Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Sivuja: [1]
Tulostusversio
Aihe: Babylon 5  (Luettu 7499 kertaa)
Babylon 5 « : 02.01.2008 13:57 »
tuhis Vieras Tekijäporukan viesti studiolle

B5 on eeppinen tarina aina itse tuotantoaan myöten. Kaikki oli vastaan ja poikkiteloin alusta loppuun saakka, ja jokaisesta asiasta sai taistella hampaat irvessä mikäli halusi säilyttää hitustakaan taiteellisesta vapaudesta ilman että studio iskee kyntensä konseptiin ja myllää kaiken mieleisekseen. Mittavan reportterin uran ja kymmeniin sarjakuviin sekä TV-sarjoihin käsikirjoitukset tehneellä J. Michael Straczynskillä oli suunnitelma: luoda pitkän ajan konkreettinen ja käytännöllinen tuotantosuunnitelma mittavalle tarinalle joka oli suunniteltu kattamaan viisi kokonaista kautta. Ilman laskelmointia ja ongelmien ennakointia sarjaa tuskin olisi tehty alkua pitemmälle. Jokaiseen näyttelijöistä, tuotannosta tai studiosta johtuvaan ongelmaan olisi sovitteleva ja looginen ratkaisu, vaikka myönnytyksiä toki olisi myös tehtävä. Olisi ollut epärealistista kuvitella ettei täytyisi.

Sarja kattaa suurinpiirtein kymmenvuotisen ajanlohkon vuosien 2250 ja 2260 välillä, sijoittuen pääasiassa intergalaktiselle avaruusasemalle joka rakennettiin edistämään kauppaa ja toimimaan diplomaattisena kääntöpisteenä useiden eri maailmojen hallituksille. JMS kaavaili pitkän ja eeppisen tarinan (kirjoitti itse 91 sarjan 110 jaksosta, sekä leffat), jonka tehtävänä oli sekä viihdyttää, mutta myös muuttaa ihmisten käsitystä scifistä; sarjat kuten Star Trek keskittyivät one-shotteihin, jaksoihin joissa rakennettiin sarja uudelleen jaksokohtaisesti esittelemällä vieraita maailmoja kerta toisensa jälkeen. Tällaisessa kaavassa ajaudutaan helposti samoille urille ja useat jaksot alkoivat pyörittelemään samoja teemoja ja tarinoita. Rakentamalla kunnollisen rungon, voitaisiin kertoa eeppistä jatkuvaa tarinaa myös one-shot jaksoissa niiden jaksojen lisäksi jotka käsittelisivät kokonaan päätarinaa. Tämä nimenomainen jatkuvuus oli suurin murheenkryyni studiolle aikana jolloin kaikki poikkeuksetta allekirjoittivat viikottaiset tarinat ilman että yleisön tarvitsisi tuntea entuudestaan sarjaa tai sen henkilöitä. Sarjaa katsellessa sen jatkumo selvisi katsojalle pikkuhiljaa, mystisine välähdyksineen ja viittauksine asioihin joihin palattaisiin joko myöhemmin, tai paljon myöhemmin, jolloin näitä varhaisia viittauksia mietiskellessä hyrisi mielihyvästä suureellisuuden ja eeppisyyden tunnun vuoksi. Sarja pyrki yleisesti tietynlaiseen vakavuuteen ja uskottavuuteen inhimillisillä kanssakäymisreaktioilla, myös hyvin epäinhimillisissä tilanteissa, mutta sarja sisältää myös erikoisesti kekseliästä ja hyvää huumoria.


Pahaenteisen sulava Mr. Morden kylvää pääjuonen siemeniä nostattamalla suurlähettiläitten London ja G'karin rotujen kipeän historian esille

Sarjan päähenkilöitä ovat B5-aseman komentokunta ja eri maailmojen suurlähettiläät ja järjestöjen edustajat, joiden päivät täyttyvät aina käytännön ongelmista aina poliittisiin yhteydenottoihin vanhojen sotien kolottavien arpien vuoksi, tai uusista pinnan alla muhivista ongelmista - sekä tietysti sitten koko galaksin käsittävän pääjuonen saralta sen käynnistyessä pikkuhiljaa. Sarja keskittyy isojen kuvioitten ohella henkilöhahmoihin hyvin intiimillä tasolla ja näiden kehityskaari on erittäin ortodoksisesti onnistunut, sillä niissä on selkeä aloituspiste, kehitysvaihe jossa suunta ei ole aina niin selkeä ja valinnat ovat kriittisiä, sekä lopullinen kohtalo jossa punnitaan se mistä ollaan tultu, miten ja mihin ollaan päädytty. Henkilökohtaiset epäonnistumiset ja heikkoudet tietävät kärsimystä, uhrauksia ja jopa sotia, mutta myös onnistumisia kuten sarjan viimeisissä jaksoissa eräs päähenkilö pojalleen sanelemassa muistelmassa toteaa "uskon aidosti pohjimmiltani siihen, että lopulta asiat asettuvat oikealle tolalle". Sarja sisältää valtavasti symboliikkaa uskonnollisten aatteitten tai maailmanhistorian suuntaan, vuoroin erittäin kirjaimellisesti ja joskus vähemmän niin. Edesmennyt lauselma voisi olla myös sarjan eteen työskennelleitten huokaisu ja palkinto vuosikautisesta puristuksesta ja peräänantamattomuudesta.


Lahjomaton tohtori Franklin ja komentaja Ivanova nautiskelemassa diplomatian oppitunnistaan

Sarjalla ei ollut suurta budjettia, mutta JMS onnistui keräämään tuotantotiimiinsä kameran taakse ja eteen ydinporukan joka jaksoi uskoa sarjaan kaikista yllä leijuvista uhkakuvista huolimatta. Nykystandardeilla sarja on visuaalisesti monista surkuhupaisa ja suuri osa näyttelijöistä (pääkasti plus muut jaksokohtaiset vierailevat tähdet poislukien) ovat siipiään työn parissa vasta koettelevia, tai suoranaisia harrastelijoita ja jälki on monesti sen mukaista. Käsikirjoitus ja tarina ovat kuitenkin vahvoja, ja päänäyttelijöillä on niin vaikuttava ruutupresenssi että kaikki muu tuntuu himmenevän paikoitellen taustalle. Tietyssä mielessä sarjaa voisikin kuvailla teatterimaiseksi, sillä se nojaa vahvasti olennaiseen: käsikirjoitukseen ja henkilöhahmoihin. Ainut tuotannollinen seikka joka on erityisen maininnan arvoinen on Christopher Franken säveltämä musiikki, joka sopii teemaltaan kuin nyrkki silmään sarjan kanssa ja nämä määrittelevät hyvin paljon samalla tapaa toisensa kuten Star Wars ja John Williamsin musiikki. Yli 30 levyllistä musiikkia taisi Tangerine Dreamista tuttu Franke sarjaan kaikenkaikkiaan pukata.

Kaudet ovat jaettu selkeästi otsakkeitten alle esittäen suuren tarinan eri vaiheita, mutta en tästä tarinasta halua yksinkertaisesti sanoa sen tarkemmin mitään, sillä jos joku tästä sarjasta innostuu, niin mikään ei vedä sille vertoja että koetaan tarina täysin pimeässä tulevan suhteen, kuten itse tuli tämä muinoin YLE2 lähetyksistä koettua. Voin subjektiivisesti pelkästään vakuuttaa että tarina on pienintä piirtoaan myöten jokaisen sekunnin arvoinen. En yleisesti pidä scifistä, mutta hyviä asioita ei ole karvoihin katsominen.

Scifin Sormusten herra. Tällaista sarjaa ei ole toista.

Arvostakaa!

Lurker's Guide: Episode List - tässä on hyvä listaus siitä missä kohti leffat kuuluu katsoa jotta touhu pysyy kronologisesti oikeassa järjestyksessä. Tarkoittaen leffoja River of Souls ja Thirdspace. Pilottileffojen In the Beginning ja Gathering kanssa kehoitan siihen harkitsevaisuuteen, että kuinka paljon haluaa saada vihiä yhdessä rysäyksessä tulevasta. Nuo leffat kun on pääasiassa tehty jälkikäteen koukuttamaan pökkelöamerikaanoja sarjan pariin.

PS. Fiksailen tekstiä ja laittelen kuviä paremmin kunhan tulee taas aika katsoa sarja.


« Viimeksi muokattu: 07.10.2008 07:54 kirjoittanut tuhis »
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #1 : 02.01.2008 14:45 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 693 Basaaripisteet: 2 Profiili Tätä sarjaa tuli kyllä katseltua. Häpeillen myönnän kyllä että koko sarjaa en ole nähnyt. Pitäisi saada kaikki kaudet niin voisi katsoa putkeen kaikki. En oikein edes tiedä mikä tässä sarjassa kiehtoi, mutta jostain syystä en muita sci-fi sarjoja ole kovinkaan pitkälti jaksanut katsoa mutta tätä tuli varsinkin sarjan lopussa seurattua todella tiiviisti.

Tämän sarjan kohdalla on tosin sama mikä X-filesinkin kanssa pitkän aikaa: Suomiteksteillä ei kausia löydä. Ensimmäinen kausi on tullut mutta muita ei. Sinänsä harmillista koska tämä tulisi varmasti kokoelmiini jos lokalisointi tulisi. Englannin kielistä en vain viitsi ostaa. En oikeastaan tiedä enään miksi, koska englantikin taipuu ihan ok, mutta jotenkin se on vain mukavampi että ne olisi ihan Suomi-versioita. Ja en viitsi ostaa niitä ulkomaalaisiakaan koska siinä käy tietysti samoin kuin X-files-sarjankin kanssa: Ostin ensimmäisen kauden ja about kuukauden päästä tuli tieto että nyt ne Suomi-versiot tulee.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #2 : 02.01.2008 14:50 »
tuhis Vieras
Suomiteksteillä ei kausia löydä

Ensimmäinen kausi löytyy suomiteksteillä alta 30 euron ainakin discshopista ja CDONista. Siitä en kyllä osaa sanoa yhtään mitään että onko suunnitelmia julkaista sarjaa enemmän käännettynä DVD:llä, tai sitten tulevaisuudessa HD-formaateilla. Itseltä on irronnut engelska mukulasta asti selkärangasta niin ei sen vuoksi ole kaivannut, mutta HD on tietysti aina HD, vaikka sarjan kuvanlaatu on tyypillisen "vanhan sarjan" mukaan paikoitellen ei niin mairitteleva.

Myös elokuvat näyttäisi löytyvän suomiteksteillä.

Kronologisesti ennen sarjan pilottia tapahtuu elokuvat Tie Babyloniin ja Kokoontuminen, tässä järjestyksessä. Halpislaarihintoja. En kuitenkaan välttämättä suosittele näitä leffoja jos on aikomus katsoa sarja kokonaan, sillä ne viittoilevat hieman tarpeettomasti tuleviin asioihin. Eivät kuitenkaan spoilaa.


« Viimeksi muokattu: 02.01.2008 14:56 kirjoittanut tuhis »
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #3 : 02.01.2008 14:55 »
Atskuli The Corps is mother, the Corps is father. Jäsen Viestejä: 36 Basaaripisteet: 1 Profiili Juu, kuten avatarista voi päätellä olen itsekin katsonut sarjan kaikki 5 seasonia kaikki kolmeen kertaan, Crusade -minisarjan ja kaikki elokuvat. Täytyy vain myöntää että paras TV-sarja mitä ihminen on tehnyt. Huumoria, jännitystä, itkua, naurua. Ja tekstityksistä tiedoksi, että harrastelijaporukat kuten esim. DivxFinlandissa suomennetaan Babylonia ahkerasti. Eikä todellakaan kannata pelätä englanninkielisten ostoa, takaan, että jos vähänkin enkkua taidat, niin sinulle ei jää mitään epäselvää sarjasta, sen verran selkeää englantia sarjassa puhutaan.

Suosittelen lämpimästi! Tällaisia sarjoja tehdään vain kerran vuosisadassa!
PS. Tuhiksen signatureen: "AAAAAAAAAAAAAAAAAAARGHHH"
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #4 : 02.01.2008 14:59 »
tuhis Vieras
Crusade -minisarjan

Tuo arpeutti niin syvältä etten koskaan toivu tuosta. En ole voinut tätä "juuri" julkaistua Lost Tales -leffaa ostaa (edes Suuresta Sheridanista huolimatta) koska Crusaden pelko on niin sitkeässä. Jotkut tykkäsivät mutta minusta tuosta puuttui kaikki mitkä tekivät varsinaisesta sarjasta niin mahtavan.

Tätä Complete Universe boksisettiä sai ainakin vielä joku aika sitten alta satasella.


« Viimeksi muokattu: 02.01.2008 15:05 kirjoittanut tuhis »
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #5 : 02.01.2008 15:37 »
Atskuli The Corps is mother, the Corps is father. Jäsen Viestejä: 36 Basaaripisteet: 1 Profiili Juu, olihan se Crusade täyttä roskaa, viimeisiä jaksoja lukuunottamatta, mutta Lost Tales on mielestäni aivan eri tasoa. Vaikka siihenkin mahtui muutama massayleisön klisee, niin kokonaisuudeltaan ne olivat melko Straczynskimäisiä teoksia. Varsinkin toinen osa. Et kai ole sitä silti kokonaan katsomatta jättänyt?  :o
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #6 : 02.01.2008 16:02 »
tuhis Vieras Juu, en ole katsellut edes trailereita. Se täytyy katsella sitten joskus ikäänkuin vahingossa. Sheridanin takia.

Crusade on roskaa tämän varsinaissarjan rinnalla kyllä, mutta kyllähän se periaatteessa ihan tarinaa kertoi. Oli vain niin onnetonta kun studio vaati seksiä ja väkivaltaa, ja peruutti ohjelman kokonaan sen takia kun selvisi että katsojat tulivat kanavalle katsomaan vain kyseistä sarjaa ja jakson loppuessa käänsivät kanavaa. Samaa sontaa ja temppuilua kun alkuperäisen sarjan aikana, ja kai olivat vielä niin katkeria JMS:n onnistumisesta että puoliksi kostivat ihan. Pikkusieluiset mulkerot.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #7 : 02.01.2008 16:38 »
Ephram Gyro Man Jäsen Viestejä: 7 858 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Babylon 5 on ainoa niistä ns. legendaarisista TV-sarjoista, joista olen nähnyt jaksoja varsin vähän. Ja tälläinen sarja pitäisi katsoa jatkumona eikä vain paloina sieltä täältä. Minä niin haluaisin tästä HeinZin tavoin kunnolliset suomijulkaisut, muistakin kuin ensimmäisestä kaudesta.  Mutta jos ei, niin sitten ei. Kyllä minä tämän sarjan vielä katson. Se kaikki kehu ei ole tyhjästä tullut.
www.mikkoijas.fi – Kirjailijan koti | Mikodemus Youtubessa
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #8 : 02.01.2008 21:14 »
Pyramidhead Vieras Babylon 5:sta minulta löytyy kaikki kaudet DVD:nä ja onhan se yksi parhaista sarjoista koskaan. Vaikkakin laatu on välillä vaihtelevaa. En ole mikään erityisen suuri scifi-fani, mutta Babylon 5 iski kovaa siitä huolimatta. Sarja on sen verran laadukas, että Babylonista pitääkseen ei tarvitse välttämättä fanittaa scifiä vaan sarjasta voi nauttia muutkin. Minulla on tästä kokemustakin, sillä olen onnistunut käännyttämään muutaman ei scifistä pitävän henkilön sarjan faneiksi.

Sarja ei ollut aina täydellisesti toteutettu, mutta se ei päässyt usein haittaamaan. Tuohon aikaan saatiin vielä haaveilla nykytelevision tasoisesta toteutuksesta muutenkin, joten pienet hiomattomuudet siellä täällä voi helposti antaa anteeksi. Ja toisaalta välillä sarja yllätti positiivisesti toteutus puolellakin. Muutenkin nuo hiomattomuudet olivat vain pintaa sillä pinnan alla oli uskomattoman yksityiskohtaisesti mietitty maailma, todella mielenkiintoiset ja hyvin tehdyt hahmot ja heidän keskinäiset suhteensa sekä historiansa ja laaja juonikuvio oveline viittauksineen, jollaista aivan vastaavaa ei oltu taidettu vielä tätä ennen nähdä.

Ensimmäinen kausi vaikutti kovin halvalta ja pääjuonta tunnuttiin vain sivuavan, mutta se toimii toisaalta hyvänä esittelynä sarjalle. Ja lopulta tuo pääjuonen sivuaminen tuntuu varsin nerokkaalta, sillä jatkossa sitä hyödynnetäänkin sitten todella paljon. Ihan hyvä aloitus. Siitä eteenpäin sarja onkin sitten jo täyttä laatua pari kautta. Neljännellä kaudella aletaan törmäämään pieniin ongelmiin, koska juoni on jouduttu hätäisesti tunkemaan yhteen kauteen sarjan lopettamisen pelossa. Hyvä kausi minusta kuitenkin. Lopultahan saimme vielä viidennen kauden, joka taas jää juuri aiemmasta syystä juonellisesti hiukan olemattomaksi, mutta sisältää joitain todella hyviä yksittäisiä jaksoja ja arvoisensa päätöksen sarjalle.

Vaikka monet asiat saatiinkin päätökseen niin harmittavastihan Babylonin maailma ja tarina on jäänyt kesken. Onhan sitä yritetty laajentaa esimerkiksi Crusadella, joka lopetettiin heti kun se alkoi olemaan hyvä ja muutamilla muilla projekteilla. Lost Tales on minulta vieläkin katsomatta. Toivoa kuitenkin on vielä, sillä Babylon 5:den maailmaa ei ole vielä täysin haudattu. Käsittääkseni juurikin Lost Talesin menestyksestä riippuu paljon.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #9 : 02.01.2008 23:00 »
Melfice_ Rento ja seksikäs. Jäsen Viestejä: 1 033 Basaaripisteet: 0 Profiili Hetkonen, ellen mä nyt ihan väärin muista niin mä taisin perustaa jo entiselle Pelaajaboardille Babylon5-arvostustopikin!

Babylon5 on todellista rautaa. Sarja katsottiin toki suoraan kakkoselta mitä paskimpaan lähetysaikaan koululaiselle, muistaakseni sunnuntaiyönä kello 23.20. Muutaman kerran olen kakkosen palauteboksia pommittanut uusintavaatimuksilla, mutta Yleisradion fasistinen demariliittouma ei ole suostunut vaatimuksiini. Mikael Jungner, sut saadaan vielä!

Elokuvat, paskaa. Crusade, paskaa. Lost Tales, mikä ihme se edes on? Vitoskauden "Byron ja telepaatit"-homoilu, paskaa.


Vorlons stole my husband


Hän on Al Bester, hän ei ole ystäväsi


Garibaldin brenkunvedolle varauksetonta kannatusta


Loputonta kannatusta myös sarjan"lajien välinen seksi" -jutuille
N
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #10 : 02.01.2008 23:46 »
Atskuli The Corps is mother, the Corps is father. Jäsen Viestejä: 36 Basaaripisteet: 1 Profiili
Elokuvat, paskaa.

Jos näin sanot, et ole tainnut nähdä elokuvaa 'In the Beginning' joka on vähintääkin sarjan tasoista settiä. Antaa lisäinfoa sarjasta, kertoo menneisyydestä ja on monella tapaa sarjan kokonaan nähneelle koskettava kokemus.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #11 : 03.01.2008 00:51 »
lloyf Jäsen Viestejä: 99 Basaaripisteet: 0 Profiili

Tätä Complete Universe boksisettiä sai ainakin vielä joku aika sitten alta satasella.

Voi! Mistä sitä tuohon hintaan repii? :O
"That deaf, dumb and blind kid plays by sense of smell"
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #12 : 03.01.2008 01:31 »
Fraeon /fɹeɪɔnʰ/ Moderaattori * Viestejä: 1 652 Basaaripisteet: 3 Profiili Eihän mulla ole tähän mitään suurempia lisättäviä.

Crusaderissahan oli ihan oikeasti pätevän sarjan merkit havaittavissa, mutta se loppui juuri kun se oli lähtemässä kunnolla käyntiin. B5 on jumala (ja taisi muuten olla ainoa scifisarja, jota mammakin jaksoi katsoa Kauniiden & rohkeiden lisäksi). Satuin olemaan aika nuori sarjan tullessa telkusta, mutta onpa ne jaksot tullut tiirailtua muutenkin jälkikäteen eikä yhtään kaduta. Muistan vaan, että sarja oli syy, miksi valvottiin ihan hiton myöhään yöhön. Tosin Sinclair oli ärsyttävä jäbä. Onneksi ei miestä näkynyt kuin kauden verran.

Lost Talesia en taas ole nähnyt. Pitää etsiä jostain, jos se on yhtään samalla tasolla kuin B5 yleensä.
A légpárnás hajóm tele van angolnákkal
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #13 : 03.01.2008 03:03 »
Partajeesus Jäsen Viestejä: 1 153 Basaaripisteet: 0 Profiili

Tätä Complete Universe boksisettiä sai ainakin vielä joku aika sitten alta satasella.

Voi! Mistä sitä tuohon hintaan repii? :O

saksan amazonista joskus yli vuosi sitten.
kyllä vitutti kun silloin ei ollut rahaa ja sitten se hinta nousi takaisin sinne 170e tuntumaan.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #14 : 03.01.2008 08:08 »
tuhis Vieras Hyvähyvähyvähyvä... Ihmisillä loistava maku, fasadeista viis! Sisin ratkaisee rakkaudessa!

Melfillä ihan selkeästi fanin otteita. Vitoskauden, ja oikeastaan jo neloskauden lopulla tapahtui sitä että tarinaa piti vauhdittaa, mutta silti tuo vitoskausikin on skifiparhautta, vaikka B5:n heikoimpia kausia onkin - poislukien loppu jota en kyynelten vuoksi pysty katsomaan toistamiseen. Sheridaaaaaannnn the Great! Vai olikos se Blessed Sheridan, kun tuhansien ja tuhansien vuosien kuluttua sarjan tapahtumista, maan taantuessa jälleen keskiaikaiseen touhuun, kun tämmöinen munkkijärjestö luki pyhästä kirjastaan sarjan tapahtumista. *snif*

Garibaldin brenkunveto on kuitenkin traaginen ja draamallinen tapahtuma, eikä niinkään huumorikasta kunten tuosta kuvatekstistä saattaa luulla. Mies kun on toipuva alkoholisti, siinä laajuudessa mitä tuo ikinä meinaakaan. Alienseksi saa kuitenkin virnettä aikaan. Ihmisillä kun on hieman erilaiset parittelutottumukset kuin minbareilla, joilla tuo tapahtuma on mm. sosiaalinen eventti - erityisesti suhteen alussa.

Telepaateissa eniten oudoksutti tuo hirvittävä intimiteetti ja toisten hipelöinti. Tämä Byronin ryhmä. Ehkä sitä on näin eristäytyneenä suomalaisena hieman erilainen perspektiivi tuommoiseen ryhmään joka jakaa fiilikset ja ajatukset keskenään - meillä kun ei edes bussissa viereen istuta kuin pakosta ja silloinkin mitään sanomatta toisten ostoksien päälle. Telepaattien ja normaalien välinen sota oli kuitenkin pirun iso osa JMS:n story arccia ja pitäisi aikuisten oikeasti lukea symppis Lyta Alexanderin seikkailuista novelleista joita on rustailtu jälkeenpäin. Varsinaista sotaa kun ei tuossa tapailtu, vaan pelkästään alkusoittoa siihen.

Ja joo, näyttääkin boksin hinta nousseen takaisin siihen millä sen itsekin lunasti. Periaatteessa pärjää ihan hyvin jos ostaa kaudet 1-5 ja mahdollisesti nuo elokuvamittaiset jaksot jotka katsellaan tietyissä pisteissä kausia. Crusadeen ei kannata koskea, eikä välttämättä kahteen pilottileffaan jotka paljastavat (paljastamatta) tulevia suuria insidenttejä. On tuo loota kuitenkin hieno hyllyssä ja seksikäs kainalossa.

JMS ei ole pelkästään aktiivisena hakemassa oikeutta käsikirjoittajille käynnissä olevassa lakossa, kantaa mies kortensa kekoon myös vaalien alla. Zathras olisi tarpeeksi nöyrä presidentti.

"Yes, yes, Zathras is used to being beast of burden to other people's needs. Very sad life. Probably have very sad death, but at least there is symmetry. Go, go, Zathras take care."

"But only Zathras have no-one to talk to. No-one manages poor Zathras, you see. So Zathras talks to dirt. Sometimes talks to walls, or talks to ceilings. But dirt is closer. Dirt is used, through everyone walking on it. Just like Zathras, but we've come to like it. It is our role. It is our destiny in the universe. So, you see, sometimes dirt has insects in it. And Zathras likes insects. Not so good for conversation, but much protein for diet. Ha! Zathras fix now, this way."

EDIT: Osaa olla ihmeellinen sarja. Kykenemättä viimeistelemään maratoonia 5. kauden viimeisillä jaksoilla, alkoi vauhdinhaku kaudesta 1. ...

Iltasaduksi jakso tai kaksi.


« Viimeksi muokattu: 17.01.2008 10:42 kirjoittanut tuhis »
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #15 : 26.01.2008 23:00 »
tuhis Vieras Filmifriikin sivuille eksyin ja huomasin että Babylon 5:n 2. kauden boksi julkaistaan suomitekstitettynä maaliskuun lopulla. Tarkoittaakohan tämä sitä että sarjaa oltaisiin tuomassa kokonaisuudessaan skandialueelle?

Kenties.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #16 : 10.02.2008 23:11 »
Melfice_ Rento ja seksikäs. Jäsen Viestejä: 1 033 Basaaripisteet: 0 Profiili Pelaajalaudan paras arvostustopik ansaitsee noston!

Sarjaa katsellessa sen jatkumo selvisi katsojalle pikkuhiljaa, mystisine välähdyksineen ja viittauksine asioihin joihin palattaisiin joko myöhemmin, tai paljon myöhemmin, jolloin näitä varhaisia viittauksia mietiskellessä hyrisi mielihyvästä suureellisuuden ja eeppisyyden tunnun vuoksi.
Juuri tässä on syy siihen miksi suosikkijaksojani ovat ykköskauden Babylon Squared sekä kolmosen War Without End, parts I & II. Juoni ensin pedataan yhdestä näkökulmasta ensimmäisellä tuotantokaudella, sitten koko jakson punainen lanka selviää vasta kolmannella tuotantokaudella kun tapahtumiin palataan kaksoisjaksolla - eikä siitäkään ole haittaa että mukana on yksi suosikkihahmoistani, Zathras. Brilliant.

Lisäksi tuo kolmoskauden And the Rock Cried Out, No Hiding Place! jäi mieleen hienon loppunsa ansiosta; Narnit jahtaavat Lord Refaa katakombeissa gospelin soidessa taustalla.

Mun täytyy varmaan väkisin hankiia noi DVD:t jostain.

Seuraavaksi keskustelemme Starfurysta!
N
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #17 : 11.02.2008 00:24 »
tuhis Vieras Semmoinen FAKTA täytyy tässä nostaa esille, että kuulostelkaapa Christopher Franken B5-peliä (jota ei lopulta tehty) varten sävelletty Into the Fire/Combat Sim soundtrack - ei siis TV-sarjan jakson Into the Fire, vaan pelin. On nimittäin niin ällistyttävän jylhää ja mahtavia melodioita ettei sitä voi todeksi uskoa. Täysin eri sfääreissä kuin sarjan musiikki, joka on pikemminkin Metroid Primejen tapaan ympäristön taustaääntä kuin varsinaista erottuvaa musiikkimusiikkia. Into the Firen kappaleet ovat pitkiä, keskimäärin sen 10 minuuttia tms ja niiden monia vaiheita kuunnellessa ei voinut ensimmäisellä kerralla kuin ajatella että ei taatusti voi muuttua enää tätä paremmaksi, mutta kattia kanssa. Täydet pisteet plussineen tuolle äänilevylle. Erikoisen tästä tekee lisäksi se että vaikka sen ja sarjan perinteisen soundtrackin ero on kuin yöllä ja päivällä, tulee soundtrackiä kuunnellessa mieleen välittömästi B5.

Star Wars fanien mielipiteet Starfuryistä tiedetään - kaikki missä on neljä siipeä ovat kopioita tiedätte kyllä mistä. Starfuryt ovat varmasti ihan näpsäköitä liikkujia, vaikka sarjassa näitä käytettiin pitemmilläkin tehtävälennoilla, mutta kuitenkin taas joskus painotettiin sitä ettei vekottimilla kannata lähteä pitkälle koska eivät semmoiseen jopiin ole luotu. Avaruustaistelut eivät muutenkaan oikein olleet ihan semmoisia joita pystyisi taktisesti järkeilemään, paria poikkeusta lukuunottamatta. Itseä hieman harmitti (ja jossain määrin huvitti) tuo kuinka jonkun ollessa pulassa, saapui apu aina paikalle hyperspace portin aukeuduttua ja välittömällä tulittamisella. Kukapa on sitä sanomaan että minkämoiset luotaimet ja tutkat aluksissa oli paikkoihin joihin hyperavaruusmotoriikka on kaavaillut aluksen tupsahtavan, mutta jotenkin niin huolimattomalta tuntui tuo täyslaidallinen kaikista tykeistä kun tarve oli suurin - helpotustekijähän tuo on ja katsoja tuumii, että jee hyvikset jee, ja muita iloistuksia. En minä ole todellakaan mikään HC-scifisti, päinvastoin. Tarinan nojalla annetaan paljon anteeksi, mutta jonkintasoisena roolipelaajana, raapustajana ja maailmanluojana sitä tuppaa ajattelemaan niitä asioita mitä kulissien takana tapahtuu ennen ja jälkeen H-hetken. Hyperspacessa kun yleisesti eivät tutkaimet sun muut toimineet kovinkaan tarkasti ja siellä saattoi herkästikin eksyä lentueen alukset toisistaan.Starfuryistä seuraava malli ilmeisesit on tämä thunderbolt, jossa on maailman surkeimmat kääntyvät ilmakehäsiivet, jonka avulla alus sitten mitä ilmeisimmin sai jonkinlaisen kyvyn pysytellä ilmakehässä ilmassa ja vieläpä jollakin tapaa ohjattavana purtilona. Sarjassa on hieman lapsekasta tuo alusdesigni, mutta muutamat alukset miellyttivät enemmän kuin yhdellä tapaa - Varjojen purtilot tietysti, jonka lisäksi minbarien pienet triangelimalliset taistelualukset jossa oltiin vatsallaan ja Narnien ja maan liittouman raskaat taistelualukset. Muut olivat siinä mielessä epäkäytännöllisen näköisiä, että ne olivat piirunverran epäuskottavia, mutta eipä tuo niin ylitsepääsemätön juitsu ole :)En tiedä miksi, mutta Thirdspace leffaa katsellessa tuo hyperavaruudessa lilluva valtaisa kapistus sai kummallisia pelonhäiveitä niskavilloja pyörittelemään. En tähän hätään muista että oliko tuo kuvattu mitenkään erikoisemmin kuin sarja, mutta jokin tuommoinen hirvittävän iso, tuntematon ja uhkaavankin näköinen laitos saa vähintäänkin varuilleen - sitten kun paljastuu tämmöinen Cthulhu-meininki jatkotapahtumien myötä unimaailman ja muun suhteen... hrrrr!

Itseasiassa meikäläisellä ei olisi mitään sitä vastaan että koko komeus tuikattaisiin uudelleen markkinoille, uusittuine 3D-mäiskeineen, sillä tuon puolen voisi korjata melko helpostikin nykyään... samaten voisi viilata sarjaa kunnolla, tuosta... tuosta ja tuosta, tuostakin vähän... ihan pikkuisen vaan :)

Galacticasta katselin tuossa tuon elokuva Razor, joka oli tämän taistelualus Pegasuksen jonkinasteinen selviytymistarina. Selkeästi matskua sarjan faneille. Ei mikään erityisen hyvä leffa kuitenkaan, mutta jonkinasteinen "fani" täytyy kuitenkin olla että tuosta osaa nauttia ja pikkujuttuja sisäistää. Tuo uusi Galactica sarja on ihan ookoo. Ensimmäinen kausi oli varsin kiva ja toistakin katselin pitkälle aika vauhdilla, mutta jotenkin se lopetus oli (Adaman viikset poislukien) melkoinen pettymys. Se suunta mihin haluaisin sarjan menevän on se, että kun tämä porukka löytäisi etsimänsä kodin, tupsahtaisivat he mahdollisimman hyvin ja realistisesti toteutettuun meidän aikaamme ja maailmaamme. Olisi hemmetin hienoa nähdä minkälaisia skenaarioita sitä saisi hyvät kirjoittajat aikaan tuosta että mitä tapahtuisi jos ilmakehään ilmaantuisi jokin ulkoavaruuden kansainvaellus, mutta aluksissa olisikin houmousapienssapiensseja siinä missä mekin. Varmasti saisi revittyä aika vilkkaasti kaudenverran ja pidemmällekin täytettä, kun tapahtumia käytäisiin lävitse alun järkytyksen, sitä seuraavan byrokratian ja diplomatian, sekä sitten niinkin perustavaa laatua olevien kysymyksien kautta että noinkohan mikään luomiskertomuksellinen eepos pitää kutinsa jos ihmiset tulevat tähtien takaa ufoilla morjestelemaan. Varmasti tapahtuisi maailmassa ja paljon, ilman että edes vedettäisiin mukaan Cyloneita.

Galacticassa oikeastaan pidinkin tuosta nimenomaisesta vastakkainasettelusta Myth vs Practical Space; sarjassa oltiin saavutettu jonkintasoinen uskottava miljöö prosedyyreineen sun muine asioineen jonka voisi uskoa toimivan avaruudessa ja millaiseksi touhu voisi meillä kehittyä, ja sitten kun tämmöiseen hyvin käytännölliseen toimivuuteen yhdistetään tuo myyttinen osasto niin saatiin aikaan kovasti mielenkiintoisuutta.

Niin, ja se miksi tuosta Galacticasta mussuttelin niin voisihan näitä avaruusnahinoita tehdä vastaavanlaisella toteutuksella. Ei haittaisi ollenkaan ja maksaisin ilosta hihkuen uudet kausiboksit kotiin.Sinclair oli ärsyttävä jäbä

Heh, Sinclair vanha seipäänniellyt. Eipä tuohon rooliin osaa enää muuta edes ajatella, saatika toivoa. Sinclair on Sinclair, ja ensimmäisen kauden jälkeiset äärimmäisen kriittiset esiintymiset tuntuivat hyviltä, vaikka mies ei sen paremmin osannutkaan näytellä - päinvastoin. Tuossahan taisi olla semmoinen juitsu, että Sinclairin näyttelijä ei liiemmin ollut scifin ystävä. En kuitenkaan osaa sanoa että näistä "varaovista" tuttu JMS olisi alunperin tarkoittanut Sinclairia vetämään sekä lopullisen roolinsa, että Sheridanin osan, mutta koska mies ei ollut ihan täysillä mukana, on JMS varmaan hyödyntänyt varaoveaan viedä hahmo sarjasta sivuun ja tuoda uusi kuvioihin. Ensimmäisellä kaudellahan ei tosiaan TV-sarjassa taidettu mainita sanallakaan Sheridania, jonka roolia sitten rakennettiin kakkoskautta varten tuolla TV-sarjan pilottielokuvalla, tai kahdella niistä, käyden läpi Sheridanin roolia maan ja Minbarien välisessä sodassa. Kuitenkin jos Sinclair olisi vetänyt perimmäisen roolinsa, sekä Sheridanin osan B5:n kipparina, olisi 5. kausi varmasti melko erilainen jos hahmoa ei olisi kirjoitettu niin upeasti ulos sarjasta kuin se tehtiin - Sinclair siis.

Sinclairin hahmossa oli semmoista tietynlaista täsmällisyyttä, mutta osa varmasti menee tuon eleettömyyden pariin. Ainoat kohtaukset jossa mies oli hieman "erilainen" oli jokseenkin hullunkurinen pelottelukohtaus jossa tämä pelotteli erästä mörökölliä äänehtimällä kyseisen alueen kuulutuslaitteisiin. Toiset elehdinnät sitten ilmenivät kun paikalle ilmaantui täsmällisin aikavälein Sinclairin elämään tupsahtava on/off-tyttöystävä Catherine Sakai. Muutoin Sinclairilla oli jonkinasteinen paniikinomainen kallistus ja hätä kasvoilla roolihahmoaan tulkitessa "My God..." :D


« Viimeksi muokattu: 11.02.2008 10:15 kirjoittanut tuhis »
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #18 : 11.02.2008 13:31 »
Ephram Gyro Man Jäsen Viestejä: 7 858 Basaaripisteet: 0 Profiili WWW Sarja tosiaan julkaistaan tämän vuoden aikana kokonaisuudessaan DVD:llä suomitekstein. DVDPlazalla joku oli saanut tälläistä sähköpostia asiasta kysyttyään:

Lainaus
Hei!

Babylonin kaudet ovat julkaisussa yksi kerrallaan tämän vuoden aikana. Aloitamme kaudesta 2 suomitekstein maaliskuussa. Tätä julkaisua on odotettu!!

Ystävällisin terveisin

Warner Home Video Finland

JES!

Ehkä pitäisi se eka kausi nyt ostaa, kun muutkin ovat varmuudella tulossa.
www.mikkoijas.fi – Kirjailijan koti | Mikodemus Youtubessa
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #19 : 11.02.2008 13:34 »
tuhis Vieras
Ehkä pitäisi se eka kausi nyt ostaa, kun muutkin ovat varmuudella tulossa.

Ei pelkästään ehkä.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #20 : 18.08.2008 17:09 »
tuhis Vieras Nyt on viimein tullut uskallettua katsoa Babylon 5: Lost Tales ja täytyy sanoa, että päällimmäinen fiilis on eräänlainen tyytyväisyys sen suhteen, että pettymyksestä ei ole mitään merkkiä.

Kyseessä on kaksi jaksoa jotka yhdistää juonenkaari tähtiliiton kymmenvuotisjuhlista B5-asemalla, jotka saapuu avaamaan tähtiliiton presidentti Sheridan. Ensimmäinen jakso sijoittuu B5-asemalle ja sarjan viimeisellä tuotantokaudella aseman päälliköinnin harteilleen ottaneen (ja kovasti mummoontuneen) Lochleyn todistaessa raamatullista tapahtumaa juhlavalmistelujen loppukynnyksellä. Toinen jakso käsittelee Sheridanin matkaa avaruusasemalle ja sen aikana tapahtuvaa profetiaa.

Täytynee katsoa nämä uudelleen pariin kertaan ennen kuin uskaltaa lopullisia ajatuksia näistä muodostaa, mutta varsinaisen sarjan jälkeen sattuneen abysmaalisen rangeri-periodin jälkeen tämä on suorastaan helvetin fantastista matskua. Toki, asema oli aika tyhjän oloinen eikä tuntunut ahtaalta B5:ltä jota oppi rakastamaan, mutta hemmetti soikoon, oli siinä Sheridan ja G'karin ääni! Ihan parhautta. Kylmät väreet veteli pitkin persauksia G'karin aloitusmonoloogia kuunnellessa, Franken pistäessään parastaan musiikkipuolella eikä B5 ole koskaan näyttänyt nätimmältä, vaikka ruma meetwurstitanko onkin. Tarinat käydään lävitse hyvin minimaalisella henkilökaartilla eivätkä ne suoraan sanottuna enempiä minusta kaivanneetkaan - vaikka asema olikin aika tyhjä ja erityisesti juhlien alla. Sheridan on puolestaan jo niin pyhä hahmo, ettei tämän yksinäiset vaellukset ja monoloogit tähtien välillä ole mitenkään epänormaalia.

Ensimmäinen jakso oli äärimmäisen mielenkiintoisesta ideastaan heikompi. En pidä Lochleyn hahmosta ja jotkut asiat olivat hitusen liian selitettyjä. Toinen jakso oli rutkasti parempi (SHERIDAN SHERIDAAANNN! *pyyhkii liikutuksen kyyneleitä*), vaikka kaameassa rangerimunauksessa teknovelhoa onnettomasti näyttelevä Galen olikin mukana. Mikseivät tuoneet takaisin Elriciä? Saisivat kutaleet perkeleet julkaista sarjan uudelleen toteuttaen tietokoneosuudet näillä kriteereillä!

Lopuksi:

Ehdottomasti vain sarjan faneille jotka tajuavat olla odottamatta mitään ylifantastisuutta.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #21 : 19.08.2008 08:06 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 693 Basaaripisteet: 2 Profiili Olen katsellut muutaman ensimmäisen jakson ensimmäiseltä kaudelta. Ja itse tarinat jne. on ihan ok ja kyllä niitä katsoo. Eivätkä tehosteetkaan erityisemmin häiritse. Mutta ne näyttelijä suoritukset...miten en ole aikaisemmin huomannut kuinka huonoja useat ovat? Tuntuu että todella monella olisi meneillään ensimmäinen rooli sitten peruskoulujen näytelmien. Erityisesti Delenniä näyttelevä Mira Furlan on minusta vain surkea. Muijan ei tarvitse edes puhua kun tunnelma katoaa täysin. Tuntuu kuin muija yrittäisi saada jotain elämää suurempaa irti joka kohtauksesta, ja kuvitelkaa vain kuinka överiksi homma menee kun on oikeasti jotain elämää suurempaa kyseessä.
Garibaldin näyttelijä Jerry Doyle on lähes ainoa joka osaa hommansa lähes joka kerta, vaikka en nyt aivan kaikkia  voi erityisemmin haukkua. Ehkä tässä onkin syy miksi pidin Garibaldista eniten kun aikanaan sarjaa katselin kun se TV:stä tuli.


« Viimeksi muokattu: 19.08.2008 11:01 kirjoittanut JayeizH »
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #22 : 19.08.2008 10:59 »
Teppo Holmqvist Jäsen Viestejä: 277 Basaaripisteet: 0 Profiili
Mutta ne näyttelijä suoritukset...miten en ole aikaisemmin huomannut kuinka huonoja useat ovat?

Kun olet nuorempi, et keskity noihin asioihin yhtä paljon. Mutta totuuden mukaan ykköskausi on aika heikko, ja näyttelijät kehittyivät paljon seuraavien kausien aikana, vaikka mistään Oscar materiaalista ei olekaan kyse.
tallennettu
Re: Babylon 5 arvostustopik! « Vastaus #23 : 24.08.2008 19:22 »
tuhis Vieras Onhan se tietysti totta että muutamat roolisuoritukset ovat aika heikkoja, mutta minkäs teet kun rahaa oli aina vähän. JMS on vielä senluontoinen kaveri, että olisi varmaan isomman budjetinkin kanssa kääntynyt harrastajateattereitten ja tuntemattomimpien näyttelijöitten suuntaan.

Sarjan peruskaarti on meikäläisestä niin rautainen ettei paremmasta väliä ja niinä harvoina hetkinä kun JMS ei pistä parastaan, kantaa näyttelijät henkilöhahmonsa upeasti. "Kantaminen" on kuitenkin väärä sana sillä nuo näyttelijät ovat esittämänsä hahmot.

G'karin muistolle omistettu kollaasi

Franklinin muistolle omistettu kollaasi

Londo osa MCVIII

jne

Aivan fantastista materiaalia. Parhauden kyyneleet ja muut jutut. Tuo sakarin pätkä on kyllä ihan helvetin hyvä, mutta jättää aika oleellisesti kertomatta henkilöhahmon lähtökohdan joka oli kaikkea muuta kuin viisas ja kärsivällinen. Videon tavoinhan sarjan ystävät tietysti hahmon haluavat muistaa, mutta tuota kannattaa aina alleviivata että kuinka hienosti JMS osaa puhaltaa elämää luomilleen henkilöhahmoille ja että hahmot kehittyvät tarinan edetessä kokiessaan sitä tai tätä - unohtamatta tietenkään sitä että kuinka helvetin hyviä näyttelijöitä esim. nuo G'Kar ja Londo ovat.


« Viimeksi muokattu: 24.08.2008 19:46 kirjoittanut tuhis »
tallennettu
Sivuja: [1]
Tulostusversio
Siirry:  

Pelaajalauta 2007-2024
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines