen ruokavalion pystyy koostamaan helposti. Uskot tai et. ;) Vaikka loppujen lopuksi se, mikä on tarpeeksi kuitua, ei välttämättä ole niin selvää. Aika paljon olen lukenut sen suuntaista, että kuidunkin suuren määrän tarpeellisuus olisi aika kyseenalaista.

Ja ei, ruisleipä ei varmasti ole koskaan yhtä haitallinen kuin vehnä. Vehnää en suosittelisi kenellekään.

Ja tuohon despiren kuitukommenttiin sen verran, että tosiaan, kuidut eivät edes välttämättä ole lähellekään yhtä tärkeitä, kuin sanotaan esim. täällä Suomessa. Monen muunkin vitamiinin tai ravintoaineen saantisuositukset ovat ylä- tai alakanttiin, todellisia määriä ei kunnolla osata sanoa. Esimerkkinä vaikka Kalsium, jota kaikkialla tuputetaan aivan helvetisti ja kuitenkin täällä on osteoporoosia aivan helvetisti. Osteoporoosia on melkeinpä siellä eniten, missä saadaan kalsiumia eniten. Toisaalta olikohan jossain olikohan Afrikassa, jossa saadaan vain puolet Suomessa suositellusta kalsiumin määrästä, ei ole osteoporoosia. En nyt tarkkaan muista missä se oli, mutta osoittaa kuitenkin sen, että nuo saantitarpeet ovat aina kyseenalaisia. Kuidun saannin riittävyyttä voi ainakin vatsan toiminnan kautta tietysti jokainen mitata. Oma näkemykseni kuitenkin on, että viljat eivät kuidunkaan osalta ole millään tapaa pakollista syötävää.


« Viimeksi muokattu: 04.04.2013 05:43 kirjoittanut Cyrus »
tallennettu
Vs: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #117 : 04.04.2013 08:29 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 699 Basaaripisteet: 2 Profiili
Tarpeeksi kuitupitoisen ruokavalion pystyy koostamaan helposti. Uskot tai et. ;)
Et kuitenkaan ole vieläkään kertonut yhtään mistä sitä sitten saa.

;)


Esimerkkinä vaikka Kalsium, jota kaikkialla tuputetaan aivan helvetisti ja kuitenkin täällä on osteoporoosia aivan helvetisti. Osteoporoosia on melkeinpä siellä eniten, missä saadaan kalsiumia eniten. Toisaalta olikohan jossain olikohan Afrikassa, jossa saadaan vain puolet Suomessa suositellusta kalsiumin määrästä, ei ole osteoporoosia. En nyt tarkkaan muista missä se oli, mutta osoittaa kuitenkin sen, että nuo saantitarpeet ovat aina kyseenalaisia.
Osteoporoosiin ei vaikuta ainoastaan kalsiumin puutos. Yksi tärkeä osa on D-vitamiini joka auttaa kalsiumia imeytymään tms. Ja D-vitamiini suosituksethan on Suomessa aikalailla päin persettä. Afrikassa D-vitamiiniä saa huomaamattaan tarpeeksi. Eli osteoporoosi todennäköisesti liittyy ennemmin D-vitamiini puutteeseen, kuin kalsiumin turhuuteen.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #118 : 04.04.2013 08:40 »
despo Jäsen Viestejä: 5 302 Basaaripisteet: 9 Profiili
Lainaus käyttäjältä: JayeizH
Esimerkkinä vaikka Kalsium, jota kaikkialla tuputetaan aivan helvetisti ja kuitenkin täällä on osteoporoosia aivan helvetisti. Osteoporoosia on melkeinpä siellä eniten, missä saadaan kalsiumia eniten. Toisaalta olikohan jossain olikohan Afrikassa, jossa saadaan vain puolet Suomessa suositellusta kalsiumin määrästä, ei ole osteoporoosia. En nyt tarkkaan muista missä se oli, mutta osoittaa kuitenkin sen, että nuo saantitarpeet ovat aina kyseenalaisia.
Osteoporoosiin ei vaikuta ainoastaan kalsiumin puutos. Yksi tärkeä osa on D-vitamiini joka auttaa kalsiumia imeytymään tms. Ja D-vitamiini suosituksethan on Suomessa aikalailla päin persettä. Afrikassa D-vitamiiniä saa huomaamattaan tarpeeksi. Eli osteoporoosi todennäköisesti liittyy ennemmin D-vitamiini puutteeseen, kuin kalsiumin turhuuteen.

D-vitamiini varmasti vaikuttaa jotain mutta oman käsityksen mukaan magnesiumilla on myös erittäin tärkeä rooli luuston kunnon kannalta, ja se on täälläpäin maailmaa unohdettu. Pitäisi lukaista uudestaan, mutta meni kutakuinkin niin että ihmisten luut ovat nykyään hunossa kunnossa juurikin sen takia että toitotetaan vaan kalsiumista ja ollaan unohdettu magnesiumin rooli. Kalsiumiakaan ei ilmeisesti tarvita läheskään niin paljon jos vaan Mg saanti on kohdillaan. Kalsiumim saantiin pitäisi kuitenkin järjellä ajateltuna riittää kasviksista ym. saatava määrä, koska maitotuotteet eivät ole mitenkään ns. luontaista ravintoa ihmiselle. Olemmehan ainoa nisäkäs joka niitä syö syntymän jälkeen, joten kalsiumin riittävän saannin ei pitäisi olla niistä kiinni.
tallennettu
Re: Elintarvikkeiden arvosteluketju « Vastaus #119 : 04.04.2013 08:56 »
Sharkie Valikoiva pelaaja. Moderaattori * Viestejä: 3 170 Basaaripisteet: 5 Profiili
Kalsiumim saantiin pitäisi kuitenkin järjellä ajateltuna riittää kasviksista ym. saatava määrä, koska maitotuotteet eivät ole mitenkään ns. luontaista ravintoa ihmiselle. Olemmehan ainoa nisäkäs joka niitä syö syntymän jälkeen, joten kalsiumin riittävän saannin ei pitäisi olla niistä kiinni.

Tästä on tosiaan ollut viime vuosina paljon mielenkiintoista keskustelua, kuten että ovatko laktoosi-intolerantit niitä normaaleja yksilöitä. Luonnossa kun ei maitoa ole tarkoitus/tarve enää lapsuuden jälkeen juoda. Myös pastöroitu vs. raakamaito -debaatti liekehtii ajoittain.

Se on kuitenkin tosiaan ihan hyväksyttyä faktaa, että kasviksista, kuten salaatista, saa kalsiumia heittämällä tarpeeksi, eikä maitotuotteita tosiaan tarvitse sen vuoksi vetää. Käy myös ilmi, että D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen. Lisäksi yksi osteoporoosin suurista tekijöistä länsimaissa on liikunnan puute, D:n ja kalsiumin määrien lisäksi/sijaan. Luonnollisesti eksessiivinen tupakointi tai ryyppääminen haittaa vähän kaikkialla.

Se onkin niin ravinto- kuin vaikkapa lihaksistoasioissa hyvä muistaa, että ruumiissa kaikki pelaa jollain lailla yhteen. Jos yksi asia on viturallaan, saattaa se vaikuttaa yllättävissä paikoissa ja asioissa, ja loppupeleissä harva asia on lainkaan yksinkertainen tahi suoraviivainen.
"Why don't you glue yourself to the television set, completely ignore me, and play Nintendo until you're too tired to make love?"
tallennettu
Sivuja: 1 2 3 [4] 5
Tulostusversio
Siirry:  

Pelaajalauta 2007-2024
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines