Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Sivuja: [1] 2 3
Tulostusversio
Aihe: Pelijournalismin alennustila  (Luettu 19550 kertaa)
Pelijournalismin alennustila « : 13.11.2008 16:00 »
Joel-san Administraattori * Viestejä: 938 Basaaripisteet: 3 Profiili Olen huomannut nykyisin, etten lue ainuttakaan arvostelua peleistä, jotka ostan. Monesti jo videoista, screenshoteista ja ennakkokatsauksista tietää, onko peli ostamisen arvoinen. Joskus epäselvemmissä tapauksissa joutuu turvautumaan ”kokeiluversioon” ennen ostotapahtumaa (demojen pitäisi olla enemmän sääntö kuin poikkeus). Kotimaisten tai ulkomaisten arvostelujen perusteella sen sijaan en ole ostanut mitään vuosiin. Vielä pari vuotta sitten luin arvosteluja edes vahvistaakseni siihen mennessä omassa päässä luodut mielipiteet. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Arvostelutkin voisivat olla hyviä. Pelijournalistien kirjoitukset ovat muutenkin tympeitä pitkälti sen johdosta, että kolumnit käsittelevät samoja aiheita.

Yhteen aikaan  sai monesta tuutista kuulla pelijournalistien valittavan, kuinka pelijournalismi ja peliala yleensä ei silloisessa muodossaan ole uskottava ja varteenotettava. Pelijournalismin saralla tällä itkulla on ollut itsensä toteuttava lopputulos. Minusta nyt ollaan syvemmällä siellä mudassa kuin koskaan ennen. Luin tuossa pari viikkoa sitten Pelit–lehteä pitkästä aikaa. Nirvin tekstit olivat edelleen lehden parasta antia ja sanataituruus edelleen hallussa. Nirvinkin ote oli kuitenkin lipsunut merkittävästi entisestä.

Erityisen irvokkaasti tämän pystyi aistimaan miehen Spore–arvostelusta. Pääasiassa koko arvostelu kului ominaisuuksien ja pelin eri vaiheiden listaamiseen. Palstaa kulutettiin rivitolkulla siihen, kuinka spore–elukkansa heimovaihe toimii ja mitä kyläänsä voi rakentaa. Hei Nirvi, kiviäkin kiinnostaa. Innokas kaveri on voinut lukea nuo tiedot jo X määrästä ennakoita. Arvostelusta ei jäänyt puuttumaan mikään muu kuin kritiikki. Yhdessä kohtaa arvostelua kuvaillaan pelin sivilisaatio-osiota mehukkaasti sanoilla ihan paska. Harmi, että se jää tähän mainintaan. Arvostelun lopussa seisoo 90 pistettä ja Pelit suosittelee –leima. Öh, mitä? Kun joku osio pelistä on ihan paska, arvostelijan tulisi varmaan saada puristettua ulos myös se, mikä pelissä on 90 pisteen arvoista. Käsittääkseni arvosanoja ei anneta sen mukaan, kuinka paljon ominaisuuksia pelissä on. Silloin muinoin parempiin aikoihin pystyin lukijana aistimaan jo ihan siitä tekstistä, onko peli hyvä. Jos pisteet annettaisiin arvostelun tekstin perusteella sellaisen henkilön toimesta, joka ei ole peliä pelannut, pistemäärät olisivat huomattavasti matalampia.

Suurin osa nykyisien arvostelujen sanamääristä kuluu selittelyyn. Selitetään perusteellisesti, mitä pelissä tehdään, minkälainen maailma se on, moninpelin pelimuodot käydään läpi ja juoniasetelma vatvotaan. Jatko-osan tapauksessa vertaillaan edelliseen. Ehdotonta kritiikkiä annetaan vain teknisistä asioista, kuten lataustauoista ja grafiikoista. Muut viat tai oikeasti selittämistä ja selvittämistä vaativat asiat, jotka suoraan vaikuttavat ”hyvyyteen”, ilmaistaan aina jotenkin ”tämä asia on toteutettu kuten pelissä X, joten, jos pidit siitä, pidät myös tästä pelistä”. Monesti foorumeilta saa paljon paremmin tietoonsa, mikä pelissä oikeasti toimii ja mikä ei. Usein vielä hauskemman ja nokkelamman ilmaisuasun siivittämänä.

Toinen kuoleva kansanperinne on arvostelujen screenshotit. Nykyään arvostelijat eivät osaa ottaa edes PC–peleistään omia kuvia vaan käytetään julkaisijan kiillotettuja pressikuvia. Mielestäni parhaiten screenshotteja on käytetty edelleen 90–luvun lopun ja 2000–luvun alun PC Gamerissa. Kuvat liittyivät monesti tekstiin suoraan. Jonkin vaikeasti kuvailtavan pelimekaniikan osasen selittämiseen saatettiin käyttää tekstin lisäksi kuvaa. Arvostelija oli myös miettinyt tarkasti, minkälaisia kuvia ottaa ja käyttää. Jo pelkkien kuvien informaatioarvo oli näin ollen korkeampi, koska ne heijastelivat tekstissä käytävää asiaa. Omien screenshottien myötä kuolivat myös kuvatekstit. Kuvatekstit saattoivat liittyä tekstiin tai sisältää jotain sellaista tietoa, jota ei tekstiin saatu sovitettua. Roolipelin arvostelussa kuvassa saattoi olla hahmon attribuutti-ikkuna ja kuvatekstissä selitettiin hahmon kehittämisestä tarkemmin. Näin tekstissä voitiin keskittyä kritiikkiin eikä hahmon attribuutteja tarvinnut vääntää rautalangasta. Kuvatekstit ovat nykyään informaatioarvoltaan yhdentekeviä. Niiden funktio yhdessä kiillotettujen pressikuvien kanssa on vain hypen luominen. Tyyliin ”CoD4:ssa kaikki on mahtavaa - katso kuva!”.


« Viimeksi muokattu: 13.11.2008 20:05 kirjoittanut Joel-san »
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #1 : 13.11.2008 16:16 »
zoukka guli Jäsen Viestejä: 5 054 Basaaripisteet: 14 Profiili Asiaa. Nykyään on ilmiselvää miten fanipoikia imetään joka suunnasta arvosteluilla, jotka käytännössä ovat listauksia pelin ominaisuuksista ja enemmän=paremmin -mentaliteetti on vahvempi kuin koskaan ennen. Jotenkin arvostelijoilta odotetaan nöyrtymistä tuotantoarvojen ja "vaivannäön" edessä ja miljoonabudjetilla kasattu peli on aina vähintään joku 80-pisteen suoritus vaikka sen ainoa saavutus olisi, että "kaikki toimii" tai jotain muuta yhtä naurettavaa.

Eihän pelijournalismia enää voi oikeastaan kutsua muuksi kuin ominaisuuksien listaukseksi. Siis voitteko kuvitella peleille kuten Killzone2 jotain 3/10 arvosanoja? Saitti haudattaisiin fanipoikien paskaan alta viiden minuutin ja sen uskottavuus häviäisi sen siliän tien. Vaikka arvostelijassa heräisi pelin aikana miten suuri inho tai vitutus, ihan sama mistä, ei se saisi jollain sairaalla tasolla peittää pelin muita "ansioita"!?

Vitun munattomat pelaajat.
"polvillaan nintendon edessä"
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #2 : 13.11.2008 16:28 »
migge Jäsen Viestejä: 3 172 Basaaripisteet: 0 Profiili Kyllähän se näin on. Kun oikein asiaa alkaa miettimään, niin en tosiaankaan lue nykyään pelilehtiä ja netistäkään en lue koskaan arvosteluita. Kaiken tarvitseman tiedon saan muiden pelaajien kirjoituksista, pelivideoista ja joissain tapauksissa ennakoista. Koska arvostelut ovat nykyään niin tylsää (ominaisuus luettelon) lukemista, riittää laadun tarkastamiseen arvosanan vilkaiseminen. Ostopäätöstä tehtäessä omat mielenkiinnon kohteet ajavat kuitenkin tärkeimmäksi hankintakriteeriksi.

Vuosituhannen vaihteessa tuli luettua artikkeleita ja arvosteluita peleistä, jotka eivät välttämättä edes kiinnostaneet. Nykypäivänä pelit vielä kiinnostavat, mutta pelijournalismi, ainakaan nykymuodossa ei.
www.playfire.com/migge
tallennettu
Re: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #3 : 13.11.2008 16:37 »
Rocky_Balboa Jäsen Viestejä: 3 939 Basaaripisteet: 1 Profiili WWW Peliarvosteluiden ohessa myös uutisoinnin taso on laskenut rajusti. Etenkin suomalaisilla sivuilla. Vaikuttaa siltä, että "toimittajat" suuntaavat aamulla kotakun sivulle ja pistävät käännöskoneen laulamaan. Sitten vielä päälle pari tissikuvaa ja uutinen on valmis.
Play-Asia
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #4 : 13.11.2008 16:45 »
Joel-san Administraattori * Viestejä: 938 Basaaripisteet: 3 Profiili
Asiaa. Nykyään on ilmiselvää miten fanipoikia imetään joka suunnasta arvosteluilla, jotka käytännössä ovat listauksia pelin ominaisuuksista ja enemmän=paremmin -mentaliteetti on vahvempi kuin koskaan ennen.
Erityisen hyvin tämä ”bigger is better” näkyy juuri tässä genissä. Pelaajat ja kriitikot tottuivat heti alusta lähtien siihen ajatukseen, ettei tässä genissä ei tarvitse keksiä mitään uutta. Tekninen harppaus oli niin merkittävä, että monille riitti vain HD–versiot vanhoista peleistä hiotulla ohjattavuudella. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi GTA IV. GTA III oli paljon suurempi uudistus sarjassa kuin GTA IV. Kolmosessa siirryttiin kolmiulotteiseen grafiikkaan, peli muuttui paljon juonivetoisemmaksi, immersio parani merkittävästi, maailmassa paljon enemmän tekemistä ja mahdollisuuksia vaikuttaa. GTA IV sen sijaan on vain Liberty Cityn ja San Andreaksen parannuksien päälle rakennettu ei paljon miltään näyttävä (GTA–asteikolla hyvä), edelleen sarjalle tuttujen teknisten ongelmien ja rajoituksien riivaama jatkis. 10/10 vuoden peli. Arvosanojen epäsuhdan pelin laatuun nähden näkee minusta jo ihan siinä, missä määrin netissä poristaan nelososasta verrattuna vaikka Liberty Cityyn. Lento kesti pari kuukautta julkaisun jälkeen.
tallennettu
Vs: Re: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #5 : 13.11.2008 17:00 »
sleepy o----o Jäsen Viestejä: 828 Basaaripisteet: 6 Profiili
Peliarvosteluiden ohessa myös uutisoinnin taso on laskenut rajusti. Etenkin suomalaisilla sivuilla. Vaikuttaa siltä, että "toimittajat" suuntaavat aamulla kotakun sivulle ja pistävät käännöskoneen laulamaan. Sitten vielä päälle pari tissikuvaa ja uutinen on valmis.

Tämä.
Sneikki on varmaan ihan kiva tyyppi, mutta Pelaajalehti.comin uutiset ovat aika järkyttävää Seiska-materiaalia, jossa itse uutinen on yhden kappaleen diibadaabaa. Mieluummin sitä luki jostain Super Powerista suurella ilolla (ja laiskuudella käännettyä) kaverin kaverin kaverin kaverilta kuultuja juttuja uudesta Nintendon mega-koneesta, vaikka nyt olisi oikeasti mahdollisuuksia saada kiinnostavia juttuja sieltä täältä kun pelintekivät ovat niin paljon enemmän tavoitettavissa kuin 90-luvun puolivälissä.

Vähän tuntuu kyllä siltä ettei pelijournalismissa tiedetä mitä pitäisi kirjoittaa kenelle. Grafiikka sitä, musa tätä, pelaus tota ja piste perään-kaava on kuitenkin niin iskostunut suurelle pääkoppaan, että kun kaavaa yritetään hieman muuttaa niin lukijakunta suuttuu välittömästi. Vaikka niitä demoja ja trailereita ja ties mitä tunkee ties mistä, niin pakko on nähdä antoiko se iigeeännä pelille "hyvä"-leiman, jotta sen pelin uskaltaa ostaa ja jos sitä leimaa ei ole laitettu hyvin, hyvin selvästi niin hate-maileja sataa ropisee.

Eivät nyt ehkä mitenkään eri tasolla mainstream-sivustoihin verrattuna olekaan, niin silti tulee paljon mieluummin luettua insertcreditin ja Actionbutton.netin juttuja, jotka ovat välillä hauskoja ja jopa vähän nokkeliakin.

Maailma tarvitsee paljon enemmän Shawn Elliotteja, Luke Smithejä ja ehkä niitä Tim Rogersejakin. . .

Edittiä heti perään:

Unohdin aivan kokonaan podcastit!

Ehkä journalismin koulutuksen puute on iso haitta pelijournalismille, koska melkein kaikki tylsää tekstiä kirjoittavat kirjoittavat ovat ihan kiinnostavaa kuunneltavaa podcasteissa; heti kun ei tarvitse selittääkään niitä miljoonia peliominaisuuksia eikä tarvitse välittää sanamääristä tai pisteiden miettimisestä ja saa puhua ihan siitä pelin pelaamisesta muiden peliä pelaavien kanssa, niin jopa ne IGN.comin ihmiset saavat jotain aika. mielekästä aikaan


« Viimeksi muokattu: 13.11.2008 17:09 kirjoittanut sleepy »
under the rocks and stones,
there is water underground
tallennettu
Vs: Re: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #6 : 13.11.2008 17:08 »
zoukka guli Jäsen Viestejä: 5 054 Basaaripisteet: 14 Profiili
Lainaus
Sneikki on varmaan ihan kiva tyyppi, mutta Pelaajalehti.comin uutiset ovat aika järkyttävää Seiska-materiaalia, jossa itse uutinen on yhden kappaleen diibadaabaa.

Uusimmassa pelaajassa on myös miehen "mietteitä" esmes Gears2 arvostelun toisena mielipiteenä. Luit oikein.
"polvillaan nintendon edessä"
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #7 : 13.11.2008 17:40 »
migge Jäsen Viestejä: 3 172 Basaaripisteet: 0 Profiili
Sneikki on varmaan ihan kiva tyyppi, mutta Pelaajalehti.comin uutiset ovat aika järkyttävää Seiska-materiaalia, jossa itse uutinen on yhden kappaleen diibadaabaa.
Niin. Sivuston uutisointien otsikointi on ehkä se suurin ongelma. Kyllähän ne tuoreimmat uutiset tulevat kohtalaisen ajallaan sinne ja tiedonkin saa kaivettua tekstistä jotenkuten, mutta otsikoiden informaatiotaso on ala-arvoista ja suorastaan harhaanjohtavaa. Esimerkkinä vaikkapa poiminta sivuston uusimmista uutisotsikoista: "Tämän sukupolven menestyneimmät konsolit jo menneisyyttä?" ja alaotsikkona: "PSP ja DS historiaa?". Noista voi saada ties minkälaisia käsityksiä. Ensimmäisenä mieleen saattaa tulla harhaanjohtavasti uusien konsolien julkistus, vaikka kyseessä on oikeasti kyse vain jonkun Applen markkinointipomon uhoamisesta. Harrastelijavoimin ylläpidettävä KonsoliFin otsikoi saman uutisen "PSP ja DS Applelle jo menneisyyttä". KonsoliFin noudattaakin kaavaa otsikko=uutinen pähkinän kuoressa ja leipäteksti=uutisen taustat ja yksityiskohdat, eli juuri niin kuin pitääkin.

Syy pelaaja.comin otsikointityyliin on varmasti huikea hittien määrä, jota sivusto saa kaikenmaailman amppari.comien kautta kun massat haluavat nähdä kun kuumat siskokset mätkii bikineissä, ja vielä kuviakin luvataan niin pakkohan se on klikata.

Raha puhuu.
www.playfire.com/migge
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #8 : 13.11.2008 17:52 »
Solid Snake Jäsen Viestejä: 703 Basaaripisteet: 3 Profiili Paljon hyviä pointteja ketjussa. Ja paljon paskaa myös. Osa porukasta tietää mistä puhuu, kun taas toinen puoli ei käsitä edes yksinkertaisimpia asioita.

Mutta hyvä että asia puhuttaa.

e: Zoukka, hyvin hoksattu tuo Gears 2. Minun "mietteitä" on ollut jokaisessa Pelaajassa yli vuoden ajan.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #9 : 13.11.2008 17:54 »
Doinkki Öy Jäsen Viestejä: 587 Basaaripisteet: 0 Profiili Jokaviikkoinen Tilt.tv on myös syytä tsiigata, jos haluaa oikein ison pojan annoksen mitäänsanomatonta luettelointijargonia ja persettä imevää retoriikkaa.



Voice of The World.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #10 : 13.11.2008 18:46 »
zoukka guli Jäsen Viestejä: 5 054 Basaaripisteet: 14 Profiili
e: Zoukka, hyvin hoksattu tuo Gears 2. Minun "mietteitä" on ollut jokaisessa Pelaajassa yli vuoden ajan.

Enpä ole Pelaajaa pahemmin enää lukenut tänä vuonna. Tilaus vain lätkähtelee luukusta loppuun asti.

Haluaisitko antaa muuten esimerkkiä näistä "yksinkertaisimmista asioista" joita osa ei käsitä?
"polvillaan nintendon edessä"
tallennettu
Vs: Re: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #11 : 13.11.2008 19:14 »
Teppo Holmqvist Jäsen Viestejä: 277 Basaaripisteet: 0 Profiili
Ehkä journalismin koulutuksen puute on iso haitta pelijournalismille...

TÄMÄ. Pelijournalismi ei rehellisyyden nimissä ole journalismia nähnytkään, vaan se on käytännössä sitä, että fanipojat ovat kirjoittamassa artikkeleita heidän suosikkiaiheestaan.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #12 : 13.11.2008 19:21 »
Solid Snake Jäsen Viestejä: 703 Basaaripisteet: 3 Profiili
e: Zoukka, hyvin hoksattu tuo Gears 2. Minun "mietteitä" on ollut jokaisessa Pelaajassa yli vuoden ajan.

Enpä ole Pelaajaa pahemmin enää lukenut tänä vuonna. Tilaus vain lätkähtelee luukusta loppuun asti.

Haluaisitko antaa muuten esimerkkiä näistä "yksinkertaisimmista asioista" joita osa ei käsitä?
Ääh, sitten joutuisin itseasiassa lukemaan tätä ketjua, jos tähän kirjoittaisin. Tai, kirjoitinhan minä jo...

Piti vain tulla mestoille katsomaan meininkiä, mutta törmäsinkin vain Katso kuvat -vihaajiin.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #13 : 13.11.2008 19:25 »
Teppo Holmqvist Jäsen Viestejä: 277 Basaaripisteet: 0 Profiili
Piti vain tulla mestoille katsomaan meininkiä, mutta törmäsinkin vain Katso kuvat -vihaajiin.

Tässä on muuten numero kaksi eli kritiikkiä ei kuunnella. Vaikka noista Seiska uutisista onkin valitettu useaan kertaan ja siitä on tullut helvetinmoinen vitsi, Pelaajalehti toki ei tee asialle mitään. Tai ei edes myönnetä, että ongelma on olemassa.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #14 : 13.11.2008 19:27 »
zoukka guli Jäsen Viestejä: 5 054 Basaaripisteet: 14 Profiili
Piti vain tulla mestoille katsomaan meininkiä, mutta törmäsinkin vain Katso kuvat -vihaajiin.

Tässä on muuten numero kaksi eli kritiikkiä ei kuunnella. Vaikka noista Seiska uutisista onkin valitettu useaan kertaan ja siitä on tullut helvetinmoinen vitsi, Pelaajalehti toki ei tee asialle mitään. Tai ei edes myönnetä, että ongelma on olemassa.

Ongelman havaitsemiseksi pitäisi toisaalta lukea sitä kritiikkiä, joten sen verran slackia nyt Rekuselle ja kumppaneille.
"polvillaan nintendon edessä"
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #15 : 13.11.2008 19:58 »
Solid Snake Jäsen Viestejä: 703 Basaaripisteet: 3 Profiili
Piti vain tulla mestoille katsomaan meininkiä, mutta törmäsinkin vain Katso kuvat -vihaajiin.

Tässä on muuten numero kaksi eli kritiikkiä ei kuunnella. Vaikka noista Seiska uutisista onkin valitettu useaan kertaan ja siitä on tullut helvetinmoinen vitsi, Pelaajalehti toki ei tee asialle mitään. Tai ei edes myönnetä, että ongelma on olemassa.
Sinä kutsut sitä ongelmaksi, minä en.

Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että ollaan pariinkin otteeseen yritetty tuota otsikoinnin lieventämistä. Kävijämäärät tippuvat heti ja mikä parasta, sain mailia, jossa otsikointia valitettiin tylsäksi ja mitäänsanomattomaksi. Enkä vain yhtä mailia. Tissittelyä vähensin rajusti myös tuossa ja sillä ei oikein suurta vaikutusta kävijälukuihin ollut, mutta sitäkin yllättäen jengi kaipasi takaisin. Tissijuttuja pistän kuitenkin melko maltillisesti ja mielestäni niitä on muilla suomalaisilla saiteilla enemmän. Kuitenkin tuo DigiExpoilla bodypaintattu stringityttö on edelleen yksi lemppariuutisiani.

Sitten on toki porukkaa, joka haluaa vain lukea kuivaa ja asiapitoista uutisointia, ja heille varmasti myös löytyy siihen tarkoitukseen sopivia saitteja. Pelaajalehti.comin ei kuitenkaan ole tarkoitus olla kovin mutrusuinen saitti. Tiedän, että on paljon ihmisiä, joilla on ongelmia sen kanssa, mutta ikäväkseni ihan jokaista ei vain voi miellyttää.

Niin, ja siitä ei kyllä minun kohdallani mätä, ettenkö palautetta lukisi. Kyllä sitä joka päivä tulee luettua useiden satojen viestien muodossa.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #16 : 13.11.2008 20:16 »
Koo Jäsen Viestejä: 995 Basaaripisteet: 5 Profiili Niin no, jos kohderyhmä on idiootit niin onhan toi ihan hyväksyttävää toimintaa. Omasta mielestäni Pelaajalehden alamäki lähti siitä uudistumisesta mikä oli joskus muinoin, kun dumpattiin muut popkulttuurijutut, vaihdettiin pisteytyssysteemi ja pc-pelien arvostelut hävisi. Tai sitten kasvoin, sekin voi olla.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #17 : 13.11.2008 20:23 »
migge Jäsen Viestejä: 3 172 Basaaripisteet: 0 Profiili Eihän se tosiaan ongelma ole jos sitä ei sellaisena nähdä. Pelaajalehti.com on profiloitunut vahvasti pelaamisen keltaiseksi lehdistöksi. Se näkyy niin myynnissä kuin asiapitoisuudessa.

Sitä en kuitenkaan sanoisi että asiapitoisen tekstin täytyisi olla kuivaa. Informatiivinen sisältö kun voi olla myös sellaista että lukija viihtyy sen parissa, muutenkin kuin vain sen tarjoaman informaation takia.
www.playfire.com/migge
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #18 : 13.11.2008 20:40 »
Koo Jäsen Viestejä: 995 Basaaripisteet: 5 Profiili Toi ''jotkut haluu kuivaa ja asiapitoista tekstiä, me kirjotetaankin hauskasti'' -nönnöö on kyllä aika heikko veto. Jutut voivat olla hyviä ja hauskoja ilman tissejä ja muuta shaissea. NNirvin kirjoitustyyli on hyvä esimerkki.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #19 : 13.11.2008 21:08 »
Partajeesus Jäsen Viestejä: 1 163 Basaaripisteet: 0 Profiili komppaan Koo:ta.
moni muukin pelitin kirjoittaja osaa oikeasti kirjoittaa sellaista tekstiä jolle saa jopa ääneen nauraa.
tosin eipä mikään 13v piipertäjä sitä huumoria tajua.

siksi tarvitaan myös se lapsille suunnattu saitti.
tosin luulin tltin saitin ja peeloplaneetan täyttävän sen aukon pumpattavan anustapin tehokkuudella, ilmeisesti olin väärässä.

"näin paljon falloutin grafiika on parantunut"
yksi kuva faalout kakkosesta ja loput oblista jota verrataan fallout kolmoseen, öö okei.

jos tuo olisi sitä mitä otsikko lupaa niin siinä olisi ollut kuva vertailu jostain ihan ekoista fallout 3:n kuvista verrattuna final versioon.
tai "näin paljon gears of warin grafiikka on parantunut" siis mitä vittua oikeesti, ykkösen kuva on harmaa ja kakkosen ruskea.
siinä ne erot oli niiden kuvien perusteella. olisi edes full reso kuvia niin jotain muuta ehkä saataisikin nähdä.
tallennettu
Re: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #20 : 14.11.2008 01:03 »
Sharkie Valikoiva pelaaja. Moderaattori * Viestejä: 3 170 Basaaripisteet: 5 Profiili Pelaajan tissikuvauutisointi, vaikkakin siitä on kehkeytynyt melkoinen huuli internetin ihmeellisessä maailmassa, ei itse asiassa haittaa minua. Se, missä menee raja järkevällä kritiikillä ja konseptin väkisin muuttamisella, on varsin häilyvää, ja pikkuhiljaa tässä tapauksessa aletaan jo olla rajan toisella puolella. H-townin tuote on alati kasvussa, ja painoa on selvästi nyt kovasti uusien ja taas uusien lukijoiden ja sivustokäyttäjien hankinnassa, ja tuoretta verta virtaa koneeseen. Ja mikäli tällainen uutisointi nyt yksinkertaisesti menee kaupaksi, eivätkä toimittajat itke itseään joka ilta uneen sen vuoksi, niin by all means. Toivotan kaikkea hyvää, ja luen itse uutiseni muualta. Elämä jatkuu. Blingblingaavan otsikoinnin ulkopuolella pidänkin sitten taas Pelaajan poikia ja tyttöjä varsin asiansa osaavina ja reippaina lehdentekijöinä, eikä itse lehdessä ole paljon valittamisen sanaa. Tai ei ainakaan ollut, kun viimeksi sitä luin, mistä on nyt muutama kuukausi.

Tästä päästäänkin sitten siihen pelijournalismiin yleisesti. Mitään lehteä ei enää tule kotiin, ja enpä minäkään arvosteluja lue enää oikeastaan ollenkaan. Muista lähteistä ja omasta intuitiosta saadaan kyllä vankkoja ostopäätöksiä aikaan muutenkin. Siksi en oikeastaan osaa sanoa, onko jotain massiivista alennustilaa meneillään. Ehkä jossain määrin, ja tehopainotteisuus näinä päivinä on sille yksi hyvä selitys, mutta eniten tässä nyt varmaan ovat vain tarpeet muuttuneet. Tykkään seurata pelimaailmaa yleensä(Pelaajassakin parasta antia ovat jo pitkään olleet nimenomaan ne syväluotaavat spessujutut), tykkään shoppailla ja pelata(vaikkakin yllättävän harvakseltaan näinä päivinä) mitä moninaisimpia pelejä, ja tykkään foorumikirjoitella niistä, mutta arvostelut eivät vain jotenkin inspiroi. Edes taidokkaasti kirjoitetut. Vaikka eipä silti, suurimman osan uutisista ja muusta matskustakin kaivan nimenomaan foorumien kautta, joilla(lue. täällä) on edelleen sellainen rehellinen pelaamisen henki, jota tykkään hengitellä.

Jos siis itse saisin toivoa, niin kyllä, kaipaan enemmän nimenomaan informaatio(ei speksilistaus)-pitoista, mutta silti hauskaa ja oivaltavaa tekstiä, en kiiltokuvia ja huutomerkkejä. Ja mieluiten jotain muuta kuin vain puhdasta arvostelua. Se kaipuu ei vain ole älyttömän iso. Mulla on kaikki aika hyvin nytkin.


Peeäs. Ja podcastit olen kans todennut monissa tapauksissa aika kivoiksi, mutta niihinkin pitäisi vain perehtyä lisää ja etsiä sellainen omantyylinen source.
"Why don't you glue yourself to the television set, completely ignore me, and play Nintendo until you're too tired to make love?"
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #21 : 14.11.2008 02:01 »
JayeizH Kiistely on turhaa mutta hauskaa Jäsen Viestejä: 4 699 Basaaripisteet: 2 Profiili Internetin luonne on jo sellainen että se ei oikein palvele oikeanlaista otsikointia. Mitä enemmän klikkauksia, sitä enemmän mainoksia ja sitä kautta enemmän rahaa. Ei sillä että netissä ei olisi varsin hyvin asiassakin pysyviä saitteja, mutta ei ole mitenkään erikoinen suuntaus että yritetään saada niitä klikkauksia. Myönnän kyllä että yritän enimmäkseen vältellä sellaisia paikkoja, mutta esim. V2 on mielestäni todella hyvin ajassa kaikissa uutisissa. Joten tuleehan sielä käytyä vaikka uutisointi tyyli onkin väliillä mitä sattuu ja itse uutisetkin herättävät kysymyksiä niiden tarpeellisuudesta tai tarkoituksesta.

Mutta minusta internetin suurin ongelma ei ole se sisällön tai otsikoinnin lapsellisuus vaan se käytettävyys. Todella harva sivusto on oikeasti sellainen jossa viitsii vakituiseen käydä koska rakenne on yksinkertaisesti aivan hanurista. Kun menet sivustolle näet mainoksen, valikkorivin, ja YHDEN otsikon. Aivan naurettavaa. Käytännöllisyys on aika kaukana. En ymmärrä mikä trendi tästä on tullut. Ennen valikot olivat sivulla allekkain, joka toimi varsin hyvin. Nyt kaiken pitää olla poikittain, ilmeisesti nykyisen "laajakuvatrendin" vuoksi. Vaikka hiukan välttelenkin sivustoja joiden uutisointi on mitä on, niin paljon enemmän kiroan sen layoutin kanssa.

Mitä arvosteluihin tulee niin en ole oikeastaan pitkään aikaan pitänyt niitä arvosteluina sanan varsinaisessa merkityksessä. En lue arvostelua siksi että saisin tietää onko peli hyvä, luen sen siksi että saan tietää millainen peli on ja kuinka se toimii. Joten loppujen lopuksi olen aivan tyytyväinen tähän ominaisuus-listaus-arvostelu-tyyliin. Lisäksi nykyään (varsinkin pelaajassa) arvostelut tuntuvat koostuvan enemmän siitä miltä peli tuntuu ja onko sitä mukava pelata. Jos peli saa huippupisteet, se ei tarkoita että pelissä ei olisi teknisiä tai pelillisiä virheitä, vaan se tarkoittaa sitä että pelin ääressä viihtyy helvetin hyvin. Totta kai pahimmista mokista yleensä rokotetaan, mutta nykypäivänä pelin tunnelma korvaa aika paljon sitä pelin teknistä puolta.
Jos ymmärrät lauseen tai sanan, se on yksi paskan hailee onko se yhdyssana vai ei.
TV hifistely, ei siksi että siitä olisi hyötyä, vaan siksi kun se on hauskaa.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että ei myöntäisi että jotkut asiat vaan vituttaa.
tallennettu
Re: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #22 : 14.11.2008 02:24 »
Rocky_Balboa Jäsen Viestejä: 3 939 Basaaripisteet: 1 Profiili WWW
Mutta minusta internetin suurin ongelma ei ole se sisällön tai otsikoinnin lapsellisuus vaan se käytettävyys. Todella harva sivusto on oikeasti sellainen jossa viitsii vakituiseen käydä koska rakenne on yksinkertaisesti aivan hanurista. Kun menet sivustolle näet mainoksen, valikkorivin, ja YHDEN otsikon. Aivan naurettavaa. Käytännöllisyys on aika kaukana. En ymmärrä mikä trendi tästä on tullut. Ennen valikot olivat sivulla allekkain, joka toimi varsin hyvin. Nyt kaiken pitää olla poikittain, ilmeisesti nykyisen "laajakuvatrendin" vuoksi. Vaikka hiukan välttelenkin sivustoja joiden uutisointi on mitä on, niin paljon enemmän kiroan sen layoutin kanssa.
RSS-feedien lukijalla homma ratkeaa.
Play-Asia
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #23 : 14.11.2008 10:11 »
migge Jäsen Viestejä: 3 172 Basaaripisteet: 0 Profiili
RSS-feedien lukijalla homma ratkeaa.
Juuri sama asia tuli itsellenikin mieleeen. Puhtaasti informaatiohaun pohjalta ovat RSS-feedit nettimaailmassa omaa luokkaansa. Nyt varsinkin kun Konsolifininkin etusivusta tuli trendikkään epäkäytännöllinen. Sitten pitää vain pitää huoli että hakee niitä oikeita feedejä, joiden otsikot eivät ole niitä harhaanjohtavia.
www.playfire.com/migge
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #24 : 14.11.2008 16:57 »
Fraeon /fɹeɪɔnʰ/ Moderaattori * Viestejä: 1 652 Basaaripisteet: 3 Profiili
Monesti foorumeilta saa paljon paremmin tietoonsa, mikä pelissä oikeasti toimii ja mikä ei. Usein vielä hauskemman ja nokkelamman ilmaisuasun siivittämänä.

Olen itse tullut siihen johtopäätökseen, ettei boardit sen parempia ole. Suurimmalla osalla asteikko on "paras ikinä - paskin koskaan" eikä tietenkään ikinä mitään siltä väliltä. Ja syy totaaliseen paskuuteen on se, pelissä ollutkaan kaikkia ominaisuuksia kilpailevasta pelistä X tai jotain yhtä relevanttia varsinaisen pelin kannalta.

Mitä noihin kuvakaappauksiin tulee, yleistyvässä määrin (konsoli)peleissä on vartta vasten ohjelmoitu estoja, ettei pääse ottamaan kuvakaappauksia. PC-peleissä moinen on toki kyseenalaista.

Täytyy nyt tunnustaa, että omalla kohdalla mielenkiinto (ja halu edes tilata) Pelaajaan tyssäsi jotakuinkin siihen, kun PC-pelit poistettiin sivuilta.  En nähnyt pointtia silloin enkä varsinkaan nyt, kun leijonanosa PC- ja konsolipeleistä on samoja. Sen sijaan aikaa kulutetaan WoW-lehden tapaisiin julkaisuihin, jotka sisältävät infoa, jonka iso osa pelin pelaajista jo tietää tai saa selville helposti.

Ja lopulta ainoa syy tilata Pelit-lehteä omalla kohdalla olisi kolumnit. Arvosteluissa rassaa pitkälti pisteytys - aivan kuin alle 70 pisteen pelejä ei olisi olemassakaan. Näin viimeaikojen lehtien lukemisen perusteella.


« Viimeksi muokattu: 14.11.2008 18:56 kirjoittanut Fraeon »
A légpárnás hajóm tele van angolnákkal
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #25 : 14.11.2008 18:46 »
Teppo Holmqvist Jäsen Viestejä: 277 Basaaripisteet: 0 Profiili
Mitä noihin kuvakaappauksiin tulee, yleistyvässä määrin (konsoli)peleissä on vartta vasten ohjelmoitu estoja, ettei pääse ottamaan kuvakaappauksia. PC-peleissä moinen on toki kyseenalaista.

Ja sitten vielä sopimukset usein varta vasten kieltävät screenshottien tekemisen.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #26 : 15.11.2008 02:42 »
Omenarosvo Supersankari Jäsen Viestejä: 198 Basaaripisteet: 8 Profiili Hyvä ketju, paljon asiaa!

Peliarvostelut todella ovat täysin typeriä. Kuten moni on jo sanonutkin, niissä enemmän luetellaan pelien ominaisuuksia tekniseltä kannalta ottamatta liikaa kantaa sen paikkaan pelihistorian ja pelaamisen traditiossa yleensä. Nehän ovat kuin tuotekuvauksia -> peliä arvioidaan suhteessa sen hyllyhintaan. "Onko tässä riittävästi tavaraa rahojesi vastineeksi."

Mille tahansa julkaisulle neuvoksi, oli se sitten netissä tai paperilla: jutut tekevät lehden. Artikkelit, haastattelut jne. Miksei kukaan kirjoita vaivalla kyhättyjä syväluotaavia artikkeleita pelimaailman ilmiöistä? Onko pelaaminen niin kypsymätöntä ja tylsää ettei siitä löydy mitään todellista kirjoitettavaa? Jotkut ovat tämän jo tajunneetkin mutta eivät ole osanneet tehdä asialle mitään.

Lyhyitä, ytimekkäitä arvosteluita kiitos. Musiikkia, kirjoja ja elokuvia voi arvioida muutamalla kappaleella puuttumatta siihen miten pilkut menevät tai onko elokuvan 15-minuutin kesto niin lyhyt ettei siitä kannata maksaa täyttä lipun hintaa. Neljä aukeamaa koko lehden arvosteluille, ja loput artikkeleita. Ihan sama mitä ne ovat kunhan en voi lukea niitä mistään muualta kuin teidän lehdestänne. Ja vittuun ne kahden aukeaman Gears of War -jaaritukset, ellei kyseessä todella ole yksi vuosikymmenen merkkipaaluista, mitä se ei todellakaan ole.

Viimeisimmän Pelaajalehden arvosteluista en lukenut kuin yhden: Far Cry 2. Senkin vain siksi, että numero tuntui muihin arvioihin nähden alhaiselta. Pointtaan vielä, että mielestäni Far Cry 2:n numero oli asteikolla 1-10 ihan kohdallaan, se on kelpo peli. Niiden muiden taas ei.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #27 : 15.11.2008 10:59 »
Joel-san Administraattori * Viestejä: 938 Basaaripisteet: 3 Profiili Kaivellaan lisää. Annan samalla teille pienen arvuuttelutehtävän. Luin eräästä pelilehdestä muutamia arvosteluita lähinnä varmistaakseni, että kirjoituksien taso on tosissaan sitä, mitä väitän. Kyllähän se oli. Alkoi melkein naurattamaan, kun kohdalle sattui arvostelu räiskintäpelistä. Olen lukenut niin monta täysin samanlaista arvostelua niin monesta muusta pelistä niin monesta muusta lehdestä ja nettisivulta, että alan kohta oikeasti uskoa, että peliarvostelijat käyttävät jotain valmiiksi kirjoitettua templatea, johon joku näppärä koodinikkari on väsännyt wizardin, joka kysyy pelin nimen, päähahmon nimen, vihollisten nimen, asevalikoiman ja pistemäärän. Lopuksi painetaan isoa vihreää ”print and go”–nappia ja arvostelu on valmis. Oikolukijan tehtäväksi jää sijapäätteiden korjaaminen.

Olen ottanut muutamia poimintoja tästä arvostelusta ja poistanut tekstistä yllämainitut tiedot. Peli sai arvosanaksi 9/10. Teidän tehtäväksi jää selvittää/arvata, mistä pelistä arvostelussa puhutaan.

”Toimintakohtauksia peliin mahtuu paljon. Aivan jokaiseen kenttään on saatu istutettua niin monia massiivisia taisteluita ja mieleenpainuvia kohtauksia, ettei pelaaja voi kuin pyöritellä päätään [pelin kesto]-tuntisen reissun päätyttyä. Vihollisia vyörytetään ruudulle jatkuvalla syötöllä, mutta peli ei silti tunnu itseään toistavalta. Ympäristön jatkuva vaihtuminen pakottaa pelaajan kehittämään jatkuvasti uusia taktiikoita selviytyäkseen.

--

Lukumäärä tai koko eivät kuitenkaan auta yhtään, jos viholliset ovat idiootteja. Mutta [vihollisen nimi] osaavat pelata hyvin yhteen. Ne taistelevat hyvin yksin ja ryhmässä, iskevät pelaajan selustaan ja viimeisenä temppunaan hyökkäävät iholle. Pelaajan on harvoin yksin ylivoimaista vihollista vastaan. Joukkuetoverit taistelevat yhtä hyvin kuin vihollinenkin.

--

Asevalikoima on kattava. Mukana ovat tuttu [ase 1], [ase 2] ja [ase 3]. Sen lisäksi pelaaja saa likaisiin näppeihinsä uutuuksia, kuten järeän [ase 4] ja sarjoja ampuvan [ase 5]. Jokaisella aseella on kaksi toimintoa, esimerkiksi [ase 3] [ase 3:n erikoistoiminto]. [aseluokka] mielenkiintoisin on [ase 6], joka [ase 6:n erikoistoiminto].

--

Graafisesti peli on komea, vaikka hieno ulkoasu on edellyttänyt selkeitä kompromisseja pintatekstuurien kanssa. Suurin osa on tarkkoja, mutta syrjäisemmistä nurkista löytyy suttuisempaa jälkeä. Ääninäyttely on kautta linjan hyvää perustasoa.

--

[pelin nimi] yksinpelistä löytyy uskomattoman vähän pahaa sanottavaa. Kaikki toimii. Ohjaus on napakka, taistelut mieleenpainuvia ja suvantokohdat harvassa. Moninpelitiloja emme ehtineet kokeilla, mutta tuskin ne pisteitä ainakaan laskevat. [pelin nimi] on pakkohankinta toimintapeleistä pitäville [pelilaite] omistajille.”


En ole reilu arvostelijaa kohtaan, koska monesti räiskintäpelit ovat kuin toistensa hiilikopiota, joten voi olla vaikeaa kirjoittaa erilaisia tekstejä. Mutta sitä suuremmalla syyllä näihin peleihin tulisi suhtautua kriittisemmin eikä alistua pelinkehittäjien mukana itsekin copy/pasteen. Nykyinen tilanne vain ruokkii paikallaan junnaamista. Tuo viimeinen poiminto on minusta lähes surkuhupaisa yhdessä 9/10 arvosanan kanssa. Pelissä siis toimii kaikki ja vaikea keksiä pahaa sanottavaa? Itse ainakin keksin heti sanoa, että peli on täysin geneerinen eikä keksi mitään uutta. Mikään osa-alue ei loista tai yllätä. Eli kaikki vain toimii. Arvosana 5/10 = keskiverto/perus. Hyvällä tsägällä voisin antaa 6/10 = hyvä.

EDIT: Ei ole Halo 2. Annetaan sen verran apua, että kyseessä on tässä genissä julkaistu peli.


« Viimeksi muokattu: 15.11.2008 12:44 kirjoittanut Joel-san »
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #28 : 15.11.2008 12:07 »
Omenarosvo Supersankari Jäsen Viestejä: 198 Basaaripisteet: 8 Profiili Täysi arvaus, mutta oisko...öö. Halo 2? :)

Joo eipä tuossa tekstissä oikein mikään perustele pelin arvosanaa ja paikkaa pelihistorian muistettavimpina klassikoina.

Eli
"onko peli rahojesi arvoinen":
on = 9-10
ei = 6-8
muuta asteikkoa ei juuri koskaan käytetäkään.
tallennettu
Vs: Pelijournalismin alennustila « Vastaus #29 : 15.11.2008 13:20 »
Kabanossi Moderaattori * Viestejä: 2 517 Basaaripisteet: 6 Profiili WWW Resistance 2?
IGDB.com | Internet Game Database
tallennettu
Sivuja: [1] 2 3
Tulostusversio
Siirry:  

Pelaajalauta 2007-2024
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines